Importanța ecografiei și mamografiei în diagnosticarea precoce a cancerului de sân (interviu)

Poate o mamografie de sân să provoace cancer? Cât de periculoase sunt mamografiile și ecografiile de sân?

Am stat de vorbă cu un specialist pe subiect, Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic ecografist cu experiență de peste 15 de ani în imagistica sânului. Am pus multe întrebări despre temele cele mai dezbătute (nivelul de iradiere, efectul razelor X asupra tumorii canceroase, ecografii și mamografii în timpul alăptării, metodele cele mai eficiente de identificare rapidă a unor formațiuni suspecte), apoi am căutat și alte surse pe subiect, să vă pot oferi un articol util despre avantajele și riscurile monitorizării sânilor prin ecografii și mamografii.

Ce presupune monitorizarea eficientă a sânilor?
Eu le recomand pacientelor între 30 si 40 de ani să îşi facă o ecografie mamară în fiecare an. Nu e neapărat în protocoalele internaționale, dar pentru că sunt foarte multe cazuri de cancer de sân inclusiv în acest interval de vârstă, cred că este foarte bine ca pacienta să facă o ecografie mamară. Nu este invazivă şi care nu are niciun efect advers. În cazul în care au formațiuni, noduli benigni, și sunt descoperiți atunci, trebuie să facă ecografie la 6 luni de două ori, apoi, dacă sunt nemodificați, trec la un interval de un an de zile.
Dacă pacienta a mai făcut ecografii, are sâni perfect sănătoşi, nu are pe nimeni în familie care a avut cancer nu e nicio problemă dacă face o ecografie la un an și jumătate. Ideea este ca e important să le facă regulat, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a pacientelor nici nu au parte de o consultație clinică la nivelul sânilor. În mod obișnuit, consultul ginecologic ar trebui să includă palparea sânilor, dar de foarte multe ori nu se face. Şi atunci cred că e mult mai bine ca pacienta să facă ecografia mamară anual. Chiar și dacă se palpează, tot trebuie să facă aceste ecografii de rutină, pentru că la palpare se pot depista nodulii sau modificările mai târziu decât cele care pot fi văzute ecografic.

 

Știu că nu este recomandată ecografia în timpul alăptării, explicați-ne de ce.
Se poate face și în timpul alăptării. Este de evitat, dar nu pentru că este nocivă, ci pentru că structura sânului e modificată și e mai greu de depistat o formațiune. Sânul are o structură cu pierderea stratificărilor, îi scade ecogenitatea și formațiunile devin mult mai greu identificabile. Desigur, în cazul apariției unei modificări în timpul alăptării nu trebuie să aşteptăm un an sau doi pentru a termina alăptarea, ci se face ecografia pentru a vedea punctual ce se întâmplă. Pentru un exament de rutină aș zice că trebuie evitată perioada alăptării. Dacă apare ceva, da, trebuie să mergi sa vezi despre ce e vorba pentru că uneori chiar poate fi acolo, din păcate, un cancer, care în perioada sarcinii se dezvoltă mult mai repede. La un moment dat poate că femeia simte în timpul alăptării sau imediat după ce a terminat că a apărut ceva modificat. Ideea e că asta e valabil nu doar în timpul alăptării, ci și în general. În momentul în care constați apariția unei modificări la nivelul sânului, trebuie să mergi să vezi despre ce e vorba. E adevărat că majoritatea nodulilor sunt benigni, dar nu putem pleca de la ideea asta, că dacă nu doare, nu există o problemă. Dacă apare ceva și acel ceva nu dispare după prima menstruație înseamnă că e un nodul sau o formațiune sau o modificare pe care este bine să o verificăm și să vedem despre ce e vorba. De cele mai multe ori e un chist sau un fibroadenom, adică ceva benign. E foarte bine, ne liniștește și mai departe știm ce avem de făcut. Dar a pleca de la ideea că am simțit ceva dar voi ignora pentru că nu mă doare și nu mă deranjează cu nimic nu e un lucru bun pentru că din asta se ajunge din păcate la stadii avansate de cancer care au fost neglijate uneori în condițiile în care pacienta spune că a simțit un nodul câțiva ani dar dacă nu a deranjat-o… Am auzit asta de multe ori.
Și peste 40 de ani?
Peste 40 de ani se începe cu mamografia. O recomand de rutină la interval de 2 ani, iar în anul dintre cele două mamografii recomand să se facă ecografie, pentru a avea un control anual. Există paciente cu sâni foarte denși, foarte glandulari, indiferent de vârstă, că e la 40, 60 sau 70 de ani. Pentru ele, chiar dacă se face mamografie, în anul respectiv este necesară poate și ecografie mamară. Sensibilitatea mamografiei, posibilitatea ei de a depista modificări într-un sân dens este mai mică. Are acest dezavantaj. Dar asta nu înseamnă că e făcută degeaba, pentru că există în continuare modficări care pot fi observate mamografic chiar în sânul dens. Acele modificări care totuși se pot vedea chiar sunt uneori semne de cancer și unele dintre ele nu pot fi văzute ecografic. Mamografia și ecografia mamară sunt metode complementare, ele nu se exclud una pe alta, ci se ajută foarte bine una pe alta. Unde una e în dezavantaj, cealaltă de obicei vede mai bine și invers. Într-un sân adipos și mare e mai bună mamografia decât ecografia.

De ce?
Pentru că într-un sân foarte mare și mobil poți să te uiti și ecografic, dar există șanse de a scăpa mici leziuni pentru că sânul este foarte mobil și nu îți poți da seama dacă ai acoperit suprafața foarte bine. Pe de altă parte, microcalcificările sunt niste puncte minuscule, sub jumătate de milimetru, iar ele pot fi semn de cancer. Depinde de cum arată, de cât sunt de multe, de cum sunt distribuite. Ele pot fi singurul semn de cancer și ecografic ele nu se văd deloc.
Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare procedură, dar combinația dintre cele două acoperă 95%-99% dintre cazuri. Extrem de rar, în sub 1% dintre cazuri, există posibilitatea ca ambele să arate normal și totuși să existe cancer mamar. Există acest sindrom, debutează prin apariția de adenopatii axilare metastatice. Un cancer mamar necunoscut. Se face biopsie în acei ganglioni şi în acea adenopatie și se vede că punctul de plecare e mamar. Și totuși ecografia și mamografia au fost negative.

Mamografia este o radiografie. Este iradierea din timpul mamografiei periculoasă pentru sân? 

Mamografia e o radiografie a sânului cu raze X. Este cea mai fină radiografie. Trebuie să putem vedea cumva acele formațiuni minuscule, ca vârful de ac, iar pentru asta, poza rezultată trebuie să fie foarte bună și cu rezoluție foarte mare. Contează foarte mult ca poziționarea să fie bună, ca aparatul și filmele să fie de calitate şi să fie unele speciale, care îndeplinesc condițiile. Da, e o metodă cu raze X, are o doză de iradiere şi de aceea e de evitat la persoanele foarte tinere, iar sub 40 de ani se face doar când la ecografia mamară există o suspiciune foarte mare de cancer, caz în care mamografia ar ajuta. Dacă la ecografia unei paciente mi se pare că văd câteva calificări, eu ecografic nu le pot caracteriza, nu știu dacă acelea sunt toate, așa că musai trebuie să fac măcar un film, o incidență de mamografie la sânul respectiv, ca să văd dacă într-adevar sunt microcalcificări atunci fac si cealaltă incidență ca să pot să le localizez și să pot să le caracterizez, să văd dacă sunt benigne sau nu.

Microcalificările se pot vedea la mamografie?
Da. Aceasta este una dintre situații. Altă situație când putem face mamografie sub 40 de ani este când persoana are mama sau sora cu cancer mamar la vârstă tânără. Dacă are sora care a făcut cancer la 35 sau 38 de ani, atunci nu se mai respectă regula mamografiei după 40 de ani, ci se începe cu 5 ani mai devreme decât vârsta când mama sau sora au făcut cancer.
De foarte puțin timp a fost introdusă mamografia cu tomosinteză. E tot cu radiație X, e tot cu compresia sânului, dar avantajul foarte mare al tomosintezei este că permite o mult mai bună vizualizare, ca o feliere a structurii sânului. În mod obișnuit, mamografia este o imagine 2D a sânului, care e tridimensional. Toate imaginile sunt suprapuse ca să rezulte acea imagine 2D, lucru care uneori face să ne fie greu să diferențiem o structură glandulară normală de una cu formațiune, tocmai pentru că se suprapun. De aceea facem întotdeauna două fotografii, sus jos și stânga dreapta. Dar chiar și așa, se pot suprapune structuri. Tomosinteza ne permite să facem o feliere a sânului și să vedem felie cu fel ce fel de structură are sânul. Este, de fapt, o mamografie tridimensională, iar medicul, în loc să analizeze două imagini, analizează câteva zeci de imagini.
Tehnic e același lucru. Practic, aparatul, cu un soft special, face această feliere a sânului. Mai mult, până recent nu se putea face acest lucru decât cu dublarea dozei de iradiere. Practic, aparatul făcea o mamografie în acelaşi timp, să zicem, o mamografie standard, acea imagine 2D pe care o obţineam şi înainte, şi făcea suplimentar acele felii. Acum există posiblitatea, tocmai pentru a nu crește iradierea, să avem acele felii fotografiate, dar imaginea 2D să fie una reconstruită din imaginile 3D, din acele felii, virtual, cu ajutorul unui soft. Practiv, vedem sânul așa cum este el, cu o doză de radiație mai mică decât în cazul unei mamografii clasice. Nu schimbăm intervalul, facem tot la 2 ani mamografia, dar introducerea tomosintezei s-a dovedit că ajută să se depisteze mai multe cancere.
 
Ce efecte are această radiaţie asupra ţesutului deja bolnav? Să zicem că avem celule canceroase acolo şi ele sunt supuse periodic la iradierea provocată de mamografie.
Dacă există celule canceroase, atunci nu facem periodic. Dacă o pacientă are cancer, face mamografia, se depistează cancerul şi atunci ea trebuie să se opereze, să se trateze şi aşa mai departe. La controlul următor, atunci când se va duce să facă mamografie din nou, ea nu va mai avea, teoretic, acel cancer.
 
Se poate să existe o predispoziție a celulelor pentru îmbolnăvire, iar mamografia făcută periodic să grăbească apariția cancerului?
Există studii făcute în SUA, unde ei recomandă mamografia anuală de la 40 de ani. În condițiile acestea s-a constatat că această iradiere duce la apariția cancerului de sân din acest motiv, cât a putut el fi izolat, cu 0,001%. Practic, iradierea asta e echivalentă cu un zbor de câteva ore cu avionul. Nu ne gândim la asta când urcăm în avion şi ne ducem în concediu sau cu treabă, dar e același lucru. Există radiația cosmică și are absolut același efect. La un zbor mai lung, de 7-8 ore, practic ai luat doza de mamografie.
 
Poate și de aceea personalul de zbor nu are o viață profesională îndelungată.
Crește riscul, dar extraordinar de puțin. Nu îmi aduc aminte să fi avut nicio stewardesă cu cancer de sân. Pe de altă parte, avantajele mamografiei au fost foarte mari. Din momentul în care a fost introdusă ca metodă de depistare, a scăzut mult mortalitatea din cancer de sân pentru că reușești să îl depistezi din stadiul zero și nu în 3 sau 4, când supraviețuirea e de doar 20%.
 
Există risc de supradiagnosticare?
Da, există, și la mamografie, și la ecografie, la RMN, la orice. Găsești o imagine fals pozitivă care aparent este suspectă, dar numai aparent. Am, de exemplu, o mamografie care e suspectă și fac ecografie sau altceva să mă ajute iar uneori chiar e nevoie să se ajungă la puncție pentru a se vedea la examenul anatomo-patologic. Există și leziuni benigne care mimează cancerul, chiar există, dar sunt foarte rare. Se poate și chiar e nevoie să faci acest lucru. De multe ori acele leziuni benigne care mimează cancerul dar nu sunt, au risc crescut și la acel nivel este probabil să se dezvolte la un moment dat un cancer. Nu cred că e plăcut sa fie un rezultat fals pozitiv, dar și acel rezultat depinde de cum îl transmiți. Dacă îi spui pacientei că are sigur cancer, da, e o problemă. Daca îi explici că e o modificare suspectă sau foarte suspectă și că trebuie făcut ceva, că există posibilitatea să nu fie, dar trebuie făcut ceva să verifici… Depinde cum pui problema. La unele modificări poți spune că 99,9% e cancer. Există și situații în care nu e negru sau alb și e foarte dificil să spui, sunt leziuni la limită. 
Sunt și chestii de finețe foarte mare ca să descoperi, de exemplu, un cancer de 4 milimetri. Trebuie să fii specializat pe chestia asta, să vezi, să știi. Din păcate, ecografia mamară e făcută de extraordinar de mulți medici de absolut foarte multe specialități care nu cred că ar trebui să facă asta. Dacă am nevoie de ecografie de articulații mă duc la cine face așa ceva. Am nevoie la sân, mă duc la cine e bun pe asa ceva. Du-te unde trebuie pentru că riscul e să fii subdiagnosticată sau supra diagnosticată.
 
Autopalparea ajută, încurcă…? Ce părere aveți despre asta?
Nu cred că încurcă. E un lucru în plus, nu e suficient, e bine să fie făcută după menstruație când  sânii nu sunt așa de congestionați și e mai mic riscul de a palpa chestii false. Nu e suficient pentru că pacienta în general simte o formațiune în momentul când ea are deja 2 centimetri.
 
Atunci o simte.
Atunci o simte. Sigur, depinde foarte mult de cât e de mare sânul și cât e de profundă sau superficială leziunea. Uneori vin paciente care simt niște chestii milimetrice pentru că au sâni foarte mici și ele sunt foarte localizate la suprafață. Altele au formațiuni de 4-5 cm pe care habar nu au avut că le au în sân. Uneori chiar e cancer, nu ceva banal. Deci nu e suficient. Totuși, dacă și așa nu vii cât de cât la examene de rutină și palpezi, simți ceva, măcar atunci te duci, nu aștepti. Unele spun că le e frică să palpeze și preferă să vină la control. Altele spun că nu știu să palpeze bine că tot timpul simt tot felul de lucruri. OK, simți tot felul de lucruri dar dacă faci asta lună de lună vei ști că acolo e aşa, dincolo e altfel şi reușești să îți dai seama cât de cât dacă ceva nou apare dacă faci asta regulat. Dacă nu o faci regulat nu ai de unde să știi, nu eşti obişnuită cu structura sânilor, nu ştii cum este. Şi ori intri în panică din nimic, ori zici că așa trebuie să fie sânul și de fapt nu e bine.
 
Te ajută sarcina și alăptatul în a proteja sânii?
Da, reprezintă un factor de protecție împotriva cancerului mamar. Tot studiile demonstrează că sarcina la vârstă tânără, în fine, sarcini mai multe dar prima la vârstă tânără, nu la 40 de ani, ci la 20 de ani, 20 și un pic. Sarcinile și alăptarea sunt factori de protecție. Nu înseamnă că nu faci niciodată, nu e sută la sută, nimic nu e sută la sută, din păcate. Pe de altă parte, dacă exista un cancer incipient înainte de sarcină și nu ai știut, sarcina agravează, grăbește foarte mult acel cancer. Ca să verifici, fiind la început de sarcină, trebuie să decizi dacă o păstrezi sau nu. Sau aștepți să naști ca să poți să faci tratamentul respectiv.
Informații despre nivelul general de radiații la care ne supunem (cele cosmice, cele emise de aparatele de scanare din aeroport sau de alte device-uri, radiografii dentare șamd) găsiți aici.
Aici găsiți un tabel cu nivelurile de radiere pe diferite tipuri de radiografii (mamografia are unul dintre cele mai scăzute niveluri).
Informații despre tomosinteza sânului am găsit aici.
Pe doamna Dr Elena Teodorescu o găsiți la clinica fondată de domnia sa, Donna Medical Center, unde găsiți și unul dintre puținele aparate de tomosinteză din România (prețul unei tomosinteze bilaterale este de 390 de lei).
shutterstock_195712640
Sursa foto: mamografie via Shutterstock.com __________ Interviu realizat de Ioana Macoveiciuc și transcris de Irina Cristea
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4167

22 comentarii

 1. Asa este, sunt din ce in ce mai multe cazuri la femei tinere. Si din pacate ma numar si eu printre ele, in ciuda faptului ca am avut prima sarcina la 26 de ani si a 2-a la 31, in ciuda faptului ca am alaptat 2 ani, chiar si in ciuda faptului ca nu am cazuri in familie ci toti bine sanatosi, longevivi. Dupa ce am oprit alaptarea am depistat un nodul la san, am facut repede ecografie, era doar de 6 mm si mi s-a spus ca e sigur ok si sa mai revin peste cateva luni. Am mai cerut o parere, la fel, e ok. Am mers la alt doctor dupa 2 luni si surpriza: avea 12 mm si era extrem de suspect. Au urmat RMN, au urmat punctie biopsie la care s-a confirmat malignitatea (am avut raspunsul asta de Craciun 😐 ) si acum tratament oncologic dupa care operatie…
  Dar, cancerul mamar descoperit din timp are un pronostic foarte bun!

  • Am 41 de ani si am fist trimisa sa fac un control la sani nu am mai facut pana acum…am facut mamografie si dupaia ecografie dupa care doctorul a masurat niste parti negre si mia facut iara programare la 6 luni…antrebarea mea este…de ce ..ca nu am anteles bine deoarece ma aflu an strainatate si nu anteleg bine limba..va rog spunetimi

 2. Ce nu inteleg eu este de ce inainte de 40 de ani nu se recomanda mamografia iar dupa 40 (cand ADN-ul deja se poate replica aiurea, existand posibilitate mai mare de a se declansa un cancer in urma unei iradieri) se recomanda. Da, si pe mine m-ar fi multumit sa vorbeasca despre sonoelastografie, ce aduce ea in plus fata de cele doua metode deja cunoscute sau daca se poate inlocui o mamografie cu o sonoelastografie cu aceleasi sanse de depsitare a cancerului. Altfel este un articol util.

  • Pentru ca, in general, riscul de cancer la san creste dupa varsta de 40 de ani.
   Asadar, pana atunci, nu ai de ce sa te iradiezi aiurea, cand poti doar sa faci o ecografie mamara.

   Si daca ai citit textul, se recurge la mamografie, doar daca la ecografia mamara se depisteaza ceva suspect. Deci, nici dupa 40 de ani nu e recomandata, decat daca esti suspecta de ceva.
   Mai pe scurt, chiar daca ai 40+, asta nu inseamna ca te duci direct la mamografie :)).

  • Ba da, dupa 40 ani(altii zic de la 50, exista diferente intre ghidurile europene si cele americane) te duci la mamografie la 2 ani cu ecografie in intervalul dintre mamografii.
   Sunt leziuni canceroase care sunt suspecte doar prin prezenta unor microcalcificari care nu se vad la ecografie.

 3. Bună, Prințesă,

  te citesc adesea, dar nu obișnuiesc să comentez. Azi voi face o excepție 🙂
  Cred că ignoranța e nesănătoasă, apreciez mult demersul tău. Păcat că Donna nu are centre în țară, eu locuiesc în Timișoara, m-am gândit să-mi fac o mamografie, dar nu știu unde să mă duc. Medicul de familie mi-a spus că eventual o eco, ginecologul mi le-a recomandat pe amândouă. Problema e că nu știu ce criterii ar trebui să folosesc pentru a identifica cel mai bun centru, cu cei mai buni medici.
  Paralel cu subiectul, poate îți iese in drum cartea lui Siddhartha Mukherjee – Împăratul tuturor bolilor. O biografie a cancerului. Autorul este specialist în oncologie medicală, cercetător și profesor, iar cartea lui este un adevărat tur de forță. Îl găsești aici: http://siddharthamukherjee.com/ sau pe FB – unde nu este foarte activ, din motive lesne de înțeles. În ce privește nutriția o urmăresc pe Diana Artene, am aflat că e specializată și în nutriție oncologică – dacă vei căuta pe blogul ei vei găsi spulberate câteva mituri alimentare.
  Toate cele bune 🙂

  • Iti recomand doar ecografia mamara. Nu te iradia degeaba cu mamografie, daca nu ai nimic suspect.
   Fa-ti mai intai ecografie mamara si daca ai ceva, treci mai departe la mamografie.
   Si eu am incredere mai multa in medicul de familie decat in ginecolog. In general, doctora mea de familie se fereste sa imi prescrie medicamente, asa, la orice, d’apai investigatii din astea. Si mereu ma indeamna la stil de viata sanatos si sa las prostiile si suplimentele, decat daca am carente mari de ceva. Dupa multi doctori care nu isi dadeau interesul, e mare lucru sa dau de cineva atat de fain.
   Analizele mele sunt bune, acum ma programez la prima mea ecografie mamara. Cand a auzit doctora mea ca vreau mamografie, a zis ca nu sunt sanatoasa (mai in gluma, a zis ca imi da trimitere la cap, lol :)) ) si ca ea nici la femeile mai in varsta nu o recomanda, decat in cazuri de urgenta.
   In schimb, cand am vorbit cu doamna ginecolog, nu a zis nici „da”, nici „ba” la mamografie. Desi eu am doar 24 de ani. A fost ceva de genul „faci cum vrei, dar daca nu ai probleme, nu as recomanda sa te avanti la ea”. Adica, daca insistam, ea era de acord, lol.

   Multa sanatate.
   Intreaba medicul de familie si vezi ce centre iti recomanda.

  • Mulțumesc, Georgi 🙂 Voi analiza si, sper voi lua cea mai bună decizie. Prevenția e mama … acuma repede nu mai știu a cui 🙂

  • Mie ecografia mamara nu mi-a depistat toti nodulii, bafta mea ca am vrut sa cer si o a doua parere si am facut o sonoelastografie. Daca ramaneam cu rezultatul ecografiei mamare, ma duceam linistita acasa si….Doamne fereste!

 4. Ca intotdeauna, te citesc cu mare drag! Foarte util articolul!
  Despre sonoelastografie l-am intrebat pe medicul care mi-a facut de putin timp ecografia, daca ar fi trebuit sa optez pentru ecografie cu sonoelastografie si mi-a raspuns ca aceasta este recomandata si se utilizeaza doar atunci cand s-au evidentiat noduli de natura maligna.

  • Daniela, eu fac sonoelastografie dar nu e recomandată doar în cazuri de noduli de natură malignă. Sonoelastografia este o investigație ecografică peste care se suprapune o investigație care măsoară elasticitatea țesutului sau a eventualelor formațiuni descoperite (formațiunile benigne au o elasticitate mai mare decât cele maligne).

  • De evitat Donna medical center. Fetele de la receptie total neprofesioniste, eu nu am mai pomenit clinica privata sau de stat in care sa surprinzi receptionerele fumand in clinica. Urat, acest lucru se vede ca nu au nici un Dumnezeu acolo fac ce vor ele de capul lor. Imi pare rau ca nu am chemat politia sa ia masurile ce se impuneau. Intarzieri mari, medicii nu-si dau interesul. O institutie care s-a ajuns cu banii si acum nu le mai pasa de clienti.

 5. Doua precizari: unde scrie congenitatea e de fapt ecogenitatea. Este vorba despre cat de „albe” sunt structurile vazute la ecografie.
  Rezultatul anatomo-patologic in loc de anatomul patologic. Pt orice organ/tesut care se extrage din corp prin operatie/biopsie se face un examen anatomo-patologic pentru a evidentia ce fel de celule contine. Examenul anatomo-patologic(histopatologic) este singurul care pune diagnosticul de CERTITUDINE in cazul unei formatiuni suspecte. Deci, pana nu avem acest rezultat, nu putem spune sigur ca nodulul e malign, ci doar ca e suspect/inalt suspect pentru malignitate(cancer). Biopsia nu trebuie amanata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *