Nimic nu s-a schimbat după referendum în afară de ce-am aflat unii despre alții

Vineri seară și sâmbătă dimineața mi-a fost rău fizic. Mă gândeam cum o să mă trezesc luni cu referendumul validat, într-un loc în care nu-mi mai doresc să fiu, dar de care mă leagă totuși atât de multe.

Știu, pare exagerat, e totuși doar un referendum, nu e foamete sau război, însă pentru mine, felul în care se poartă oamenii unii cu alții este esențial. În mintea mea, orice încercare de a umili și de a discrimina pe alții (oricine ar fi ei) ar trebui izolată și ignorată, nu trecută în constituția țării la dorința și cu girul a milioane de oameni.

În ultimele săptămâni am văzut în jurul meu o mulțime de războaie, oameni cu spume la gură, jigniri, amenințări, manipulări oribile, oameni cu adevărat speriați de viitorul copiilor lor și oameni dornici să câștige de pe urma acestei spaime esențiale.

Nici un vot nu ar trebui să se bazeze pe frică. Votul ar trebui să fie un act rațional, bazat pe argumente, convingeri, dezbateri. Iar eu vedeam în jurul meu oameni speriați că or să vină homosexualii să le ia bărbații și copiii (nu glumesc, am văzut zeci de comentarii serioase scrise de femei care spuneau că se tem că rămân nemăritate dacă nu trecem în Constituție că e musai să fie bărbat și femeie în fața stării civile, deși așa e și acum și ele tot nemăritate sunt), că o să se predea sexul anal în școli, că următorul pas e să ne căsătorim cu căini și plante, că o să devină pedofilia legală, ca în Franța, că or să ne fie îndemnați copiii să își schimbe sexul, că statul va investi 70 de milioane de euro ca să se predea ideologia de gen în școli. Toate acestea sunt știri false. Le-am citit pe toate, am citit și adevărul despre fiecare temă în parte.

Disperarea cu care s-au modificat legile referendumului, răutatea cu care s-au aruncat în spațiul public atât de multe informații aberante, orbirea cu care oamenii dau mai departe linkurile astea cu știri false ca argumente pentru frica lor și decizia lor, disperarea părții celeilalte, care vede adevărul morfolit, ignorat, sucit și folosit pentru a susține minciuna, toate astea m-au îngrozit.

Am citit cu îngrijorare înjurăturile, jignirile și amenințările pe care le tot primesc de când am scris că noi n-o să mergem la referendum, pentru că nu considerăm că democrația este despre a restrânge drepturile cuiva și pentru că nu vrem să validăm un joc perfid al unora care vor să-și măsoare mușchii electorali. Am fost făcută homosexuală, vacă proastă, curvă, nespălată, mi s-a urat să am copii gay și handicapați, să murim în timp ce suntem violați de câini, am primit poze cu o carte scrisă de mine arsă la grătar, și așa mai departe.

Am mai fost înjurată și cu alte prilejuri. Când am scris despre de ce e important să punem copiii în scaune auto, când am scris despre de ce e important să nu lovim și să umilim copiii, când am scris despre de ce e bine să strângem caca de câine de pe stradă și ce alternative avem pentru când suntem în parc, nu e toaletă și copilul are o urgență. Toate încercările mele de a ajuta oamenii să găsească variante civilizate la unele dintre problemele lor s-au soldat cu atacuri la persoană. Din fericire, puține. Majoritatea celor care au citit (și au fost zeci de mii) fie și-au luat ceva bun, fie au mers mai departe.

Înțeleg oamenii care au votat DA, înțeleg oamenii care și-au susținut cauza ca niște soldați adevărați pe front. Tocmai de-asta mi-a fost atât de frică. Sâmbătă dimineață abia mă țineam pe picioare. Aveam de moderat o conferință de cinci ore și nici nu mă puteam ridica de pe scaun. Nu voiam să trăiesc cele două zile care au urmat. Voiam să dorm și să mă trezesc peste cinci ani, în alt loc.

Dar m-am ridicat, am băut un pahar de apă pe care cu greu am ținut-o în stomac, și m-am dus la treabă. Pe seară a început să se întrezărească speranța că de fapt n-o să fie rău, o să fie bine. Bine nu în sensul că se va schimba ceva, tot într-o țară condusă de hoți trăim, cu legi instabile, cu școli fără toalete și cu spitale în care mori cu zile, dar măcar oamenii ei, majoritatea lor, nu s-au lăsat amețiți, înfricoșați, încolțiți de basme.

Și asta mă face să mă simt mai bine.

Știu că furia și ura vin din frică și din neiubire. Știu cum este să simți toate astea, să simți că nu ai control, că îți pierzi mințile, că nimeni din jurul tău nu pricepe pericolul în afară de tine. Știu cum e să vrei să-ți salvezi semenii. Dar nu ura e soluția, nu minciunile. Soluția e mereu acceptarea și iubirea, dialogul pe baza unor informații verificate, căutarea de variante care să aducă mai bine pentru toți.

Să ne simțim noi în măsură să decidem ce e normal și ce nu este o dovadă înfricoșătoare de aroganță și de întuneric al minții. Să nu uităm că până nu de mult, femeile nu aveau drept de vot, arienii gazau evrei și țigani, iar sute de mii de oameni erau sclavi. Toate acestea au fost legale, pentru că niște oameni s-au simțit mai buni, mai normali și mai în putere ca alții, pe care i-au nedreptățit. Este exact, exact același lucru. Nu vreau ca unii să aibă acest drept, pentru că nu vreau eu. Dar dacă propriul tău copil se va naște gay? Nu se poate, vei spune. Așa au spus mulți părinți care credeau că a fi gay e o boală de care îți poți proteja copilul dacă ești un părinte bun. Ei, și când se va întâmpla asta, cum vei putea să-i explici copilului tău că acum niște vreme ai votat împotriva libertății lui de a se căsători cu cine vrea? Cum se va simți el față de tine?

Mai bine niciodată nu înseamnă mai bine pentru toată lumea, zicea un personaj din Handmaid’s Tale. Eu cred că nu-i așa. Eu cred că dacă ne uităm suficient, putem găsi lucruri pe care să le facem astfel încât să ne fie puțin mai bine sau măcar nu mai rău tuturor. Am învățat asta de când sunt mamă. De când în majoritatea clipelor aș avea nevoie de șase brațe și de patru inimi, de 40 de ore pe zi și de răbdare cât s-a adunat pe toată planeta de la începutul timpului. Am învățat să nu fac lucruri la furie și la frică. Respir, iau distanță și mă gândesc la rece. Tu ce dorești? Asta. Tu ce dorești? Ne-asta. Eu ce doresc? Alta. Bun, cum putem face să fim toți bucuroși? Ne gândim împreună. Mereu găsim o cale.

Haideți să găsim o cale. Să vorbim civilizat despre ce îngrijorează pe fievcare. Să vedem dacă temerile astea sunt întemeiate.

În Canada nu este legală căsătoria cu animale. 

În Franța nu este legală pedofilia.

Nu se vor investi 70 de milioane de euro în a-i învăța pe copiii noștri ce este sexul anal. Proiectul a fost respins (deși conținea lucruri de bun simț, dacă mă întrebați pe mine).

Nimeni niciodată nu vă lua dreptul de a fi numită mama sau tata.

Pozele pe care le vedeți și le răspândiți pe Facebook de la paradele gay nu sunt reprezentative pentru felul în care va arăta viața noastră de azi înainte. Nu vor da buzna peste noi bărbați goi să ne răpească de la sân copiii. Nu ne va viola nimeni pisicile. Oamenii care sunt gay în țara noastră, în marea lor majoritate, caută căi de a fugi de-aici, nu de a modifica vreun cod civil sau penal sau de a ne adopta nouă copiii. Viața noastră va fi ca înainte, în mare. Doar că s-ar putea ca unii dintre noi să nu poată uita ușor ura pe care au văzut-o zilele astea. Dar nici speranța în alții, mai mulți, care au înțeles și au văzut ce trebuie și care pot trage țara afară la lumină, încet, dar sigur.

Mă bucur că nu a trecut referendumul. Dar asta nu pentru că pot acum să zâmbesc în fața tuturor celor care m-au scuipat, ci pentru că pot respira azi, pentru că nu trebuie să deschid iar site-urile de joburi din alte țări, pentru că simt că mai putem amâna plecarea, pentru că nu mi-e frică să deschid Facebookul și radioul, știu că acolo e de bine, nu de ură și de spaimă.

Pentru mine, de data asta binele a învins.

Sursa foto: iubire via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4197

113 comentarii

  1. Ioana, de cand cu articolul scris de sotul tau, am fost perfect de accord cu voi. Si eu m-am agitat si m-am suparat, m-am enervate si am disperat in ultimele doua saptamanai, de raurile de ura, de fobii, de minciuni si de manipulari care curgeau cand deschideam internetul.
    Ma bucur foarte mult ca acest exercitiu inutil si costisitor de ura, fara nici un obiectiv valabil, cu dedesubturi neclare si promovat de o organizatie fundamentalist si extremist, NU A REUSIT!
    E bine, poate mai este speranta!!!
    cat despre cei care au votat da, ar putea sa-si incropeasca o teocratie ca-n hadmaid’s tale, doar cu familii traditionale, fara minoritati, cu oameni care apara cu mitraliera crestinismul.
    Cum s-a adeverit zilele astea o simpla fantezie, cartea Margaretei Atwood. Sper sa nu ajung vreodata macar sa mai aud de asemenea modele de societate si sa ramana doar o simpla fictiune!
    Bravo, Romania!!!!

    • nu merita sa te superi pt ce cred altii. Avem dreptul de a decide si gandi, nu te pierde in conflicte.
      La naiba, ura imbolnaveste in primul rand pe cei ce emit ura – in jurul meu au ragusit/probleme orl fix astia infocatii – au vorbit prea mult sau au vorbit prea multe?

  2. Ioana eu aș prefera să văd cupluri gay pe străzi și să aibe drepturi civile egale cu restul. Decât să văd familii tradiționale în care alcoolismul și violența conjugală sunt o normalitate și ignorate ca atare . Femei maltratate până la moarte pentru că nu există o lege să protejeze abuzul oricât ar fi el de mic . Maternități pline de abandonuri. Spitale și servicii medicale ca în Africa. Și lista poate continua. Da aș prefera să văd familii fericite de gay unde un copil este salvat din lagăre că orfelinate nu le poți numi. Nu mi-ar fi frică dacă într-o zi ar veni la mine copilul să îmi spună că are o altă orientare sexuală . Mi-ar fi frică de lumea in care ar trebui să lupte că să fie acceptat. Pentru mine tot copilul meu ar rămâne.

    • nu reusesc sa inteleg cum s-ar putea rezolva problemele cu alcoolismul si violenta conjugala prin inmultirea familiilor gay. Aceste probleme au radacini in niste tare care planeaza si asupra gay-lor, e ingrijorator sa vad asa o lipsa de logica.

  3. Ioana, mi-ati fost dragi tu si familia ta si inainte, imi sunteti dragi si acum chiar daca avem pareri diferite.

    Legat de referendum, si eu m-am simtit rau fizic zilele astea, pana acolo incat n-am putut dormi, dar nu ura si invrajbirea (de care sunt acuzati cei care au mers la vot) m-au tinut treaza, ci dezinformarea si indiferenta care au facut ca acest referendum sa fie „castigat”.
    Nu va faceti iluzii, cei care au votat „da” nu sunt mai uraciosi si mai invrajbiti decat cei care au votat „nu” sau au stat acasa.

    Absenteismnul nu denota faptul ca Romania s-a trezit, ci arata cat de actual este imnul tarii noastre. Dormim bustean, iar lumina care se vede, e doar soarele amiezii care asteapta (degeaba si de mult) sa ne trezim.

    Cei mai multi dintre care au stat acasa nu sunt brusc mai toleranti, mai putin discriminatori, ci au fost dezinformati pe numeroase cai cu privire la ce se voteaza (la fel ca si cei care au mers la vot din motive gresite). Eu zic sa nu ne amagim, dintre cei care au stat acasa peste 80% ar fi votat „da” daca ar fi mers la vot, dar nu au mers pentru ca „nu vreau ca Dragnea sa ajunga presedinte”, „nu e clara intrebarea de pe buletinul de vot”, „nu asta e prioritar”. Sambata seara am iesit in oras si discutam cu niste prieteni (oameni educati la vreo 30 de ani) pe marginea subiectului. Unii dintre ei nu stiau pt ce este referendumul si ce se voteaza.

    Singurul lucru care a castigat zilele astea a fost lenea.
    Eu zic sa nu ne bizuim la urmatoarele voturi importante pe cei „destepti” sau „desteptati” care au stat acasa, vor sta acasa si atunci pentru ca e mai usor.

    Daca intrebarea ar fi sunat astfel: „Modificam constitutia. Sunteti impotriva modificarii constitutiei in forma adoptata de parlament?”, prezenta la vot ar fi fost aceeasi si constitutia ar fi fost modificata.

    Nu e o victorie, nu e o Romanie mai desteapta sau desteptata e Romania cea de toate zilele, din pacate.

    • Asa este, poate nu m-am exprimat bine. Sunt multi dintre cei care au votat „da” plini de ura. Ce voiam sa spun e ca sunt multi si dintre cei care nu au votat sau care au votat „nu” la fel de plini de ura. Obiectul urii difera si nu e neaparat indreptat impotriva unui lucru ce merita a fi urat.

    • sper sa nu crezi ca vreau neaparat sa te contrazic ca sa ma dau destept sau ceva, dar sunt nevoit sa o fac

      afirmatia asta de mai jos
      „Ce voiam sa spun e ca sunt multi si dintre cei care nu au votat sau care au votat „nu” la fel de plini de ura.”
      are nevoie de dovezi pentru a fi acceptata.

      cu siguranta sunt oameni inversunati, oameni care vorbesc urat, oameni care jignesc etc si in tabara anti-referendum

      dar ura gen „I-as strange de gat” sau „i-as lua la bataie” sau „i-as impusca” – toate vazute de mine personal in media zilele astea – este cu totul alt nivel decat o jignire pe internet.

      Si nu stiu daca ai vazut sau nu clipul de la CpF in care se spune in clar „daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra” si are imagini de lupta in el – a aparut pe pagina FB a Prodocens media, o sa-l caut mai tarziu sa fie pus si aici.

      edit:
      iata clipul
      https://www.facebook.com/prodocensmedia/videos/167033614207458/

      iata genul de imagini din clip
      prodocens

      cu cine se lupta acesti oameni? pentru ce au nevoie de soldati inarmati?

      cu amaratii de homosexuali care au stat saracii ascunsi ca sobolanii zilele astea sa nu-i ia cineva la bataie?
      cu mine, care spun ca toata lumea trebuie sa aiba drepturi egale, conform constitutiei?!

    • Nu consider ca a purta o discutie in contradictoriu sau ca a avea opinii diferite inseamna ca tii neaparat sa ma contrazici sau sa te dai destept. Nici eu nu incerc sa fac asta.
      E o gura de oxigen sa poti schimba in cuvinte decente mai mult de doua fraze pe tema asta (chiar si in contradictoriu), fata de tot ce am auzit zilele astea.

      Ii spuneam si Cristianei, nu ma identific cu ceea ce face cpf si cu modul in care si-au facut „campania”.
      Am vazut mesajele pline de ura, de prostie, de lucruri inumane…Am plans de durere, de furie, de indignare, de neputinta.
      Da, eu le-am vazut de ambele tabere, pe cele pe care le spui tu si care nu pot fi trecute nicicum cu vederea si pe celelalte care insulta intr-un mod asemanator ceea ce nu cunosc, insulta un crez al celor care au facut asta din motive religioase sau personale.

      De aceea nu cred ca am castigat ceva azi…

    • Andreea,

      Mi-e greu sa inteleg cum cineva care a votat Da in urma unei initiative de acest tip, intr-o campanie plina de minciuni, ura si stiri false (descrise chiar si in acest articol), in urma unor actiuni cel putin incerte in organizarea votului (schimbarea in 2 zile, scoaterea scanarii buletinului etc.) poate sa acuze oamenii care au ales sa nu se implice in asemenea mizerie tocmai de dezinformare. Inteleg cumva, se cheama a vedea la altii ce nu vezi la tine. Inteleg si ca e greu de acceptat ca din „majoritatea decide”, val pe care a fost urcat acest demers absolut oribil, s-a transformat in minoritatea nu a decis si asta doare si atunci e usor sa ii condamni pe ceilalti.

      Eu nu imi fac iluzii, eu vad realitatea. Romania mai are mult pana departe, dar uite ca am primit eu personal, un nimeni in marea schema a lucrurilor, amenintari cu moartea, 5 mesaje private, doar pentru ca am contrazis cu date dintr-un studiu o aberatie monumentala scrisa de un „crestin”. Si inca astept un argument coerent din tabara pro, doar ca efectiv nu exista.

      Altfel, ai dreptate. Nici eu nu cred ca Romania s-a desteptat brusc. E posibil sa fie si lenea implicata. E un cumul de factori. Pe mine cel mai mult ma intristeaza ca cei care au avut ocazia sa invete ceva din zilele acestea nu au invatat mare lucru si in continuare acuza oamenii rationali de dezinformare. De asta consider ca dialogul de care vorbeste Ioana in articol e o utopie. E imposibil de avut un dialog intre argumente si credinte. Asa a fost si asa va fi mereu.

      P.s. Te intreb cu cea mai mare sinceritate, tu ai vazut personajele cheie de la carma Coalitiei? Ai vazut ce comportament au? Ce minciuni enorme sustin? Ce atitudine au? Ai vazut clipul de la Casa Jurnalistului, cu cata ura si superioritate furioasa s-au purtat? Chiar vrei sa girezi cu votul tau o asemenea miscare? Te rog, priveste atent, judeca tu atent faptele, vezi ce emotii iti provoaca oamenii aia cand ii privesti. Asculta-le tonul sau uita-te fara sonor si priveste-le ochii. Si poate vei vedea unde e problema si cine e dezinformat. Sper din suflet ca asa va fi.

    • Cristiana, eu am votat „Da” la intrebarea adresata. Nu am votat „da” pentru coalitie, nu am votat „da” pentru Dragnea, nu am votat „da” pentru minciuna, manipulare, atitudine scarboasa, ura, haituire
      ton, privire etc. Am votat pe baza unei decizii rationale si de constiinta, nu a impulsurilor de moment sau ale sentimentelor pe care mi le trezesc homosexualii sau cei din coalitie (pentru ca, vezi tu, pare ca cei care au votat „da” urasc homosexualii, cei care au votat „nu” urasc coalitia si pe cei 3 mil de oameni care au semnat pt referendum, desi nu ii cunosc personal, unde este diferenta?)

      Decizia de care vorbesc se refera la faptul ca eu cred ca familia „traditionala” (acest cuvant atat de urat zilele astea) sta la baza unui bun mers al societatii.

      Da, stiu ca exista familii „traditionale” in care femeile, copiii sunt maltratati, abuzati, violati, neiubiti, lasati la voia intamplarii. As vota nu intr-o miime de secunda impotriva unei astfel de familii.

      Da, stiu ca oamenii cu inclinatii homosexuale nu sunt radacina tuturor relelor, nu sunt bau-bau, nu sunt nici cei mai rai si nici cei mai buni oameni, ci sunt la fel ca si cei hetero cu bune si cu rele, unii de pus la rana, altii de tinut ca prieteni, altii de evitat, altii de bagat in inchisoare etc.

      Definitia homosexualitatii este inca incerta, in sensul ca nu se stie inca ce genereaza aceasta inclinatie. S-a scos de ceva timp de pe lista bolilor mintale, insa nu s-a dovedit nici ca ar fi ceva „normal”.

      De asemenea, studiind statistici (nu articole dubioase de care vorbesti si spui ca ai primit de la asa zisi crestini) observ ca inclinatia homosexualilor nu este spre statornicism in relatia de cuplu, ei avand cu mult mai multi parteneri sexuali decat cei hetero.

      Familia traditionala sanatoasa (unde exista respect reciproc, dragoste si dorinta de a creste impreuna) face ca societatea sa fie mai puternica. Copiii au nevoie de exemple materne si paterne pentru a se dezvolta armonios, pentru ca oricat de mult am incerca barbatii nu pot substitui ceea ce au de oferit femeile si nici invers, e in codul nostru genetic, e in natura noastra.

      Ca sa il parafrazez pe Robo,
      Pentru ca sunt credincios, am votat „da” pentru ca Dumnezeu care iubeste pe toata lumea (inclusiv pe homosexuali) e impotriva lucrurilor care denatureaza natura umana care a fost creata dupa chipul Sau (e impotriva crimei, furtului, curviei de orice fel, minciunii, urii, barfei, egoismului, imbuibarii, betiei, poftelor scarboase etc.)

      Daca n-as fi fost credincios as fi votat „da” pentru ca societatea are nevoie de stabilitate si oameni care sa poata procrea astfel incat omenirea sa poata supravietui.

      Imi pare rau pentru amenintarile pe care le-ati primit si tu si Ioana si probabil multi altii, sunt inumane si nu respecta dreptul la o decizie a fiecaruia.

      Ioana, cred ca te asteptai la acest val de ura (poate nu de intensitatea asta) pentru ca orice disputa de asemenea natura va scoate la iveala ce e mai rau in unii oameni.
      Legat de imaginea cu cartea arsa, stiu ca nu se poate sterge sau compensa o astfel de atitudine, dar daca te alina macar un pic, sa stii ca tocmai am comandat cartea ta ?

    • Imi pare rau, dar nu pot intelege aceasta fraza: „eu am votat „Da” la intrebarea adresata. Nu am votat „da” pentru coalitie”. Cum adica? Nu poti separa initiatorii de initiativa, chiar daca iti spui asta acum. Prin votul tau ai girat actiunile lor, care cred ca suntem de acord, au fost oribile.

      Nici asta nu inteleg: „Daca n-as fi fost credincios as fi votat „da” pentru ca societatea are nevoie de stabilitate si oameni care sa poata procrea astfel incat omenirea sa poata supravietui.” Adica mi se pare ca te contrazici, ce fel de stabilitate poate sa aduca un asemenea demers? Girat de o asemenea organizatie? Uite ce stabilitate a adus. Cat despre „oameni care sa poata procrea”, eu daca nu vreau sau nu pot nu sunt utila societatii?

      Imi pare rau, sincer, dar nu inteleg si cred ca e o naivitate sa le separi. Cum cred si ca e o ipocrizie pentru biserica sa condamne asa puternic iubirea dintre doi oameni, dar sa accepte politicieni hoti in biserica, pentru propaganda. Nu mai reiau. Cred si ca e non-problema si ca familia in Romania are probleme mult mai acute pentru care nu am vazut actiuni asa de mari sau atata implicare (vezi abuzul sexual infantil, violenta in familie, parintii plecati, sarcinile la adolescente etc.).

      Eu nu urasc semnatarii initiativei, dar consider periculoasa initiativa in sine. Tocmai pentru ca i s-au alaturat SI tot felul de oameni cu rani profunde, nevindecate, ignoranti, agresivi etc. Au gasit ceva in aceasta initiativa cu care au rezonat. Si acel ceva e ura.

      Sincer, nu mai am energie sa dezbat atat, chiar am obosit :). Iti multumesc pentru raspuns, sa nu crezi ca din lipsa de respect pentru opinia ta ies din conversatie.

    • Si eu ma gandeam ca am cam obosit, desi singurele dezbateri le-am avut au fost ieri si azi aici pe blog. Nu stiu de unde au atata energie oamenii astia care de saptamani intregi urla.
      Iti raspund nu pentru ca imi oferi ocazia de a avea un ultim cuvant ? (which is nice anyway), ci pentru ca sunt raspunsuri pe care le-am cautat si eu.

      Poti sa separi initiativa de initiatori, „din bube, mucegaiuri si noroi
      Iscat-am frumuseti si preturi noi”.

      Poti avea initiative bune de la oameni buni, poti avea initiative rele de la oameni buni, poti avea initiative bune de la oameni rai, poti avea initiative rele de la oameni rai.
      Uite un exemplu: un cpfist din asta nesuferit, cu ochii rosii si spume la gura, ofera/doneaza mancare/bani/haine/cevreitu pentru orfani/saraci/vaduve/cinevreitu doar ca sa isi faca reclama. Ar trebui acceptata donatia sau nu?

      Daca nu ai putea face copii din cauza unei probleme fizice ai fi bolnava, nu, clasificata ca si infertila? Oamenii astia se trateaza cu medicamente, tratamente de fertilizare, deci comparam cazurile de infertilitate cu cele de homosexualitate doar daca recunoastem ca amandoua sunt boli.

      Daca nu ai vrea sa ai copii, nu ai fi inutila societatii (nici homosexualii vazuti asa cum ar trebui ca oameni, nu catalogati prin prisma orientarii sexuale, nu sunt inutili), insa o societate de oameni care nu vor sa aiba copii (sau care sunt homosexuali)…moare.

      Multumesc si eu pt ganduri si raspunsuri! O zi linistita si departe de ura!

    • Incerc sa inteleg rationamentul din spatele justificarii ca o societate de oameni care nu vor sa aiba copii (sau care sunt homosexuali)…moare.
      In primul rand homosexualli tot vor exista cu si fara modificarea consitutiei, exista de cand lumea su pamantul, si nu a murit societatea pana acum.

      Daca ne referim la Romania, intr-adevar populatia este in scadere din mai multe motive (fara legatura cu homosexuallii), dar de aici si pana la moarte societatii mai avem cale lunga (pe o nota diferita, ceea ce chiar ma ingrijoreaza este sanatatea societatii de exemplu).
      In plus, de ce oare nu gandim global? Populatia globala creste cu 1.09% pe an, se estimeaza ca o sa fim 10 billioane de persoane in 2055 si 11 bilioane in 2088. Deci cred ca e o falsa problema, mai ales cand deschidem ochii sa privim si dincolo de Romania; dar chiar sunt curioasa care sunt argumentele din spatele acestei temeri ca nu se mai perpetueaza specia din pricina homosexualilor .

      In rest eu cred ca acest referendum si milioanele evaporate sunt ultimul lucru de care avea nevoie Romania.

    • „Familia traditionala” e o sintagma ATAT de nereusita. De fiecare data cand o aud, ma face sa ma gandesc la sutele de mii de cazuri violenta in familie din Romania (unde o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde). In familia asta ‘traditionala’ femeia nici nu avea drept de vot pana acum vreo 70-80 de ani. Traditional nu intotdeauna inseamna ceva mai bun. Traditionalismul, in general, e un obstacol impotriva progresului. Trecand de partea cu ‘traditionalismul’, a defini ‘ familia’ e ca si cum ai incerca sa definesti ‘acasa’.
      Iar ceea ce face societatea mai puternica e toleranta in primul rand. Acceptarea si respectul fara de cei diferiti de noi.

    • „Familia traditionala” e o sintagma ATAT de nereusita. De fiecare data cand a aud, ma face sa ma gandesc la sutele de mii de cazuri de violenta in familie din Romania (unde o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, conform statististicilor). In familia asta ‘traditionala’ femeia nici nu avea drept de vot pana acum vreo 70-80 de ani. Traditional nu intotdeauna inseamna ceva mai bun. Traditionalismul, in general, e un obstacol impotriva progresului. Trecand de partea cu ‘traditionalismul’, a defini ‘ familia’ e ca si cum ai incerca sa definesti ‘acasa’.
      Iar ceea ce face societatea mai puternica e toleranta in primul rand. Acceptarea si respectul fara de cei diferiti de noi.

    • Intr-adevar, multi oameni nu au inteles despre ce a fost vorba.

      Ne explica foarte bine, Masha Gessen, o activista LGBT: ,,Sunt de acord, este la mintea cocoșului că şi noi ar trebui să avem dreptul să ne căsătorim, dar în aceeași măsură eu cred că este tot la mintea cocoșului că INSTITUȚIA CĂSĂTORIEI NU AR TREBUI SĂ EXISTE … aceasta îmi cam dă de furcă, iar acest lucru se datorează în parte faptului că lupta pentru căsătoriile homosexuale implică la modul general a minți despre ce vom face noi cu instituția căsătoriei, odată ce ne obținem dreptul. Pentru că NOI MINȚIM SPUNÂND CĂ ACEASTĂ INSTITUȚIE NU SE VA SCHIMBA. Aceasta este o minciună! Instituția căsătoriei se va schimba, trebuie să se schimbe și încă o dată, eu cred că nici nu ar trebui să existe.Nu-mi place să iau parte în crearea unor ficţiuni despre viaţa mea”. Doamna isi continua discursul (care este pe net) cu prezentarea modelului preferat de familie format din copii si 5 parinti.

      De cate ori trebuie sa ne spuna ca sa intelegem?

      Cat despre CpF, au fost singurii care chiar au luptat- nu impotriva homosexualilor-, ci pentru apararea copiilor Romaniei, a Romaniei de maine. Si pentru asta au fost injurati si jigniti, conferintele lor boicotate si adevarul distorsionat.

    • este o minciuna sfruntata faptul ca CpF a luptat pentru apararea copiilor Romaniei (apararea fata de cine, apropo?)
      te provoc sa-mi arati o singura actiune reala facuta de CpF pentru copiii cu probleme din tara.
      in afara de propaganda veninoasa, nu au facut nimic.

    • Daca ati fi fost interesat sa aflati adevarul, ati fi descoperit cu usurinta ca asociatiile, fundatiile membre CpF sunt implicate in diverse actiuni caritabile, venind in sprijinul victimelor violentei domestice (Asezamantul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil), al viitoarelor mame, prin salvarea unor copii de la avort, prin consilierea psihologica a femeilor care au avortat. Toate acestea ar putea fi stiute daca exista bunavointa. Dar cea mai de amploare actiune a fost referendumul. S-a depus un efort imens pentru apararea copiilor nostri de ideologia LGBT. Nimeni nu are nimic cu homosexualii. A spus-o si Coalitia de nenumarate ori. Cei mai multi dintre persoanele LGBT sunt victime ale activistilor care doar ii folosesc pentru a-si atinge alte scopuri.
      Despre propaganda LGBT puteti afla, daca spusele activistei Masha Gessen nu va sunt suficiente, dintr-o carte scrisa de Marshall Kirk si Dr.Hunter, ei insisi gay: ,,Dupa bal:Cum va depasi America frica si ura fata de gay in anii ’90”.

    • Eu am rugat un exemplu concret. Sunt interesat sa aflu adevarul, de asta v-am intrebat. Daca veniti cu „daca erati interesat…” asta inseamna ca nu aveti acest exemplu.

      Asezamantul Sf Mihail si Gavril este al Asociaţiei Letca Nouă, functioneaza sub binecuvantarea Patriarhiei, si opereaza din 2009, deci in nici un caz nu este rezultatul activitatii CpF, ca atunci cand el s-a infiintat, CpF nu exista.

      Referendumul nu ar fi facut ABSOLUT nimic pt copii daca ar fi trecut. Nu ar fi dat nici de mancare, nici casa, nici educatie etc nici unui copil cu probleme.

      Mai spun o data: ideea ca CpF a facut sau va face ceva pentru copii este o minciuna sfruntata. Nu a facut nimic nici pentru copii, nici pentru victimele violentei domestice, nici pentru nimeni altcineva in afara de oamenii care au creat-o si care au incercat sa obtina putere de influenta la nivel de societate cu acest referendum.
      Singurul lucru pe care CpF l-a facut a fost nu pentru, ci impotriva cuiva.

    • PRO VITA București dedică o parte din activitatea sa Așezământului social „Sf. Arhangheli” (Giurgiu), destinat victimelor violenței domestice. Banuiesc ca pe copiii salvati de la avort prin munca de consiliere a mamelor nu ii considerati copii ajutati.
      Dar oricum, mi-am dat seama ca am pierdut vremea aici, deoarece chiar nu sunteti interesat sa aflati adevarul. Asociatiile membre fac, dupa cum vedeti, destule lucruri. Dar dvs puneti pe umerii lor toata foametea si saracia din tara. Daca ati fi fost de buna-credinta, era normal sa va aratati contrariat de declaratiile aberante ale activistei Masha Gessen, nu sa sariti la gatul CpF.
      Genul acesta de discurs (CpF nu hraneste toti copii, nu face toalete, etc) a fost ,,mantra” in propaganda contra referendum, creandu-se ceea ce s-a numit prima teza contra referendum: teza inutilitatii. Referendumul avea alt scop pe care l-am spus deja si nu-l repet, deoarece nu a avut si nu va avea niciun ecou in mintea dvs.

    • Eu cred ca nu ne intelegem. Asociatiile care fac parte din CpF pot face diferite lucruri, dar atat timp cat faceau aceste lucruri de dinainte de a exista CpF, este evident ca nu se poate spune ca CpF face acele lucruri.

      E ca si cum eu sunt tamplar, ma inscriu intr-o asociatie care militeaza pentru drepturile balenelor si dvs veniti si spuneti ca asociatia aia face activitati de tamplarie.

      CpF s-a infiintat cu un singur scop, anume propaganda conservatoare, si a facut un singur lucru, anume referendum anti-gay. Nimic altceva.

      Este evident ca e asa, atat timp cat serviciile sociale pe care le fac diferitele asociatii membre ale CpF au precedat CpF, continua si acum cand CpF s-a dat la fund, si ar fi continuat si in eventualitatea in care CpF nu ar fi existat pur si simplu.

      Ps eu nu am spus ca CpF nu hraneste toti copiii, eu am spus ca CpF nu hraneste nici macar unul.

    • Imi puteti da si dvs un link cu o declaratie oficiala a lor in care vorbesc de un referendum anti-gay?

    • nu.
      ce vreti sa spuneti, ca simplul fapt ca nu au afirmat ei explicit ca e referendum anti-gay dovedeste ca nu e?
      permiteti-mi sa ma prapadesc de ras.

      pot in schimb sa va dau acest link de la Pro Vita in care se spune, printre multe alte orori, ca „„actul homosexual” în sine, numit și „sodomie”, este în mod intrinsec opus demnității persoanei umane”

      https://provitabucuresti.ro/docs/publicatii/restabilirea-ordinii-naturale.pdf

      asta apropo de lucrurile pe care le fac asociatiile membre ale CpF

  4. Sunt perfect de acord cu tine in tot ceea ce spui.Lucrurile au luat-o razna in zilele premergatoare referendumului.Oamenii s-au impartit in mai multe categorii : cei indiferenti total , cei ce gandesc cu adevarat la legatura dintre politic si biserica , si pupatorii de funduri si moaste- care au bombarat internetul cu mesaje ” pro familia traditionala”.Ne-am bucurat toata familia ca s-a terminat mascarada aceasta.De fapt , oricare ar fi fost rezultarul, nu ar fi schimbat cu nimic , gandirea si educatia noastra.Nu homosexualii ne rapesc copiii , nu ei sunt cei care dau inapoi mersul societatii noastre ! Daca toti am respecta morala crestina, ne -am iubi aproapele asa cum este el , indiferent de orientarea lui.

    • Si daca tot sustineti ca respectati morala crestina, de ce ii jigniti pe cei care inteleg si respecta cultul moastelor?

  5. Cel mai important e ca am uitat cat de nepasator e poporul roman cand vine vorba de vot, in general.
    Adica va dati seama, nici macar aia 3.000.000 care au semnat petitia pentru modificarea Constitutiei nu s-au dus sa voteze DA. Probabil o mare parte din ei nici nu au stiut pentru ce au semnat.
    Nu cred ca absenteismul se datoreaza faptului ca acest popor a vrut sa demonstreze ca nu valideaza un referendum inutil sau ca nu vor sa ingradeasca drepturile persoanelor gay, ci ca pur si simplu nu ii intereaza sa voteze.

  6. Cred ca un lucru îngrijorător este faptul ca s-au creat 2 tabere, iluzorii, care nu exista în realitate. Unii le percep ca „progresistii, intelectualii, europenii, deștepții de noi vs retrograzii, inculții, pupatorii de moaște, știrbii, bețivii care-și bat femeile și copii de ei” iar alții ca „sobrii, pastratorii tradițiilor strămoșești, credincioșii și familiștii de noi vs gay în fundul gol, femeile cu barba, poligamii pedofilii de ei”

    Exista propaganda de ambele părți și s-au alimentat frici ale tuturor. Pentru unii faptul ca li se vor prezenta copiilor filme porno si manuale de făcut sex și ca statul le va lua copiii și vor fi adoptați de cupluri gay dacă se împotrivesc. Pentru alții asa zisele „obiective” ale cpf, restricționarea dreptului la avort, a accesului la anticoncepționale, descurajarea angajării femeilor sau a divorțului. A reprezentat vreunul dintre astea obiectul referendumului? Evident ca nu. Este bine ca ai discutat despre fricile „lor” și ar fi bine sa discutam cu toți deschis și despre fricile „noastre”.

  7. Scuze, dar nu se poate da share pe Facebook la acest articol (în schimb, văd că pe Twitter și pe LinkedIn și pe Google Plus merge). E de la site sau o fi vreo hibă la mine? De la Facebook îmi apare butonul de Like, dar eu aș vrea să îi dau Share.

  8. Am simțit frica. Acum simt o ușurare cumva. Dar sentimentul că nu cunoșteam de fapt anumiți oameni de lângă mine este năucitor. Atâta ură „creștină” e greu de gestionat. Dumnezeu să ne ajute!

  9. Oh vaaai. Imi pare foarte rau ca unii oameni reactioneaza asa atunci cand tu nu faci nimic, decat sa iti expui / argumentezi o opinie. Sper ca poti sa treci usor peste fara sa pui la suflet.

    Nu stiu daca va intereseaza prea tare, insa juniorul nostru calatoreste in masina intr-un reboarder Axkid. Multumim de recomandare!

  10. În general nu mă implic în campanii, acum am simțit că e musai să îmi spun părerea. Am fost suprinsă să văd ce cutie a Pandorei am deschis.
    Nu am fost înjurată pe față, doar am avut discuții ce m-au șocat, încă mi-e greu să înțeleg cum unii cred că au dreptul să decidă drepturile altora?!
    Acum respir liniștită că încă mai avem un soi de democrație, încă avem drept de liberă exprimare, încă nu e de plecat din România!
    Ce mai vreau să zic, e că e mare lucru că tu și alți lideri de opinie v-ați exprimat părerea și v-ați asumat roșiile și tot ce a urmat. Dacă nu se discuta despre asta, rezultatul putea fi trist azi. Chiar dacă pare că ai îndurat ură degeaba, nu e degeaba, sunt convinsă că mulți și-au schimbat opinia sau măcar și-au pus problema că e necesară toleranța și respectul pt drepturile altora.
    Îți mulțumesc că ai scris, că scrii în general! E mare nevoie să spunem cu voce tare și lucruri care dor. Îmi pare rău că ai primit amenințări și înjurii și altele …
    Și pt mine a fost un exercițiu să încerc să îi înțeleg pe cei foarte religioși, care au susținut acest referendum, să îmi amintesc că valorile sunt un subiect extrem de inflamabil. S-au dat, de-a lungul timpului, războaie pentru valori și-n numele religiei… 🙁 … răsuflu ușurată că acum a ieșit așa, că încă mai avem o fărâmă de speranță.

  11. Pe mine ma dispera efectiv reacțiile celor care au votat cu da și acum vin cu ironii de genul” de acum veți avea spitale și scoli, autostrăzi și ce mai doriți “. Oameni buni, au fost cheltuiți mulți bani, bani care chiar puteau fi utilizați altfel. De ce aici s- a putut investi atât de mult și unde trebuie nu ?
    De ce dacă ii intrebi pe cei care ne conduc de ce nu avem și noi dotări și scoli, spitale, scurt pe 2 : nu sunt bani !
    Uite ca sunt bani!!!
    Eu zic ca lumea s- a saturat de minciuni și jocuri murdare.

  12. Poate ca multi dintre oamenii de la sat cand au auzit ca este despre homosexuali, deci despre sex, si-au zis ca nu se amesteca, ca sexul e rusinos?
    Sau poate predica/mesajul mobilizator a fost prea complex pentru o parte din comunitatile rurale si atunci nu a avut efect?

  13. Eu stau și mă întreb atunci când va veni ziua când copiii vor vedea în parc (și acea zi nu e departe )un cuplu ( 2 băieți sau 2 fete) care nu doar se vor săruta ci vor face si sex explicit,ce le veți spune copiii lor care cu siguranță va vor intreba,ca este normal un asemenea comportament ?Sau la școală va veni un copil însoțit de mama sa și iubita ei sau de tata și iubitul lui?Nu vreau răspunsuri steroid sau răspunsuri ideale ci realiste în conformitate cu societatea românească .

    • pai, eu le-as spune copiilor ca nu e legal sa se faca sex in parc si as chema si politia.
      dar am cateva intrebari:
      – se poate intampla sa faca sex in parc si un baiat cu o fata, sau doar homosexualii sunt predispusi sa faca sex in parc?
      – daca era validat referendumul, cum anume se prevenea situatia asta de sex homosexual in parc? ca referendumul nu ar fi interzis sexul in parc, probabil pentru ca e interzis si acum.
      sau dvs credeti ca urmeaza sa se legalizeze sexul in parc, acum ca nu a trecut referendumul? si daca da, oare se va legaliza doar sexul homosexual in parc sau si sexul heterosexual? (eu cred ca ar trebui sa se legalizele ambele, ca sa nu fim noi heterosexualii discriminati)

      cat despre copilul insotit de mama si de iubita ei sau de tata si de iubitul lui, nu as spune nimic, ca nu as avea de unde sa stiu daca persoana care e cu mama/ tatal copilului e iubita/iubitul ei/lui.
      poate e un vecin sau poate un frate sau un prieten sau mai stiu eu ce.

      dumneavoastra i-ati intreba pe cei doi daca sunt iubiti?
      sau credeti ca se vor apuca sa faca sex la scoala, in vazul tuturor, si atunci va fi clar ca sunt iubiti?!

    • Raspunsuri directe:
      1) daca dai o simpla cautare pe google cu sex in spatiul public (as fi cautat eu, dar cum toate add-urile apar in functie de ce cauti tu, nu pot spune ca ma pasioneaza sa-mi vad ecranul plin de reclame la sex), si citesti cate din ele se intampla intre persoane de acelasi sex, poate o sa te gandesti si la ce le-ai raspounde copiilor cand vezzi un el cu o ea facand sex in plina zi? Poate ne zici si nou, sa stim si noi ce sa le raspundem.

      2)faptul ca, in general, societatea romaneasca (inca) nu accepta ca un cuplu de gay sa aibe copii, este similara cu acceptarea sclavilor la aceeasi masa cu tine, cu zeci, sute de ani in urma. Este un proces, care in unele tari s-a derulat mai devreme, in altele mai tarziu, mai repede sau mai incet. Cu rezultatul referendumului, am speranta ca si in romania a inceput procesul de acceptare al persoanelor gay. si gandind la rece, orice schimbare mare intr-o societate nu se face nici usor nici repede. ambele parti au convingerile si argumentele lor, de care nu se desprind deloc usor, de asta dureaza cateva generatii pana o problema (cum ar fi discriminarea) este eradicata complet.

    • La noi la scoala un copil are doua „mame”. Una este mama biologica si cealalta partenera ei. Nu a parut sa observe copilul, iar daca ar observa i-as spune fix adevarul. Mereu le spun adevarul, chiar daca nu le convine. Am discutat si despre faptul ca exista ocazional cupluri formate din persoane de acelasi sex, la fel cum am discutat de persoane care au pielea colorata, de copii abandonati, etc. Sunt curiosi si imi pun o mie de intrebari. Si nu, mamele colegei de scoala nu fac sex in vazul lumii, asta este o aberatie. Sunt oameni decenti si discreti. Nici in vestul mult blamat nu am vazut oameni care sa faca sex pe strada.

    • doamna, ce este acela un raspuns steroid? Ca de celelalte lucruri pe care le spuneti nici nu indraznesc sa comentez, e destul de clar. 🙂

    • Cred ca prea judecam minoritatile sexuale prin prisma modului cum fac sex, nu e problema nici a mea si nici a altora….dar orice act sexual realizat in spatiile publice, se pedepseste prin lege.
      Cat despre cu cine vine mama, tata, etc e problema lor…atata timp cat se comporta decent, am vazut destui din familia „traditionala” care nu sunt chiar un exemplu (exemplu negativ DA). Nu v-ati pus intrebarea de ce multi aleg sa traiasca singuri sau in concubinaj? Nu tin partea nimanui, dar nici nu „arunc cu piatra” inainte de a-mi vedea „barna din ochi”

    • ii spun prietenei mele lesbiene cum am facut sex in parc dupa lasarea serii si ea ma intreaba cum de reusesc heterosexualii sa faca sex oriunde ca ele nu pot :))

      ea si partenera ei.

  14. pana acum vreo 2-3 ani nu aveam nici o parere despre persoanele homosexuale, ba chiar le vedeam cumva bolnave, fizic sau psihic (da, stiu, suna aiurea, dar asa vedeam lucrurile din pacate). Pana cand mi-am pus problema, oare cum ar fi sa fie unul din baietii mei homosexuali? si atunci am avut o perioada destul de lunga in car incercam sa imi formez o parere. am avut o revelatie, cand am facut analogie intre persoanele homosexuale (adica diferite fata de ceea ce este considerat „normal”) si cei care scriu cu mana stanga.

    Mi-am amintit de o cunostinta de familie, care ne-a poevstit cum a fost fortata in scoala sa scrie cu dreapta, cum a avut probleme cu spatele, ca trebuia sa aibe o pozitie cu care ea nu era comoda. Si atunci am avut momentul meu de evrika!!! este vorba despre niste „circuite” care s-au format altfel decat la restul. asa cum stangaciul este stangaci din nastere, asa si homosexualul este homosexual din nastere.

    Acum cei care scriu cu mana stanga sunt (sper) lasati in pace in scoala, si nu am observat sa dispara de pe fata pamantului cei care scriu cu mana dreapta (asa cum se afirma ca daca sunt acceptate casat gay atunci nu mai procream, specia dispare :))) )! Unii scriu cu stanga altii cu dreapta, unii iubesc persoane de sex diferit altii de acelasi sex.

    Si eu am simtit la fel ca tine Ioana, ca sigur o sa fie votat referendumul, eram convinsa ca sigur or sa mearga cel putin 30% sa-l voteze. Am avut o surpriza de proportii, si inca o data ma simt mandra ca sunt roman. si parca incep sa incolteasca speratele ca o sa fie din ce in ce mai bine, incet, pas cu pas, dar sper ca lucrurile sa se indrepte spre directia corecta.

    Iar in legatura cu neprezentarea la vot, cu asa-numita boicotare, are Tudor Chirila un video pe facebook, in care citeste chiar dintr-o decizie a CCR de ce neprezentarea la referendum este total legitima, si inseamna practic o alegere (nu neexercitarea datoriei civile de a vota). N-am cum sa-i dau share aici, ca nu am cont de fb, dar poate il pune cineva aici, la vedere.

    Ioana, ti-am mai scris acum ceva vreme un mesaj, despre cei care te ameninta sa incerci sa nu te lasi afectata de ei. Nici nu vreau sa-mi imaginez cum te simti, ca mie mi se face rau cand citesc unele mesaje (care banuiesc ca sunt mult mai light decat cele primite pe mail) care ti se adreseaza, in care esti atacata si jignita. Eu iti spun sincer ca nu ar rezista, m-ar afecta personal rautatea oamenilor. Sper din suflet sa reusesti sa ii ignori. Stiu ca e greu, cuvintele rele si grele atarna mai mult decat cele bune, din pacate… Sigur stii ca sunt mai multi cei care te apreciaza. Ingros si eu randurile lor 🙂

  15. Ioana, sa stii ca ura si jigniri sunt de ambele parti ale taberei. Stiu fix doua persoane apropiate care au votat „DA”. Si-a facut publica opinia pe facebook-mega civilizat, asemanator cu spunea Andreea mai sus, dar foarte pe scurt.

    Maaare greseala. Telefoane, persoane care s-au declarat „dezamagite”, tipete, jigniri, facute albie de porci pentru opinia lor, rugate sa ii stearga din lista de cunostinte si sa nu ii mai contacteze niciodata.

    Am ramas consternata. Cum poate cineva sa sustina ca e deschis si tolerant si sa reactioneze apoi in halul asta? Aproape ca imi venea sa rad, pe modelul „trebuie sa fii tolerant si plin de iubire!!! esti un tampit si sa nu imi mai vorbesti si sa nu ma mai saluti si sper sa patesti toate cele rele ma faci sa vomit etc”.

    Chiar ca imi e frica de toti oamenii astia la fel ca de crestinii homofobi. Nu de alta, dar nu gandesc singuri nici 1%, si toleranta cu care se lauda e o placa auzita de undeva, fix cum aud altii in biserica ca „e pacat”. Doar ca este alta biserica.

  16. Ioana și Robo eu atat de bucuroasa as fi dacă voi ați pleca din Romania, sunteți niște oameni fără Dumnezeu, fără valori sănătoase, cu îndemnuri înguste și hedoniste, cu singurul lucru bun pe care îl aveți acela ca îndemnați la educație cu blândețe , asta e singura voastră calitate , in rest nimic bun la voi, dar la asta ne pot indemna și alții, așa ca eu personal, un om oarecare din Romania își dorește ca voi sa plecați și sa nu mai influențați oamenii cu gândurile și ideile voastre greșite.

    • multumim pentru gandurile bune, ce sa zic.
      eu sunt omul fara Dumnezeu, sa stii, Ioana nu e fara Dumnezeu.

      stiu, draga Mihaela, ca ai prefera sa disparem de pe fata pamantului, nu doar din tara.

      stiu ca daca ai putea, m-ai face chiar tu cu mana ta sa dispar si stiu ca daca nu lupt pentru dreptul meu de a trai „fara Dumnezeu” cum spui tu, asta s-ar putea chiar sa se intample la un moment dat.

      exact de aia am boicotat acest referendum, pentru ca stiu ca oamenii ca tine nu se vor opri la homosexuali.
      daca nu vi se impotriveste nimeni, veti continua sa ii prigoniti pe cei diferiti de voi (fie ca sunt homosexuali sau de alta religie sau fara religie) si nu va veti opri decat atunci cand ii veti alunga din tara sau chiar din viata (nu e ca si cum nu s-a mai intamplat in istorie).

      multumesc inca o data pentru gandurile crestinesti, eu iti urez tie doar sa fii sanatoasa.

    • eh, Robo, in istorie s-a mai intamplat sa fie prigoniti si crestinii si li s-au aplicat tratamente mult mai crunte decat li s-au aplicat vreodata homosexualilor (poate doar prin Rusia ce ii mai chinuiesc si-mi pare sincer rau pentru asta – nicio fiinta umana nu are dreptul sa chinuiasca alta fiinta umana, nu exista nicio justificare pentru asta). Doar imaginea tortelor umane din gradina lui Nero ma infioara (nu stiu cum suporta sa se plimbe in mirosul acela de carne arsa).

      Dar lucrurile se schimba. Minoritatea devine majoritate si ii e bine o perioada, atat de bine ca uita de unde a plecat, numai ca iat-o pe care sa redevina minoritate. Nu stau acuma sa plang de mila nimanui, daca vor reveni vremurile catacombelor si ale haituielii, batjocurii, uciderii in public etc, fiecare trebuie sa si-o asume si atunci vor fi cu adevarat vremuri de cernere. Crestinismul a dat si da in continuare caractere mari. Oameni puternici, barbati adevarati, femei demne si virtuoase (o da, stiu cat de mult deranjeaza cuvantul asta in zilele noastre). Ma bucur de oamenii astia si ma intristeaza cei de care se vorbeste aici si pretutindeni. N-o s-o bag pe aia cu „orice padure are si uscaturi”, dar m-ar bucura sa vedeti si astfel de oameni care fac cinste crestinismului. Nu neaparat sa vorbiti de ei, doar sa-i cunoasteti si asta sa va bucure sufletul.

      Homosexualilor li se deschide in fata o epoca de aur. Depinde de ei cum o sa-si joace cartile.

    • Multumesc ca la un comentariu in care un crestin imi spune sa dispar din tara lui tu imi povestesti cum au suferit crestinii si te intrebi daca nu cumva vor suferi din nou. Se vede ca iti pasa! Sigur ca da, crestinii sunt victime in toata povestea asta, nu agresori. Agresorii sunt astia ca mine, care le dau crestinilor cu nasul in pumn vorbind de drepturi egale.

      Sper sa-mi permiti ca in momentul asta sa fiu mai preocupat de ce mi se poate intampla mie pe strada in urma interactiunii cu „crestini” din astia care isi doresc sa dispar pentru ca spun ce nu le place lor sa auda decat ce au suferit crestinii acum 2000 de ani. Doar daca se poate, multumesc inca o data.

    • Robo soția ta începe articolul spunând ca deja deschisese FB in Căutare de job in străinătate, de accea am zis ca as fi bucuroasa sa plecați . Dacă așa de mult a supărat-o un referendum și câteva milioane de oameni care doresc sa salveze familia și căsătoria dintre un bărbat și o femeie, care doresc și apăra normalul și firescul, atunci mai bine sa mergeți intr-o țara unde sa fiți fericiti, nu am zis altceva. Îmi pare rau ca te-ai supărat .

    • nu m-am suparat, m-am speriat
      de mine nu-mi fac griji, dar nu mi se pare complet nerealista situatia in care se apuca un dement crestin sa o ia pe Ioana de piept in parc pe motiv ca otraveste mintile romanilor, cum ai spus tu

      Amenintari in directia asta a mai primit in trecut, de altfel, in legatura cu chestiuni mult, mult mai putin sensibile decat referendumul

      in rest, sa facem o mica recapitulare a actiunilor crestinilor care se simt persecutati in Romania
      – crestini obisnuiti care spun ca i-ar strange de gat, lua la bataie sau omori pe homosexuali
      – crestini care intrerup filme la MTR pentru ca sunt cu homosexuali (de 2 ori s-a intamplat asta)
      – lideri ai CpF care dau afara jurnalisti exact de la evenimentele publice in care se plang ca sunt boicotati de presa
      – film facut de CpF in care spun ca daca nu esti cu ei esti impotriva lor si, prin imagistica, cheama crestinii la lupta

    • Robo si prietenii mei care au impartit fluturase cu referendumul au fost agresati fizic si verbal, o prietena a fost stransa de gat cum a patit si Ioana, corturile vandalizate, injurati , scuipati zilnic pt ca sustin referendumul. Nu am treaba cu coalitia pt familie, noi doar am sustinut si am votat pt casatoria dintre un barbat si o femeie. Cum am ajuns sa ne dezbinam nu stiu. Dureros a fost si articolul tau care a facut si mai multa dezbinare, cati oameni nu s-au jignit intre ei,cate cuvinte urate si-au aruncat in urma a ceea ce ai scris.

    • dai si tu niste dovezi, niste linkuri, ceva?
      eu toate lucrurile pe care le-am spus au fost luate din presa, cine nu le gaseste sa-mi spuna ca sa i le dau.
      reclamatii la politie s-au facut?

      eu nici nu stiam ca au fost corturi, de fapt, nu am vazut nimic in presa.
      as fi curios sa stiu cine a platit pentru corturile alea, daca zici ca nu aveti treaba cu CpF?
      le-ati platit voi din banii vostri?
      dar autorizatie pentru pus corturi ati avut?

      hai ca m-ai facut curios.

    • Da,noi din banii nostri am facut pliante. Zilnic de la 8 la 8 seara studenti si familii din Cluj au impartit fluturase cu referendumul. Nu i-a platit nimeni,au fost voluntari. Avem si fimulet cu ei, o sa incerc sa trimit linkul cu un scurt video. Eu nu ma pricep atat de bine cu internetul, dar incerc sa vad daca reusesc.

    • Videoclipul despre voluntarii din strada îl gasesti pe pagina de FB Cluj capitala democrației .Totul a fost legal , da. Îmi cer scuze ca nu știu sa pun linkul.

    • eu ziceam sa ne dai un filmulet (sau o dovada ceva) in care sustinatori ai referendumului au fost agresati, ca asa ai zis, ca au fost agresati fizic si verbal, corturi vandalizate etc
      nu e nimic de genul asta acolo.

    • Mihaela,

      Extremisti (o sa aleg sa ii numesc, ingaduitor, asa) exista in fiecare tabara a oricarei credinte/ideologii/idei etc. Unii voteaza sau se alatura unei anume tabere pur si simplu din inertie, intelegand doar superficial ideea pe care o sustin – in parte pentru ca sunt prea ocupati sa se inversuneze si sa isi consume energia pe ‘bullying-ul” partii oponente. Progresul vine din dezbateri de idei contradictorii si variate, din analiza prin critical thinking si din toleranta si acceptare a celor cu opinii diferite de ale noastre. Noi inca suntem departe de asa ceva, la noi inca primeaza mentalitatea ‘daca nu esti cu mine, atunci esti impotriva mea’. Cand vom invata sa ascultam cu un open-mind si opinii convergente cu alte noastre, sa le analizam si sa le repectam, chiar daca nu suntem de acord cu ele, atunci ne vom misca putin inainte. Iar tu, in a doua parte a mesajului tau aici, dovedesti pe fata, in practica, exact ceea ce condamni in primul mesaj. Ce sa zic? Multumim pentru exemplul concludent.

    • As vrea doar sa subliniez ca e o coincidenta de nume, dar nu si de idei. Mihaela 1 si Mihaela 2. Semnat: Mihaela 1. :))

    • Scuze Mihaela 1, m-am gandit ca e aceeasi persoana pentru ca mesajele erau scrise unul dupa altul :). Oricum, Mihaela 2 a oferit fix un exemplu concludent pentru ceea ce ai descris tu in mesajul tau.

    • Mihaela, sa ii apreciem atunci pentru ca promoveaza educatia cu blandete si sa le ignoram restul de pareri. E adevarat ca daca acest referendum ar fi fost organizat de USR probabil ca nu l-ar fi boicotat, e adevarat ca multi dintre cei care se considera intelectuali sunt anti PSD din principiu, pentru ca e cool, e progresist, e misto, prin urmare orice face PSD e nasol si orice fac ceilalti e bun. Asta e situatia de ani de zile in Romania. Recunosc ca de cand am citit parerile lor „politice” am inceput sa citesc mai rar blogul acesta, dar tot gasesc aici idei interesante despre ce ma intereseaza si unde cred ca Ioana are ceva de spus, si anume parentingul. Ar trebui sa ignori postarile cu politica (iti dai seama din titlu care sunt astea) si sa le iei doar pe cele din care ai ceva de castigat :). Pace tuturor!

  17. Ganduri criminale nu am , sa știi, fata de nimeni. Doar ma întristez cât rau ați putut face acum la referendum influențând oamenii sa nu voteze. Suntem un neam îndepărtat de Dumnezeu , suntem stăpâniți de un duh mut și surd care ne face sa credem ca știm tot, nu mai ascultam de nimeni, de glasul Bisericii, al călugărilor care se roagă pt noi. Vai și amar de acest popor care se leapădă așa ușor de cuvintele lui Dumnezeu și alege doar viata asta, nesocotind pe cea viitoare. Dar rămâne oricum in picioare marele predicator Moartea, in fata căreia nu știu cum vom reacționa, către Cine vom striga dacă aici pe pământ am căutat orice altceva in afara de El, Mirele nostru adevărat.

    • Mihaela, nu stiu ce religie ai, dar clar nu ortodoxa. :)) asta garantez. si cum banuiesc ca esti in romania, de moment ce ii rogi sa plece din tara, as tinde sa cred ca asa discurs ai auzit doar prin filme. nu mai trolla cu mirele si predicator, astea nu sunt ortodoxe, sa stii pe viitor.

    • C’mon, Mihaela. Pui in carca a doi oameni eșecul acestui referendum? Nu e prea mult? Crezi că cei care nu au participat sau au votat NU au fost spălați pe creier? Sau oare, după ce au ascultat toate teoriile, ipotezele, argumentele și de o parte și de alta, oamenii au decis în cunoștință de cauză în ce fel de țară vor să trăiască? De ce discreditezi doi oameni doar pentru că și-au exprimat o opinie și au lansat o dezbatere în spațiul virtual? Nu e cam dur sa le dorești să plece din țară? Și cine să rămână? Cei 20% care au votat DA? Mie îmi place diversitatea, de gen, de opinie, și cred că ar fi foarte trista o țară în care toți am fi și gândi la fel, că astfel cum am putea evolua?

  18. Imi pare rau ca ati fost jigniti si amenintati, dar nu inteleg de ce v-a deranjat urarea sa aveti copiii gay? De ce ar fi acesta un lucru rau? Cel mai probabil vor fi. Am prieteni gay foarte apropiati, am fost la multe petreceri cu ei si in cluburi gay, am vazut multi copii de varsta liceului. Toti foarte amabili si deschisi, primeau fara reticenta intrebarile curioase, iar la intrebarea pe care o adresam tuturor: „cand ti-ai dat seama ca esti gay? sau cum ti-ai dat seama? sau ai ales?” tot mai multi raspundea ca „e o moda acum”, ca „nu mai esti cool daca nu incerci macar cu ambele sexe” Nu cred ca e important ca baiatul dvs va fi gay ci sa fie sanatos. In schimb ma minunez ca se anunta inca un referendum din categoria #farapenali. E total lipsit de sens. Nu este deloc greu sa deschizi un dosar penal, asa ca pur si simplu penali sau nepenali, cei din functii publice se vor sapa intre ei. Vrei sa ii iei locul deschizi dosar penal, chiar daca castiga in 3 ani procesul si iese nevinovat (oare!?) a fost dat la o parte. Propun boicot si in cazul acestui posibil viitor referendum. Cred ca e cea mai buna solutie.

  19. Eu cred că a fost o problemă falsă ridicată la grad de discurs public doar pentru a fi pupate niște portofele. Politicianul momentului este de inspirație mai degrabă putinistă, genul care ar vinde-o și pe maică-sa, dar care trebuie să mențină un pic de prestanță (în orice caz, nu are nevoie de eticheta de fascist).

    Eșecul referendumului a fost țeapa pe care el a tras-o tuturor celor implicați: pe de o parte cei cu „coaliția” au cheltuit sume imense, masa de manevră a mai căpătat ceva circ de mestecat – iar activiștii progresiști și-au ocupat mintea cu știri false și dezbateri sterile. Ca în cazul scandalurilor de cârciumă din care participanții pleacă uneori cu dinți lipsă; când se stinge lumina, barmanul închide ușa și numără banii.

  20. Sa vezi ce mesaje pline de ura si minciuni am primit eu de la prieteni despre tara in care locuiesc acum! Nu stiu cum am reusit sa nu zic nimic inapoi.
    Si in ultima faza rezulta ca voi fi batuta de Dumnezeu ca n-am aparat religia ortodoxa. Eu ortodoxa fiind, ba chiar practicanta…
    Iar tara asta de ratati depravati imi acorda libertatea de a canta cu preotul la boxe pe strada de Paste Hristos a inviat, desi probabil li se pare ca-s primitiva, iar Romania ar afurisi propriii practicanti doar ca n-au votat ceva ce de fapt n-a schimbat nimic.
    … chiar nu mai e nimic de zis.

  21. Draga Ioana,
    De vreo 2 saptamani te-am descoperit si nu ma satur sa citesc. Te felicit pentru franchetea, curajul si deschiderea cu care scrii, doar oamenii puternici pot face asta.
    O curiozitate: In Luxemburg primul ministru, Xavier Bettel este gay si casatorit cu un barbat din 2015. Dupa ce a fost ales a spus ca nu vrea sa trebuiasca sa-si traiasca viata ascunzandu-se
    http://www.thejournal.ie/luxembourg-prime-minister-married-boyfriend-eu-leader-2107196-May2015/

  22. cum bine s-a spus mai sus: LENEA, indolenta, asta i-a „animat” pe romani. Cele doua tabere o sa ramana fiecare in bula ei si probabil ca o sa traiasca fericiti (sau in fine, linistiti, ca cica fericirea e mai rara, asa) pana la urmatorul motiv de incaierare (real sau fabricat). Ura si badaranie de ambele parti. Victimizare de ambele parti (inainte si dupa). Atata risipa de energie si timp pretios ca sa le facem jocurile unora sau altora! (am votat conform constiintei, nu ca sa ader la vreo organizatie sau alta. Ce, nu mai putem gandi si noi cu neuronii din dotare, trebuie neaparat sa ne luam dupa ce zice unul sau altul?)

  23. Este socant sa vezi cetateni cu o educatie peste medie, cum propaga idei total gresite, iar altii nu isi folosesc creierul si nici intuitia si nici inima sa incerce sa vada ce urmari la nivel individual si colectiv vor suferi luandu-se orbeste dupa argumente frumos impachetate.

    Nu este vorba de drepturi, ci de faptul ca persoanele ce adera la acest stil de viata bizar creeaza un dezechilibru grav, si la fel ca in fizica, la orice actiune ce ataca echilibrul primordial Mama Natura raspunde, iar unii capata HIV/SIDA. Este un fapt.

    Desi se intimpla asta, aceste persoane si cei ce sustin si promoveaza homosexualitatea nu realizeaza ca drumul acesta nu duce nicaieri, ba mai mult supraliciteaza cu „gay pride”.

    Nu este nimic pride in „gay pride”, este o mare iluzie, o scamatorie. Insa se continua pe linia aceasta, iar multi romani probabil cred ca a maimutari tot ce este degradant in Vest ne confera un mare certificat de europeni.

    Nu exista in nici o religie sau traditie spirituala proslavirea relatiilor homosexuale. Insa se pare ca am devenit mult prea indulgenti cu propriile slabiciuni si vicii iar bizarul ni se vinde drept normalitate.

    • Hai mai ca asta cu HIV/SIDA e o prostie. Sunt mai multi heterosexuali infectati decat msm la nivel mondial, dar ar trebui deja sa stii asta avand in vedere ca te pricepi la tot.
      Ce mai zice Mama Natura acum?

  24. Stiu ca blogul asta si proprietara e cu toleranta, iubirea, blandetea etc., dar nu poate sa puna pauza pentru animalele care au urat chestii de moarte si alte lucruri incredibil de dezumanizante si sa le faca o plangere penala? Inteleg ca trebuie data dovada ca nu asa se procedeaza, dar la ce am citit mai sus ca ti s-a urat nu cred ca exista solutie decat cu masuri legale.

  25. Ioana, Liviu imi pare rau ca ati primit asemenea mesaje. Iar pentru cei care tipa pe-aici ca ei au dreptul la o parere, ca de ce sunt facuti prosti etc si ca ambele tabere sunt agresive incerc sa le explic un lucru (ce tot incearca si ROBO). Pareri subiective si neargumentate pot fi preferintele personale, de exemplu mie imi place mov tie verde. Niciunul din noi nu poate argumenta de ce, dar este un abuz sa ii impui celuilalt aceeasi culoare care iti place tie, nu? Apoi vorbim de adevaruri bazate pe stiinta. De exemplu, 2+2=4. Aici deja lucrurile sunt clare, demonstrate. Daca tu nu esti de acord (pentru ca ti-a spus parintele, care nu e matematematician si a carui parere este irelevanta in acest caz), concluzia e una singura: esti needucat (nu ai facut acea lectie de matematica, esti prost – nu ai capacitatea intelectuala de a intelege o adunare simmpla). Si cu siguranta a aduna alti multi altii ca tine si a incerca sa impui unei societati o aberatie nu va fi primit cu prietenie. Sigur ca intre cele doua exemple extreme exista o plaja larga de subiecte unde poti avea o parere. Tocmai aici e problema, stiinta la un moment dat este onesta si admite ca nu exista dovezi concludente intr-un sens sau altul. Religia nu, are o convingere despre orice (am si eu o intrebare, de unde stiti ca nu este pacat sa cititi Fb, Bloguri, etc? este scris in biblie? :P) Revenind, cand nu exista dovezi se poate purta o discutie argumentata pe subiect. Si da, atunci intr-adevar ai dreptul sa ti se respecte opinia. In concluzie, deci poti tipa in doua situatii: ceva profund subiectiv si ceva ce nu este inca! demonstrat. Mai sus intr-un comentariu era mentionata foametea si saracia din lume generate de lipsa credintei. Conform ciferelor (statistic, demonastrat) traim perioada istorica cu cele mai putine decese cauzate de boli, razboaie etc.comparativ cu evul mediu (the dark ages) cand se murea pe capete. In evul mediu autoritatea suprema era Biserica – singurii oameni cat de cat invatati erau preotii, care manipulau masele amenintandu-le ca vor ajunge in iad (ca voi aici pe blog, doar ca acum 500-600 de ani!!!). In zilele noastre, bunastarea este generata de stiinta, lumea este guvernata de criterii economice si umaniste – drepturile omului. De aceea, cand apare o „formatiune” suspecta, cu argumente de ev mediu, generand ura, sustinuta de politicieni corupti, de biserica (si mai corupta – institutie care alimenteaza frica si irationalitatea) nu este o idee buna sa semnezi pe listele lor sau sa votezi cu ei. Normal ca noua, cei care nu am fost de acord cu referendumul si cu ideile promovate, ne e frica. Rational, obiectiv nu vrem sa ne intoarcem in evul mediu. Si da, in momentul in care ai votat cu ei le-ai semnat un cec in alb. Te-au manipulat, ei+politic+biserica. Nu, nu ai luat decizie pentru tine. Rabdarea si puterea de care au dat Robo si Ioana dovada este supraomeneasca. Religia are rolul ei in societate, te poate ajuta in momentele grele, poate fi un reper. Al tau, intim, personal si atat.

  26. Intre timp, la solicitarea sotiei tale, Robo drag, aflam cam care e treaba prin Canada:
    Exista lege (data in 2017) pentru adresarea persoanelor de gen neutru. Nu te conformezi si te adresezi altfel, esti „criminally charged”. Da, ati citit bine. Asta e, te adresezi cum vor nebunii, ca doar nu ai chef de puscarie.
    In actele de la scoala esti doar parinte 1 si parinte 2. Exista parade gay ostentative, gay pride si gay month ca sa te obisnuiesti cu ideea de gay.
    In maternitati au inlocuit breastfeeding cu chesfeeding tot ca sa nu discrimineze, nu poti intreba a cui mama esti, e jignitor, se face educatie asistentelor sa fie foarte atente sa nu cumva sa jigneasca cuplurile same sex folosind termenul mama cui nu se simte mama.
    Suna bine?

    • sincer, eu una nu am o problema cu nimic din cele de mai sus. ce anume te deranjeaza, mai exact?

    • Doamne, cand va vad asa infricosati de cum stau lucrurile in Canada ma apuca rasul. Isteric, dar oricum. Cand o sa ajunga Romania precum Canada, Cristina? 🙂 De ai gasit sa compari tocmai legea asta care nu iti convine.Tu ai vazut ce prim-ministru au oamenii aia in Canada? Ce sistem de educatie? Ce sistem sanitar, ce medici, ce profesori, ce salarii, ce viata?

      Pe cuvant, suntem la ani lumina, oameni buni, macar de am ajunge noi vreodata in viata asta sa traim precum un canadian, zau. Nu va mai faceti zilele amare pentru ceva ce nu exista de fapt, nu va mai preocupati de cai vezi pe pereti, uitati-va la ce probleme sunt acum in Romania si incercati sa luptati cu ele, daca tot vrei sa luptati cu ceva. Imi inchipui ca femeile acelea batute pana la moarte in familiile lor mega-traditionale ar aprecia un gen neutru, macar asa ar disparea, poate, cumva, si ar scapa de chin. E o imensa ipocrizie inchiderea ochilor la atatea probleme reale pentru unele imaginare. Pe cuvant, reveniti-va, macar sa ramana genul neutru problema Romaniei si atunci vom mai vedea.

      P.s. Nici eu nu vad mari probleme cu acea lege, sincer, mai ales ca tu ai scris doar o perspectiva aici. Macar de am fi mai atenti cu totii cum vorbim unii cu altii si am fi mai precauti. Lasa ca e ok in Romania sa zici orice oricum si sa nu raspunzi in vreun fel, e mult mai bine. Dar, repet, discutia asta e inutila. E ca si cum ai vorbi de creveti cu prea putin usturoi cand noi nu avem nici macar un colt de paine.

    • Sunt uimit ca idiotenia asta cu Parinte 1 si Parinte 2 inca se mai discuta, eu stiu de ea de niste ani buni. E si normal ca daca se recunosc familiile homo, atunci nu mai poti scrie pe formular mama/tata, deci nu inteleg care e problema, e consecinta fireasca a recunoasterii familiei homosexuale, adica e fix aceeasi discutie (i.e. suntem sau nu de acord cu familiile homo), nu e nimic nou.

      Daca scria si Parinte 3 pe langa P1 si P2, atunci da, aveam ce discuta.

      De altfel, si pe unele formulare pe care le-am completat eu in romania scrie asa.

      Numai niste speriati de bombe ca voi pot sa creada ca daca scrie asa pe un formular inseamna ca gata, nu mai ai voie sa spui mama/tata si sa inveti copiii de mama/tata. Nu, ii inveti in continuare ce vrei tu, dar tii cont si de realitatea ca unele familii au 2 mame sau 2 tati in loc de 1 si 1. Ce mare branza?
      La fel cum si acum exista si la noi copii cu 1 singur parinte, fie mama, fie tata, sau cu 0 parinti. Trebuie sa le explici copiiilor tai de ce e asa? Trebuie. Ce mare branza sa le mai spui ca mai exista o situatie in plus, respectiv 2 mame sau 2 tati?!

      Toata chestia asta cu „sa nu ajungem ca in Canada” e sinistru de ridcola, mi se face greata numai cand o vad/aud.

      Din pacate, nu avem nici o sansa sa ajungem ca in Canada, ca la noi e plin de crestini pt care a fi crestin inseamna doar a fi impotriva celor diferiti, dar in rest, furam, luam/dam spaga, mintim si tragem chiulul cat putem. Deci nu avem nici o sansa sa fim nici 10% ca in Canada in urmatorii 50 de ani, putem sta linistiti si sa cautam in continuare paiul din ochii altora in timp ce ne prefacem ca nu vedem barna din ai nostri.

  27. Nu ai vreo problema cu cele de mai sus, bravo tie. Esti open minded . Nu uita sa le spui copiilor cum sa vi se adreseze, parinte 1 sau 2, stabiliti cine-i 1 si cine-i 2 . Exclus mama sau tata ca suna discriminatoriu sau „fob”. Trageti la sorti. Breastfeeding sau cheastfeeding nu mai e problema, ca sunt diversificati deja. Succes! „Minunata lume noua” e la voi in „familie”. Cu nepotii n-o sa fie nici o problema, o sa fie „decantati” .Si cuvintele mama si tata o sa fie pornografice deci vor iesi din uz.

    • Cred ca nu ai inteles despre ce e vorba. Nu si-a propus nimeni sa schimbe sau sa reglementeze felul in care se adreseaza copiii in familie, in parc, oriunde, e vorba despre felul in care se adreseaza angajatii statului in comunicarea cu cetatenii canadieni. Cu care eu sincer nu am nici o treaba si nu as avea nici daca s-ar aplica si in Romania (unde deja exista formulare cu Parinte/Reprezentant legal si nu cu Mama/Tata), nu ma simt mai putin mama ca pe un formular sau la un ghiseu cineva ma intreaba cum vreau sa mi se adreseze (acesta e alt aspect, de fapt ideea e ca oamenii sa fie intrebati cum doresc sa fie numiti si iar nu vad o problema cu asta). Ce treaba are asta cu nepotii mei?
      Aici ai mai multe detalii, poate te ajuta sa intelegi mai bine despre ce e vorba. https://www.cbc.ca/news/politics/service-canada-gender-neutral-1.4585629

    • Ion Coja, acelasi personaj care neaga Holocaustul din Transnistria si sustine ca Antonescu a fost un erou si un aparator de neam (dar numai dc nu esti Rom sau Evreu)? In 2004 a existat un raport asupra Holocaustului in Romania, iata linkul: http://www.pogromuldelaiasi.ro/wp-content/uploads/2012/08/Raportul-Comisiei-Internationale-pentru-Studierea-Holocaustului-in-Romania.pdf . Citeste un pic ce scrie despre Ion Coja. Daca tu consideri ca e de luat in considerare parerea unui neo-legionar, pseudo-intelectual, atunci ti-as sugera ori sa-ti faci abonament la o biblioteca ori sa iti dezvolti un pic spiritul critic.

    • habar n-ai de cati am dat pe net cu inclinatii neo-legionare pe care nici habar nu au ca le au, fiindca sunt inculti si corigenti la istorie si la bun-simt. O gramada de nebunii ultra-patriotice si ultra-habotnice, gen Petre Tutea, vrajesc mintile naïve si neinformate, care, daca tot il amintesc pe mosul de mai sus, le posteaza cu mandrie pe facebook, fara sa aiba nici cea mai mica curiozitate sa afle cine a fost, de fapt, Tutea. Exact acelasi tip de ignoranta. Pun botul la declaratii din astea patriotarde si nici nu le da prin cap sa se intrebe cine e sursa si ce hram poarta. Cel mai periculos tip de ignoranta. Ignoranta cu staif si fudulie.

    • Cred ca deja unii au aflat ca personajele pe care le tot citeaza sunt legionari si sunt ok cu asta. 🙂
      Ma uitam la judetul Suceava, judetul in care m-am nascut, singurul in care s-a intrunit cvorumul… exista o miscare neo-legionara acolo in toata regula… au aparut si lozinci prin oras acum vreo doi ani, lumea militeaza pt interzicerea unui festival de rock pe motiv ca ar fi satanist, ceva foarte frumos.

      Apropo de Tutea si de alte personaje legionare pe care lumea le citeaza, si prietenul Vlad Voiculescu a dat anul trecut pe FB o motivationala din asta din Tutea cu poporul si dumnezeu. A zis dupa aia ca el crede ca poate fi de acord cu anumite lucruri pe care le-a zis maestrul fara sa fie de acord cu toate ideile lui.
      Mmmbine.

    • Cei despre care tu vorbesti urat ai avut valori morale si demnitate.Au suferit fizic foarte mult pentru crezurile lor si totusi nu s-au dezumanizat.Poate ca la multi din cei care ii apreciaza pe acesti „mosi” (ce sa faci,nu sunt toti tineri,frumosi si liberi) exista ignoranta cu staif si fudulie,ceea ce mi se pare mai bine decat prostia, nesimtirea si ipocrizia crasa pe care o citesc prin comentariile de pe aici.

    • Ana, valorile alea „morale” si „demnitatea” de care pomenesti au contribuit direct si indirect la uciderea in masa a aprox 300,000 de oameni care s-au nascut cu „greseala” de a avea alta religie, pe care unii poate nici nu o practicau. Fyi, vorbesc de evrei, cetateni ROMANI de religie mozaica. (si asta e singurul exemplu pe care il dau). A fost bine? Ca daca pentru tine a fost, tu sfidezi bunul simt si nu esti decat o ignoranta. Din nou, fa-ti abonament si tu la o biblioteca, citeste un pic publicistica anilor 30, lasa citatele de pe net in amaru’ lor, dar judeca dincolo de obsesia asta cu ortodoxia si neamul romanesc. Ca daca e sa intram pe terenul BOR, cauta putin cine a fost Iustinian Marina, ce s-a intamplat cu Greco-Catolicii, cu preotii de la Blaj. Sau suferinta e justificata si prea marita doar daca e a unui Roman Ortodox get beget? Cata sfidare si nerusinare.

    • Dupa ce vei pune mana si te vei informa, sa zicem pe net ca nu te trimit la biblioteca, o sa vezi ca proasta si ipocrita nu sunt eu. Intre timp, divinizati-l pe Tutea. Mereu personajele astea vocale si pline de intelepciune sunt adorate de unii ca tine care se simt ‘telectuali cand aud de Tutea de ex., fara sa stie nici un bob cine e omul din spatele declaratiilor fornaitoare, nationaliste, isus-e-roman-iste. Ridicoli mai sunteti! Somn usor!
      ce usor va faceti idoli….
      #saraccuduhulsimandru

  28. Incredibil cate extrapolari se fac dintr-o lege clara, precisa, care se adreseaza unei anumite situatii, unei categorii de servicii publice.
    Da, mi se pare absolut normal ca in actele oficiale, in institutiile publice, sa se faca diferenata intre mama/tata/parinte/tutor legal.
    Explicatia este foarte simpla: in vestul mult hulit familiile care adopta copii nu se numesc mama/tata ci parinti. Cei care iau copii in plasament se numesc tutori legali. Tatal si mama naturali ai copilului adoptat sau dat in plasament pot fi inca in viata insa decazuti din drepturi „parintesti” nu din dreptul de a fi in continuare numiti de copil mama/tata. Copilul si doar copilul infiat/dat in plasament decide (singur) daca isi va striga parintii adoptivi mama/tata sau pe numele mic. Parintii adoptivi/tutorii legali nu se simt raniti in orgoliu ca vor fi strigati pe numele mic, respectul acordat reciproc primeaza in schimb.
    Altfel, e doar logic ca acesta sintagma sa se aplice si in cazul cuplurilor de acelasi sex.

    In alta ordine de idei, mi se pare amuzat si de-a dreptul ipocrit sa emigrezi intr-o tara in care parteneriatele civile (casatorie/pax) sunt legale si tu sa iti sustii vehement opinia cum ca Romania se va duce pe apa sambetei cu asa lege (era un comentariu pe FB a unei doamne care locuieste in Belgia, unde este 1 parada gay /an, unde in centrul istoric al Bruxelles-ului este un cartier de baruri dedicate persoanelor LGBT – oricine poate intra in barurile respective-, si unde eu nu am vazut niciodata nimic iesit din sfera comunului/bunului simt. Nici macar saruturi pe strada. Mai mult decat tinut de mana/imbratisati nu am vazut, insa acele persoane puteau fi foarte bine rude, prieteni care nu s-au mai vazut de mult timp, etc…).
    Acelasi lucru este valabil si pentru Franta (am locuit multi ani in Bruxelles, de mai bine de 5 ani locuiesc in Franta, vorbesc in cunostinta de cauza).

    Pentru vorbitorii de engleza sunt cateva statistici demografice interesante aici: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=People_in_the_EU_-_statistics_on_household_and_family_structures

    O mica curiozitate: a 2 a tara din lume, dupa Olanda, care a legalizat casatoriile civile intre pesoane de acelasi sex (Belgia in 2003) are un numar mic de casatorii de acest gen la activ (0,3/100 din totalul casatoriilor in anul 2011).

    • Asta-i o observatie foarte buna, crestini ferventi care sunt impotriva homosexualilor dar au emigrat in tari in care se permit casatoriile homo.
      Asta arata din ce sunt facuti unii din crestinii romani: din ura si din preocupare pentru bani.

  29. Eu am boicotat dar nu am stat indiferenta la vot: dar duminica la amiaza erau 25% prezenta, eu si alte cateva mii de oameni din comunitatea mea apropiata am fi iesit la vot sa votam CONTRA.
    Nu ne jigniti ca nu ne-a pasat de vot – nu stiti ce e in mintea noastra, fiecare judecam diferit, nu cum decide altul. E imoral sa impunem altora cum sa voteze.

  30. Ai dreptate Ioana, ce ai citit tu despre strategia de educatie parentala care ar costa bugetul de stat vreo 70 milioane de euro, e o stire falsa si asta pentru ca in realitate, costurile estimative sunt de cel putin 3,7 milioane de euro, vezi link-urile de mai jos:

    -http://mobile.hotnews.ro/stire/22504787

    -https://www.google.ro/amp/s/m.stirileprotv.ro/lbin/amp/index.php%3farticle_id=3785853

    Probabil si astea sunt tot fake news pentru ca vin sa arate in mod ostentativ, desigur, costurile inutile ale acestui program si demersul lor real, dar mai ales pt ca sunt impotriva convingerilor tale 100% corecte.

    Faptul ca familia traditionala are disfunctionalitatile ei, se datoreaza lipsei principiilor morale, rautatii si lipsei de asumare a responsabilitatii de catre oamenilor. Sa adaugi la acestea, o alta caracteristica negativa si anume cea a familiei cu doi parinti de acelasi sex, nu va face decat sa se adanceasca imoralitatea si sa sporeasca degradarea societatii in care traim. Zic asta pentru ca scopul declarat al conducatorilor LGBT este sa distruga familia traditionala si sa o redefineasca, intr-un mod grotesc si dupa bunul plac. Astfel de declaratii se gasesc destul de usor online iar una din ele poate fi accesata in link-ul de mai jos:

    https://m.youtube.com/watch?v=EvZxBOQA82E

    Intr-un final, cand oamenii isi vor da seama ce au facut, va fi deja mult prea tarziu.

    • Nu este nimic imoral intr-o familie formata din 2 parinti de acelasi sex decat in mintea celor care cred ca au ei monopol pe moralitate.
      Imoral este sa spui ca familia formata din 2 parinti de acelasi sex este imorala.
      Furati si mintiti mai putim, crestinilor, daca vrei sa fiti mai morali, incetati insa sa le spuneti altora cum sa-si traiasca viata, ca sa faci asta e imoral.

    • Dimpotriva, totul e imoral intr-o familie cu doi parinti de acelasi sex, la fel cum imorala este si o familie traditionala care se desparte din cauza alcoolului sau a lipsei de moralitate a unuia din parinti. Defapt, e imoral sa iti doresti ca reproducerea umana sa scada treptat sau sa dispara prin perpetuarea modelului de familiei cu doi membri de acelasi sex. Asta isi doresc si cei care conduc lumea din umbra, nu doar prin schimbarea familiei ci si prin adaugarea de tot felul de „conservanti si aditivi” in mancarea pe care o consumam. Oamenii sunt supusi greselii si s-a putea sa minta sau sa fure la un momentdat. Iar viata si-o traieste fiecare cum vrea, ceea ce conteaza este daca prin trairea ta influentezi pozitiv pe cei din jur. Daca totul in viata ta este in ordne si ai raspuns la aproape toate intrebarile care te framanta, atunci mergi bine. Insa o viata traita in dezbinare, cearta, risipa si tulburare emotionala, cu siguranta nu reflecta pozitiv si nici nu are cum sa fie un exemplu. Iar in ziua de astazi, tocmai un astfel de model negativ se promoveaza din pacate.

    • bine, atunci eu zic ca trebuie sa militati ca sa bagati toate chestiile astea pe care le-ai spus in lege, in constitutie, unde o fi, numai sa va asumati explicit ca voi vreti sa legiferati ce e moral si ce nu e.

      in definitiv ce ma scoate din sarite este ca vreti sa faceti legi din astea despre ce e moral si nu e doar pentru unii, in timp ce altora le lasati liberatea de a fi imorali.

      deci, primul pe lista, consumul de alcool – va rog sa-l scoateti in afara legii, eu sunt de acord.
      lipsa de moralitate a unui parinte – de acord, va rog sa propuneti ca cine e prins cu spaga sau cu minciuna si e parinte sa intre la puscarie.
      cine nu face copii – la puscarie
      cine pune aditivi in mancare – la puscarie
      cine se cearta si traieste in dezbinare – la puscarie
      cine e preot si e mai interesat de bani decat de credinta – la puscarie

      sa vedem cati dintre crestini o sa mai fie liberi daca trec legile astea de mai sus, chiar astept cu nerabdare.

      altfel, daca nu militati pentru toate astea pe care le-ai zis, sunteti doar niste ipocriti sinistri.

    • Toate lucrurile mentionate mai sus au fost deja legiferate ca fiind imorale, inclusiv relatia amoroasa intre doua persoane de acelasi gen, acum foarte mult timp de catre cineva pe care nimeni nu il baga in seama si de care tot mai putini au nevoie. Si pentru ca El este drept, a lasat pe om sa aleaga daca vrea sa respecte sau nu aceste legi. Cine alege sa le respecte bine face si este rasplatit ca atare iar cine nu le respecta, este, la fel, rasplatit dupa cum se cuvine, doar ca rasplata celor care respecta este, dupa cum iti poti da seama, diametral opusa fata de cea din a doua categorie.

      In ceea ce priveste legile tarii in care traim, in afara de facerea de copii si conduita preotilor, toate faptele de mai sunt sunt pedepsite, intr-un fel sau altul de catre Codul Rutier sau Codul Penal, dupa caz desigur.

      Consumul de alcool la volan este pedepsit (Art.336 din Codul Rutier).
      Consumul de alcool si deranjarea linistii publice este pedepsit.(Art.371 din Codul Penal)
      Luarea de mita(spaga) este inca pedepsita, asta pana nu o scoate Dragnea din Codul Penal (Art.289 din CP)
      Marturia mincinoasa este pedepsita(Art. 260 din CP)

      Natalitatea, dupa parerea mea, ar trebui incurajata de stat prin scutiri de taxe sau acordarea de subventii, nu pedepsita. Iar preotii care sunt lacomi dupa bani sau dupa alte foloase, nu au nicio legatura cu Dumnezeu. Oricum problematica credintei este un alt subiect de sine statator dar de care fiecare ar trebui sa se preocupe printr-o cercetare amanuntita macar 1 luna de zile.

      In concluzie, moralitatea a fost reglementata cum trebuie si definirea ei este disponibila pentru toata lumea care doreste sa o cerceteze. Depinde numai de noi daca vrem sau nu sa aderam la principiile lasate de Cel de sus.
      Libertate este destula, poate chiar prea multa.
      Aveti dreptul fiecare sa faceti cum considerati doar ca ar trebui sa luati in calcul si factorul divin.

      Nu vreau sa influentez pe nimeni, ci am vrut doar sa propun spre gandire si cercetare, acest element al divinitatii.

    • mi-ai raspuns pe langa subiect cu alcoolul, ca si cu celelalte.
      daca consumul de alcool este imoral, el ar trebui interzis pur si simplu, in orice situatie.
      consumul de alcool la volan nu este interzis pentru ca e imoral, ci pentru ca e periculos.
      e o diferenta esentiala aici.

      la fel cu spaga si cu minciuna – daca sunt imorale, atunci te rog sa le interzici fix pentru asta, in toate situatiile, inclusiv cand dai spaga la medic sau la nasul de tren, inclusiv cand iti minti copiii, nu doar in anumite situatii.

      iar la aia cu popii o dai cotita – ce importanta are ca au sau nu legatura cu dumnezeu? noi vorbeam de facut o lege ca sa-i bage la puscarie pt ca sunt imorali.

      stupefiant mi se pare ca te contrazici sigur si nu pare sa-ti dai seama de asta.

      spui asa:

      Si pentru ca El este drept, a lasat pe om sa aleaga daca vrea sa respecte sau nu aceste legi. Cine alege sa le respecte bine face si este rasplatit ca atare iar cine nu le respecta, este, la fel, rasplatit dupa cum se cuvine, doar ca rasplata celor care respecta este, dupa cum iti poti da seama, diametral opusa fata de cea din a doua categorie.

      ceea ce este corect, sunt 1000% de acord cu asta.

      intrebarea este: de ce nu aplicati chestia asta de mai sus si in cazul homosexualilor?
      de ce nu-i lasati sa aleaga daca vor sa respecte sau nu legile lui Dumnezeu si sa suporte consecintele propriilor lor alegeri, ci doriti sa le impuneti voi, prin legi lumesti cum sa traiasca?

      nu este in directa contradictie cu libertatea lasata si lor de Dumnezeu? ca doar tot el i-a facut si pe ei, nu doar pe noi ceilalti.
      nu inseamna ca nesocotiti insasi vointa lui Dumnezeu, care, asa cum foarte bine spui, a lasat oamenilor libertate??

    • Ceea ce am vrut sa scot in evidenta este ca situatiile pe care le-ai mentionat tu, intr-o numita forma, sunt deja sanctionate de lege.
      Eu as fi de acord ca consumul de alcool sa fie sanctionat de lege in orice situatie iar daca tu gasesti o formulare pentru o astfel de lege, eu te sustin 100%. As fi curios sa stiu cati din cei care au comentat in articolul asta, ar fi de acord cu o astfel de lege. Dar sunt sigur ca nu ai avea nevoie de toate degetele de la o mana ca sa-i numeri.
      Mergand mai departe, din cate stiu eu mita se sanctioneaza indiferent de situatie si trebuie ca cel care ia mita sa fie dovedit sau prins in flagrant. Sunt de acord sa reglementam sanctionarea minciunii in orice fel dar sunt curios cum te-ai gandit tu sa pui in aplicare situatia in care un copil este mintit de parintii lui. Ce facem, instalam camere sau microfoane in fiecare casa si la fiecare haina detinuta de mebrii unei familii? Si daca da, atunci din ce fonduri? Daca tu gasesti o solutie, din nou eu am sa te sustin.
      In treaba cu popii exista o f mare importanta legatura lor cu Dumnezeu. Caci, daca ar avea vreodata in viata asta vreo legatura cu El, atunci nu si-ar dori sa obtina foloase materiale de niciun fel sau sa faca porcariile pe care unii le fac. Eu sunt de acord sa fie pedepsiti daca calca pe bec, indiferent de ce ar face. Dar din nou spun, gaseste o modalitate de a formula si incadra articolul in lege, pentru ca ea sa fie votata si daca aduna numarul necesar de voturi sa fie introdusa in Codul Penal.
      Cei cu orientari diverse, au ales deja sa mearga impotriva legii lui Dumnezeu, ceea ce inseamna ca ce fac ei este gresit. Si nu, voia Lui nu este ca ei sa continue in greselile lor ci ca ei sa isi revina si sa nu mai faca ceea ce fac. Cat despre pedeapsa pe care si-o primesc, aceasta consta in bolile de care se imbolnavesc si de care la sfarsit mor. De altfel, orice curvie, indiferent de forma ei, este pedepsita de Dumnezeu, prin urmare sunt de acord ca ea sa fie pedepsita si de legile tarii.
      Daca vrem sa oprim imoralitatea, trebuie sa nu-i dam voie sa se extinda.
      Dar stii care e problema in toate astea? Ca daca incerci sa pui in practica toate cele de mai sus, Uniunea Europeana, prin institutiile ei, iti va da cu cartea Drepturile Omului fix in cap. Si stii de ce? Pentru ca pe ei nu ii intereseaza si nici nu ii va interesa vreodata, nici cat negru sub unghie, de voia lui Dumnezeu. Mai mult de atat nu cred ca se mai poate zice ceva sau cel putin eu unul am terminat…

    • Ba da, se mai poate zice ceva, anume ca, dupa cum ti-ai dat seama si singur in acest ultim comentariu, de fiecare data cand se incearca sa se faca legi omenesti pe baza religiei, se ajunge inevitabil la restrangerea libertatii oamenilor. Iar asta este exact opusul invataturii crestine, pentru ca fara liber arbitru, fara libertatea de a alege intre bine si rau, omul nu mai este om.

      Aceasta este concluzia la care tu singur ai ajuns, cu ajutorul meu. Gandeste-te la asta.

    • Ionut, eu iti inteleg cumva logica si iti respect credinta, dar uite, ce zici tu: „De altfel, orice curvie, indiferent de forma ei, este pedepsita de Dumnezeu, prin urmare sunt de acord ca ea sa fie pedepsita si de legile tarii.” mi se pare pur si simplu gresit, in sensul in care 1. Tara are niste legi care nu ar trebui sa tina cont de o religie sau alta pentru ca tot tara are niste cetateni care au (inca, cel putin) dreptul sa aleaga in ce cred sau in ce nu cred. Ok, tu crezi in Dumnezeu. Sa prespunem ca eu nu cred, de ce trebuie eu sa urmez normele de moralitate ale religiei tale? 2. Tocmai aici e ipocrizia acestui referendum: in loc sa vedem curviile din ochiul nostru, ne uitam la ce fac altii. Dar chiar si asa, pana la urma ce intelegi prin curvii si cum vrei sa le pedepsesti? Sa omoram cu pietre pe cei care isi parasesc nevestele sau pe cei care fac sex inainte de casatorie? Cum propui sa facem asta?

      In incheiere mai zic doar ca ma socheaza cum gasesti drepturile omului ceva asa, suplimentar si inutil. Eu zic ca nu e asa. Eu zic ca poate nici nu ai avea voie sa scrii aici pe un blog si sa dezbati daca nu am avea niste drepturi fundamentale. Poate nu ai putea sa crezi in ce Dumnezeu vrei tu daca nu erau drepturile alea. Deci eu zic sa te gandesti un pic la asta. Extremismul si trufia nu cred ca sunt atributele unui crestin. Sau nu ar trebui sa fie, desi din pacate vedem ca exista multe derapaje…..

      P.s. Cu Uniunea Europeana la fel, ma socheaza adesea cum multi o vad un mare dusman. Pur si simplu ma lasa fara cuvinte, nu reusesc sa inteleg aceasta idee.

    • @Cristiana
      „Uniunii europene nu ii pasa de dumnezeu”

      Da, am recitit azi comentariul lui Ionut T ca aseara se pare ca nu l-am citit cu atentie si este intr-adevar mind blowing. Acum mi se pare ca ce i-am scris aseara la final e fix ca nuca in perete, pt dl Ionut problemele cele mai mari sint de genul „cum faci, practic, sa supraveghezi pe toata lumea ca sa stii daca mint sau nu” de exemplu, si nu enormitatea ca iti propui asa ceva.
      Pare ca dl Ionut nu intelege conceptul asta de drepturi ale omului, intr-adevar.
      Pe de alta parte, imi asum aroganta sa spun ca pare ca nu intelege foarte bine nici care-i faza cu credinta si crestinismul.

      Edit, fara legatura
      Mi-am aminitit acum ca la revolutie maica-mea a zis despre ceva coleg de serviciu care fusese membru de partid ca acum se afiseaza cu ditamai crucea la gat

      Imi dau seama ca noi am devenit dintr-o tara de membri de partid o tara de ortodocsi, practic peste noapte.

      Nu e de mirare ca lumea nu intelege in ce crede si ca nu a internalizat valorile crestine, de fapt. Plus ipocrizia, sa nu uitam de ipocrizie, romanii sunt campioni la asta.

    • Eram cert convins, dupa ultimul comentariu pe care l-am postat, ca nu ai sa intelegi mare lucru, ROBO. Am explicat de doua ori aceleasi lucruri dar din pacate ai ratat sa faci legatura intre idei si asta fie in mod voit, fie din nestiinta. Religii sunt multe pe pamant si majoritatea sunt gresite, asta pentru ca Dumnezeu nu ne cheama la religie ci la credinta. Nici acest concept nu ai sa il intelegi, sunt sigur pt, ca nici daca erai credincios nu l-ai fi priceput, din cauza stadiului in care te afli acum. Asta se poate schimba, dar trebuie sa-ti doresti mai intai sa vorbesti in cunostiinta de cauza, cercetand macar o perioada de cateva zile, ca sa vezi ce este legea lui Dumnezeu si ce spune ea. Altfel, orice argument formulat de tine in privinta moralitatii sau imoralitatii este si va fi mereu nul. Tocmai datorita legii lui Dumnezeu, oamenii stiu astazi despre conceptul de bine si rau, el fiind definit si detaliat pt ca toata lumea sa inteleaga.
      Iar, atentie, orice concept din cartea Drepturilor Omului este bun atat timp cat el nu vine in contradictie cu ce zice Dumnezeu. Inca odata ca sa fie clar, pentru toata lumea, daca un enunt din cartea Drepturilor Omului, cu privire la orice subiect, este diferit de ceea ce zice Dumnezeu, atunci acel enunt devine nul. Si asta pt ca legea umana nu va fi niciodata mai presus de Legea lui Dumnezeu din cauza ca legea facuta de oameni este imperfecta si supusa mereu interpretarii.

      Da, Cristiana, fiecare are dreptul sa aleaga in ceea ce crede sau nu crede. Daca nu ai nevoie de Dumnezeu, El te lasa in pace sa faci cum vrei tu si nu se va amesteca in treburile tale. Insa, atunci cand lucrurile nu vor merge bine in viata ta, sa nu dai vina pe El. De obicei, oamenii ajung la concluzia ca au nevoie de Dumnezeu, doar atunci cand le bate moartea la usa si le este friica de sfarsitul de care vor avea parte. De aceea zic, credinta e de la Dumnezeu iar religia e de la oameni. Nu te increde in ce spune un popă, duhovnic, calugar sau stiu eu cine, despre principiile divine ci cerceteaza si vezi cine are dreptate. Eu nu detin adevarul suprem dar pentru mine, Legea lui Dumnezeu este clara. Cine are ochi de citit sa citeasca si sa cerceteze iar daca nu intelege sa ceara intelepciune de la Dumnezeu, care îi va da pricepere daca cere din toata inima.

      La o simpla cautare pe internet, Cristiana, vei vedea ce este curvia. Si nu, nu are nimeni dreptul sa ucida un curvar sau o curva, cu pietre, pentru ca asta ar fi un pacat inaintea lui Dumnezeu. Singura religie care mai aplica acest lucru este islamismul si dupa cum am zis mai sus, este gresit.
      Sper sa fiti la fel de vehementi si de corecti, in ceea ce priveste drepturile omului, atunci cand libertatea de exprimare religioasa nu va mai fi posibila. Si aici sunt sigur ca atunci, nu veti avea nimic de comentat.

      Imi doresc sa nu imi fi pierdut timpul degeaba si macar unul din voi sa fi inteles ceva.

      P.S.: Nu presupune ca sunt ortodox, caci gresesti.

    • Ionuț toate religiile sunt gresite pentru ca Dumnezeu nu exista, înțelegi acum de ce nu contează cine face anal sau oral cu persoane de același sex sau de sex opus? Viata sexuala e la fel de privata ca si credinta, nu acordam privilegii sau pedepse pe baza lor. Degeaba ai scris 20 de pagini aici dacă ai bazat totul de la început pe o minciuna, minciuna este imorala și ar trebui sa fii pedepsit.

    • Dl. Ionut, dvs sunteti credincios. Puteti intelege si accepta ca exista oameni(nu putini) care nu sunt si pot trai foarte bine/moral si fara codul de conduita divin?
      Moralitatea nu este divina, este un concept derivat doar din empatia si ratiunea umana. Puteti intelege asta? Puteti sa nu mai militate pentru a-l baga pe Dzeu pe gatul celor care traiesc binemersi fara el? Va ofticati ca exista oameni care pot trai binemersi fara a crede ca un copil in Mos Craciun, caci adulti care cred intr-o entitate nevazuta si nedovedita niciodata stiintific, ci doar „simtita” sau „vazuta de oameni din antichitate/scrisa intr-o carte din antichitate” sunt, din punctul meu de vedere, naivi si plini de auto-amagire. Va rog, dl.Ionut, nu mai stability dvs, cei credinciosi, ce este moral/immoral, ci lasati liberal arbitru sa ii conduca pe oameni, cu precizarea asumarii de catre acestora a consecintelor actiunilor lor. Noi nu dam vina pe o persoana imaginara, ci ne asumam responsabilitatea actiunilor noastre. Traiti cum doriti, credeti ce va duce capul sa credeti, dar nu mai incercati sa le impuneti altora modul dvs de viata/de a vedea lumea. Fiti mai toleranti in habotnicia dvs.

  31. Buna ziua. V-am lasat un raspuns amplu la celalalt articol. Din pacate, nu a fost publicat, nu inteleg de ce. Chiar am pierdut 30 de minute, din respect pentru intrebarea Dvs. As fi vrut macar sa cititi.

    • am publicat toate cele 3 comentarii pe care le-ati lasat, nu apar imediat pentru ca sunt moderate si pentru ca nu stau non-stop pe internet sa moderez comentarii, I do have a real life, desi stiu ca pare greu de imaginat. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *