Tratament inovativ într-o clinică din Zalău pentru ochiul leneș la copii (p)

Aproximativ trei copii din o sută suferă de ambliopie, afecțiune cunoscută popular și sub numele de ochi lenes. Dacă sunteți părinții celorlalți 97, cu siguranță acest articol va fi plictistor pentru voi. Dar dacă sunteți părinte de copi mic (care ar putea să dezvolte această afecțiune, ea apare în timp, în jurul vârstei de 5 ani) sau de copil care deja suferă de ochi leneș, sper că acest articol vă aduce vești bune și vă convinge să duceți copilul regulat la control oftalmologic, pentru a putea depista apariția acestei afecțiuni și a o trata rapid și definitiv.

Scriu despre subiect și pentru că mi se pare grozav că se fac și la noi lucruri inovative în domeniul medicinei, care au rezultate și care merită promovate!

Am discutat cu un medic oftalmolog pediatru despre ambliopie și despre un tratament nedureros, cu rezultate foarte bune la copii, care se poate face doar într-o clinică din Zalău sau la domiciliul pacientului, sub supravegherea de la distanță a clinicii cu pricina. Dar s-o luăm încet.

Dr. Oftalmolog Alexandru Dimitriu are 16 ani de experiență ca medic primar oftalmolog, cu predilecție în oftalmologia pediatrică, și aproape 8 ani de experiență în terapie vizuală. Lucrează la clinica Optisan din Zalău.

 

Ce este ambliopia?

L-am întrebat pe dr. Dimitriu ce este această afecțiune și cum o putem identifica la copilul nostru. Iată ce-am aflat (sursele online internaționale WebMD și Mayo Clinic spun la fel, am verificat din trei surse, ca la școala de presă).

Ambliopia, numită și boala ochiului leneș, este caracterizată prin performanţa slabă a unui ochi. Între 2% și 5% din întreaga populație a lumii este diagnosticată cu ambliopie. E o afecțiune tăcută, care nu transmite simptome ușor de sesizat, ca în cazul altor boli. Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos. De cele mai multe ori, copiii nu își dau seama de problema cu care se confruntă, nu le-o pot transmite părinților și astfel nu ajung la un consult oftalmologic. Ambliopia poate fi recuperată complet dacă este depistată și diagnosticată la timp, de regulă până în opt ani.

Ambliopia se instalează în timp, însă este determinată de unele afecțiuni oftalmologice cu care copilul se naște, cum ar fi cataracta congenitală, ptoza palpebrală congenitală, strabismul congenital, viciile de refracție.

 

Cum și de la ce vârstă se diagnosticheaza ambliopia?

Ambliopia apre la vârsta de 4-5 ani, moment în care poate fi și diagnosticată de medicul oftalmolog.

Majoritatea cazurilor sunt depistate în urma unor controale de rutină, așa că e important ca, începând de la vârsta de 3 ani, părinții să meargă cu copilul la oftalmolog măcar o dată pe an pentru un control de rutină, chiar dacă nu există nici un semn că ceva ar fi în neregulă.

Ca părinte, e greu spre imposibil să-ți dai seama dacă cel mic suferă de ambliopie. Există totuși câteva semne care le pot indica părinților că ceva e în neregulă cu vederea copiilor:

 • Copilul își înclină capul nefiresc într-o parte pentru a vedea mai bine;
 • Copilul se apropie prea mult de obiecte sau de televizor;
 • Refuză să își acopere un ochi (se poate testa printr-un joc simplu);
 • Ochii copilului nu se mișcă simultan în aceeași direcție;
 • Copilul are o pleoapă căzută (ptoza) care acoperă pupila;
 • Rămâne în urmă cu sarcinile de la școală.

Vestea bună este că ambliopia nu recidivează. După tratament și recuperarea vederii ochiului ambliop, pacientul păstrează vederea toată viața.

Ce variante de tratament pentru ochi leneș există?

Dr. Oftalmolog Alexandru Dimitriu spune: „Cea mai utilizată metodă de tratament pentru ambliopie este obturarea ochiului sănătos cu scopul de a stimula acuitatea vizuală a ochiului ambliop. Din experiența multor medici oftalmologi, s-a observat că această metodă este neplăcută, incomodă și creează un disconfort ridicat pentru pacient, iar eficiența nu este cea dorită. Folosirea ocluzorului poate fi înlocuită prin folosirea de picături de atropină la ochiul bun, pentru a reduce acuitatea vizuală a acestuia și a forța ochiul leneș să recupereze.”

Specialiștii consideră că recuperarea vizuală în cazul acestei metode de tratament poate avea loc până la vârsta de 6-7 ani.

Una dintre metodele inovatoare create în SUA pentru recuperarea vederii ochiului leneș este cea bazată pe exerciții computerizate, folosită deja de mulți ani în multe clinici din Canada, dar și în SUA, Germania, Franța, Italia sau Slovacia. Acest tip de tratament este deja  verificat, a depășit de mult stadiul experimental, are rezultate bune și nu există  nici un semnal cum că ar afecta negativ pacienții.

Aceste exerciții computerizate nu înlocuiesc însă tratamentul cu ocluzor, ci îi sunt complementare, măcar până la vârsta de 7 ani. După această vârstă se poate renunța la ocluzor, iar tratamentul se face exclusiv prin exerciții vizuale pe calculator.

Despre acest tratament experimental, practicat din 201o și la Clinica Optisan din Zalău, vreau să vă ofer mai multe detalii, obținute de la dr. Dimitriu (care a preluat și îmbunătățit aceste exerciții cu o echipă locală de IT-ști și oftalmologi) și de la câteva familii care au urmat acest tratament și mi-au povestit despre rezultatele pe care le-au obținut.

La controlul inițial, Matei (7 ani)  vedea doar 20% cu ochiul leneș. După cinci zile de tratament, procentul a crescut la 40% După cinci luni, a ajuns la 70%. Sperăm că în câteva luni să scăpăm de diagnosticul de ambioplie. Și de cuvântul acesta cu totul. – Dana Nica, mamă, Ploiești

Din 2010 până în prezent, la clinica Optisan s-a folosit terapia vizuală la peste 300 de pacienți. Inițial, doar la clinică, iar din 2014, specialiștii au început să folosească softurile și pentru terapia la domiciliu.

Tratarea ambliopiei prin exerciții și jocuri video speciale

Softurile conțin exerciții video pentru stimularea vederii prin stimuli de diferite categorii. Practic, se folosește neuroplasticitatea creierului pentru a-l stimula să folosescă din nou ochiul ambliop, adică cel leneș, care este sănătos din punct de vedere anatomic.

Pacienții percep terapia ca pe o joacă, spre deosebire de purtarea unui ocluzor, care poate fi neplăcută.

Prin aceste jocuri interactive pe care copiii le găsesc interesante, pacientul urmărește o serie de stimuli, stereograme în puncte aleatorii, cu ajutorul cărora creierul este stimulat să accepte și să prelucreze imaginile de la ochiul ambliop. La clinică se folosesc softuri care necesită utilizarea unor ochelari 3D cu cristale lichide, iar la domiciliu accesoriile sunt ocluzorul, pe care pacientul îl folosește doar în timpul sesiunii de exerciții ortoptice, și o pereche de ochelari speciali cu lentile colorate.

Recuperarea ochiului leneș prin această metodă se realizează în două etape: terapia pleoptică (doar pentru ochiul ambliop) pentru recuperarea vederii ochiului leneș, iar apoi terapia ortoptică pentru educarea vederii binoculare (lucru esențial pentru o recuperare completă).

„Metoda de recuperare a vederii a fost folosită la pacienți cu vârste cuprinse între 6 și 47 de ani. La 90% dintre pacienți s-au înregistrat creșteri semnificative ale acuității vizuale, recuperându-și astfel vederea binoculară”, spune dr. Dimitriu.

Acest tip de terapie a reușit recuperări neașteptate ale ochiului leneș la pacienți cu vârsta de până la 47 de ani. „Rapiditatea recuperării depinde de gradul ambliopiei, de capacitatea de învățare, de inteligența, motivația, perseverența și capacitatea de concentrare în timpul sesiunii de exerciții ortoptice. Este clar că rata de succes mai mare este la ambliopiile medii și ușoare, însă motivația, implicarea părinților (în cazul copiilor cu ambliopie), perseverența și respectarea ÎNTOCMAI a protocolului de terapie stabilit au dus la rezultate fantastice și în cazurile de ambliopie profundă (copii care nu aveau decât 9% vedere la ochiul ambliop, după 8 luni de tratament au reușit să aibă vedere de 80%)”, mai spune dr. Dimitriu.

Clinica Optisan garantează o rată de recuperare de minimum 30% a vederii (dacă se pornește cu un pacient de la vedere de 10% la ochiul ambliop, Optisan garantează că după terapie va vedea cel puțin 40%). „Dacă a fost un pacient cooperant, care a respectat întocmai protocolul de terapie personalizat și recomandat de specialist și nu s-a reușit recuperare de minimum 30%, noi returnăm integral banii. Procedura este stabilită prin contract între clinică și pacient, contract care se semnează în momentul începerii terapiei. Nu am avut nici un astfel de caz”, detaliază dr. Dimitriu.

 

Cum decurge acest tratament mai exact și care sunt costurile totale?

Pacientul vine la Optisan pentru un control și investigații specifice: stabilirea acuității vizuale, refractometrie cu cicloplegie, examenul fundului de ochi, teste de vedere binoculară, OCT, câmp vizual. Costurile pentru această etapă sunt de aproximativ 80-200 lei.

Având în vedere că ambliopia este cauzată de boli oftalmologige (pe care le-am amintit mai sus) este necesar ca înainte de inițierea terapiei să se înlăture cauza. În cazul cataractei, strabismului și ptozei palpebrale se face tratamentul chirurgical al afecțiunilor, iar in situația în care avem o ambliopie prin anizometropie (diferență de peste două dioptrii între cei doi ochi) este necesară corecția optică adecvată (ochelari sau lentile de contact).

Apoi, dr. Dimitriu propune planul de tratament: numărul de ședințe și conținutul lor. După realizarea setărilor personalizate, pacientul începe sesiunea de exerciții pentru recuperarea vederii. Fiecare sesiune poate dura între 20 și 30 de minute, iar dificultatea exercițiilor crește pe măsură ce pacientul își îmbunătățește vederea. Medicii clinicii pot monitoriza în timp real performanțele pacienților și pot readapta planul de tratament în funcție de rezultate.

Costul tratamentului este între 1.500 și 5.000 de lei. Depinde de gradul ambliopiei și de vârsta pacientului. La clinică, costul unei sedințe de terapie este de 100 lei. Sesiunile de sedințe la clinică durează 5-10 zile consecutive, după care terapia la domiciliu se continuă pe o perioadă de circa 8 luni, timp în care pacientul este monitorizat și sprijinit de către specialiști.

Familiile care vin din alte orașe pot opta pentru cazare la hoteluri și pensiuni, cu costuri cuprinse între 80 și 170 lei/noapte/persoană. Personalul clinicii oferă, la cerere, consultanță pentru alegerea cazării.

Boala este severă, de aceea vizitele la oftalmolog sunt necesare de 3-4 ori pe an, în primul an. După vindecare/recuperare este necesară monitorizarea o dată pe an.

 

Există contraindicații ale acestui tratament? Dar efecte secundare?

Copiilor diagnosticați cu epilepsie le este contraindicată terapia vizuală. Alte contraindicații nu există.

În clinica Optisan nu s-a înregistrat până acum nici un fel de efect secundar, spune dr. Dimitriu.

 

Tratamentul este dureros? Există copii care au refuzat ședințele?

Dr. Dimitriu, dar și vechii pacienți Optisan cu care am discutat spun că tratamentul nu este dureros, dimpotrivă, este chiar distractiv și nu produce nici un fel de disconfort.

Au existat și cazuri de copii mai energici, cărora le-a fost greu să stea pe scaun cele 30 de minute necesare unei ședințe. Pentru a-i ajuta pe aceștia, dr. Dimitriu a avut răbdare și a construit cu ei o relație bazată pe încredere și prietenie cu copilul. „Trebuie să îi găsești motivația și să îl determini să o conștientizeze (unii vor să fie polițiști sau pompieri iar noi, în discuția cu ei, le spunem că doar prin muncă distractivă cu exercițiile ortoptice își vor putea îndeplini visul – fiecare copil are un vis, noi îl facem să îl conștientizeze și să muncească pentru el). În al treilea rând, legătura pe care o ținem cu pacienții pe parcursul terapiei este foarte importantă – chiar dacă pacientul se plictisește, în timp, de exerciții, discuția cu specialistul (cu care a stabilit deja o legătură personală) îl motivează să continue terapia. Foarte importante sunt relația părinte-copil și relațiile din cadrul familiei. Copiii din familii disfuncționale și cei cu o relație dificilă cu părinții colaborează mai greu, însă există soluții și pentru ei”, mi-a spus dr. Dimitriu.

Dana Nica, din Ploiești, ne-a povestit experiența fiului ei, Matei, cu ambliopia:

Matei are 7 ani și 3 luni, iar diagnosticul de ambliopie l-am primit în iulie 2017. Până atunci nu am observat nimic, nu am avut motive să credem că ceva este neregulă cu ochii lui. Chiar desena foarte bine la grădiniță…  

Abia anul trecut, în iulie, am aflat că Matei are ambliopie. Într-o seară, în timp ce se juca în parc, s-a lovit și s-a zgâriat la ochi. Am ajuns la o clinică din Ploiești și acolo i s-a făcut consultul oftalmologic. Țin minte că îl țineam în brațe și așa am realizat că eu vedeam tot ce i se indica, iar el nu vedea. Mi-a venit greu să cred, Matei făcuse și tenis, vedea mingile, le prindea în mână, nu fusese nimic care să ne dea de bănuit. După încheierea consultației, ne-am documentat și noi online și ne-am speriat, pentru că mulți specialiști, unii chiar foarte bine cotați, spuneau că ambliopia e ireversibilă dacă nu se intervine până la 7 ani. Am început tratamentul clasic, cu ocluzor.

Tratamentul clasic înseamnă că cel mic stă între 8 și 10 ore pe zi cu ocluzor. Am încercat și eu, mi-am pus ocluzorul ca să văd cum e. Și e groaznic, te simți înfiorător, mai ales psihic, ai senzația că e ceva în neregulă cu tine. Plus că e stânjenitor pentru copil, e un disconfort, se lipește mereu adezivul acela de tine. Iar copiii cu care se mai întâlnește pentru prima dată îl întrebă ce e cu el, ce boală are, iar el se simte foarte stânjenit, îmi și spune uneori: „Mama, de ce trebuie să mi se întâmple mie, de ce am eu asta?”

Am luat legătura cu clinica Optisan într-o noapte…. de fapt, într-o dimineață, că era trecut de miezul nopții, după ce tot căutasem alternative la ocluzor și aflasem despre acest program de terapie. M-au sunat a doua zi și mi-au spus că și-au dat seama că sunt într-o situație dificilă în clipa în care au văzut ora la care am trimis mesajul. Ne-am dus la Zalău pe 1 august, am stat de vorbă cu medicii, am fost foarte mulțumiți de ce ne-au prezentat și am început programul. Un program intensiv de 5 zile, în primă fază. Am rămas la Zalău, iar Matei purta niște ochelari speciali. La evaluările inițiale vedea în proporție de 20% cu ochiul stâng. În 5 zile, proporția crescuse la 40%.  Din ce am înțeles, cea mai bună recuperare se face în primele luni.

Acum, Matei lucrează zilnic 30 de minute. În general face 6 exerciții a câte 5 minute. Unul îi ia mai mult uneori, de exemplu pe ecran i se prezintă o masă de desene în care trebuie să depisteze 50 de semne de întrebare. Unele sunt foarte apropiate, sunt greu de depistat, așa că uneori durează mai mult de 5 minute, ajunge și la 10 minute la acel exercițiu.

Din 3 în 3 luni am mers la Zalău, Matei face progrese, iar la controlul din februarie recuperase 70% din vedere. Tragem speranță că la vară o să scăpăm de diagnosticul de ambioplie. Și de cuvântul ăsta cu totul.

Dincolo de progresele înregistrate la măsurători, programul a fost un factor care a adus câteva beneficii colaterale foarte importante. L-a disciplinat pe Matei, i-a sporit mult nivelul de atenție, pentru că acele jocuri îl obligă să fie atent. Se concentrează mai ușor și mai bine pentru că, din nou, concentrarea e obligatorie la aceste programe, și are mai multă răbdare.

Le recomand programul tuturor părinților, tuturor copiilor care au această problemă. E cu totul altceva față de metoda clasică de recuperare, timpul de recuperare e mai scurt și nu mai chinui copilul. Știu că în România nu sunt atât de multe cazuri, dar cred că e un tratament care ar trebui subvenționat cumva, ca să nu se mai chinuie copiii și să nu mai îndure disconfortul și problemele emoționale care apar când se confruntă cu această afecțiune.

Melinda Ferentz, din Brașov, spune despre terapia pleoptică și cea ortoptică practicate la Optisan:

Cristina are acum 8 ani și jumătate. Când a început școala, la 7 ani, au apărut semnalele că ceva e în neregulă. La grădiniță nu am observat absolut nimic, chiar nu ai cum să observi dacă nu duci copilul la control. Noi am ajuns la control pentru că fata acuza dureri de cap. I-am făcut analizele, am dus-o la o grămadă de doctori, nimic. Și într-un final am ajuns și la oftalmolog, unde am aflat că suferă de ambliopie.

Am trimis mailuri și fișe medicale inclusiv la Viena. Într-un final, am avut de ales între o clinică din București și Optisan din Zalău. Am ales Optisan pentru că am citit că se ocupă exact de problema Cristinei, iar despre medici am citit că sunt foarte competenți. Am sunat, am făcut programare și, în septembrie 2016, ne-am dus cu mașina. Au urmat consultația, măsurătorile, diagnosticul, am discutat cu medicul și am decis să cumpărăm programul: a costat 3.500 de lei. Cristina avea să facă exercițiile la noi acasă. Programul e personalizat și interconectat, nu ai cum să trișezi, cei de la Zalău văd imediat când te conectezi la program, ce faci, dacă lucrezi și așa mai departe. 

Cristina spune că nu mai vede așa de în ceață acum. Sunt nerăbdătoare să vedem rezultatele, când am început avea dioptrie 7 la ochiul afectat, acum așteptăm. Luna aceasta ne ducem înapoi la Zalău pentru măsurători noi. Deocamdată continuăm cu munca și așteptăm.

Știu că e un articol foarte lung, dar știu și cum este să cauți disperat pe internet articole care să îți potolească anxietatea și setea de cunoaștere când e vorba despre un diagnostic pus copilului. Știu cum căutam eu disperată articole despre refluxul bebelușului și tot ce găseam în română erau articole scrise tot de mine. Am vrut mult să pun la un loc toate informațiile de care ar avea nevoie un părinte disperat care caută pe Google orice despre ochiul leneș sau ambliopie. Așadar, veștile sunt bune. Tratamente există, unele chiar foarte eficiente, la noi în țară, la prețuri care nu-s astronomice.

Sper să fie de folos cât mai multor părinți informațiile de mai sus. Nu uitați să duceți copilul la controale de rutină după vârsta de 3 ani, ați citit testimonialele mamelor de mai sus, nu au avut nici un semn că e ceva în neregulă, întâmplător au descoperit problema, și cu cât e descoperită mai repede, cu atât ambliopia se vindecă mai ușor.

Am pus mai jos și datele clinicii Optisan:

Clinica Oftalmologică OPTISAN

Strada Pietriș nr.1, Zalău, județul Sălaj, România, 450111

Web: www.optisan.ro • E-mail: office@optisan.ro

T:  0260.612.229 • M: 0746.672.215

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4218

28 comentarii

 1. Habar n-aveam ca exista aceasta boala si nici nu m-am intrebat de ce au unii copilasi ocluzor. Nepoata mea are 3 ani si o sa trimit linkul acestui articol fiicei mele sa fie si ea informata pentru ca, dupa cum spuneai, e bine de aflat cat mai din timp. Bune informatii si mai ales bine ca tratamentul se face in Ro!

  • eu in schimb habar nu aveam ca ocluzorul se pune la ochiul sanatos, credeam ca e pt strabism si deci se pune la cel afectat de strabism.
   deci dupa ce ca vezi bine doar cu un ochi, iti mai si pune ocluzor la el – nu cred ca e f placut.

 2. Buna ziua. As dori sa mentionez cateva aspecte pe care articolul nu le puncteaza. Primul control oftalmologic se realizeaza la varsta de 1 an ( si aici nu discutam de copiii cu probleme fetale, de nastere prematura, cu modificari evidente ale vedereii etc ). medicul oftalmopediatru poate realiza un screening oftalmologic la aceasta varsta fara probleme. Urmatorul screening se efectuteaza la varsta de 3 ani daca nu s-a observat ceva patologic la primul screening. Apoi la inceputul scolii.
  Tin sa mentionez ca aceste screeninguri sunt extrem de utile pentru ca pun diagnosticul de ambliopie extrem de facil. Cu cat un copil este diagnosticat mai precoce si se instituie tratament imediat, cu atat sansele de recuperare sunt maxime si mult mai repede decat in cazul unui copil mai mare de 5-6 ani.
  La varsta de 1-3 ani creierul copilului este extrem de „maleabil ” si invata sa isi foloseasca acel ochi mai lenes mult mai repede.
  Dragi parinti, nu va feriti sa va duceti copilul la control oftalmologic de rutina! Cel mic nu stie sa spuna ca nu vede bine si nu mereu apar semne prevestitoare!
  Sanatate multa !

  Dr Marioara Pop

  • Mă bucur sa va întâlnesc aici Dna doctor! Am o fetiță în vârstă de 1an și 9 luni pe care am dus o la un consult oftalmologic la 1 an și 2 luni, chiar la dna doctor Marioara Pop. am fost șocați sa aflăm că fetița are amplioplie, ochiul stâng dioptrie 8+!!! Acum poarta ochelari de vedere și ocluzor pe ochiul sănătos 3 ore pe zi. Acum Dna doctor daca ne recomanda aceste exerciții sau mersul la aceasta clinica, sigur că așa vom proceda, urmează să ne vedem in luna mai, pt o noua masurare. Sa sperăm insa că fiind așa de devreme diagnosticata acesta ambliopie, sa scăpăm cat mai curând și definitiv. Așa că, susțin ceea ce a spus și doamna doctor mai sus, controlul oftalmologic la 1 an. Prințesa urbana, felicitări pt articol și îți mulțumim pt faptul că încerci să ne aduci aceste noutăți.

  • Salut acum an citit despre oftalmologie la copii..fata mea de doi ani șapte luna….are da mult timp Occhi rossi e acum incepe sa doare.cu cov19 toate se fi mai greu unde

  • Nu cred asta! Am mers la diverși medici, diverse proceduri, interventii chirurgicale, schimbat zeci de perechi de ochelari, dar….fără rezultat. La Clinica Optisan din Zalău veți vedea rezultate reale. Mergeți cu încredere la dl dr.Dimitriu si va veți rezolva aceasta problema severa.

 3. Eu sunt un adult care suferă de ambliopie la ochiul stâng. Și la mine a fost descoperită în clasa I din ce îmi amintesc, am purtat ocluzor câteva luni tot timpul. La controlul de după vedeam perfect. Pe la 16-17 ani am ajuns sa port iar ochelari, aceeași problema. Chiar sper că utilizând metoda asta rezultatul este definitiv, m-ar interesa părerea domnilor doctori despre revenirea problemei. Eu mai pun și acum ocluzorul când îmi amintesc de el și citesc sau joc Tetris. Medicul oftalmolog mi-a zis că ajută și la adulți, chiar daca progresul nu mai e spectaculos, un soi de fitness pentru ochi :))

  • Medicul cu care am discutat eu spune ca ambiopia nu recidiveaza, daca este tratata corect.

  • Și eu sunt un adult, care a urmat tratament, inclusiv cu niște suplimente (îmi aduc aminte de pastile mov închis), și tone de afine. Am fost ok, controalele oftalmologice au fost ok, dar în clasa 12 mi-au revenit problemele…

   În București am fost cu piciul la control la Clario. Au și ei ceva asemănător, care poate ajuta și adulții:

   http://www.clario.ro/preturi-consultatii-si-investigatii/

  • S-ar putea ca in cazul dumneavoastra sa fie vorba despre alta afectiune. Faptul ca ati luat suplimente cu afine ma duce cu gandul la alta afectiune. Probabil ca aveti miopie si atunci intervin si alti factori in discutie.

  • Posibil. Eram destul de mică și nu rețin detaliile. Doar vizitele la medic. Erau destul de interesante pentru mine 🙂

  • Si eu la fel am patit, am purtat ocluzor in copilarie, dar cam fara mari rezultate, poate din cauza inconsecventei…diferenta e ca acum (35ani+) dr mi-a spus ca nu se mai poate face nimic, deci ocluzorul nu mai e eficient

 4. Procesul de vedere se definitiveaza in jurul varstei de 9-10 ani. Orice ambliopie diagnosticata si tratata pana la varsta asta are sanse de recuperare ( cum spuneam mai sus, cat mai repede cu atat mai bine ). Un copil care a recuperat vederea la ochiul ambliop va continua ocluzia de ” intretinere ” 1-2 ore pe zi pana la implinirea acestei varste de 9-10 ani pentru ca exista riscul ca oprind complet ocluzia, dominanta ochiului sanatos sa isi spuna cuvantul si procesul sa fie reversibil ( ochiul lenes recuperat sa devina din nou lenes ).
  Dupa varsta de 10 ani nu se mai face ocluzie pentru ca procesul de educare a creierului de folosire a ochiului lenes este practic inchis. Evident, se poate tenta oclzuie si pana la 12-13 ani pentru ca surprize la copii s-au vazut mereu.
  La adult este absolut inutila ocluzia si raman in picioare aceste softuri de reeducare a receptorilor retinieni , asa cum probabil are si aceasta clinica din Zalau. Aceste softuri vin in ajutorul anumitor tipuri de ambliopi ca o terapie complementara.

  Standardul de aur in terapia ambliopiei ramane OCLUZIA / ACOPERIREA ochiului sanatos!

  Numai bine!

  Dr Marioara Pop

  • Stimata doamna doctor Marioara Pop, va apreciez intentia de-a va mentine oarecum intr-o limita a rezonabilului atunci cand vorbiti despre terapia ambliopiei. Nu incerc decat sa spun oamenilor ca aceia care se pronunta negativ sau cu rezerve despre eficienta terapiei vizuale in ambliopie vad in asta fie o concurenta profesionala, fie o necunoastere a problemei. In acest context va informez si pe dumneavoastra cat si cititorii care au de-a face cu tot felul de ”specialisti”care ii descurajeaza privind terapia vizuala in ambliopie sa se convinga intai despre ce este vorba si apoi sa aiba o pozitie relativa la terapia vizuala. Sa stiti ca la ”Optisan” Zalau, contrar a ceea ce presupuneti fara niciun fundament, prin terapia vizuala nu se reeduca receptorii retinieni, ceea ce este o prostie, ci se foloseste neuroplasticitatea, deci se actioneaza pe creier. Pentru nespecialisti, oricat de ciudat ar parea, nu vedem cu ochiul ci cu creierul. Ambliopia este starea in care CREIERUL, din diferite motive, la un ochi nu lucreaza cum trebuie, deci nu prelucreaza datele venite de la ochi. Pe de alta parte, oricat sustineti sustineti ca la ”10 ani procesul de educare a creierului de folosire a ochiului lenes este practic inchis”, neurologia moderna descrie NEUROPLASTICITATEA care face ca, de exemplu, creierul adultului cu ambliopie, LA ORICE VARSTA, sa fie receptiv la stimulare si sa-si reia activitatea. Pe aceasta baza, a neuroplasticitatii, terapia vizuala are efecte foarte bune asupra creierului dupa traumatismele cerebrale unde masa cerebrala este afectata. Asadar, in ambliopie la Zalau se face terapie vizuala moderna, cu programe care actioneaza pe creier ca sa eficientizeze ”ochiul lenes” si nu pe receptorii retinieni. In final, va spun ca americanii nu sunt pentru terapia ocluziva (chiar si aici, cei care mai vorbesc despre ea o pun in balanta cu atropinizarea care ar fi la fel de eficienta dar mult mai comoda). Terapia vizuala la adultul ambliop nu este una complementara ci de baza; iar REZULTATELE SUNT PERMANENTE, NU APAR RECIDIVE. Deci, le spun oamenilor cu ambliopie, mai ales adultilor, sa se adreseze cu incredere clinicii ”Optisan” Zalau pentru a gasi remedii moderne de terapie vizuala si speranta in imbunatatirea vederii; MAI ALES CEI CARORA LI S-A SPUS CA NU SE MAI POATE FACE NIMIC de catre tot felul de specialisti. Daca li s-a spus asa, ce ar mai avea de pierdut? O incercare in plus cred ca merita. Apoi sa se reintoarca la specialistii care le-au spus prostii si sa le ceara banii inapoi. Cat priveste chestia cu ”OCLUZIA/ACOPERIREA ochiului sanatos ca fiind ”standardul de aur in terapia ambliopiei”, este veche si depasita. Cine se respecta se perfectioneaza permanent si face pasi inainte. Asa este la ”Optisan” Zalau. Dar, stiti cum a zis poetul: ”Numai in pomul plin de roade se arunca cu pietre”.
   Dr. Sorin Chisbora, medic primar pediatrie

 5. hehe, am facut astfel de „exercitii” in anii 80, cu recuperare totala. Desigur, or fi mai avansate astea dezvoltate de specialistii americani, dar in niciun caz nu sunt o metoda inovatoare. Si costau 0 lei, nu 5000 lei, la spital de stat. Singura „cheltuiala” a fost efortul bietei mame care ne ducea zilnic in celalalt capat al Bucurestiului, cu resurse de energie pe care habar n-am de unde le-a avut. Inteleg ca e publicitate articolul si ca nu-si are locul o astfel de informatie aici, dar poate ar fi util pentru parintii care nu-si permit clinici private sa li se spuna daca se (mai) face si „la stat” asa ceva, i-ar ajuta mult la bugetul familiei o astfel de alternativa.

  • Daca ai idee unde anume se face la stat, o recoamndare e binevenita, eu nu am gasit alternativa gratuita.

  • Desigur, este vorba de spitalul Emilia Irza. Era o chestie comuna, obisnuita, o gramada de copii faceau „exercitii” acolo, nimic inovativ. Ceea ce ma face sa cred ca existau si exista inca si prin alte parti. Poate ca tehnologia e invechita (desigur ca la vremea aia nu existau chestiile pe care le vad in pozele tale – ochelarii, touchscreen, creionul), dar repet, ideea de baza e aceeasi. Si se pare ca si rezultatele.

  • IQ, pe mine m-ai convins!!! cu prima ocazie cand calatoria-n timp va fi posibila si gratuita, am sa-mi duc copilul la o policlinica d’aia de te duceau ai tai in bucurestiul anilor 80. multam pt pont!

 6. Cu multa parere de rau, informatiile din acest articol sunt doar partial advarate. Eu sunt din Zalau si cunosc situatia de aproape, lucrand in domeniu. Recuperarea promisa de acest doctor e foarte mica in cazul persoanelor de peste 7-10 ani, practic ambliopia netratata la varste fragede nu se poate vindeca. Ioana, sunt curioasa daca atunci cand ai conceput articolul ai cerut parerile si altor medici care nu au clinici private sau vreo legatura cu cea din articol, dar au experienta si notorietate printre pacienti. Pentru ca a oferi doar o varianta a acestei tehnici „inovatoare”, doar din punctul de vedere a celui care o practica pe bani nu putini, e putin aiurea…

  • Da, am discutat si cu alt oftalmolog, am discutat si cu fosti si actuali pacienti, am scotocit bine pe internet dupa pareri despre clinica, nu am gasit nimic de dau sau despre cum ca nu ar livra rezultate bune. In plus, ce fac ei fac si altii, si la noi si afara, nu e ceva iesit din comun. Nu as fi scris daca as fi avut vreo indoiala ca nu au rezultate bune. Acum, ca or fi si pacienti la care nu merge, asta e inevitabil, se intampla in orice si orice medic si pacient isi asuma asta, vindecarea depinde de multi factori…

  • Daca nu știi, nu înseamna că nu există…

   Stimata doamna, rezultatele obtinute cu pacientii nostri sunt reale. Muncesc de ceva ani cu pacienti cu ambliopie cu varste cuprinse intre 6 si 47 de ani, am studiat mult in domeniu (neurostiinte si optometrie) si, credeti-ma, rezultatele sunt fantastice. De aceea e trist, cu atat mai mult cu cat lucrati in domeniu, că spuneti că nu se poate nestiind despre ce este vorba. Banuiesc ca nu cunoasteti metoda. Poate ca daca ati incerca sa va deschideti putin orizonturile, ati reusi sa ajutati si dumneavoastra pacientii diagnosticati cu ambliopie si cu alte probleme de vedere binoculara. Eu sunt deschisa la o discutie fata in fata, argumentata, mai ales ca sunteti din Zalau. Va astept oricand. Noi nu discutam decat pe dovezi stiintifice si nu ne-am permitem sa ne stricam imaginea publica dand informatii eronate. Toate cele bune.

  • Stimata Ioana D., daca aveai probitate profesionala te prezentai, nu te ascundeai dupa abrevieri. Spune ce calificare profesionala ai si cand ai pus mana ultima data pe o carte de specialitate ca sa vad cu cine stau de vorba. Pe de alta parte, nu prea stiu cum poti cunoaste despre ce este vorba la ”Optisan”, cu toata frustrarea pe care o arati, pentru ca nu stiu sa fi avut discutii despre problema cu nicio zalauanca. Eu am avut curiozitatea de-a trece de chestia cu ”terapia ambliopiei care este eficienta pana la 7-8 ani”, care persista in literatura de specialitate din 1903 cand un ”specialist” de la acea vreme a spus ”you don,t teach tricks to an old dog”. Sunt sigur ca habar nu ai despre asta. ”Glumita” asta a facut cariera si mai face inca la cei care nu citesc decat rubrici mondene. Sa stii ca la congrese americane de oftalmologie, la care am participat, specialistii americani, inclusiv Prof. Bob Sanet, unul dintre parintii conceptului de terapie vizuala, Prof. Paul Harris, Prof. Rob Lewis cu care am facut cursuri serioase privind terapia vizuala, spun: ”Limita pentru terapia vizuala a ambliopiei este moartea”; asta, in traducere a celor care sunt somitati mondiale in domeniu, inseamna ca terapia ambliopiei se poate face la orice varsta. Anul viitor, cel tarziu, cand Prof. Sanet va veni la ”Optisan” intr- vizita profesionala, iti sugerez sa te inscrii pe o lista si sa vii sa vezi pe viu cum lucreaza marile valori. Iar pana atunci abtine-te sa afirmi ca nu se face treaba la ”Optisan” sau ca stii tu cu este treaba acolo. Iar parintilor de copii cu ambliopie precum si adultilor cu ambliopie le spun sa se adreseze cu nadejde clinicii ”Optisan” care lucreaza in colaborare cu mari profesori americani care au o apreciere deosebita a rezultatelor fantastice obtinute la Zalau.
   Dr. Sorin Chisbora, medic primar pediatre

  • Nu cred asta! Am mers la diverși medici, diverse proceduri, interventii chirurgicale, schimbat zeci de perechi de ochelari, dar….fără rezultat. La Clinica Optisan din Zalău veți vedea rezultate reale. Mergeți cu încredere la dl dr.Dimitriu si va veți rezolva aceasta problema severa.

 7. Am ajuns cu fetita la primul control oftalmologic de rutina la 5 ani, tarziu din ce am aflat dupa.
  Am aflat ca are ambliopie cu hipermetropie. Ochiul stang il folosea doar 20%, iar ochiul drept 70%, dioptrii 5 si 3. A fost un soc pentru mine pt ca nu era absolut nimic vizibil la fetita(desena in contur fara sa depaseasca, vedea litere mici cand scriam sau citeam, dar nu am verificat niciodata la distanta daca ar vedea sau nu detalii).
  Am fost sfatuiti sa purtam ocluzor non-stop, 5 zile pe un ochi, inca o zi pe celalalt.
  Am facut acest lucru timp de 3 luni(de cand am aflat pana acum).
  Dupa aflarea diagnosticului normal ca m-am panicat si am inceput sa caut alte posibile tratamente. Am dat de acest articol. Ne-am dus la zalau, o sapt de exercitii acolo.
  pe urma 3 luni de exercitii zilnice acasa pe jocul cumparat de la zalau, sub monitorizarea doctorilor de acolo.
  Fetita a purtat ocluzorul toata ziua, cu mici pauze (de cate 5-10 min).
  Dupa 3 luni de exercitii, fetita a recuperat vederea. OS 100% cu ochelari, 85 fara ochelari.
  Am scapat de diagnosticul de ambliopie, suntem cu ambliopie reeducata.
  Recuperarea e confirmata de 2 medici.
  Continuam cu exercitiile inca 100 de zile pana la terminarea sedinteleor de pe cd.
  Nu stiu daca se face in cluj sau altundeva acelasi lucru, dar pt fetita mea asta a facut minuni si recuperarea a fost rapida.

  Multumesc de postare, pt noi a fost de mare ajutor

 8. Sunt foarte utile aceste informații, păcat că le am citit după ce am primit diagnosticul…ar fi de folos dacă ar scrie in comentarii cineva care chiar a folosi acest tratament și a fost nemulțumit că presupunerile ne duc in eroare. Mulțumesc

 9. Buna ziua tuturor! Am un baietel de 1 an si 11 luni diagnosticat cu glaucom si cataracta congenitala decand avea 7 saptamani. La varsta de 3 luni a fost operat la Iasi pentru prima data de cele 2 afectiuni. Pana acum o luna el nu a avut cristalin, a urmat a doua operatie de implant de cristalin la Bucuresti. Dupa operatie doamna Doctor ne-a spus ca sufera si de ambliopie si ca ne sugereaza sa ii acoperim ochiul sanatos cu ocluzor pentru corectarea acesteia timp de 4h pe zi. Incerc in fiecare zi sa fac acest lucru, dar in zadar, refuza categoric ocluzorul, cum i-l pun nu deschide deloc ochisorul bolnavior si plange incontinu. Va rog din suflet, daca ati mai intalnit asa un caz, sa imi dati un sfat ce as putea sa fac??? Va multumesc din suflet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *