Folclor + LEGO = LOVE, FUN, PREMII și respect pentru tradiții (P)

Când a văzut ultima oară copilul nostru o horă? Când a ascultat o doină? Când a purtat un costum tradiționat românesc despre care i s-a explicat din ce zonă provine, ce semnificații au semnele de pe el, cum se numesc obiectele pe care le poartă? Când a dansat ultima oară pe ritmuri de muzică populară?

Le pierdem, oameni buni. Pierdem tradițiile, folclorul, se îngroapă în amintirile noastre tot mai vagi, generație după generație. Normal, veți spune, acesta e cursul istoriei, la ce să îi mai învățăm despre ceva ce nu mai există? Și aveți dreptate, într-o anumită măsură.

Totuși, folclorul poartă cu el esența spiritualității noastre ca neam. Parte din cine este copilul nostru azi i se datorează acestor părți din noi, din părinții și bunicii noștri. Părți pe care el nu le poate accesa decât dacă îi vorbim și îi arătăm noi, pentru că el nu mai crește la țară, înconjurat de tradiții.

Uite cum se îmbrăcau oamenii la țară acum o sută de ani. De ce sunt toate albe? Pentru că pânza, inul și bumbacul sunt albe, nu existau vopsele pentru haine, ca acum. Cum suna pe atunci un cântec de jale? Ce este un bucium? De ce sunt simbolurile tradiționale diferite în zone diferite ale țării? Ce e paparuda?

Din fericire, multe grădinițe și școli încă mai invită copiii să poarte costume tradiționale la serbări. Vedete străine poartă ia românească, și ne inspiră să facem la fel. Încă mai există cursuri de dansuri populare pentru copii. Puține, dar mai sunt. Avem Muzeul Țăranului Român și Muzeul Satului, care păstrează neatinse dovezile devenirii noastre. Ele organizează ateliere și vizite ghidate. Avem poze de familie, avem documentare, avem amintirile noastre, poate chiar cufărul de la bunica, plin cu lână toarsă, ițari și fote, traiste și covoare țesute de mână. Copiii mai văd pe la nunți câte-o horă adevărată, chiar dacă e jucată pe tocuri. Încă mai putem salva ceva, dacă vrem.

Dacă vă place folclorul și aveți copii peste 6 ani, o să iubiți concursul de mai jos. Copiilor sigur le place LEGO, iar faptul că vor putea câștiga o excursie la Legoland Germania îi va motiva grozav: pe scurt, copiii între 6 și 13 ani sunt invitați să formeze echipe alături de care să recreeze din LEGO obiecte inspirate din tradițiile românești (case tradiționale, mâncăruri tradiționale, costume, personaje din basme). Echipele vor trimite clipuri cu lucrarea lor, un juriu va alege câștigorii, dar de fapt, vom câștiga cu toții!

Pe lung despre Expoziția Imaginației, mai jos.

În perioada 24 ianuarie – 31 martie, copiii sunt invitaţi să se organizeze în echipe de 3 – 5 membri şi să înscrie pe www.expozitiaimaginatiei.ro lucrări construite din cărămizi Lego (minim 500 de piese), inspirându-se din tradițiile românești. Cele mai creative construcţii vor fi premiate și expuse în cadrul expoziţiei finale ce va fi găzduită în Băneasa Shopping City, în perioada 6 mai – 1 iunie. Marele Premiu al competiției va consta într-o excursie de 5 zile la LEGOLAND® Germania pentru întreaga echipă. Detalii despre toți pașii pentru înscrierea în proiect și regulament găsiți pe Expoziția Imaginației.

expozitia imaginatiei printesaurbana

Felicitări, Băneasa Shopping City și Kidster, pentru concept și implementare. Lansarea concursului a avut loc chiar de Ziua Unirii Principatelor Române, în Băneasa Shopping City. Aici au fost expuse șase costume tradiționale autentice, din zone diferite ale țării, și șase costume reinterpretate de copii, din cărămizi LEGO®. Vedeți mai jos și cât de frumos a fost la eveniment.

Așadar, start imaginație! Găsiți echipă pentru copii, dați de veste și altora, alegeți-vă una dintre teme (gastronomie, arhitectură, ceramică, modă sau basme) și porniți la lucru! În fiecare weekend, copiii pot lua contact cu noi, cei vechi, și cu ei, cei noi, cu creativitatea lor, pornind de la tradițiile noastre românești! Ah, ce proiect frumos! Mi-ar plăcea să se înscrie un milion de copii! 🙂

expozitia imaginiatiei printesaurbana 2

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4220

2 comentarii

  1. Wow. Super inițiativa din partea organizatorilor! Copii vor fi încântați de aceasta activitate și părinți vor vedea și altceva în afară de nave spațiale lego sau construcții abstracte cu care se pot juca doar imaginandu-si diverse scenarii!

    Nu ca ar fi un lucru rău, sa-ți imaginezi povești, dar diversitatea este și mai bună!

  2. Dar…folclor cu love si cu fun… numai mie imi zgarie receptorii, oare, alaturarea aceasta de termeni? E laudabil ca incercam sa pastram viu ceea ce tine de traditii, nici nu vreau sa pornesc polemici subliniind ca alunecam adesea in kitsch tot inviind motive populare prin tehnici… moderne, dar hai sa nu ne mai impopotonam si limba, va rooog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *