Adevărul despre ce, cu cine, cum și pe cât lucrez

Aud multe lucruri neadevărate care se spun despre mine în piața de media de la noi. Unele sunt amuzante. Cum ar fi că cică cer pe un articol 2.000 de euro. Două mii! Adică na, știu că e un tarif care se practică, am văzut și eu sume din astea în prezentările unor bloggeri, în unele cazuri mi se pare un preț justificat, în altele am îndoieli, însă dacă sunt branduri și agenții care plătesc suma asta unor creatori de conținut, înseamnă că prețul e corect. Câtă vreme e cerere, oferta merge! Dar nu, eu nu cer 2.000 de euro pe un articol. Tarifele mele sunt pământești. Am detaliat mai jos.

Alte zvonuri sunt nu doar neadevărate și deloc amuzante, dar și mega enervante. Cum ar fi că am exclusivitate cu o anumită agenție și pot fi contactată și contractată doar prin ei. Nu știu dacă ei răspândesc minciuna asta, nu am de gând să fac contraspionaj, cert e că nu-i adevărat. Nu am exclusivitate decât cu mine însămi. Vrei să lucrăm împreună? Îmi scrii. Nu am nevoie și nici dorință de a fi reprezentată de nimeni exclusiv și contracost, cel puțin deocamdată. Și asta am spus răspicat și onest de fiecare dată când am primit o astfel de ofertă Îmi place să cunosc oamenii, să discutăm față în față, fie că e agenție, fie că e client, fie că suntem toți împreună la o masă.

Observ cu tristețe schemele urâte care se practică și în lumea asta, pe care eu o speram mai curată. Creatorii de conținut ar trebui să aiba standarde morale ridicate, pentru că au o responsabilitate mare pentru TOT ce publică, inclusiv pentru articolele sponsorizate sau mediate de ei.

Ei, și dacă tot am spațiu de exprimare aici, și știu sigur că aici mă citesc și clienți și agenții și oricine ar putea fi interesat să lucrăm sau să creștem împreuă, țin musai să spun acum și aici adevărul despre cum lucrez. Deși am mai spus-o în diverse rânduri. Acum e timpul să le pun la un loc. 🙂 Oricine vă spune ceva diferit, minte. Pentru că e în interesul lui financiar sau personal s-o facă.

Dar stai, poate că mint eu, veți obiecta, și vă mulțumesc pentru obiecție, e una legitimă! Vedeți voi, pentru mine, nimic nu e mai de preț decât credibilitatea mea (indiferent că motivele pentru care o construiesc sunt ca să fac bine, ca să mă umplu de bani sau ca să fiu vedetă sau care-or mai fi motivele pentru care oamenii vor să aibă public). O construiesc de 12 ani, scriind aici aproape în fiecare zi, mii de articole, zeci de mii de comentarii, mii de conversații private. Toate stau atârnate pe firul subțire al credibilității mele. Voi mă citiți pentru că știți că nu vă mint. Și e suficient să mint o singură dată ca firul să se rupă. Știu asta prea bine. Cititorii sunt super inteligenți și nu le scapă nimic. N-am de gând să mint, pentru că nu am nevoie și pentru că prețuiesc prea mult ce am aici cu voi (cititori, parteneri, companii, agenții) ca să pierd totul pentru o sută de euro în plus.

Mi-a spus cineva că i-a spus o fată dintr-o agenție că sunt arogantă și inflexibilă. Înțeleg de ce poate părea așa, deși de fiecare dată când refuz un proiect explic în detaliu de ce o fac. Și da, sunt inflexibilă, e drept, pentru că uite, am spus că n-o să promovez niciodată aici pe blog junk food-ul sau dulciurile pentru copii mici, de exemplu. Nu mi se par sănătoase, nu consumăm, nu mă pot implica în astfel de proiecte. Nu pot promova desene animate pentru bebeluși. Le cred inutile și în detrimentul dezvoltării sănătoase a copiilor. Sunt inflexibilă că refuz să scriu despre lucruri pe care nu le pot recomanda onest? Da, deși la fel de bine poți spune că-mi respect principiile și audiența. Uneori refuz proiecte pentru că nu am timp să le mai gestionez. Nu vreau să muncesc și noaptea. Da, sunt inflexibilă. Timpul meu cu copiii e sfânt. La fel și sănătatea mea.
Cât despre faptul că sunt arogantă… N-aș zice, dar sunt gata să recunosc că e adevărat, deși nu-mi dau seama. Poate voi, cei care mă cunoașteți personal (și cred că sunt deja niște mii de oameni pe aici care mă cunosc personal), puteți lămuri asta.

Da, sunt atentă la munca mea. Încerc să greșesc cât mai puțin. Sunt obosită, trag de mine în fiecare zi zeci de oameni, majoritatea necunoscuți, cu chestii personale, profesionale, de toate. Poate uneori în scris nu pun destule emoticoane, dar respect pe toată lumea și sunt civilizată.

Altă minciună care circulă este că am exclusivitate cu agenția X. Asta mi-au spus mai multe persoane în ultimele luni. Nu, nu am exclusivitate cu nimeni. Lucrez de șapte ani cu aproape toate agențiile de media, online și PR din țară, lucrez și direct cu clienți care mă abordează ca de la mamă la mamă. Dacă le pot recomanda onest produsul sau serviciul, fără să-mi șteargă paragrafe, fără să-mi ceară să laud până la Dumnezeu un produs.

Lucrez de fiecare dată doar pe bază de contract și factură. Livrez la timp ce am promis, iar după încheierea campaniei trimit screenshoturi cu datele de audiență. Deși știți și voi că industria asta nu e doar despre cifre. E despre încredere, despre a aduce împreună o nevoie cu un serviciu, despre a ajuta un produs să fie văzut, chiar dacă asta nu generează o vânzare azi.

Sunt scumpă! Așa mi-a spus cineva, că ar fi vrut să mă abordeze să facem o campanie, dar a auzit că prețul meu e de la 2000 de euro în sus pentru un articol și a renunțat. Normal că a renunțaț, dar heeei, de ce nu mi-ai scris să mă întrebi? În plus, dacă aș lua două mii de euro pe articol, m-aș mai strădui să-mi iau haine și vacanțe la reducere? Aș mai purta oare aceiași teniși din 2008? Poate că da, nu știu. Dar ce-ar fi să vii să mă întrebi?

Nu, tarifele mele sunt mult mai mici de atât. De fapt, des aud de la agenții că sunt prea mici pentru expunerea pe care o ofer, că stric piața.

Well, nu am de gând să-mi iau iaht. Vreau doar să fac lucrurile care-mi plac, să scriu despre ce cred și vreau, să schimb lumea cu cuvintele mele și să pot face asta fără să rămânem restanți la rate sau să ne fie foame. Atât.
Altă gogomănie pe care am auzit-o e că nu am traficul pe care spun că-l am. În primul rând, foarte rar o să mă vedeți vorbind despre cifre. Pur și simplu îmi displace partea asta. Nu postez screensoturi din analytics (nu că ar fi ceva în neregulă cu asta, e absolut normal să fii mândru de ce ai realizat). Dar audiența mea e publică. Aici se poate vedea de către oricine traficul zilnic pe blog și topul celor mai accesate bloguri din țară (dintre cele înscrise), de obicei sunt pe locul patru, cinci sau șase. Datele sunt din google analytics și se actualizează zilnic. Impactul pe Facebook se vede singur după numărul de reacții la postări.

Trăiesc în bula mea. Asta e altceva ce mi se reproșează. Și cu asta nu mă pot lupta. Într-un fel, e adevărat. Nu prea ies la evenimente, lansări, nu prea apar în poze. Asta pentru că multe dintre evenimentele acestea nu mi se potrivesc deloc, nu mă pricep să mă îmbrac frumos, să fac conversație, iar în poze arăt ca o mătură cu dinți. Pentru că am foarte puțin timp liber și prefer să mi-l petrec citind, scriind sau stând cu prietena mea la un pahar de vin. Și pentru că multe dintre evenimente sunt seara, când eu spăl și culc copiii. N-am cum să ajung și gata. Viața mea mondenă e modestă și îmi place asta.

Dar sunt prezentă în comunitatea de cititori și de bloggeri. Merg să vorbesc despre scris celor la început de drum când mi se cere. Mă duc des să le citesc copiilor în grădinițe și școli. Sunt de găsit în parc și sunt teribil de sociabilă. Evit întâlnirile de dragul de a ne întâlni. Urăsc ședințele și meetingurile (mi s-a luat de ele de pe vremea când lucram în agenție și în loc să muncim, stăteam în ședințe să povestim cum ar trebui să muncim).

Ajut antreprenorii la început de drum. Povestesc când dau peste lucruri frumoase. Da, scriu articole de promovare pe bani, dar nu văd nimic greșit în asta. Nu spun minciuni. Nu exagerez în pledoarii pozitive pentru un produs sau altul. Nu scriu ce mi se sugerează, scriu doar ce simt eu că e adevărat și util. Nu am scris lucruri ca să fac rău cuiva vreodată.

Da, uneori greșesc. Sunt prea entuziastă. Vorbesc prea tare. Mă ambalez. Apoi respir, citesc reacțiile și înțeleg ce și unde am greșit. Revin și spun asta. Nu mi-e rușine să recunosc că am greșit. Mi-e rușine să n-o fac.

Nu scriu de doisprezece ani ca să mă îmbogățesc pe spinarea cititorilor mei. Eu cred că e un schimb onest și agreat de toată lumea, din care fiecare poate ieși când dorește. Eu le ofer multe lucruri care-i fac pe ei, pe voi, să revină. Toate sunt gratis. Dar ca să le fac, ele pentru mine costă. Costă timp, odihnă, consum emoțional mare, bani (de hosting, pluginuri, traduceri, terapie ca să pot duce tot ce-mi vine de la zecile de mii de oameni care-mi scriu într-un an). Nu mă plâng, doar vă arăt cum e la mine. Îmi place tot ce fac și o fac pentru că vreau.

Scriu de atâta vreme (și sper să fiu sănătoasă și întreagă la cap să pot face asta cât mai mult) pentru că vreau să fac o diferență în viața celor care mă citesc. Vreau să las locul acesta mai curat decât l-am găsit. Până acum, am avut noroc și a mers bine planul meu. Văd în jur, îmi spun oamenii că scrisul meu contează. Nu aș pune asta în pericol lăudând o tigaie care nu prăjește bine. Nu am nevoie să fac asta. Sunt destule branduri decente, care fac treabă bună, pe care le folosesc de multă vreme sau abia le descopăr, dar îmi plac mult, care sunt dispuse să-mi plătească un preț (care nu e exorbitant) pentru a vă vorbi vouă despre ele.

Mereu mă străduiesc să ofer celor care mă citesc lucruri în plus, gratis. O poveste, o emoție, o informație, o reducere. Și uneori îi invit să citească un text pentru care sunt plătită. Nu sunt obligați s-o facă. Pot, desigur, să-și exprime dezamăgirea că au citit un post sponsorizat. Dar ce bine ar fi dacă și-ar exprima la fel de prompt și aprecierea pentru toate celelalte articole nesponsorizate pe care le-au primit în timp!

Nu e nimic rușinos, murdar, ilegal sau reprobabil în a promova produse, câtă vreme faci asta transparent, asumat și cinstit. Suntem împreună pentru că ceva ne adună la un loc. Și agențiile, și brandurile, tot din oameni sunt formate. Ceva-ul ăsta nu poate fi banul, e un adeziv care nu ține, dimpotrivă, e ca un magnet din ăla care împinge la o parte. Ce ne adună la un loc e nevoia noastră de validare, de bine, de cald, de frumos, de luminos.

Și lucrurile astea nu se obțin cu minciuni și cu bârfe mărunte. Ci cu asumare, adevăr, răbdare, uneori suferință, muncă multă, principii și respect.

Orice auziți despre mine, puteți să mă întrebați. O să vă răspund. Poate nu în câteva minute (primesc zeci de mesaje în fiecare zi în toate căsuțele virtuale), dar o să vă răspund. Și apoi puteți decide singuri dacă sunt arogantă, scumpă, dacă fac ilegalități și așa mai departe. 🙂
Mi-a scris cineva odată într-un comentariu că sunt ipocrită. Ca să ajungi la concluzia asta, trebuie că ai constatat că e o diferență care apare constant între mai multe comportamente afișate ale unui om și ceea ce pretinde că face. I-am răspuns, am întrebat-o dacă ne cunoaștem, dacă m-a văzut vreodată, dacă a vorbit vreodată cu mine. Nu, mi-a spus, dar așa mi-a zis sora mea, că ești ipocrită. Sora ta mă cunoaște personal? Nu, dar e sigură că are dreptate. Uite, n-ai vrea să ne cunoaștem? Și apoi decizi tu care e adevărul. Dar să fie al tău, nu împrumutat de altcineva care l-a luat de la altcineva, care poate de fapt vorbea despre altă persoană. Ne-am cunoscut între timp într-o situație grea. Cred, sper, că știe acum suficiente despre mine cât să nu mai creadă lucruri doar pentru că sună picant și validează o nevoie personală (care nu are legătură cu mine).

Așa și cu micile fitile transmise în business. Hai că le-am lămurit. Sau cel puțin am încercat. Deh, rămân jurnalist. Țin cu adevărul! 🙂

Acum poftiți la dezbatere. Chiar sunt curioasă ce credeți despre cele de mai sus și ce ați auzit despre mine. În afară că am sclavă din Brazilia (NU AM) și că de fapt mama trăiește la noi, dar o țin ascunsă, să nu recunosc că am ajutor (MAMA NU STĂ LA NOI). 🙂

Credit foto: Ioan Stoica

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

79 comentarii

  1. Daca renunti la bona din Brazilia, mi o dai mie?
    Eu te am cunoscut la petrecerea unor prieteni si eu alergam dupa ai mei ca sa le fac cunostinta cu tine (pt ca adorau cartile tale) iar ei alergau dupa animator iar tu alergai dupa mine…. Apoi ne am vazut la vreo 2-3 lansari de carte si la piesa de teatru Ema si Eric din iarna. Confirm ca esti f sociabila si abordabila dar cine stie cum oi fi la ciclu :))
    Eu apreciez transparenta, naturaletea, corectitudinea, onestitatea care reies din toate articolele tale. Nu poti judeca un om dupa 2 articole scrise dar dupa cateva mii din care reies clar valorile si caracterul tau… Eu sunt absolu convinsa ca numai o persoana haina vede/crede povestile cu bone, agentii, arogante si alte asemenea. Cu cat esti mai vocala/vizibila cu atat vei deranja mai mult iar asta se traduce prin barfe si rautati.
    Repet: bona aia te rog sa o trimiti la Buzau

    • Hei, dar nu arăți deloc ca o mătura cu dinți…pluuus ca te îmbraci frumos!!! ?

    • Si eu as avea nevoie de o bona ???(glumesc). Te-am cunoscut la piesa din iarna cu Eric si Ema pe care am vazut-o singura si relaxata (pustiul meu facea vocalize cu tatasu pe afara) ???. Mi-a placut foarte mult naturaletea ta. Si cartile tale despre tot … Stiu ca e greu sa iti faci loc in lumea asta sa fi autentic, dar tu, cumva chiar reusesti. Si ma bucura foarte mult ca „te citesc”. Barfe si rautati vor fi mereu, din pacate. Mult succes in continuare!!! ?

    • Draga Ioana, esti un om minunat. Tu contribui la schimbarea unei generatii.Citeam intr-o carte ca o singura generate de parinti iubitori poate contribui la schimbarea lumii si tu faci asta cu noi. Ne ajuti sa schimbam lumea. Cat priveste oamenii „rai”, am constatat si eu la job ca nu toata lumea face terapie sau Incearca sa scape de frustrari etc. Cei mai multi le varsa le ceilalti si alimenteaza Raul incontinuu. De asta, te intrebam serios pe fb cand te a facut tanti aia ipocrita, cum facem sa nu ne mai suparam de rautatile celorlalti.In rest e bine ca ai scria acest articol, ca sa clarifici, ca sa te descarci. Inca o data, esti un om minunat si fie ca binele pe care il faci sa ti se intoarca insutit.

  2. ai uitat sa zici ca esti probabil singurul blogger din romania care marcheaza TOATE articolele publicitare, nu doar pe alea despre care e prea evident ca sunt publicitare ca sa nu fie marcate
    :))

  3. Uite unul din multele motive pentru care eu urmăresc cu drag activitatea ta din mediul online.

    Sunt putini oameni ca tine. Și cei care au avut ocazia sa te întâlneasca la una din multele tale deplasări prin țară, au văzut ce fel de om ești. …

    Însă pentru a vedea, ai nevoie și de oarece deschidere și simț de observație. Sau răbdarea pentru a trece de primul strat. Cel format din ceea ce credeam că știm și ceea ce este de fapt.

    Mă bucur că ai timp de noi. Că faci ceva și pentru cei din jurul tău. Doi copii sunt centrul universului unui părinte, dacă vrea să crească ceva frumos ?

  4. Te citesc de putin timp,sa zicem…1 an si îmi pare rău ca nu te-am găsit mai devreme.Eu vreau doar să îți multumesc pentru toate articolele pe care le-ai scrisAm râs sau am plâns in funcție de situație regasindu-ma de multe ori in ele.Sa fii mama nu e ușor.Referitor la cele spuse despre tine,cred ca vin de la niste oameni invidiosi pe tine pentru ceea ce construiesti zi de zi,iar cu cât notorietatea ta va crește aceste insulte se vor înmulți.Oricine își pune viața pe tavă,mai devreme sau mai târziu, se va izbi de asemenea bârfe.Banuiesc ca este frustrant sa auzi lucruri atat de urate și neadevărate, însă sfatul meu este să încerci sa nu le mai bagi in seama.La noi este o vorbă „gura lumii nici pământul nu o astupă”,asa ca tine capul sus in continuare si fă ceea ce faci ca o faci foarte bine!

    • Doar te citesc pe blog, însă caracterul si onestitatea ta sunt clare. Sti, sunt din pacate oameni, care trăiesc si se alimentează din ranchiună, răutate, victimizare sau lucruri de genul. Cred că trebuie pur si simplu ignorați (ar trebui ajutati, dar ar fi imposibil pe toti – poate un curs si articole in zona asta pt ei – însă pot fi ajutați doar dc recunosc si isi asuma..). Însă tu ca si scriitoare si jurnalista esti minunata, corecta si plăcută! Mult succes in continuare!

    • Si eu cred ca esti nesimtita si ipocrita rau!!! De aceea te asteptam.cat de repede in Cluj sa iti zic personal ???

  5. No, hai, nu te supăra! Voi, tu și Robo sînteți printre puținii oameni normali la cap, v-aș lua cu mine pe planeta mea.?

    • NU esti aroganta si bag mana in foc pentru asta. De-a lungul anilor ti-am scris de patru ori si de patru ori mi-ai raspuns cu drag si mult mai repede decat ma asteptam iar pentru mine asta spune tot. Esti calda si apropiata de cititori si foarte credibila. Si ia incearca sa ceri 2000 de euro pentru un articol ca nu se stie niciodata. Poate ii primesti ♥️ Eu iti doresc mult succes!

    • Nu pot sa cred ca exista atata rautate si invidie! Continua ce faci, ca faci foarte bine! Te citim cu mult drag, si eu si copiii mei!?

  6. Buna gluma Anei cu bona din Brazilia 🙂 – pe vremea mea era la moda filipine.
    Altfel, blogul este casa ta. Cine vine aici alege constient, chiar daca sunt sau nu sunt de acord cu toate parerile tale, ne dam incaltamintea jos la intrare si ai si dreptul sa ne dai afara.

    Si chiar sa scrii articole de 2000 euro, e treaba ta pe cat le scrii. E legal.
    Restul e tacere.

  7. Haha!Ultima parte a fost chiar tare!
    Draga Printesa, mie mi se pare minunat tot ce faci.Si hey, sa nu mai spui ca nu te imbraci frumos.

  8. Eu lucrez in marketing de multi anj, sunt din tagma „clientii” si am avut multe interactiuni atat cu agentii, cat si cu bloggeri/influenceri direct. Nu am ajuns sa colaboram pana acum, si momentan sunt acasa cu bebe, insa eu am primit numai feedback pozitiv in ceea ce te priveste.
    Citind acest post, mi-am amintit o poveste spusa de cineva dintr-o agentie care era chiar impresionata ca in urma cu ceva ani ai facut o lansare/eveniment la Promenada si ai platit pana si chirie. Ceea ce noi ca si companie, desi am facut multe evenimente la ei, nu am platit asa ceva ever.
    Ideea era ca „Uite domne’, fata asta e mega-cinstita si nici macar nu a pretins ceva de la centrul comercial, ba chiar a platit desi le aducea trafic berechet”.
    So, in concluzie, lasa-i pe invidiosi sa vorbeasca cum si cat doresc. „Vrabia malai viseaza” si „Vulpea ce nu ajunge la struguri, zice ca sunt acri”.
    Keep the good work! Hugs!

  9. Bravo Ioana! Eu admir curajul tau, te stiu de mult din online si de cativa ani din offline.
    La Esther Perel acum vreo 4 ani cand a venit prima data in Romania, am asteptat sa stau de vorba cu tine, ai fost chiar sociabila si mi s-a parut mie, parca prea voiai sa nu superi pe nimeni, sa ii faci pe toti fericiti.

    Asa ceva nu se poate… Cred ca stii si tu…

    Si da, pretul tau e de 2000 EUR fix, asta stiu din piata… Si e foarte bine ca e mare. Calitatea costa!

    • Din moment ce Ioana a afirmat ca nu ia 2000eur, piata are o problema grava de credibilitate iar tu ar trebui sa te hotarasti pe cine crezi 🙂

  10. Personal am apucat sa te vad la un eveniment de lansare in orasul meu, Galati, eram cam sifonata(prima mea evadare din casa dupa nasterea piticului fara motiv de a cumpara chestii ptr casa- cartea nu se pune) si ai fost super simpatica si ptr ca ti-am adresat ceva intrebari legate de viata mea personala, mi-ai oferit si perspectiva ta personala, de care habar nu aveam si chiar mi-ai spus de o varianta de ajutor(un grup) in cazul in care sa am nevoie. Mi-ai parut calda si deschisa la discutii si ajutor, inca imi pari asa si acum imi esti si mai draga dupa ce am citit cartile tale pentru adulti :). Nu stiu cat ceri pe articole, nu mi-a trecut prin gand sa presupun( nu ar fi corect, nu sunt in papucii tai), ma bucur ca pot face parte din lumea ta, chiar si doar printr-un like sau printr-o participare la un concurs. Oameni specialisti in „alti oameni” au nevoie de o schimbare de cariera si ceva reimprospatare de caracter.

  11. Strict din punct de vedere al business-ului, adica obiectiv, fara sa luam in considerare simpatiile personale, esti singura persoana din toata haznaua asta a online-ului romanesc cu care as lucra pe o campanie sau un simplu articol. Si da, am convingerea ca ti-ai merita banii, oricat ai cere. Grija si seriozitatea cu care lucrezi la o campanie nu le-mai vazut nicaieri. Modul in care te implici, in care te documentezi, cum prezinti informatia/produsul, atentia la detalii, timpul pe care il dedici (nu pot sa uit, chiar si niste banale batiste au beneficiat de un articol 100% profesionist, cu informatii pertinente si poze care sa le puna in valoare), toate astea ma fac sa-mi doresc sa am un produs/serviciu pe care sa ti-l pun in mana pentru promovare si sa vad ce frumuseti scoti (din pacate, nu suntem pe aceeasi nisa, dar nu se stie niciodata…). Nu esti doar jurnalist, esti si om de marketing si un copywriter bun, ai ajuns la o maturitate profesionala care te face un om valoros, atat pentru industrie, cat si pentru public si sincer, cel putin din punctul meu de vedere, esti cu mult deasupra celor care se autointituleaza influencerii lui peste si regii online-ului romanesc. La ce mizerii scot aia si ce hazna intretin in mod intentionat in online-ul romanesc, am un sentiment de mahnire cand ma gandesc ca sunt „cei mai mari” si mai bine ca ei nu se poate. E, uite ca se poate! Ah, si fata de ei, tu ai putea sa-ti faci treaba foarte bine oriunde in lumea asta, pe cand ei s-au intors cu coada intre picioare din tarile civilizate unde cica au emigrat, pentru un trai mai bun, bineinteles, ca in Romania pute (oare de ce?).

    Dar in fine, nu despre ei e vorba, ci despre tine. Acest articol nu era neaparat necesar, nu trebuie sa te justifici in fata nimanui, dar inteleg ca ai simtit nevoia sa clarifici niste lucruri. De-acum, tine-o tot asa, ca faci bine ce faci (invidia si barfele sunt un semn bun in sensul asta 🙂

  12. Mie imi place sa cred ca peste ani, fiica-mea de 11 luni acum, vă va cauta sa va multumeasca ca existati si ca datorita dumneavoastra a avut o copilarie fericita! ?

    • Cam asa zic si eu. Fie-mea nu si-a luat bataie, exact pentru ca am decis de cand s-a nascut ca nu e un mod de educatie pe care sa il accept. Si, desi am fost crescuta cu cate o ‘palmuta’ (e drept extrem de rar), am decis ca ea nu va stii nici ce este asta.

      Am gasit recomandari misto de carti pe care le-am devorat si, chiar daca nu sunt o mama perfecta, cred ca fiica-mea creste destul de fericita. Am gasit solutii la multe probleme de parenting si o comunitate faina, cu care am putut discuta chestii sensibile.

      Munca asta trebuie sustinuta si financiar, pentru ca nu iti poti jertfi viata de familie si timpul degeaba. Eu stiu asta bine, ca am renuntat la niste proiecte in care am pus multi bani si timp, doar pentru ca din pacate nu produceau altceva decat pierdere de timp. Si, ca mama proaspata atunci, exact timp nu mai aveam. Comunitatea in cauza nu a fost incantata de decizia de a inchide situl respectiv, dar nu se putea sa stau 5-6 ore pe zi sa moderez si ofer solutii de web design (era un forum de webmasteri destul de infipt in vremea aia) doar pe multumiri.

      Deci, atat timp cat faci bani, vei putea si sa investesti constant in acest proiect si cele conexe. Pentru ca totul in lumea asta costa si timpul cu copiii nostri este sfant.

      Cat priveste aerele de vedeta, am stat cateva minute la discutii, nu ai parut sa suferi de ele. Vezi ca mi-esti datoare cu o vizita la sat, cand venim si noi prin tara. 😀

  13. Și chiar dacă ai luat 2000 de euro pe articol, care e problema cititorului critic, de fapt?
    Că există unii care ar da banii ăștia? Că îi câștigi tu și nu el, criticul? Păi, ce-l oprește? Să scrie. E loc pe internet pentru toată lumea.
    E absurd cum se iau te miri ce maimuțoi, de bloggări, pentru că, vezi-Doamne, fac reclamă și câștigă bani din ce scriu. Ce ar vrea? Să dai în cap? Să lucrezi cot la cot cu el?

    E o non-problemă faptul că un cetățean câștigă bani dintr-o activitate pe care o prestează.

    • problema este ca acest zvon lansat de nu stiu cine indeparteaza potentialii clienti pentru ca li se pare ca e prea scump.
      zvonul e lansat, probabil, exact cu acest scop, de a indeparta potentialii clienti.

  14. iti multumesc ca existi si ne imbogatesti vietile cu scrisul tau, te iubesc Ioana! Eu locuiesc in Cehia dar te citesc dinainte sa am copiii – esti un model demn de toata lauda, o inspiratie pentru mine! Si atat de frumoasa….se vede dinauntru frumusetea ta…tine-o tot asa. Eu cred ca merita 2000 eur/ articol

    • Subscriu! Nici eu nu stau in Ro, dar urmaresc blogul de multa vreme, la un moment dat ti-am scris un mail si mi-ai raspuns, te admir foarte mult si iti multumesc din suflet pentru tot ce faci!
      Datorita tie am inteles multe lucruri si tot datorita tie ma straduiesc sa fiu o mama mult mai buna pentru copilul meu!
      Nu te uita la cei care te critica pe nedrept, tu stii (si noi stim) ca esti cinstita si mereu bine intentionata!
      Noi, cele/cei care nu gandim cu rautate despre tine avem incredere in tine. De multe ori esti ca o lumina, care si lumineaza (intuneric) si incalzeste (inimi mai reci).
      Te imbratisez cu drag!

  15. Dintre toate calitatile tale, eu apreciez foarte mult empatia si ca poti purta o dezbatere civilizata cu persoane cu care nu esti de acord, ba chiar poti recunoaste ca ai gresit, cand e cazul.

    Nu sunt de acord mereu cu ce scrii, nici macar nu mai sunt in publicul tinta, dar te citesc de asa de mult timp incat te consider deja foarte apropiata mie, astfel ca ma intereseaza ce scrii despre orice ar fi vorba. Inclusiv cartile, acum ca e liber la marturisit, nu mi-au placut, dar nu am venit sa te anunt asta in gura mare si voi mai cumpara daca vei scrie altele. Cand e vorba de publicitate, tot asa, nu ma prea intereseaza pentru ca nu mi se potriveste subiectul in majoritatea datilor, dar apas, citesc, interactionez uneori. Asa simt ca e corect.

    Am citit si eu multe lucruri urate despre tine, unora le-am si raspuns. Nu cred, sincer, ca trebuie oricum sa te justifici. In nici un caz pentru cat ceri sau nu ceri, e meseria ta, e viata ta, e strict treaba ta (desi pe de alta parte cred ca ar trebui cu totii sa fim mai deschisi referitor la subiectul asta al banilor, pentru ca ar fi mai bine pentru toti). Cred insa ca e imposibil sa ii multumesti pe toti si cumva ti-ai invatat gresit 🙂 urmaritorii, astfel ca multi isi pierd controlul, bunul-simt, logica etc. E doar un pretext pentru a scuipa din propriile neimpliniri, frustrari etc.

    In alta ordine de idei, am fost cumva socata de colegii tai de top in ceea ce priveste cifrele. Cam tulburatoare treaba, daca ma intrebi pe mine. Cifrele nu spun totul, dar spun multe.

  16. Nu te-am întâlnit niciodată personal dar te citesc de cel puțin 5 ani ZILNIC! Ai devenit pentru mine model de femeie și mamă. No pressure! :)) Chiar dacă nu sunt încă părinte, sunt sigură ca atunci cand voi fi, îmi voi aminti articolele tale sau mă voi gandi: ce ar face/zice Prințesa? Așa că keep up the good work dragă Ioana, pentru majoritatea dintre noi ești un model de normalitate de care nu am avut parte până acum. Mulțam că exiști!!!

    • Eu nu am auzit nimic din cele de mai sus, despre tine. Dar daca o sa aud, „musc din ei” ?.
      Eu sunt de parere ca nu datorezi nimic, nimanui! Nici o explicatie, nici o lamurire. Dar, faptul ca alegi, totusi, sa te „justifici” cititorilor tai, spune multe despre aroganta ta.
      Nu te cunosc personal (desi am impresia ca te stiu de o viata), dar esti printre putinii OAMENI pe care mi-ar placea sa ii cunoasc.
      Eu iti doresc spor in toate si nu lasa sa se stinga ce mocneste in tine. E valoros, atat pentru tine, cat si pentru noi cei care te citim.

  17. Eu nu te cunosc personal, dar citesc tot ce postezi aici si o fac in primul rand din perspectiva mamei care sunt. Am cumparat carti pt baietelul meu recomandate de tine sau scrise de tine, jocuri si intentionez sa cumpar si cartile pt adulti pe care le-ai scris. Am interactionat o singura data cu tine, pe mesaj privat pe fb, unde iti spuneam off-ul meu ca nu pot intra pe editura univers sa imi comand ceva de acolo. Evident ca imediat ce am trimis off-ul m-am simtit ca naiba ca te deranjez cu asta, dar spre surprinderea mea, mi-ai raspuns imediat si m-ai lamurit.
    Aroganta sa fie asta???

  18. Mai Ioana mai! Printeso ce esti! Esti minunata asa cum esti tu! ❤️
    Si eu te-am descoperit abia acum vreo 2 ani-2 ani jumate si ma tot bucur de atunci ca existi si ca ne incanti si ne inveti cu si prin ceea ce scrii, ca e pe blog, in carti pt adulti sau pt copii.
    Esti o minunatie la casa omului! Asa imi vine sa te imbratisez de numa-numa! ?
    Imi dau si lacrimile acum (for real, in this moment) cand ma gandesc de cate ori m-am comparat cu tine intr-ale educatiei copiilor, pt ca inca nu resusesc sa-mi stapanesc toate reactiile (cateodata neadecvate)…si stiu ca nu trebuie sa ma compar, ca nu e sanatos…e inca o parte din povestea mea, sa ma compar cu altii, in general pe care-i consider modele in anumite domenii…candva ma voi elibera si de asta. Ideea e ca esti un model de educatie cu blandete si iubire pentru multi dintre noi, cititorii tai si suflete venite la scoala vietii impreuna cu tine.
    Si sunt sigura ca esti un model demn de avut in vedere si pentru alte domenii.
    Nu te cunosc personal, chit ca imi doresc sa se intample asta intr-o zi ?, dar SIMT ca esti o persoana buna, deschisa si emani energie pozitiva! Asta e clar!

    Sa te lase energia divina inca mult timp printre noi, vesela si vioaie, sa ne putem bucura impreuna de aventurile vietii umane in aceste corpuri! Uhuu! So be it, so it is!

    Kisses and hugs! ?❤️?‍♀️??

    P.S. Always follow your intuition!
    They are all just lessons to learn from!
    Life is happening for us, not to us! ?

  19. Hai ca scriu si eu…iti citesc regulat blogul din 2010. Nu ai articol pe blog pe care eu sa nu il fi citit. Cu unele am fost de acord cu altele nu, dar na…nici cu barbatul nu sunt mereu de acord. O colega de-a mea a avut privilegiul de a te cunoaste prima si a zis ca esti rece si usor aroganta. Dar am vrut sa te cunosc si eu si am reusit cu ocazia unei licitatii cand Sofia avea 1 an. Am luat o curea a mamei tale care nu imi placea tare…dar pe care am purtat-o pana am rupt-o fiindca asa am promis. Ok te-am cunoscut si ce sa vezi….un om perfect normal. Noi daca cunoastem viata ta…aveeeeem cumva impresia ca si tu o stii pe a noastra:))) mie mi-a facut o adevarata placere, si acum nu te supara, ca am cunoscut-o pe dulceata ta de Sofia. Imi doresc tare sa ne revedem la un moment dat. Si chiar esti o persoana draguta, m-ai luat de la metrou ca nu stiam sa ajung la locul intalnirii. Si iti multumesc din nou, te imbratisez cu drag. De la tine am ramas cu vb: daca nu ai nimic bun de spus mai bine taci.

  20. Mai, eu un lucru știu. De cate ori ți-am scris in privat cerând un sfat, de atâtea ori mi-ai răspuns prompt si onest. Și fără taxa?mulțumesc Ioana!! Eu chiar sper ca faci bani buni din ce faci, ca meriți!!!!

  21. Salut, te citesc de cînd mi sa nascut haiducul meu, adică se 3 ani. Nu am auzit nimic rau de tine, din contra doar de bine. Ce faci o faci excelent din toate punctele de vedere, de vorbit rau si fals astai in sîngele oamenilor, credca cine o face doar din invidie. Bravo Ioana!!! Tineo tot asa !

  22. Te am cunoscut când ai venit în vizită la grădinița unde mi duceam piciul. Am așteptat până la finalul întâlnirii de mămici ca să te rog să mi dai voie să te îmbrățișez. A fost momentul în care m ai „cucerit” pentru totdeauna. Ești un om minunat! ?

  23. Nu te cunosc personal dar am impresia ca te știu f bine, ți-am citit, cred, tot blogul.
    Apreciez onestitatea ta. Chiar te-am citit cu atenție, nu am găsit minciuni sau exagerări. Eu sunt destul de drastica cu lucrurile astea.
    Mai apreciez curajul: te-ai expus de multe ori și ai învățat sa faci fata criticilor. Am observat în ultimii ani o schimbare în felul în care răspunzi comentariilor urate. Perfect asertiv in ultima vreme.
    Spor în continuare!

  24. Ioana cred ca ai primit inversul la ceea ce ai cerut! Si daca ai sau nu ai ajutor si daca ceri mii se euro sau nu, pentru ff multe femei( me inclusive) esti un Model minunat. Mi-as dori sa pot ajunge la frumusetea ta interioara.. care transpare din toate scrierile tale. Mizerii si jeg are lumea mereu.. e greu sa cultivi frumosul e mai usor sa faci mizerie. Te apreciez enorm

  25. Buna ziua!
    Eu te urmaresc de mai putin de vreun an. Cred ca nici 20% din articolele tale nu le.am citit. Desi esti un pic mai mica decat mine, cateodata cuvintele tale sunt parca spuse de mine.
    Datorita tie am vazut serialul Hannibal…tot!!!!
    Cred ca zilnic este cel putin o situatie cand ma intreb „cum ar reactiona Printesa urbana acum?
    Si eu inca tot cred ca se mai poate trai cinstit si cu adevar si politete si bunavointa in aceasta tara!! Tine.o tot asa, avem nevoie de tine!!! ?

  26. Eu te citesc de 3, de cand il am pe fiu-miu. Sunt omul care se documenteaza din 200 de surse pana actioneaza, dar vreau sa spun ca articolele tale sunt foarte foarte bine documentate, argumentate si obiective. Si sunt GRATIS, sa le luam cu totii, asa, fara nimic in schimb. Eu am alaptat, alimentat, diversificat, pus la somn, imbracat, alinat si iubit copilul pe baza multora dintre sfaturile tale. Nu ai idee ce rol ai avut si ai in vietile noastre. Eu una as plati pentru sfatul/consulanta primite de la tine.

  27. Ai schimbat in bine viata multor oameni, inclusiv a mea, asta nu e putin lucru :). Imi pare rau ca inca se gasesc oameni care arunca cu pietre, in loc sa stea deoparte sau sa isi spuna civilizat parerea. Eu nu pot decat sa imi scot palaria in fata ta, sa iti multumesc si sa spun cu mana pe inima ca esti un om minunat, cald si frumos ( la propriu si la figurat). Aaa, inca ceva: te-as intreba mult mai des cum sunteti si ce faceti, dar pentru ca stiu cate mesaje primesti si ca raspunsi tuturor, ma abtin deseori, ca sa nu iti consum timpul ;).

  28. Mie imi place cum promovezi lucrurile! Citesc mereu si la chestii de care nu am nevoie pentru ca:

    1. E mereu ceva ce ai testat/folosit tu si stii cum se comporta

    2. Dai detalii in legatura cu produsul pe care nu le gasesti nicaieri, dar necesare cand vrei sa cumperi (vezi 1). Plus raspunzi la comentariile cu intrebari despre produs absolut mereu

    3. Spui si partile proaste (daca sunt)

    4. E pus in general intr-un context adorabil care chiar te ajuta sa vizualizezi produsul – poze frumoase sau o poveste haioasa

    5. Aproape mereu ma tin la curent cu ce apare nou – fie ca e moda, jucarii noi, o reteta – te tine informat

    6. Concursuri si coduri de reducere ca mici surprize

    7. Articolele sunt marcate ca P inca din titlu, deci nu ai senzatia de surprindere ca de fapt era o reclama.

    Acest comentariu nu a fost platit. :))

    • Esti blogul din care ma folosesc cel mai mult din tot ce deschid zilnic. Esti o sursa credibila si din lumea mea. Nu te necaji pt zvonuri, se lămuresc si se așază toate. Mulțumesc si spor in lucrarea ta frumoasă!

  29. Buna ziua,

    Nu te cunosc personal deloc, Dar te citim online si avem cartile tale aproape toate. Datorita cartilor tale cu Ema si Eric, fetita mea iubeste cartile si toti bebelusii ei au numele doar Ema si Eric, chiar si sora ei pentru ea e Ema, desi numele ei este Elizabeth.
    Iar eu, cititindu ti articolele am gasit unele raspunsuri la ceea ce de mult cautam prin alte carti.
    Iti Multumesc!

  30. Nu arati deloc ca o matura, ba chiar esti misto si te imbraci cu gust si in culori care te avantajeaza.
    Cel mai important este ca ai charisma, si asta se vede usor in poze.
    Lasa-ma sa-ti fac eu o sedinta foto – stiu, ai multi fotografi in network, dar eu nu sunt Fotografa, doar pasionata – si vorbim dupa aia :).
    Ah, si ca tot e in tema articolului, sedinta foto e GRATIS.

  31. Te-am descoperit cand il aveai pe Ivan in burtica si scriai despre asta. Mi s-a parut atat de fain cum scrii, incat vreo saptamana m-am delectat cu articolele tale mai vechi si am ramas fan pana astazi.

    Nu m-am simtit niciodata inselata cu vreun articol, ba am simtit ca informatiile sunt muncite si reflecta adevarul. Inclusiv cele care promovau un produs. De exemplu am cumparat pompa Spectra si covorul gri cu memorie si mi-am confirmat ca nu e doar reclama. Nu mai zic de tonele de informatii de calitate privind cresterea si educatia copiilor, pe care le reiau ori de cate ori am nevoie si pe care le share-uiesc cu toti cunoscutii. Am invatat o groaza de lucruri de la tine.

    Atat de tare m-am lipit de blogul asta, incat am senzatia ca te cunosc personal si poate de aceea mi-am permis in vreo doua randuri sa te deranjez in privat si sa iti cer sfatul. Pentru ca am incredere 100% in ceea ce spui. Da, ai credibilitate, si pana acum, nu am fost dezamagita nici macar o data.

    Nu stiu daca esti aroganta, inflexibila, dar stiu ca unele dintre articolele tale merita si mai mult de 2000 de euro. Continua sa faci ceea ce faci pentru ca o faci foarte bine!

  32. Nu este adevarat, nu arati deloc ca o matura, ba chiar esti misto si te imbraci cu gust si in culori care te avantajeaza.
    Cel mai important este ca ai charisma, si asta se vede usor in poze.
    Lasa-ma sa-ti fac eu o sedinta foto – stiu, ai multi fotografi in network, dar eu nu sunt Fotografa, doar pasionata – si vorbim dupa aia :).
    Ah, si ca tot e in tema articolului, sedinta foto e GRATIS.

  33. Ca fundatie, am colaborat cu Ioana fara sa ne ceara vreun ban. Ce am apreciat enorm a fost ca nu a scris din povesti trimise pe mail, ci a venit personal sa ii cunoasca pe copiii cu dizabilitati si pe parintii lor. A vorbit cu ei, a fost extrem de delicata cand a pus intrebari si a fotografiat, iar la final e iesit un articol cu suflet. Multumesc, din nou, Ioana, ca te implici si ca iti cresti cu grija asemanatoare copiii si blogul.

    • Esti o persoana minunata ! Te urmăresc de ceva vreme atât în mediul virtual cat si la aparițiile tale tv. Esti o persoana transparentă si onestă, cinstită si modestă! Te admir mult ! Nu lua in seama răutăților,tu stii cel mai bine ce fel de om ești! Cei din jurul tau care te cunosc stiu si ei la fel de bine personalitatea si caracterul tau ,nu mai zic de bunătate si multe altele ! Te pup si te îmbrățișez cu drag !

  34. Ma regasesc si eu printre cei care se minunau de veniturile tale (chiar zilele trecute mi-ai raspuns la un comentariu) si oarecum ma ajuta aceasta justificare. Dar intr-adevar, poti sa ceri si 2000 euro pe articol pentru ca iti cunosti valoarea. Eu tocmai invers, credeam ca castigi putin din aceste articole de pe blog incat sa va ajunga veniturile pentru scoli private. In alta ordine de idei, de unde ai atat timp sa scrii, citesti, joci, gatesti, dichisesti….mie imi pare ca ziua ta are 48 de ore cel putin :). Poate ne dai un desfasurator al zilei tale de lucru, m-ar ajuta sa vad unde gresesc eu la gestionarea timpului meu. Recunosc, eu nu sunt foarte disciplinata. In rest, respect pentru tot ce faci!

  35. Mie îmi place mult faianța din spate! Mi se pare cromatica foarte interesanta.
    In legătura cu subiectul, una dintre fostele mele colege a lucrat cu tine și tariful era mult mai mic decât cel menționat in articol.
    In rest, sa te țină nervii mulți ani sa le faci pe toate,ca le faci bine! ?

  36. Ioana,ce ai facut ,faci si vei face pentru noi este o adevarata binecuvantare.Cei care vorbesc urat de tine nu merita atentia ta.
    Eu ,te respect,datorita tie (si a profesoarei de balet a fetei)am facut pasul sa merg la psiholog.Datorita tie,incerc sa fiu mai buna,mai blinda in relatia cu copiii si sotul.Datorita tie,am descoperit atatea lucruri minunate,utile si frumoase.
    Esti minunata si Dumnezeu te-a trimis aici cu un scop.Te imbratisez cu drag.

  37. Ioana, tu esti una dintre cele mai misto persoane pe care le cunosc! Si te cunosc de muuuulta vreme, chiar daca in ultima vreme nu m-ai mai vazut pe aici. Eu zic ca nu trebuie sa te justifici nimanui, faci o treaba excelenta si este normal sa ceri bani, chiar si 2000 euro, de ce nu? Stii vorba aia: cere si ti se va da. Apropo de aroganta, nu stiu despre ce vorbesti. Mie mi se pare ca sunt de 100 de ori mai aroganta ca tine, tu esti dragalasenia intruchipata. Love you, stii unde sa ma gasesti 😀

  38. Nu te cunosc personal, nu am stat nici macar in aceeasi sala vreodata, dar am avut ocazia sa vorbim in privat si sa te stiu din carti si din articolele tale. Mi-ai postat si mie un articol pe blogul tau la un moment dat ?. Eu mereu ma intreb de unde scoti timp pentru toate si cum poti face față.
    Uneori cred ca oamenii inteleg blogul ca pe un fel de contor care ofera bani pentru fiecare clic. Unii nici nu apasa pe prea multe articole, ca nu cumva sa te imbogateasca :)). Oamenii sunt rai, multi dintre ei, si nu ai ce le face. Insa mesajele tale vor schimba lumea. Mai greu, dar evoluam si se va vedea peste ani.
    Cum te vad pe tine? Grozava in ceea ce faci si probabil asta se reflecta in rodul muncii tale. Daca nu ar fi bine, nu ai fi ajuns aici. Esti in plina ascensiune si mereu aduci ceva in plus, iar asta e absolut grozav. Nu pot sa iti spun sa nu te iei dupa gurile rele pentru ca asta stii si tu. Iti spun doar sa iti pretuiesti in continuare munca pentru ca e cu adevarat valoroasa! Tu esti valoroasa!

  39. Draga Ioana,

    ceea ce faci tu aici nu are pret. Copii mei cresc frumos pentru ca am dat peste acest blog inainte de a ma casatori, 2 omuleti au o mama cu ochii deschisi pentru ca tu esti aici, prezenta, aproape zilnic pentru mine si nu ma lasi sa uit ce e important sau ma trimiti la lecturi care ma invata ceva in plus. Salvezi multi viitori adulti si restul sunt detalii!

    Multumesc, multumesc mult

  40. Buna Ioana 🙂

    Te citesc de peste 5 ani, dar nu cred ca am comentat vreodata… nu am copii, am doar o pisica, dar tot ce scrii imi face bine 🙂 vad cata responsabilitate ai fata de copiii tai, si ca parentingul nu poate fi facut de oricine, asa ca prefer sa astept, sa fiu dispusa mintal, financiar etc., decat sa ma arunc doar pentru ca „esti tanara, copilul creste odata cu tine”. ai mei m-au facut de tineri, am avut o copilarie fericita (mai mereu la bunici, in weekend acasa), sunt un adult normal si responsabil, dar mama la varsta mea avea deja un copil de 3 ani acasa si asta cred ca i-a luat mult din sansele pe care ar fi putut sa le aiba (daca si-ar fi luat permisul de conducere la 20 de ani, nu la 30, daca ar fi facut o facultate la 20, nu la 40, daca ar fi invatat o limba straina la 20, si tot asa).
    stau si lucrez in strainatate, am colege de varsta mea (multe mame singure…) care nu stiu cum reusesc sa isi creasca copilul – isi pierd weekendurile jucandu-se pe ps4 in timp ce copilul se uita la ele, sau stau pe canapea cu ochii in tavan pentru ca mama e intr-o dispozitie proasta. numai cand ma gandesc la asta ma ia cu fiori. nu vreau sa fac asa ceva pentru copilul meu (daca o sa am).

    in ceea ce priveste blogul si cat castigi – este total treaba ta, muncesti cu varf si indesat pentru fiecare articol, nu ar trebui sa fie treaba nimanui. e un job ca oricare altul, doar ca ai mult mai multi hateri care se intreaba cum se poate sa ai bani fara sa te duci la un job de la 9 la 6. 🙂

    toate cele bune si multumesc pentru ceea ce faci!

  41. hey, eu te citesc constant de cativa ani, desi inca nu am copii.

    plus ca si eu iubesc crevetii si omleta cu rosii si telemea 😛 😀

  42. Eu rezonez perfect cu tot ce ai scris in articol, de fapt cu majoritatea articolelor tale :)) nu am cuvinte sa ti multumesc pentru cat de mult mi ai influentat in bine viata, te citesc aproape de la inceputul blogului si am vazut cat de frumos si prin cata munca l ai dezvoltat. Articolele tale m au ajutat sa fac switch ul de pe modul de pilot automat in care intrasem la nasterea primului copil la cel de parinte constient, acum am 2 copii si ambii iti datoreaza o mama constienta de incarcatura propriei copilarii, care munceste sa scape de vechile tipare. Citesc cu aceeasi incredere si articolele tale referitoare la diverse produse, carti, servicii, am cumparat produse recomandate de tine si a fost o alegere mereu inspirata, urmarim cu copiii povestile citite de tine pe youtube… Incepe sa sune a comentariu apologetic :)), dar chiar te admir mult pentru tenacitate, generozitate, implicare, onestitate, putere de munca si muulta altele. Si e prima data cand iti scriu asta, cu regret ca nu o fac mai des. Iti doresc muuulta energie sa continui sa faci ceea ce faci, cred ca valul de recunostiinta indreptat catre tine e incomparabil mai mare fata de valurelele de nemultumiri ale celor care inca nu s au trezit.

  43. Ioana, scrisul tau chiar conteaza, chiar reusesti sa schimbi mentalitati, felul in care transmiti misca ceva in noi de fiecare data. Esti minunata! Eu zic shift delete pt cei care judeca fara sa stie. Si da, oameni buni, cei care scriu au dreptul sa si traiasca din asta, cu bani, atat cat se poate! Ioana, fa ce stii cu aceeasi pasiune si implicare!

  44. Ce agentie?! Eu ti-am scris normal pe messenger si mi-ai raspuns in 3 h. Esti un ajutor extraordinar pentru mamici si nu numai, doar fiind ceea ce esti zi de zi si facandu-ne sa intelegem ca toti suntem oameni si ca tuturor ni se intampla chestii asemanatoare. Esti un model fiind tu, asa cum esti..nu perfecta, ci poate…perfecta cu defecte obisnuite ;). Multumim ca scrii si ca ne scrii si ne incanti cu articolele tale minunate!

  45. Salut,

    Mie imi plac cartile tale! Ma bucur ca incep sa prinsa si la copil,asa o sa le citim mai des.
    Da, articolele imi placeau m mult cand era asta micul bebelus.
    Felicitari pentru ceea ce faci!
    Nu-ti manca timpul explicand ceea ce faci. Cine vrea sa se bucure de aportul rau in educatie e binevenit sa o faca, cine nu, nu are decat sa bata din gura. Pt. ce sa alimentezi si mai tare orgoliul unora?

  46. Draga Ioana, nu te cunosc personal, dar am lucrat impreuna online la un proiect si TE RESPECT f mult, nu doar ca imi placi. Iar respectul e chestia aia care nu vine firesc, ci se castiga…
    Pentru cine citeste : suntem business la inceput de drum, am simtit din scrierile Ioanei ca rezonam ca valori si gusturi, i-am scris intr-o zi un email : ” Suntem cutare, proiectul in care credem e asta .. ” , ne-a raspuns, am colaborat f bine si de bun simt, o sa mai colaboram daca Ioana o sa mai vrea/ poata..

    Nu are tarifele alea, nu ni le-am fi permis pt ca suntem pe banii nostri, nu ne ajuta nimeni. Iar restul de „acuze” din articol sunt tampenii, facute de oameni care au prea mult timp si probleme cu ei nerezolvate.

    Ioana, tu tine-ti drumul , chiar daca vine la pachet cu multe chestii naspa adiacente si cumva inerente. Noi , multi, te iubim si te apreciem.

  47. Buna Ioana,e primul meu comentariu scris.Cand ești cunoscut și ai caracter și principii devii incomod,și de aici reacțiile negative ale celorlalți.Nu poți sa mulțumești pe toată lumea și nici nu trebuie sa te justifici,deoarece eu cred ca oamenii care te citesc te și cunosc suficient din scrierile tale.De când e lumea și pământul astfel de atitudini exista,exprimate sub diferite forme,conform unei cunoscute zicale “gura lumii sloboda nu o astupa nici pământul”.
    Cred ca e suficient ca sa ai conștiința lucrului corect și bine făcut și asta ar trebui sa îți creeze un scut suficient de solid de protecție.Nu trebuie sa te justifici la fiecare acțiune a ta,nici sa răspunzi la comentariile răutăcioase sau sa demonstrezi ca nu e adevărat ce se spune despre..deoarece îți consumi timp și energie iar și cred ca răutăcioșii rămân constanți in părerea lor.Oricum in zilele noastre normalul e anormal,principiile sunt ceva demodat iar lumea s-a întors cu susul in jos,și orice om onest care încearcă sa facă ceva și nu se înscrie in “turma” e discreditat.
    Cred ca faci o treaba buna,eu te citesc cu drag.

  48. Buna Ioana. Iti citesc blogul de cand o aveai pe Sofia in burtica, cu cateva pauze mai lungi sau mai scurte. Imi place cum scrii, desi nu sunt de acord cu tine de fiecare data. Am cumparat o gramada de lucruri promovate de tine aici, pe blog, de la carti, la hainute, jucarii sau ondulator ca sa am bucle asa faine ca tine ?. Si am fost foarte multumita de fiecare data, cu o singura exceptie (nu am rezonat cu cele scrise intr-o carte recomandata de tine) . Asa ca, eu te rog sa continui ceea ce faci si sa nu te intereseze ce spun gurile rele. Chiar inspiri multa lume si, cumva, in comunitatea mea, daca un produs este recomandat de tine, se stie ca e de calitate. Eu ti-as da mai mult de 2000 euro pentru un articol.

  49. Eu ma hrănesc cu blogul tău. Nu îmi pasa nici dacă ai avea doua bone și mama și soacra la tine. De fapt ar fi ai amuzant, cred, chiar cred ca le-ai putea invita o vreme pe ambele și vei scrie și despre cum e sa trăiești asa. Poate fi mai greu decât sa ți-i crești singura, cum vrei tu, după regulile tale, fără sa auzi tot timpul ca tu când erai. Mica ju ai mai avut atâtea muci și atâtea boli, ca nu ai murit de la zahar și ca mai frumoși sunt copiii mai grăsuți, de ce ții la o dieta echilibrata. Oricât ar fi mamele. Noastre de culte, inteligente, asumate, tot au propriile păreri de neclintit, cum le avem noi pe ale noastre. Chiar mi-ar plăcea dacă ai face un sacrificiu sa stai doua luni cu mama, sa ii lași copiii în grija. Și sa ne scrii despre experienta. Sigur ai mai face un grup mare de cititoare sa te citeasca, sa se simtă înțelese.

  50. Draga Ioana,
    Te citesc de cand erai ionouka, si cred ca la un moment dat ti-am luat blogul de la cap la coada la citit. Nu am copii si nu rezonez cu unele articole, insa m-am obisnuit sa incep ziua cu tine, sa ma proiectez cumva in viitor, cand poate voi fi si eu mama. Uneori, cand nu postezi, ma gandesc daca esti bine (mi se pare ca ai facut pauza la scris doar cand au aparut probleme dureroase).
    Ceea ce faci, faci bine! A se vedea comentariile de la articol… sunt o doza de buna dispozitie incredibila.
    Iar modul cum faci reclama unor produse chiar functioneaza. Eu nu as fi cumpart vreodata haine din Carrefour, dar cum le combini tu par chiar speciale (asta si legat de faptul ca nu te imbraci frumos).

  51. Atât timp cât lucrezi numai pe bază de factură, chiar nu înţeleg care ar fi problema dacă ai lua 2000 de euro/articol. Ceea ce îţi şi doresc !

  52. Cand eram mai tanara (20-25 ani) simteam o nevoie acuta sa imi justific orice alegere, orice vorba, orice act. Cu cat adun ani, cu atat aceasta nevoie devine neimportanta si mai nou, mai deloc necesara in viata mea. Lectia cea mai dura pe care am invatat-o de-a lungul anilor este urmatoarea: nu toata lumea te place si nici macar nu trebuie. Depuneam un efort mare sa determin pe cei care nu ma placeau sa ma placa sau cel putin sa ma ignore. Credeam ca daca imi justific vorbele, alegerile, faptele, poate, poate, imi vor vedea punctul de vedere, aprecia modul meu de trai si gandire si imi vor da dreptate sau cel putin uita de ale mele probleme. Cat de naiva am fost! Unii oameni nu te vor aproba si/sau nu vor nici macar incerca sa fie de acord cu tine sau sa iti vada punctul de vedere, nici in ruptul capului. De ce? Pentru ca nu trebuie toti sa fim prieteni si nici macar pe aceeasi lungime de unda sau parte din acelasi trib. Ce incerc sa spun…daca tie ti-a facut bine mental sa listezi toate cele mai sus listate, ma bucur pentru tine dar nu cred ca era necesar. Cei care te cunosc si te cunosc bine nu cred nici un zvon despre tine iar cei care nu… isi inchipuie si insira tot felul de vorbe/ganuri/zvonuri despre tine oricum. Indiferent cat de mult incerci sa te justifici, nu vei convinge pe unii sau pe altii…de nimic, mereu vei auzi una sau alta depsre tine-fondate sau nu. Cred ca as fi ramas fara fir de par in cap daca as fi incercat sa dau explicatii pentru orice vorba, gest sau comportament sau sa imi pierd minute pretioase sa ii iau in considerare pe unii care da, nu conteaza absolut deloc.

    Numai bine!

    Pe scurt…chiar conteaza ce spun unii sau altii despre tine? Eu, de exemplu, consider ca tot ceea ce conteaza pentru mine este parerea mea despre mine…restul…este doar poluare fonica si…nu, nu traiesc intr-o bula.

  53. Vreau si eu sa las asta aici: te citesc de cand o prietena a dat share unui articol de-al sotului tau si cam de a doua zi, blogul tau zace la favoritele mele 🙂 Cred ca se intampla acum vreo 6 ani. Il deschid zilnic, uneori doar pentru a rasfoi articole mai vechi. Mi se pare fascinant si chiar o poveste de succes modul in care ai reusit sa te dezvolti si singurul lucru pe care cineva ar avea dreptul sa il spuna despre asta ar fi doar legat de admiratie si respect. Bravo pentru ceea ce ai devenit, bravo ca ne inspiri si ne oferi continut de calitate si bravo pentru ca oferi un exemplu de familie minunata! Si bravo ca reusesti sa castigi bani din asta, este dreptul si meritul tau! Sper sa te citesc si peste 25 ani.

  54. Oameni dragi, va multumesc tuturor pentru vorbele voastre bune, nu ma asteptam la atat de multa apreciere, si am gresit, trebuia sa stiu ca nu sunt singura. Mi-a facut mult bine si o sa revin aici sa citesc ce mi-ati scris cand o sa fie greu, ca uneori e si greu. Dar rar, mult mai rau decat e bine.
    Va multumesc si sper sa fim aici impreuna si peste un deceniu, doua… 🙂 Cat o sa vreti si cat o sa pot.

  55. Buna, Ioana! Dupa cum stii, ne cunoastem virtual, si lucrez si in agentie, si am auzit despre tine tot ceea ce ai povestit mai sus! De cate ori am ocazia infirm ferm cu aceleasi argumente pe care le-ai scris si tu. Dar nu lupt sa-ti dreptate, nu am pt cine sa fac asta, nu pt ei..oricum! Eu iti multumesc pt donatiile pe care le-ai facut, pt cele pe care chiar eu am ajuns la usa ta sa le ridic! Pentru disponibilitatea ta de a te fi prezentat la o lectura de clasa, la o singura intrebare, la o scoala privata pt care nu ai cerut nicio suma desi poate ar fi trebuit! Pentru toate povestile tiparite si pline de dragoste, pt lansarile in care ne-ai adus mai aproape pe noi, cei din comunitatea ta virtuala! Si iti multumesc pt toate articolele minunate, fie sponsorizate sau nu, pt ca din fiecare invatam si aflam cate ceva nou de fiecare data! Si hei, stim ca hate-ul e bun, imbratiseaza-l. Eu pe tine te-as imbratisa cu drag, de fiecare data!

  56. oooh, Brazilia rules! vă învață și samba?? Și 2.000 de euro??? Mă apuc de scris, mă ajuți, te rog? Oare un material despre influența razelor de lună asupra galoșilor de gumă ar fi interesant? Pentru ăsta m-ar plăti cineva? Până una-alta, treaba cu aroganța nu mi se pare că stă în picioare. Mă declar o persoană extrasensibilă. Chiar dacă nu te cunosc personal (deși mi-ar plăcea), m-ar fi deranjat aroganța doar citindu-te și ar fi fost un lucru peste care nu puteam să trec. Faptul că sunt încă aici și vin la tine în fiecare dimineață (pe pagina ta) e un certificat de garanție. Îmi place scriitura ta și mereu am fost convinsă că nu-i treaba măgarului unde beau oile apă, așa că am să vin în continuare aici, indiferent de judecățile și prejudecățile altora.

  57. De fiecare dată când zici că nu știi să te îmbraci, mă întreb oare ce-o fi însemnând la tine să știi să te îmbraci, la ce te aștepți sau ce ți-ai dori de ți se pare că nu faci bine. Asta pentru că eu te văd îmbrăcată mereu șic, mereu drăguț și, foarte important, adaptat ocaziei – că e parc, că e vacanță, că e lansare (ai avut unele rochițe superbe la lansări). Îmi pare că ai un stil al tău vesel, comod și colorat, adaptat modului tău de viață. Nu-mi dau seama ce vezi tu că nu ar fi în regulă 🙂

    Că ești arogantă… înțeleg de unde poate proveni asta. Dacă ai niște principii ferme de viață și nu te abați de la ele, inclusiv în creșterea copiilor unii pot interpreta asta ca aroganță, dar nu ar trebui să îți pese. Iar să fii inflexibil nu e neapărat ceva rău, vezi treaba cu principiile de mai sus 🙂

    Nu cred că minți sau că ești ipocrită, dar așa cum tu singură ai spus în nenumărate rânduri, aici pe blog prezinți doar o mică parte din viața voastră (deși nouă, cititoarelor, ni se pare o mare parte) și poate lucrul ăsta duce la neînțelegeri și păreri greșite mai ales din partea celor care nu te citesc constant.

    Cât câștigi și pe ce sume lucrezi este fix între tine și clientul respectiv. Nu e de-a dreptul confidențial, mai ales dacă ai și contact? Pentru mine suma aceea nu reprezintă nimic pentru că nu sunt în domeniu, o fi mult, o fi puțin, asta știu cei direct implicați, dar știu că articolele tale sunt bine documentate, credibile și apreciez că nu promovezi orice vine la rând, ci doar produse în care crezi și pe care chiar le folosești.

    Te-am văzut o singură dată în realitate, la o lansare și mi-a plăcut de tine. Îmi place cum scrii indiferent despre ce anume, îmi plac și sunt de acord cu multe dintre principiile tale referitoare la copii. Am două dintre cărțile tale pentru adulți – una mi-a plăcut, una nu. Mă gândeam să le cumpăr și pe cele pentru copii să fie acolo că poate nu se vor mai găsi pe când o să am unul 🙂

    În concluzie, eu îți doresc să ai inspirație multă să mai scrii mult, să faci multe fapte bune cum au scris unele persone mai sus că ai făcut când ți-au cerut ajutorul. Și să dezvolți o piele mai groasă ca să nu mai pui la suflet răutățile pe care le auzi 🙂

  58. Eu te apreciez pentru tot timpul pe care-l dedici oamenilor pe care nici nu ii cunosti, pentru altruismul tau la care mi-e clar ca ai scoruri foarte ridicate, pentru ca ti-ai asumat faptul ca, daca te expui, o sa primesti si niste rosii din cand in cand (cum iti place tie sa spui), pentru ca esti inteligenta (eu te consider supradotata chiar), esti o femeie frumoasa (eu nu vad cicatrici sau altele) si pentru ca scrii frumos si pui emotie. M-am dezabonat insa de la blogul tau pentru ca mi-am dat seama ca e nociv pentru mine ca om sa citesc zilnic bloguri, viata in offline e mai linistita, deci , vezi un motiv in plus pentru care te apreciez: faptul ca faci fata atator comentarii zi de zi si ai atata energie.

  59. Eu te ”cunosc” în scris de mult, de când aveam eu celălalt blog, iar personal am avut ocazia să te cunosc acum vreo 5-6 ani, la tine acasă, unde m-ai invitat direct și în mod curajos. Mă identificam mult cu ceea ce scriai atunci și îmi plăcea că avem idei si abordări similare. Dintotdeauna am apreciat conținutul blogului tău și persoana ta, deși ulterior stilurile noastre de viață s-au separat, și ca o consecință te citesc mai puțin, dar cu aceeași plăcere. Deci, ca și conținut, nu cred că se pune problema că nu ai valoare, ea există, indiferent că scrii pe placul majorității sau nu.

    Ca persoană, deși ”doar te știu”, aș spune că orice defecte ai avea (și nu le cunosc eu), fii pe pace, aroganța nu e printre ele și e imposibil să fie vreodată. Adică, pe mine nu mă cunoșteai și m-ai invitat la tine acasă, mi-ai dat o cană de ceai, ne-am vorbit frumos, deși eram o necunoscută. Nu doar că ai fost foarte ok, dar și foarte curajoasă și cu o gândire pozitivă despre oameni.

    Înțeleg reproșul aiurea pe care poate l-ai primit despre aroganță, posibil de la oameni nesiguri pe ei, care preferă să eticheteze în acest fel o altă persoană care e concretă, substanțială și știe ce vrea.

    Cât despre banii pe care îi câștig din asta, să-i folosești cu folos. E treaba ta cât câștigi pentru că e munca ta și îți doresc să te bucuri sănătoasă de ea.
    Te îmbrățișez virtual din Polonia si iți doresc si mai multe succese!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *