Secretul meu cel mai bine păstrat: o carte care dezvăluie copiilor misterul despre mama lor

Nici nu știu ce să vă spun despre cartea asta. Aș vrea să v-o pun în brațe și atât. Știu că în timp ce i-o veți citi copilului vostru sau o veți citi singure, în liniște, veți înțelege tot ce e de înțeles despre ea, despre de ce am simțit că trebuie s-o scriu, despre scopul și miezul ei.

Scriu la textul din ea de câțiva ani. O frază în cap când Sofia mi-a spus pentru prima oară despre castelul invizibil din brațele mele, acela care ei îi vindecă orice durere. Alte trei cuvinte când mângâiam un cap fierbinte adormit pe oasele pieptului mei. Un zâmbet al mamei mele. Palmele moi ale bunicii. Mirosul părului Sofiei, mirosul din casa mea, după ce mama pleacă și lasă în urmă izul ei dintotdeauna, de tutun și parfum dulce. Toate îmbrățișările noastre. Toate superputerile noastre.

Am vrut să scriu o carte care să fie CARTEA.

Cartea pe care o citești în copilărie până o rupi, o pui deoparte și, peste două decenii, când i-o citești copilului tău, îți aduci aminte pasaje întregi, desene în detaliu, culori și imagini care au fost cu tine când ai crescut. Și plângi de dor și recunoștință.

Nu știu dacă am reușit. Am finalizat textul după aproape doi ani de când am pus titlul pe hârtie.

Apoi a urmat un travaliu lung și destul de chinuitor pentru a transforma manuscrisul în carte. Multe schițe, încercări cu ilustratori care n-au făcut să vibreze în desen vorbele mele, am renunțat și am revenit de multe ori. Am vrut de câteva ori să abandonez totul. Nu voia să iasă.

În cele din urmă, Georgiana Chițac a reușit. A luat cuvintele mele, viața mea de fetiță și pe cea de mamă și le-a desenat frumos, duios, viu, colorat, vesel, trist, cutremurător, subtil și adevărat.

Adelina Butnaru a realizat layoutul. Apoi, la trei ani de la primul cuvânt din cartea asta, a plecat la tipar.

E cartea la care am lucrat cel mai mult până acum. E o carte pentru copii în care le-o explic pe mama într-un fel în care poate n-au văzut-o niciodată. Se numește Vrei să-ți spun un secret despre mami?.

Cartea le-o arată copiilor pe mami când era mică, bebeluș în brațe la mama ei, adică la bunica. Făcea trăsnăi și visa mult. Apoi mama crește și devine din fetiță femeie, se împrietenește cu un băiat și împreună vor să creeze ceva mai bun decât ei. Așa apare puiul de om în burtă, unde crește trei anotimpuri, înconjurat de mama lui. Apoi se naște și o cunoaște pe mama, dar și pe tata. Cunoaște lumea de sus, din brațe. Crește. Vorbește. Descoperă o mami frumoasă, deșteaptă, bună, care le poate și le știe pe toate.

Vede și simte castelul din brațele mamei. Intuiește că ea are o putere secretă. Dar care o fi ea?

Ce simte mami când e departe de copil? De ce uneori mami are nevoie de pauză? Și ce ar vrea mami să fac când ea e nervoasă pe mine?

În fine, secretul despre mami e, pe lângă toate cele de mai sus, ceva ce face Universul să se învârtă. Ceva care nu va dispărea nici peste zeci de ani, când copilul de azi va deveni părinte, iar mama va fi bunică.

Asta e. Cu mari emoții că am avut în mână un mister atât de mare al umanității și că i-am făcut dreptate, trimit cartea asta în lume. Sper să facă mult bine, să vindece, să aducă împreună, să facă mame și tați și copii să râdă și să plângă și să vrea s-o citească iar și iar, azi, peste un an, zece, cincizeci.

Mulțumesc Editurii Univers pentru răbdare și sprijin, mulțumesc Georgianei Chițac pentru ilustrații, Adelinei Butnaru pentru layout, vă mulțumesc vouă pentru încredere.

Lansarea cărții Vrei să-ți spun un secret despre mami? va avea loc sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Media a Teatrului Național București. Voi avea alături de mine trei invitate deosebite, pe care o să vi le dezvăui curând. Ilustrațiile originale ale cărții vor beneficia de o expoziție unicat cu vânzare, în foaier. Pentru a participa la lansare, dacă știți sigur că puteți participa, vă rog să completați acest formular, sunt disponibile doar 200 de locuri.

Pentru copii pregătim în lobby un atelier de pictat pe mama, împreună cu un artist ilustrator. 🙂 Nu pe mama mea, ci fiecare pe mama lui. 🙂

Cu voia voastră, o să vă ofer și ceva dulce de gustat, dat fiind că poimâine este ziua mea. 🙂 Mă bucur de această carte ca de cel mai prețios dar pe carel primesc ca să-l dau mai departe.

 

Acum și detaliile practice, fără de care nu se poate, oricât ne-ar plăcea.

Cartea poate fi comandată deja de AICI, primele 500 de exemplare vor primi autograf și o insignă-inimă cadou, să o prindeți de rucsacul copilului sau al vostru drept semn al legăturii indestructibile dintre voi. Cartea costă 39 de lei, are 48 de pagini. Până pe 9 decembrie inclusiv, cartea va avea un preț special de 27,3 lei pe site-ul editurii. Livrările se vor face din 3 decembrie. Din 5 decembrie se va găsi și în librării. Dacă veniți la lansare, o puteți lua de acolo, va avea preț redus.

Asta e.

Recunosc că am emoții mari. E o carte diferită de tot ce am făcut până acum. Nu știu cum va ajunge ea la voi, la copii. Știu doar că îmi doresc mult să vă facă să simțiți cât de norocoși suntem cu toții că ne avem unii pe alții, noi pe copii, ei pe noi, noi pe mamele noastre și ele pe noi și tot așa…

Ah, și încă ceva. Vreau să fac un scurt film documentar despre secretele mamelor. Dacă vreți să participați la proiectul meu complet home-made și necomercial, vă rog să-mi trimiteți pe email la printesa@printesaurbana.ro un clip de 5-10 secunde cu voi, în care îmi răspundeți la întrebarea: Ce secret ai vrea să-i dezvălui copilului tău despre tine, dar te temi s-o faci? Puteți filma cu orice telefon, doar să fie landscape (cu telefonul culcat) și să nu fie zgomot în jur. Mulțumesc. Montez ce primesc de la voi, apoi public aici pe blog. Cred că va ieși ceva incredibil de interesant. Puteți trece în email prenumele vostru, orașul și vârsta, dar nu e obligatoriu.

Gata. Drum bun în lume, carte!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

34 comentarii

  1. Felicitări, prezentarea cărții m-a copleșit si dau fuga sa prind exemplar cu autograf! Oare pot sa ii ofer si fiicei adolescente cartea, ca si cadou? Am 2 fete de 10 si 14 ani, le-as fi oferit fiecăreia aceasta carte, cu siguranta le va plăcea si poate va reuși să „înmoaie” putin din „grozăvia” si infumurarea asta a adolescenței…cand orice spune mama e „aiurea”. De fapt, mi-am cam răspuns singura ? Da, va fi un cadou super-binevenit!
    La multi ani!

  2. Felicitări, Ioana! Emoționant articol, abia așteptăm cartea. Te îmbrațisez și îți mulțumim pentru că ești și pentru că scrii pentru sufletele noastre și ale copiilor noștri. Te iubim cu mic cu mare și să știi că deja cărțile tale sunt citite și recitite de sute de ori. MULȚUMIM!

  3. Felicitari! Sper sa o pot pune in ghete de Mos Nicolae.Ca toate cartile tale sunt convinsa ca si aceasta este minunata.Si sincer imi doresc si autograful.Recunosc ca mai am unul primit personal dar parca nu ajunge.

  4. Ioana, nici nu am citit cartea, dar mi-au dat lacrimile citind articolul si vazand pozele din carte… cred ca o sa plang cand o sa i-o citesc baietelului meu de 5 ani. Am comandat 2, una pentru mine si una pentru sora mea care are 3 copii. Eu locuiesc in Madrid, ajung in Romania pe 25 decembrie, de-abia astept sa ajung si sa o vad 🙂
    Sa scrii in continuare asa de bine ca si pana acum, ma simt perfect identificata cu ce scrii, reusesti asa de bine sa pui in cuvinte tot ce simt ca si mama. Esti minunata!

  5. Toată copilăria ma gandeam: oare bunica a fost vreo data tânăra? Putea si ea sa alerge si sa se urce in copaci? Adeseori o întrebam. Ideea unei cărți în care mama sa fie prezentată complet e super! Felicitări!

  6. Mi-au dat lacrimile, Ioana, doar citind cateva randuri de pe o pagina din carte… oi fi eu mai sensibila, dar cred ca toate mamele se sensibilizeaza cand aud sau vad declaratii despre iubirea pentru puii lor (nu mai vorbesc de declaratiile directe de la pui: “Beiec taie!” si o imbratisare mare cat el…el de aproape 3 ani ❤️). Abia astept sa avem cartea si sa i-o citesc lui Tudor! ?Multumim, Ioana draga. ?❤️

  7. Pare sensibilă, originală și interesantă ultima ta carte, abia astept s-o citesc. Despre faptul ca ai emotii, cred ca e o dovada de modestie ca inca mai ai emotii la cate carti ai scos deja si cate realizari marete ai in palmares. Felicitari, nu te schimba, ramai sensibila si modesta! 🙂

  8. P.s.: LA MULȚI ANI pentru maine, ce tare trebuie sa fie sa fii nascut pe 1 dec 🙂 Sa te bucuri alaturi de cei dragi de tot ce ai realizat pana acum si sa reusesti in continuare sa obtii tot ce-ti propui de acum inainte 🙂

  9. Sper c-am reusit si eu sa prind cartea cu autograf si cadou. 🙁 De abia acum mi-a aparut in feed postarea, uf. De abia astept sa primesc cartea, Andrei (3.8ani) e fff incantat de toate cartile cu Ema si Eric, de sf Andrei a primit CuMinte de Craciun 🙂 fericit ca a primit si bradut de la cei doi copii. 🙂 La multi ani de 1 decembrie!

  10. Care este codul de reducere pentru a beneficia de pretul de 27,3?Multumesc!Sunt nerabdatoare sa o citesc cu piciul meu 2ani si 8 luni.

  11. Printeso, dezamagire mare, nu am primit insigna sub forma de inimioara 🙁 oare nu M am încadrat in cele 500 de comenzi?multumesc

    • Buna, insigne au fost 500, iar comenzi peste 1200, nu am putut oferi tuturor din pacate, doar primelor 500. daca raman dupa lansare, promit sa iti trimit, te rog sa imi trimiti in privat adresa si tel.

  12. Bună Ioana,
    Cum pot afla dacă am prins loc în sala la lansare? M-am înscris prin formular dar nu am primit nicio confirmare.
    Mersi frumos,
    Rebeca Neagoe

    • buna, am trimis tuturor un mesaj pe email miercuri seara, te rog sa cauti si in spam.

    • Buna, insigne au fost 500, iar comenzi peste 1200, nu am putut oferi tuturor din pacate, doar primelor 500. daca raman dupa lansare, promit sa iti trimit, te rog sa imi trimiti in privat adresa si tel.

  13. Sint fericita ca am cumparat cartea asta. MULTUMESC. De ce a durat atit pina am aflat despre ea? De ce nu o cunosc toate mamele? Este o comoara… Textul si imaginile deopotriva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *