Iubesc și port cu mândrie ie!

Rima din titlu e involuntară. Atât de mult îmi place ia încât iacă, îmi provoacă inspirație lirică! 🙂

De ce ne place oare ia? Poate pentru că ne facem să ne simțim mai aproape de rădăcinile noastre, de bunici, de casa de la țară în care am crescut și am iubit în primii noștri ani. Sau pentru că e simplă, frumoasă, unică. Pentru că ne ajută să ne simțim noi însene, speciale, într-o mare de purtători de haine de serie. Mie îmi place ia din toate motivele de mai sus, dar și pentru că e diafană, colorată, romantică, frumoasă. Nu cred c-am văzut ie să nu-mi placă, serios. Din păcate, majoritatea iilor sunt scumpe, și e normal să fie așa. Sunt cusute manual, cu talent și migală, nu există două la fel. Mereu mă uit cu jind la standurile cu ii de la târguri, le ating, mă imaginez în ele. Niciodată nu mi-am făcut curaj să dau câteva sute de lei pe una, pentru că mereu mă gândesc că până la urmă e doar un moft, că avem alte priorități și așa mai departe, sigur știți refrenul, vi-l spuneți și voi deseori, n-am nicio îndoială. Am primit una cadou de Crăciun de la soț și o păstrez cu maaare grijă.

Sunt frumoase. Și merg într-o grămadă de situații, nu doar de ziua iei (care, apropo, e chiar mâine!) sau la petreceri câmpenești. M-am gândit să vă povestesc despre situațiile în care aș purta eu ie (care, veți vedea, sunt destul de multe), în speranța că o să vă dau curaj să vă luați ie și să o purtați mai des. Sunt comode, lejere, colorate, e păcat să treacă vara fără să vă bucurați de ele. În ultima vreme au apărut și variante de bluze care seamănă cu iile, însă nu sunt cusute manual și au deci prețuri mai moderate, așa că dacă vă doriți mult o ie și nu aveți bani de una cusută manual, există și această variantă.

Am însoțit materialul de multe poze cu combinațiile pe care le fac eu cu ia. Doar că în poze nu sunt ii, pentru că am doar una şi-am vrut să fie variate ținutele, aşa că am împrumutat câteva bluze cu motive tradiționale ca să exemplific variat mai multe variante. Veți vedea că eu simt că genul acesta de bluză merge purtată cam în orice ocazie, mai puțin poate la întâlniri cu dress code elegant. În rest, ca parte dintr-o ținută bine gândită, merge cam peste tot.

Eu o port în parc, cu copiii, cu pantaloni scurți sau jeanși. O port la întâlnirile casual și la evenimentele pe care le organizez sau la care sunt invitată, cu fustă umflată. O port și la întâlnirile mai serioase, cu fustă sau pantaloni eleganți. O port la evenimente de seară, cu fuste lungi, prețioase. Aș purta-o și la un cocktail (dacă m-ar invita cineva la unul), cu o fustă de piele. Am purtat rochie cu cusătură românească la o nuntă în Praga, tare mândră am mai fost!

Toate bluzele cu motive tradiționale din pozele de mai jos sunt de la Zaza Boutique și au prețuri între 89 și 149 de lei. Găsiți foarte multe modele aici.

Ioana-16-iunie---1

Ioana-16-iunie---2

Ioana-16-iunie---3

Ioana-16-iunie---4

Ioana-16-iunie---7

Ioana-16-iunie---8

Ioana-16-iunie---9

Ioana-16-iunie---10

Ioana-16-iunie---11

Ioana-16-iunie---12

Ioana-16-iunie---13

Ioana-16-iunie---15

Ioana-16-iunie---16

Ioana-16-iunie---17

Ioana-16-iunie---19

Ioana-16-iunie---20

Ioana-16-iunie---21

Ioana-16-iunie---22

Ioana-16-iunie---23

Ioana-16-iunie---25

Ioana-16-iunie---26

Ioana-16-iunie---28

Ioana-16-iunie---29

Ioana-16-iunie---30

Ioana-16-iunie---31

Ioana-16-iunie---32

Ioana-16-iunie---34

Ioana-16-iunie---36

Ioana-16-iunie---37

Nu vă las să plecați la cumpărături înainte de a vă arăta și cum asortează vedetele internaționale ia, în speranța că o să vă mai dau câteva idei.

halle berry

 

Halle Berry preferă varianta casual, cu jeanși (cârjele sunt opționale :P).

 

raquel welch

 

Desigur, dacă ești Raquel Welch la 30 e ani, nici nu mai contează cu ce porți ia. 🙂
adele

 

Adele, pe coperta Vogue, cu o minunată curea corset. Mrrrr!

 

kate moss

 

Kate Moss, în ținuta mea preferată de parc. 🙂

 

rita wilson

 

Rita Wilson, cu un corset negru, păcat că nu știu ce purta în partea de jos, presupun că niște pantaloni negri. Oricum, tare tare frumos!

 

kate beckinsale

 

Kate Beckinsale e super sexy cu corset! Bine, juca un rol aici, dar chiar și așa… 🙂

 

kirsten dunst

 

Ah, cât îmi place Kirsten Dunst, ce frumos a ales jeanșii aceștia în stilul anilor ’80!

abba

 

Anni-Frid Lyngstad de la Abba merge pe varianta hippie, cu pantaloni negri evazați.

 

Inna

 

Inna e desigur, foarte sexi, cu buric la vedere și pantaloni albi, scurți.

 

ali mcgraw

 

Ali McGraw a ales combinația cu o fustă elegantă, lungă.

 

lana del ray

 

Lana del Ray poartă o minunată ie-rochie care nu are nevoie de prea multe accesorii.

Pentru pozele realizate special pentru blog am colaborat cu minunata Magda Constantin. Mulțumesc, Zazaboutique, că mi-ați împrumutat iile. 🙂

Atât am avut de scris și arătat. Acum ziceți voi: cum purtați ia? Ce gen vă place mai mult?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

27 comentarii

  1. Draga printesa, ma bucur ca iubesti ia si o promovezi, are nevoie de tot ajutorul nostru! Dar tocmai ca sa nu facem mai mult rau decat bine iei, trebuie mare atentie la distinctia dintre ii si bluze de inspiratie traditionala sau pur si simplu bluze cu ceva imprimeuri! Chiar mentionezi in articol ca in fotografii sunt de fapt bluze (dar nici macar cu motive traditionale, fara suparare) sau tunici. Asa cum spuneai, iile autentice sunt rare si scumpe, si trebui protejate ca si concept, parerea mea. Asocierea cu diverse modele de bluze se dovedeste, in ultima vreme, in detrimentul acetui minunat obiect -incurajeaza reproducerea complet aiurea prin India sau China, sau mai rau, promoveaza kitch-ul. Asa ca va propun sa pretuim si sa iubim iile autentice, sa ne pastram admiratia pentru ele, si cand purtam o bluza imprimata (ceea ce putem face, desigur), sa nu spunem ca purtam o ie!

    • Sunt de acord cu tot ce spui.

      Doar ca la naiba, sunt ataaat de scumpe… 🙁

  2. si eu vreau sa atrag atentia la diferenta intre o ie si o bluza cu model etno.
    Cea mai buna idee se poate face vizitand muzeul satului ( sau mai degraba muzeul taraului roman).
    Eu am o ie veche pe borangic primita cadou, am cusut una fetei ( pe panza de casa) si acu incep sa cos la ia mea. Probabil o voi termina peste ani si ani, dar nu e graba :). O ie cusuta manual aduna sute de ore de munca, asa ca…. de aici pretul. Sa nu mai zic cat costa materialele ( pana acum am dat 25 euro…).

    As vrea sa sustin ideea reinvierii cusutului unei ii. Pentru cine re rabdare si migala ii zic ca nu e greu -ca doar femeile alta data nu aveau nici scoala. Ca pattern sunt de gasit modelele pe blogul semne cusute, si pentru cine e la inceput, pe fb este un grup cu acelasi nume: acolo cos la unison cateva mii de romance din toate colturile lumii.

  3. De ex. uita te la ia lui Anni-Frid Lyngstad: are altitele pe umeri, are raurile verticale de pe piept cusute pana sus la gatul ie ( cum bine o zis o mare doamna, raurile neterminate arata ca niste sani lasati 😀 )

    Si pt cine nu are nici bani, nici curaj sa coase, sa caute pe la bunici/strabunici/matusi, la tara, ca mai au sansa sa gaseasca o ie veche, cusuta ca alta data.

  4. Alea din reclama nu sunt ii adevarate nici macar una, ci bluze care nu ai nici in clin si nici in maneca cu iile. Nici macar materialul …
    De scumpe sunt foarte scumpe, iar de partea estetica ma abtin, ca fiecare cu gustul lui.

  5. Am fost de Rusalii in nordul Moldovei, la toate tonetele de pe langa manastiri se vindeau ii foarte scumpe (400-500 lei) cusute pe un material gros total nepotrivit.

    Eu cred ca ia, in afara de cusaturi, are ca trasatura caracteristica acel material fluid facut in casa (borangic, panza topita) care nu prea se mai gaseste acum decat in varianta de fabrica. Deci putem face pana la urma un compromis, daca replica este frumoasa.

    • Panza camasilor romanesti a fost adaptata la clima. Doar in sud s-a purtat si tesut pe panza subtire. In zonele montane, piesele de costum popular se faceau din panza groasă. Ceea ce ati gasit poate nu era adecvat ca broderie, dar panza era. In plus, o panza de casa asa cum banuiesc ca era cazul acolo reprezinta un an calendaristic de la semanat , tesut, pana la cusut. Nu mai pare atat de mult 4-500 de lei, nu?

  6. Si mie imi plac la nebunie, am primit una cusuta manual cadou acum 2 ani de ziua mea, e cu albastru, un model simplu, cu maneca lunga si Doamne, cat o iubesc. Apoi am cumparat tot asa cusuta cu albastru, dar mai inchis, una cu maneca scurta pe care am cam purtat-o vara trecuta, desi am zis ca o sa o ingrijesc. Daca as avea mai multe, cred ca as purta ii foarte des. Gasesc si eu ca se pot crea nenumarate tinute, ii sa fie!
    PS. Are Bogdana Dobre o ie de imi vine sa ma duc sa o fur, atat de frumoasa e ;)).

  7. Ia autentica, din panza tesuta la razboi si cusuta cu acul la lumina lampii, nu era un simplu obiect de imbracaminte si nu avea doar valoare estetica. Pentru ca fiecare model cusut pe panza constituia un anumit simbol si intreaga cusatura de pe ie spunea de fapt o poveste a vietii, facea cumva o legatura intre cer si pamant, ca o platosa in fata necunoscutului. Si evident erau diferite cusaturi si forme in functie de statutul femeii, fata, mireasa, nevasta, femeie batrana. Nimic nu era la voia intamplarii, totul avea un rost, chiar daca omul fara scoala nu il constientiza. Pozele sunt foarte frumoase, insa mare atentie la aceasta distinctie dintre o simpla bluza cu motive tradtionale si o camasa autentica, care, dupa cum spuneam indeplinea o functie mult mai importanta decat cea estetica. Functie care, evident, s-a pierdut.

  8. Macar azi, de ziua iei, romancele ar trebui sa fie incurajate ca in loc de trei bluzite contrafacute sa si cumpere una de calitate lucrata manual de o femeie de la noi.

    Cumparam prea mult kitch. Spunem ca o ie cu 300 de lei e scumpa desi poate fi purtata ani buni in toate cazurile pe care le ai enumerat in articol, si chiar lasata mostenire, dar cand luam de la mall cu aceiasi bani o „rochie de nunti” de nylon pe care o purtam de maxim 2-3 ori, ni se pare un pret corect.

    Mie personal nu mi plac imitatiile in general, iile contrafacute, broderia de masina, dar respect dreptul fiecaruia de a alege. Daca ia e prea scumpa pentru a o purta cand ies in parc cu copii, cel mai cinstit este sa port un tricou care nu incearca sa para nimic altceva decat ceea ce este.

  9. o ie pe borangic, cusuta manual, costa sute de euro. nu poti vinde zeci de ore de munca migaloasa cu 150 lei, evident; dar nu oricine isi permite asa preturi, si nici nu au bunici la tara cu un cufar plin de ii traditionale de acum 50 de ani, drept urmare exista si alternativele prezentate in articol, tot arata bine, sunt din bumbac, sunt usore si au motive traditionale, ideale vara 🙂

  10. Daca nu ne permitem ia autentica pentru a iesi cu copiii in parc, atunci sa o purtam in locul camasutei de la z**a cand absolvim liceul, in locul rochitei de nylon din Polonia la majorat, apoi la absolvirea universitatii, la cununia civila, la botezul copilului…
    Dupa cum spuneai ia se preteza si la ocazii mai speciale, eu zic sa o purtam cu respect, si sa ne gandim bine ca daca ne place cu adevarat, nu e prea scumpa…si poate inlocui cu succes alte alegeri vestimentare, in acelasi buget.

  11. Și eu le ador!!! Dar cel mai mult îmi plac cele autentice și vechi. Din păcate bunica mea le-a dat fooooc :(((( Nu îmi venea să cred. Mai ales că erau în stare foarte bună.

  12. Nu stiu sigur daca a mea e cusuta de mana, dar la material se vede ca nu e rezistenta in timp, sa o pot trata ca pe o bluza oarecare. Si eu imi doresc una autentica, daca se poate cu motive locului.
    Mai mult imi doresc fotografii intr-o tinuta moldoveneasca, cam cum ati facut voi odata cu batic & co, de cuplu. 🙂

  13. Fara suparare, dar titlul nu are nimic de-a face cu pozele… In titlu se vorbeste despre mandria de a purta ie, in poze apar niste bluzite, care nu au prea mult de-a face cu ia romaneasca autentica.
    Nu-mi dau seama daca e un blogpost publicitar – stiu ca de obicei le marchezi cu un „P” alaturi de titlu – dar cam asa suna.
    Da, ia romaneasca e scumpa – dar prefer sa strang bani cateva luni pentru una autentica, decat sa-mi iau niste imitatii nereusite de la zaza boutique.
    Fara nici o intentie de a ofensa.

  14. Merge foarte bine si la evenimente „elegant”. Am un costum de la bunica (are spre 100 ani) care a fost purtat si invidiat la un eveniment la care sefii ai mari aveau papion.

  15. Cand eram copil toate vecinele coseau ii de la Breaza (Prahova). Cel mai probabil pentru export. Am „furat” de la ele „meseria” si mi-am cusut si eu una. Mi-a placut mult ce-a iesit, am purtat-o cu drag si am s-o pastrez pentru prima mea nepoata…

  16. Cand eram pusti mi-am cusut cu ata rosie AC/DC pe un hanorac, gros, kaki, sus pe buzunar in dreapta, arata senzational, mai ales ca luasem modelul de litera dupa logoul original.

    P.S.
    Unele poze sunt foarte, foarte dar foarte indraznete.

  17. foarte frumoase pozele si bluzele.

    intr-adevar nu sunt ii, dar asta e o veste buna, pentru ca 90% din iile adevarate de prin magazine sunt nepurtabile pentru ca sunt facute dintr-o panza foarte groasa de bumbac sau de in, panza ca de sac, asa ca hai s-o lasam mai moale cu „adevarata ie romaneasca”, ca nu cred ca ati purta asa ceva in fiecare zi.

    adevarata ie romaneasca era in primul rand o imbracaminte practica, care trebuia sa tina de cald iarna si sa tina la spalari repetate, asa ca daca credeti ca toate erau facute din borangic va inselati – majoritatea erau facute din panza groasa si repet, sunt nepurtabile pentru ca acum suntem obisnuiti cu materiale moi si placute la atingere.

    si nu este adevarat ca iile sunt scumpe: alea de panza de sac nu sunt scumpe, gasesti si la preturi sub 100 de lei, sunt gramezi la magazinul de la muzeul taranului, de exemplu.

    dar daca o ardem hipsteresc si avem impresia ca tot ce e vechi si romanesc si vintage trebuie sa fie neaparat de cea mai buna calitate, normal ca avem in cap doar ia de borangic.

  18. Pana acum ia are cea mai buna croiala. Oricum eu inca nu ma impac cu forma scrisa a denumirii. Parca este incompleta sau stirbita. Ia, iia, i-ia, m-am tot gandit la asta in ultimul timp.

  19. Eu cred ca si bluzele sunt frumoase si pot fi purtate ca ii. Nu le consider kitsch, sunt o varianta economica, usoara, placuta si frumoasa. Si se pot combina usor.

  20. Si inca o un comentariu:
    am o ie si 2 bluze taranesti ( croiala traditionala, tesatura – in, bumbac, panza topita). Toate cu maneca lunga. Le port toata vara ( si unele au peste 50 ani) si nu am transpirat, nu mi s-a ars pielea (sunt cu ten suedez: ma inrosesc, ustura, albesc, dar creme nu pot folosi datorita reactiilor alergice). Materialul de alta data si croiala atat de simpla e functionala! si rolul era nu doar estetic.

    Dati o sansa iei, panzei de casa, hainelor de in. Ingrijite cum au nevoie ( fara inalbitor si detergenti agresivi) acestea rezista ani de zile.
    Eu le port fie cu jeans, fie cu o fusta stramta pana la genunchi, dar am vazut si alte combinatii elegante.

  21. Buna Ioana, am si eu o intrebare daca se poate: sandalele cu galben si albastru de unde le-ai cumparat. Imi plac foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *