Cel mai puternic leopard din lume are aproape șase ani

Sofia, plină de bube roșii de varicelă, aleargă ca o ieduță prin casă.

– Mami, sunt un leopard, știi de ce?

– De ce, zână?

– Toate bubele astea sunt, de fapt, pete de leopard. Și eu am foarte multe, și știi de ce e bine asta, mami?

Of, săraca, mă gândesc, cum să fie bine când ai peste o mie de bube pe tine, în urechi, pe pleoape, în fiecare cută a pielii tale fine, în gură și pe limbă, cum poate fi asta bine?

– Mami, cu cât are mai multe pete leopardul, cu atât e mai puternic și mai rapid! Mereu va câștiga orice luptă și va fi respectat de ceilalți leoparzi! Roaaaa, mami! și o zbughește înapoi la alergat.

Iar eu rămân cu polonicul plin de sos în mână, picurând peste blatul de bucătărie.

Exact despre asta vorbisem în terapie de dimineață. Despre cum bolile astea ale copilăriei nu sunt ale copilăriei degeaba. Copiii trec prin ele ca printr-o aventură a devenirii. Corpul lor devine imun la bolile astea, imun pe viață (cu mici excepții, ca la orice regulă). Mintea lor învață că pot trece singuri peste lucruri grele. Sufletul lor învață că poate duce multă suferință, fără ca asta să îngroape speranța și cheful de joacă.

Iar asta e valabil și mai târziu, pentru orice om. Orice boală pe care o depășești, orice suferință care nu te omoară te lasă cel mai puternic leopard din lume, cu resurse pe care nu le-ai fi descoperit dacă viața ta ar fi fost o linie dreaptă, fără sus și jos.

Nu i-am spus ei nimic din toate astea. Sunt doar pentru mine. Dar nici n-ar fi fost nevoie. Ea ȘTIE deja. A simțit-o când i-a fost foarte greu, când nu putea să înghită și să se miște, când mă privea stinsă, iar eu îi spuneam: iubita mea, știu că ți-e greu acum, dar mâine va fi ceva mai ușor, apoi poimâine și mai ușor și peste câteva zile vei zburda din nou pe-aici ca o hienă (atunci era pasionată de hiene), e doar o etapă asta, una urâtă, care trece, toate trec, iubita mea, draga mea, frumoasa mea…

Iar ea adormea cu capul în palmele mele, fierbinte și gemând ușurel, pentru că nici un leopard nu ajunge puternic fără să treacă înainte prin greu.

Nu încetez să mă uimesc de cât de grozavi sunt copiii. Câtă putere au să lupte, să se joace, să înțeleagă tot ce este nespus, să TRĂIASCĂ. Ar trebui să avem mai mult respect și admirație pentru asta. Să observăm mai des capacitatea lor uimitoare de a pricepe lumea, pe care noi am pierdut-o în măști, reguli, dorințe de a părea altceva, când ceea ce suntem e cum nu se poate mai bun.

Sursa foto: leopard puternic via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4167

103 comentarii

 1. Exista vaccin impotriva varicelei, costa 150 de lei.
  Nu sunt de acord cu „bolile astea ale copilăriei nu sunt ale copilăriei degeaba”. Sunt multe boli foarte periculoase, faptul ca sunt numite „ale copilariei” nu insemana ca trebuie ca un copil sa sufere, mai ales acum, cand pot fi prevenite usor.

  • Si vaccinul respectiv imunizeaza copilul pe viata sau pe un anumit nr. de ani? sai va face cand va fi adult, o forma mult mai grava?

  • Vaccinul nu imunizează pe viața, se face rapel la 10-15 ani, preferabil după dozarea de anticorpi. Nici boala nu imunizează pe viața, exista suficiente cazuri cu varicela făcută de doua ori. Ideal este sa fie dozați anticorpii chiar dacă se știe ca a trecut prin boala. Din păcate, chiar și la vârste mici, varicela poate da complicații grave și deces, iar zona Zoster vine cu neplăcerile ei. Nu mi se pare un risc de asumat.

  • Stiam ca vaccinul împotriva varicelei trebuie repetat la fiecare 10 ani…asa ca prefer sa facă o singura data – cu cat e mai mic copilul, cu atât forma e mai ușoară-
   decat sa umblu sa o intep într-o veselie…dar cu scarlatina ce faci ca nu exista vaccin?

  • Dacă pentru scarlatină nu există vaccin înseamnă că nu trebuie să faci nici vaccinurile care există ?!?
   Care e logica?

  • E infinit mai greu sa le faci la batranete. Cunosc cazuri in care au facut atat mama cat si copilul. copilul 4 bube amarate, mama 41 febra si zacut o saptamana in pat

 2. Da, minunate-s bolile astea ale copilariei. Ba mai faci o buba, ba mai mori. Ce sa zic! E foarte amuzant sa nu-ti vaccinezi copilul si sa il lasi bubos si expus ulterior in viata virusului zosterian.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4912415/

  http://www.dailymail.co.uk/health/article-2588446/Harmless-No-chickenpox-killed-one-boys-left-stricken-years.html

  http://www.dailymail.co.uk/health/article-3725103/Why-chickenpox-vaccine-DEADLY-later-life-viral-infection-usually-mild-children-far-severe-consequences-adults.html

 3. Sincer imi asum toate roșiile ce le voi primi, dar sunt medic și trebuie sa o spun și sa o fac. Bolile așa zise ale copilăriei nu sint ok, nu ar trebui sa fie ale copilăriei, nu ar trebui copiii sa treacă prin ele, u aduc nimic bun in viața lor, mi se pare un articol cu iz antivaccinist( oricum bate in acea direcție). Pentru varicela exista vaccin, in toate țările civilizate copiii au posibilitatea sa îl facă gratuit ( iar medicii de acolo îl recomanda și îl administrează, dar noi iar vedem selectiv lucrurile). Eu l-am făcut alor mei contra cost, nu văd de ce ar trebui sa îndure asta, anul trecut a murit un copil de trei ani de varicela la noi in țara, plus vreo câțiva adulti. In Anglia un copil de numai 7 ani a făcut un accident vascular cerebral la ceva timp după varicela ( se știe ca aceasta complicație exista). Eu stiu cazuri de meningite urate ca și complicație. Nu mai spun de studiile ce găsesc varicela responsabila pentru apariția anumitor boli autoimune. Nu mai spun de zona zoster pe care aproape toți cei ce au avut varicela o vor experimenta la un moment dat in viața ( pentru o femeie sa facă asta in timpul sarcinii e destul de dramatic). Iar imunitate pe viața, dintre toate aceste oribile boli numite “ale copilăriei”, doar rujeola da, varicela cu siguranța poți face și a doua oară, ideal este ca anticorpii sa fie dozați regulat. Sigur, dacă acum copilul face o boala nu ne dam cu capul de pereți, putem privi partea amuzanta, exista pana la urma și boli cu mult mai grave, dar bolile acestea pot fi prevenite și avem nevoie de campanii de conștientizare. Păcat ca nu avem voci suficient de puternice sa susțină știință, faptele, sănătatea. Încă o data imi cer scuze dar nu am putut sa tac, de supărare și revolta pentru toți copilașii morți de boli ce se pot preveni prin vaccinare. Nu o fi varicela ca rujeola dar tot in bolile copilăriei intra și zău ca nu înțeleg ce bine a adus in viețile puiuților morți fără vina. Zău ca nu stiu ce bine a adus varicela in viața băiețelului de trei ani, sănătos și voios, ce a murit fără vina. Zău ca nu e nevoie de astfel de articole.

  • articolul nu este unul cu iz anti-vaccinist, faci o supra-interpretare.
   te-as intreba daca nu crezi ca arunci cam usor in discutie anti-vaccinismul, avand in vedere ca totusi o citesti pe Ioana de niste ani, dar sa zicem ca nu-i potrivit sa-ti fac eu reprosuri.

   ramane faptul ca nicaieri in articol nu exista nici un iz de parere despre pro/anti vaccin, asa ca supararea si revolta ta sunt directionate gresit.
   tot ce se spune e ca Sofia a facut boala, restul sunt presupuneri.

  • Inseamna ca nu ati avut foarte mult de-a face cu antivaccinistii. Pun pariu ca articolul e deja preluat in grupurile lor si luat ca indemn la „trecerea prin boala e cea mai buna”. Pana la urma, daca o persoana ce are oarecum acces la anumite informatii ( asa cum este privita Ioana) a decis sa nu vaccineze si mai mult, considera ca bolile copilariei sunt esentiale in devenirea puiului de om…ceva-ceva inseamna ca e la mijloc si de acolo poc alte noi teorii ale conspiratiei. Eu sincer am ramas mirata ca copiii nu sunt vaccinati, vaccinul nu costa o avere, o parte dintre medicii citati pe acest blog chiar isi stiu meseria, eu cunosc persoane modeste, cu studii medii, ce se imprumuta la banca pentru a vaccina copiii cu ceea ce este nedecontat de catre stat ( prea multe pentru o tara europeana din pacate).
   E un nenoroc ca Sofia si fratele au trecut prin boala, e un noroc ca nu au fost complicatii ( alti copii nu au avut acest noroc), va fi de vazut daca exista complicatii la distanta. E minunat ca totusi copiii au depasit boala cu capul sus, ca au infruntat-o asa cum numai ei stiu sa faca, cu curaj si demnitate. Un mare bravo pentru copii! Ciudat insa acel terapeut care sustine ca bolile copilariei sunt necesare. Acum niste ani poliomielita era o boala a copilariei. Da, era necesara in devenirea omului, daca prin asta intelegem devenirea unui adult cu handicap major ( in cel mai fericit caz). Rujeola te poate tranforma intr-o leguma la ani dupa „trecerea prin boala” pentru ca intr-un final sa te omoare, oreionul te poate tranforma intr-un barbat infertil. Varicela nu este atat de inofensiva nici ea, desi e poate cea mai blanda dintre aceste boli ale copilariei. Sigur, ce nu te omoara te face mai puternic, sigur ca spitalele de pediatrie sunt pline de eroi in fata carora noi suntem mici si neinsemnati. Dar puterea asta vine la pachet cu niste mecanisme de coping nu tocmai usor de gestionat. Ar fi multe de discutat pe partea asta. Sper din suflet ca terapeutul acela doar a dorit sa incurajeze un parinte de copil suferind si nu a crezut vreo clipa ca vorbele ii vor fi aruncate online si automat interpretate cum considera fiecare. Sincer si fara a incerca sa critic, situatia la noi e dezastruoasa, copiii mor cu zile sau raman cu sechele dupa boli ce se pot preveni relativ usor. Imi vine sa plang de mila lor, va implor nu faceti sa para benefica o boala ce se poate preveni. Varicela, gripa, hepatita A, infectiile cu rotavirus sunt boli ce pot da complicatii grave, nu sunt raceli comune. Copiii lupta dar nu e o lupta necesara, chiar nu e.

  • @deea
   au existat mai multe articole de-ale Ioanei preluate pe tot felul de site-uri, de anti-vaccinisti sau chiar sustinatori ai bataii (!) – m-am crucit cand am vazut, asa de denaturate au fost prezentate si intors mesajul lor la 180 de grade.
   deci nu e asta o problema, ca propaganda de orice fel nu se incurca in probleme de logica sau in niste manipulare acolo – ea are doar nevoie de material de rulat si orice e bun.
   in general vorbind, nu poti controla felul in care oamenii reactioneaza la ceva ce scrii si de aia nu are rost sa te gandesti prea mult la asta, ca aproape orice ai scrie tot poate exista unul care o ia cum vrea el.

   mie mi se pare exagerata si interpretarea ta cum ca Ioana ar considera boala ca fiind benefica pentru copil, este exact ce spun mai sus cu interpretarea, dar asta e intre ea si cititorii ei – eu m-am activat doar la cuvantul „anti-vaccinist”, mai ales ca ma atinge si pe mine in mod indirect, de vreme ce deciziile legate de copii (inclusiv vaccinarea sau ne-vaccinarea) nu le ia Ioana singura.

  • De ce presupuii ca Sofia nu este vaccinata?Ioana nu a spus asta!
   Fiul meu are toate vaccinurile din schema nationala si cateva in plus si totusi a facut varicela!Daca copilul este vaccinat nu garanteaza nimeni ca nu face boala,al meu a facut-o,dar a fost o forma foarte usoara!
   Eu nu spun aici ca nu trebuie sa va vaccinati copiii,eu l-am vaccinat pe al meu!

  • Atunci imi cer scuze ca am tras concluzii. Sa faci o forma atât de urâta după doua doze de Varilrix e ghinion maxim, o singura doza protejează peste 80% de orice forma de varicela și 100% de formele grave și de complicații.

  • Uite, noi nu locuim în România şi fiul nostru, deşi vaccinat, a făcut varicelă. Medicului nu îi venea să creadă, ținea ca orbul de bâtă că nu şi nu, un copil vaccinat nu are cum să facă boala. Asta la telefon, când a venit şi l-a văzut n-a mai zis nimic. Şi colegii lui de grădiniță au făcut varicelă şi copiii prietenilor. Toți vaccinați aici.
   Bolile astea ale copilăriei … la un adult se manifestă urât. Sora mea, medic, s-a molipsit de oreion de la fiul ei şi a făcut meningită. Puştiul n-avea nicio treabă, ea a fost destul de grav.
   Cazuri nefericite există, din păcate.

   Roarrr, Sof, să te faci repede bine!

  • Pentru ca vaccinul impotriva varicelei nu prinde decat la 80-90% din cei vaccinati. Dar cei vaccinati au simptome mai usoare, si nu ajung in spital. Si da, poti ajunge usor in spital de la varicela, sau in chinuri grele cate 10 zile, sau plin de semne. Imi inchipui ca niciunul din copiii de care zici tu, Carla, nu a ajuns asa, nu? Colega mea de serviciu plangea cand povestea prin ce a trecut fetita mai mica. Cea mare fusese vaccinata, nu s-a imbolnavit, cea mica a stat cu febra zile intregi, si bubele i se unisera in fasii de carne vie, le avea si in gura, in urechi si in vagin, nu putea sa doarma in nicio pozitie.

  • @Iulia, daca vaccinul are efect doar la 80-90% dintre copiii vaccinați înseamnă că fiul meu, împreună cu colegii lui de grădiniță (erau 20 în grupă, cu vârste între 3-6 ani) au făcut parte din procentul la care vaccinul n-a avut efect. Cam mulți, zic eu.Ciudat ştii ce este? Că a fost în iarna aceea o epidemie de varicelă şi culmea, erau vaccinați copiii. Repet, vorbesc de copii vaccinați în altă țară.
   Să înțeleg că a fost o formă uşoară a bolii dacă nu a fost internat? Câți copii cunoşti care au fost spitalizați pentru varicelă? Câți cunoşti personal, nu poveşti cu statistici şi Împăratul Roşu.
   Incă ceva, nu găsesc deloc postarea Ioanei ca fiind pro sau anti vaccinuri. Nu! Deloc! Chiar am apreciat mereu faptul că a ales şi că poate rămâne imparțială din punctul ăsta de vedere. Este atât de simplu însă să scoți lucrurile din context. Lasă, dragă Ioana că ştim noi mai bine ce ai vrut să spui. Mai bine chiar decât tine.

   Am ajuns să nu ne mai exprimăm nicicum pe tema vaccinurilor. Oricum o dăm de gard.

  • Cred ca ce incearca sa zica Deea si ce m-a socat si pe mine la articol e ca putea foarte bine sa fie scris fara paragraful ala. Alegerea de a scrie paragraful ala si a-l pune acolo e clar una constienta, asumata. Si ca cititoare vechi, nu intelegem DE CE. Deci, de ce e paragraful ala acolo?

  • In Londra a fost sezon de varicela, majoritatea copiilor de la scoala au facut, nimeni nu a facut caz de necaz, ne-au instiintat ca sa stim la ce ne putem astepta, copiii erau tinuti acasa maxim o saptamana, si m-am mirat ca vedeai prin magazine copiii cu varicela si li se parea normal.

  • Este binevenita interventia ta, am cu aceasta dilema de ceva timp… am copil mic, 1 an si 2 luni, cand a fost epidemie la gradinita am retras-o pe sora ei mai mare si am tinut-o 1 luna acasa… atata m-a dus capul, nu puteam sa trec printr-o varicela la 1 an, ce ar presupune, sa-i leg mainile? Am untrebat 3 medici ce pot sa fac, toti au dat din umeri, atragandu-mi atentia ca vaccinul pt varicela nu i ofera imunitate pe viata, asa cum ii ofera boala in sine dacs o face…

  • Daca face varicela, mai tarziu in viata poate face zona zoster- este cumplita, a facut bunica mea la putin peste 60 ani si a fost oribila, a durut-o luni de zile, a ramas cu sechele pe respectivii nervi ani multi, simtea durere din cand in cand in acea zona la schimbarea de presiune atmosferica. A luat zona zoster cand eu si sora mea am facut varicela in scoala generala.

   Eu am 2 copii, la primul val de varicela din gradinita ei n-au facut boala desi erau in grupa cu copii bolnavi, la al doilea val, in urmatorul an, le-am facut vaccinul si doar 1 dintre copii a facut boala dar o varianta usoara. La momentul cand am facut eu vaccinul abia aparuse in Romania si costa 300 lei doza…ce sa zic…ma bucur ca au mai scazut preturile.

  • Stimata doamna, sunteti gresit informata. Zona zoster NU se ia de la contactul cu varicela. Virusul zosterian se reactiveaza singur in organism in conditii speciale, de imunitate f scazuta, oboseala maxima, oricum, conditii deosebite. Probabil pentru ca exista dezinformari precum cea la care ati fost expusa exista si aceasta temere fata de zona zoster. Ca sa nu mai zic de aberatia cum ca majoritatea celor care au facut varicela vor face zona zoster. Nu, nu este asa, este doar o exagerare. O foarte mica parte din cei care fac varicela vor face zona zoster. Posibil un procent comparabil cu cel care ii reprezinta pe cei vaccinati care nu au dezvoltat anticorpi.

 4. „Orice boală pe care o depășești, orice suferință care nu te omoară te lasă cel mai puternic leopard din lume” este adevarata poate doar la nivel psihic -te lasa mai puternic mental, if at all. Dar exista studii stiintifice care demonstreaza ca expunerea la factori nocivi sau la boli (seriease) peste care treci si „nu te omoara” au consecinte negative pe termen lung, atat in termeni de sanatate cat si la nivelul altor outcome-uri din viata adulta. Da, este frumos sa crezi in zicalele astea cu „ce nu te omoara te face mai puternic”, e un mecanism de cooperare, dar nu e asa, din pacate.

 5. Eu am 3 semne pe frunte de la varicela (si au trecut zeci de ani de atunci) si cateva pe maini. Aveti mare grija, arata oribil, mai ales la fete..

 6. Off, imi pare rau pentru suferinta micutei, care stiu ca este si suferinta ta, dar cum si scris si tu, este o experienta din care va iesi mai puternica, imunitar si sufleteste. Noi am facut la 4 ani si prin noi ma includ si pe mine, om la 30 de ani. Copilul a trecut mult mai usor, in schimb eu nu am dormit 24 de ore de la mancarime/usturime de la mixtura mentolata. A fost groaznic, mi-as fi dorit sa fi facut si eu in copilarie, fiindca de aia se numeste boala a copilariei… o doza de vaccin nu te protejeaza toata viata si risti sa faci cand iti e lumea mai draga, aka in timpul sarcinii. Sanatate multa!

 7. Sper ca nu ai aceeasi parere si despre rujeola care da complicatii serioase! Sau despre rubeola care, desi este o boala relativ usoara, provoaca malformatii in stadiul embrionar. Adica nu ai vrea ca o femeie sa avorteze din cauza ca unul din copiii tai i-a transmis virusul, nu?

  • Acesta e un comentariu foarte rautacios. Pe bune, acum ne legam si de varicela? Nici eu nu cred ca este un articol antivaccinist. Nu exista vaccin pentru multe alte boli pe care le fac copiii: gura-mana-picior, scarlatina, boala obrajilor palmuiti, mononucleoza si as putea continua. Cu alea ce facem? Cu siguranta cei care au murit in urma varicelei au avut si alte boli. Sigur, dupa varicela ca si dupa alte boli ale copilariei, imunitatea scade foarte mult si daca nu esti atent si te avanti in lume in stare de convalescenta risti sa iei foarte usor si alte chestii.

  • Încerc in răspuns: o parte dintre acele boli enumerate nu sunt considerate periculoase, vaccinul împotriva lor nu este o prioritate. Pentru cealaltă parte încă nu s-a reușit un vaccin eficient. Faptul ca nu exista vaccin nu înseamnă ca boala nu este gravă, pentru meningita tip B a ieșit abia acum trei ani vaccinul pe piața dar a salvat probabil sute de vieți. Copilul decedat de varicela nu avea nici o alta boala ( de parca asta ar conta), cazul a fost mediatizat, s-a încercat transfer in străinătate și s-au stans bani dar nu a fost acceptat tocmai din cauza contagiozității. Copilul ce a suferit un accident cerebral ischemic și a rămas cu hemipareza era perfect sănătos înainte, se știe ca virusul varicelic afectează vasele se sange. Mulți medici nu insista pe faptul ca ibuprofenul este strict contraindicat odată ce apare Erupția, mulți copii au avut complicații catastrofale din aceasta cauza. Nu mai spun ca unii părinți nici nu consulta medicul și tratează băbește acasa. Nimeni nu garantează ca copilul va face boala in copilarie( fata mea cea mare nu a făcut pana la 8 ani când am vaccinat-o). Anticorpii formați sunt relativi ca și cantitate chiar și după trecerea prin boala, varicela se face a doua oară la vârsta adulta, stiu cazuri și acest lucru este oricum documentat. Anticorpii tot trebuie dozați la un anumit interval după boala pentru a sti dacă exista imunitate. Zona Zoster in perioada sarcinii tot pune probleme și nu sunt putine gravidele ce au avut aceasta “bucurie”. Nu mai vorbim ca poți împrăștia boala înainte de a sti ca copilul o are și poți nenoroci, indirect, persoane ce nu sunt imune ( am văzut varicela la imunocompromisi, e coșmar). Oricum ar fi, boala poate da o suferința inutila copilului, unii făcând oricum forme urate.

  • Tu ai facut acest vaccin contra varicelei cand erai copil? Nu, ai facut boala cu siguranta….s-a intamplat ceva? unii copii mor si fac complicatii de la banale raceli, au efecte adverse de la medicamente, sunt cazuri rarae, sa nu generalizam ca nu stii tu istoricul acelor copii care au avut de suferit dupa boala! este o boala a copilariei de ani de zile….si o facem cu totii de ani de zile….nu ai descoperit tu acum roata… dar ce facem cu copilul care dupa un vaccin a facut febra 40 si nu mai misca, era leguma? ce e de facut?

  • Bine punctat. Eu nu am fost vaccinata impotriva varicelei. Eram in clasa a 7 a si a fost epidemie de hepatita A. Am luat-o si a trebuit sa stau in spital 2 saptamani. In acelasi spital de infectioase, intr-o rezerva (dar cu acces la acelasi grup sanitar :D), era un copil cu hepatita si varicela. Evident ca am luat si eu si toti copiii internati pe sectie in perioada respectiva. Am trecut si prin asta si nu am sechele. Fratele meu, de asemenea nevaccinat impotriva varicelei, nu a luat nici Hepatita si nici varicela (a fost mai puternic desi locuiam in aceeasi casa). Cred ca tine de fiecare organism in parte. Zic si eu la fel ca Ana: nu stii TU exact ce boli grave nedepistate aveau cei care au murit (zice-se din cauza varicelei).
   pe de alta parte fiica-mea a facut varicela prin care a trecut foarte usor. La o luna dupa a mai luat si gura-mana-picior si a fost groaznica (multe bubite in gura din cauza carora nici apa nu putea sa bea). Nu mai zic ce efecte am citit ca poate avea boala asta asupra fatului daca se afla prin preajma si o gravida. As vrea un vaccin si pt boala asta cu atat mai mult cu cat poti s-o faci de nenumarate ori.

 8. Oameni buni – iubitori de stiintific – voi ati citit articolul?!? Cu cine va certati? Ca sa nu mai zic ca va credeti Dumnezeu cu vaccinurile la purtator.
  E un articol profund, treceti peste si vedeti-va de stiinta in continuare.

  • Daniela, sa inteleg ca tu esti neiubitoare de stiintific.
   Probabil ca esti iubitoare de dumnezeu, sfinti si moaste. Nu-i nimic, fiecare cu ale lui. Dar sa stii si tu ca stiinta (vaccinuri) si NU dumnezeu a facut sa nu mai moara milioane de copii in fiecare an, din cauza unor boli de temut, cum ar fi poliomielita sau variola.

  • Nici macar. Sunt doar deranjata de oameni din astia care au impresia ca detin adevarul absolut, iar asta e pur si simplu prostesc.

 9. Hai sa privim și noi partea plină a paharului. Au avut amândoi, gata, ați scăpat. ? La mine a avut cel mare când avea 4 ani, iar cea mică peste alți 4 ani, când avea 6 ani. De fiecare data ne-a încurcat planurile. Cu amânări de avion, plecat in vacanța la Gardaland doar cu un copil. Dar toate trec… Sănătate, Sofiei! Și vouă… ❤️

  • 🙂 si noi am anulat biletele de avion pentru 8 martie, cumparate de sotul meu cu scopul de a mai iesi si fetele din cotidian. Planuiseram o vacanta cu niste prieteni si copiii lor. Cu toate astea, nu am niciun sentiment legat de asta. Vreau doar sa ii treaca, avem timp berechet de drumetii atata timp cat suntem sanatosi.

 10. Eu sunt medic si foarte pro-vaccin daca imi e permisa aceasta licenta poetica. Consider vaccinurile una dintre cele mai mari descoperiri din istorie si cred ca ne ajuta sa traim in continuare ca specie pe aceasta planeta DAR recunosc ca nu m-am gandit vreo secunda ca acest articol este anti-vaccinist pana nu am citit comentariile. Pur si simplu e vorba de o parere privind aceste boli ale copilariei, atunci cand totusi apar in ciuda vaccinarii sau a altor precautii, ca sa nu mai zic ca unele nici nu se pot preveni. De asemenea, Ioana nu zice vreo secunda ca micuta leopard nu ar fi totusi vaccinata (vaccinul nu functioneaza mereu, din pacate). Pe scurt, cred ca multi s-au aprins prea tare din nimic. Bolile copilariei isi au cumva rostul lor in evolutia psihologica si asta e un fapt. Nu trebuie sa discutam de o boala tragica aici, si o simpla raceala ajuta la formarea personalitatii si a formei de atasament cu mama. Asta nu inseamna ca nu trebuie prevenite pe cat posibil, ci doar ca nu trebuie sa facem o drama….eu asa am inteles mesajul si mi-e un pic ciuda ca nu ne mai putem bucura de ideile simpatice ale unui copilas pentru ca proiectam ideile noastre despre orice (si insist si repet, sunt asa de vaccinista ca sunt blocata pe toate paginile dedicate oliviei steer…deci nu ma puteti banui de vreo agenda ascunsa 🙂 )

  Sanatate leopardului! (eu am facut varicela in facultate…am fost si internata cu pneumonie si a fost mai mult decat oribil….metafora cu leopardul a fost extrem de departe de mormaielile mele carcotase in acele momente! 😉 )

  • Completare: si atasamentul cu tatal, desigur. Tipul de atasament cu ambii parinti se dezvolta si prin situatiile complicate cum este o boala.

  • Cel mai echilibrat, tolerant si, in acelasi timp, util comentariu. Felicitari, Cristiana, pentru felul in care l-ai scris!
   Si desigur, multa sanatate tuturor copiilor bolnaviori despre care am auzit aici, sa treaca toate fara urme!

  • Multumesc! 🙂 Ce e amuzant e ca mi-am petrecut ziua combatand cu anti-vaccinisti „adevarati” pe alta pagina. Sunt urmarita de acest subiect, se pare, adica apare si unde nu e, ca pisica lui Schrodinger (da, am cautat pe google cum se scrie acest nume 🙂 ).

   Sanatate tuturor!

  • Da, si eu combat deseori pe subiect, pentru ca mi se pare important. Problema mea este ca nu reusesc niciodata sa nu ma enervez si sa raman asa echilibrata cum mi-as dori si cum stiu ca este cu adevarat eficient. Internetul faciliteaza atitudinile razboinice, din pacate, care nu fac decat sa ne imparta in extreme. Mi-ar placea sa mai citesc ce scrii pe unde scrii, poate ne imprietenim pe FB? Ma gasesti la Alunita Voiculescu. Si uite si un mic cadou de la mine: un ö pentru Schrödinger. Macar atat ajutor sa dau si eu pe-aici 😉

  • 🙂 Multumesc pentru cadou, chiar invat germana acum si nu nimeresc acest caracter special din tastatura, desi exista o combinatie de taste pe care iata ca o uit mereu. Noroc ca temele le scriu de mana 😀

   Sa stii ca nu scriu mare lucru interesant pe facebook, adica vei gasi poze cu caini si alte chestiuni deloc importante de obicei, dar te adaug acum. (Sa stii ca nu sunt deloc asa echilibrata cum poate parea din comentariul de mai sus 🙂 )

   Apropo de discutia despre vaccinuri, este inutila de fapt dezbaterea, pentru ca faptele nu conving niste oameni care au deja o credinta..Pe scurt aici: https://destepti.ro/efectul-dunning-kruger-de-ce-ignorantii-si-incompetentii-se-supraapreciaza

  • Articolul acesta imi aduce aminte de acel procent naucitor, cel mai mare din Europa (si suspectez ca din lume), de profesori care se cred perfect de bine pregatiti pentru meseria lor: 99%. Ceea ce e in totala contradictie cu rezultatele evidente si dezastruoase ale invatamantului nostru din ultima vreme. Insa acum se explica 😉

 11. Nu stiu daca sa scriu sau nu, totusi scriu. Varicela este in general o boala usoara cu imunizare pe viata daca este facuta cat mai devreme
  Asa e si mai usor suportata. Cel mai usor e sub 1 an cand bebe nu stie sa se scarpine. In plus in farmacie sunt creme si prafuri care ajuta. In Franta sunt in 2018 parinti care isi duc copiii foarte mici in colectivitate cand exista un caz de varicela pentru ca bebe sa faca boala devreme. La inceput am fost uimita. Apoi am inteles. Noi am trecut brio peste varicela la 6 luni pt ca a luat de la cresa undeca continuat sa mearga-asa era regula. Si tot in Franta in 2018 sunt 13 vaccinuri obligatorii si nu prea exista polemica anti vaccin. Daca nu le faci la 3 ani nu poti intra la maternelle si ramai deja in afara sistemului. Asta pentru informatia generala. Acesta nu este dupa mine un articol anti vaccin. Este vorba despre cat de pozitiv si usor poate trece un copil peste o boala. Si e frumos scris.

  • Chicken pox party este încă o practica in Anglia. E o practica veche și a rămas așa in unele medii. Sigur, când nu ai de ales, când nu poti preveni, clar preferi sa facă boala când riscurile de complicații sunt cele mai mici. Evident ca exista un egoism atasat de aceasta practica, având in vedere ca varicela e contagioasa cu doua zile înainte de apariția erupției și practic copilul poate imprastia la nou-născuți, gravide, copii cu diverse probleme de sănătate. In fine, aici nu e vorba doar de asta, nu varicela in sine m/a durut in articol ci necesitatea de a face bolile copilăriei, necesitatea ca un copil sa bolească, sa sufere, eventual dând si altora din suferința lor. In situația dramatica de la noi din țara chiar nu e nevoie de astfel de idei.

 12. In acelasi spirit o foarte buna prietena de familie, medic de familie aproape de pensie, si-a dus nepotele gemene sa manance chiar cu lingurita unui copil cu varicela si tot nu au luat virusul. Acum ele sunt la scoala si ne-am ferit cand fetita mea a facut varicela ca sa nu piarda 2 saptamani de scoala.

 13. Sper sa imi mai fie permis un comentariu in legătura cu vaccinarea, deși stiu ca nu asta a fost scopul articolului dar am citit câteva comentarii: vaccinul antivaricelic nu oferă imunitate pe viața, se știe. Așa cum nici boala nu garantează aceasta imunitate pe viața. Acum însă mi-a picat fisa, citind comentariile, ca nu stiu câți comentatori stiu pentru cât timp oferă imunitate vaccinurile din schema naționala. De exemplu ROR oferă imunitate pe viața doar pt rujeola ( nu 100% fiindcă nimic nu poate fi 100%) dar pentru oreion și rubeola anticorpii se pot epuiza după 10-15 ani. Dozare de anticorpi și revaccinare se va face oricum, e posibil ca fetițele născute astăzi sa rămână fără imunitate la rubeola exact la vârsta când își doresc copii. Similar pentru băieței de astăzi care pot rămâne infertili la 30 de ani dacă epuizează anticorpii împotriva oreionului. Dacă de înțepături și rapeluri este frica, acestea tot vor fi făcute. Exista Priorix tetra ( momentan nu la noi in țara) care are Bonus și componenta pt varicela, deci o singura înțepătura pentru patru boli. Nici pentru celelalte boli pentru care ne vaccinam in copilărie nu avem imunitate pe viața, toți trebuie sa ne revaccinam la vârsta adulta împotriva tetanos, difteriei,polio și tuse convulsiva ( aceasta din urma omorând in voie buna bebeluși in țara noastră, parte și din cauza ca nu se vaccinează gravidele așa cum in alte tari prevede protocolul). Dacă mai punem și antigripal și celalalte vaccinuri, pana la urma acestea fac parte din viața noastră, copiii vor sti sa fie Adulți responsabili și sa se imunizeze pentru protecția lor și a celor din jur.

 14. Confirm ca In Franta nu este recomandata vaccinarea contra varicelei decat copiilor imunodeprimati , si sincer nu este binevazuta, copiii sunt introdusi exprès in sociatate si in locurile publice sa ” contamineze ” cat mai multi , ca se considera ca trebuie facuta in copilarie …. Nu toti fac forme severe pot avea si 2 bubite sau doar un pic de febra sau sa fie imunizati fara boala clinica aparenta, oricum e clar ca copiii supoarta orice boala mai usor decat noi , vaccinul cred ca trebuie lasat la latitudinea fiecarui parinte ,
  Felicitari printeso pentru articol , eu am inteles ideea exprimata

 15. Stiti,ma gandesc la Ioana si sincer,chiar o admir,desi nu am fost mereu de acord cu ce a scris.Sa povestesti ceva atat de intim cum o face ea,momente frumoase sau mai putin frumoase din viata lor cu copiii,cuvinte care vin din suflet si pe care le imparte cu ceilalti aici si sa primesti reactii care mai de care,unele la care probabil tu nici nu te-ai gandit vreodata…Nu vad unde scrie de vaccin.Unde scrie ca sunt sau nu vaccinati copiii?Daca stam sa ne gandim la interpretari cam orice poate fi interpretat in o mie de feluri,in functie de mintea celui care interpreteaza.Fiecare cu propria interpretare .Eu una am citit si nu m-am gandit din start la vaccin.Ar trebui sa nu mai scrie niciodata nimic ca nu cumva sa fie interpretat? Citind comentariile,culmea, m-am gandit la mine.Cred ca mai am inca de lucrat.Cred ca m-ar durea daca as fi eu in locul ei…Ce pot sa mai zic?Sanatate voua,Printesa!

 16. Rosacea infantum este tot o boala a copilariei, fetita mea de 2 ani o infunta chiar acum, in bratele mele, lipita de mine. E irudita cu varicela. Si in cazul nostru nu a fost o “boala usoara”, cum vuieste tot internetul. A fost si inca este ingrozitoare. Cu febra mare, plans, tanguit, nopti albe, fosforescente deja, lipsa pofta de mancare, mancarimi pe care nu stie sa le strige (dar asa cum pot si chiar daca nu vorbeste ca un om mare, stiu ca intelege, stand lipita de pielea mea, cand ii explic ca STIU CE SIMTE, chiar daca nu poate sa se exprime, stiu ca o mananca acolo si acolo si acolo, ca TRAIESC SI EU asta alaturi de ea, ca suntem echipa aici, ca sunt lipita de ea). Da, este jale si pentru mine ca sunt un spectator, unul obosit si neputincios care nu stie cum sa ii faca mai usoara lupta. Nu exista vaccin pentru boala asta, asa cum nici pentru scarlatina nu exista, ca le-as fi facut 53784% . Cu toate astea, la fel ca Ioana, ma imbarbatez ca va fi bine si ca se vor uita toate astea. Ca e puternica, chiar daca pare firava. Ea sigur o sa uite, e mica. Eu la cap nu cred ca ma mai vindec, mereu se aduna cate ceva in tolba cu spaime parintesti si, desi aparent se uita dupa un timp, se reactiveaza la fiecare hop) . Mi-e dor de maximul dezastru de prin casa, de stranaul din dinti cand calc pe care o piesa de lego prin casa in toiul noptii. Astept sa treaca bubitele si sa intoarcem casa cu fundul in sus.
  Legat de cum a degenerat mesajul Ioanei, noi am facut toate vaccinurile obligatorii! Chiar si-asa, iata-ne aici, chinuindu-ne intr-un mare hal. Nu cred ca in postarea ei e vorba despre cine sau despre cine nu vaccineaza. Ci despre MINUNILE NOASTRE, despre VIATA in toate culorile ei

  Ioana, dupa ce ii trec bubitele, sau chiar acum daca vei considera, ajuta-i organismul sa-si refaca sistemul imunitar post virus. Exista Isoprinosine sirop (daca am gresit mentionandu-i numele, sterge-ma). Poate or mai fi si altele, pediatra noastra pe acesta ni l-a prescris.

  Sanatate multa!

  • Noi locuim in Franta. Si baietelul meu a facut roseola infantum la 2 ani, pediatra lui (este romanca, medic aici) si medicul de familie (francez) ne-au zis sa stam linistiti pentru ca “e doar roseola infantum”. La fel, febra mare, diaree samd. In 10 zile si-a revenit, in sensul ca a redevenit vesel si jucaus. Iar bubitele au disparut complet in 2 saptamani. Aici fac foarte multi copii aceasta boala, am multe prietene cu copii care au facut la 2 ani. La 5 ani a facut varicela, aceeasi reactie din partea celor doi medici.
   Sanatate si rabdare multa!

 17. Dar articolul nu este despre varicela, bube, anti-vaccinare cu atat mai putin. Este despre felul in care se raporteaza copiii la situatiile neplacute/dureroase versus cum ne raportam noi, adultii si noi, parintii la ele. Pacat ca n-ati inteles!

 18. Abia acum am citit articolul și sunt uimita de felul în care a deviat discuția într-o disputa pro/anti vaccin. Ma întreb dacă lumea l-a citi măcar pana la capăt. Ioana a vrut sa transmită cu totul altceva. Și de când o urmăresc știu ca a încercat mereu sa fie neutra și sa evite conflicte de genul asta. Na… unde dai și unde crapa 🙂

 19. Abia acum am citit si eu articolul si sunt absolut socata. Fraza asta e decupata din biblia anti-vaccinistilor: „Despre cum bolile astea ale copilăriei nu sunt ale copilăriei degeaba. Copiii trec prin ele ca printr-o aventură a devenirii. Corpul lor devine imun la bolile astea, imun pe viață (cu mici excepții, ca la orice regulă). ” E ireal ca citesc asta aici! Si e de o iresponsabilitate crasa sa promovezi ideile astea, cand stii cat de multa lume te urmareste si te admira! De ce? Nu ti-e teama ca te citesc si mame care vor trage din asta concluzia ca nu trebuie sa vaccineze pentru ca uite, nici Printesa nu o face? Nu ti-e teama ca-ti trimite vreuna din ele un mail intr-o zi in care te acuza ca fraza asta i-a omorat copilul? Sau ca fraza asta citita de mama colegei de cresa?

  Si nu, articolul NU e despre altceva, articolul e fix despre fraza asta. Asta e esenta. Repet, de ce?

  • Nu, Iulia, articolul nu e fix despre fraza asta. Decat pentru cei care asta vor sa vada. Eu nu asa l-am scris si tot iuresul asta din comentarii nu este nici intentia, nici dorinta mea.

   Articolul este despre puterea copiilor, de fapt, a noastra, de a trece prin greu si de a iesi mai puternici din asta. Am scris despre asta de multe ori, in multe forme. Imi pare rau ca unii dintre cititori au inteles ca-s antivaccinista (dar in general oamenii trag concluzii pripite despre mine ca sa-si valideze diverse lucruri despre ei, despre lume, despre propriile decizii si frici, m-am obisnuit, se intampla frecvent), dar ma bucur ca multi (mai multi, sper eu), au inteles ce-am vrut sa zic. Si nimic din ce-am vrut sa zic nu are legatura cu bine sau rau despre vaccinuri, pentru ca despre asta nu o sa ma pronunt public niciodata, oricat de mult m-ar provoca unii sau altii. Discutia despre vaccinuri trebuie sa aiba loc intre familie si medic, cu analize in fata, nu pe blogul asta sau pe oricare alt blog. Si asta e singurul lucru pe care il spun pe acest subiect, acum si vreodata.

  • Articolul putea foarte bine sa existe si fara paragraful ala. Daca chiar nu vrei sa promovezi anti-vaccinismul poti sterge paragraful ala sau reformula. Esti atat de citita, atat de admirata (inclusiv de catre mine), si stii foarte bine ce efect poate avea paragraful ala.

   Trec peste faptul ca refuzul de a te pronunta public pe tema asta e in sine iresponsabil, pentru ca e clar ca toata lumea intelege din asta ca sunteti anti-vaccinisti, sau cel putin ca exista ceva retineri acolo. Ceea ce e socant sa afli despre oameni pe care-i crezi inteligenti, informati, rationali. Asta nu e o tema pe care sa ai o pozitie timida, nu e nimic gri aici, adevarul e unul singur si faptul ca ai ales sa sufli in panzele miscarii asteia atat de nocive e.. incredibil.

  • Nu stiu de ce presupui ca pentru toata lumea e clar ce e clar (pana la proba contrarie) doar pentru tine (si eventual alti 3-4 comentatori). Eu sper ca majoritatea oamenilor de pe-aici nu se grabesc cu astfel de concluzii, plus ca, la urma urmei nici nu ar trebui sa conteze pentru ei daca noi am vaccinat sau nu.

   Acum 2 ani la un targ de produse romanesti, o doamna care a vazut prima mea carte pe un raft s-a apucat sa strige pe-acolo ca in carte eu promovez vaccinurile, huoo, sa boicotam targul, care deci si el promoveaza vaccinurile. Sunt sigura ca si ea, ca si tine, doar ca invers, vedea foarte bine cat de vaccinista sunt eu.

   Ca sa vezi ca de fapt, nici macar nu e despre mine sau despre ce scriu eu. 🙂

  • Ioana, tot fraza aceea a antivaxerilor m-a deranjat si pe mine, de am scris primul comentariu.
   Esti o femeie desteapta, pe care o admir. Ai acces la informatie de calitate, ai mereu usa deschisa la medici tineri si competenti, ai bani sa mergi la intalniri pe teme medicale si de parenting.

   Combati pe blog toate tabuurile si neajunsurile generatiei parintilor nostri, esti pentru educatie sexuala in scoli, pentru cresterea copilului fara bataie, pentru mers la psiholog si terapeut.

   Dar pentru ceva atat de important cum este vaccinarea, bagi capul in nisip ca strutul. Practic, tu pui in balanta un adevar stiintific dovedit (vaccinarea este sigura si salveaza vieti) cu un hoax care a luat amploare pe internet (vaccinarea este bau bau, omoara copiii, mercur and stuff).
   Nu zici nici da, nici nu. Dar un parinte care cauta motive sa nu vaccineze va intelege clar un nu, iar un parinte care cauta motive sa vaccineze sa va alege cu o indoiala in plus.

   Tu zici ca pe tema vaccinurilor, oamenii sa mearga la medic, sa se informeze acolo. Uiti insa ca cei mai multi oameni nu au acces la medicii la care ai tu acces sau la clinicile private. Ei merg la medicul de familie, care vaccineaza pe banda rulanta, fara explicatii si fara timp de stat la povesti. Sau care nu vacineaza, pentru ca nu are vaccinul si nici nu stie cand il primeste.
   Sau medicul poate sa zica: mai am 5 doze dar sunt mai multi doritori, sugerand astfel sa-i lasi si lui o mica „atentie”.. sau acelasi medic te trimite la farmacie sa cumperi vaccinul de 200 de lei.

   As vrea la tine pe blog o campanie pro-vaccinare. Cu argumente stiintifice, cu medici care sa prezinte beneficiile (si riscurile) vaccinarii.
   Cum ai sustinut atatea alte idei frumoase (alaptarea, educatia sexuala, educatia cu blandete) ai putea sa o sustii si pe aceasta.

  • Nu, Dan.
   Exista 2 niveluri ale discutiei in legatura cu vaccinarea: nivelul care se refera la toata populatia si care se judeca pe baze statistice si nivelul care se refera la fiecare om in parte si care se judeca pe baza individuale.
   Adica, una e sa spui „vaccinurile functioneaza” pentru ca in 99,99% din cazuri functioneaza si alta e sa spui „tu, Vasile Popescu, trebuie sa te vaccinezi”.

   Nimeni in afara de medicul personal al unui om nu poate spune daca acel om trebuie sau nu sa se vaccineze, or asta este exact ce doreste Ioana sa evite: situatia in care oamenii se decid sa se vaccineze pentru ca au citit pe internet, situatie care e la fel de proasta ca situatia in care oamenii se decid sa NU se vaccineze pentru ca au citit pe internet. E la fel de proasta pentru ca submineaza increderea in medici si le da impresia oamenilor ca e ok sa ai pareri despre medicina dupa 1 ora pe google.

   Si asta nu se aplica doar la vaccinuri, ci se aplica la orice are legatura cu sanatatea: doar medicul personal poate da o decizie. Bolile nu se trateaza cu informatii de pe internet, ci cu informatii si tratamente de la medic.

   Referitor la nivelul 1, acolo exista mai multe probleme
   1. Sa spui, de exemplu, ca toate bolile pentru care exista vaccin trebuie vaccinate pentru ca exista cazuri cu complicatii foarte grave este acelasi tip de gandire cu a anti-vaccinistilor care spun ca trebuie sa renunti la vaccinuri pentru ca exista cazuri in care vaccinul da reactii adverse.

   Faptul ca eu de exemplu nu m-am vaccinat si nu o sa ma vaccinez niciodata pentru gripa (atat timp cat sunt sanatos) nu ma face anti-vaccinist. Si stiu foarte bine ca se moare si de la gripa, dar eu pentru mine aleg totusi sa nu ma vaccinez impotriva gripei.

   2. Anti-vaccinismul este in definitiv un fel de psihoza colectiva si este unul din multele simptome recente ca societatea omeneasca o ia inapoi inspre evul mediu.
   Este o lupta grea pentru ca anti-vaccinistii sunt aproape imuni la argumente logice sau stintifice si de aia un blogger poate alege sa nu se implice intr-o asemenea lupta, ca in definitiv nu e obligat sa-si ia pe umeri toate bataliile care trebuie duse (si nu e ca si cum acest blogger nu se implica in destule).

   Sa se lupte statul cu anti-vaccinismul, de exemplu. De ce ii cerem unui blogger sa se implice mai degraba decat statului?

  • Un blogger nu trebuie sa duca pe umeri lupta cu anti-vaccinistii. Dar are datoria morala (si da, e deja o datorie cand esti cine e Ioana si ai atat de multi cititori) de a NU sustine anti-vaccinismul. Nu are datoria de a scrie articole detaliate, nu are datoria de a se implica in nicio campanie. E suficient sa nu mai aiba paragrafe din astea anti-vacciniste pe blog, si sa nu mai declare sus si tare ca asta e un subiect pe care „nu o sa se pronunte niciodata”. Sa zica clar ca „da, vaccinurile sunt bune, nu suntem impotriva, si ne-am vaccinat copiii (as fi socata sa aflu ca nu e asa fara motive serioase, ar fi de o imoralitate incredibila din partea unor oameni care inteleg exact ce inseamna asta si ca e free riding pur, a profita de faptul ca cei din jur vaccineaza si le ofera si copiilor tai protectie), DAR fiecare din noi trebuie sa discute despre asta cu medicul lui”. E o diferenta imensa intre asta si „nu o sa ma pronunt niciodata in legatura cu vaccinurile”.

   E exact cum a zis Dan. Anti-vaccinistii inteleg din asta ca sunteti de-ai lor, oamenii normali au o indoiala in plus. Si e profund imoral sa le sadesti indoiala asta. Si totul pentru ce? Sunt convinsa ca nu o sa primiti amentintari cu moartea din partea anti-vaccinistilor daca declarati sec ca ati vaccinat si nu sunteti impotriva vaccinurilor. Cati anti-vaccinisti pierzi de cititori? Suficienti incat sa merite sa te culci seara stiind ca ai pus umarul la intoarcerea spre evul mediu?

  • Eu zic ca nu e chiar asa. Eu am fost amenintata cu moartea pe acest subiect si nu sunt o mare bloggerita, sunt un om normal. Cred ca esti prea dura si nedreapta.

   Apoi, am pus un link mai sus despre cum faptele nu conving oamenii cu certitudini, asa cum sunt anti-vaccinistii. Crezi sincer ca oamenii care sunt atat de porniti vor fi convinsi de Ioana si de fapte? Sau ca nu inteleg oricum fix ce vor ei sa auda? Care e riscul-beneficiu aici, de fapt? Si eu consider ca ar fi benefica atitudinea pro-vaccin pe acest blog atat de cunoscut, dar daca nu se poate (si cred ca motivele expuse sunt extrem de clare si pana la urma e o alegere justificata pe care avem zero drept sa o judecam asa dur) asta e. Eu sunt medic si pasionata de vaccinuri. Am avut n discutii cu tot felul de oameni, majoritatea neintelegand nici un cuvintel despre medicina, multi analfabeti functional, unii chiar analfabeti la propriu. Le-am oferit explicatii, fapte, statistici, studii, metafore, glume, chiar si poze, scheme, tot ce iti poti imagina, si frumos, si agresiv ca ei, si pe scurt, si extins. Nu am convins pe nimeni in ani intregi, ba chiar am suferit amenintari, injuraturi, blocari etc. sau indemnuri de a ma mai informa. Eu.

   Problema Romaniei intoarse in Evul Mediu nu este printesaurbana.ro ci lipsa crunta de educatie, e atat de simplu. Educatie de toate felurile, incepand de la gramatica, numere, citit si pana la chestiuni de bun-simt ca nutritia elementara, ce inseamna un medicament etc. Ioana face educatia asta si eu zic ca e un pas important catre evolutie, chiar daca nu vrea sa isi asume negru pe alb treaba cu vaccinurile. E un dublu standard la mijloc (ma gandesc aici la articolele despre malpraxisul inca in investigatie, care a polarizat si influentat oamenii si nu neaparat eficient), dar e fix treaba ei ce isi asuma sau nu, cred ca e totusi prea mult sa o judecam asa tare. Zic si eu. Vreau sa vad incrancenarea asta si cand e vorba de educatie unde e locul educatiei, dar cand a scris articolul despre educatie sexuala in mod inexplicabil pentru mine tot nu a fost bine….

  • Iulia, nu pot sa nu remarc faptul ca esti la fel de fanatica precum multi dintre antivaccinisti. Numa ca tu esti de partea cealalta a baricadei.

  • Doar ca exista o “mică” problema: unii ne vedem doar pe noi ca indivizi, alții ne vedem ca indivizi traind in societate, cu bune și rele. Tu ca și individ probabil vei trece ușor printr-o boala, dar colegul de la munca/copilul tău/bunica ta/domnul lângă care stai in avion poate muri. Și cam despre asta vorbim noi aici. Foarte mulți bebeluși au luat rujeola( in cadrul acestei epidemii) de la Adulți ce nu aveau anticorpi ( exista niște generații, cei ce acum au 35-45 ani ce au fost vaccinate cu o singura doza de antirujeolic in copilărie, insuficient pentru imunitate de lunga durata). Eu fac parte din acea generație dar m-am revaccinat acum ceva timp. Chiar bebelușul din Jud.Bacau a luat boala, ultimul decedat, a luat boala de la mama sa. Tusea convulsiva o duci pe picioare ca adult dar omoară un sugar in chinuri. Dacă gravida nu a făcut vaccinul in timpul sarcinii atunci Bebelușii sunt complet expuși. In București exista multe cazuri de tuse convulsiva, mor pui mici cu zile in spitale,dr.Craiu are filmulețe pe pagina dumnealui cu copii mai măricei ( dar nevaccinați ) cu tuse convulsiva. Gripa a omorât copil de trei luni anul acesta. E drept ca vaccinul antigripal nu asigura 100% protecție și poți face o forma ușoară pe care sa o transmiți mai departe, dar măcar știi, in conștiința ta, ca ai făcut tot ce a depins de tine pentru a nu imprastia boli mortale. Poate bebe de trei luni trăia astăzi dacă o anumită persoana se vaccina. Poate nu dar asta nu vom afla vreodată. Eu am lucrat cu persoane tarate și sincer pentru ei m-am vaccinat antigripal înainte sa am copii. Nu as fi suportat sa omor pe cineva, mi se pare groaznic ca fix medicul care trebuie sa te îngrijească sa te omoare. După ce am născut am făcut vaccinul pentru a nu aduce acasa, apoi am vaccinat și copiii la vârsta potrivită. Nu pot sti ce colegi au in clasa/grupa, ce probleme de imunitate au iar o gripa dusa de ei pe picioare doboară un alt copilaș. Recunosc însă ca in primul rând pentru ele le-am făcut. Niște oameni aflați pe tratament citostatic au murit de gripa, am văzut copii cu diagnostice cumplite și suprapusă varicela: ce chin suplimentar si inutil, ce oroare, ce drama si câta suferința. Poate-s eu nebuna de ma gândesc si la alții, dar așa cum strâng rahatul câinelui ( ca tot au fost articole și discuții) deși poate n-am chef sa ma aplec, sa umblu cu punga aburinda și mirositoare jumătate de ora după un cos de gunoi, așa încerc și sa nu îmbolnăvesc pe alții. Iar vaccinarea e una dintre măsuri. Asta dacă vreau sa trăiesc in societate si comunitate și sa ma bucur și de avantajele ei.

  • eu am inceput sa strang rahatii de caine pe care-i gasesc in fata blocului lasati de vecinii mei (eu nu am caine) si le si deszapezesc locurile de parcare pentru ca datul la lopata este sub nivelul lor, dar ce spui tu, anume ca ar trebui sa ma vaccinez de gripa doar ca sa nu o dau altora, este peste capacitatea mea de a ma gandi la altii.

   in plus, iti spun sincer ca eu credeam ca chiar si daca esti vaccinat, tot poti sa fii purtator (cel putin al bolilor de sezon).

   dar hai sa te intreb altceva, Deea: de ce dracu’ nu exista in tara asta o schema obligatorie de vaccinuri?

   stii cat de incredibil mi se pare sa fie nevoie sa decid eu daca e sau nu e cazul sa ma vaccinez? adica what in the world of fuck! de unde ar trebui sa stiu eu daca pentru o anumita boala trebuie sau nu sa ma vaccinez?

   avand in vedere ca tot ce aud despre vaccinuri este „schema recomandata”, eu trag de aici concluzia ca e in functie de confortul meu, gen ma gandesc daca tin cu tot dinadinsul sa nu fac gripa de exemplu si daca tin, ma vaccinez, iar daca nu tin, nu ma vaccinez.

   eu de exemplu am facut scarlatina cand eram mic – a fost nasol dar nu groaznic.
   ar trebui acum sa-mi vaccinez copiii contra scarlatinei?

   ar trebui sa-i vaccinez si sa ma vaccinez cu absolut toate vaccinurile care exista? de unde as putea sa stiu eu asta?
   eu stiu ca exista niste boli pentru care e musai pentru ca sunt mortale (adica au rate mari de mortalitate) sau crippling si ca pentru restul e la latitudinea mea, in functie de nu stiu care criterii, ca eu nu am nici unul la indemana!

   ce vreau sa spun e: medicii din tara asta nu sunt in stare sa vina si sa spuna: uite, vaccinurile astea si astea sunt OBLIGATORII.
   educati-ne daca ne vreti vaccinati, ca eu am facut ASE si nu stiu daca trebuie sau nu sa ma vaccinez pentru toate bolile pentru care exista vaccin, eu stiu ce am trait si ce mi-a spus maica-mea, respectiv ca varicela, rujeola, rubeola, oreionul, scarlatina, draci laci sunt boli ale copilariei si daca n-am murit eu cand le-am facut, n-or muri nici altii. Nu mai mult decat mor oricum dintr-o mie de alte cauze in orice caz.

  • Ma bucur tare-tare mult cand gasesc oameni ce pun si isi pun probleme. Incerc sa raspund atat cat tine de competenta mea si stiinta mea. Sa o iau pe rand: poti fi purtator sanatos al virozelor de sezon, am scris si in comentariul anterior. Ptoi de asemeni, vaccinat fiind, sa faci o forma usoara care sa treaca drept viroza banala. Totusi, sansele sunt mult mai mici la persoanele vaccinate in acel sezon ( ma refer strict la virusul gripal). In conditiile in care aveam bebelus in casa am considerat prudent sa fie vaccinati toti cei ce vin in contact apropiat cu bebe ( inclusiv sora mai mare la al doilea copil). De asemeni am considerat ca este datoria mea sa imi protejez pacientii. E ca si cum nu m-as dezinfecta riguros pe maini si nu as folosi manusi sterile la fiecare manevra fiindca, pana la urma, tot exista riscul sa se imbolnaveasca chiar si asa. E constiinta mea care imi zice asta, mi-as dori ca cei ce vin in contact cu familia mea sa gandeasca la fel. Pentru mine un vaccin nu presupune nicio problema, ba chiar e un antrenament binevenit pentru sistemul imunitar ( care e activat suficient cat sa mai puna „niste muschi” dar nu atat de mult incat sa creeze probleme ca atunci cand se intalneste cu virusul salbatic).
   Pentru scarlatina nu exista vaccin. Ar fi ceva sa fie, dar nu avem.
   E ciudat fiinda mentionezi ca exista vaccinuri”recomandate”, asa este, desi majoriatea le spun „obligatorii”. Din pacate la noi in tara legea nu te obliga la absolut niciun vaccin, desi exista proiect de lege de mai bine de un an. Parintii copiilor nu pot fi trasi nicicum la raspundere ca nu vaccineaza copiii cu vaccinurile asigurate gratuit de stat iar institutiile de invatamant nu au cadru legal sa refuze copiii nevaccinati. Desi se cere acel carnet de vaccinari la inscrierea copilului, practic nu foloseste la nimic ( poate doar institutiile private au dreptul sa isi selecteze clientela). Aici incepe parte din constientizarea mea, fiind sigura ca ma luat de la gradinita copilului, acum multi ani, o boala”a copilariei” care s-a manifestat urat la mine ( boala pentru care exista vaccin de ani buni si in ignoranta si prostia mea credeam ca nu prea am de unde sa o culeg). Imediat ce m-am recuperat am inceput sa ma vaccinez cu tot ce aveam restanta, la timp pentru a ma pregati ca la carte pentru o a doua sarcina. O alta trezire a fost faptul ca nu am vaccinat prima copila antipneumocic la intrarea in colectivitate. In doi ani si opt luni fata daca a avut cinci raceli banale, o roseola si de doua ori cate o viroza cu tuse pe lnaga muci. Toate trecute fara mari interventii, fara stress, febra prima data la 1 an jumatate in conditiile in care o purtam peste tot si venea in contact cu zeci de copii…in fine, ce putea fi asa bau-bau la gradi? A fost pneumococul multirezistent la antibiotice care i-a dat singura otita din viata ei, tratata greu fiindca cu greu am gasit antibiotic potrivit la acel crocobaur. Pediatra s-a uitat pe sub ochelari la mine si a mormait ” cand trece, prevenar, de data asta e da, bine?” Nu a mai avut probleme desi otite si pneumonii in grupa au fost. Nu bag mana in foc ca vaccinul a protejat-o, eu cred ca da, iar sentimentul de vinovatie ca nu l-am facut la timp m-a macinat multa vreme. La sora ei nu am repetat greseala iar de curand vaccinul este oferit gratuit ( ca in toate tarile cu apa calda) copiilor nascuti dupa august 2017. Nu trebuie tu ca parinte sa stii ce sa faci copilului, medicul pediatru trebuie sa informeze, putini o fac. Exista grup foarte fain pe fb, recomand tuturor, eun punct de plecare. Eu personal ma orientez dupa schemele din tarile civilizate. macar la capitolul asta sa fiu ca acolo.

  • Pentru scarlatina nu exista vaccin. Ar fi ceva sa fie, dar nu avem.

   my point exactly – nici macar nu stiu pentru ce exista sau nu vaccin, darmite pentru ce ar trebui sa ma vaccinez absolut obligatoriu si pentru ce nu e absolut oblogatoriu.

   daca as avea contact cu persoane mai vulnerabile decat media (copii f mici, oameni bolnavi de alte lucruri, gravide etc) evident ca m-as vaccina si eu inclusiv pt gripa, dar eu ziceam de cazul in care suntem cei mai multi, adica fara contact cu oameni mai vulnerabili decat media.

   Nu trebuie tu ca parinte sa stii ce sa faci copilului, medicul pediatru trebuie sa informeze

   pai asta e exact ce zice Ioana – mereti si intrebati de vaccin la medic, nu pe internet.

  • Completare la comentariul trimis anterior: nu poți fi purtător sănătos al bolilor copilăriei de exemplu, deci rujeola nu o poți transmite in veci dacă nu o faci, nici varicela, rubeola, oreion. Avem in țara experți in vaccinologie, avem imunologi buni, ii avem pe dr.Cochino, dr.Craiu, dr.Grindovel Dumitra, dr.Sandra Alexiu. E adevărat și trist ca unii medici nu au lecțiile deloc făcute, nu vorbesc de medicii antivaccinistii ca aia sunt plecați de tot in treaba lor. Eu am schimbat trei medici de familie ca se uitau la mine ca la dinozaur ca vreau sa vaccinez copiii antivaricelic. Nu au refuzat dar se uitau ciudat…așa un sentiment de frustrare și neputința m-a încercat. Așa ca stiu și înțeleg neîncrederea dar putem îndrepta asta.

  • Sincer, e o chestie de nuanțe. Acum ceva timp, ani sa fie, a fost o discuție care a mers in zona vaccinarii si țin minte ca Ioana a spus : “ nu voi spune niciodată dacă am vaccinat sau nu copiii fiindcă nu vreau sa influențez”. Nu ceruse nimeni sfaturi sau păreri, doar dacă e da sau ba, iar după răspuns sigur ca foarte multă lume a plasat-o in zona anti. Inclusiv eu. Apoi am văzut ca merge la medici ok, ca OS e departe de a fi vreo prietena de-a ei și am zis “ sigur am interpretat aiurea, sigur o fi zis totuși mai multe despre dar nu am citit eu”etc. Iar acum asta. Faptul ca nu comentează absolut deloc, deși in rest își asuma orice acțiune și decizie deschis. Inclusiv cele medicale. Repet, nu e ok sa dai sfaturi medicale, mi se pare firesc sa trimită omul la medic. Dar proceduri medicale asupra ei și a copiilor au mai fost relatate și asumate ( inclusiv operații chirurgicale). Articole cu tematica medicala au fost, chiar dacă uneori doar sub forma de interviu cu medici și diverși specialiști. Nutriția este tot domeniu medical și totuși tema exista, unele sfaturi și păreri personale nu erau tocmai in asentimentul medicilor nutriționiști, altele erau ok. Țin minte și articol despre dermatita atopică. Dar la vaccinuri refuz absolut iar asta da de gândit. In ultimele 18 luni au murit 40 de oameni, majoritatea bebeluși, de o boala ce se previne prin vaccinare. Peste 10 000 au fost bolnavi și foarte mulți au făcut complicații. E o tragedie naționala epidemia asta. Un mic îndemn, sa meargă indecisii la un medic, la mai mulți medici, un interviu pe aceasta tema cu medici ce lupta in linia întâi cu boala.. ce concluzie sa tragi când tot Internetul și presa vuiesc dar aici e tăcere absoluta? O fi fost concluzia greșita dar de acum asta e, mai greșim.Oricum vad ca acum se pregătește ceva și ma bucur de pe acum.

  • Nu da de gandit. In primul rand ca info despre vaccinarea copiilor mei nu sunt informatii publice si m-as opune eu.
   In al doilea rand, daca ar scrie aici exact ce si cum a vaccinat sau nu a vaccinat, ar incepe lumea iarasi sa-si dea cu parerea si sa judece. De ce asa si nu altfel, de ce cu aia si nu cu ailalta. Vezi ce se intampla la acest articol daca vrei un flavor. Plus ar incepe flame-ul pe blog intre vaccinisti si anti.
   Nu in ultimul rand, ar fi invadata de intrebari in particular pe tema asta. Nu cred ca iti poti inchipui cate mesaje primeste Ioana zilnic si ce contin unele dintre ele (pentru ca nici eu nu mi-am putut inchipui). Asta mai lipseste – sa ii fie cerute solutii ref la vaccinare.
   Nu. Mergeti la medic si intrebati.

  • Şi eu fac parte dintre cei care se vaccinează de gripă (şi) ca să nu dea boala la alţii.
   Este o chestiune de empatie, în primul rând.
   Şi așa am fost şi educată de părintii mei.

  • fara sa ai contact constant cu oameni cu vulnerabilitate crescuta?
   daca da, ai tot respectul meu, dar asta nu inseamna ca e o obligatie morala aici.
   nu e obligatie morala pentru ca nu e corect sa-mi ceri mie sa ma vaccinez ca sa protejez pe cineva care nu s-a protejat el insusi prin vaccin, adica sa-mi ceri sa fac pentru altul ceva ce el nu e dispus sa faca pentru el insusi.
   pot s-o fac, dar nu pot fi judecat daca nu o fac.

   repet, nu ma refer la cazurile in care esti medic si ai contact cu oameni bolnavi de alte lucruri carora risti sa le mai dai ceva pe deasupra sau lucrezi la gradinita si ai contact permanent cu copii (desi ar fi interesant cati educatori se vaccineaza ca sa nu-i imbolnaveasca pe copii) sau ai bebelusi/ gravide in jurul tau sau alte asemenea situatii.
   ma refer la situatia mea, care merg la munca si inapoi si am contact doar cu colegii + oameni din metrou (situatia celor mai multi oameni)

  • Nu ne vaccinam pentru a ii proteja pe cei ce nu au chef sa o faca. Sincer, la cat se tot vorbeste de imunitate de grup in ultima vreme, la ce situatie clara avem cu bebelusii morti de rujeola, ma asteptam sa fie evident: ne vaccinam, pe langa propria protectie, pentru cei ce nu pot sa o faca. Fie nu au varsta minima necesara vaccinarii, fie au o conditie medicala ce reprezinta contraindicatie la vaccinare ( conditie ce poate fi temporara sau permanenta), toti acesti indivizi merita o viata sociala cat de cat. In toata epidemia asta de rujeola mii de mame nu au scos bebelusii din casa pana la 9 luni cand au facut prima doza, nu au primit musafiri, nu au socializat in niciun fel- cat de normal e asta? Totusi, daca ne bucuram de avantajele comunitatii, e firesc sa acceptam si micile dezavantaje ( o intepatura de o secunda, poate cativa lei in minus in portofel). Gripa a omorat intr-o zi patru oameni pe tratament oncologic. Poate aveau acasa o familie ce ii astepta, poate sansele de a invinge boala erau mari, poate lupta era aproape castigata, pentru ca in final sa fie ucisi de un „banal” virus. Cum e sa i se intample asa ceva unui om drag tie? Persoanele ce sunt in tratament nu se pot vaccina dar se bazeaza pe noi sa le dam sansa la viata.

  • Iulia, Dan, dar de ce sa se implice daca nu vrea? Ce pe voi vă poate implica in ceva contra voinței voastre? E o alegere. Și pe mine mă enervează la culme insistenta asta a vaccinistilor contra antivaccinistilor. Sunteți doua tabere care se războiesc pentru ce? Că sa aratati care au dovezi mai viabile. Mi se pare o mare tâmpenie conflictul asta dintre grupuri. Nu e musai sa convingeți toate personalitățile marcante ale României să vă susțină cauza. Cica Ioana nu e responsabila daca nu vorbește despre provaccin. Ba eu cred că e mai responsaila, desteapta si bineintentionata decat voi toti la un loc. Fiecare alege ce vrea sa vorbească. Ea are campanii și discuții foarte faine nu ca ale voastre care se rezuma la aceași acuzații, că dacă nu a făcut un vaccin gata esti antivaccinist.
   Eu locuiesc în străinătate, copilul are vaccinul varilix și cu toate astea a făcut varicela din cauza căreia am amânat o vacanta. A fost ok, cu o mie de bubițe, dar acum nici un semn. Vaccinul nu e Dumnezeu, dar nici bolile copilăriei nu-s așa de groaznice cum vreți voi sa para. Articolul e despre altceva, doar voi il faceți să pară ce vreți voi. Lăsați macar blogul asta în pace. Și voi și celalt grup lasati-i în pace.

  • Eu personal imi cer scuze pentru ceea ce a părut un atac și probabil chiar o jignire. Toate vin din “dureri”trăite zilnic. Am înțeles mesajul articolului, dar imi mențin părerea, fraza cu bolile copilăriei nu trebuia sa existe. In primul rând, la modul general, e o analogie slaba. Boala aceasta și trecerea prin ea te poate face mai puternic strict la întâlnirea următoare cu aceeași boala, in rest îți cam da peste cap sistemul imunitar o bucata de vreme. Mai mult, exista șanse sa te lase slăbit și expus la altele pe o perioada mai lunga de timp. Probabil doar psihologic te întărește, dar cum spuneam, mecanismele acestei întăriri nu sunt mereu in regula. Nu stiu câta medicina știe acel terapeut dar sa spui ca bolile copilăriei ( aici toată lumea bagă automat și varicela și rujeola și oreion) sunt o cale spre maturizare și chiar necesare este complet fals și iresponsabil. Rujeola nu numai ca omoară și lasă cu sechele grave, dar slăbește sistemul imunitar teribil și unele studii arată ca are capacitatea de a șterge efectiv memoria imunitara. Te rog sa ma crezi ca in ziua de astăzi in Romania de astăzi asemenea afirmații nu se fac. E o tragedie ce avem noi, oameni mândri ca copiii sunt bolnavi, oameni ce își îmbolnăvesc copiii cu intenție convinși ca așa se intampla vreo minune, refuzul prevenirii bolilor mortale…totuși ne mor copii sănătoși degeaba, nu vorbim aici de mâncare BIO sau hăinuțe de firma, e vorba de bebeluși morți fiindcă “bolile copilăriei trebuie sa fie”. Cât despre vorbitul despre vaccinare in public, nu sint de acord. Vaccinul nu e un act riscant și individualizat, ce necesita multe discuții și consultații la medic și seturi de analize și investigații. In general vaccinul e un act normal, de bun simt iar exemplul personal ar fi contat enorm, nu e nici tratament experimental, nici vreun supliment dubios, nici operație pe creier. Culmea e ca am citit in articole de vreo cateva ori menționat Nurofenul, un produs cu suficiente efecte adverse și contraindicații, produs ce spre deosebire de vaccin nu salvează vieți, nu previne boli mortale, se cumpara fără prescriptor medicala și se administrează oral, acasa. Mulți comentatori au criticat reclama, eu sincer nu am făcut-o, pana la urma e un produs ce chiar funcționează și suficient de bine studiat, nu l-ai laudat excesiv și nu ai sugerat ca face vreo minune. Am putut depăși momentul fără critici inutile. Vaccinarea însă vine la pachet cu consult medical, se face de către cadru medical, nu îl poți administra tu acasa, in baia ta. Plus ca, Dumnezeule, salvează vieți. Construiește imunitate de turma și salvează indirect sute de alte vieți. Duce la eradicarea bolilor mortale. Ce alt produs/procedura/ orice menționat pe acest blog face asta? Probabil consultațiile regulate tot in scop preventiv, țin minte ca ai scris frumos despre ecografii mamare și mamografii, câte ceva despre alunițe și consult dermatologic. Apropo, cred ca deja toată lumea a aflat ca Australia se pregătește sa anunțe eradicarea cancerului de col uterin, sa ghicim datorită cărui fapt au ajuns acolo. E ceva ce implica o seringa, evident. Cam cât de tare poate fi sa poți “eradica” un tip de cancer la care România e fruntașă când e vorba de mortalitate?
   Eu sincer am crezut ca nu menționezi vaccinurile fiindcă nu vrei sa fii hărțuită de anumite persoane. Stiu cum pot fi, stiu cât de agresivi și absurzi și as fi înțeles acest motiv. Totuși, de partea cealaltă sunt vieți. Dacă un rând de/al tău despre asta ar fi salvat o viața de copil, oare tot aia era? Sunt sigura ca ai fi avut puterea asta, de fapt o stiu fiindcă aud și văd…și lucrez cu ei. Și e mare păcat de vieți pierdute și irosite și mi-as dori sa am o voce ce se poate face auzita.

  • Deea, responsabilitatea mea nu este sa indemn lumea sa se vaccineze, ci sa indemn lumea sa mearga la medic sa discute despre vaccinare. Ceea ce am si facut, referitor la orice subiect care are legatura cu sanatatea. Mereu am zis mergeti la medic, mergeti la controale, mergeti la ecografii in sarcina si la sani, faceti analize. Eu nu pot sa scriu aici mergeti sa va vaccinati, ca poate cineva ia de buna ce zic eu si, fara ca cel mic sa fie vazut vreodata de vreun medic, i se face un vaccin care nu trebuia facut si care ii face rau. Cine va fi considerat responsabil pentru raul facut acelui copil? Eu, ca eu am zis sa se faca vaccin. Chiar daca decizia e a parintelui, de fapt. Chiar si pentru randurile astea de mai sus pot fi considerata antivaccinista (desi nu sunt si nu am fost niciodata). La fel cum am fost considerata vaccinista si probabil inca mai sunt, de altii. Depinde ce rand citesti si cum interpretezi ce ai citit.

   Da, refuz sa indemn in masa la vaccinare pentru ca nu vreau sa-mi asum responsabilitatea asta, pe care doar un medic specialist trebuie sa o aiba. In schimb mereu trimit lumea la medic. Si asta nu cred ca are cum sa fie ceva de rau. Sunt pro-medic, da, medicinista, na, sau cum s-o zice.

   Si da, ma tem de reactiile unora si altora, in fine, se pare ca oricum nu pot scapa de asta, de curand citeam pe un grup de carti ca sunt oameni care nu imi cumpara cartile pt ca militez pro-avort (wtf, nu am facut niciodata asa ceva, habar n-am de unde a mai rasarit si asta), cert e ca oricum as da-o, cineva va considera despre mine ca-s un om rau, oribil, mincinos etc etc. Eu sunt convinsa de bunele mele intentii, ma consider foarte responsabila, cantaresc foarte bine tot ce-mi iese pe gura, nu mint, nu am agenda ascunsa, incerc sa fac bine cat mai multor oameni. De asta sunt extrem de sigura. De ce fac oamenii cu textele mele, de asta nu mai sunt sigura si responsabilitatea mea inceteaza acolo unde incepe a celor care citesc.

   Asta e.

  • Dar cum ar putea cineva sa se vaccineze fără sa treacă pe la medic? Ca eu nu am auzit de așa ceva. Sigur, teoretic poți merge de nebun la farmacie sa cumperi vaccin ( unele cer rețeta, altele nu, din păcate la noi in țara poți lua o groaza fără rețeta) și sa ti-l faci sigur, dar practic eu nu stiu nici măcar un caz care sa facă așa ceva sau măcar sa se fi gândit la asta. Excepție fac familiile de medici, eu recunosc ca mi-am făcut acasa câteva, mai ales înainte de sarcina, dar știam ce fac si cum fac. Repet, nu văd cum ar fi mai dăunător decât menționarea Nurofenului ( care se da fără rețeta, se administrează acasa), eu stiu doi copii ce au făcut hemoragie digestivă de la nurofen. Copii de medici de altfel, ca așa se intampla. Dacă cineva își omoară copilul cu nurofen și întâmplator citise pe blog ca și tu îl folosești…cum vine asta? Sincer, nu se leagă și din păcate se vede și se simte. Pe blog am mai citit diverse sfaturi pur și simplu greșite medical vorbind, altfel îndoielnice, unele insuficient de bine documentate. Sigur toate date cu cele mai bune intenții dar cu potențial de a face mai mult rău decât bine in anumite situații. Dsr acesta e subiect tabu și da de gândit. Am văzut persoane publice și bloggeri ce au scris scurt “ astăzi am făcut primul vaccin” și a fost suficient, a fost acea mică cărămida din partea lor. Cum zicea cineva mai sus, o conferința sau articol doar cu părerile unor medici experți, ceva, orice pe tema asta care e controversata doar fiindcă anumite persoane fără studii in domeniu au decis asta și au pornit o avalanșa ce omoară și va mai omori mult timp de acum înainte. Teoretic ar trebui sa fie cel mai puțin controversat lucru de pe pământ. Țin minte ca văzând pasiunea voastră pentru călătorii ma gândeam sa întreb ce vaccinuri optionale faceți ( voi și copiii) in funcție de zonele in care călătoriți sau plănuiți sa ajungeți in viitorul apropiat, ținând cont de epidemiile specifice zonelor respective. Eventual ponturi legate de achiziție, ținând cont ca cele împotriva bolilor foarte grave nici măcar nu se găsesc la noi in țara. Cred ca bine am făcut ca am tăcut. Probabil de vaccinul din timpul sarcinii, absolut esențial pentru bebeluși, nici nu încape discutia( și Doamne, cât de important este ca femeile sa știe ca au aceasta posibilitate și ca își pot salva bebelusii de boli mortale pana fac vârsta minima necesară administrării primului hexavalent). Eu recunosc, am făcut tot ce am putut copiilor, inclusiv antigripal. Ma vaccinez și revaccinez pentru tot ce nu mai am anticorpi. E un act de responsabilitate fata de comunitatea in care trăiesc, nu doar fata de mine și familia mea.

  • Voi organiza anul acesta un eveniment despre vaccinuri, la care voi invita sa vorbeasca exclusiv specialisti. Va fi disponibil si online.

  • E minunat! Specialiști avem, nu mulți dar avem. Din păcate avem și mulți medici care încă trebuie sa se pună la punct in acest domeniu. Eu am apelat, deși cunoștințe de baza am, la colegi experți când am avut o dilema și a fost cel mai bun lucru. Am inima atât de ușoară și împăcată( contul mai gol, frigider mai mereu ocupat cu vaccinuri dar astea-s detalii). E nevoie mare de acces la informații corecte și complete, medicina preventivă trebuie sa fie o prioritate.

  • Asta e chiar mult mai mult decat speram. Bravo! Specialisti insa inseamna medici bine educati si pregatiti, nu? 🙂 Glumesc, stiu ca asta inseamna, nu mi-am pierdut increderea chiar asa de tare. Ideal specialisti care sa poata prezenta statistici si rezultate ale studiilor mari si impecabile metodologic, dar pe intelesul maselor. E importanta capacitatea de sinteza si de „traducere”, unii doctori foarte buni sunt comunicatori foarte slabi.

   Si eu zic sa ai grija cu formatul. Ideea e sa adreseze fiecare din punctele de indoiala, fiecare grija a parintilor, fiecare argument fals promovat de anti-vaccinisti. Eventual pe o lista. Dar daca tu pui intrebarile alea poate fi putin ciudat, si poate parea ca le sustii. Deci ori lasi pe altii sa puna intrebarile, ori o formulezi pe fiecare din ele cu grija, subliniind ca le aduc in discutie doar pentru ca stii ca exista oameni care cred asa ceva. Poti cere cu cateva saptamani inainte sa-ti trimita parintii intrebari si urma lista care rezulta.

  • Da, voi invita imunologi si pediatri. Da, voi fi (si) avocatul diavolului si voi pune toate intrebarile relevante.

   La fiecare astfel de eveniment culeg intrebari si din comunitate.

  • „Eu sunt convinsa de bunele mele intentii, ma consider foarte responsabila, cantaresc foarte bine tot ce-mi iese pe gura,”

   Cand promovezi homosexualitatea cu premeditare te situezi de partea celor responsabili, echilibrati?

   Eu cred ca nu.

   M-am intrebat mereu de ce faci asta, este pe baza unei lipse de discernamant din partea ta sau crezi ca masele sunt lipsite de finetea necesara in a intelege un stil de viata murdar si periculos, o metastaza sociala in devenire sau un inceput de sindrom mesianic – am obs. in ultima vreme cum ne comunici ca tu faci bine si multi nu (te) apreciaza (ba dimpotriva, te pun in cutia celor oribili) o perceptie a ta despre ceilalti, si ai o tendinta de te plasa pe blog intr-un inceput de martiriu.

   Habar n-am de ce face o intelectuala, o mama, o femeie ce a calatorit prin lume asemenea propaganda.

   E gresit, e foarte gresit, unele tabuuri sunt facute sa ramina exact asa, nu au nevoie de propaganda nu au nevoie de promovare. Daca ar fi OK, mama natura nu ne-ar timite HIV/SIDA… insa introspectia a murit demult, e prea dificila, asa ca mall-ul este noul templu.

  • Hai ca numai despre homosexualitate nu mai discutasem la un articol despre varicela fie-mii. 🙂

   Cum adica homosexualitate cu premeditare? Si ce inseamna ca promovez homosexualitatea? 🙂 Adica invit lumea sa fie homosexuala? 🙂

 20. Iulia, cel mai pertinent si bine argumentat comentariu din toate cele de pana acum! Si pentru mine e socant cum o persoana pe care o citesc de multa vreme si care lasa impresia de om rational si inteligent, un blogger care, pana la urma, voit sau nu, este formator de opinie si sursa de inspiratie pentru atatea mame, sa refuze sa constientizeze gravitatea unei astfel de exprimari pe un subiect atat de sensibil. Pentru ca oricat de profund si emotional se vrea articolul, ideea cu care ramai dupa citirea lui e ca varicela nu e ceva chiar asa rau, ba cumva e chiar o experienta inaltatoare. Si in contextul medical actual mi se pare o pozitionare cel putin neinspirata. Asta in conditiile in care Ioana insista sa nu aiba o parere clar exprimata pe subiect.

  • Dar foarte bine si responsabil ca nu exprima o parere clara pe subiect. De ce trebuie sa existe tabere? De ce etichetarea asta vaccinist/anti-vaccinist? Trebuie sa intelegem o data pentru totdeauna ca aceasta impartire este doar in mintile unora (a prea multora din pacate). Riscuri si tragedii exista atat in randul celor nevaccinati, dar si in randul celor vaccinati. E greu spre imposibil de garantat cuiva ca nu o sa faca o complicatie de la boala, sau de la vaccin. Asa ca o persoana publica nu poate da astfel de sfaturi. Daca poate cineva, atunci acela este doar un medic dupa ce a analizat cel mai bine situatia si tot istoricul si analizele persoanei respective. Orice decizie trebuie luata punand bine in balanta toti factorii, si nu, situatia nu e deloc alba sau neagra aici. Are multe nuante de gri.

  • Bravo, Diana, pentru parerea exprimata! Nu putem generaliza niciodata, din pacate, si cred ca nimeni nu ar trebui sa o faca, nici un doctor si cu atat mai putin Ioana. Se discuta cu specialistul de la caz la caz si se decide in consecinta. Daca ii povestesti despre beneficiile vaccinelor unui parinte al carui copil a suferit unul din efectele adverse rare, dar grave, cum credeti ca va reactiona? Si invers, daca discuti cu un parinte care si-a pierdut copilul nevaccinat in urma unei complicatii, evident ca acesta va sustine vaccinarea. Ar fi simplu sa fie alb sau negru pentru toata lumea, dar din pacate nu e asa. Si controverse exista peste tot, si in alte tari, nu doar la noi.

  • Serios, voi aşteptați neapărat să vă spună un blogger, Ioana sau altul, să vă vaccinați sau nu?
   Oameni buni, există atâta informație, culegeți-o şi alegeți pentru voi înşivă. Asumați-vă. Este o alegere personală şi importantă.
   Ioana nu vă este datoare cu asta. Cu nimic, de fapt.

 21. Ma doare capul. Despre ce era vorba in articol si ce au inteles comentatorii. Respirati fratilor, viata nu este doar in alb sau negru.
  Sanatate Sofiei.

 22. Ioana esti incredibila. Imi pare rau ca discutia a degenerat. Esti fantastica deoarece poti scrie in continuare cu asa multe comentarii negative.

  • Pot sa scriu, pentru ca stii, comentariile negative sunt infinit mai putine decat cele pozitive, in plus, putine dintre ele sunt cu adevarat despre mine… Am invatat asta in doua decenii de scris public. Invat ce pot, corectez cat pot, merg mai departe, pentru ca una peste alta, simt ca inca fac mai mult bine decat rau scriind. Cand o sa simt ca balanta se inclina invers, atunci o sa ma opresc.
   Multumesc pentru empatie!

  • In lista autoarei blogului de cumparat pt prima copila era trecut vaccinul de 2 luni. Probabil ca au bifat schema ‘obligatorie’ ca majoritatea parintilor pe care ii cunoastem, acum lumea se inflameaza ca de ce nu i-a vaccinat pt varicela… plm, pt ca suntem parinti, nu medici, nu am vazut cazuri infioratoare de varicela, nu a murit niciunul in jurul nostru. Si repet, am intrebat 3 medici, eu ce fac cu un bebelus de 1 an, sor-sa e in colectivitate, au ridicat din umeri, ramane la latitudinea dvs… minunat, ador sa iau decizii medicale in numele copiilor mei

 23. Nu am reusit inca sa citesc toate comentariile, poate s-a discutat deja, deci scuze.
  Eu sunt adult si as vrea sa ma vaccinez contra bolilor de genul varicela etc. Se poate chestia asta?
  In copilarie NU am facut nici una din boli. Era toata clasa cu bube si eu pe baricade. Am si dormit in pat cu o infectata :-)) si tot n-am luat. Mi-e frica de mor la fiecare mancarime de pe piele… sunt ingrozita sa le fac adult fiind.
  Nu zic ca niste amici aveau copiii bolnavi si voiau sa merg in vizita, presupunand ca toti suntem imuni. Exista schema de vaccinat adultii? Cate sunt de toate? 😀

  • Exista posibilitatea de vaccina la vârsta adulta. Vaccinurile împotriva “bolilor copilăriei” nu au limita de vârsta. Medicul de familie ar trebui, teoretic, sa ofere ajutor, practic am fost foarte dezamagita de atitudinea și cunoștințele multor medici de familie. Dacă acesta nu va convinge recomand un medic epidemiolog sau infecționist. La noi se găsește Priorix împotriva rujeola, rubeola, oreion și Varilrix împotriva varicelei. In afara exista Priorix tetra pentru toate patru. In București unele clinici private oferă consultanta și vaccinare corespunzătoare, la cerere.

  • Multumesc pt raspunsuri! M-am mutat din Ro, dar voi intreba medicul aici ce schema imi recomanda, acum ca stiu ca ma pot vaccina si om mare 😀

 24. Partea buna in toata discutia asta este ca eu am decis sa vaccinez fata. Cum are un coleg ce a facut deja o forma usoara si era si ea in grupa, asteptam 3 saptamani sa vedem ce si cum. Daca nu face varicela, face vaccinul. Un pic de vacanta in plus pentru ea, probabil nici nu o deranjeaza 😀

  • Nu asteptati! Nu are niciun sens. In urmatoarele 3 saptamani probabil vor mai face si altii din grupa, si e expusa si mai tare. Din cate stiam vaccinul ajuta si daca a fost expusa deja si e la inceputul perioadei de incubatie (3-5 zile). Daca nu, nici rau nu face.

  • Iulia, fata sta acasa toata perioada asta. Daca este in incubatie, o intep degeaba, ca tot face. Am vorbit cu cumnata-mea (pediatru) si m-a sfatuit sa asteptam sa vedem, ea zice ca nu crede ca face, dar, daca tot se imbolnaveste, macar nu o intep aiurea 😀

  • Vaccinul ajuta daca e administrat in primele 72 de ore de la contact ( ajuta in sensul ca exista sanse sa previna complet boala si e aproape sigur ca previne forme grave, agresive). Totusi este foarte greu sa te incadrezi in aceste 72 de ore cand este vorba de un copil din colectivitate : copilul este contagios cu 48 de ore inaintea aparitiei eruptiei, de multe ori parintii nici nu sesizeaza primele bubite, pana anunta institutia de invatamant ceilalti parintii trec sigur mai mult de 72 ore. E mult mai usor cand e vorba de un membru al familiei, la prima bubita se pot vaccina toti membiri familiei ce nu au imunitate. Cred ca in aceasta situatie chiar nu prea aveti ce face decat sa asteptati cele 21 de zile.

 25. Nu are leg cu subiectul vaccinurilor ceea ce urmeaza sa scriu, dar e totusi ceva ce ma framanta.
  Virusul htlv (Human T-lymphotropic virus), despre care medicii ginecologi si pediatri habar n-au, desi Romania este singura tara din europa in care virusul htlv edte endemic. El se transmite prin alaptare la bebelusi, cu toate astea femeile gravide nu sunt testate antenatal (decat pt hiv, hepatite si sifilis).
  Am aflat intamplator despre ac virus de la un medic infectionist (pediatrul/ginecologul nu a pomenit), cand bebele avea un an si eu deja il alaptasem 10 luni. Soc si groaza cand am aflat mai multe despre acest virus, la o simpla cautare pe net (cauzeaza o forma grava si incurabila de leucemie la cativa zeci de ani de la infectare, deci la adult).
  Mi-am facut testul si cele trei sapt cat a durat pana sa aflu rezultatul au fost de cosmar. Noroc ca am iesit negativ.
  Mi se pare f grav ca femeilor insarcinate nu li se fac teste antenatale pt a depista daca sunt purtatoare ale virusului htlv si a evita infectarea copilului prin alaptare in cz in care sunt depistate pozitiv.
  Cum spuneam, medicii pediatri si ginecologi habar nu au despre ac virus.

 26. Si eu si sotul meu am facut varicela in copilarie. O persoana din familie a facut chiar de doua ori.
  Fata noastra a facut la 13 ani, in iulie. Un cosmar. A tinut-o aproape o luna si i-au ramas putine urme pe fata. Legat de ele am fost la dermatolog, care a zis ca nu se mai corecteaza niciodata complet, poate in timp putin, cu crema de galbenele si ceva gel de melc. Cealalta varianta erau sedinte de injectare a nustiuce. A avut bubite peste tot (urechi, gura, scalp, zona genitala). A fost cumplit, mai ales ca nu prea voia sa iasa din casa deloc si era si ingrozitor de cald.
  Sunt sigura ca Sofi a trecut cu bine peste asta. Despre vaccin nu stiu ce sa zic, cand era fata mea mica nu cred ca era asa ceva din cate m-am documentat. A fost o experienta urata, fata mea plangea seara si traia cu impresia ca o sa arate asa tot restul vietii. Dormea doar in fund.
  Nu spun ca a fost o experienta necesara, dar decat sa o faca atunci cand e insarcinata, sau cand are niste ani, mai bine asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *