Endometrioza, boala care afectează una din zece femei, dar despre care nici femeile, nici medicii din România nu știu destul

Dureri menstruale atroce, care se întind până spre coloană. Oboseală mare, stări de leșin la menstruație sângerări abundente, constipație cronică, noduli și chisturi pe ovare, și dificultăți în a rămâne însărcinată.

Nu, nu e cistită, nu e doar pentru că așa era și mama ta, și nu, nu e normal să suferi atât, că doar ești femeie. E foarte posibil să suferi de endometrioză.

Endometrioza aproape că mi-a răpit şansa de a avea copii. Miruna

Până acum câteva zile nu știam aproape nimic despre endometrioză. Am auzit termenul de câteva ori în discuții despre infertilitate sau dureri la menstruație, dar aici se opreau informațiile mele despre această afecțiune de care suferă jumătate de milion de fete și femei din România, unele chiar de la prima menstruație. Se spune că 10% dintre femei suferă de endometrioză la nivel internațional. Afecțiunea aceasta afectează viața intimă a femeilor, pentru că durerile sunt debilitante. Le afectează viața socială, și pe cea profesională.

Din păcate, foarte puține dintre noi știu detalii despre această boală, iar medicii din România nu sunt toți pregătiți să o diagnosticheze corect, să opereze sau să ofere indicații valide de tratament (lucru confirmat de Prof.univ.dr Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, aici). Se pare că aproape 80% dintre femeile care suferă de endometrioză sunt diagnosticate, ani la rând, cu alte afecțiuni. Diagnosticul de endometrioză se pune greu, după ani de alergat pe la medici, timp în care durerile sunt teribile.

Endometrioza m-a costat mulți ani în care nu am putut să am o relație, o familie, un copil, pierderea unei trompe uterine, a unei bucăți de ovar care erau cuprinse de aderențe. Alina

Între timp am luat legătura cu multe femei care suferă de zeci de ani de endometrioză, am aflat poveștile lor triste sau fericite, am stat de vorbă cu unul dintre medicii care se informează constant despre această boală și operează pentru a o ține sub control, dr. Gabriel Mitroi, medic primar obstetrică ginecologie. Am citit literatură de specialitate, studii și mărturii, ca să vă pot povesti despre boala aceasta într-un mod informat și complet. Speranța mea este că tot mai multe femei vor primi diagnostic corect cât mai repede și vor putea ține sub control boala astfel încât să nu sufere toată viața de dureri insuportabile, să nu ajungă la infertilitate, să nu arunce mii de euro pe fereastră degeaba, să nu se lase păcălite de șarlatani care vând ceaiuri care vindecă endometrioza, să nu se lase stigmatizate și rușinate pentru ceva în care nu au nici o vină. Și mai sper că interesul crescut pe care-l vom arăta aici împreună pentru această afecțiune va convinge statul român să sprijine bolnavele de endometrioză cu decontare măcar parțială de investigații și tratament. Există și o petiție în acest sens, nr. 10900/21feb.2019, care a fost deja depusă la Ministerul Sănătății.

Durerile din timpul contactului sexual mi-au scazut libidoul şi, deşi am un soţ extrem de înţelegător, mi-au afectat relaţia de cuplu şi m-au făcut să-mi pierd încrederea în mine. Miruna

Haideți să discutăm deschis despre această boală și să facem cumva să afle cât mai multe femei despre ea. Dacă o cunosc, o pot investiga. Dacă primesc diagnostic corect, o pot ține sub control. Pot avea copii. Pot lupta cu depresia și stigma cu care vine această boală. E nevoie ca aceste femei să afle unele de altele, să fie împreună, să împartă resurse și gânduri.

La finalul articolului aveți linkuri către grupuri de sprijin pentru pacientele cu endometrioză, în articol aveți multe mărturii de la femei curajoase și puternice. Numele lor au fost schimbate, pentru a le oferi protecția anonimatului. Le mulțumesc pentru deschidere.

Ce este endometrioza?

Uterul are în interior o mucoasă. Ea se numește endometru. Uneori, din motive necunoscute, care țin de prezența în exces a estrogenului, de predispoziția genetică, de felul în care e construit uterul, poate și de stilul de viață, celule similare endometrului se regăsesc infiltrate alte zone și organe. Femeile care suferă de endometrioză au endometru pe tubul digestiv, ficat, rinichi, pe diafragmă, pe ovare, trompe și chiar pe plămâni, măduvă sau creier (aceste cazuri sunt însă foarte rare). În majoritatea cazurilor, endometrul se instalează în abdomenul inferior, unde poate face noduli și chisturi.

La menstruație, acest endometru se inflamează și sângerează. Nu doar în uter, ci peste tot. Durerile pot fi insuportabile, iar starea de rău poate fi debilitantă. Multe dintre femeile care suferă de endometrioză nu pot merge la serviciu zile la rând, nu pot face sex, nu pot pleca în vacanțe departe de casă, au dificultăți în a-și păstra un serviciu, din cauza deselor concedii medicale de care au nevoie.

Sursa foto: Shutterstock

Simptomele apar la câteva luni sau ani după prima menstruație, dispar pe perioada sarcinii și scad în intensitate după menopauză.

Endometrioza nu se vindecă, însă chisturile provocate de ea pot fi excizate chirugical, iar simptomele ei pot  fi ținute sub control cu tratament.

Am fost obligată să îmi dau demisia de la un serviciu anterior din cauza zilelor multe de spitalizare și a concediilor medicale și pentru că nu am putut recupera timpul din medical prin ore peste program, așa cum mi-au propus angajatorii. Am stat o perioadă fără serviciu după care m-am angajat pe în post mai slab plătit pentru experiența și pregătirea mea. Alina

Care sunt simptomele ei?

  • Durere pelviană foarte mare la menstruație, crampe deosebit de intense.
  • Dureri abdominale și lombare.
  • Durere mare în timpul actului sexual.
  • Durere în intestine sau la urinare.
  • Constipație.
  • Sângerări masive la menstruație.
  • Infertilitate.
  • Constipație sau diaree cronică, greață sau balonare din motive neidentificate, mai ales la menstruație.
  • Dureri de cap, greață, stări de vomă.

Care sunt cauzele care duc la apariția endometriozei?

Nu se știe. Nu există răspunsuri clare, se fac în continuare studii. Conform Mayo Clinic, posibilele cauze sunt:

  • Menstruația retrogradă. Asta se întâmplă când sângele menstrual împreună cu celule din endometru urcă prin tuburile falopiene, iar aceste celule se fixează pe organele din pelvis și rămân acolo, cauzând sângerare și durere la fiecare ciclu menstrual.
  • Transformarea celulelor perineale. O teorie spune că anumți hormoni sau factori imuni duc la transformarea unor celule din perineu în celule endometriale.
  • Transformarea celulelor embrionare. La pubertate, estrogenul poate transforma celulele nedezvoltate din corp în celule endometriale.
  • Atașarea endometrului de cicatrici din uter, după o cezariană sau o histerectomie, de exemplu.
  • Migrarea celulelor endometriale. Vasele de sânge și sistemul limfatic pot transporta și ele din greșeală celule endometriale către alte părți din corp.
  • Afecțiuni imune.

Printre factorii de risc se numără:

  • Faptul că nu ai purtat o sarcină
  • Că ți-a venit menstruația foarte devreme
  • Că intri la menopauză târziu
  • Cicluri menstruale mai scurte de 27 de zile
  • Un nivel crescut de estrogen în corp
  • Indice de masă corporală scăzută
  • Consumul de alcool
  • Mamă, bunică, mătușă sau soră cu endometrioză

Endometrioza și infertilitatea

Cea mai mare amenințare pe care o aduce endometrioza în viața unei femei este infertilitatea (deși există și studii care leagă endometrioza de apariția unui anume tip de cancer ovarian, adenocarcioomul asociat cu endometrioza).

Majoritatea femeilor care suferă de endometrioză și nu beneficiază de tratament sau intervenție la timp, nu pot rămâne însărcinate sau nu pot păstra o sarcină. Conform Mayo Clinic (sursa), între o treime și o jumătate dintre femeile care suferă de endometrioză au dificultăți în a rămâne însărcinate, pentru că endometrul blochează trompele uterine, iar spermatozoidul nu ajunge la ovul. În plus, calitatea ovulului poate fi și ea afectată de endometrioză.

Cum se poate diagnostica endometrioza?

După ce am citit numeroase mărturii ale unor femei care suferă de endometrioză din adolescență, ce m-a frapat a fost diagnosticul întârziat primit de ele, cum ani de zile au umblat pe la medici care nu au știut să le spună ce au.

Alina povestește:  În 2010 am fost la un control de rutină la un medic care mi-a recomandat să opresc anticoncepționalele și să fac un copil, că endometrioză așa se vindecă, cu un copil. Am întrerupt anticoncepționalele așa cum mi-a spus, însă copil nu am încercat să fac. La medici evităm să mai merg, pentru că îmi spuneau să mă mărit și să fac copil, sau că din punctul lor de vedere nu am nimic.

L-am întrebat pe dr. Gabriel Mitroi cum se diagnostichează corect endometrioza.

Depinde de tipul de endometrioză. Dacă e o formă superficială, care nu se manifestă cu chisturi nici măcar pe ovare, nu o poți diagnostica decât laparoscopic. Însă aceste forme ușoare nu pun probleme speciale, nici de tratament, nici de simptome. E posibil să ai niște focare endometriotice care nu se văd nici la RMN, nici la ecografie sau la CT, pe care le-ai vedea doar laparoscopic, dar dacă ele nu deranjează, probabil nu vor fi diagnosticate.

Se întâmplă ca unele femei să aibă dureri atroce, iar când intervenim laparoscopic să găsim noduli minori, dar și invers, femeia să nu aiba simptome, și focarele să fie multe, mari, în multe zone din abdomen. Uneori nodulii se instalează în pelvis, și pot fi simțiți la palpare. Atunci se poate diagnostica mai ușor, clinic, doar după simptome. Unii ecografiști pot vedea și ecografic nodulii (care sunt niște aglomerăți de țesut fibros sub formă de stea, care se infiltrează în alte țesuturi). Endometrioza este o boală imprevizibilă.

Mulți ginecologi operează un chist pe un ovar, fără să opereze endometrioza, pe care fie nu o recunosc, fie decid să o lase așa cum e. Sunt puțini medici care pot diagnostica rapid și corect această afecțiune. Mai ales că de multe ori, endometrioza nu afectează doar ovarele. Poate știți de cazul acela în care unei fetițe de treisprezece ani îi sângera ochiul la menstruație (găsiți aici mai multe detalii, diagnosticul nu a putut fi confirmat prin analiză de țesut, pentru că nu s-a putut recolta din canalul lacrimal, dar se pare că tratamentul hormonal pe care l-a primit a rezolvat problema, deci a fost un caz de endometrioză).

Andra spune: La mine a durat 9 ani ca cineva să îmi pună un diagnostic pe baza unui examen anatomo-patologic al chistului extirpat. De la 14 ani am avut dureri groaznice la ciclu, dar mama zicea că e normal, că semăn cu ea. Șapte ani am luat Diane 35 pentru chisturi ovariene, la recomandarea ginecologului. Abia la 23 de ani m-am operat de un chist ovarian care tot creștea și la analiza lui a reieșit că este chist endometric. Apoi, la 31 de ani au început niște dureri constante în fosa iliacă dreaptă. Am făcut control ginecologic care a ieșit ok, fără să se vadă nimic la ecografie și m-au trimis spre departamentul de chirurgie unde mi-au pus diagnosticul suspiciune apendicită. M-am programat pentru intervenție chirurgicală, care a durat vreo 6 ore. Evident, apendicele meu era perfect sănătos, dar tot abdomentul inferior era plin de aderențe între ovare, trompe, uter, intestine. Aderențele au fost disecate minuțios și din nou mi s-a confrimat că endometrioza își făcea de cap în abdomentul meu.  

Maria a avut mai mult noroc: Diagnosticul a fost pus imediat ce am mers la doctor, ginecologul meu, dr. Herghelegiu, este extraordinar. Mergeam de două ori pe an la control și la unul dintre aceste controale, am fost diagnosticată cu endometrioza. Apoi am fost de mai multe ori în Turcia la o clinică privată, unde am fost încurajată că pot rămâne însărcinată natural, ceea ce s-a și întâmplat.

„Rușinea” de a fi bolnavă de endometrioză

Alina își amintește: Durerile, stările de vomă și de leșin au început o dată cu primele menstruații, pe la 13 ani. Mama mă ducea la endocrinolog, că la ginecolog mergeau doar fetele măritate. Endocrinologul îmi dădea doar algocalmin și mă trimitea acasă.

Sursa foto: Shutterstock

Se tratează endometrioza?

Dr. Gabriel Mitroi spune: Soluțiile de ameliorare a simptomelor ajută foarte mult. Dacă singura problemă a pacientei este durerea, analgezicele și antiinflamatoarele o vor ajuta mult. Dar boala rămâne acolo. Apoi, chiar și dacă nodulii există, dar nu afectează calitatea vieții, nu e nevoie de operație. Dar e posibil ca la un moment dat, simptomele să se agraveze. Atunci se poate întâmpla ca intervenția să fie obligatorie. Din păcate, nu există în România la stat centre de operare laparoscopică, în echipă chirurg-ginecolog. Sunt patru, toate private, unul la Timișoara, restul în București. Pentru că sunt puțini ginecologi care operează cazuri complicate. Și în străinătate, astfel de centre sunt destul de puține și majoritatea private. Dar la ei, asigurările de sănătate decontează tratamentele, investigațiile și intervenția. La noi nu se decontează nimic, cum de exemplu RMN-ul pentru cancer se decontează. Cel pentru endometrioză, nu. 

Alina povesteșe: Tratamentul cu anticoncepționale m-a ajutat în anul cât l-am luat și câțiva ani după ce l-am întrerupt. Apoi după operație am făcut tratamente hormonale, care m-au ajutat pe partea de dureri și de stopare, apoi reducere a chisturilor. Când endometrioza a recidivat, am reluat tratamentul și am avut dureri crunte în primele zile, apoi hemoragie, care a durat câteva săptămâni, până când am mers la medic și am primit tratament. În acest timp de abia mă mai puteam ține pe picioare și am căpătat și o anemie.

Care sunt costurile unui tratament?

Dacă mergi la un medic cu experiență, poate după un consult să înțeleagă despre ce e vorba. Un RMN poate confirma prezența chisturilor endometrice, care, dacă sunt scoase la timp, pot reduce semnificativ simptomele și pot scoate din ecuație amenințarea infertilității.

Dr. Gabriel Mitroi operează la spitalul Wellborn, unde o operație complexă, de rezecție a endometrului de pe intestine, de exemplu, costă în jur de 3.000 de euro (dintre care peste 1.000 de euro sunt doar ustensilele pentru rezecție). Cele mai simple costă mai puțin.

Alina: Ținând cont că am avut „noroc” să nu fiu un caz foarte complicat și să pot fi operată la stat, costurile mele au fost în special cu RMN cu protocol de endometrioză, cu consultații gen a două părere la medici specializați din afară țării, cu tratamente hormonale, antiinflamatorii, cu vitamine și minerale. Majoritatea investigațiilor au fost făcute atunci când mi-au apărut efectele adverse de la tratamentul hormonal și a trebuit să fac investigații amănunțite să văd că nu mi-au fost afectate ficatul, inimă, rinichii, stomacul, oasele, etc. că nu am alte tumori. Numai în ultimele 12 luni am cheltuit peste 6.000 lei, asta pentru că mare parte din investigații mi-a acoperit-o asigurarea privată de sănătate de la serviciu, altfel aș fi trecut lejer de 10.000 lei.

Andra: Procedura FIV, analizele mele și ale soțului, plus medicamentele au însumat 10.000 euro. 

Miruna: Am plătit până acum în jur de 10.000 de euro. Iau în calcul intervenţiile chirurgicale, tratamentele hormonale pe termen lung, controale. 

Ajută tratamentele alternative?

Dr. Gabriel Mitroi: Sincer, nu știu. Nu am rezultate clare, nu am încercat, nu sunt împotriva lor, probabil unele preparate din plante pot ajuta.

Alina își amintește: Tratamentule naturiste au fost, unele, apă de ploaie. Unul a funcţionat bine (dureri muuult reduse, aproape inexistente), dar mi-a creat alte dereglări; m-am ales cu o dermatită atopică rebelă, de care nu am scăpat nici acum (de prin 2013 mă chinuie).

Putem preveni endometrioza?

Cercetările arată o importantă componentă genetică, cu care nu ne putem lupta. Cu alte cuvinte, nu, pare că nu o putem preveni.

Dr. Gabriel Mitroi mi-a spus așa: Nu știe nimeni cauza exactă a endometriozei, eu cred că vom afla curând mai multe despre ea, sunt studii deja avansate. Ajută un stil de viață sănătos, să evităm alimentele hiperestrogenice, putem evita de exemplu să consumăm apă la pet, care, depozitată la soare, eliberează în apa de băut substanțe asemănătoare ca efect estrogenului, care este factor favorizant pentru simptomele endometriozei (și pentru apariția cancerului la sân).

Poate endometrioza recidiva?

Dr. Gabriel Mitroi spune că, oricât de bine ar fi făcută operația de eliminare a nodulilor endometrici, există posibilitatea ca în organism să rămână unii microscopici, care nu pot fi eliminați și care să crească în timp. În alte cazuri, endometrioza nu este operabilă, și atunci doar tratamentul poate ține sub control simptomele. Din experiența noastră, și avem multe paciente cu endometrioză, odată cu înaintarea în vârstă, după 35 de ani, boala nu mai are aceeași virulență, nu mai sunt furtunile hormonale din prima parte a vieții, și atunci boala stagnează sau evoluează mai încet, explică dr. Mitroi. Dacă nu a fost nevoie să te operezi până la 35 de ani și ai reușit să ai deja copii sau nu-ți dorești să ai, nu e necesar să te operezi, dacă poți ține simptomele sub control.

Alina: Simptomele au recidivat după oprirea tratamentelor hormonale, inclusiv chisturile endometriozice au reapărut.

Cristina: Da. Într-un an aveam din nou dureri pelvine și constipație, iar chisturile au reapărut în al doilea an după operație.

Miruna: Simptomele au recidivat după tratamente. După operaţie a fost mai bine. Insă ştiu că endometrioza recidivează până la menopauză şi, nu există vindecare pentru boala asta. Ideea e să o ţii sub control. În principiu, pentru evitarea recidivei, se încearcă suprimarea menstruaţiei cât mai multă vreme. Momentan alăptez, am un bebeluş (prin FIV) de 6 luni şi nu ştiu cum va fi după ce voi avea menstră din nou. Probabil tot cu hormoni ma voi îndopa.

Andra: A fost minunat totul pentru 2 ani jumate după ce am născut. Apoi au reînceput durerile mai rele că niciodată și hemoragiile. Acum mi-am pus un sterilet cu progesteron microdozat care îmi ține sub control hemoragiile și oarecum durerile. În rest, le controlez tot cu antiinflamatoare.  

Cum mi-a afectat endometrioza viața?

Cristina povestește: Lipsa de energie, durerile, inflamația continuă mă afectează teribil. Trebuie să iau constant suplimente cu minerale și vitamine, pentru că am zile când nu pot mânca deloc, apoi iau și alte suplimente care mă ajută cu imunitatea și durerea. Toate costă.
Lipsă de energie și durerea mă împiedică să îmi valorific educația și potențialul. Lipsă de empatie din societatea noastră mă afectează foarte mult, am suferit foarte multe discriminări încă din copilărie din cauza bolilor mele, mai ales la locul de muncă. Endometrioza, ca orice boală, vulnerabilizează femeile foarte mult.

Miruna spune: Durerea menstruală mi-a stricat multe zile şi m-a oprit de la multe activităţi. Durerile din timpul contactului sexual mi-au scazut libidoul şi, deşi am un soţ extrem de înţelegător, mi-au afectat relaţia de cuplu şi m-au făcut să-mi pierd încrederea în mine. Dar dacă unele din astea se rezolvă cu un antialgic sau antiinflamator, mai e ceva, poate şi mai supărător: oboseala cronică. Ea rămâne acolo, indiferent de tratamente sau intervenţii chirurgicale şi devine din ce în ce mai apăsătoare, mai acaparatoare, uneori reuşind să mă imobilizeze pur şi simplu.
Endometrioza aproape că mi-a răpit şansa de a avea copii. Eu tot timpul am crezut că îmi va fi uşor să devin mamă, prin urmare, vestea că singura şansă de a avea copii este fertilzarea in vitro (din cauza aderenţelor postoperatorii, care îmi afectaseră trompele uterine) a fost pentru mine ca o izbitură cu capul de asfalt.
Dar viaţa cu endo a însemnat şi descoperire a unor resurse de care nu mă credeam capabilă. De fiecare dată când povestesc cuiva toată aventura mea de până acum, îmi dau seama că sunt o femeie puternică. Discuţiile de pe grupurile de FB îmi amintesc mereu, prin comparaţie, că există fete care au probleme cel puţin la fel de mari ca ale mele şi atunci simt că aparţin unei comunităţi, că nu sunt singurul „specimen” cu defecte. Iar băieţelul meu este dovada vie că dacă lupţi până la capăt, dacă-ţi încerci, curajos, toate şansele, s-ar putea ca miracolul să apară.

Alina povestește cu regret: M-a costat umilințe îndurate din partea angajatorilor. Am fost obligată să îmi dau demisia de la un serviciu anterior din cauza zilelor multe de spitalizare și a concediilor medicale și pentru că nu am putut recupera timpul din medical prin ore peste program, așa cum mi-au propus angajatorii. Am stat o perioadă fără serviciu după care m-am angajat pe în post mai slab plătit pentru experiența și pregătirea mea, dar care nu este atât de solicitant și nu mi se cere să fac ore suplimentare. Plus concedii anulate sau pe care nu le pot planifica din timp, pentru că-s dependența de perioadele menstruale. Endometrioza m-a costat mulți ani în care nu am putut să am o relație, o familie, un copil, pierderea unei trompe uterine, a unei bucăți de ovar care erau cuprinse de aderențe, o operație făcută degeaba pentru înlăturarea apendicelui, când cel mai probabil că a fost o criză de durere localizată în acea zonă.

Ce trebuie să știe orice femeie despre endometrioză?

Cristina mi-a răspuns așa: Că nu e vina lor că suferă de endometrioză. În nici un caz nu e boala neiubirii și nici nu se vindecă prin creșterea activității sexuale. Activitatea sexuală te face să te simți bine psihic, dar fizic nu ajută cu nimic, trebuie îndepărtate focarele de endometrioză, care dor la contactul sexual.
Endometrioza nu e cancer, nu e boală venerica, dar necesită o igiena sporită. Rănile din interior pun un stres enorm pe sistemul imunitar și femeia se poate trezi că se infectează mai ușor cu unele bacterii sau poate lua virusuri mai repede că o femeie sănătoasă. Boala asta consumă foarte multe resurse și trebuie să ne vitaminizăm corect, ca să rămânem în formă.
Alina spune: Durerea mare la menstruație nu este normală. Poți avea o boală gravă și dacă analizele de rutină și consultațiile la medici spun că nu ai nimic. Înseamnă că nu ai găsit medicul potrivit, nu că nu ai nimic. Endometrioza nu este o boală psihică!
Aveți mare grijă la vânătorii de paciente cu endometrioză, ei oferă tratamente alternative neatestate medical! Alegeți varianta de operație laparoscopică, la un medic bun, care poate scoate tot țesutul afectat, căci șansa de recidiva este mai mică În acest caz. Aveți mare grijă de sănătatea voastră mentală!
 Nu faceți consultații online cu persoane nespecializate.

Miruna: Endometrioza nu este „răceala la ovare”. Endometrioza nu se transmite prin contact sexual. Endometrioza nu se tratează cu antibiotice. Nu se vindecă, o poţi face doar să stagneze ori poţi diminua intensitatea simptomelor, îmbunătăţindu-ţi astfel calitatea vieţii. Este extrem de important să ajungi la un medic care are experienţă în diagnosticarea endometriozei şi este la curent cu investigaţiile specifice şi posibilităţile de tratament. Endometrioza (cel puţin la mine) DOARE al naibii de rău. 

Andra: Femeile ar trebui să știe că nu orice chist ovarian e doar un”simplu chist ovarian” și să accepte cu ușurință tratamentul cu anticoncepționale. Durerile și hemoragiile abundente nu sunt normale chiar dacă mamele și bunicile noastre le-au avut în familie. Endometrioză este o boală care poate conduce la depresie din cauza durerilor și a hemoragiilor (îmi calculam cu groază perioadă de ciclu în fiecare luna pentru că știam ce mă așteaptă). Depresia poate să apară ulterior pentru că duce la infertilitate. Eu am avut noroc să am șansa unui FIV reușit, dar știu cum m-am simțit când am aflat că e posibil să nu fac copii vreodată.

Maria: Din toată experienta mea, endometrioza nu produce in mod automat infertilitate. Este important să nu te descurajeze nimeni că nu mai poți face copii și să mergi mai departe. Psihicul este foarte important, încrederea că poți e esențială!

 

Unul dintre grupurile de ajutor din străinătate este Nancy’s Nook Endometriosis Education, iar din România este Endometrioza România.

Dr. Gabriel Mitroi oferă consultații gratuite pentru o a doua opinie oferită pacientelor deja diagnosticate cu endometrioză, la spitalul Wellborn, toată luna martie. De asemenea, costul operației este redus semnificativ. Puteți cere detalii la recepție, prin telefon.

Ce puteți face dacă, în urma lecturii acestui articol, suspectați că aveți endometrioză? Găsiți un medic bun și mergeți la el, mai ales dacă sunteți tinere și vreți copii mai târziu. Dacă aveți o fiica, fiți atente la semnele de endometrioză, imediat după menarhă (prima menstruație). Dacă aveți în jur femei care se plâng de stări grave de rău la menstruație sau nu reușesc să rămână însărcinate, dați-le să citească despre endometrioză, acest articol, sau altul. E important să știm, ca să putem identifica rapid posibilele cauze și să căutăm soluții. Și nu uitați, nu e nimic rușinos, de blamat sau de ascuns. E o afecțiune ca oricare alta, care, dacă nu e ținută sub control, poate afecta serios calitatea vieții femeilor.

Și e important să fim noi între noi mai empatice, odată ce am înțeles cu ce se confruntă femeile care suferă de endometrioză. Le doresc multă sănătate!

Alți medici foarte buni în București sunt dr. Elvira Brătilă, pe care o găsiți la Regina Maria și la cabinetul ei din Calea Floreasca , dr. Ciprian Cristescu de la Giulești, dr. Ionuț Ion, Dr. Tutunaru. Există și clinica Egometacs, specializată pe endometrioză, unde lucrează dr. Zorela Sgabura.

La Timișoara îl puteți găsi pe dr. Voicu Simedrea.

În Iași, medici foarte buni pe endometrioză sunt Radu Maftei, Gabriela Simionescu și Bogdan Doroftei.

Mulțumesc cititoarelor care mi-au oferit aceste recomandări pentru femeile care ar putea avea nevoie de ajutor.

Dacă știți medici buni care pot ajuta, vă rog să ne spuneți numele lor. Dacă vreți să vă spuneți povestea în comentarii, sunteți binevenite.

Și să sperăm că în curând statul român va face ceva pentru a le oferi sprijin!

Vă las cu un clip realizat de una dintre femeile care au povestit mai sus prin ce a trecut ca femeie cu endometrioză.

Sursa foto preview: endometrioză via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

28 comentarii

  1. Eu de cand ma stiu am toate simptomele scrise de tine si doctorita mea nu imi gaseste cauza. Ma indop cu pastile sa pot rezista sa stau 8 ore intr-un scaun la munca. Cred ca e cazul sa investighez mai mult. Analizele la tiroida sunt ok.

    • Bună ziua,ma alătur și eu femeilor cu aceasta afecțiune care din păcate este foarte nasoala.
      Cu ajutorul lui Dumnezeu avem o fetita minunata și ea ma impulsionează sa merg mai departe în fiecare zi.

  2. Endometrioza este cancerul care nu omoara. In Franta femeile care sufera de endometrioza beneficiaza de zile extra la concediu medical. Dureri menstruale am avut inca de la inceput. De la luna la luna au devenit din ce in ce mai greu de suportat. La 22 de ani, dupa cateva menstre ce m-au tinut in pat (nimic nu functiona, efectiv lesinam de durere in primele 2 zile, vomitam) am ajuns la control la dr Ion Ionut. M-a intrebat ce simptome am, iar in urma ecografiei+palparii a vazut ca aveam un nodul rectovaginal, plus un chist. A zis ca cel mai probabil este vorba de endometrioza, dar pana nu se face analiza tesutului nu e 100% sigur. M-a programst la operatie (laparoscopic), iar analiza tesutului a confirmat boala. Un an si ceva dupa operatie mi-a fost ok, dupa care au reinceput durerile. Am trecut pe tratament cu progesteron ( care ma face irascibila, nervoasa, furioasa). Nu am avut menstra luni de zile. Am decis ca vrem un copil, iar norocul nostru a fost ca s-a lipit la prima menstra aparuta. Cat am alaptat, nu am avut probleme. Cand a revenit menstra, au revenit durerile. Acum sunt din nou pe tratament cu progesteron. Merg periodic la control, fac periodic RMN-uri pelvino-abdominale. Sper sincer sa nu mai trec prin durerile de la 22 ani, travaliu+nasterea au fost floare la ureche pe langa durerile de atunci.

    • Buna ziua! Am și eu o fata de 22 ani și a fost diagnosticata cu endometrioza , anul trecut, după numeroase dureri , mers in urgente , apoi operata de apendice ?, acum face tratament cu visane , in alternanța cu anticoncepționale, acum chistul s-am mai redus de la 6-7 cm la 4 cm, dar vreau sa merg și sa discut și sa ascult și părerea altor medici! Sunt din Iasi

  3. Exista Asociatia Eu si endometrioza care se lupta pentru constientizarea acestei boli. Exista si cateva grupuri pe Facebook ale pacientelor. Ca si medici cunoscuti si recomandati eu stiu de Elvira Bratila, Dr Mitroi amintit in articol, Dr Ion Ionut – toti cei 3 in Bucuresti si Dr Simedrea la Timisoara. Cu siguranta mai sunt medici care stiu sa puna diagnostic corect dar nu sunt foarte cunoscuti inca.

    • Sa inteleg ca asociatia e singura care se lupta pentru constientizare? Sau doar isi face reclama pe unde apuca?

  4. Foarte frumos și util articolul! As dori să știu ce părere au medicii ginecologi despre endometrioza la bărbați, pe care o ignoră ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4183904/ de exemplu ). In USA s-a renunțat la practica intervențiilor chirurgicale in serie, deoarece endometrioza devine si mai agresiva. Se pare că este o afecțiune sistemica, însă este nevoie de cercetare în domeniu.

  5. Multumesc celor care au facut aceasta petitie, pentru a constientiza aceasta boala. Va admir pentru reusita voastra, care este realizata pe cont propriu, fara ajutorul asociatiilor din tara care se ocupa cu endometrioza. Este foarte important mesajul transmis in acest articol, durerile nu sunt normale, si ca daca suntem femei nu inseamna sa suferim.

  6. Ca veni vorba despre acest subiect, va povestesc si experienta mea cu endometrioza, ce nu se incadreaza deloc in tiparele aceste afectiuni. Am descoperit-o pur intamplator acum 7-8 ani, la o ecografie de sarcina incipienta, si culmea, a 2-a sarcina – aveam deja un copil. Mi s-a spus ca am un chist ovarian. In saptamana 7, sarcina s-a oprit in evolutie (cel mai probabil fara vre-o legatura cu endometrioza). Dupa ceva timp si analize, s-a constatat ca cel mai probabil este vorba de endometrioza si ar fi bine sa ma operez inainte de a incerca o noua sarcina. Ceea ce am si facut, dar in urma operatiei am ramas fara un ovar (ce fusese complet transformat endometriotic) si cu doar jumatate din celalalt ovar, aparent acaparat si el. S-a confirmat in urma operatie ca era vorba despre endometrioza. Dupa operatie am facut 3 luni tratament de inhibitie ovariana, dupa care am ramas imediat insarcinata iar. De atunci nu a mai revenit endometrioza – fac anual ecografie pentru a verifica. Simptome nu am avut de nici un fel.
    De ce am povestit toate astea si cum ajuta pe cineva? Nu as putea spune cum ajuta, mai mult vreau sa subliniez cat de difetiti suntem cu totii si in cate moduri diferite se poate manifesta o aceiasi afectiune la oameni diferiti.

  7. Buna ziua, eu am fost diagnosticata cu endometrioza (o forma de inceput) de domnul doctor Tutunaru in urma unei laparoscopii. In cadrul aceleiasi interventii a indepartat tot ce era de indepartat. Toata interventia a fost filmata si am putut sa vad si eu ce s-a intamplat cat timp eram sub anestezie.

  8. Asta am auzit muuulti ani la rand, sa fac un copil și scap de durerile îngrozitoare din fiecare luna… Ei bine, am făcut, 2 chiar ? și durerile sunt tot acolo…. Medicul a rămas puțin surprins ca am rămas însărcinată a 2 oara, ținând cont ca era diagnosticata deja endometrioza, și ne „pregăteam” de operație, pt a scăpa de dureri. Rămânând însărcinată, a picat varianta, au trecut 4 ani și acum mi.e frica ???… Dar îmi fac eu curaj, cât de repede ?. Multă sănătate tuturor ?

    • Cand mi s-a spus ca am 3 chisturi endometriozice pe ovar si ca aceasta boala este una din cauzele principale ale infertilitatii am crezut ca este o gluma, nu auzisem niciodata despre endometrioza. Aveam 25 de ani, iar durerile le-am avut intotdeauna dar mi se tot spunea ca sunt femeie si este normal. Doctorul Marius Biris din Timisoara m-a operat pentru eliminarea chisturilor si dupa o menopauza indusa timp de 4 luni am ramas insarcinata la prima menstra. Fetita mea are acum 2 ani jumatate si este miracolul meu:) Iti multumesc pentru articol :*

  9. Buna!,Felicitari pentru articol,daca il citeam acum 7-8 ani cand aveam aceste simptome, poate aflam mai repede ca aveam endometrioza si nu ajungeam la operatie cu diagnosticul de endometrioza grad3 (scos un ovar si o trompa).
    Cu ajutorul d- nei dr Toma Gabriela, cea care mi-a dat diagnosticul si care m-a operat am reusit sa obtin o sarcina dupa doi ani de la operatie,.fara FIV din fericire..doar cu o parte de schema dintr-un tratament dat de ea.Asa ca, va pot spune din experienta sa fiti optimiste si sa gasiti acel medic care sa lupte impreuna cu voi impotriva acestei afectiuni.

  10. Este foarte util articolul tau, Printesa Urbana.
    Eu am adenomioza, endometrioza uterului, diagnosticata de dr. Ion Ionut Adrian, la Medicover.
    Acum stiu ce am de facut pentru o viata mai usoara, cu tratament potrivit.

  11. Buna! Eu nu stiu de cand am endo, am acum 42 ani, dar am fost diagnosticata in 2009 de dr Tununaru, pe vremea cand cel putin in Bucuresti aproape nimeni nu stia despre aceasta boala. M-au speriat diagnosticul si ideea de laparoscopie , asa ca am mai cerut opinii la inca vreo 4 ginecologi si endocrinologi. Toti mi-au spus ca Tutunaru are o obsesie cu endo si ca nu am nimic, tb doar sa iau tratament hormonal. Ceea ce nu am facut . Am mers pe mana lui, am facut laparo, a scos toate leziunile gasite si m-a trimis la homeopat (stiu ca e controversat tratamentul homeopatic, dar eu stiam copii mici si animale tratate in acest fel, asa ca am considerat ca tb sa fie ceva mai mult acolo decat autosugestia). A functionatI Intalnirea cu el mi-a schimbat viata.

    Acum sunt ok, nu mai am leziuni, insa am simptome PMS, nu grave, dar deranjante. Sunt probabil pe fond the dominanta estrogenica si cu asta m-a ajutat geniala si minunata Mihaela Brailescu, care lucreaza si sub pseudonimul Foodfairy.
    https://www.facebook.com/mihaela.brailescu.90
    https://www.facebook.com/foodfairy.ro/

    Este consilier is educator de sanatate feminina – orice ar insemna asta, de la endo la dereglari hormonale si infertilitate – totul bazat pe reglarea stilului de viata , atat. Alimenttaie corecta si personalizata pe tipul de problema, suplimente dc este cazul.

    Aruncati un ochi aici https://www.foodfairy.ro/ si pe paginile ei de facebook, toate prietenele care au lucrat cu ea au avut rezultate fantastice.

    Viata poate fi frumoasa si cu endo, daca intalnesti oamenii potriviti..

  12. Îți mulțumesc, Ioana, că în luna dedicată campaniilor de conștientizare cu privire la această afecțiune medicală, foarte răspândită dar, pentru mulți, cvasi-necunoscută, ai ales să publici acest amplu articol despre ea, deși nu este cel mai popular subiect. Avem foarte multă nevoie ca persoanele publice să vorbească despre acest subiect. Eu una mă lupt cu această afecțiune din 1991 și am fost diagnosticată, ca urmare a insistențelor mele de a face laparoscopie, cu endometrioză grad IV cu aproape 19 ani întârziere. În mod ironic, dl. Dr. Gabriel Mitroi, menționat în articol, a fost unul dintre numeroșii medici care mi-au ratat diagnosticul (deși am avut din totdeauna un tablou simptomatologic perfect), în perioada în care deja mă luptam cu infertilitatea. Era atunci mai la începutul carierei sale, între timp mă bucur că s-a străduit să cunoască mai multe despre subiect și să trateze această afecțiune. Campanii de conștientizare s-au tot făcut de către asociațiile din România în ultimii câțiva ani și mă bucur că se scrie din ce în ce mai mult pe subiect. Pe lângă asociațiile menționate în articol, mai au tangență cu subiectul și pot ajuta Asociația SOS Infertilitatea și Asociația SOS Endometrioza. Important este ca pacientele să încerce să se documenteze cât mai bine, din surse pertinente, și să găsească soluțiile individuale potrivite pentru a gestiona această boală, încă incurabilă. Eu una sunt un caz cu final relativ fericit, după 5 ani de infertilitate am reușit să înving cea mai nefastă consecință a bolii printr-un FIV, iar după o sarcină extrem de dificilă am devenit mama unui băiețel minunat. Ulterior, am ales însă să trăiesc cu durerile endometriozei, asumându-mi riscul de a nu lua tratament hormonal pentru că, deși articolul nu o spune, ca pacientă suferind de endometrioză, ai uneori de ales între bunăstarea fizică și cea psihică. Tratamentele specifice pot da depresie indusă medicamentos… și nu sunt pentru oricine.

    • Nu sunt asociatii mentionate in articol. Din articol si comentarii se intelege ca Petitia adresata Ministerului Sanatatii a fost facuta de catre paciente. Multumim mult Printesa Urbana pentru ajutor!

    • Buna Elena, gasiti pe facebook grupul ENDOMETRIOZA – ROMANIA unde puteti pune orice intrebari legate de aceasta boala, simptome, medici, optiuni de tratament. Sunt si fete din Cluj pe grup care s-au operat. Multa santate!

  13. Sunt operată laporoscopic în 2016 de dr ion ionut la sp giulești,a reapărut endimetrioza la câteva luni de la operatie.

  14. Eu am fost operata în 2010 de dr. Ion Ionuț, o operație investigativa în urma căreia a descoperit mici leziuni de endometrioza, dar care spunea dansul ca nu crede ca-mi afectează fertilitatea, lucru dovedit fals în cazul meu. În 2015 am fost operata de dr. Tutunaru Daniel care mi-a reconfirmat și eliminat focarele de endometrioza. Am urmat 6 luni tratament și la 8 luni de la intervenție a apărut sarcina mult dorita.

  15. Eu am fost diagnosticata de doctorul Podasca Cezar din Brasov in 2011. Nu auzisem pana atunci despre aceasta boala si aveam dureri groaznice la menstruatie de cand ma stiu. Am urmat tratament hormonal (menopauza indusa) inainte si dupa interventia chirurgicala (unde s-a reconfirmat diagnosticul, endometrioza profunda) si la o luna dupa terminarea tratamentului am ramas insarcinata.❤️? Durerile nu au revenit, insa exista deja alte formatiuni pe care le monitorizez si sper sa nu fie nevoie sa se mai intervina operator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *