16 jocuri faine de jucat în casă și de luat în călătorii, pentru copii de 3-6 ani

Stăm în casă de vreo lună, și, ca să nu ne mâncăm urechile unii altora, a trebuit să ne facem de lucru cu toate jocurile pe care le aveam prin casă, vechi sau noi, de construit sau de dat cu zarul, pe toate le-am jucat de zeci sute de ori. Nu pot să vă povestesc cât de mult aștept să se facă soare și cald și să ieșim iar în parc! Sigur, am și citit, dansat, alergat, colorat, probat haine unii de la alții, uitat pe poze vechi, făcut curat în dulapuri, copt și ronțăit biscuiți, dar despre astea am tot scris. Despre jocuri n-am apucat să vă zicem, și m-am gândit că acum ar fi un moment bun!

Monopoly Junior, de la 4 ani, merge luat și în vacanțe, costă în jur de 88 de lei

Copiilor le-a plăcut foarte mult Monopoly junior, pe el scrie că merge de la 5 ani în sus, dar Ivan a jucat foarte bine și are 3 ani și jumătate. Regulile sunt foarte simple, e un mod bun de a introduce Monopoly cel adevărat, peste câțiva ani. Ivan a prins repede strategia cu cumpărat proprietăți, apoi intrat la închisoare și stat acolo până ceilalți jucători dau faliment plătindu-i lui chirie. 🙂 Se găsește în mai toate magazinele cu jocuri și jucării.

Pengoloo, joc de atenție și memorie, merge de la 2 ani și jumătate în sus, nu e potrivit în deplasări, costă în jur de 100 de lei

E foarte amuzant, nu durează mult, copiii se distrează grozav! Aveți mai jos un clip în care ne-am filmat cum ne jucam cu el, acum vreun an. Există și varianta gigant, cu pinguini uriași și zaruri mari, cred că aceea e și mai amuzantă!

Dr. Eureka, joc de inteligență cu bile, merge de la 4 ani, costă în jur de 95 de lei

Fiecare jucător are trei eprubete, fiecare cu câte două bile de culori identice. Apoi trage un jeton care îi spune la ce combinație de bile trebuie să ajungă, dar fără să le atingă. Poate transfera bilele dintr-o eprubetă în alta rostogolindu-le, fără a le atinge (bilele, adică). Trebuie să găsești soluția în etape, e foarte fain, mai ales că mai scapi bile pe jos, trebuie să le aduni de sub canapea, apoi o iei de la capăt. 🙂

Joc Lattjo de construcție și precizie, din lemn, de la Ikea, merge de la 3 ani, costă 50 de lei

Mai întâi ridici un turn, apoi dai cu zarul și trebuie să extragi o cărămidă de culoarea indicată pe zar. Cine dărâmă turnul când extrage a pierdut.

Cu piesele pe care le-ai extras poți apoi construi altceva. Și tot așa.

Jocurile de memorie cu cartoline Lattjo de la Ikea, costă cam 30 de lei setul, merg de la 3 ani

Sunt mai multe variante de a juca acest joc, noi fie întindem cartolinele cu fața în jos și apoi căutăm perechi reținând unde sunt anumite figuri, fie împărțim cărți între noi și ne cerem perechi, cam ca la Maciupiciu. Merge jucat și în avion sau în tren, varianta cu cărțile în mână.

Zimbbos! de la 3 ani, joc de echilibru și îndemânare, costă în jur de 110 lei

Ai mai multe tipuri de piese de lemn pe care trebuie să le aranjezi în sus în funcție de ce dai cu zarul. Îți poate pica să adaugi o gorilă sau patru elefanți, important este să nu dărâmi construcția. 🙂

 

Comoara lui Piticot, primul joc agreat de ambii copii! Merge de la 3 ani, costă cam 27 de lei

Dai cu zarul și înaintezi sau execuți pedepsele care-ți pică în căsuțe. Simplu și imprevizibil. Ne bate Ivan de ne sună apa în cap!

 

Puzzle mare, 206 piese, cu planeta Pământ, 65 de lei, de la 5 ani în sus

Pe acesta l-am făcut de câteva ori, a contribuit toată familia cu ce se pricepe: tati a potrivit peștii, eu continentele, copiii animalele și avioanele și vapoarele.

 

Jocuri de buzunar IQ Puzzler cu bile și piese X și Zero, merg de la 5 ani, sunt migăloase, costă în jur de 50 lei fiecare

Sunt bune de luat în călătorii, pot fi folosite în avion sau în mașină, chiar și de către adulți, unele rezolvări sunt chiar dificile!

 

Război și macao cu pachetul clasic de cărți de joc, merge de la 3 ani (războiul) și de la 4 macao, costă în jur de 3 lei pachetul de cărți

100 de activități zen, jocuri cu emoții, de relaxare și comunicare de la Editura DPH, perfecte și în deplasări, merg de la 5 ani în sus

Găsiți în acest pachet multe idei de jocuri de familie, unele sunt amuzante, altele relaxante, nouă ne plac tare mult!

 

Archelino e super simpatic, e joc de inteligență, aș zice că merge de la 4 ani, costă în jur de 80 de lei

Trebuie să așezi în arca de lemn animalele într-o anumită ordine, cu fața sau cu spatele unele la altele, astfel încât să respecți indiciile lui Noe. E un fel de puzzle 3D foarte fain!

 

Saboteur, acesta e un boardgame pentru adulți de fapt, dar copiii l-au învățat repede și le place foarte mult! Aș zice că merge de la 4 ani în sus, perfect și pe pătură la munte! Costă în jur de 30 de lei.

Fiecare jucător extrage la început o carte de rol, care îi spune dacă pe parcursul jocului va fi pitic constuctor sau sabotor. Indentitatea jucătorilor nu se afirmă de la început. Apoi se împart câteva cărți și fiecare jucător construiește drum către comoară, sau dimpotrivă, îl sabotează. Pe parcurs devine clar care sunt echipele, sunt multe cărți de drum care ajuta sau încurcă, se fac strategii de grup, se câștigă pe echipe. Înainte să avem copiii pierdeam nopți întregi cu prietenii la jocul ăsta! 🙂

 

Noah’s Arch, puzzle magnetic de buzunar, merge de la 4 ani, perfect în călătorii, costă cam 50 de lei

 

Și, desigur, mult citit, tone de citit, dimineață la prânz și seara, cu orice părinte care nu a răgușit încă. Plus ascultat povești pe CD-uri. Și muzică, multăă muzică. Ada Milea, The Mono Jacks, Nicu Alifantis. Varietate mare! 🙂

Am mai privit la televizor DVD-urile cu spectacolele Operei Comice pentru copii, în fiecare miercuri găsiți unul la chioșcurile de ziare, împreună cu Gazeta Sporturilor. Și cam asta facem noi în casă. Am văzut operă, operetă și balet, Sofia a fost fermecată, Ivan nu prea a avut răbdare (ea a mai mers și în sală, cu el n-am încercat, știu sigur că n-ar rezista).

Așteptăm, desigur, și ideile voastre de jocuri și activități, mai avem oleacă de stat în casă, mult a fost, puțin a rămas!

13 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *