Nu uitați de controlul anual de rutină! Cu cât știm mai devreme, cu atât avem șanse mai mari să fim bine

Cam de când mi-am dat seama că sunt responsabilă pentru mine și sănătatea mea, m-am mobilizat și nu am mai neglijat lucruri importante.

Mă temeam de boli incurabile, dar nu făceam mare lucru să le țin departe.

Acum fac ce pot:

  • somn
  • relații sănătoase, sincere
  • alimentație sănătoasă și echilibrată, fără excese
  • sport (acasă, altfel nu am cum, dar nu mă las)
  • controale anuale
  • atenție la corpul meu
  • pauze dese
  • controale medicale anuale

Pe lista mea de verificări sunt: sânii, aparatul reproducător și pielea, pentru că acestea sunt principalele zone în care mă simt vulnerabilă.

  • Fac ecografie mamară și control anual, primăvara.
  • Ecografie de abdomen inferior și test Papanicolau plus HPV anual, vara.
  • Control al alunițelor și leziunilor de pe piele, anual, vara, cu FotoFinder și apoi dermatoscopie la cele care par să se fi schimbat.

Scriu despre asta în speranța că o să vă conving să mergeți și voi, sigur știți că cu cât descoperim mai repede ceva undeva, cu atât mai mari sunt șansele să nu se agraveze. Aici găsiți un interviu cu un medic foarte experimentat despre importanța ecografiei și mamografiei în reducerea mortalității din cauza cancerului de sân.

E un efort mic, de voință, organizare și financiar, cu un beneficiu mare.

Căutați un loc în care să puteți merge în siguranță zilele acestea.

Eu am mers în iunie la Policlinica Sala Palatului a Fundației Regina Maria , care este o clinica dedicată celor fără asigurare sau cu venituri mici, care primesc aici consultații și tratamente (inclusiv stomatologice gratuite sau la prețuri foarte mici). Pacienții ca mine, cu venituri normale, plătesc integral (prețurile nu sunt mari), și acoperă astfel și investigații și tratamentul pentru cei lipsiți de posibilități. Detalii despre această policlinică găsiți aici, e vizavi de Sala Palatului.

Mi-am făcut la ei control și eco de sân, totul foarte curat, echipament corespunzător, medici și asistenți profesioniști, rezultatele au venit foarte repede pe email.

Verificarea alunițelor o fac în fiecare an la  Derma Expert by Elos, zona Primăverii. Au un aparat avansat, FotoFinder, care face o hartă generală a alunițelor. Cu ajutorul ei poți observa dacă au apărut alunițe sau leziuni noi și dacă cele vechi își schimbă forma sau culoarea. În toamnă voi merge să-mi scot două alunițe și nevul de deasupra pleoapei, care tot crește de la an și mă deranjează.

La final rezultă un raport cu care pleci acasă pe stick, ca să poți merge cu el la alt medic sau anul viitor, pentru comparație. Raportul include poze ale tuturor alunițelor, negilor și nevilor de pe corp, cu poza dermatoscopiei alăturată, cam așa (pe prima poză sunt marcate și numerotate alunițele, mai jos le vedeți la dermatoscop, conform numerotării):

Ambele locuri foarte OK, se respectă regulile de distanțară, măști la toată lumea, dezinfectare la fiecare pas.

Urmează luna viitoare ecografia abdomenului inferior, testele Papanicolau și HPV (dacă nu v-ați testat de mult și dacă vreodată v-a ieșit vreo tulpină de risc), unde sper să nu descopăr nimic. Am reminder în telefon și orice ar fi în viața mea atunci, nu amân.

Cred că e important să facem asta și să vorbim despre acest subiect cu femeile din viața noastră.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

9 comentarii

  1. umm…genotiparea HPV pentru ce? Cam sunt bani aruncati pe geam cand vorbim de monogamie si na, incredere in partener…

    • Eu fac pentru ca din cand in cand mi se activeaza o tulpina care e cu risc. Nu vreau sa ratez startul. Daca nu ti-ai facut niciodata, cred ca trebuie facut. Poti sa ai de mult si sa nu stii. Daca ai facut si e negativ, repeti rar si gata.

    • Mi se pare că ni se vorbește atât de puțin despre HPV, un virus care e totuși atât de răspândit. Și medicii au păreri diferite, ca să nu mai spun că urologii consideră că bărbații pot fi doar purtători, deci nu mai e o problemă. Iar virusul se transmite și cu prezervativ, apropo de monogamie. Poate fi în organism de ani buni și să afli doar când se activează. Așa că o genotipare odată la câțiva ani, sau cum recomandă medicul, cred că e absolut necesară. De altfel, e o analiză care ar trebui decontată de stat, din punctul meu de vedere, la cât de mare e numărul de cazuri de cancer de col uterin.

    • Poti sa te pricopsesti un HPV si virgin fiind, doar pentru faptul ca nu te-ai spalat corect pe maini de la toaleta (sau ai folosit o toaleta publica incorect), de la piscina, sauna, ai imprumutat prosopul cuiva, toaleta dezinfectata incorect acasa, ai schimbat absorbantul sau tamponul, intr-o toaleta publica, cu mainile nespalate in prealabil, ai probat chiloti in magazin, etc.
      Cand ma gandesc ca pe vremuri, toata familia se spala in aceeasi apa, mi se zburleste pielea :))))

      HPV-ul nu inseamna doar boala de la prea multi parteneri, sau cum se zice pe la noi „hahaha, asa iti trebuie daca ai fost la c**ve”.

      Cum au zis si fetele, e vorba de o tulpina pe care o poti avea tu, in corp. E ca la herpes. De-aia unii fac si altii nu. De exemplu, mie imi apare herpes la buza anual. Sunt intr-o relatie de 11 ani, partenerul nu a facut niciodata herpes, chiar daca, de multe ori uita de herpesul meu si ma mai pupa seara la somn, sau dimineata cand era prea somoros sa isi aduca aminte :)))

      Ar trebui sa nu mai fie un subiect tabu, sau de luat in ras.
      Ma rog, orice chestie medicala nu ar trebui sa fie tabu, dar na… la noi, pana si absorbantele sunt subiect tabu sau de luat in ras, daca vezi vreun barbat cu pachetul de Libresse in mana. Numai cate priviri ucigatoare (culmea, de la femeile de la casierie) si-a luat al meu, ca a indraznit sa cumpere absorbante :)))

  2. De ce ai facut si testul covid? Asa e protocolul la RM?

    si eu caut un loc safe sa merg sa fac analizele uzuale &co, sper ca toate policlinicile RM sa fie pregatite si sa aib amasuri de protectie.

    • Nu, l-am facut pentru ca am vrut (din motive personale).

      Am fost si in Ponderas de cateva ori, si la policlinica asta, mereu am fost scanata corect, completat formular, dezinfectat, masca, toata lumea purta masca corect, peste tot, de la portar, oameni de la curatenie, receptie. La Medlife purtau jumatate, medicul chiar m-a luat la zeflemea ca de ce port masca. Dar la Regina Maria mi s-a parut totul foarte bine organizat si se repecta regulile.

  3. Bună! După ce am citit articolul tau,mi-am făcut programare la ecografie mamara la Policlinica Sala Palatului și azi am și fost! A fost foarte ok, totul este bine si ma bucur ca ai scris despre asta. Te îmbrățișez!?

  4. As mai adauga ca unele rezultate pot fi si fals negative, de aceea este recomandat ca o analiza sa se repete la un interval de cel putin trei luni, preferabil la alt laborator. Spun asta pt ca am patit ceva neplacut de curand (nu vreau sa intru in detalii) si mi-am adus aminte ca am citit si pe pagina Mirunei Margarit despre un caz de cancer la san in stadiu 3 care nu s-a vazut la ecografia mamara. Deci, mare atentie si la cine facem ecografia. De aceea, zic ca ar fi utila o lista cu medici asa da/asa nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *