Ce țin în mână? Liniștea dată de faptul că știu că sunt bine

Ce țin în mână oare?

Nu, nu e o poză cu luna!

E sânul meu drept!

Curat! Pot, măcar până la anul, să dorm liniștită.

De mulți ani, cred că vreo șapte, după ce am oprit alăptarea, merg anual la controale. Urmăresc trei zone: gineco, sân și piele.

Scriu despre asta pentru că vreau să vă încurajez, ba nu, să vă rog să mergeți la control, mai ales dacă aveți peste 35 de ani, mai ales dacă aveți cazuri de cancer în familie, mai ales dacă trăiți într-un mediu competitiv, stresant, dacă știți că purtați în voi suferințe vechi, nemărturisite, dacă fumați, dacă ați luat vreme îndelungată anticoncepționale, dacă știți că nu mâncați tocmai sănătos.

Mergeți la control!

Mergeți cu mamele și bunicile voastre la control, cu surorile, cumnatele și prietenele voastre cele mai bune.

Un control la timp poate face diferența între un tratament ușor și unul extrem de lung și dureros, ca să nu mai zic de moarte prematură.

Atât de multe cunoștințe ale mele au primit diagnostic de cancer la sân înainte de 40 de ani, unele chiar înainte de 30! Unele au reușit într-un an să învingă boala, altele încă se luptă.

Descoperit devreme, în stadiul incipient, când este localizat, cancerul de sân poate fi vindecat complet în 93-95% din cazuri!

M-am gândit să povestesc pentru voi cum a fost la prima mea mamografie, ca să vă încurajez să mergeți, să nu vă fie teamă, nu doare, nu e nimic de speriat.

Până anul trecut am făcut ecografii și consult senologic la medicul ginecolog. NU a ieșit niciodată nimic îngrijorător.

Am continuat să merg anual, sâni şi gineco.

Pe lângă asta, la duș sunt atentă mereu la zona axială și la sâni, urmăresc orice schimbare. Nu am descoperit niciodată nimic în afară de ocazionalii noduli hormonali, înainte de menstruație.

Anul acesta mi s-a recomandat mamografie, având peste 42 de ani. Dacă nu iese curată, la anul din nou doar eco și control.

PAchetele recomandate femeilor sunt mai bune la preț

Am căutat un pachet care să includă și mamografia, și testul Papanicolau, test de secreție, control ginecologic și eco transvaginală. Ca să vedem bine tot.

Am găsit astfel de pachete la clinicile Nativia și Donna (ambele din București). La ambele mai fusesem în trecut la controalele mele anuale. La Donna am reușit să programez totul deodată, în plus, pe dr. Claudia Teodorescu o cunosc, am mai fost la ea, soacra mea merge anual la ea la control, am făcut un interviu despre mamografii pentru blog (îl puteți citi aici), e un profesionist foarte bun și mă simt în siguranță în clinică, e totul curat, rapid, eficient.

Aici găsiți pachetele, eu am luat Discret cu mamografie în plus (pe care am plătit-o separat).

Ce fel de mamografie, clasică sau digitală?

Dacă aveți de ales, cel mai bine ar fi să faceți mamografia digitală cu tomosinteză, e mai puțin solicitantă, cantitatea de radiații e mai mică, iar imaginile rezultate sunt mult mai bune decât la mamografia clasică, cu rezultate pe film.

Practic, tomosinteza face ca la final medicul să aibă o imagine 3D a sânilor noștri, felie cu felie, iar șansele să vadă dacă ceva e în neregulă sunt mult mai mari.

Acesta e aparatul de tomosinteză.

Cum a fost la maografie?

Am ajuns la timp, am completat un chestionar, am fost invitată în sala de mamografie imediat.

Aveam emoții, auzisem tot felul de trăsnăi. Că doare, că înțeapă, că strivește.

Apoi, eu am sânii mici, spre minus, dacă știți ce vreau să zic. Știam că trebuie presați precum clătitele în aparat, mă gândeam, cum faci dacă trebuie să presezi o stafidă?

Dar nicio grijă, aparatul se descurcă cu orice tip de sân!

Atenție, ideal este să mergeți la mamografie în perioada zilelor 7-10 din ciclul menstrual, atunci e și disconfortul redus, sunt și șanse mai mici să apară formațiuni temporare, hormonale.

Mi s-a explicat procedura, riscurile, radiația e la fel de mică precum cea a unui zbor mai lung, mi-am scos cerceii, mi-am prins părul, m-am dezbrăcat, m-am clătit și șters bine la axile, uneori praf sau depuneri de deodorant pot apărea pe mamografie și vei avea emoții degeaba! 🙂

Toată procedura a durat cam 4 minute.

Mai întâi am făcut poza frontală la sânul drept. Asistenta m-a ajutat să mă poziționez față de aparat, apoi a așezat sânul pe placa orizontală și l-a ținut pe loc cât a coborât placa mobilă. A trebuit să ridice, să reașeze și să coboare iar de câteva ori până a prins poziția ideală. Nu m-a durut nimic, dar a fost un pic disconfortabil.

Am stat nemișcată 5 secunde, s-a făcut poza, sânul a fost eliberat.

Am repetat procedura pentru stângul.

Apoi, pentru a treia poză, a trebuit să stau înclinată pe o parte, sprijnită de aparat pe dreapta, aparatul s-a rotit, iar sânul a fost aplatizat nu sus jos, ca mai devreme, ci dinspre stern spre axilă.

A patra poză a fost aceeași procedură pentru stânga.

Asistenta a verificat pe ecran că imaginile sunt clare, m-am îmbrăcat și am ieșit.

Concluziile

Am așteptat cam 15 minute pe hol, apoi am intrat în cabinetul dr. Teodorescu, ea deja primise imaginile și a stat câteva minute să îmi povestească ce vede.

Nimic suspicios, fără formațiuni, noduli, chisturi. Nimic, în afară de o mică calcifiere pe un vas de sânge în sân (am de investigat aici pe zona de trigliceride, LDL etc). Pentru că am sânii foarte denși, mi-a recomandat și ecografie, pe care am făcut-o pe loc (întâmplător, era loc în programul dumneaei).

Am luat cu mine pozele și interpretarea medicului.

Mai departe, la ginecolog

După alte zece minute am intrat la ginecolog, unde am povestit un pic, apoi asistenta a recoltat pentru secreție și Papanicolau, urmând ca dacă la Pap iese ceva modificat, laboratorul să facă din aceeași probă și testul HPV (am o tulpină suspectă care se reactivează o dată la câțiva ani). Încă aștept rezultatul,

Apoi am făcut control și eco transvaginală, ovarele bine, uterul la fel, foliculi, fabrica încă funcționează bine! (dar producția de copii s-a oprit, în caz că are cineva vreun dubiu, doar ovarele mai pulsează așa când văd bebeluși adorabili).

Anul acesta nu am ajuns la controlul alunițelor, dar anul viitor nu mai ratez!

Vara e momentul când mă ocup de asta, dar voi vă puteți pune ca reper începutul școlii sau ce vreți voi, important e să nu uitați.

De asemenea, important e, dacă nu puteți merge mereu în aceeași clinică, să păstrați dosare cu analizele anuale, pentru ca atunci când apar, Doamne ferește, modificări, medicii să poată identifica vârsta măcar aproximativă a formațiunilor dubioase.

Nu amânați! Nu lăsați mintea să vă păcălească că nu aveți timp sau bani.

Analizele acestea se pot face cu trimitere de la medicul de familie, dacă vă organizați din timp.

Faceți din sănătatea voastră o prioritate! Copiii voștri, iubiții, prietenele voastre, părinții voștri au nevoie de voi!
Chiar nu e așa mare brânză să mergi la control anual, vorbim de câteva ore pe an, de câteva sute de lei în cel mai rău caz!

Am mai scris despre subiectul acesta și cu alte ocazii.

Vă rog, vă rog nu amânați!

Cu cât știm mai devreme, cu atât avem șanse mai mari să fim bine!

Harta alunițelor și de ce e ea importantă

O ecografie poate face diferența între viață și moarte

La final, iată un tabel cu recomandări de controale în funcție de vârstă.

M-aș bucura să dați mai departe acest articol sau altul care încurajează controalele periodice. Cei care ne iubesc ne vor vii și sănatoase!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

8 comentarii

  1. Am o mare curiozitate de mult timp. Știu ca va urmăriți alunitele, îmi puteți recomanda, va rog mult, un doctor care va face harta alunitelor? Am o tona și sunt foarte temătoare în privința lor. Mulțumesc mult!

  2. Buna. Si eu incurajez femeile sa mearga la aceste controale periodice. Eu merg de la 20 ani, la 25 de ani am descoperit la o ecografie mamara ca am mastoza fibrochistica (multiple chisturi pline cu lichid la nivelul ambilor sani, aparuti in urma unui dezechilibru hormonal). Asa ca, anual, ma prezint la clinica Donna unde verific stadiul chisturilor. De vreo 4 ani fac periodic si cateva cadre mamografice (nu este o mamografie completa, ci doar pe zonele indicate de medicul care imi face ecografia , unde are dubii sau nu se vede clar pe ecografie, pentru a depista din timp ceva sau a confirma ca totul e ok). Am 34 ani, tocmai de aceea fac mamografia odata la 2 ani, nu mai des si doar cateva cadre. Pentru linistea mea, e grozav cand plec de acolo cu vesti bune.

    Avand in vedere situatia complexa, aceste multiple chisturi, am primit „recomandarea” (daca ii pot spune asa) de la medicii ginecologi , si anume, sa fac copii si voi scapa de chisturi (ca sa nu mai pierd timpul pe la ecografii si mamografii). Nu voi intra in subiectul copiilor si al nasterilor, insa eu nu am urmat sfatul si nu vad legatura. Ce va incurajez este sa urmariti daca aveti astfel de probleme asa cum trebuie (cu ecografie mamara si restul indicatiilor date de medicul specialist care va vede) si nu sa urmati sfaturi aruncate in vant care va expun la multe riscuri.

    Ceea ce mai pot spune este ca, in timp, urmand sfaturile un tehnician nutritionist specializat pe nutritie hormonala si zona holistica, prin dieta antiinflamatoare si suplimente, s-a redus numarul chisturilor si dimensiunea acestora considerabil. Asta spre stupoarea medicului la care fac ecografia mamara anuala… deci nu e un capat de tara, se poate si mai bine.

    Eu traiesc cu aceste chisturi, le urmaresc anual si fac tot ce trebuie ca sa nu ajung intr-o situatie limita. Si va incurajez, doamnelor si domnisoarelor, sa faceti acelasi lucru, pentru linistea voastra si o viata luuuuungaaaa si plina de bucurii.

    • Nu as vrea sa fac reclama, eu am povestit experienta mea, care depinde de multe variabile (starea de sanatate, tipul de organism, fondul genetic, stilul de viata etc) . Se numeste Teodora Necula

    • Nu, e o recomandare sa mergeti la control, benevola si neremunerata.

      Reclamele pe acest blog sunt marcate cu P in titlul si tag de Publicitate.

      Nu e cazul acum.

  3. Si eu recomand ecografia anuală. La 3 ani e mult. Eu am fost la doi ani, împinsă de o formațiune tare la sânul stang.
    Cancer. Acum imi fac tratamentul. -‘ 35 de ani.
    Mi s-a părut incredibil ca am început cu o eco si după aia mamografie, biopsie si altele. Am avut noroc ca Dr gineco la care merg m-a îndrumat in așa fel încât la doar o luna de la diagnosticare am început tratamentul.
    Ecografia si Mamografia sunt esențiale. Înainte sa merg m-am uitat si la video la Monica Rădulescu pe Instagram la ce înseamnă ecografie si mamografie si am mers pregătită psihic.
    Ce mi s-a părut oleaca trist este ca erau femei acolo care păreau speriate si singure. Si eu eram singura dar când ma uitam la altele îmi venea sa le iau in brațe si sa le încurajez.
    Încă lupt da o conving pe mama sa meargă. Din păcate am impresia ca vorbesc singura dar când va veni partea chirurgicală si vine sa ma ajute la treburi o sa am grija sa o duc si la mamografie. ?
    Zi frumoasa.

  4. Aș mai adăuga la lista de prevenție anuală o ecografie abdominală și analizele de sânge. Știu că ai mai scris despre asta, la ce stil de viață și la ce alimentație avem, mi se pare că și ele se încadrează la cele de făcut o dată pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *