Crema cu anestezic care ameliorează durerea la recoltarea de analize, montarea de branulă, vaccin, injectare, epilare și tatuare (p)

Vestea bună e, pe scurt, că există o cremă care se poate cumpăra din farmacie (costă în jur de 10 lei tubul de 5 grame, 40 de lei cel de 30 de grame) care amorțește temporar pielea, eliminând sau reducând durerea locală la recoltarea de analize, vaccinare, intervenții minore la suprafața pielii, epilare sau tatuare. Am scris mai jos detalii despre ea nu ca să vă duceți s-o luați de la farmacie, ci ca să discutați cu medicul vostru despre ea și, dacă el vă dă undă verde, s-o luați de la farmacie și să o aveți la îndemână când știți că voi sau copilul vostru urmează să fiți înțepat din diverse motive. Merge la bebeluși încă din primele zile de viață, există și contraindicații, am scris despre ele detaliat mai jos. Verificați toate informațiile cu medicul, da?

Bun. Acum, povestea și detaliile. 🙂

Crema aceasta, care se numește ROMLA și pe care am primit-o spre testare, amorțește pielea pentru o vreme scurtă. Am testat-o deja pe mine la recoltarea de analize din venă și mi s-a părut magică. În seara în care am primit crema am aplicat-o pe încheietura mâinii, să văd dacă am vreo reacție alergică la cele două substanțe analgezice pe care le conține crema (lidocaină și prilocaină) sau la vreun excipient. Am așteptat câteva ore, nicio reacție. A doua zi, cum m-am trezit am pus pe zona de recoltare, la încheietura cotului, deasupra venelor, cremă cât o monedă de 50 de bani, în strat gros.

Am acoperit (fără s-o masez) zona cu folie alimentară, pe care am lipit-o de piele, m-am spălat pe ochi și am pornit spre laborator. Crema are nevoie de ceva timp să-și facă efectul (de la 10 până la 120 de minute, în funcție de caz).

Când a venit momentul recoltării, recunosc că n-aveam mari speranțe. Că doar n-oi simți nimic… Dar surpriză! Vedeam cum intră acul în vena mea, dar nu simțeam nimic, de parcă eram actor și aia era o venă de cauciuc.

Și m-am gândit: OMG asta e aur pentru copii! Oricât le-aș explica de ce sunt importante analizele sau branula, mereu le e greu înainte și în timpul procedurii. Pentru că adevărul e că înțepătura doare! Dar dacă am elimina durerea, wow, asta ar îmbunătăți mult întregul proces, dar și atitudinea generală a copiilor față de asistentele medicale.

Atenție, contează mult și grosimea stratului adipos de sub piele, crema asta amorțește doar pielea, nu și ce e sub ea. Dacă aveți venele ascunse, e posibil să nu aibă același efect dramatic, dar de ajutat tot vă ajută.

Și stai, crema asta amorțește pielea. Ceea ce înseamnă că aș putea să o folosesc când îmi fac tatuaje?

Când am mers la studio pentru primele două tatuaje, aveam inima cât un păduche. Auzisem povești horror despre dureri, usturimi, arsuri pe piele. Pe atunci, în 2004, saloane de tatuaj nu erau așa multe și nici atât de prietenoase ca acum. L-am ales pe cel mai mare și mai popular, gândindu-mă că e și printre cele mai curate.

A fost bine. A durat puțin, tatuajele au ieșit cum trebuie, și nici nu m-au durut prea tare. Pentru că ți-ai făcut pe mușchi, mi-a explicat artistul tatuator atunci. Alea pe os dor mai tare.

Acum doi ani mi-am făcut tatuajul mare de pe umăr. Acolo zero mușchi, numai piele și os. M-a durut, dar nu cât să regret decizia de a-mi face ditamai tatuajul pe spate.

Peste alt an, încă unul. De data asta color, pe mâna dreaptă. Măiculiță, ăsta a durut. Am plâns un pic. Culorile deschise se bat mai adânc, mi-a explicat omul. Am sângerat și-am strâns din dinți ora aia.

La următorul tatuaj (vor mai fi câteva, nu știu exact cu ce, știu doar că mai vreau și altele), mă dau cu crema aceasta înainte.

Ah, și nu văd vreun motiv pentru care persoanele sensibile la epilare n-o pot folosi pe zonele cele mai dureroase!

Crema cu efect anestezic local ROMLA se găsește în farmacii și se poate cumpăra fără rețetă, dar eu vă rog mult să nu o luați înainte de a discuta cu pediatrul, cu medicul de familie sau cu un dermatolog despre ea. Folosiți-o doar conform indicațiilor medicului, întrebați și despre contraindicații și efecte adverse.

Lista cu informații de mai jos (luate din prospect) poate fi un punct de plecare în conversația voastră cu medicul:

Indicații

 • ROMLA conține două substanțe active numite lidocaină și prilocaină. Aceste substanţe aparţin unui grup de medicamente denumite anestezice locale. ROMLA determină amorţirea suprafeţei pielii pentru o scurtă perioadă de timp. Se aplică pe piele înainte de anumite proceduri medicale.
 • Se poate utiliza pentru a amorţi pielea înainte de:
  • Inserţia unui ac (de exemplu, dacă faceţi o injecţie sau o analiză de sânge).
 •   Curăţarea sau îndepărtarea pielii afectate la nivelul ulcerelor membrelor inferioare
  • Operaţii minore la nivelul pielii.
 • De asemenea, în cazul adulților, se poate utiliza pentru a amorţi organele genitale înainte de o injecție sau de proceduri medicale așa cum sunt cele de îndepărtare a verucilor

Contraindicații

Crema ROMLA nu poate fi folosită:

 • Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o boală genetică rară care afectează sângele
  denumită „deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază”.
 • Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o problemă cu concentraţia unui pigment din sânge, denumită ‘methemoglobinemie’.
 • Pe zonele de piele cu erupţii, tăieturi, zgârieturi sau alte răni deschise, cu excepţia ulcerelor de la nivelul picioarelor.
 • Dacă luaţi anumite medicamente pentru tulburările de ritm ale inimii (antiaritmice din clasa III, aşa cum este amiodarona). În acest caz, medicul vă va monitoriza funcţia inimii.
 • Evitaţi contactul ROMLA cu ochii, deoarece poate produce iritaţie. Dacă ROMLA ajunge în mod
  accidental în ochi, trebuie imediat să clătiţi bine cu apă călduţă sau soluţie salină (clorură de sodiu).
 • ROMLA nu trebuie utilizat la copii cu vârstă mai mică de 12 luni care sunt trataţi concomitent cu alte medicamente care afectează concentraţiile pigmentului din sânge „methemoglobină“.
 • ROMLA nu trebuie utilizat la nou-născuţii înainte de termen.
 • La copii (cu vârstă sub 12 ani), ROMLA nu trebuie aplicat pe mucoasa genitală (de exemplu în vagin) deoarece nu există suficiente date privind absorbţia substanţelor active.
 • Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Este puţin probabil ca utilizarea ocazională a ROMLA în timpul sarcinii să aibă efecte adverse asupra fătului.
 • Substanţele active din ROMLA (lidocaină şi prilocaină) sunt excretate în laptele matern. Totuşi,
  cantitatea este atât de mică încât, în general, nu există niciun risc pentru copil (pe e-lactancia, lidocaina e declarată low-risk, puteți verifica aici).
 • Luați medicamente pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii, ca amiodarona.

 

Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la
toate persoanele. Dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse vă deranjează sau par să nu dispară, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • O reacţie uşoară (paloare sau roşeaţa pielii, tumefierea uşoară, arsură sau mâncărime inițială)
  poate apărea în zonele în care se utilizează ROMLA. Acestea sunt reacţii normale la cremă şi
  anestezice şi vor dispărea în scurt timp fără să fie nevoie de alte măsuri.
 • Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
  – O senzaţie iniţială uşoară de arsură, mâncărime sau căldură în zona tratată în timpul
  tratamentului pielii.
  – Amorţeală (furnicături) în zona tratată în timpul tratamentului mucoasei genitale.
  – Iritaţia pielii tratate în timpul tratamentului ulcerelor picioarelor.
 • Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)
  – Reacţii alergice, care în cazuri rare pot evolua până la şoc anafilactic (urticarie, tumefierea
  pielii, febră, dificultăţi la respiraţie şi leşin) în timpul tratamentului pielii, mucoasei genitale
  sau ulcerelor picioarelor.
  – Methemoglobinemia (boală a sângelui) în timpul tratamentului pielii.
  – Sângerări mici în formă de punct în zona tratată (în special la copii cu eczemă după durate mai
  lungi de aplicare) în timpul tratamentului pielii.

 

Utilizarea ROMLA

 • Unde să aplicaţi crema, cât de mult să utilizaţi şi cât de mult să o lăsaţi va depinde de motivul
  pentru care este necesară. Vă va ajuta medicul cu indicații precise. Crema se aplică într-un strat gros și se acoperă cu o folie de pansament pe care o luați de la medic sau de la farmacie. După perioada de acțiune (în jur de o oră), chiar înainte de procedura medicală, se scoate folia și medicul sau asistenta va îndepărta crema.
 • Când ROMLA se administrează la nivelul organelor genitale, un medic sau o asistentă medicală
  trebuie să îi supravegheze utilizarea.
  Nu utilizaţi ROMLA pe următoarele zone:
  – Tăieturi, zgârieturi sau răni, cu excepţia ulcerelor de la nivelul picioarelor.
  – În zonele de piele cu erupţie sau eczemă.
  – În ochi sau în apropierea ochilor.
  – În interiorul nasului, urechii sau gurii.
  – Intra-rectal (în anus).
  – Pe organele genitale ale copiilor.

Sper să vă fie de folos informația de mai sus. Nu putem preveni toate situațiile care vin la pachet cu durere (iar pe unele chiar le căutăm cu lumânarea, dacă e să mă gândesc la tatuaje sau la ședințele lunare de epilare), dar putem controla parțial durerea resimțită la nivelul pielii și câtă vreme nu există contraindicații și riscuri, cred că ar trebui s-o facem.

Pentru copii, acest gen de produs poate aduce o diferență majoră în teama și rezistența cu care întâmpină procedurile medicale și medicii în general.

31 Comments

 1. Teodora

  Bina seara, aveti cumva si nume de farmacii unde putem gasi aceasta crema? Am avut nevoie de ea pentru o mica interventie chirurgicala si am gasit-o foarte greu in Bucuresti si numai la gramajul cel mare. Si eu am fost multumita de efectul ei. Am folosit-o inainte de indepartarea unei alunite, la recomandarea doctorului. Multumesc.

  • Printesa Urbana

   Eu am intrebat la mai multe si aveau la Helpnet si Sensiblu.

 2. Alina

  Cum a reactionat asistenta cand a vazut ca ai crema respectiva pe mana ca adult?
  Am auzit si eu de ea, si imi fac analize lunare acum si cred ca mi-ar folosi, ca mereu imi sparge asistenta venele si doare ca naiba..

  • Andra Madalina

   Ati folosit-o dumneavoastra la copii?

 3. angela

  Buna Ioana,
  Ai cumva informatii daca se poate folosi in cazul bebeluselor pt a li se face gauri in urechi?
  Multumesc anticipat.

  • Printesa Urbana

   Da, se poate folosi, sigur, doar ca nu elimina total durerea (amorteste doar pielea, nu si cartilajul), o amelioreaza insa mult. Sa verifici si cu medicul inainte, te rog!

 4. Nu am incercat-o, nici nu stiam de ea. Mi se pare foarte folositoare mai ales la copii cand e vorba de vaccin. Cred ca face viata mai usoara 🙂

  • Mădălina

   Bunaaa!
   Bebelina de 10 luni vreau sa ii pun cercelusi, este indicat sa o folosesc? Cum sa procedez cu aplicația cremei?cat oare sa o las? A folosit cineva?am văzut un comentariu,dar as vrea sa știu dacă a folosit cineva! Va mulțumesc!!!

 5. Cristiana Morrison

  Buna, mă bucur mult că a apărut și în Romania. Eu folosesc pt băiețelul meu de 2 ani (el are acum 2.5 ani) și face analize săptămânal. Ne au dat-o de la spital de când a fost diagnosticat și da, ii face viața mai ușoară. Noi locuim in Anglia și o primim gratuit de la spital. Se numește EMLA.

 6. Ioana P.

  Confirm ca functioneaza. Am un copil de 5 ani neimpliniti cu care am fost internata acum cateva luni in spital. Bineinteles ca am iesit de acolo traumatizati pentru ca…terapie intensiva fara mami/ tati/ orice fatza cunoscuta la trezire e de rau. Rau de tot.

  Prin urmare eram innebunita aproape 1 saptamana mai tarziu sa nu carecumva sa se simta ciudat la o prima recoltare de sange la un alt spital. Am aflat intamplator de ROMLA (ce bine ca incep sa isi faca reclama! Felicitari celor de la marketing ca s-au gandit la tine, sincer!) de pe internet caci alternativele aduse din alte tari europene erau de la minim 50 lei in sus.

  Am dat in strat mult mai subtire copilului dar cu vreo 2 ore inainte, din 20 in 20 minute fara a acoperi cu ceva, masand sa intre in piele. N-a simtit nimic, nu s-a suparat, nu a mai fost traumatizata…

  Au urmat alti 2 copii – tot ai mei – dusi la analize de preventie – tot cu ROMLA dupa ei…acelasi efect, au stat cuminti, nepasatori chiar! Tot 5 ani si 9 ani.

  Prin urmare multumesc, ROMLA! Plus pretul…imbatabil! Am sa o testez si eu caci urmeaza niste analize de sange de preventie.

 7. Firesc mi se pare sa fie la asistente. Acasa noi consumam 1-2 ori si apoi aruncata, pe cand clinicile medicale unde sunt intzepatzi zilnic, din 5 in 5 min. ar avea mare nevoie de ea – in occident in spital o au, o cutie cred ca le ajunge pt cateva sute de pacienti.

  Altfel, de la spital din strainatate invatzata: exista alergie la lidocaina, inclusiv la contact cutanat. Cand au vazut istoricul meu alergic (dermatita alergica, rinita alergica, alergie pisica/ praf, etc) asistenta a decis ca mai bine nu aplica.

  • Printesa Urbana

   problema e ca are nevoie de ceva timp sa isi faca efectul iar la urgente sau in camerele de recoltare nu e timp sa astepti o ora sa recolteze. dai acasa si vii gata pregatit. testezi crema pe o zona mica inainte, sa depistezi alergia.

 8. Rox

  Eu îmi doresc de foarte mult timp un tatuaj micuț, dar mi-a fost mereu frică de durere. De câte ori am întrebat de anestezice locale, mi s-a spus că prin acțiunea lor tumefiază chiar dacă foarte puțin locul și apoi când trece efectul există riscul să rămână deformat tatuajul.
  Crema asta oare are efectul ăsta? Ar fi super să o pot folosi și să accepte artistul care face tatuajul.

 9. Elena

  Am auzit de Emla in afara tarii dar nu am dat de ea. Iar articolul tau a picat la fix , tocmai ce sunt programata pt un microblading la sprancene si ma gandeam cu groaza ca anul trecut cand am facut a durut f tare . Multumesc frumos

 10. Oana

  Apreciez informatia, dar nu pot sa nu remarc si raftul cu carti! 🙂

 11. deea

  O folosesc pentru copii de când a apărut, înainte exista doar varianta Emla ( crema sau plasturi) din alte tari adusă. E buna la vaccin, deși copiii de multe ori nu plâng doar de durere, mai ales pe cei mari situația in sine ii sperie. Dar da, scade mult durerea ( lucru confirmat de copilul mai mare), noi vaccinam la greu cu tot ce exista pe piața și chiar avem nevoie de cât mai mult confort. Eu am avut parte de plasturi când am avut intervenții la nivelul pielii, înainte de injecțiile cu anestezic local un plasture Emla face minuni. Problema este ca trebuie sa stea pe piele suficient timp, in cazul vaccinarii sau recoltării de analize teebuie aplicată crema de acasa și e posibil ca locul alea de tine ca părinte sa nu fie același cu cel preferat de medic/asistent. Mai ales când e vorba de recoltare analize la copii. In afara de asta, numai de bine.

 12. Georgi

  Ar fi buna la epilat inghinal, cu ceara… Hmmmm!

  • Tünde

   Buna, ai incercat?
   As fi curioasa si eu. 🙂

 13. Nicoleta Z

  In Spania această cremă nu se poate da decât cu rețetă pentru ca s-a văzut ca efectele adverse sunt mult mai mari decât beneficiile. Exista o alerta(aviz) din partea AEMPS (Agenția Spaniolă de Medicamente și Producte Sanitare) din 2013

 14. CR/ST/AN

  Cu Hermann Hesse in biblioteca m-ai dat un pic pe spate.

  In alta ordine de dezordine, inca multe tatuaje pe trupu-ti firav crezi ca vor umple golul interior cu care te lupti?

 15. Daniela

  Cried ca asta au folosit la Sanador când și-a spart arcada fata mea. Aplicat in strat gros, așteptat vreo jumătate de ora și apoi cusut rana. Din păcate era atât de lunga și adânca tăietura încât au trebuit vreo 5 cusături și crema plus spray cu lidocaina tot a fost horror pentru ea. La recoltare de analize e destul de curajoasa in schimb și nu mi-am pus vreodată problema. Poate pentru soț sa o iau ca el e mai sensibil 🙂

 16. adina

  Eu am cumparat crema acum 2-3 luni, pentru copil , pentru recoltare analize. Cu vreo 2 zile inainte am testat pe mine, macar sa stiu cand ma duc la recoltare daca ma bazez sau nu pe efectul ei. La mine efectul a fost zero. Am avut mai intai eu programare, si ziua urmatoare am avut programarea pentru copii. Am pus asa fix ca sa pot testa efectul cremei dar si ca sa vada copiii ce inseamna recoltarea si ca nu e ceva atat de nasol. Mi am dat pe ambele maini, incepand cu vreo 2 ore inainte de recoltare si am tot aplicat cam la 10 minute alt strat, vazand ca nu amorteste deloc. Am cerut asistentelor sa imi recolteze din ambele brate, pe una aveam crema asta pe cealalta mana aveam spray cu lidocaina 10%, dat in N straturi, asta clar mai puternic, era luat pe reteta. ei bine, nici la spray nici la crema nu a amortit deloc zona respectiva. si nici la copii nu a avut efect absolut deloc. ulterior am cerut si altor catorva persoane sa isi dea, am zis ca am eu/ copiii pielea insensibila, etc.alte 4 persoane au spus ca nu au simtit nici un efect. Ca si cum nu erau dati cu nimic. Stiu ca am fost foarte revoltata nu pentru ca nu a avut crema efect, ci pentru ca ma gandeam ca nu toti parintii testeaza crema pe ei inainte, si te duci cu copilu acolo dat cu crema si zici ca o sa fie bine, si nici nu ai habar cat il doare pe copilu ala. pentru ca tu zici ca e dat cu crema si probabil urla asa de stres, nu de durere. vroiam sa scriu si experienta mea – mai mult ca idee pentru parinti, daca vor sa foloseasca, sa testeze mai intai pe ei. Cu spray-ul cu lidocaina mi-am dat apoi pe varful limbii, ca ma enervasem, ma gandeam ca e apa chioara, vroiam sa vad daca se simte ceva. s-a simtit, mi-a amortit toata gura instant, exact ca la dentist. cu crema mi-am dat pe picior unde aveam o zgarietura relativ proaspata. a amortit putin. adica a functionat acolo unde a fost aplicata pe mucoasa sau a intrat in contact cu sangele. altfel, efctul la mine, la 2 copii si alti 4 adulti, a fost zero.

  • Alina

   Buna. Lidocaina are efect pe suprafata mucoaselor si prin injectare locala…..nu are efect atunci cand o aplici pe piele.

 17. Alina

  Buna. Lidocaina are efect pe suprafata mucoaselor si prin injectare locala…..nu are efect atunci cand o aplici pe piele.

 18. Buna, Ioana! Crema trebuie lasata asa si stearsa inainte de intepatura sau trebuie sa intre in piele? Pitica mea va face vaccinul de 4 luni si sper ca va fi mai bine decat la cel de 2 daca ii dau cu crema asta

  • Printesa Urbana

   salut, o aplici, o lasi o ora cu folie, in strat gros, apoi chiar inainte de intepatura o stergi pe toata.

  • Printesa Urbana

   se gaseste cam in toate farmaciile.

 19. Gabriela

  Buna. Stiu ca au trecut 2 ani de la discutia aceasta, despre anestezicul Romla, dar daca dai cautare pe Google despre produs, pagina aceasta este inca in top printre rezultate! 🙂
  De aceea vreau sa va povestesc si eu experienta mea in ceea ce priveste cremele anestezice, mai ales ca exista o intrebare, despre care nu s-a vorbit si inca se asteapta raspuns: utilizarea lor in epilat… mai precis, epilatul inghinal!
  Pe scurt, pentru mine epilatul inghinal este horror! Si mereu am cautat ceva pentru a-mi usura „tragedia”! Chiar am facut pe chimistul, incercand sa amestec diferite anestezice lichide (nu stiu daca mai exista fiolele) cu diverse creme, pe care sa le aplic si puf, durerea sa dispara… rezultat zero!
  In cautarile mele am descoperit cremele anestezice pt tatuaje si au functionat, rata de succes 75%! Dar acestea costau destul de mult, plus transport, plus ca nu se gaseau mereu pe stoc (speed numb, deep numb, etc)!
  Apoi, datorita acestei pagini am aflat de Romla, pe care o gasesti in farmacii: cumparat, testat, rezultat 75%! E putin incomod pentru ca trebuie sa te dai cu crema, sa o acoperi cu o punga si sa stai cu ea o ora minim si exact inaintea „interventiei” sa o stergi! Aaaa… si sa nu uit, ai nevoie si de o cosmeticiana intelegatoare care sa se lupte cu crema care iese din piele mereu, facand ceara (mierea si zaharul in cazul meu) sa nu se lipeasca de par! In rest… e super merita efortul, cel putin in cazul meu!!!
  V-am pupat si ma duc sa ma pregatesc 😁

  • Printesa Urbana

   Super, multumim pentru feedback!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *