Conversație cu Connie Larkin despre iubire, divorț și cum transformi eșecul într-o șansă de trezire

Azi vă invit la cel de al treilea material din seria de articole și interviuri despre sine. De data asta am povestit cu Connie Larkin despre divorț, despre relații, iubire, încredere și ce se strică în timp.

Precizez din capul locului că nu am nici un fel de interes material din această serie de articole, nu mi-a cerut nimeni să scriu și nu mă plătește nimeni să o fac, dimpotrivă, și eu și Connie avem cheltuieli (inclusiv materiale, nu doar timpul și energia noastră) pe care ni le asumăm strict pentru că ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să aibă acces la acest tip de conversații (care pot schimba esențial viața unui om, știu sigur, pentru că mi s-a întâmplat mie acum 11 ani și tot ce am schimbat atunci este în continuare prezent și benefic pentru mine).

În primul episod am vorbit cu Connie despre relația cu părinții noștri, despre copiii noștri, despre de ce  nu avem putere-n viața noastră. Aici găsiți articolul, aici este podcastul, dacă preferați să îl ascultați. Cel de al doilea episod (aici) a fost despre vină, despre frici, despre orgoliu și un pic despre toată povestea cu educația ontologică și Landmark Forum și de ce unora li se pare că sună ca o sectă care spală creiere. Eu am făcut Landmark Forum în 2008, pot să vă garantez că nu e nicio sectă, nici creiere nu se spală, deși da, poate face o diferență uriașă în felul în care trăiești.

Landmark Forum revine în România în septembrie și dacă sunteți interesați, informații despre prezentări și înscrieri sunt pe pagina lor de Facebook, Landmark România.

Click play și ascultați în căști. Sau citiți mai jos transcrierea interviului, realizată de Mihaela Boicu.

Ioana: Înainte de a povesti despre divorț, aș vrea să povestesc un pic despre cine ești tu, Connie și despre felul în care noi două ne-am întâlnit pentru cei care au picat în serialul nostru abia în episodul acesta. 🙂

Connie este persoana care m-a ghidat în cele zece seminarii de după Landmark Forum pe care le-am făcut în 2008. Împreună cu ea am descoperit care sunt felurile în care pot să îmi corectez gândirea astfel încât să am o viață a mea, cu  lucrurile pe care mi le doresc. Știu că sună mistic și  magic, dar e foarte adevărat. Ești pregătită Connie ?

CONNIE LARKIN  Da.  Absolut!

Ioana:  Înainte să povestim despre divorț mi-ar plăcea să povestim un pic despre iubire, despre  relația de cuplu. Ce este iubirea din punct de vedere al educației ontologice ?  Ce se întâmplă între doi oameni care se îndrăgostesc?

CONNIE LARKIN Dragostea este o  funcție a acceptării absolute. Vezi, în momentul în care te-ai îndrăgostit de soțul tău, de prietenul tău, atunci nu aveai nici un fel de critică la adresa lui. Nici una. Simți față de el acceptare absolută fără critică. Iubirea este acceptare.  Ca să poți să fii prezent la acea experiență de dragoste care îți încălzește spiritul, te face să vrei să zbori, să mergi la nu știu câți centimetri de pământ, să calci pe aer și nu mai știu ce, va trebui să renunți la cât de multă dreptate ai despre ce nu e în regulă cu el.

Iubirea este un sentiment de căldură, de roz în ochi fără nici un fel de țintă alta decât ea însăși. Iubirea însăși e de sine stătătoare, nu duce nicăieri, nu are un scop, nu este un fel de a fi pentru a duce undeva.

Ioana: Iubirea pur si simplu este. Dar ce se întâmplă pe parcurs de oamenii se dez-îndrăgostesc? De ce se pierde iubirea ? De ce vor oamenii să se despartă? De ce nu mai pot renunța la a avea dreptate unul față de celălalt?

CONNIE LARKIN N-aș putea să îți spun, pentru că nu există un adevăr absolut. Fiecare ființă umană are adevărul ei despre acest lucru. Ce am observat din lucrul cu mulți oameni de când am participat la această educație și de când am început să  o practic este că ființele umane sunt însetate de siguranță. Vor să pună mâna pe cu totul pe partener, să fie siguri. Acesta este începutul lipsei de iubire deja, pentru că nimeni nu ne aparține.  Vreau să fiu sigură ca o să am sex, vreau să fiu sigură ca o să am bani, vreau să fiu sigură ca sunt în siguranță. Și atunci începe mintea să funcționeze într-un fel mecanic ca să obții aceste lucruri, și uite așa ai pierdut orice  șansă de o viață împlinită prin iubire. Nu ai decât mașinaria asta care distruge practic orice relație interumană.

Ioana: Connie, cum facem să fim prezenți la asta? Să nu  lăsăm mecanismul ăsta să ne înghită cu totul și să ne trezim într- o zi că nu mai e nimic acolo unde era totul cu câțiva  ani in urmă ?

CONNIE LARKIN Lucrul care ar fi cel mai  de bun simț de făcut este să realizezi că tot ce știi tu despre a face ceva despre asta nu funcționează. Pentru că oamenii tot timpul încearcă să facă ceva, nu ?  Și nu funcționează. Trebuie să vină o conversație din exterior, cineva din exterior care știe ce vorbește, care să te facă să vezi ce faci, pentru că în momentul acela în care tu recunoști ce faci și vezi că te costă poți să renunți să mai faci acel lucru, dar nu-l  poți ști de una singură.

PRINȚESA URBANĂ În multe cazuri însă, oamenii hotărăsc că nu mai pot sta în relația cu pricina și se despart.

CONNIE LARKIN Când eu am participat în educația ontologică care mi-a pus creierii în linie, care mi-a dat acces la mine, la capul meu, la ființa mea pentru că până atunci eram confuză, am descoperit cu stupoare că voiam  să am o familie pentru că Toată lumea spune că nu poți fi împlinit decât dacă ai o familie. Recunoști vorba asta?

Pentru mine a fost un șoc, pentru că m-a surprins. Logica aceasta nu era a mea, o împrumutasem nu știu când, gândeam așa, dar nu știam că gândesc așa și aveam această chestie înțepenită, împământenită că nu poți fi împlinit decât dacă ai o familie. Iar asta este o eroare majoră. Noi suntem împliniți de unii singuri. Nu ești un întreg dacă ai un bărbat. Scuze. Nu e neapărat. El este o ființă de sine stătătoare, eu sunt o ființă de sine stătăoare. Nu am nevoie de altcineva ca să mă simt împlinită.

Și atunci când întâmplarea face ca cineva să meargă în acord cu tine și-l aduci acasă și să fiți împreună fericiți, pui pe umerii lui ca el să te împlinească, că este de datoria lui să te împlinească. Iar asta este o eroare.

În momentul în care se întâmplă ca persoana aceasta să nu se dovedescă a fi cum ai visat tu sau cum crezi tu, în momentul acela începe tragedia, pentru că el nu te mai împlinește și acum ești neîmplinită, și și ce faci apoi îți plângi de milă.

Eu aș fi fost în stare atunci, la 26 de ani, să mă mărit cu un burtos bătrân și văduv doar ca să nu fiu singură. Ce înseamnă despre tine când faci astfel de concesii pentru chestii care nici măcar nu-ți aparțin – vreau să fiu împlinită, în concluzie trebuie musai să am un bărbat? Avem un munte de informații și de obiceiuri și  de gânduri și de precepte și de reguli în capul nostru – nu știm de unde vin, dar ele ne fac viata și relațiile.

Ioana Chiar îmi spunea cineva, o persoană de  vârsta mamei mele, că orice ar fi, nu divorțezi, pentru că, deși trăim într- o lume un pic mai destupată la minte decât acum 30 de ani, o femeie divorțată are o stigmă. Cel mai bine e când te duci la o petrecere, la un filmuleț,  să fie și bărbatul lângă tine. Nu contează că nu merge, nu divorțezi. Mai ales dacă mai ai și copii, păi ce or sa creadă copiii? Asta mi-a spus ea. Și mi-a mai zis: soluția ideală este să-ți găsești pe lângă pe cineva ca să-ți împlinească nevoile, dar să rămâi măritată. Ce părere ai despre asta?

CONNIE LARKIN Când cei doi parteneri o iau în direcții diferite, nu avem nici grația , nici înțelepciunea, nici înțelegerea să respectăm calea celuilalt. Preferăm să fim morți într-o relație decât să fim vii separați. Și de ce să fim morți într -o relație? Pentru că ți-e confortabil așa, pentru că a fi divorțat e o stigmă, pentru că nu vrei să fii singură. Și eu am trecut prin asta. Și atunci ce faci? Faci un compromis atât de mare pedepsind o persoană, te pedepsești și pe tine. Este un haos. Este o dovadă de nebunie completă.

Am multă compasiune pentru oamenii care trec prin chestia asta, am fost pe acolo. E nevoie să te scuturi și să vezi absurdul situației.

Ioana: Ce putem face să reprezinte divorțul astfel încat să fie pentru noi o șansă, nu un eșesc?

CONNIE LARKIN  Tot ce se întâmplă aparent rău în viață este spre binele tău. Apoi trebuie să ai multă răbdare pentru tine, să te mângâi pe păr și să spui O să fie bine!

Pentru că altceva nu înțelegi. Îmi aduc aminte, aveam capul franjuri, nu aveam ce să înțeleg. Să fiu o femeie divorțată a fost unul din cele mai mari beneficii în viața asta. Evoluția înseamnă naștere într-un alt spațiu. Orice naștere doare. Treci prin ea, nu-ți plânge de milă.

Ioana Cum abordăm situația divorțului față de copii?

CONNIE LARKIN  Îi tratezi ca pe niște ființe umane mature. Deși sunt în corp mic, ei sunt oameni, îi tratezi cu inteligență, ei sunt mai recuperabili decât tine pentru că au mai puțin spanac în cap, ei văd lucrurile mai repede. Îi tratezi cu responsabilitate și spui adevărul, nu dai vina pe partener, nu-l denigrezi. Le spui adevărul.

Dar îți trebuie pentru asta multă tărie să faci asta, să nu intri în dramă și-n învinovățire și-n blamare .

Dar știi ceva? Copiii aleg propria lor viață. Copiii aleg ce să facă cu experiența asta. Unul o să aleagă să fie obiectiv, unul o să aleagă să aibă o căsnicie fericită, unul o să aleagă să nu facă ce a făcut taică-su sau maică-sa, unul alege altceva. Tu nu ai nici un control asupra a ce aleg copiii.

Ioana: Cred că ajută dacă le oferim și noi un model sănătos de a fi și de a trece prin lucruri neplăcute, nici ei nu vor fi scutiți. Nu știm ce îi așteaptă.

CONNIE LARKIN Știi, Ioana, noi suntem ființe umane și cădem, nu e nimic rău în asta. Important este să te ridici învățând o lecție. Dacă ai căzut, mângăie-te pe cap și spune am căzut și mă ridic. După ce am divorțat mi-am dat seama că sunt cu mine într-o manieră cum n-am visat niciodată că poate să fie.

Pentru mine, divorțul a fost o tragedie inițial, pentru că am avut rahaturi în cap, pe care le-am rezolvat, apoi divorțul a devenit o binecuvântare majoră. La urma urmei suntem singuri în călătoria asta de când ne naștem până murim, lucruri se întâmplă.

PRINȚESA URBANĂ  Ce ai spune unei femei care ar vrea să se desprindă, însă o paralizează fricile că nu o să se descurce cu copiii, financiar, logistic, cine îi duce, cine îi ia, frica de singurătate, frica de boală? Să zicem  că ea rațional știe că nu mai merge, nu îi este frică de stigmă și vrea să se desprindă, frica o paralizează și nu poate face, nu poate spune, nu poate să-și caute  un alt loc.

CONNIE LARKIN  Înseamnă că această persoană este complet în prada fricii de supraviețuire. O astfel de persoană nu are viață, are doar frică. În loc să fiu victimă și să mă simt lipsită de putere poate mă uit la tot binele pe care eu pot să-l fac în ceea ce fac.  Când spăl vase, zâmbesc, când gătesc pentru copiii mei, îi sărut, îi îmbrățișez, astăzi trăiesc, am mâncare, mâine nu știu ce o să fie și mă dedic fiecărui moment din viața mea acum. Acum vreau să fiu prezentă fără suferință. Cum faci asta ? Renunți să fii victimă.

E mare lucru dacă faci asta. Vezi, circumstanțele nu s-au schimbat, felul în care te uiți la ele s- a schimbat. Ce se întâmplă este că măcar acum ai onoare pentru tine. Ai mulțumit lui Dumnezeu pentru viața pe care ți-a dat-o. Toate suferințele astea și dramele astea care se întâmplă sunt pe măsura înțepenirilor în a fi victimă și te duce până în hăul hăului de victimă, până îți va pica fisa că trebuie să renunți să-ți mai plângi de milă și să aștepți cu mâna întinsă să ți se dea ceea ce nu vine. Și probabil că asta este lecția.

În momentul în care schimbi perspectiva, în sensul că renunți la a-ți mai plânge de milă, o să te bucuri de o furnică care merge pe podeaua ta! Asta e transformare la nivel înalt. Cum ți se pare?

Ioana: Mi se pare extraordinar, dar poti face asta singur?

CONNIE LARKIN  Absolut. Noi suntem giganți. Oamenii pot multe lucruri! E de ajuns un cuvânt, e de ajuns o privire, să auzi pe cineva spunând ceva, ca să recunoști că ești în stare. Viața este fantastică!  Vreau să fiu vie! Asumă-ți responsabilitatea, bucură-te de darul pe care ți l-a dat Dumnezeu în recunoștință. Nu trebuie să mă duc la biserică pentru asta ca Dumnezeu este peste tot.

Ioana: Ce spui funcționează în toate relațiile pe care le avem.

CONNIE LARKIN  Ori de câte ori o relație nu mai funcționează este pentru că apare lipsa de integritate. Oamenii încetează să mai comunice, încep să ascundă lucruri și gata, s-a dus. Relația mea s-a dus în momentul în care soțul meu m-a mințit. Evident că a avut un impact asupra mea . Evident. Dar vezi, am avut și puterea educației ăsteia.  Fiecare cu viața lui, fiecare e responsabil de acțiunile lui, fiecare plătește pentru ce face. Nimic nu poate fi ascuns de tine. Poți să te prefaci, dar pentru orice lucru pe care îl faci și care nu are integritate, plătești . Întotdeauna plătești. În momentul în care ascunzi lucruri, deja nu mai ai putere. Te simți ca ultimul om. Ți- ai încălcat o regulă de ființă cu tine. Ființa ta nu-i josnică. Când te porți josnic și tu crezi că ești șmecheră, că domini pe cineva să îi arăți tu lui, te-ai coborât la nivelul lui automat. La nivelul a ceea ce tu critici.

Ioana: Integritate este să faci ceea ce spui că faci atunci când spui că faci.

CONNIE LARKIN   Nu există viață fără integritate. Există doar supraviețuire fără integritate. Fără integritate poți să ajungi premierul, președintele celei mai mari țări , fără integritate poți să faci orice, dar n-ai viața. Ești mort, mort pe două picioare, vorbești, mănânci.

Ioana: Dar poți întotdeauna să înviezi?

CONNIE LARKIN Eu am ales să cred că orice ființă umană poate învia oricând. Așa cred eu.  Și asta îmi dă mie un sentiment de respect pentru măreția care este pusă în corpurile fizice pe care le avem. Tot ce este în viața noastră este exact cum trebuie să fie.

Ioana: Da, zic și eu asta demult. Locul în care suntem este cel mai bun loc posibil.

CONNIE LARKIN  Nu-i așa? Și dacă ceva nu funcționează, uită-te ce trebuie să faci ca să-l corectezi.

Pe Connie o găsiți pe www.ConnieLarkin.com, are evenimente după cum urmează:

12.07.2019 Brașov – Ramada – Strada Calea Bucuresti, nr.13
26.07.2019 Constanța – Complex Bulevard
09.08.2019 Sibiu – Hotel Parc Sibiu
30.08.2019 Iași, Hotel Grand Traian

06.09.2019 București – Crystal Palace Ballrooms
07.09.2019 Timișoara – Hotel Perla

Link inscriere: https://whynotme.ro/relatii-cum-le-faci-sa-functioneze/

Sursa foto: Unsplash.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

3 comentarii

  1. Eu nu va stiu in persoana nici pe tine, nici pe Connie, dar de cand ai postat prima data despre ea anul trecut in vara, eu pot spune ca sunt masurabil intr-un loc mult mai bun. Desi in teorie stiam tot ce spune Connie, ea o spune in asa fel incat sa atinga fix natura mea umana, pentru ca ma ajuta sa recunosc in mine ceea ce spune, in loc sa fie doar teorie in care trebuie eu sa cred. Imi dau seama ca aceste cuvinte nu ma ajuta sa descriu ceea ce am simtit si simt eu cand o ascult, dar ma bucur mult ca amandoua continuati sa lucrati la acest proiect, este apa pentru un om insetat ca mine (am vazut toate interviurile cu ea de cel putin doua ori fiecare, iar pe acesta l-am vazut de cand l-ai postat pe youtube). Iti multumesc Ioana! Nu am glumit si nici nu am exagerat cand am zis ca ai avut un impact imens in viata mea.

  2. Ce frumos ati vorbit! si da, presiunea societatii si stigmatizatul celui ce divorteaza, inclusiv tot procesul de la tribunal mi se pare o presiune in plus peste drama esecului… si mi se pare doar mie? sau cel mai mult presiune pun tot persoanele cu casnicii nefericite, cu vieti neimplinite ce dau replici de genul: ” singura nu o sa iti fie mai bine; cum o sa te descurci cu copil/ bani /casa ? doar nu te bate asa de rau”
    „E dificil sa re-invatz sa traiesc in prezent, dar acum aleg sa am apreciere pt mine.” – notat.

    Voi reciti.

  3. Off….suna foarte bine, sfaturile sunt foarte bune. Pacat insa ca multe dintre noi raman in continuare victime si nu o sa poata schimba acest lucru niciodata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *