Vom fi mereu alături de tine, carte terapeutică pentru copiii ai căror părinți se despart

În orice cuplu care nu mai funcționează apar nespus de multe griji despre cum vor gestiona copiii despărțirea părinților, ce impact va avea asta asupra sufletului, comportamentului copilului, dar și asupra relațiilor lui viitoare.

E normal să apară aceste emoții legate de adaptarea copilului și a adulților la noua situație, totuși, din tot ce am citit și din mărturiile multor mame singure, dar și ale terapeuților de cuplu, copiilor le e mai bine după despărțire decât le era în casa dominată de conflicte, certuri, poate jigniri, amenințări.

E normal ca celui mic să îi fie teamă când pleacă un părinte. Dacă nu-l mai iubește? Apoi, dacă pleacă și al doilea părinte? Dacă e vina lui că cei doi părinți nu se mai iubesc? Iubirea poate să dispară? Și dacă da, asta înseamnă că va dispărea și iubirea părinților pentru el?

Programul nou, weekendurile cu celălalt părinte într-o casă nouă, relații noi în viața fiecărui părinte, toate acestea pot fi dificile pentru toți cei implicați, mai ales dacă cel mic nu poate să-și verbalizeze temerile și emoțiile, iar părinții nu se descurcă nici ei prea bine să îl asigure pe cel mic de iubirea lor.

De prea multe ori părinții ascund despărțirea până în ultimul moment, nu discută deloc cu copilul, nu vor să îl încarce, apoi dintr-odată se produce ruptura și pentru copil va fi greu.

Tocmai pentru că știu cât de dificil este acest subiect, am căutat o carte vindecătoare pe acest subiect și am editat-o în limba română împreună cu Editura Univers.

E o carte echilibrată și frumoasă. Trece elegant și onest prin toate etapele unei despărțiri (mai întâi certuri mici și dese, apoi certuri mari, apoi tăcerea, apoi decizia și despărțirea), privind atent toate stările copilului. Oferă soluții de dialog și un calup de sfaturi pentru părinți, la final, din partea unui terapeut specializat în terapia de cuplu.

Se numește Voi fi mereu alături de tine (când mami și tati se despart) și este scrisă de Harriet Grundmann. Aveți mai jos câteva pagini din carte. Este recomandată copiilor între 3 și 9 ani.

 

Cartea poate fi comandată de pe siteul Editurii Univers, AICI, costă 34,9 lei, o puteți lua cu 25% discount (adică veți plăti 26 de lei) dacă folosiți voucherul ADEVAR. O recomand și cred că poate ajuta mult ca cel mic să nu se mai simtă singur, greșit, vinovat. În plus, cartea aceasta poate fi un bun punct de plecare pentru discuții sincere cu ambii părinți.

Am pus mai jos și parte din mesajul de la finalul cărții:

Dragi părinţi,

În numeroşii ani de practică în calitate de consilier pentru familiile aflate în situaţii de separare, am aflat adesea de la copii şi părinţi cât de importante sunt pentru ei momentele de calm şi de dialog în această perioadă dificilă. În acest „timp de calitate“, aşa cum îl numim, daţi‑le copiilor prilejul să rostească întrebările care le trec prin cap. Acest lucru le dă senzaţia că sunt ascultaţi cu adevărat şi că temerile şi grijile lor sunt luate în serios. Citindu‑i copilului povestea lui Alex şi discutând cu acesta pe marginea ei, vă veţi dărui vouă înşivă şi lui un astfel de „timp de calitate“. Îi veţi da copilului posibilitatea să vadă dacă simte şi el ce simte Alex sau să devină conştient de ceea ce îl întristează sau îl înfurie.

Arătaţi‑vă mereu bucuria atunci când copilul se întoarce la voi.

Ajutaţi‑l pe copil să păstreze contactul regulat cu celălalt părinte. Ca să simtă şi să înveţe că, în ciuda separării, nu îl vor pierde pe nici unul dintre părinţi.

Copilul va fi încântat dacă ritualurile obişnuite din viaţa de zi cu zi vor continua cu ambii părinţi. Pentru copilul vostru, momentele fericite la joacă sau în viaţa de zi cu zi petrecute cu fiecare părinte în parte sunt momente pozitive care înseamnă normalitate. Poate că acum vă gândiţi: da, în teorie sună foarte bine, dar cum putem face asta în mod concret? Mă lovesc de opoziţia fostului meu partener şi ne certăm adesea, în ciuda eforturilor pe care le facem. Evident, e nevoie de timp şi de răbdare pentru a aplica aceste lucruri în viaţa de zi cu zi.

Unele situaţii pot fi dificile şi vă pot copleşi. Probabil aţi luat o oarecare distanţă faţă de celălalt partener, dar copilul nu a făcut acest lucru. Sau vă stau în cale propriile sentimente faţă de partener. Dar, chiar dacă vă confruntaţi cu certuri, nu pierdeţi din vedere scopul principal! Dacă amândoi, în calitate de părinţi, reuşiţi să vorbiţi cu copilul despre temerile lui sau vă puneţi de acord asupra unor reguli, atunci îl veţi alina pe copil – acum şi în viitor.

Aveţi răbdare! Merită efortul, atât pentru voi, cât şi pentru copil. Cu ajutorul vostru, copilul are şansa de a‑şi consolida senzaţia că, datorită părinţilor lui, este în deplină siguranţă. La fel ca Alex, la sfârşitul poveştii, el se va simţi ocrotit şi iubit de părinţii lui. În acest fel, copilul vostru va avea mai puţine temeri, va visa frumos, îi va plăcea să se joace şi să trăiască fericit. Vă urez succes!

Wolfgang Braukmann

Psiho‑pedagog, specialist în terapie maritală

7 Comments

  1. Cristina

    Tocmai despre subiectul ăsta am avut aseară o discuție și căutam soluții, fiind parte dintr-o familie modernă netradițională, cu o relație nouă. E un subiect foarte complex și de multe ori, de fapt părinții au nevoie de terapie post-separare, tocmai ca să nu le facă mai rău copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *