SĂ NU UITĂM CUM AM FOST, JURNAL DE PANDEMIE. A DOUA PAGINĂ: 3 aprilie 2020

Mi-e greu să scriu. De obicei scriu ușor despre orice, mai ales despre ce simt, însă acum… Poate pentru că simt că nu e povestea mea de spus.

Tatăl soțului este în terapie intensivă în spitalul din Suceava. A fost diagnosticat cu pneumonie cauzată de Covid-19, a fost testat, rezultatul nu a sosit încă, diagnosticul a fost pus pe baza CT-ul la plămâni și a simptomelor. E internat de luni seara, aseară a fost mutat în terapie intensivă. Are dificultăți mari de respirație, este dependent de dializă și de insulină, hipertensiv.

Soacra este și ea cu simptome, din fericire ceva mai ușoare, izolată acasă. Nu a reușit să dea de nimeni la DSP să se testeze. Are febră moderată și tușește ușor, senzație de vomă și de oboseală. Se tratează acasă, i-am trimis un aparat de monitorizare a saturației, e speriată și nu vrea să meargă la spital.

Amândoi erau izolați, el mergea la dializă de trei ori pe săptămână, bănuim că acolo s-au infectat, mulți dintre cei dializați sunt acum în spital cu simptome de Covid.

Mulțumesc cadrelor medicale care, deși depășite de situație, de numărul mare de bolnavi cu alte probleme grave decât specializarea lor de care trebuie să se ocupe, fac tot ce pot. Mulțumesc medicilor care au avut curajul să spună ce le lipsește, ca să poată primi ajutor. Mulțumesc donatorilor și voluntarilor și oamenilor care au trimis materiale și gânduri bune către toți cei internați. Mulți nu sunt în stare bună.

Cred că e important acum ca oamenii din sistem să vorbească. Să lase deoparte rușinea, frica, ordinele de sus și să spună că au nevoie de echipamente, de coordonare, de medicamente, de voluntari care să dea apă și de mâncare pacienților neajutorați.

Probabil că e doar o chestiune de zile până când spitalele vor fi toate asaltate. Medicii vor fi primii afectați.

Ar fi fost bine să se fi pregătit toată lumea din timp, era clar că vine peste noi, acum, când tot globul caută aparate și materiale, e greu spre imposibil să mai ajungă și la noi ceva. Se vor produce la noi, văd multe companii mari și mici care se reorientează spre producția de materiale și ventilatoare și măști, dar tare mă tem că și de data asta se vor da tunuri, se va fura, de ce să nu facem afaceri cu moartea…. 🙁

E clar că nu suntem pregătiți, dar eu tot sper că mobilizarea, chiar și acum, târziu, ne va salva.

Continuu să le citesc copiilor live de la ora 6 PM (a României) în fiecare seară, pe pagina de Facebook. Mă bucur că atât de mulți copii ne urmăresc, ne salută, ne pun întrebări și ascultă poveștile pe care le citim pentru ei. E unul dintre puținele lucruri care-mi aduce speranță.

Am slăbit un kg, copiii s-au îngrășat fiecare cu 1, respectiv 2 kilograme în ultima lună.

Nu știu când se va termina totul, dar știu că nu vom mai reveni niciodată la viața dinainte. Viața dinainte nu mai există. Ne vom adapta cu toții, încet, la o altă realitate. Dar e important să nu negăm acest fapt.

Probabil că în câteva luni vom putea ieși din casă. Probabil că vom avea acces la un tratament.

Vor muri oameni, încă mulți de acum înainte.

La anul vom avea și vaccin.

În continuare am speranță că vom fi bine, deși urmează o lună grea, cu multă suferință și efort pentru mulți oameni.

Dacă vreți să ajutați sau să cereți ajutor, aveți aici o listă cu fundații și ONG-uri care ajută spitalele și oamenii în general, realizată de Cătălin Teniță.

Mai jos este un clip care explică de ce e important să purtăm mască în public, chiar dacă suntem sănătoși.

Acesta este grupul fondat de mine pentru părinți în timp de corona.

Acesta e un articol pentru Hotnews la care am contribuit pentru a sprijini părinții care lucrează de acasă.

Opera Comică pentru Copii lansează abonamentul de 30 de lei/lună, cu care aveți acces la orice spectacol, online. Aici vă puteți abona.

Pentru fanii Harry Potter există acest site cu multe activități.

Îmi cer scuze pentru tonul telegrafic. Atât pot acum. Sunt alături de soțul meu și de sora lui în lupta lor pentru viața părinților lor. Mă rog pentru ei, fac tot ce pot să ajut. Vă rog să trimiteți către noi gânduri bune.

Sănătate tuturor. Rămâneți în casă cât puteți. Sprijiniți cât puteți. Sfătuiți pe alții să rămână în casă.

PS: Nu am de gând să comentez toate porcăriile, înjurăturile și amenințările pe care le-am primit. Lăturile pe care mi le trimit unii oameni nu sunt ale mele, nu sunt despre mine, nu mă interesează și nu mă mai afectează. Sunt în alt loc acum, unde nu o să fac loc răutății, e loc aici doar de asumare, de integritate, efort, putere, iubire și demnitate. Și speranță.

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

46 comentarii

    • Doamne ajuta! Poate acum, cu militarizarea spitalului, sa fie mai bine pt toti pacientii ai medicii de acolo. Ma rog pt sanatatea tuturor bolnavilor.

    • Apreciez încrederea ta, dar nu se va schimba nimic. Ăștia suntem. Sistemul medical plânge de condițiile existente doar pt ca le e teama ca vor ajunge ei pacienți. Pana acum, era totul ok. Și, în plus, atât timp când cerșesc ajutor tot de la omul de rand, și în momentul în care îl primesc, principala lor grija este cum sa facă sa „sterpeleasca” câte ceva, sa ia și ei acasă, sa dea și pe la vecini…. Sa fie…. Nu, șansă nu mai avem. Și ma doare, ca sunt mămică și va trebui sa îmi cresc copilul aici(Doamne ajuta sa nu), dar drepți, sinceri, altruiști, corecți, patrioti…. Sunt prea mici, prea putini, prea nesemnificativ.
      Sănătate socrului și tuturor!

    • Te citesc de mult, tăcută, invizibila, de foarte multe ori in acord total și cu mult respect. Acum mi-a plâns sufletul! Nimeni nu trebuie sa treacă prin ce treci tu, soțul, cumnata sau socrii tai. Nu singuri! Ma rog pentru voi sa depășiți acest eveniment oribil. Sa fiți puternici. Sa fiți sănătoși cu toții. Sa va reauziti cu plăcere, sa va revedeți Fericiți și, sper cât mai curând, sa va îmbrățișați cu drag! Trebuie sa ai speranța! Sunt sigura ca Dumnezeu veghează! Sper din tot sufletul sa citesc vesti bune!

    • Nu vom reveni niciodata la viata de dinainte ? Asta de unde ai dedus-o ? Sunt ferm convinsa ca VOM reveni la viata de dinainte, chiar daca asta va fi la anul, sau la celalalt. Pana la urma, asta ne tine intregi la minte, gandul ca totul se va redresa si va fi ca inainte !

    • Anda, poate vom reusi sa fim putin mai buni decat inainte, dupa toate invataturile de acum! Ganduri bune tuturor!

  1. Dumnezeu sa va întărească sa puteti trece cu bine peste aceasta încercare !! Nu luati in seama răutăților altora, nu stiti cat bine faceti si va multumesc pentru asta! ? O sa fie bine!

  2. Va doresc din toata inima sanatate si putere, pentru a face fata acestei perioade grele.
    Dumnezeu sa va apere si sa sa va binecuvanteze pe toti!
    Sa auzim de bine despre socrii tai e cea mai buna veste pe care o asteptam, noi cei care citim cu drag ce scrii de multa vreme aici.
    Am fost pacientul colonelului medic Daniel Derioiu, directorul medical de la Spitalul Regina Maria din Brasov si va asigur ca este un om deosebit. M-am bucurat sa aud ca va conduce spitalul din Suceava in aceasta perioada dificila. Sa-i dorim si domnului doctor si echipei sale, sanatate si putere.
    Sunt alaturi de voi cu sufletul si cu rugaciunea.

    • Am spus o rugaciune pentru familia voastra. Imi pare tare rau. Si eu sunt tare speriata. Parintii mei sunt singuri in Piatra Neamt, fara ajutor. Nici acolo nu e bine deloc. Le-am trimis niste masti, dezinfectanti si manusi. Ei sunt izolati, dar sunt dependenti de pastile si trebuie sa mearga lunar la medic si la farmacie. Tata a avut 2 infarcturi, iar mama e obeza.
      Incerc sa raman optimista, dar sunt constienta ca sunt sanse sa se infecteze. Tata nu prea ar avea sanse….E greu. Spitalele nu vor face fata. Sper sa ne ajute Dumnezeu sa trecem toți cu bine peste toate.

    • Doamme ajută! Ca să va incurajez chiar acum am citit pe pagina unei colege din Franța ca au reusit sa extubeze un pacient de 76 de ani cu HTA, bronsita cromica stadiul.3 ,insuficienta renală, fumator…deci se intampla si minuni.
      Eu va inteleg perfect. Eu sunt medic internist in Germania si ma doare sufletul ca nu pot sa fac nimic ( atat am.reusit sa vorbesc pentru ventilatoare cu firma Dräger- e o chestoe ff complicata asta cu furnizarea de echipamente medicale) . Eu sunt din Bosanci, Suceava . Acolo mi-s parintii, sora, rudele, prietenii din copilarie, colegii de liceu oameni dragi mie! ????. Dacă as putea mâine m-as ” teleporta” direct in spitalul din Suceava sa ajut ( din pacate lucrez aici de 10 ani si nu pot acum sa ii parasesc pe cei ce m-au pregatit, plus ca am.aici familia mea si…nu am drept de practica in România) ..

  3. Sa va ajute Dumnezeu, pe voi, pe ai vostri copii, socri, mama! Sa ne ajute pe toti! Sa aveti, tu si sotul tau, putere! Primeste ganduri bune si din partea mea, precum si apreciere pentru tot binele pe care-l faci! primeste si o imbratisare virtuala!

  4. Multa putere pentru ce va urma! Problema noastra este ca nu avem CU CE sa ne protejam, la fel ca si socrii tai. Suntem carne de tun. Mergem pe strada acoperiti la gura cu ce avem prin casa si speram sa fim bine. Masti NU exista sau nu avem noi, oamenii de rand, acces la ele. Sa ne fereasca Dumnezeu de spitale in perioada asta!

  5. Multa putere și gânduri bune ! Bunul Dumnezeu sa vă întărească și cu toti să trecem cu bine peste aceasta grea încercare.

  6. Sanatate si putere ca sa depasiti aceasta perioada neasteptata, extrem de dificila, cu multe provocari si intrebari fara raspuns! Credinta, speranta, curaj si ganduri bune!

    • Am un prieten diagnosticat pozitiv cu covid, forma ușoară. Fiind ambulanță a fost testat, izolat la domiciliu. Credeti ca i a fost testată familia? Nu, ca nu sunt teste. Unde sunt testele alea multe cu care se lauda la tv? Sunt sigura ca sunt multi pozitivi, dar nu au fost testati. Si ei răspândesc…
      In schimb de apreciat că veneau de la politie si de 4 ori să vadă dacă sunt toti 4 acasa.
      Nu stiu unde vom ajunge…
      Sanatate multa șocurilor!
      Te îmbrățișez si putere multa!

  7. Ah ce dureroasă e atitudinea asta cu acum medicii cer sau se plâng sau fug pentru că le e frică că se îmbolnăvesc ei.
    Nu, nu e adevărat. Mulți au cumpărat mereu din buzunar pacienților tot felul. Mulți făceau rost de donații de mai demult. Mulți duceam donații de haine și altele paciențîlor sărmani.
    Mulți ne plângeam și mai demult și nu interesa pe nimeni, absolut pe nimeni. Ignore și de la canale de știri și tot- să caute acum mesaje vechi.
    Ca medic rezident auzi numai: las că ajungi să dai tu cu mine examenul de specialitate și nu mai vezi diploma aia. Serios șî crezi că nu se poate să primești ceva nașpa la examen? că colegul poate are un roșu în gât și tu primești un caz cu cea mai complexă auto-imună de dr house doar ca te-a ținut minte? Se poate! este atât de subiectiv examenul… numai să îndrăznești să te plângi ca rezident și tu iar și iar ai nevoie de aceleași persoane să îți dea câte o ștampilă, act semnătură sau și mai rău să îți fie profesori la examen șî nu mai ai vreo șansă de a profesa în sistemul ăsta! și da poți face plângeri dar anonime și atunci e câte un cretin care zice că vai ăsta nu îșî asumă să facă plângere pe numele lui…..
    Nope, în prima zi când se deschid granițele fug din țara asta.. în care medicii rezidenți sunt la poartă la triaj să nu cumva să intre la duoamna profesor vreun contaminat că rezidentul e carne de tun iar profa e prea valoroasă.
    Umilit umilit din prima zi în care calci în spital și ți se spune că ești prost, că ești cineva neînsemnat și trebuie să faci tot ce vor ei să înghiți orice abuz că altfel nu treci mai departe. Și când zic abuz e vorba de abuz inclusiv fizic! cel mai fizic posibil! și da te plângi și când te plângi îți zic că ai făcut tu ceva să meriți să fii bătut… de profesori!!!! nu de pacienți, că cu bătaia dată de pacient sau aparținător e știută de toțî…..
    pentru țara asta să mori? Normal ca ai jurat un jurământ șî jurămqntul ăla zice că trebuie să fii în chiloți în față, să fii batjocorit și să mori… ce mai contează că eșți astmatic, grupă de risc și poate ai copii mici acasă. NU, tu ai jurat atunci mama lui de jurământ și trebuie să mooooooooooooori. Că doar unul pe nuș unde a cumpărat seringi când a fost în spital și îți urează ție să mori că pe tine își varsă nervii mama ta de nenorocit care ai ales meseria asta și trebuia să te aștepțî că trebuie să mori în spital..
    Da, am fost contact cu menignococ, am avut boli luate din gardă – două care erau să mă omoare în doi ani diferiți prin decompensare astm și… acum trebuie să mor că deh așa trebuie. Nu interesează pe nimeni că am un IQ above average și poate m-am făcut medic că e nevoie de cineva cu IQ mare în meseria asta for greater stuff. Nu nu, tot carne de tun să fie, nu contează că știam mai multe decât profa și proful în unele situații, dar eu sunt un gândac al sistemului și nu am dreptul decâț să mor, nu să am voce. Ăstora care gândiți așa: de asta plec! într-o țară în care îți dă grădiniță dacă tu trebuie să fii pe front și copiii ăia au cu cine sta! unde personalul medical e respectat și aplaudat nu înjurat că în loc de 800 lei a primit 4000 prin mărirea aia fabuloasă pentru care e înjurat acum….

    • La fel și aici, am dus de acasa la spital și încă ducem: haine, medicamente, mâncare. Nu de medici depind achizițiile din spitale, exista zeci de referate, de cereri care zac pe vreun birou pe undeva. Peste tot. Ce poți face, ca simplu medic? Sa îți dai demisia? Vine imediat altcineva, eventual mai puțin competent. Nu poți abandona pacienții așa ușor. Ce se intampla in spitale este rezultatul a ceea ce votam la alegeri, managerii sint numiți politic. Medicii sunt victimele lor, primele lor victime, de obicei.

    • Protejati va, cu orice pret si cu orice costuri.Cumparati va echipamente daca nu va dau, improvizati, dar nu va expuneti.Nimanui nu foloseste un medic bolnav si consecutiv, un spital inchis/carantinat,etc.Oamenii care inca au 3 neuroni legati prin macar doua sinapse, sunt alaturi de voi.Restul…nu conteaza.

    • Of of of! Daca ar fi toti medicii ca tine ce bine ar fi! Dar fix leprele si japitele sunt la conducere in orice domeniu. Au ajuns sa fie exceptii oamenii integri si buni la suflet. Si sunt cotropiti de cealalta categorie. Cum sa luptam cu ceva ce depaseste numeric cu mult? Cum?! Cred ca trebuie sa luptam mult, doar asa vom avea o mica sansa sa ne facem bine! Trebuie sa fim darzi, perseverenti, sa nu ne dam batuti niciodata!

  8. Curaj! Multa sanatate si Doamne-ajuta pentru tine si familia ta! Va trece si asta, chiar daca acum nu ne imaginam asta. Eu iti multumesc pentru toate articolele interesante, pentru tot sprijinul oferit mamelor si copiilor, pentru tot ce ne-ai dat bun prin intermediul cuvintelor tale!

  9. Buna Ioana, nu stiu ce sa iti spun, dar simt nevoia sa iti trimit un gand bun. Virusul asta ne-a lasat fara cuvinte. Sper sa nu ne lase si fara inima. Doamne ajuta!

  10. Imi pare rau de situatia prin care treceți…mult curaj si liniste …ne vom ruga pentru voi…ma bucur ca mai sunt oameni ca tine Ioana !!!

  11. Doamne ajuta sa fie bine! Nici nu vreau sa ma gandesc cum e sotul tau acum. Si parintii mei sunt in Suceava, iar eu stau cu inima cat un purice departe si ma rog sa se normalizeze lucrurile acolo. Va doresc sanatate si sa trecem cu totii bine si de acest hop!

  12. Chiar daca nu va cunosc personal, trimit spre voi o distantata social imbratisare (nu o simtiti dar este acolo) si spre parintii sotului tau, ganduri presarate cu speranta.

    P.S.: Pentru personalul medical de la spitalul Suceava si pentru tot personalul medical din
    lumea asta: multumesc! Munca dvs este foarte mult apreciata.

  13. Draga Ioana,
    Imbratisare virtuala trimit spre voi si o rugaciune pentru socrii tai. Toti cei care avem parinti trecuti de o anumita varsta stam cu inima cat puricele zilele acestea. Multa sanatate si rabdare le doresc tuturor.

  14. Draga Ioana, pot doar iti transmit un gand bun, si tie si lui Robo. Sa aveti parte de doctori buni si sa se recupereze cu bine socrii. Te imbratisez virtual sa-ti transmit un gram de optimism. Si ca urmatoarea veste sa fie una buna: ca socrul e sanatos si sotia are simptomele ameliorate.

  15. Va doresc sa aveti parte de un final fericit, desi as fi ipocrita sa spun ca sper, data fiind situatia. Nu vreau sa spun mai mult ca nici nu te incalzeste cu nimic si nici nu ma ajuta pe mine sa imi expun parerile aici despre unele din cadrele medicale si despre autoritatile noastre. Cu masca, si eu am zis la fel de la inceput, ca ne protejeaza. Intrebarea e, daca din cunostintele tale, exista metode de a o curata-steriliza cumva pe cea chirurgicala, iar daca nu, cum facem asta cu mastile acelea din bumbac?

  16. Tot ce are un inceput, are si un final. Se va termina si aceasta pandemie, mai devreme sau mai tarziu. Pana atunci, ne rugam, ne adaptam si invatam sa traim altfel. In tot raul este si bine. Incearca sa te odihnesti, rugaciunile pe mine ma ajuta mult.
    Nu sunt medic, dar as indrazni sa te statuiesc, sa ceara soacra tratament cat mai repede desi de acasa. Sa nu astepte test, rezultate etc. Din cat am inteles, cu cat primesc tratament mai reprde, cu atat mai multe sanse de refacere. Tratament ce poate cere prin telefon de la medicul de familie, in functie de starea dumneai de sanatate,dara far ibuprofen, sa lase febra cat poate rezista. Sper sa poata primi soacra ta tratament acasa, eu am inteles ca hidroxiclorochina+ azutromicin, si poate zinc ar ajuta, dar administrate din timp si in dozele prescrise doar de medic. Banuiesc ca Ro nu au cerut remdesivir pentru uz de urgenta, e dat doar pacientilor in stare grava. Aici au vindecat aproape completu taxi,etrost, era intubat azieconstient si se reface, cu remdesivir. Dar hidroxixloroquina ar ajuta, cel pitin asa spun medicii din alte tari, este in curs de testare, e medicament cunsocut si folosit din 1940, fara efecte secundare majore. O alta terapie ce se incearca la noi si in alte tari, de care sigur stiti si voi este donarea de sange de la pacientii vincecati. Au folosit o chinezii dar si multe alte tari. Cum convingem pe cei vindecati sa doneze? Probabil sunt sanse.
    Stai puternica Ioana, va trece totul. Suntem fiinte adaptabile, vom supravietui si vom castiga razboiul cu boala.
    Masca mea te protejeaza pe tine, masca ta ma protejeaza pe mine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *