Cum plătesc rapid la magazin, cu sacoșe și copiii atârnați de mine? (p)

Ne vine în sfârșit rândul la casă. Copiii m-au ajutat să pun pe bandă ouăle, laptele, brânza, măslinele, bananele au ajuns pe jos, la fel si două mere. Doamna de la casă îmi zâmbește amabil, simt privirile celorlalte 14 persoane de la coadă cum îmi sfredelesc ceafa. Copiii își lungesc gâturile. Ne dă popstix? Nu știu, fiico, stai întâi să vedem dacă scăpăm cu viață.

Înghesui în rucsac de-a valma telemeaua și hummusul peste punga cu ceapă verde. Copiii duc coșul la loc, împiedicându-se de alți cumpărători obosiți și transpirați. După ce în sfârșit am reușit să cazez tot în rucsac și în traista de pânză, dau să plătesc. Cu cardul, vă rog, zic în timp ce-mi dau seama că portofelul e la fundul rucsacului, sub toată mâncarea noastră de săptămâna care abia începe.
Mami, ne dă popstix?
Zâmbesc ca o căprioară leșinată doamnei de la casă. Colegii de la coadă mai au puțin și încearcă pe mine cuțitele alea din raftul cu promoționale.
Portofelul, zic. E la fund…
Vai de noi, zice doamna și oftează adâââând.
Pun rucsacul la loc lângă casă. Scot pe rând ceapa, telemeaua, laptele, ouăle. Lumea se foiește. Copiii se agită. Ceva o să explodeze, îmi zic. N-are cum să mai dureze mult.
Scot portofelul în grabă. Îl scap pe jos. Mă aplec să-l iau, dau cap în cap cu Sofia, care caută popstix în patru labe. Mai dați-mi și un gel din ăla de dezinfectat mâinile…

Știți ce zic, sigur ați trăit filme asemănătoare. N-ai cum altfel.

Vă imaginați ce bucuroasă am fost să testez un sistem de plată cu brățara. Ați citit bine. Am ajuns să trăim în vremuri atât de interesante încât nu mai ai nevoie de portofel să plătești. Poți folosi brățara sau smartwatchul, care e mereu la mână, nu e nevoie să scotocești după el prin geantă sau rucsac, în timp ce pe umeri ți se balansează sacoșe și copii. Sau poți folosi telefonul, care cel mai adesea e în buzunarul de la spate al pantalonilor sau în buzunarul gecii.

Și soțul e încântat. Corporatist, știți cum e. Când iese la cantină la prânz sau la mall să-și ia țigări ceva de ronțăit, e fericit să nu mai care portofelul după el. Plătește cu brățara sau cu telefonul, de care oricum nu se desparte nici la toaletă.

 

Merge totul foarte rapid și e sigur. Vă recomand, dacă sunteți dezorganizat, ca mine, grăbit, dornic să reduceți stresul și bagajul de alergare, de exemplu. Ieși la alergat doar cu brățara Fitbit Charge 3 sau Garmin, cu căștile și telefonul. Vrei să-ți iei o apă? Plătești cu ce ai la tine. Vrei să iei o pâine de la brutărie în drum spre casă? La fel. Comod și rapid. Îmi place mult!

Acum să vă explic cum funcționează și ce trebuie să faceți ca să plătiți și voi cu o simplă rotire de mână.

Sistemul care permite plata cu brățara Fitbit (noi am testat Fitbit Charge 3) ori Garmin sau cu telefonul este Orange Money. Este o aplicație pe care o pot descărca și folosi toți clienții Orange, indiferent că au abonament sau cartelă. Dacă sunteți client al altei rețele, puteți lua o cartelă Orange și gata, aveți acces la acest serviciu (unele cartele pre-pay au ofertă bună de internet). Practic, Orange Money îți face un card de debit Visa contactless (virtual sau fizic, cum alegi) pe care îl poți folosi la plăți fizice (prin POS) și virtuale, folosind tehnologia NFC.

Pașii sunt următorii:
– Descărcați aplicațiile gratuite Orange Pay și Orange Money
– Dacă sunteți abonat, urmați pașii din aplicația Orange Money pentru a vă face cont și a comanda un card virtual și/sau fizic. Durează câteva minute să se creeze cardul.

– Introduceți datele cardului în aplicațiile Orange Pay, Fitbit sau Garmin Connect (în funcție de ce brățară/ceas aveți)

– Dacă aveți cartelă și nu abonament, trebuie să mergeți cu buletinul într-un Orange Shop (cu programare în prealabil) să vă faceți cardul, în rest pașii sunt aceiași.

Avantajele plății cu brățara sau telefonul prin Orange Pay sunt că:

– procesul de plată e mai comod și mai rapid, nu mai ai nevoie să umbli în geantă, la portofel, să scoți cardul
– cardul virtual Orange Money e ușor de făcut și apoi de șters, dacă vrei să renunți la el
– e foarte ușor să alimentezi cardul (salvezi în aplicație datele cardului tău bancar și apoi cu un singur click și după tastarea sumei pe care vrei să o transferi, banii ajung pe cardul Orange Money la care sunt conectate brățara și telefonul)
– poți trasfera instantaneu și gratuit bani către alt utilizator de Orange Money, alegându-i numele din agenda telefonului
– poți plăti foarte rapid facturi de utilități, scanând codul de bare al facturii
– totul este foarte sigur, dacă ți se fură brățara sau telefonul, ele nu vor putea fi folosite de altcineva pentru plată, în lipsa codului tău de autentificare

– poți transfera bani din aplicație către orice IBAN din România

– poți reîncărca  orice cartelă PrePay Orange

– poți administra limitele cardului pentru pentru plăți la magazine, pe internet sau pentru retrageri de numerar la ATM
– poți bloca temporar sau permanent și deblocarea cardului blocat temporar din aplicație

Există două variante de card Orange Money: Visa Classic (care e gratuit dacă pui pe cardul Orange Money 500 de lei pe lună și folosești cardul la cel puțin două plăți, dacă nu, costul este de 10 lei pe lună) și Visa Platinum (care costă 40 de lei pe lună). Acesta din urmă îți oferă, pe lângă cele de mai sus, acces gratuit la asigurare medicală sau pentru întârzierea cursei aeriene, întârzierea sau pierderea bagajelor pentru călătoriile în străinătate, inclusiv pentru membrii familiei dacă aceștia călătoresc împreună, acces gratuit și nelimitat pentru client și un invitat în lounge-ul Business din aeroporturile București, Cluj și Timișoara.

Dacă vreți să vă cumpărați un smartwatch Fitbit sau Garmin compatibil NFC, clienții Orange au 20% reducere în magazinele Orange si în magazinul online.

Pentru a putea face plăți cu telefonul, trebuie să te asiguri că ai un telefon cu sistem de operare Android (Apple Pay va fi disponibil curând, pentru posesorii de iOS) și, dacă vrei să plătești cu telefonul, să pornești funcționalitatea NFC a telefonului (daca aceasta nu era deja activata).

Pentru noi e o variantă foarte practică și utilă. Putem achita rapid, cu telefonul sau brățara, la benzinărie, în orice magazin mic sau mare care acceptă plata prin POS cu Visa, la locurile de joacă, la Therme, fără să scotocim după portofel. Dacă dai jos brățara de la mână, la prima utilizare trebuie să tastezi un pin, în felul acesta stai liniștit că nu rămâi și fără ceas, și fără bani.

Ah, și mai nou, plătește Ivan cumpărăturile. Îl vedeți mai jos achitând plinul de benzină la Lukoil. E drept că are nevoie să-l ridice cineva să ajungă la tejghea, dar altfel, se descurcă foarte bine. 🙂

Musai să zic ceva și despre brățara Fitbit Charge 3, care ne place mult de când am primit-o în teste. Măsoară pulsul, calculează somnul, numără pași, trepte, câte pedale dai la bicicletă și cât înoți, îți cronometrează meditațiile. Iar dacă ai de plătit ceva cu ea, apeși pe butonul din stânga și aștepți 2-3 secunde să se activeze sistemul de plată.

Introduci PIN-ul personal de 4 cifre pe care îl setezi atunci când configurezi opțiunea Fitbit Pay. Acest cod trebuie introdus doar prima dată cand folosesti Fitbit Pay, dacă nu îți dai jos produsul de la mână. Daca ți-l dai jos, va trebui să reintroduci codul PIN. Când plata e confirmată, dispozitivul vibrează și primești confirmarea plății pe ecran. Toate tranzacțiile cu Fitbit Pay sunt securizate, sunt chiar mai sigure decât dacă plătești cu un card normal, pentru că Fitbit nu stochează informațiile cardului.

Nu ai nevoie de telefon în apropiere când plătești cu brățara. El poate fi acasă cât tu plătești apa la benzinărie.

Tare, nu? Aveți, folosiți? Ați folosi, dacă ați avea? 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

3 comentarii

  1. Eu folosesc inca de cand a aparut la o banca, cu o aplicatie pe telefon. Nu am niciodata portofelul la mine, asa ca mereu era o grija sa am bani daca vreau sa cumpar ceva. De atunci am scapat de asta, e super salvator si mi-a schimbat viata de zi cu zi cu adevarat ?

  2. Am o bratara de la banca, e foarte buna cand ies la alergat in parc, iar telefonul, banii, cardurile m-ar incurca efectiv in buzunare. Dupa sesiunea de alergat fac si cumparaturile. E f fain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *