Revelion cu burtă și fără alcool (p)

Două Revelioane m-au prins cu burtă locuită de pui de om, altele două m-au prins alăptând. M-am distrat, mă întrebați? Depinde la ce vă referiți prin distracție. Nu, nu m-am scăldat în șampanie, nu am băut bere cu pâlnia, nu mi-am turnat vin în cap, nu am dansat goală pe mese (deși cred că ar fi fost foarte amuzant pentru ceilalți participanți la petrecere).

M-am văzut cu prieteni, am mâncat bun, am făcut conversație inteligentă (sper), am dansat (ușurel), am făcut karaoke (un pic mai tare decât îmi permite talentul), la miezul nopții am ciocnit un pahar, am făcut poze și tot restul ritualului de Revelion, cu pus dorințe, rezoluții, artificii etc. Toate cele de mai sus, în ciorapi flaușați și cu burta plină de om mic, în formare.

A fost bine? A fost exact așa cum trebuia să fie. Mi-aș fi dorit altceva? Sincer, da, mi-aș fi dorit să dorm, dar nu se face să dormi de la ora 9 de Revelion, așa că am răbdat eroic până la ora 1, apoi am mers acasă și ne-am culcat.

Mi-am dorit să beau? Da, recunosc că aș fi băut un pahar de vin la masă, dar mi-a fost frică. Așa că am stat cu apă și limonadă și am supraviețuit. Se poate și Revelion fără alcool când ești însărcinată! Poți alege un ceai sau un suc, si dacă ți-e poftă de o bere, există și variante fără alcool. Pentru că alcoolul nu e o idee bună, nici de Revelion, nici cu alte ocazii, dacă ai un pui în burtă.

Probabil că știți, dar eu îmi fac datoria să scriu asta, în speranța că voi veți citi și veți atrage atenția, delicat și discret, prietenelor, colegelor sau iubitelor voastre însărcinate că orice pahar de alcool le poate face rău lor și bebelușului nenăscut.

Consumul frecvent de alcool pe durata sarcinii poate duce la scădere în greutate (mai ales pentru gravidele care mănâncă puțin), la diverse tipuri de accidente cauzate de starea de ebrietate, la avort, la naștere prematură, la nașterea unui copil subponderal sau, în cel mai rău caz, la moartea fătului la naștere (sursa medicală a acestor informații este AICI). Alcoolul consumat în trimestrele 2 și 3 amenință serios dezvoltarea fătului, iar riscurile cresc pe măsură ce crește cantitatea de alcool consumată.

Pentru bebeluși, expunerea la alcool pe durata vieții intrauterine lasă sechele grave (surse AICIAICI și AICI):

    • alcoolul poate afecta negativ dezvoltarea celulelor fătului, cel mai afectate fiind celulele creierului și cele ale coloanei vertebrale
    • poate afecta și fizionomia copilului, care se poate naște cu capul mic, fața aplatizată și ochii mici; aceste trăsături devin mai evidente pe la vârsta de 2-3 ani
    • copiii expuși la consumul de alcool înainte de a veni pe lume sunt, la naștere, mai mici decât media
    • nou-născuții ai căror mame au consumat cantități de alcool pe durata sarcinii formează mai greu o legătură cu mama și, de asemenea, au probleme de hrănire
  • pe măsură ce cresc, au dificultăți de învățare și de comportament
  • în cazul în care mama consumă alcool frecvent în timpul sarcinii, bebelușul ajunge să sufere de  sindromul alcoolic fetal (SAF); semnele acestui sindrom pot fi observate chiar în timpul sarcinii, dacă medicul știe ce să caute (vorbim aici despre probleme cardiace sau întârzieri de creștere)
  • consumul de alcool în timpul sarcinii crește riscul apariției unor anomalii renale la copil
  • dermatita atopică tinde să fie mai frecventă în rândul copiilor ai cărora mame au consumat alcool
  • s-a demonstrat și că adulții care au fost expuși la alcool în perioada intrauterină sunt mai predispuși la dependența la substanțe, la paranoia, tulburări pasiv-agresive sau la alte forme de tulburări de personalitate

Eu vă propun „9 luni cu 0 alcool”, adică zero alcool în timpul sarcinii, ca să fim sigure că bebelușul se bucură de cel mai bun start în viață. În aceeași direcție, vă invit să vizionați videoclipul Addei de mai jos, care este exact pe acest subiect. Piesa are o orchestrație specială, fiind construită pornind de la sunetul bătăilor de inimioare ale bebelușilor din uterul mamelor lor.

 

Campania „9 luni cu 0 alcool” este lansată de platforma Desprealcool.ro alături de Ursus Breweries, care oferă o variantă de bere fără alcool (și) pentru femeile însărcinate. Am consumat și eu din ea, mai ales în anii în care am alăptat. Când mă cuprindea setea cea mare și pofta de o bere, pac, scoteam de la rece un Ursus argintiu fără alcool, îl beam tacticoasă, încet încet, și tare bine-mi făcea.

Vă doresc distracție frumoasă de Revelion, oriunde-ați petrece și cu orice-ați fi încălțate, important e, dacă sunteți cu bebe la purtător sau alăptați des, să limitați cantitatea de alcool și s-o măriți pe cea de iubire și recunoștință, care nu au efecte secundare!

Eu voi petrece tot în ciorapi, de data asta la noi acasă, cu mulți invitați de toate vârstele, va fi interesant, vă țin la curent.

Sursa foto preview: femeie însărcinată de Revelion via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

10 comentarii

  1. Eu in general stau departe de alcool, asa ca nu a fost problema nici in timpul sarcinii. Am facut nunta, la 4 luni (l-am luat de nevasta pe mr.dojo, ca altfel tot holtei ramanea, ca, desi eram de 11 ani impreuna, inca se codea sa ma ia de barbat :D). Am ciocnit paharul si l-am pus pe masa.

    Pe mine ma sperie cand vad mame care fumeaza langa copil sau gravide cu tigara in gura. Impreuna cu alcoolul, tigarile sunt inca o chestie nociva pentru micutii din burtica.

    • Am citit tot felul de articole in germana când eram gravida si era recomandat sa eviti si berea fără alcool. Asta era acum 13 ani, la prima sarcina. Acum 2 ani am avut ultima sarcina. Nu am mai citit nimic pentru ca oricum am ceva experiența cu sarcinile (3 copii) si alcool nu beau deloc si berea nu îmi place oricum. Pe vremea primei sarcini era vehiculata ideea ca berea fără alcool nu era 100 % fără alcool.

  2. Alaturi de alcool, ma sperie groaznic mamele gravide sau care alapteaza si fumeaza :(( Sau care beau multa cafea/cola. Mi se pare ireal si sufar pentru micul copil nenascut sau abia nascut. Puiul va trage ponoasele, de mic. Noi, adultii, macar facem ce facem in cunostinta de cauza(mai mult sau mai putin).

    Un sincer HUO(iarta-ma, Printesa) tuturor gravidelor fumatoare pe care le vad(prea des) pe strada.Cei mici nu merita.

    • Nu cred ca ar trebui,tu sau altcineva sa hulesti o gravida care fumeaza,poti sa o sfatuiesti,sa ii aduci argumente si dovezi a catui de nociv e lucrul acesta dar atat… atunci tu esti mai prejos ca ea!!

  3. Vai mie! Pai fumatul e nimic in alaptare:)) Daca a citit cineva cap-coada cartea despre alaptare a lui Jack Newman, dumnealui spune ca poti alapta si atunci cand consumi canabis, cocaina( aici zice sa faci pauza 4 ore si apoi parca zice sa arunci prima tura de lapte), esti in substitutie cu metadona sau iei antipsihotice. Eu in anii mei de practica medicala nu am auzit nici macar un medic sa recomande asa ceva. Deci fumatul in conditiile astea mie personal mi se pare dracul cel mai roz. Ce vreau sa spun este ca daca o somitate intr-ale alaptarii spune asa ceva, cum naiba sa mai critici un medic care zice unei gravide sau unei femei care alapteaza sa nu se lase spontan de fumat?

  4. In 2012 de revelion eram insarcinata. Apoi in 2013 alaptam.
    In 2014 de revelion eram iar insarcinata.
    In 2015 si 2016 de revelion alaptam.
    Acum in 2017 de revelion pot servi un pahar cu sampanie!
    Sarbatori cu bucurie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *