Am scris o poveste pentru copii. Ce trebuie să fac s-o public?

Cu mare surpriză constat cât de multă lume vrea să publice în ultima vreme cărți pentru copii! Pentru mine, asta e o super veste! Avem nevoie de autori români, de voci autohtone care vin cu tot bagajul pe care-l poartă ei și copiii noștri, care au crescut în zeama noastră spirituală și culturală, care pot spune în limba noastră poveștile de care avem nevoie și noi, și cei mici, ca să ne bucurăm, să creștem, să înțelegem, să vindecăm!

Autorii aspiranți sunt dezorientați, pe bună dreptate, și îmi cer, mulți dintre ei, cam zece pe săptămână, informații despre cum pot publica o carte pentru copii în România. Ca să nu mai răspund fiecăruia, pentru că toți au aceleași dileme, scriu aici acest articol, ca să fiu de ajutor. Am pus la un loc ce am învățat în calitate de cititor de cărți pentru copii (mi-au trecut prin mână în ultimii ani acasă, în librării din mai multe țări și la târguri de carte câteva mii de cărți pentru copii, cărți de toate felurile), de autor de cărți pentru copii (nouă la număr deocamdată) publicate la două edituri diferite, dar și de coordonator de colecție de carte pentru copii (colecția Unicorn a Editurii Univers).

Partea esențială, nivelul zero: gândul

Ce vrei să dai mai departe către sufletul și imaginația unui copil, dar și a unui părinte? Care este acel gând din tine care nu mai poate sta acolo, ci vrea musai să iasă la lumină într-o formă neapărat tipărită? Ce mesaj este absolut necesar PENTRU TINE să dai mai departe sub forma unei cărți?

Partea întâi: micul cititor

Vârsta copilului pentru care scrii contează mult, pentru că în funcție de asta vei avea un anume volum de text, un anumit nivel de limbaj,  un anumit ritm și anumită voce. Nu trebuie să faci întregul proces de a scrie unul mecanic și matematic, asta poate distruge tot ce ai mai valoros la punctul anterior. Dar ajută să-ți imaginezi cum e piciul care va asculta sau va citi cartea scrisă de tine. E mic? E mare? E filosof? E rebel?

Partea a doua: scrisul

Ajută mult dacă ai experiență deja cu texte publicate, chiar și pe un blog sau pe facebook. Ajută și mai mult dacă poți face cât mai multe cursuri de scris, care să te ajute să încerci diferite tehnici narative, tipuri de personaje, linii de dialog.

Ai nevoie de o voce a ta, de un stil al tău, pe care ți le vei găsi doar scriind mult. Nu vrei să pară că o imiți nici pe Victoria Pătrașcu, nici pe Adina Rosseti sau pe Nikolai Nasov (autorul Aventurilor lui Habarnam). Vrei să te (de)scrii pe tine. Pentru tine. Dar astfel încât și alții, copii, să înțeleagă.

Partea a treia: testatul textului cu copiii și cu un specialist (opțional)

După ce textul e gata, lasă-l să stea deoparte, la dospit. Apoi citește-l cu voce tare, ca și cum l-ai citi copilului tău. Corectează.

Apoi citește-l copilului tău. Verișorilor lui. Vecinilor. Urmărește-i. Râd când ți-ai propus să râdă? Abia așteaptă să dai pagina? Sunt prinși de personaj? Pun întrebări? Sau se plictisesc? Îi ia somnul? Nu înțeleg prea bine ce ai vrut să zici?

Corectează tot ce nu merge, apoi reia etapa asta până obții reacția pe care o dorești.

După ce copiii iubesc textul, poți să mergi mai departe și să-l dai unui psiholog care lucrează cu copiii. Eu fac mereu asta, deși, desigur, nu e o etapă obligatorie. Pentru mine e important, pentru că-mi doresc ca nici un cuvânt din cărțile mele pentru copii să nu sperie, să nu aducă nesiguranță sau supărare în inimile copiilor, vreau să le ofer doar validare, râs, confort și siguranța că sunt iubiți. Psihologul mă ajută să stau liniștită că nu le stric lumea interioară, atât de bogată.

Partea a patra: editura

După ce ai textul gata, îl poți trimite (integral sau un fragment), împreună cu un mesaj de prezentare a textului și a ta, la una sau mai multe edituri de cărți pentru copii care îți plac. Sunt multe și majoritatea publică autori români, chiar și debutanți. Eu, după cum știți, mă ocup de colecția de carte pentru copii de la Editura Univers. Cartea copiilor, Editura Didactica Publishing House, Frontiera, Nemira, Curtea Veche, Litera, Univers Enciclopedic, Arthur publică și ele cărți bune pentru copii.

Intrați pe site-urile sau pe paginile lor de Facebook, vedeți ce gen de carte publică și dacă vă încadrați cu povestea voastră în colecțiile lor. De exemplu, Univers nu publică poezii pentru copii. Apoi luați adresa de contact și le trimiteți fragmentul de text și mesajul de introducere. E posibil să nu primiți nici un răspuns, editorii sunt adesea foarte încărcați, iar numărul de manuscrise primite e foarte mare. Dar dacă textul vostru e bun, veți primi răspuns și treceți la etapa următoare.

Puteți trimite doar o parte din manuscris sau pe tot. Știu că vă faceți griji să nu vă fure cineva textul. Editurile mari nu se vor preta la așa ceva, cred că nici cele mici. Îmi place să cred că oamenii care lucrează în această lume sunt onești. E în regulă să trimiteți și doar o parte, și abia după ceîncepeți negocierile, să trimiteți și restul textului.

Partea a cincea: negocierile

Reprezentantul editurii vă va face o ofertă de contract. Un procent pentru drept de autor corect variază între 8 și 12% (debutanții încep cu un procent mai mic și, pe măsură ce au succes, pot negocia un procent mai mare). Perioada de cedare a dreptului de autor poate fi de trei, patru, cinci, șase ani. Apoi textul revine la voi și puteți negocia un contract nou sau puteți merge cu el la altă editură, să-l transformați în altă carte, cu alte ilustrații.

Înțeleg că unele edituri încearcă să ofere autorilor sume fixe în schimbul dreptului de autor. Puteți accepta și varianta asta, eu însă prefer ca dreptul de autor să rămână procent din fiecare carte vândută.

Autorii nu primesc avans din drepturile de autor.

Editurile plătesc sumele din drepturi de autor în general la șase luni sau la un an, după ce centralizează toate vânzările.

Din păcate, am auzit mulți autori nemulțumiți că nu toate editurile raportează corect față de autori vânzările și nu există nici un organism care să controleze această situație.

Practic, autorul nu are nici un fel de control asupra sumelor pe care le le primește de pe urma cărților scrise de el.

Partea a șasea: editarea și producția

Editura este cea care trebuie să găsească pentru textul vostru un ilustrator, dacă nu ați găsit voi unul deja. Unele edituri lucrează în echipă cu autorul pentru etapa asta, alteori e doar editura cea care caută și decide.

Nu este rolul autorului să plătească ilustratorul, decât dacă vrea ca drepturile asupra ilustrațiilor să îi revină lui. Desenele pentru o carte pentru copii pot costa între câteva sute și câteva mii de euro.

Tot editura este cea care se ocupă de redactarea și corectarea textului, până când el ajunge în forma lui ideală. Modificările pe text se fac în colaborare cu autorul.

Editura plătește apoi tiparul, pe un tiraj decis de ea.

Editura organizează lansarea (sau lansările, dacă ele se petrec în mai multe orașe), campaniile de promovare pe internet, și distribuie cartea în librării. La modul teoretic, căci practic, editurile nu au mulți bani pentru promovare, așa că e posibil să trebuiască să se implice autorul destul de mult.

Puteți, desigur, apela la varianta de self-publishing, Libris Editorial face asta. Autorul își plătește tiparul, Libris vinde cartea.

Partea a șaptea: lansarea

Când totul e gata și cartea vine de la tipar, e timpul lansării ei în lume. Împreună cu editura, găsiți un loc frumos, invitați vorbitori reprezentativi pentru carte și pentru mesaj, faceți event pe facebook, chemați presa și vă rugați să vină măcar zece oameni. 🙂 Surprizele sunt nelimitate, mi s-a întâmplat să vină 900 de oameni la o lansare și nici măcar unul la alta. 🙂

Partea a opta: impactul și feedbackul

Stați aproape de cititori. Cereți-le părerea. Mulțumiți pentru orice mesaj. Faceți lecturi publice, în parc, la bibliotecă, din cartea voastră. Trimiteți prin editură exemplare la biblioteci. Urmăriți impactul cărții asupra micilor cititori. Învățați din greșeli.

Întotdeauna veți face greșeli. Nu toată lumea e Antoine de Saint Exupery. De fapt, nimeni nu e. 🙂

Partea a noua: banii

Dacă aveți noroc și cartea merge foarte bine, veți vinde o mie de exemplare, poate două mii într-un an. Veți primi de la editură raportul de vânzări și suma cuvenită pe dreptul de autor. La un preț de copertă mediu, de 35 de lei și la un drept de autor de 9%, veți primi 3 lei pentru fiecare carte vândută. Dacă s-au vândut o sută de cărți, veți câștiga într-un an 300 lei.  Dacă se vând 1000 de cărți, veți primi 3.000 de lei într-un an, asta după ce editura va plăti pentru voi impozitul și contribuțiile necesare.

Partea a zecea: concluziile

Vă gândiți cum a fost pentru voi să publicați o carte. Ce ați adus nou și bun în lume? Cum a fost colaborarea cu ilustratorul? A dus desenul textul mai departe? Cum a fost colaborarea cu editura? Vreau să încerc alta? Mai am curaj să o iau de la capăt?

Și tot așa.

Sper să vă fi fost de folos. Succes și spor la scris!

Sursa foto: autor de povești pentru copii via Shutterstock.com

27 Comments

 1. Irina

  Și dacă îți trimit ție un text (3-4 pagini), mi-ai putea da o părere? Te întreb asta pentru că am încercat să contactez (și ca autor, și ca traducător) mai multe edituri, nu mi-a răspuns nimeni. Prefer să cred că nu e din cauza textului, care a fost premiat la un concurs. Pur și simplu am senzația că nimeni nu te bagă în seamă dacă nu cunoști personal pe cineva.
  Ca idee, am contactat și oameni de la edituri străine cu diverse întrebări și propuneri, acolo mi se răspunde de fiecare dată.

  • Printesa Urbana

   da, pot sa incerc, trimite-mi pe email, dar te rog sa iei in calcul ca imi trimite multe lume, primesc zeci de manuscrise pe saptamana (unele au sute de pagini) si probabil in urma textului de azi, o sa primesc si mai multe. 🙂

  • Irina

   Mulțumesc, al meu va fi foarte scurt. Pe o adresă de e-mail anume?
   Să știi că nu ai nicio obligație, nu trebuie musai să-mi răspunzi. E până la urmă o favoare, sunt conștientă de asta și nu vreau să abuzez.

 2. Multumesc pentru articol, Ioana, e foarte detaliat si util.
  Stii cumva si poti recomanda niște cursuri de scriitură de pe la noi? Sau ceva online, dar sa fie in romana, mi se pare important sa faci si cursul in limba in care scrii.

 3. Felicitari pentru tot ce faci si multumim pentru acest articol 🙂 Mie imi este foarte util.
  Banuiesc totusi ca este mai „profitabil” sa scrii pentru adulti, nu? 😀

  • Printesa Urbana

   este fix la fel, doar ca la o carte pentru adulti poti scrie si doi trei ani, cele pentru copii merg ceva mai repede. 🙂

 4. Lena Raducu

  Eu am scris o carte pentru copii in self-publishing, adica am platit eu tot – aproximativ 1000 EUR pentru 200 exemplare tiparite, cu tot cu corectura si desene pictate de altcineva, pe care am drepturi de autor.

  Dupa experienta asta voi incerca acum la a doua carte si la o editura.
  Referitor la cursuri de scris eu am facut si recomand Scoala de scris a lui Daniel Zarnescu, e senzationala, accesibila ca pret, iar informatiile sunt extraordinare. Urmatoarea tura incepe in iunie, cred ca mai sunt locuri, vedeti detalii pe http://www.construimimperii.ro, se face doar fizic, un weekend pe luna, doar in Bucuresti.

  Mult spor tuturor, in mai va invit la lansarea romanului meu de dragoste „Palma data, nu luata”.

  • Bianca M

   Buna,
   imi poti da adresa ta de email, te rog? As vrea sa-ti adresez cateva intrebari.

   Multumesc frumos,
   Bianca

  • Mihaela

   Buna Lena,

   Imi poti da mai multe informatii despre depre cum ai facut sa publici cartea in sistem self-publishing? Adresa mea de email este: mihaela_burada@yahoo.com. Multumesc mult de tot!!

  • Alexandra

   Buna,

   Si eu imi doresc sa public o carte pentru copii, cu ilustratii frumoase.😊 ma poti ajuta, te rog, cu mai multe detalii (ilustrator ales, unde ai publicat, etc). Multumesc tare mult.

 5. Cristina

  Bună Ioana,
  Multumesc pentru articol!

  As avea o întrebare: in cazul în care dorești sa ai drepturi de autor pe text, înainte sa mergi cu el la editura, cărei instituții te adresezi?

  • Printesa Urbana

   nu te adresezi nici unei institutii. tu ai scris textul, esti autor (pana la proba contrarie, cand cineva te acuza ca i-ai furat textul si aduce dovezi in sensul asta).

  • Cristina

   Mulțumesc frumos!

  • Cristina

   Mulțumesc frumos!

  • Nela Grigore

   Bună ziua!
   Vă descoperim ca o lumină în tot ce scrieți aici și în cărți. Cu o scriitură atât de caldă și de firească, copiii se recunosc/se regăsesc în noi ca într-o oglindă, trăind aceeași euforie.
   Vă descoperim și ca șansă de a primi un semn al dumneavoastră față de ce scriu unii dintre noi.
   De aceea, am făcut o încercare în acest sens, v-am expediat un material personal dedicat copiilor.
   Știu că timpul este atât de limitat în viețile noastre, încât sunt șanse minime de a-l împărți și străinilor. Eu voi spera că voi avea norocul să citiți un rând, două, din ce v-am scris pe adresa de email (am intitulat mesajul: „un semn între atâtea altele”).
   Mulțumim că trăiți cu noi împărtășind experiențe frumoase.
   Să aveți puterea să dați lumii tot ce credeți că îi face bine!

  • Romelia Lungu

   Si eu sunt scriitoare. Sunt noua pe piata, daca pot spune asa. Am publicat deja două cărți. Povesti reale care se pare ca nu se vând. Nu am apelat la o editură, am facut totul singura. De la coperta până la formatarea cărții. Am tradus cărțile, cu ajutorul soțului, în limba engleză și in limba italiana. Le-am publicat pe Amazon absolut gratuit. Nu am cheltuit niciun ban pentru publicarea lor dar am cheltuit foarte multi pentru publicitate. Este foarte greu pentru un scriitor sa faca totul singur, nu functioneaza si chiar daca va funcționa probabil ca va dura prea mult timp. În ce privește editurile? Am început să contactez deja câteva. Unele din România, altele din Malta si America. Am primit raspuns doar de la două. Una mi-a spus că nu oferă ce am cerut eu iar cea din Malta mi-a spus că publica doar cărți în malteza. Dupa ce le-am spus că le pot da manuscrisul im engleza iar ei il pot traduce in malteza nu am mai primit raspuns. Dupa ce am citit acest articol in care editură oferă un procentaj atat de mic prefer totusi sa imi public singura cărțile decat sa imi fie munca răsplătită atat de putin. Sunt o scriitoare cu mult potențial si nu renunț până nu ma voi face auzită. Am foarte multe cărți de publicat, dar cu siguranță nu ma voi vinde atat de ieftin.

 6. Marcela

  Buna
  sunt la a 4 carte scrisa, dar la ultima poveste pt copii am niște fraze care cred ca nu sunt corect gramatical chiar daca au fost editate de cineva.Se poate sa va uitați peste ele?

  • Printesa Urbana

   Buna, ideal ar fi sa gasesti un redactor profesionist care sa redacteze cartea.

   Eu nu stau grozav cu timpul si nu fac genul asta de munca in afara editurii pentru care lucrez. Pot sa dau un ochi, insa ca mod de lucru, iti recomand sa iti gasesti oameni in care ai incredere, care fac treaba buna si cu care sa lucrezi pe contract.

 7. Sim

  Buna seara!

  Întrebarea mea nu are legătură directa cu articolul, dar poate reușesc sa găsesc aici o informație.
  Imi place foarte mult sa citesc carti pentru fetita mea și mi-ar plăcea și mai mult sa citesc carti pe care sa le asculte cât mai mulți copii. Avem o biblioteca grozava, extrem de variata, doar ca nu știu dacă este legal sa postez pe YouTube, site-uri etc o poveste citita de mine, cu imagini din cartea respectiva.
  Ma poți ajuta, te rog, cu un răspuns? Imi doresc tare mult sa ajungă la cat mai mulți copii povesti citite cu drag 🙂

  Multumesc tare mult!

  • Printesa Urbana

   Buna, poti citi integral carti pe internet doar cu acordul scris al editurilor, altfel incalci dreptul de autor, care le apartine.

 8. Tatiana

  Bună ziua! Ideea mea de carte pentru copii pune accent pe dezvoltarea creativității. De fapt, chiar și micuții cititori sau ascultători ai lecturilor de noapte bună vor participa, în paginile rezervate lor. Dacă ideea ți se pare interesantă și poți să te desprinzi un pic din treburile tale, îți voi trimite pe mailul pe care mi- l vei da, sper, câteva creații de acest gen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *