Probabil cea mai simpatică lecție de biologie: cum alăptează delfinii

Ne întorceam de la mare pe o autostradă sinistru de aglomerată, pe care niște bizoni conduceau cu 150 la oră unul în fundul altuia, noaptea, de parcă misiunea lor era să moară neapărat pe drumul ăla și să mai ia cu ei cel puțin încă cinci suflete nevinovate și bronzate.
 
Pentru că ne plictiseam, omul a deschis o nouă sesiune de întrebări și răspunsuri pe teme științifice.
Jocul lor, al lui și al copiilor e ăsta: cât sunt în mașină și se plictisesc, copiii îl întreabă orice, el răspunde cât de detaliat poate, folosind informații pe care copiii le știu deja.
Întrebările sunt de toate soiurile, de la de ce norii plutesc sus, și nu jos, de ce nu trece curentul electric prin cărămidă, de ce e pipi galben, de ce nu dorm caii așezați și de ce bărbații nu au voie să poarte fustă la noi în țară.
Când nu știe ce să le răspundă, le spune că are nevoie de timp să se documenteze, iar întrebarea se suspendă până data viitoare. Foarte fain jocul lor, la care eu de obicei sunt doar martor.
Ei, acum ne plictiseam toți patru pe drumul ăsta al sinucigașilor cu mașini puternice (noi mergeam cu camioanele și pensionarii pe banda 1, cu 90 la oră), părea că o să ajungem acasă puțin înainte să intre juniorul la facultate.
Și din una în alta am ajuns iar la delfini, care nu-s pești, sunt mamifere. Pentru că…
– Nasc pui vii! a zis Sofia.
– Pe care-i hrănesc cu laptele lor, zic eu mecanic poezia de la biologie din clasa a cincea.
După care mă opresc și zic, ca proasta:
– Doamnele delfin au sâni?
Bârbatul râde. Apoi zice și el ca prostul:
– Păi… cred că da?!? Dacă-s mamifere… Toate mamiferele nasc pui vii și…
– Îi hrănesc cu laptele lor, repet eu poezia, cu Sofia în cor.
Copiii deja se luaseră cu altceva în spate, noi însă am rămas pe subiect.
– Deci e mamifer, asta e clar. Naște pui vii. Sigur alăptează. Dar… cum? întreb, contrariată și înciudată că  am ajuns la aproape 39 de ani și nu știu cum alăptează delfinii.
– Poate dă drumul la lapte în apă, așa?
– Și puiul cum prinde laptele ăla? Nu se irosește prin mare?
Două minute de Wikipedia și National Geographic mai târziu, s-a făcut liniște în mașină.
– Băi copii, delfinii își alăptează puii până la trei ani, în medie, dar sunt cazuri în care îi alăptează și până la zece ani.
– Ei naaaa, zice Sofia.
–  Mama delfin are sfârcuri micuțe în fante pe abdomen, puiul se atașează acolo câteva secunde, își face botul ca o pâlnie, ca să nu se irosească nici o picătură, și doar atunci mama secretă lapte. În câteva secunde, puiul se hrănește, apoi nu mai are nevoie de lapte câteva ore. La început, bebelușii delfin nu au dinți, exact ca noi. După ce le cresc dinții, încep să mai mănânce și pește, dar până la 3 ani, laptele mamei e principala sursă de nutrienți.
Am căutat filme pe youtube, poze, mi s-a părut așa interesant de aflat asta că iată, am scris aici, să aflați și voi și poate să le povestiți copiilor despre asta.
La secunda 16 în clipul de mai jos un clip vedeți un delfin bebeluș care suge de la mama lui. Cică a reușit să se atașeze la doar câteva ore după naștere! Și na, la ei e un pic mai complicat, totul e în mișcare…

Și mai am! Știați că delfinii își poartă nou-născuții? Mă rog, nu îi cară în brațe, ca noi, for obvious reasons, dar îi învață să înoate cumva în laterala mamei, acolo unde aripa mamei formează un curent care ține puiul lipit de mamă, transportat de mișcarea ei.

Ah da și pariu că nu știați că la naștere, femelele delfin sunt asistate de mamele lor sau de alte rude? 🙂

Ei hai că ne începem frumos ziua, nu? 🙂

sursa foto: Cave Mother

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4206

10 comentarii

 1. Si tot la categoria ”stiati că…” laptele de balena (care e tot mamifer) are consistenta unei paste de dinti? 🙂 adica e asa, vâscos.

 2. Sa stii ca si noi suntem la capitolul mamifere si m-am gândit si eu la asta. Vazusem mai demult un documentar cu balene si puiul sugea tot asa deci m-am gandit ca e asemănător la delfini. Al meu fiu e pasionat de animale marine, deci orice informatie e binevenită 🙂

 3. Pe autostrada menționată de tine se întâlnesc ghiolbanii bucureșteni cu ghiolbanii constănțeni și iese ce-ati văzut, mixul fatal:)) Întotdeauna mi-e groaza de drumul ăla!

  • haha funny! but wrong. 🙂

   cele cinci suflete nu erau cele patru din masina noastra, ci cinci suflete oarecare dintr-o masina oarecare care se intoarce pe autostrada de la mare, caci bizoni sunt multi, iar victima a lor poate fi orice masina.

 4. Pentru că de curând am avut o mica „disputa” cu o nepoțica de 6 ani, aș vrea să menționez că definiția mamiferelor nu este complet adevărată când se spune că „nasc pui vii”. Exista o categorie de mamifere care nu fac asta: ornitorincul.
  Caracteristica general valabila a mamiferelor este aceea că au glande mamare, și nu numai. Vezi wiki https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mammal pentru mai multe caracteristici 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *