Adevărul gol-goluț, carte pentru copii despre propriul corp, reguli, limite, străini și respect față de corpul altora

Pe scurt de tot, sub supervizarea Dianei Stănculeanu, psihoterapeut, am scris o carte pentru copii care abordează într-un mod amuza(n)t tema intimității, a străinilor, a nudității, a pupicilor pe gură, a limitelor. Esența cărții e asta: corpul tău e doar al tău, tu decizi și nimeni nu te poate obliga să accepți să te dezbraci sau să te lași atins dacă tu nu vrei. Cartea e o sumă de aventuri și dialoguri pe care copiii care au citit deja cartea le-au găsit captivante și utile! Toți s-au îndrăgostit de Purcelus, purcelul manierat. 🙂 Cartea este ilustrată și se numește Adevărul gol-goluțDialoguri simpatice despre intimitate, corp, străini și limite.

Mai jos, pe lung.

De foarte multe ori de când sunt mamă am observat că foarte mulți adulți, cu copii sau fără, tineri sau pensionari, nu privesc copiii ca pe niște ființe umane în adevăratul sens al cuvântului. Poate ați observat și voi felul ciudat în care încep să se poarte unii adulți când văd un copil: vocile se pițigăie, cuvintele se fac mici, mici de tot, buze umede pornesc spre a pupa obraji, mâini și piciorușe, se oferă de mâncare (deseori, alimente nepotrivite), se fac invitații (Ia uite ce copil drăgălaș, nu vrei să vii la mine acasă să te joci cu nepoțelul meu?), se negociază donații (Îmi dai mie bicicleta ta?). Unii părinți se fofilează, alții zâmbesc amuzați, alții trag copilul departe de adultul amabil.

Eu de obicei mă uit la chipul copilului, care cel mai adesea e uimit. Copiilor nu le plac străinii. Majorității copiilor nu le place să fie atinși, mai ales de străini.

Cu toate astea, foarte des copiii sunt împinși de la spate.

Hai, pup-o și tu pe mătușa!

Du-te la bunicul să te îmbrățișeze!

Vecina ți-a dat un pup, tu ce faci?

Eu, de exemplu, nu aș vrea să mă pup cu vecinele și mătușile. Nici când eram mică nu voiam, dar era nepoliticos, o făceam pe mama de râs. Îmi amintesc și acum buzele umede și lipicioase ale unui prieten de familie al părinților mei (un om foarte simpatic de altfel), mi se întorcea stomacul pe dos când trebuia să mergem la ei în vizită.

Eu cred că ar trebui să lăsăm copiii să decidă singuri pentru corpul lor, imediat ce pot face asta. Și, ce e și mai important, trebuie să le spunem cât mai din timp că au acest drept. Pentru că îl au, chiar îl au! Nu ar trebui să forțăm copiii să ne pupe sau să ne îmbrățișeze dacă ei nu vor. De străini nici nu mai zic.

Când o mătușă insistă să fie pupată de copil, nu pe copil trebuie să-l convingem să se lase pupat, ci pe mătușă, să se lase nepupată.

Simt asta cu toată puterea: e important să le transmitem de mici copiilor mesajele corecte despre propriul corp, despre spațiul intim, despre cum e absolut în regulă să vrea să refuze contactul cu altă persoană, la fel cum e important să și respecte inimitatea și refuzul altuia.

Pe de altă parte, știu cât e de greu să abordăm acest tip de subiecte cu copiii noștri, pentru că e dificil să dai mai departe ceva ce nici tu nu ai avut. Lipsește acest gen de educație despre intimitate, și asta se vede în interacțiunile dintre adulți, dintre adulți și copii și dintre copii. Poate știți și voi cazuri la grădiniță sau la școală cu copii care bagă mâna în chiloții altor copii, spre groaza și rușinea celor din urmă. Acești copii, abuzatori fără vină, nu știu cât rău fac și că fapta lor nu este în regulă, nu știu pentru că nu le-a spus nimeni. Sunt curioși și caută singuri informații. Și asta nu e bine.

Așa că am scris o carte pentru copii despre asta. Am simțit o mare nevoie în multe rânduri să pot recomanda o astfel de carte părinților care îmi trimit întrebări pe tema asta. Am simțit nevoia să duc o astfel de carte în grădinițe și școli, să o citesc copiilor, apoi să discutăm despre asta. Nu am găsit o astfel de carte, nici în România, nici în străinătate.

Stau cu ea în cap de vreo doi ani. Abia la începutul acestui an am pornit să o pun pe hârtie. Am cerut ajutorul unui specialist și am avut norocul să lucrez cu cel mai bun: Diana Stănculeanu, psihoterapeut cu enorm de multă experiență în cadrul Salvați Copiii în lucrul cu copii care au trecut prin situații dificile. Împreună cu Diana, am indentificat situațiile cu potențial de risc, pentru fiecare am creat o întâmplare, apoi mi-am trimis personajele în lume, să experimenteze.

Cum ziceam mai sus, se numește Adevărul gol-goluț, Dialoguri simpatice despre intimitate, corp, străini și limite.

E o carte ușor de citit, amuzantă, cu aventuri și dialoguri haioase, care transmite mesaje clare, degajate, despre acest subiect sensibil al intimității.

Personajele sunt un copil de 3 (4, 5, 6, 8 sau 10) ani și prietenul lui de pluș, Purcelus. Împreună descoperă importanța regulilor de intimitate (de ce e bine să închizi ușa la baie, cine și în ce situații ne poate vedea gol), importanța discuțiilor deschise cu mama sau tata despre orice (secretele sunt periculoase la vârste mici), dezbat dacă e ok sau nu să stai gol pe plajă, vorbesc despre schimbul de haine la grădiniță sau la școală, dar și despre străini care uneori îți oferă de mâncare sau te abordează din senin când părinții tăi nu sunt acolo, despre ce faci când te rătăcești și despre cum gestionezi o situație în care trebuie să pupi sau să îmbrățișezi pe cineva și nu vrei. 🙂

Sunt 11 situații diferite, fiecare prezentată în câte-un capitol.

La final aveți și un mesaj de la Diana Stănculeanu către toți părinții pe tema intimității copilului.

Cartea este format mare, cartonată, are 48 de pagini ilustrate toate, are prețul de copertă de 36,9 lei, voi o puteți comanda AICI.

Desenele sunt realizate de Ionuț Robert Olaru, căruia îi mulțumesc pentru flexibilitate și răbdare. Ionuț a creat două personaje foarte simpatice și memorabile, sunt sigură că cei mici se vor atașa repede de ele și vor avea încredere în sfaturile competente ale lui Purcelus, care este un porc extrem de deștept și de manierat (mai puțin atunci când mănâncă, atunci e lacom și cam sălbatic).

Pun mai jos câteva pagini din carte.

Layoutul cărții este realizat de Cristiana Radu, mulțumesc pentru răbdare.

Vă las mai jos și câteva recomandări de alte cărți de pe site-ul Univers, dacă vreți să mai adăugați în coș.

Acum câteva zile a ieșit din tipar o carte vindecătoare pentru copiii ai căror părinți trec printr-un divorț sau separare, am scris aici un articol separat despre această carte, e foarte bună! Se numește Vom fi mereu alături de tine și o găsiți aici (26 de lei cu reducere).

Săptămâna trecută a ieșit din tipar o carte foarte faină despre reguli, se numește Amalia invers și este despre o fetița care face totul pe dos. Pentru copii e super amuzantă, în sfârșit văd și ei un copil care dimineața mănâncă cina, care pleacă din casă în pijamale și își duce părinții la Grădinița Părinților. Cred că e o carte eliberatoare pentru copiii cărora nu le plac regulile, le va oferi acces într-un univers imaginar eliberator. O găsiți aici, costă 26 de lei (cu reducere).

Desigur, preferatele mele Fetița care voia să salveze cărțile, și Bețișoara (26,1 lei, cu reducere), dar și Prietenul meu norul (24 lei), trei cărți cu trei personaje foarte puternice, fetițe care salvează și schimbă lumea.

Nu uitați și de Curățenie pentru începători, un ghid ilustrat haios despre de ce e importantă curățenia în diverse meserii și culturi. Costă 23,9 lei cu voucherul de reducere.

Mai puteți comanda și cărțile scrise de mine, Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni, Miercuri, respirăm sau O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, dar și volumele din colecția Educație cu blândețe. Recomandările mele sunt Nu există copii răi (18 lei cu reducere), Copilul tău competent de Jesper Juul (26 de lei redusă) și Cum să creștem ființe umane, de Ross Greene, 29 de lei.

E un subiect dificil și nu știu dacă părinții din România vor dori să cumpere o astfel de carte. Eu sper din suflet că da, și nu ca să mă umplu eu de bani, ci ca să creștem o generație de copii mai siguri pe ei, mai degajați cu propriul corp, cu mai puține tabuuri și mai mult respect față de sine și de ceilalți.

26 Comments

 1. Bravo. Am facut deja comanda si abia astept sa o rasfoim. Intr-adevar cred ca cea mai mare problema e ca noi parintii avem un gol foarte mare la capitolul asta si nu prea avem modele despre cum ar trebui abordate subiectele. Deja la 4 ani, cat are copilul meu acum, curiozitatea lui e din ce in ce mai mare in ceea ce priveste corpul lui, al meu, al tatalui, iar eu resimt lipsa discutiilor cu parintii mei, superficialitatea orelor de anatomie din scoala, absenta unor repere de educatie sexuala pe intelesul copiilor mici.

 2. Carmen

  super simpatice cele 2 carti: Amalia invers si Adevarul gol golut 🙂

 3. Rox

  O, doamne, în sfârșit cineva care explică de ce nu e ok să te pupi pe gură cu copilul, că pupatul pe gură are o conotație sexuală și e doar pentru adulții implicați amoros unul cu celălalt. Good job! (cu toată carta, nu doar cu partea asta)

  • cris

   aa… pentru mine nu are absolut nici o conotatie sexuala, pt copil clar nu are, ca doar nu ne french-uim cum fac cu taica-su, si nici el nu ne-a vazut niciodata asa. Nu e nimic in neregula sa spui ca pentru tine si familia ta nu e ok, dar nu e cazul sa declari pentru toata lumea ce e si nu e ok.

   Deci da, cartea da o explicatie foarte buna, dar asta nu e o regula. Fiecare familie isi exprima afectiunea diferit

  • Printesa Urbana

   da, ideea e ca nu trebuie sa o faci daca nu vrei, si uite care ar fi motivele. in cazul nostru, copilul ar vrea, dar mami nu se simte confortabil, simte ca pupicii pe gura sunt doar pentru tati. si copilul intelege astfel ca fiecare poate hotari pentru sine, iar celalalt trebuie sa ii respecte dorinta.

 4. Betty_B

  Felicitari! Ai fost foarte prolifica in acest an! Voi comanda cu incredere, ca de obicei!

  Sper (stiu, ai mai scris ca nu crezi ca…si inteleg ca esti ocupata si preocupata de multe lucruri) ca la fel de prolifica vei fi in curand si in ceea ce priveste romanele pentru adulti!
  Avem rabdare, n-avem incotro!

  • Printesa Urbana

   Anul acesta sigur sigur nu o sa apara nici un roman, m-am concentrat pe cartile pentru copii. 🙂 <3

   Sper anul viitor, sa vedem ce zice muza!

 5. oana

  Incepand cu ce varsta recomanzi cartea Adevărul gol-goluț?

  • Printesa Urbana

   Spre trei ani, poate si mai devreme, daca cel mic e obisnuit cu cartile.

 6. Lumi

  Nu am nimic din cărțile tale, dar pe asta chiar as lua-o! M-ar salva Grozav sa-i explic o mulțime de chestii greu de inteles înca pentru el. Prin carte ajunge mesajul mai usor si frumos.

 7. Katy

  Draga Ioana,

  Multe felicitări pentru toată munca ta! Cartea asta este mana cerească, deja simt ca trebuie sa le explic multe copiilor (2 si 4 ani), insa realitatea este ca nu prea stiu cum sa „invelesc” explicatiile. Am comandat o deja si sunt nerăbdătoare să ajungă si sa „ii facem de petrecanie”.
  Te felicit pentru tot ce faci si te apreciez! Iti multumesc mai ales pentru ca am devenit o mămică mai conștientă citindu-te! Multa putere si energie iti doresc!
  Katy

 8. Mihaela

  Te inteleg..si berbecuta mea de 5 ani le cam are cu pupatul le gura, ne pacaleste uneori cand ne pupa, ea zice ca pe nas sau pe obraz, dar nu nimereste unde trebuie. I-am explicat de mii de ori ca doar mami si tati, printul si printesa, ea cu printul ei, etc., dar inca mai avem de lucru…

 9. Amalia

  Ce bine prinde.. felicitari si succes !

  O intrebare am.. constat ca sunt foarte multe role-models pentru fete (si in carti si in filmele pentru copii), insa am dificultati in a gasi role-models pentru baieti. Desi sunt foarte incantata de faptul ca gasesc multe modele (care rezoneaza cu valorile mele) pentru fiica mea, as dori si unele pentru fiul meu – si-mi pare ca exista un vid in sensul asta!
  Ai cumva vreo recomandare ?

  • de curiozitate, care sunt role-models pentru fete care te multumesc? ca pe mine 99% din ele nu ma multumesc.
   (nici alea de baieti nu ma multumesc)

  • cris

   Preferatul meu e Newt Scamander, din Animale fantastice, nu e macho, nu sufera de complex de superioritate, nu e ladies man, e inteligent, prietenos, salveaza animale etc.
   Si hobbitii lui Tolkien, minunati, toti 5, si din film si din carti.

 10. Oana

  Sa știi ca eu am comandat cartea. Abia aștept sa intru în posesia ei. ?

 11. Melisa

  Buna! Imi place mult tema abordata in Adevarul gol golut! O carte pentru copii despre intarcarea blanda se anunta pe viitor? Multumesc 🙂

 12. Deratizare Bucuresti

  Ce tare e cartea asta! Noi copii nu avem inca, dar sigur gasesc cui sa-i fac cadou aceasta carte si mi-ar placea si mie tare mult s-o rasfoiesc.

 13. Betty_B

  Am luat-o de la conferinta din weeekend la care am participat si ieri am citit-o cu copiii, le-a placut. Multumim frumos!

 14. Dya

  Mi-as dori tare mult sa cumpar cartea aceasta si nu numai, dar asa avea o intrebare: exista cont de euro in car epot plati direct?
  Expedierea cartilor e la o adresa din Ro si de acolo ma descurc eu, dar ma intereseaza cum sa fac plata, daca am doar cont de euro.

  Multumesc anticipat!

 15. Alexandra

  Abia astept sa o rasfoiesc. Imi pare rau ca Ema lipseste din carte 🙁 Baietelul meu e fascinat de Ema, nu dormim fara cartile tale. Felicitari si multumim !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *