De ce trebuie să le facem copiilor de mici educație medicală? Și cum?

Nu le spuneți copiilor că n-o să-i doară la medic, dacă știți sigur că ce-o să li se facă acolo o să-i doară. Vaccinul doare, puțin, dar doare. Recoltarea analizelor doare. O secundă, dar doare. Recoltarea exsudatului din gât nu doare, dar e neplăcută. Nu le spuneți copiilor minciuni, nu le creați așteptări greșite din dorința de a-i proteja. Spuneți-le, pe limba lor, exact ce urmează să se întâmple, cum, de ce e important să treacă prin asta.

E important să fie pregătiți, să știe exact ce urmează, e important pentru încrederea lor în sine, în voi și în lume, e important pentru capacitatea lor de luptă și vindecare.

Nu-i subestimați, aveți încredere în ei și în puterea lor de a trece peste lucrurile neplăcute, câtă vreme au alături un părinte calm, sigur pe el, care-l ține de mână cu iubire și adevăr.

Educația medicală e ca educația sexuală. Nu se poate face brusc, când intri pe ușa camerei de gardă, grav bolnav. Dacă e să fie eficace, e important ca educația medicală să fie făcută din timp, onest, în joacă, pe limba copiilor. Așa cum ne învățăm copiii de mici despre alimentația sănătoasă, despre emoții și respect față de alții, îi putem învăța și despre igienă, sănătate și importanța medicilor, procedurilor și tratamentelor atunci când ne îmbolnăvim.

Iar când se întâmplă să fie nevoie de analize, o perfuzie, o injecție, un gips, o internare, copilul va ști deja întreaga poveste, îi va fi ușor să se regăsească în capitolul în care se află, va aborda totul ceva mai liniștit și cu încredere că boala nu e capătul lumii, ci doar o nouă provocare din care va ieși mai bogat, mai curajos, mai puternic.

Acul poate fi un personaj simpatic, un Înțepac cu nas subțire care poartă în el un tunel care poartă într-un sens sau altul fie sânge pentru analize, fie substanțe care te ajută să fii mai puternic, exact ca atunci când bagi telefonul la încărcat cu un fir.

Spatula de apăsat limba este un Explorator de gât care permite adunarea de indicii de către medic.

Termometrul este Degetul isteț al Cavalerului, care doar te atinge câteva secunde și pac, știe cât de mult a încins corpul tău cuptoarele.

Instrumentarul medical, medicii, spitalul, pot fi personaje de poveste. De fapt, chiar sunt. Am scris cartea aceasta, Echipa de prieteni Măsimtbinescu, ca să ajut copiii și părinții să se bucure de educație medicală într-un mod prietenos, amuzant, sigur.

Primele o mie de cărți au ajuns deja în casele cititorilor și ce aud tot mai des despre ele este că ele fac copiii să RÂDĂ! E perfect, este exact ce trebuie! O poveste amuzantă despre microbi și boli, în urma căreia copiii vor primi fără să-și dea seama informații importante despre corpul lor, microbi, igienă, analize, tratamente.

Amuzantă, dar adevărată. Toată cartea a fost minuțios verificată și corectată de un medic primar pediatru cu multă experiență (Irina Costache), ca să ne asigurăm că facem educație doar cu adevăruri medicale. Chiar dacă amuzant povestite!

Sunt mulțumită de ce a ieșit. Sper să ajute.

Mulțumesc, Alexander Glonin pentru ilustrații, Editura Univers pentru publicare, Regina Maria pentru susținere în turneul de lansare.

Am răsfoit aici cartea întreagă, cred că a ajuns în mai toate librăriile.

O puteți comanda și de pe https://edituraunivers.ro/campanie-ioana/, 30% reducere cu codul BINESCU, mai e valabil doar câteva zile.

O vom traduce și în engleză și o vom urca pe Amazon în câteva săptămâni. Ne putem întâlni cu cartea și la conferințele pe care le organizez în țară și în afara ei: 28-29 februarie Chișinău, 13 martie Târgu Jiu, 14 martie Craiova, 20 martie Oradea, 21 martie Cluj, 28 martie Iași, 4 aprilie Timișoara, 9 mai Constanța, 16 mai București.

Ah, și vreau să precizez ceva, că deja mi-au scris câteva persoane despre asta: o să găsiți la pagina 13 termenul „să ausculte”. Nu este o greșeală. A ausculta înseamnă a asculta la plămâni sau la inimă în scop de diagnosticare: https://dexonline.ro/definitie/ausculta

7 Comments

 1. Cristina Olivia Ocu

  Servus, Ioana!
  Pe la Brasov cand ajungi? Nu numai cu ocazia lansarii acestei carti, ci cu orice eveniment de parentaj sau lansari de carte.

  • Printesa Urbana

   Sper in septembrie!

 2. Andreea

  Buna, Ioana!
  Un link pentru conferinta de la Tg Jiu, te rog 🙂
  Abia te astept.

 3. Ana-Maria

  Buna,
  Va fi si varianta in limba romana disponibila pe Amazon?
  Noi abia asteptam.
  Multumesc!

  • Printesa Urbana

   Buna, Amazon nu mai permite incarcarea de carti in limba romana, asa ca o putem urca doar in alte limbi. Engleza va fi prima.

 4. Felicitari pentru carte, e un pas inainte in educatie! Voiam sa mentionez ca un aspect al educatiei medicale tine si de medic in sine, am fost martora la o discutie de genul: „daca nu esti cuminte, am sa te intep in limba cu cel mai mare ac!” (da, din partea doctorului), cand m-am revoltat la asemenea imbecilitate s-au suparat si doctorul si parintele pe mine, lor nu li s-a parut nimic in neregula. Nu mai locuiesc in Romania de multi ani si copiii mei nu sunt nascuti acolo, dar daca imi permiti am sa dau un exemplu de cum a fost tratat copilul meu de 7 ani de catre sistemul medical de aici. Doar asa, ca mentalitate (si educatie, evident). https://gainile.wordpress.com/2015/06/17/reparatii-capitale/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *