Cadouri cu dragoste

Articol scris de Anamaria Ciuhuta, trainer financiar pentru părinți și blogger pe www.financialparenting.eu

Intrăm pe ultima sută de metri până la sărbătoarea Crăciunului.

Cu  listă scrisă sau nu, în baza unui buget sau fără limită stabilită, ne agităm să cumpărăm cadoul minunat pentru fiecare dintre cei dragi nouă.

Când se așterne nostalgia

Statul în trafic devine parte din programul zilnic. Ascultăm cântecele de Crăciun, vedem decorațiunile și ne apucă o senzație de dor, de drag, de durere și plăcere, de ducă, de nostalgie. Ne auzim vorbind cu alții cum era ”pe vremea mea”.

În rol de părinți ne gândim ce o să fie în mintea copiilor noștri când vor fi adulți și cumpărarea de cadouri pentru bunici se va referi la noi.

O să aibă și ei nostalgia pe care o retrăim noi în fiecare an când se apropie Crăciunul? O să aibă amintiri care se activează la cântece de Crăciun, la mirosul de cozonac, de sarmale, de portocale? O să se gândească la ei copiii de acum și la mama și tata?

 

Cine mi-a furat Crăciunul

În încercarea de a menține spiritul sărbătorii și influențată de nostalgie, în lista de cumpărături au apărut ingrediente necesare pregătirii unor mâncăruri acasă. Inițial am zis că nu am timp. Cum reușea mama mergând cu autobuzul și pe jos, fără mall, fără telefon, fără aparate sofisticate în bucătărie să le facă pe toate este încă un mister pentru mine.

M-am ambiționat să fac sarmalele cu mâna mea împreună cu copilul. O să facem chiar și biscuiți pentru Moș Crăciun !

Vreau să își aducă aminte cu drag de aceste momente.

 

Nostalgia sărbătorilor vine din tradiții, arome și amintiri.

Seara de ajun era dedicată bradului și nerăbdării, un Moș bătrân venea cu drag să ne aducă daruri.

Seara de colindat era un maraton în care reușeam să ne vedem toate mătușile, unchii, verișorii mergând prin nămeți, zgribuliți și înghețați, dar fericiți.

Ziua de Craciun era momentul în care eram împreună, în jurul mesei lângă brad.

Încercați să aveți tradiții de familie în care copilul să se regăsească mai târziu, tradiții în funcție de valorile voastre. Zilele următoare până la Crăciun să fie mai mult decât goană după cadouri scumpe, cheltuirea de bani pe lucruri inutile și activități care să vă țină separați.

 

Bucuria și spiritul de sărbătoare

Spiritul Crăciunului se referă la dragoste, generozitate și lucruri simple în familie, timp mai mult petrecut împreună, rutină și tradiții care creează sentimentul de sărbătoare.

Bucuria nu stă în numărul și prețul cadourilor, ci în dragostea cu care aceastea sunt oferite.

Devine o modă să cumpărăm cadouri foarte multe și tot mai scumpe.

Încercăm în ziua de Craciun să le demonstrăm copiilor dragostea și să acoperim oarecum toate acele momente în care nu am fost suficient cu ei, în care orele suplimentare la muncă ne-au ținut departe, zilele în care ne-am despărțit de ei când plângeau și se agățau de mama și tata, dar noi aveam ceva important de făcut, momentele în care nu am avut destulă răbdare sau disponibilitate.

Uneori încercăm prin cadouri să răscumpărăm vina pe care o simțim sau să gratificăm copilul din noi care nu a avut parte de cadouri în copilărie.

Jucăria aia dintr-un morman mare de jucării nu o să facă diferența peste ani, nici peste câteva zile de la desfacerea cadourilor, în cele mai multe cazuri. Cadourile prea multe copleșesc copilul și lista pentru Moșul o să fie tot mai lungă în fiecare an, primirea cadourilor devine normalitate și dispare bucuria.

Copilul nu vede prețul cadoului dar vede valoarea lui, vede dragostea din el. Dragostea o să și-o amintească toată viața cu drag și nostalgie.

Oferiți copiilor sub brad cadoul potrivit care să le aducă bucurie, dragoste, rădăcini puternice care să îi ajute să crească și tradiții de familie. Și celorlalți dragi vouă oferiți-le cadouri de suflet din suflet.

Spor la cumpărături înțelepte !

Sursa foto

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

4 comentarii

  1. Sincer, cred ca prețul cadourilor este important. De exemplu, dacă iei ceva fff iefțin, iar ruda căreia îi dai cadoul știe ca el este ieftin, o sa supere, o sa te facă zgârcit. Parerea mea este ca prețul contează foarte mult, dar foarte mult!

    • mai bine daca face asa, iti dai seama ce fel de om este si gata.

      ador cadourile de genul „nu pot sa cred ca ti-ai amintit ce am mentionat o singura data, acum 5 luni…” <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *