Mami, ce e ăsta care plutește aici în lighean? (p)

– Mama, ce e ăsta care plutește aici în lighean?

Aveam vreo nouă ani. Ne spălam pe cap în lighean pentru că aveam apă caldă doar câteva ore pe săptămână. Părul meu era lung până la brâu, blond, moale și bogat. Și o gânganie mică și albă plutea în lighean cu picioarele în sus.

Dintr-odată, în capul meu au început să aterizeze gânduri:
Dar de ce, că doar m-am spălat des pe cap! Ce caută păduchi în părul meu curat? (prin des voiam să zic o dată pe săptămână, nu e foarte comod să speli un metru de păr în ligheanul de rufe)
Păduchii trag la copii obraznici. Eu sunt cuminte!
Păduchii pot fi distruși doar dacă tai tot părul. Părul meu lung, mătăsos și lung? Să-l tai??
Păduchii pot fi omorâți doar cu gaz. Gaz. Gaz pe părul meu lung…

– Maamaaaaaa!

A venit mama în viteză de zici că ardea baia.
– Stai așa, dacă într-adevăr ai păduchi, sigur trebuie să fie mai mult de unul! Calm și hai să verificăm.

Și s-a aplecat mama asupra scalpului meu zgribulit, să caute dușmanii. N-a mai găsit nici unul. Mi-a uscat părul cu foenul ei cu perie, mi l-a pieptănat și a căutat iar prin el cu pieptenele cel des. Nimic, nici urmă de păduchi.

Nu știu nici până în ziua de azi ce era chestiunea albă cu piciorușe care plutea în lighean. Ce știu sigur că păduchi n-am reușit să iau până acum, dar nu exclud posibilitatea de a izbuti în viitor, la vârsta a doua, înțeleg că abia după ce intră copiii la școală dai nas în nas cu pericolul real de a te umple de mâncăcioșii de scalp.

Partea bună e că acum știm că nu este nevoie să tai părul infestat cu păduchi. Nici de gaz nu este nevoie, nici de spray pentru gândaci. Și nu, păduchii nu se ascund doar în părul murdar, ci și în cel foarte curat, indiferent dacă e lung, scurt, rar sau des. Deci dacă ai păduchi, nu înseamnă că ești nespălat. Înseamnă doar că părul tău a stat foarte aproape de părul unui persoane care avea păduchi. Nu ai motive să te rușinezi pentru asta, n-aveai de unde să știi. Ca și la varicelă sau la gripă. Le-ai luat de la cineva bolnav, care nu avea simptome sau de care nu ai avut cum să te ferești. Se poate întâmpla oricui.

Un tratament foarte eficient împotriva păduchilor sunt produsele Paranix, lider european în produsele pentru preventia si tratarea păduchilor de cap.

Gama pentru prevenție conține 2 produse: Paranix Spray pentru Prevenție (nu e gras, nu necesită clătire, are parfum plăcut și oferă protecție imediată și până la 24 de ore) și Șampon pentru Prevenție (are un miros plăcut, curăță părul și protejează de păduchi, îl poți utiliza cât de des este nevoie în perioadele în care știi că la școală au apărut cazurile de păduchi, de exemplu).

Gama pentru tratament conține Paranix Spray, Loțiune și Paranix Șampon (elimină 100% păduchii și ouăle acestora în 10 minute de aplicare, nu conțin insecticide, nu irită, au un miros plăcut).

Există și un gel de detectare a păduchilor care colorează ouăle în roșu, să îi puteți vedea mai ușor.

Găsiți AICI informații despre toate produsele. Atenție mare la vârsta de la care pot fi folosite în siguranță, citiți prospectul! De exemplu, șamponul tratament împotriva păduchilor de cap și ouălor acestora nu poate fi folosit la copii mai mici de doi ani, în schimb loțiunea sensitive de tratament merge de la șase luni în sus.

Părinții spun că sunt foarte eficiente, veți scăpa de păduchi după una sau două aplicări, fără să fie nevoie să tăiați părul sau să aplicați alte soluții. Sunt blânde cu scalpul, nu rănesc, nu ustură, nu fac coji și nu miros urât. Și nu costă deloc mult!

Până pe 8 octombrie, Paranix face campanie de informare în școli și va ajunge la aproape 100.000 de copii din București, Timișoara, Constanța, Cluj Napoca, Ploiești, Iași, Brașov, Pitești, Craiova, Sibiu, Bacău, Piatra Neamț și Buzău. Scopul acestei campanii este să transmită copiilor că pediculoza este o situație care poate apărea brusc în viața lor, fiind la fel ca o răceală: o afecțiune care nu trebuie să îi rușineze, care se tratează și nu are legătură cu igiena personală. Părinții vor primi fluturași cu informații despre păduchi și metode de tratament, iar dispensarele școlilor vor primi kituri de tratament împotriva păduchilor.

Vă las mai jos un interviu cu un medic pediatru pe tema prevenției și tratamentului păduchilor.

Iar dacă vine peste voi invazia de păduchi, capul sus și hai să facem haz și de asta, chiar nu-i un capăt de țară!

Sursa foto: fetiță frumoasă cu păduchi via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

6 comentarii

  1. Confirm!
    O singura aplicare a fost suficienta sa scapam de vietatile din parul copilului. Apoi am descoperit si sursa, cand mi-am dat seama ca palaria cu care venise acasa era a unui alt copil.
    Paduchii nu sar de pe un cap pe altul, ei se transmit doar prin contact direct. Fie prin atingerea capului unei alte persoane cu capul tau, fie prin folosirea de caciuli/fesuri/palarii/ sepcute la comun.

  2. Inca imi mai amintesc ziua in care am vazut un paduche pe capul fetitei! Era primul din viata mea, eram la medic pentru o alta problema si medicul relaxat mi-a zis « daca se misca e clar, sunt paduchi ». Avea destul de multi saraca si faorte multe oua (fusesem plecata cateva zile)! Am mers cu rusine la o farmacie de garda si dupa ce am stat 30’ la coada am luat un produs ce nu m-a convins. Insa ce a functionat cel mai bine a fost ce am luat apoi: un set de pieptane de diferite marimi ce le foloseam la 2 zile pe toata familia. Lenjeriile, gecile, caciulile, esarfele au fost toate puse in saci de gunoi perfect inchise si tinute asa o saptamana. Scaunele de masina si canapeaua date cu un spray special si apoi aerisit bine. Toti mebrii familiei, inclusiv un bebelus, am folosit masca cu mult ulei de cocos de mai multe ori timp de doua saptamani. Am scapat usor in cele din urma! Acum ma gandesc cu groaza la momentul in care se vor intoarce dar suntem pregatiti!

  3. Si in ziua de azi cand aud de paduchi incepe sa ma manance pielea capului de frica si stres.

    Mi e greu sa uit ziua in care (au trecut mai bine de 17 ani de atunci) mama, panicata, m-a luat de mana ferm (ceea ce nu se intampla niciodata, de unde si sperietura mea) si m-a scos afara din biserica. Era o duminica dimineata si eram la slujba. M-a scos ingrozita din biserica si-mi spunea ca trebuie neaparat sa ma duca acasa. O mare rusine! Aveam paduchi! Multi!…dupa cateva zile de joaca in vacanta mare, cu niste copii veniti in vacanta la bunici

    Am scapat destul de greu ca aveam parul des si lung. Ce bine ca exista si alte metode acum! Gazul acela ardea destul de rau…si pieptenele acela parca -l vad si acum!

  4. paranix am folosit. Nu omoara ouale, pe testatelea (a fost si vara mea chemata la curatat paduchiosi). Asa ca a trebuit sa aplic de cateva ori, si spal toata lenjeria de cateva ori, elastice (la 36 ore, sa prind ciclul de evolutie), sa congelez jucarii, etc.

    De 3 ori in ultimii ani. Daca ma rad in cap, sa stiti ca e a 4a oara.

    De poate 10 ori in copilarie.

    Unele au par des de enervez si coafeza :))))))))))) .

  5. Am avut și eu păduchi, pe la 12 ani, cam așa. Din fericire mama nu m-a tuns, m-a dat cu gaz. Eu nu am un cap cu o formă frumoasă, foarte rotund, e mai degrabă în colțuri, haha, așa că m-aș fi închis în casă dacă mă tundea!!!! :))
    Nici pe fii-mea nu aș tunde-o niciodată scurt, pe cuvânt de onoare. La nevoie, dăm cu gaz, cu produsele astea specifice, cu orice! Sper să nu fie nevoie, dar nu se știe niciodată. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *