Hey, Google! Despre chestii smart care ne fac să ne simțim proști

Ce e Google Assistant? Dacă aveți smartphone cu Android îl știți: e un program cu comandă vocală din telefon pe care-l activezi spunând Hey, Google și căruia îi poți da comenzi gen Call my wife și Start Waze and navigate to Restaurant Caru cu bere când ți-e lene să iei telefonul în mână și să apelezi pe cineva cu degetul sau să tastezi în aplicație destinația pe GPS.

E acesta un lucru inutil? Absolut, vă voi răspunde eu. Habar n-ai cât de util e, va răspunde bărbatul (meu, dar cred sau mai degrabă sper că și alții ar fi de acord).

Deși, dacă e să fim cinstiți, folositul degetului pe ecran are rată de succes de 90% (mai ales când te grăbești, mai ratezi litere, iconițe etc), iar răstitul la Google Asisstant are o rată de succes de sub 25%, pe sistemul de mai jos:

Ești la volan. Telefonul în suportul lui, pe bord.

– Hey, google, zici tu.
Nimic, zice el.

Copiii din spate deja se amuză, știu ei prea bine ce urmează: Hei, gogule, alo, goagăl, Guguță e surd, te ingoră, hăhăhăăă!

De parcă nu era de ajuns că mă ignoră copiii.

Omul, care are mândria lui, nu se lasă. Se apropie mai mult.
– Hey, google.
Ignore total.

Strigă din toți plămânii:

– Heeeeey, google (în șoaptă: Naiba să te ia de căcat, de ce nu răspunzi, te fac bucăți, să moară Bibi)!
– Biiip, taci c-a mers. I am listening. (Cred și eu, cine vrea să moară?)
– Call Mama.
– Do you want me to play Mamma by Phill Collins?
– No, call MA-MA!
– I did not understand that.
– Fuck… ă… bine, dispari.
– See you next time.
– Pe mă-ta. Ăăă adică bye bye.

Rogi nevasta din dreapta să formeze cu degetul pe ecran numărul soacră-sii. Hai mă că măcar comanda vocală la nevastă merge!

Ei, dar stați, că acesta nu e singurul fel în care Google Assistant îți poate complica viața. Există și un mini computer google assistant pentru acasă, care arată ca o boxă mică și drăguță și care face același lucru ca google assistant de pe telefon: să te scoată din sărite și să te facă să răcnești ca apucatul la o bucată de plastic, dar numai DUPĂ ce ai petrecut ore bune programându-l să îți pornească el televizorul (deși puteai face asta ca înainte la telecomandă), să-ți închidă diverse chestii prin casă (dar asta după ce ai cumpărat și ai programat prize wireless, deși puteai să le închizi și singur ca până atunci, de la buton). Pentru că de ce să-ți complice viața doar telefonul când poți să mai dai bani pe încă un device care să te scoată din pepeni și acasă?

Uneori e drăgut. Dimineața îi zici Hey google, el îți zice Good morning, apoi tu zici How does my day look? și el îți zice cum e vremea, cum e traficul până la job și că ești frumos și deștept (am glumit, asta nu-ți zice, nu e atât de smart să știe de ce ai tu nevoie de fapt cel mai mult dimineața).

Alteori te ucide încet. Pe sistemul: Hey google, turn on the TV. Iar el îți pornește pompa de la acvariu, asta dacă nu cumva îți zice elegant I am not sure how to help with that, adică Ești prost și nu m-ai programat cum trebuie.

Alteori te face să vrei să te tăvălești pe jos de râs, cum ar fi când îi zic Hey Google, play Shallow by Bradley Cooper  și el îmi pune un Stevie Wonder, iar când fiu-miu de patru ani se duce la ei și zice: Hey google, play Fast tu dast by Uiiiii, imediat începe Another Bites the Dust a lui Queen, ceea ce e exact ce-și dorea micuțul care nu vorbește engleză.

– A, deci de putut poți, doar nu vrei, hă?
– Sorry, I did not understand that.
– I bet you did’t.
– How can I help you?
– Shut it.

Bine, despre faptul că practic acest aparat minuscul scanează tot ce vorbim (că doar altfel nu poate reacționa prompt la hey google la orice oră din zi și din noapte) și cu siguranță folosește acest lucru pentru a ne livra mai târziu pe google reclame la lucrurile pe care le menționăm în conversații (și pentru cine știe ce alte lucruri), nici nu mai povestesc.

Deocamdată ne bucurăm că avem în viața noastră încă ceva cu care să ne certăm pe motiv că nu ne înțelegem. Mă gândesc că face parte din antrenamentul nostru pentru viața adevărată…

Sper din suflet că nu doar la noi au loc altercații verbale cu obiecte pe care am dat bani și care au un mod foarte elegant de a ne ignora și enerva în feluri deloc subtile.

Sursa foto: om nervos strigând la telefon via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

23 comentarii

  1. La noi în casa e fix asa. Si avem și Alexa de la amazon, nu doar google assistant. Când nu e bărbatu acasă îmi vine sa mor, ca totul se desconfigureaza, se aprind luminile în toată casa, Harmony care e telecomanda inteligenta conectata la google assistant, imi vine sa mor. Mereu când el se întoarce primul lucru pe care trebuie sa îl facă e sa le reamintească gagicilor astea who’s the boss

  2. Hahahaa. Avem si noi mini assistantul pt acasa. Noroc ca l am primit cadou de Craciun anul trecut, ca daca dadeam noi banii pe el, era motiv de divort! Un lucru face si el bine, stie sa „cante” zgomote albe cand trebuie sa adorm gemenii in rest…l-ai descris perfect!

  3. Doamne, se pare ca la noi timpul a ramas in loc. Scot singura chestii din priza, imi dau singura cu deshtu’ pe ecran si imi sting lumina. Doaaamne, ce viata grea am…..

  4. Eu mi-am dezactivat Siri de pe telefon. In rest, ce zici tu acolo e SF pentru mine.
    Aaa… am mai încercat o data pe Waze sa spun sa găsească o stradă. Nu mi-a ieșit din prima. Văzusem la un șofer ca făcuse asta și lui ii găsise din prima. Cred ca trebuie antrenament.

  5. La mine cu Bixby al Samsungului merge destul de bine, e f util la „Call whoever” din agenda si la gasit chestii pe you tube sau in telefon, cand nu am rabdare sa caut pe unde le-am salvat. Plus ca raspunsurile ii pot fi personalizate (Gen sa spuna buna dimineata in italiana intregii familii, inclusiv caini si pisici sau daca ii spune cea mica „I’m hungry” sa ii raspunda „Mangia pastasciuta” cu stupidul accent englezesc, care o face sa moara de ris) ?

  6. Noi avem Echo care ne stinge/aprinde lumini sau le seteaza la un anume procent cerut, canta muzica ceruta, ne spune cum va fi vremea, joaca word games, ne citeste un poem daca avem chef si copiii chiar se distreaza cu el. Fiica-mea cea mica l-a intrebat: Are you a robot? Interesant ce a raspuns, evident, raspunsul e mereu acelasi.

  7. Dacă aș sugera să aduceți un om străin în casa voastră, să scrie tot ce se rostește în jurul său pe un caiet interminabil care-l va preda colegilor săi în fiecare noapte, cu condiția ca acel străin să facă din când în când câteva lucruri banale prin casa, cu siguranță aș auzi tonul în receptor în secunda doi. Însă, dacă deghizez străinul în iluzia confortului sporit, veți fi convinși că nu aveți nimic de ascuns…

    • Pai cam asta faceau majordomii mai demult :))

      Mega like pentru comentariu, Vasile 🙂
      Eu nu-s fan teoria conspiratiei si ma distreaza tare glumele cu si despre Alexa & Co, dar nu mi-as dori-o la mine acasa. Oi fi mai inapoiata, ma sperie atata tehnologie…

    • nu stiu la ce se refera Vasile mai precis, dar daca se refera la google home mini care ruleaza google assistant, imi pare rau sa-l informez si sa va informez ca google assistant exista pe toate telefoanele android si asculta si si el in permanenta ca sa se activeze cand aude „ok/hey google”

      la fel este si cu Siri si cu orice asistent pe care il aveti pe telefoane

      deci un device gen home mini nu schimba cu nimic jocul, de fapt e mai putin ascultator ca telefonul, pentru ca telefonul e tot timpul langa noi, pe cand home mini sta intr-un singur loc.

      asa.
      acum, in general vorbind, sunt sigur ca acesti asistenti, desi asculta, nu trimit datele si nu inregistreaza daca nu sunt activati, din 2 motive:
      – ar fi o incalcare grava a intimitatii si companiile gen google/ amazon stiu ca ar primi o lovitura puternica, daca nu chiar mortala, in caz ca s-ar dovedi asa ceva;
      – nu este nevoie sa inregistreze, au deja date mult mai bune si mai precise decat vocea pentru ca urmaresc de ani de zile comportamentul nostru pe internet

      cu alte cuvinte, va e frica de un device despre care credeti ca face ceva ce de fapt nu face, fara sa realizati ca google/apple si facebook au deja in atat de multe informatii in legatura cu voi incat practic nu mai au ce face cu ele.
      cu totii suntem demult catalogati pentru google si restul, stiu exact ce sa ne vanda si cum, chiar nu mai au nevoie de alte info.

    • Vai Vasile you made my day!!!!! Ceva de genul vroiam sa spun si eu….si sa ma adaug ca ne ferim sa punem poze cu copii pe diverse retele sociale dar lasam AI sa isi faca de cap in viara noatra privata?

  8. Am vazut acum ceva timp o stire in care spuneau despre Alexa defapt, ca in spatele ei sunt niste spioni care asculta in casa informatii pretioase. De exemplu o familie si a dat seama ca e mai mult decat un robot auzind un râset ciudat care nu era de la Alexa dar venea din interiorul aparatului..
    Pe mine toata treaba asta cu google nustiu de care si Alexa ma sperie teribil.

  9. Nu stiu cum sunt altii, dar prefer sa apas singura pe intrerupator sau sa-mi aleg manual niste cantece pe youtube, nu imi place ideea de aparat care inregistreaza/stocheaza/transmite/prelucreaza orice informatie din casa.
    Nu-s cu teoria conspiratiei, nici nu sufar de mania persecutiei, ca ma asculta SRI-ul sau mai stiu eu ce, dar cum a zis si Vasile mai sus, e ceva ce imi da un sentiment de neliniste si tehnologia asta nu m-ar face sa ma simt bine in propria casa.

    • Asa o fi, dar tot mi se pare creepy 🙂 Am incercat sa comunic cu Siri pe mobil dar nu nimereste ce vreau. Pierd mai mult timp comunicand cu un robot decat daca as pune mana si as face eu lucrul respectiv. Pe aceasta tema e un video amuzant cu 2 scotieni in lift care vor sa ajunga la etajul 11.
      Nu cred ca Google sau Amazon ar lua ”mari lovituri” si daca prin absurd s-ar dovedi clar ca ne asculta cu Alexa, Google assistant, etc ca sa-si rafineze algoritmul de marketing si sa ne aduca publicitate targetata. Cum ar fi ca Alexa sa ”stie” ca e un bebe nou in casa (aude plansul) si Google ar incepe sa afiseze oferte la scutece, body-uri, carucioare, etc? Sa auda latrat si sa afiseze reclame cu produse si mancare pt caini?
      Suntem atat de dependenti de tehnologie in acest punct ca multa lume ar accepta orice, nu ar putea renunta subit la utilizarea acestor produse si servicii.

  10. M-am amuzat copios, dar informatiile se folosesc, si cautari, si vocale si de orice fel, deoacamdata in scop comercial vedem, dar nu se stie…

  11. Sa stii ca al nostru Home Google Assistant functioneaza decent. Ne pune muzica, ne raspune la intrebari de pe wikipedia si a invatat-o pe fiica-mea de fix 5 ani sa zica Hey Google, play Creedance Clearwater Revival. Dupa care a incercat o zi intreaga sa o faca si pe bunica sa zica asta. Iti imaginezi cat am ras? Ah, si sotul a descoperit ca raspunde uneori mai bine la Hey Gugu! Cat despre spioni care ma asculta, imi amintesc cum se cutremurau strabunicii nostri cand sa isi instaleze primul bec sau primul aparat de radio si ma gandesc ca este fix acelasi lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *