Secretul meu cel mai bine păstrat: o carte care dezvăluie copiilor misterul despre mama lor

Nici nu știu ce să vă spun despre cartea asta. Aș vrea să v-o pun în brațe și atât. Știu că în timp ce i-o veți citi copilului vostru sau o veți citi singure, în liniște, veți înțelege tot ce e de înțeles despre ea, despre de ce am simțit că trebuie s-o scriu, despre scopul și miezul ei.

Scriu la textul din ea de câțiva ani. O frază în cap când Sofia mi-a spus pentru prima oară despre castelul invizibil din brațele mele, acela care ei îi vindecă orice durere. Alte trei cuvinte când mângâiam un cap fierbinte adormit pe oasele pieptului mei. Un zâmbet al mamei mele. Palmele moi ale bunicii. Mirosul părului Sofiei, mirosul din casa mea, după ce mama pleacă și lasă în urmă izul ei dintotdeauna, de tutun și parfum dulce. Toate îmbrățișările noastre. Toate superputerile noastre.

Am vrut să scriu o carte care să fie CARTEA.

Cartea pe care o citești în copilărie până o rupi, o pui deoparte și, peste două decenii, când i-o citești copilului tău, îți aduci aminte pasaje întregi, desene în detaliu, culori și imagini care au fost cu tine când ai crescut. Și plângi de dor și recunoștință.

Nu știu dacă am reușit. Am finalizat textul după aproape doi ani de când am pus titlul pe hârtie.

Apoi a urmat un travaliu lung și destul de chinuitor pentru a transforma manuscrisul în carte. Multe schițe, încercări cu ilustratori care n-au făcut să vibreze în desen vorbele mele, am renunțat și am revenit de multe ori. Am vrut de câteva ori să abandonez totul. Nu voia să iasă.

În cele din urmă, Georgiana Chițac a reușit. A luat cuvintele mele, viața mea de fetiță și pe cea de mamă și le-a desenat frumos, duios, viu, colorat, vesel, trist, cutremurător, subtil și adevărat.

Adelina Butnaru a realizat layoutul. Apoi, la trei ani de la primul cuvânt din cartea asta, a plecat la tipar.

E cartea la care am lucrat cel mai mult până acum. E o carte pentru copii în care le-o explic pe mama într-un fel în care poate n-au văzut-o niciodată. Se numește Vrei să-ți spun un secret despre mami?.

Cartea le-o arată copiilor pe mami când era mică, bebeluș în brațe la mama ei, adică la bunica. Făcea trăsnăi și visa mult. Apoi mama crește și devine din fetiță femeie, se împrietenește cu un băiat și împreună vor să creeze ceva mai bun decât ei. Așa apare puiul de om în burtă, unde crește trei anotimpuri, înconjurat de mama lui. Apoi se naște și o cunoaște pe mama, dar și pe tata. Cunoaște lumea de sus, din brațe. Crește. Vorbește. Descoperă o mami frumoasă, deșteaptă, bună, care le poate și le știe pe toate.

Vede și simte castelul din brațele mamei. Intuiește că ea are o putere secretă. Dar care o fi ea?

Ce simte mami când e departe de copil? De ce uneori mami are nevoie de pauză? Și ce ar vrea mami să fac când ea e nervoasă pe mine?

În fine, secretul despre mami e, pe lângă toate cele de mai sus, ceva ce face Universul să se învârtă. Ceva care nu va dispărea nici peste zeci de ani, când copilul de azi va deveni părinte, iar mama va fi bunică.

Asta e. Cu mari emoții că am avut în mână un mister atât de mare al umanității și că i-am făcut dreptate, trimit cartea asta în lume. Sper să facă mult bine, să vindece, să aducă împreună, să facă mame și tați și copii să râdă și să plângă și să vrea s-o citească iar și iar, azi, peste un an, zece, cincizeci.

Mulțumesc Editurii Univers pentru răbdare și sprijin, mulțumesc Georgianei Chițac pentru ilustrații, Adelinei Butnaru pentru layout, vă mulțumesc vouă pentru încredere.

Lansarea cărții Vrei să-ți spun un secret despre mami? va avea loc sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Media a Teatrului Național București. Voi avea alături de mine trei invitate deosebite, pe care o să vi le dezvăui curând. Ilustrațiile originale ale cărții vor beneficia de o expoziție unicat cu vânzare, în foaier. Pentru a participa la lansare, dacă știți sigur că puteți participa, vă rog să completați acest formular, sunt disponibile doar 200 de locuri.

Pentru copii pregătim în lobby un atelier de pictat pe mama, împreună cu un artist ilustrator. 🙂 Nu pe mama mea, ci fiecare pe mama lui. 🙂

Cu voia voastră, o să vă ofer și ceva dulce de gustat, dat fiind că poimâine este ziua mea. 🙂 Mă bucur de această carte ca de cel mai prețios dar pe carel primesc ca să-l dau mai departe.

 

Acum și detaliile practice, fără de care nu se poate, oricât ne-ar plăcea.

Cartea poate fi comandată deja de AICI, primele 500 de exemplare vor primi autograf și o insignă-inimă cadou, să o prindeți de rucsacul copilului sau al vostru drept semn al legăturii indestructibile dintre voi. Cartea costă 39 de lei, are 48 de pagini. Până pe 9 decembrie inclusiv, cartea va avea un preț special de 27,3 lei pe site-ul editurii. Livrările se vor face din 3 decembrie. Din 5 decembrie se va găsi și în librării. Dacă veniți la lansare, o puteți lua de acolo, va avea preț redus.

Asta e.

Recunosc că am emoții mari. E o carte diferită de tot ce am făcut până acum. Nu știu cum va ajunge ea la voi, la copii. Știu doar că îmi doresc mult să vă facă să simțiți cât de norocoși suntem cu toții că ne avem unii pe alții, noi pe copii, ei pe noi, noi pe mamele noastre și ele pe noi și tot așa…

Ah, și încă ceva. Vreau să fac un scurt film documentar despre secretele mamelor. Dacă vreți să participați la proiectul meu complet home-made și necomercial, vă rog să-mi trimiteți pe email la printesa@printesaurbana.ro un clip de 5-10 secunde cu voi, în care îmi răspundeți la întrebarea: Ce secret ai vrea să-i dezvălui copilului tău despre tine, dar te temi s-o faci? Puteți filma cu orice telefon, doar să fie landscape (cu telefonul culcat) și să nu fie zgomot în jur. Mulțumesc. Montez ce primesc de la voi, apoi public aici pe blog. Cred că va ieși ceva incredibil de interesant. Puteți trece în email prenumele vostru, orașul și vârsta, dar nu e obligatoriu.

Gata. Drum bun în lume, carte!

33 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *