Românul, acest copil răsfățat care confundă iresponsabilitatea cu libertatea

Miercuri am ieșit în zona de nord a parcului Herăstrău pentru prima oară anul acesta. Am ieșit la aer des în ultimele luni, dar am evitat parcurile, am stat cu bicicletele sau trotinetele pe străzile de lângă casă, am căutat spații verzi goale, am mai ieșit prin centru, pe pistele de biciclete, am mai mers în Kiseleff, unde însă e mereu plin de copii pe toate aleile, așa că evităm în majoritatea zilelor. În Kiseleff locurile de joacă sunt sigilate și goale, copiii se joacă pe iarbă, printre copaci.

În Herăstrău au rămas mască. Niciodată nu am văzut locurile de joacă atât de pline. Pline ochi, copii claie peste grămadă, părinți buluc pe bănci. Sunt cinci locuri de joacă în zona asta de parc, venim aici de șase ani zilnic vara, atâta aglomerație nu am văzut niciodată.

Copiii mei se uitau și ei cu gura căscată:
– Ce-i aici, mami? Aici nu e virus?
– Habar n-am, bănuiesc că sunt oameni care nu respectă legea, nici pe ceilalți… nu știu.

Chiar nu pricepeam nimic. Cât stăteam pe o bancă să mâncăm câte o înghețată, au trecut pe lângă noi doi polițiști de la Poliția Locală (scria pe ecusoanele lor). Fără măști, normal. Nu am văzut nicio mască la vreun vânzător de popcorn, jucării, nici mănuși la cei care atuing porumbul fiert (nici la mare nu am văzut, în cele două escapade scurte de câteva ore la care m-am încumetat luna asta). I-am abordat pe cei doi polițiști:
– Nu vă supărați, pot să vă întreb ceva?
– Sigur, spuneți.
– S-au deschis cumva oficial locurile de joacă?
– Nu.
– Dar… sunt pline!
– Așa e. Ce să facă și oamenii cu copiii? E vară, n-au unde să-i ducă…
– Înțeleg, dar nu e important să respectăm legea și să ne protejăm sănătatea?
– Eu n-am ce le face, doamnă. Am pus benzi, în două ore erau rupte. Am pus iar benzi, au rezistat o oră. Amenzi nu le putem da. La început le mai ziceam că nu e bine, să meargă cu copiii pe iarbă, că e mai sigur, dar nimeni nu ascultă.
– Înțeleg.
– Dar puteți merge și dvs cu copiii dacă vreți, nu se întâmplă nimic.

I-am mulțumit, a zâmbit, au plecat. Și gata.

Oamenii nu respectă legea pentru că nu-i amendează nimeni dacă n-o încalcă. Despre responsabilitate și respect față de altul nici nu se pune problema. Românii au cred această problemă cu autoritatea (perfect explicabilă în context istoric), se poartă ca niște copii răsfățați care, deși nu au maturitatea de a lua propriile decizii, le contestă pe cele ale părintelui și fac fix pe dos, pentru că au această uriașă nevoie de a se simți speciali, puternici, liberi.

Dar libertatea vine din informare, din gândire critică, din asumarea unor decizii luate în urma unui proces complex, nu din a spune NU la orice spune orice autoritate, asta nu e libertate, este negare, delir mental, este mers cu turma.

Eu cred că dacă s-ar da o lege care să impună să NU se poartă mască, să se înghesuie lumea, să ne pupăm cu toți pe stradă, atunci poate am reuși să obținem efectul dorit, de distanțare, igienă și protecție reciprocă prin purtatul de mască.

În fine, ce voiam să zic este că nu e bine.

Citesc niște aberații pe care realmente cred că niciun om cu un minim de gândire critică nu le poate accepta drept valide, cum ar fi că testul de covid îți găurește bariera hemato-encefalică, cipuri implantate prin termometre, că pacienții asimptomatici transmit anticorpi. Oameni ca Olivia Steer, Cezar Ionașcu, Ditta Depner, Capsali, sunt mulți, atât de mulți, care nu înțeleg chestiuni medicale simple, fac postări panicarde, conspiraționiste, care fac mult rău, căci sunt atât de mulți oameni care nu știu să identifice un fake medical și rostogolesc prostiile astea, se protejează puțin spre deloc, ne protejează puțin spre deloc. Apoi li se îmbolnăvește sau moare vreo rudă, un părinte, regretă, vin și scriu pe FB că nu credeau, dar acuma cred, ce păcat că a murit încă un om degeaba.

Nevoia emoțională a oamenilor de a avea control și frica lor uriașă sunt mai mari decât nevoia de informare rațională.

Nu avem ce face, din păcate.

Nu știm ce efecte are acest virus asupra corpului pe termen lung. Ce e clar este că nu e doar o gripă, nu e doar o răceală.

Soacra mea, care a trecut prin boală în aprilie, are plămânii afectați permanent. Obosește și acum, are dificultăți de respirație. Nu va mai fi niciodată cum era înainte de Covid. Soțul ei a murit.

Ca s-o pot ajuta, sunt pe mai multe grupuri de bolnavi și supraviețuitori de Covid din toată lumea. Sunt oameni care suferă de 90 de zile, sunt sportivi de performanță care după boală nu mai pot merge nici la magazin fără baston și pauze, sunt oameni cu probleme renale, cardiace, neurologice, tineri, bătrâni, oameni care dorm afară pe terasă, pentru că înăuntru se sufocă, la zeci de zile de la infectare.

Da, în multe cazuri, boala e ușoară, poate chiar asimptomatică, dar în multe nu e. Chiar și în cazurile ușoare pot apărea repercusiuni serioase pe termen lung. De ce ai vrea să riști așa ceva? Când tot ce ai de făcut este să porți mască la interior, să te speli pe mâini și să nu te înghesui?

Și eu sunt un om liber. Sunt un om liber să mă informez, să aleg să respect legea, pentru că am ales să trăiesc în societate, nu în peșteră, sunt un om liber care alege să își protejeze familia și pe toți ceilalți care îmi ies în cale. Aleg și să nu am încredere în autoritățile române, dar legea trebuie respectată, să rămân responsabilă și precaută.

Mai ales că nu am de făcut mare lucru, chiar nu. Mască. Dezinfectat. Distanță.

Ce e atât de greu? De ce trebuie să râdă lumea de mine că respect legea, mai ales că port mască pentru a-i proteja pe ei, nu pe mine? De ce trebuie să mă simt eu rușinată când medicul care mă tratează nu crede în Covid, de parcă Covid ar fi un personaj imaginar la care ne închinăm, nu un virus deja identificat științific? De ce cei care nu respectă legea se simt împuterniciți când mă fac pe mine proastă că o respect?

Nu am concluzii. Mi-am promis că nu mai scriu despre asta, pentru că mereu primesc înapoi atât de multă ură nejustificată, dar totuși nu pot să tac. E parte din responsabilitatea mea să nu las lucrurile ca și cum ar fi normale. Nu sunt. Mor oameni, iar alții rămân bolnavi pe viață, asta e consecința iresponsabilității multora. Dacă tac, sunt complice.

Photo by Alexander Dummer from Pexels

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

84 comentarii

  1. Da, Ioana, e mai ok pentru unii sa creada intr-un personaj din cer care arunca cu fulgere decat intr-un virus vizibil la microscop.

  2. Nici eu nu pot intelege. Noi locuim in afara tarii, partenerul inca nu a inceput serviciul full-time (lucreaza in hospitality), asa ca noi inca traim intr-o bula; mergem la plimbare prin paduri, la plaja, pe pajisti, evitam sa trecem cu cea mica pe langa locuri de joaca (oficial deschise). Mama, ramasa in tara, imi spune mereu ca e luata in deradere ca poarta masca, imi spune ca oamenii nu respecta regulile, cred in tot felul de teorii ale conspiratiei. De la inceput, m-am tot gandit ca poate sunt eu exagerata, ca ma tem prea tare… dar fiind un virus atat de noi, cum putem sti cum ne-ar afecta? Aud ca virusul nu “are cum sa ma afecteze pe mine”, dar cati oameni isi faca analize complete regulat, sa fie siguri ca sunt sanatosi?

    • PS: Eu nu inteleg cum mai poti scrie in continuare despre asta, cu atatia oameni care isi varsa frustrarile pe tine? Cum de nu iti explodeaza capul de la toate prostiile pe care le citesti? Asta da devotament fata de cititorii tai. ?

  3. Asta cu testul Covid care îți gaureste nu-stiu-ce bariera din creier am citit-o și eu astăzi.
    Am rămas … masca.

    • Astia care cred asa cv daca se infecteaza este selectie naturala, cumva treb sa maj scada nr de prosti…

  4. De acord cu articolul, cu respectatul regulilor, cu un amendament: de ce sa poarte politistii masca, erau in exterior…?

    • Pentru ca, cel putin teoretic, prin natura muncii lor intra in contact direct cu oameni (multi).
      Si ar mai fi si ca sa dea un exemplu, dar ok.

    • Da, în primul și în primul rând pentru puterea exemplului.
      Noi suntem conduși de autorități care fac legi doar pentru noi, nu și pentru ele. Lor nu li se aplică. Dacă am vedea că persoanele cu putere de decizie, persoanele care trebuie să ne apere și altele sunt primele care respectă regulile, atunci și cetățenilor le-ar veni mai ușor să le respecte.
      Nu poți să zici „purtați centuri de siguranță / măști / whatever” dar tu care dai indemnul nu le porți.

    • Pe lângă celelalte răspunsuri, adaug: masca nu trebuie purtată in exterior dacă poți păstra distanță de minim 2 m fata de orice alta persoana care nu face parte din grupul cu care ai ieșit/ familie. Polițiștii, prin natura meseriei, interacționează cu necunoscuții, distanțarea nu poate fi garantata in orice moment, ba chiar ma îndoiesc ca scriu amenzi sau îți vorbesc de la minim 2 m. Așadar, masca sau măcar o viziera.

    • Eu mă gândesc și la altceva. Pentru că nu locuiesc împreună. Sunt colegi de serviciu. Și se zice, că e bine să porți masca dacă stai în apropierea cuiva, stai de vorbă mai mult de 15 minute. E și ăsta un argument.

    • A stat cineva de aici 8 ore cu masca in canicula si soare?

      Hai sa nu o dam in extreme. Nu ai nevoie de masca in aer liber.

      Daca vorbesti cu cineva, pastrezi distanta de 2m, ca nu e nimeni surd. Daca trebuie musai, scoti dezinfectantul, te dai pe maini, scoti masca din buzunar si o pui.

    • Polițiștii nu erau obligați să poarte mască in exterior :). Situatia locurilor de joacă este la fel, peste tot. Adevarul este ca oamenii nu mai au ce face cu copiii. Din punctul meu de vedere nu asta e problema, ci mai degrabă lipsa de responsabilitate si nerespectarea unor măsuri de bun simt.

  5. Hai mai, ca iar apar acele doua-trei care scriu pe aici și încep cu “huo dictatura medicala” și altele. Cum am scris și la acel post unde m-au făcut in toate felurile: ăștia suntem și meritam tot ce vine. Știam de atunci ca Von ajunge aici, am scris, era clar pentru noi. Dar huo medicii, jos cu ei, sus inimile si sicriile. Altceva nu mai are sens sa mai spun. Va fi rău, foarte rău.

    • Cred ca niciodata n-am mai vazut asemenea val de ura ca-n comentariile la care faci referire, Deea. Nu cred ca ar fi trebuit publicate. Libertate de expresie, bine-bine, dar libertatea aia ar trebui sa se opreasca la punctul la care cineva care scrie argumentat si cu bun-simt este linsat.
      Ma mir (si te admir) ca mai scrii aici, dupa ce s-a permis sa fii terfelita in halul ala si nici macar nu s-a adresat comentatorilor vreun apel la calm si pastrarea bunului simt.
      Tot respectul meu. Si multumesc pentru munca pe care o faci….

    • Eu scriu fiindcă cred in ceea ce spun și o fac doar fiindcă sper din suflet sa aducă bine, sa salveze ceva- nu o viața, ca asta suna așa, pompos și lipsit de modestie, dar sa salveze pe cineva dintr-o situație disperata, o drama, o durere ( fizica sau psihică). La ce bun știi unele lucruri dacă nu le poți împărtăși?

  6. Foarte util articolul si semnalul de alarma. Este o problema mare si observ in jurul meu tot mai multi oameni care sustin ca se bucura de „libertate” dupa ce s-a ridicat starea de urgenta-nu stiu de la ce libertate, dar ma rog.

    Insa, as vrea sa impartasesc si eu o situatie la fel de grava. Sunt companii unde angajatilor li s-a cerut sa revina la birou, dupa 4 luni de lucrat acasa, cu toate conditiile: laptop, conexiune la Internet, VPN, server de documente , tot. Sefii nu mai au incredere ca angajatii lucreaza si nu fac altceva si doresc sa ii vada la sediul firmei, la birourile lor. Da, s-au creat conditii conform legii , masti, dezinfectante peste tot, reguli. Dar ce facem cu colegii care isi pun masca in birourile comune doar cand vine HR-ul in control? Ce facem cu sefii care spun „e o simpla raceala, nu te mai fandosi atata a ti-e frica”. E un pericol mare de raspandire a virusului- negarea si nepurtarea mastii. Si de aici unii parinti pot lua virusul sa il duca acasa. Iar daca la locul de joaca pot alege sa mearga sau nu, la birou optiunea cam dispare.

    Stiu ca o sa ziceti ca economia trebuie sa functioneze. Nici nu am zis ca nu. Insa asa cum am lucrat de acasa 4 luni si chiar am facut lucrurile sa functioneze, de ce nu am putea si mai departe sa functionam la fel? De ce companiei Adobe nu ii e frica de eventuale pierderi si si-a lasat angajatii sa lucreze de acasa pana in ianuarie 2021? Sau Luxoft sau Genpact? Sunt cateva exemple. Dar sunt deja multi care merg zi de zi la birou si au de-a face cu colegi si sefi carora discutiile despre virus deja li se par iritante . Asta e realitatea in care traim. Si da, cea in care sunt peste 500 cazuri deja zilnic 🙁

    • Numărul 0800800165 este cel la care se pot face sesizări referitoare la nerespectarea măsurilor.

    • Eu nu-l înțeleg pe Capsali. A fost la știri cu toată familia că au fost infectați, prin martie. Ce dovezi mai dorește domnia sa? Să se întrupeze Sars-Cov2-ul și să-l ia la pumni?
      Ditta Depner e caz pierdut. Are atâtea credințe dăunătoare exprimate public, de mă mir cum nu dispare de pe Facebook și nu de ieri, de azi, ci dintotdeauna. E tocăniță de conspirații și pseudoștiință la ea pe pagină, iar comunitatea o tolerează și are o parte de vină, girându-i psihozele.
      Ok, aduci copii pe lume acasă, în apă, nu e treaba altora cât nu pui viețile în pericol, dar să rămână la ce știe să facă.
      Păcat că șterge pe jos cu meseria de moașă, văzută oricum ciudat în România. Bunica a fost moașă și port un respect deosebit celor care aleg acest drum, în special în comunitățile unde nu există medic permanent și viața mamei și bebelușului e în mâinile ei, indiferent de ora din noapte la care e solicitată sau de vremea de afară.

      O moașă ar trebui să știe suficient de multă anatomie încât să nu abereze că un creier se scurge, ca un gălbenuș de ou, imediat ce ne scobim în nas. Nici puncția sinusului frontal nu doare îngrozitor cum afirmă că doare exudatul nazal (spun din experiență, nu de pe wikipedia). Trebuia să mi se fi scurs creierul de acum 20 de ani :)).

      E jale la locurile de joacă, iar eu nu le caut în mod intenționat, le zăresc cu coada ochiului și mă enervez de la atâta inconștiență.

      O să vină iar valuri de hate, Ioana. Hang in there! Mai suntem câțiva lucizi în toată nebunia, îți înțelegem revolta și facem tot ce putem să nu ne expunem pe noi și pe ceilalți.

    • Asta e mentalitate de șăf român, nu manager în adevăratul sens al cuvântul. Șăf de ăla idiot care are impresia că dacă nu stă cu ochii pe angajați, ei nu muncesc. Ceea ce e absurd, dacă n-ar munci, s-ar vedea că nu e făcută treaba și în decurs de câteva zile s-ar reflecta în toată compania.
      Soțul meu lucrează de acasă din martie, nu e multinațională, dar e o firmă în care munca fiecăruia e legată de a altuia, la fel ca în companiile mai mari. Dacă nu-și face partea și încă la timp, nu și-o poate face nici următorul din lanț care are nevoie de date de la el și tot așa până la manageri. Cine ar permite așa o situație?
      Dacă ți-e teamă să-ți lași angajații să lucreze de acasă asta spune mai multe despre tine ca manager decât despre ei, printre altele că nu ești în stare să-i manageriezi.

    • Te inteleg perfect si am aceeasi problema. Odata ce la terminarea starii de urgenta noi ne-am intors instant toti la birou eu zilnic ma intalnesc cu 40 de oameni. Majoritatea puteam lucra de acasa fara probleme, evident.
      Asa ca acum astept sa vad cand ma imbolnavesc, nu daca. Nu exista distanta in birouri open space, oamenii nu poarta masca 8h/zi (este sincer foarte greu, fiind si f cald si sufocant, aeru conditionat functioneaza prea putin). Fiecare din cei 40 de colegi merge la sala, in concediu, la intalniri cu prietenii, la terase. Degeaba toata starea de urgenta am stat numai in casa si ieseam blindata o data pe saptamana la mega. Statistic imposibil sa nu ne imbolnavim pana la urma.
      Sunt si tampiti sefii sincer. Care e planul daca toti angajatii stau acasa fie infectati fie in izolare macar 2 saptamani? Ce se intampla cu contractele in derulare?
      Sunt f dezamagita de ce se intampla, peste tot

    • Ioana, mi-ar placea sa existe undeva o lista a rusinii cu companiile care fac asta.

      Stiu ca angajat ca nu poti publica asa ceva, dar poate genul asta de presiune ii convinge.

      Plus, cat de greu e ca manager sa pui niste deadline-uri, independente de unde se face treaba? De unde pierderi? Chiar poti sta la birou cu ochii in fiecare calculor sa vezi ca munceste sau nu?

      Sigur ca sunt si situatii unde nu se poate. Dar unde a mers 4 luni, rusine ca pun oameni in pericol doar ca li se pare lor.

    • Am vazut mai jos sugestia de a face publica lista companiilor. Eu nu cred ca vreo presiune in media va ajunge sa convinga persoanele din conducerea acelor companii. Mereu se gasesc justificari. Daca nu au reactionat nici cand au primit pareri din partea angajatilor, nu vor reactiona la nimic. Poate doar daca se vor imbolnavi dintre angajati si vor fi internati, deci productivitatea lor va fi 0. Acum sefilor li se pare ca productivitatea e 80-90% in formula de lucru de acasa. Cand va fi 0 pentru ca angajatii vor fi bolnavi, probabil va fi mai bine.

    • …”de parcă Covid ar fi un personaj imaginar la care ne închinăm, nu un virus deja identificat științific? ”
      Wait..what??
      Pe bune, dacaa mai aud/citesc aceasta replica total inepta..iarta-ma..zici ca cineva a deschis calote craniene si a pus acolo un biletel cu „personaj imaginar”.
      Dar cand facem nunti cu 2, 3 preoti, botezam, inmormantam..atunci brusc revedenim pentru cateva clipe foarte piosi.
      Sunt de acord cu 80-90% din ce ai scris, dar la faza asta cu hai sa dam cu Biserica de pamant ca e noul hype..

    • Nu am intentionat nicio ironiela adresa credintei, ce am vrut sa zic este ca multi cred in lucruri nicidata verificate, insa nu cred in cele stiintific demonstrate.

    • Complet de acord, plus ca nu trebuie nici sa te chinui sa stai cu masca la gura atatea ore – daca poti lucra de acasa dc sa nu o faci, e mai bn si mai sigur pt toti.

  7. Eu sunt efectiv îngrozită de numărul celor care nu cred că există boala și nu înțeleg de unde până unde ajungi să-ți pui problema că o boală ar fi inventată. De numărul celor de-a dreptul înverșunați împotriva oricăror măsuri de protecție, urăsc să aud de „botniță” sau de libertăți îngrădite. Că pe cuvânt că nu pricep ce libertăți ni s-au îngrădit. Da, ni s-a restricționat temporat accesul la anumite surse de divertisment, dar alea nu sunt obligatorii, nu moare nimeni fără restaurante, parcuri, concerte etc.

    Sau tâmpenia asta „eu nu cunosc pe nimeni care să fi avut, deci sigur e făcătură”. Oare și când făcea poliomielita ravagii erau oameni care „nu credeau” în poliomielită pentru că nu cunoșteau pe nimeni care să fi avut?

    Sau că e umflat numărul de cazuri, că de fapt nu sunt atâtea. Ok, fie, să zicem că nu-s atâtea. Dar ce contează pentru tine ca individ? Dacă nu-s 100 la tine în oraș, ci doar 10 și tu te nimerești să tușească pe tine fix unul din cei 10 cu ce te consolează că erau doar 10 nu 100? Te protejezi cum poți indiferent că-s multe cazuri sau mai puține.

    PS. La mine în oraș nimeni nu face mișto de nimeni că poartă mască, în magazine TOATĂ LUMEA are mască, am văzut și în mijloacele de transport că toți călătorii au măști, n-am auzit scandaluri la luatul temperaturii. Or fi cu siguranță și din ăstia, nu zic nu, dar se pierd în mulțimea de oameni civilizați care respectă măsurile de protecție și restricțiile.

    • Ce oraș e ăla, Rox?
      Studiile psihologice arată ca oamenii ce se simt acum abuzați sin îngrădiți sunt oameni care au avut parte de abuz și îngrădire de mici, probabil foști copii traumatizați, fără vreo libertate de a alege, probabil oameni ce nu au reușit in viața sa facă mare lucru, nu au evoluat, se simt cumva inferiori. E totul o mare frustrare la ei. Apoi, mai sunt și cei cu tulburări psihice reale ( și pe blog este cineva care are delir și fuga de idei ai se vede atât de clar și are așa multă nevoie de ajutor), cei ce au interes din aceasta mișcare “anti-reguli “ ( vin alegerile) etc. Nu sunt majoritari toți aceștia dar in astfel de cazuri nu contează. Așa cum nici antivaccinistii nu sunt majoritari, dar contribuția lor este esențială la revenirea unor epidemii și moartea unor nevinovați. Contează sa fim “foarte majoritari”, peste 90%, ăștia care credem și respectam reguli, din păcate e imposibil. Cel mai rău e ca fix acești oameni îngrădesc libertăți: creșterea nr de cazuri duce la măsuri dure, multe afaceri vor pieri fix fiindcă unii nu vor sa respecte reguli. Am fi intrat in a cincea etapa de relaxare dacă ne comportam responsabil. Am fi salvat multe afaceri, multe locuri de munca, dincolo de multe vieți.

  8. Nu înțeleg de ce nu mai dorește omul, „imunizare pe cale naturală”, este ce-a mai eficientă și ce-a mai sigură.
    Omul e pe pământ de miliiane de ani și a trait, dezvoltat și evoluat fără vaccinare, imunizare artificială sau izolare.
    Selectați naturală este cheia dezvoltării unei specii sănătoase.
    Faceți copii sănătoși, locuiți în locuri propice și educați-vă copiii în sens civic și să trăiască din propria muncă.
    Nu vă mai speriați de fantome invizibile.

    • E la mișto postarea, nu? Omul nu a dorit niciodată imunizare naturală, nu omul întreg la minte, rațional. Nu a avut de ales și asta e alta problema. Ma îndoiesc ca își doreau bieții bunici și străbunici sa își imunizeze natural copiii la polio și difterie, ii păzeau cum puteau și au făcut coada la vaccin de îndată ce acesta a apărut. Pur și simplu oamenii sunt mai putinței la numărul de neuroni acum, cu zero cunoștințe de anatomie, imunologie și fiziopatologie dar ego cât casa, de asta zbiară “imunitate naturală”.

    • Este dreptul tau sa te imunizezi pe cale naturală, poti chiar sa ignori medicina pentru tot restul vietii si sa lasi selectia naturala sa te salveze sau sa te omoare nu doar in cazul epidemiilor ci si in cazul fracturior, infarcturilor, etc (sunt unele grupari religioase care procedeaza asa). Problema in cazul unei epidemii este ca nu ai dreptul sa ii omori pe cei din jurul tau. Cumva libertatea ta se opreste in punctul in care le pui viata celor din jur in pericol.

    • Marian, eu m-am trezit la 40 de ani suspectă de o boală autoimună.
      Ce ar trebui să fac, să-mi fie ruşine că sunt aşa? Să zic, nu încercaţi să ne protejaţi pe noi ăştia „slabi”, că merităm ceea ce ni se întâmplă? Nu este vina mea, să ştii, iar eu vreu să-mi văd de viaţă, mi se pare că încă mai am multe de făcut.

      Iar părinţii care nu fac copii sănătoşi, crezi că este alegerea lor? Se nasc copii cu astm, cu epilepsie, ce le zicem părinţelor „lăsaţi-i să moară, asta este selecţia naturală, trebuia să faceţi copii sănătoşi”?
      Nici în Evul Mediu nu cred că era mentalitatea asta.

    • Imunitatea naturala are limitele ei si poate nu vrei sa experimentezi o boala care te poate ucide sau afecta grav pe termen lung/toata viata din dorinta de a te imuniza. Ca nu mai e asa usor sa zici selectie naturala cand esti afeectat personal. La fel gandeai si daca te confruntai cu ciuma? Nu ma protejez ca treb sa ne imunizam natural ca societate? Nu cred…si de asta au aparut vaccinurile sa te protejeze de o parte din bolile f.grave, care fac multe victime, lasa sechele pe termen lung. Nu totul se trateaza cu alim.sanatoasa, sport si suplimente naturale. Ajuta si alea dar au niste limite, pana la urma cand te confrunti cu cv grav te duci la medic si iei tratamentul prescris nu astepti sa te vindeci de la sine si sa te imunizezi…

  9. Nu inteleg de ce am stat in case la 300 de cazuri pe zi, iar acum la peste 500 cazuri ne plimbam care pe unde apucam..
    Nu am multa incredere in autoritati, n-au avut grija de noi nici inainte, de ce ar avea grija de noi acum? s-au schimbat ei intre timp?

    • Am stat în case la 300 pentru că autoritățile au crezut (sau au sperat) că vom înțelege gravitatea situației și, odată ridicate restricțiile, ne vom fi obișnuit cu măsurile de distanțare, de protecție, de igienă sporită, că vom avea grijă de noi și de cei din jur. Dar nu s-a întâmplat asta, ba din contră, în prima secundă oamenii s-au manifestat ca niște animale scăpate de la zoo, direct la îmbulzează, petreceri, aglomerări. De aia am ajuns la 500 în loc să păstrăm trendul descendent. Iar acum o nouă carantinare nu are nimeni curajul să o impună așa că D-zeu cu mila.
      Bine, s-a întâmplat și-n alte țări la fel, nu suntem noi singurii care s-au manifestat așa.

    • Credeti-ma ca eu nu am auzit aproape pe nimeni dintre cunoscuti, colegi sa isi manifeste ingrijorarea fata de situatia bolnavilor sau a celor care au pierdut oameni dragi din cauza COVID-19. Dar am auzit multi care sunt „in depresie” pentru ca nu au putut sa-si faca nunta sau pentru ca si-au amanat vacantele. Asta e „depresie”? Pai si atunci sotul Printesei si familia lor cum se simt dupa pierderea suferita? Eu am un tata cu boli grave care e cu siguranta in categoria de risc.Am stat cu o grija imensa in perioada asta pentru ca , daca ar fi avut orice problema de sanatate, nici nu aveau la ce spital sa il duca. Eu nu sunt „in depresie” in situatia asta?

      Poate o sa-mi dati cu „hate” ca lumea are dreptul la distractie si bla bla. Nu zic, intr-o lume ok, da, fiecare se distreaza cum vrea. Dar nu in contextul acesta, riscand viata altora. Eu nu sunt de acord cu atitudinea multora, nu le pasa de nimic, au scapat de acasa ca salbaticii si nu au inteles nici macar de ce am stat atata timp in case, cu restrictii.

  10. E o exagerare teribilă asta cu locurile de joacă închise! Daca produceau bani le deschidea urgent! Distanța se poate păstra oriunde, daca vrei! Noi mergeam la locul de joacă din Kiseleff intre 8 si 10 dimineața, mereu am fost singuri acolo! In Herăstrău la fel! Bine ca acum inteligenții le-au inchis, sa ne ducem cu 2 metrouri in IOR! Unde pana ajungem, deja nu mai suntem singuri! Sau poate vine tot orașul acolo, ca in rest sunt inchise! Mai bine îi ducem la păcănele si la terase, ca acolo e voie! Hai sa nu mai fim oi, zic! Da, există virusul, dar putem sa ne ferim si singuri, nu-i nevoie sa închidă idioții tot ce nu produce nimic de furat!

    • Și se vede ce bine “ ne ferim”! In SUA se fac petreceri covid, cât mai e pana ajung și la noi? Locurile de joaca sunt spații care predispun la mari aglomerări, iar pentru sănătatea publica nu e de dorit. Nu e vorba de unul sau altul, e vorba de toată lumea, de a tine sub control epidemia. Copiii nu pot păstra distanța, prea putini ar sta cu masca in spațiile de joaca, o ancheta epidemiologică la un spațiu de joaca public e practic imposibil de făcut, așa ca mai bine le închid. E una dintre micile, minusculele neplăceri.

    • Lia, observa ca nu a zis nimeni ca de ce s-au redeschis cresele.

      Desi e la fel ca la locul de joaca, oamenii inteleg ca si parintii trebuie sa puna o paine pe masa si sa plece la lucru.

      Dar la locul de joaca poti renunta! Chiar nu se pot juca copiii in alta parte?

    • Creșele și grădinițele și afterschoolurile au primit niște norme de respectat. Fiecare știe dacă și cum le respecta, dar ele exista. De asemeni, intr-o instituție poți demara ușor ancheta epidemiologica, de asta la terase era ideală rezervarea cu număr de telefon – sa poți fi anunțat dacă au fost probleme in perioada in care ai frecventat acel loc, eventual sa fii testat. In spațiile publice de joaca nu are control nicio autoritate, nu Răspunde nimeni de nimic, ar fi pe o parte covidiotii ( care au comportament iresponsabil oricând, nu doar in perioada asta) care și-ar lasă copiii sa strănute pe oricine și sa își șteargă mucii peste tot, pe alta parte stresatii , cărora primii le-ar urla sa își țină copilul încuiat in casa dacă ii e frica- cam cum se intampla și pe fb sau pe aici pe blog. Ar ieși cu batai și tipete și jigniri și sincer, chiar vrea cineva sa vadă asta? Locurile de joaca ar deveni noi focare, e logic. Dar de la a nu te îngrămădi cu alți 20 copii pe tobogan la a susține ca nu ai unde sa îl scoți- e o diferența pe care nu mi-o pot explica. Mie spațiile acelea de joaca oricum mi se par surse de Infecții și accidentări, in perioada asta e bine sa le evitam pe ambele pentru a evita spitalele, care e problema dacă joci un fotbal sau ceva cu paletele pe iarba? Prinsa, ascunsa, trotinete? De ce e musai sa se balangane copilul pe ceva?

    • Se pare ca, de fapt, au uitat de ele! A zis Orban azi! Evident ca au uitat, ca nu erau bani de furat la mijloc! Cât despre jucat cu palete si altele pe iarbă, nu tot aglomerație se face si acolo? Mai bine ar fi deschise si locurile de joacă, astfel unii ar sta acolo, iar alții la iarba si asa am încăpea toți. Oricum tot la responsabilitate personală se ajunge, oricum tot cu transportul în comun circulam, la muncă tot mergem, la terase si peste tot, la fel! Si dacă ancheta epidemiologica e ceea ce stă în cale, poate fi postat un paznic de ăla la intrare sa ia temperatura si numărul de telefon. Pentru mulți chiar e un inconvenient foarte mare, era cea mai mare bucurie a copiilor in zilele astea lungi de vară si, culmea, era si gratis, deci probabil aici a fost buba! Bine ca n-au mai putut adulții ăștia înțelegători si răbdători sa stea fără mare, terase, păcănele, biserici si cinema (știu, nu s-a deschis inca, dar sigur urmează, probabil înainte de locurile de joacă), dar bieții copii trebuie sa piardă totul: anul de școală, probabil si următorul, ca educația nu e o prioritate la noi, petrecerile de ziua lor (bineînțeles ca adulții pot încinge o horă oricând), ba chiar si amărâtele alea de locuri de joacă!

    • Lia, sunt de acord cu educația. Tocmai pentru asta as fi suportat orice măsura, pentru a scădea numărul de infectați, pentru a scădea indicele R, pentru a începe anul școlar intr-o oarecare siguranța. La 50-100 maxim cazuri zilnic, cât speram eu sa fie la început de August, dacă lucrurile mergeau conform planurilor ( am ieșit rezonabil din starea de urgentă și a mers bine vreo 2/3 săptămâni) , școlile și Grădinițe puteau începe cumva relaxate. Cu precauții dar relaxat și optimist. In spitale eram mai relaxați, cazurile erau mai putine și cumva mai ușoare, se deschideau secții NON-covid cu multă speranța. Totul a început sa se ruineze spre mijloc de Iunie iar acum…dezastru. Cazuri mai multe, mai grave, și nu avem nicio arma sa ii izolam deocamdată, practic pe străzi umbla zilele astea oameni ce ar trebui sa stea izolați ( da, știm cazuri, nu putem face nimic). As fi tras fără locuri de joaca și fără socializări câteva luni, dar acum chiar pare totul inutil și pierdut. Nu am fost in stare și e un sentiment cumplit, frustrarea asta și neputința. Sa vrei sa salvezi oameni ce nu se vor salvați. Poate nu locurile de joaca sunt cea mai mare problema, poate nu sunt nici una mijlocie, dar e chiar așa important sa meargă copiii acolo vara asta? Eu le văd ( alea cu benzile rupte), copiii stau grămada și părinții alte grămezi pe bănci. Iar seara și noaptea se aduna tineri cu beri și țigări și droguri. Magic. Nu stiu de ce s-au deschis păcănelele, nu am înțeles nici eu partea aia, unele decizii au fost luate aiurea, dar asta e ca și cum “ dacă ăla înoată după geamandură 10 m, de ce eu nu am voie măcar 2m?”. Proasta a fost și decizia cu terasele unde s-a precizat “2 m între mese” in loc de 2 m între doua cele mai apropiate locuri de la oricare 2 mese vecine. Multe au fost făcute pe genunchi, știm asta, e datoria noastră sa le mai gândim.

    • Au fost inchise pt ca e cam greu sa opresti un copil sa duca mana la gura dupa ce s-a dat pe tobogan/in leagan. Si nici nu le dezinfecteaza nimeni vreodata…degeaba esti singur acolo daca inaintea ta a fost unul care a avut o criza de tuse, a scuipat, stranutat. Si faptul ca nu produc bani joaca un rol – pacanelele nu s-ar fi deschis daca nu se impozitau atat de mult si acolo este ridicat riscul de transmisie dar macar mai pui o masca si pot fi dezinfectate suprafetele. Daca suferi asa de mult pe tema asta poti sa ii cump copilului un leagan pt acasa si ai rezolvat pb.

  11. „De ce cei care nu respectă legea se simt împuterniciți când mă fac pe mine proastă că o respect?” este absolut oribil cand oamenii iti arunca priviri ca si cum esti nebun tu ca porti masca ca te departezi de ei ca sa nu se lipeasca de tine (mai ales cand au loc sa stea mai departe dar aleg sa stea acolo sub nasul tau) Am simtit in aceste cuvinte frustrare, pe care o simt si eu aprope de fiecare data cand ies din casa.

    Si oamenii care spun ca imunizarea naturala este solutia nu stiu ce vorbesc; nu se gandesc la restul absolut deloc: nu se gandesc la oamenii hipertensivi, la bunici, la parinti, la diabetici, la mine care sunt insarcinata etc.
    In ultimele zile aud noaptea salvarile aprope constant si ma infioara treaba asta

  12. Hai mai, lăsați circul, recunoașteți ca sunteți plătiți de o firma producatoare de măști și gata. V-au descoperit și deconspirat Detectivii fb. Nici socrul cel bolnav nu exista, oricum sigur ati fost plătiți sa treceti covid pe certificatul de deces fiindcă se știe, certificatul îl completează familia și trece acolo ce are ea chef.

    • Asta cu dat bani familiei ca sa declare ca bolnavul a murit de Covid mi se pare una din cele mai mari aberatii care circula lunile acestea pe Internet. Daca medicii/autoritatile ar vrea sa declare mai multe decese cauzate de Covid decat numarul real, de ce ar trebui sa obtina (cu sau fara stimulente financiare) aprobarea familiei? :))
      Pentru orice alte afectiuni care duc la moarte, te intreaba medicul care a fost cauza si ce sa treaca pe certificatul de deces? Ar putea pur si simplu sa spuna ca bolnavul s-a infectat cu virusul in spital, sau l-au gasit pozitiv la testare, si apoi sa treaca asta la cauza deces (asta ca o explicatie ceva mai logica la ce sustin unii, nu ca ar fi adevarat). Efectiv nu pot intelege cum le functioneaza unora creierul, CUM ai putea crede asa ceva? :))

    • de fapt e vorba de protocolul persoanei decedate de coronavirus, si de o o compensare financiara oferita familiei pt inmormantare dar si faptul ca spitalului/cadrelor medicale se da o suma ca ajutor in caz de deces de la covid.
      Plus ca e scandalul mare ca protocolul sare peste ‘cutumele’ ortodoxe (si aici unii preoti se opun).

  13. Mi se pare relevant tot articolul acesta, care-s formele negării și că oamenii declară că ar fi convinși doar dacă ai strânge morții cu buldozerul din șanțuri. Aș mai adăuga că dacă te uiți la negaționiști nu prea îi știi cu cunoștințe medicale de bază, cu cunoștințe de matematică, statistică, etc.

    https://www.libertatea.ro/stiri/de-ce-alegem-negarea-covid-a-lui-cheloo-la-ce-nivel-are-scoala-noastra-este-miraculos-cat-de-multi-nu-credem-in-teoria-conspiratiei-3060031

    • Hm, nu, nu cred ca am laudat-o vreodata de numa, ce am spus este ca are o carte despre nasterea naturala care poate fi de folos, mie mi-a fost, iar asta ramane valabil.

  14. Dar care sunt interesele??

    Ok, cineva a fabricat minciunile astea cu covid si a convins toate statele lumii. Cine??? Si de ce?

    Producatorii de masti? Cat va imaginati ca poate castiga o fabrica de masti ca sa poata da spaga lui Trump si Angelei Merkel sa riste asa cu imaginea lor???

    Cumva toti zic ca sunt interese la mijloc. Ale cui??? Daca era doar in romania virusul intelegeam. Dar cumva toti politicienii din toate tarile lumii s-au vorbit si au pus-o de un castig?

    Mai rau e ca nimeni nu isi pune macar intrebarile astea. Nici macar o conspiratie clara nu e si cumva toti o cred.

  15. Ce circ e pe fb, dacă te uiți te ia disperarea. Ma gândesc ca totuși mulți au fost anuntați de aceasta postare și au tăbărât fără sa știe exact pe cine. Acum, disperarea te ia doar fiindcă e clar, absolut clar acum, ca de prostie vom muri. Nu de altceva. Virusul asta, dacă e sa ne învețe ceva, ne invata cât de prosti suntem de fapt și cum vom dispărea de pe lumea asta. Au fost generații care, cu efort si sigur cu IQ mai ridicat, au rezistat unor epidemii de boli mult mai grave. Au fost generații care au făcut vaccinuri, in procent covârșitor, când s-a reusit crearea unui vaccin. Sunt sigura ca variola nu mai avem doar fiindcă generațiile trecute erau mult mai inteligente. Degeaba știință, medici, aparatura, cunoștințe, dacă omul de rând, populația , este cu intelect atât de limitat, fără capacitate de gândire critica, fără strop de cunoștințe, dar cu acces la internet. Sunt studii care arată ca IQ scade foarte rapid in populația generală și cred ca in România avem un dezavantaj fiindcă mulți oricum pleacă spre tari mai normale. Eu cel puțin nu văd acum decât soluția asta: sa plecam undeva unde oamenii arată ca fsc ce trebuie in aceasta pandemie. E o lecție pe care poate destinul ne-o da, habar nu am. Totuși România e fruntașă la nr de cazuri ( și mândra de asta) .
    E peste puterea mea de a înțelege de ce sunt citați unii medici conspiraționiști ( pe trei din cei vreo zece mai vocali ii stiu personal și sunt cu diagnostic psihiatric și cunoștințe medicale oricum destul de vagi) dar se ignora complet medicii care sunt acolo, in spitale, care lucrează zi și noapte pana leșina in combinezoanele alea. De ce nu este deloc băgată in seama tragedia asistentei de 46 de ani, absolut sănătoasă, sportiva, care a decedat. Deși era sigura ca va trece cu bine. Majoritatea trec cu bine, sau poate aparent cu bine fiindcă nu știi deloc ce poate face acest virus pe termen lung. Așa cum un virus provoaca cancer hepatic, așa cum un virus uneori asimptomatic provoaca 98% dintre cazurile de cancer de col uterin, așa cum un virus “ banal, al copilăriei” provoaca panencefalita sclerozanta subacuta ( mortala in toate cazurile) la ani de zile după aparenta vindecare, așa cum un virus este suspectat de a fi cauza unor boli autoimunune …. care e problema ca nu vrei sa Riști cu ceva complet necunoscut? Ca vrei ca măcar șansele de a te îmbolnăvi sa scadă cât de mult se poate? Și, revenind la personal medical, in timp ce conspiraționiștii aia duși cu pluta își fac fani pe fb ( cred ca se știe ca toți sunt in partide și vor candidă pt diverse), in spitale este o epuizare și dezarmare totala. Nu va mai fi nimeni sa va trateze așa ca da, idee buna sa faceți relații între vânzătorii de uleiuri și icoane sfințite.
    Ideea era doar sa scădem cazurile, sa nu fim prostii Europei ( așa cum suntem mereu și cum am arătat și acum ca suntem), sa putem circula și in alte tari, cu responsabilitate dar sa avem varianta asta. Sa ne poată veni ce-o dragi din alte tari. Sa ieșim, sa avem vacante atipice dar sa le avem, sa plimbam copiii pe strada și prin zone verzi ( sunt absolut sigura ca nu fac depresie ca nu aluneca pe tobogan o vara), sa avem șansa la școala normala in toamna. Asta era tot.

  16. Ioana, nivelul prostiei și al indiferentei e înspăimântător. Din păcate, sisteme medicale bine puse la punct in alte tari au colapsat, România nu își permite asta pentru ca nu are nici măcar un sistem medical decent to begin with. 700 de cazuri azi, o sa fie 1000 sapt viitoare. De aici pana unde a fost Italia e doar un pas, un pas mic. Dacă plebea nu se dezmeticește cumva. Ca de băgat in carantina nu mai poți, ca se vor revolta pentru dreptul lor de cetățeni liberi.

    • Asta pentru ca la noi lucrurile sunt fie albe, fie negre, nu exista o cale de mijloc. Fie stam incuiati in case 2 luni, fie ne dau libertate absoluta. NU se respecta nicio regula, nici distantare sociala, nici masca in interior, nici avut grija cu igiena mainilor. Ei chiar se bazau pe faptul ca romanii vor respecta de bunavoie aceste reguli, fara verificari (caci sunt sigura ca pana si prezenta lor in numar mare pe strazi ar ajuta, chiar si fara amenzi)? De ce nu dau amenzi, de ce nu fac controale la sange, de ce nu inchid agentii economici care nu respecta regulile?
      Adica, in cazul unei noi stari de urgenta, ar avea de unde sa scoata echipaje care sa se asigure ca se respecta regulile, dar acum nu au de unde? Sa scoata pe strada din nou politia, jandarmeria, armata, ce-o fi nevoie. In loc sa sufere doar cei care chiar nu respecta regulile, trebuie sa sufere toata populatia (cand ne vor baga din nou in carantina, probabil nu toata tara, dar sigur se gandesc sa carantineze anumite orase)?

  17. Locurile de joaca sunt surse de Infecții in general, mai ales acum mi se pare super periculos. E adevărat ca virusul pare mai puțin periculos pentru copii dar exista totuși acel sindrom care ii poate afecta după COVID și care a făcut și victime.
    Este groaznic de greu pentru copii, de acord, dar totuși riscul este mult prea mare. Sunt atât de multe locuri unde se poate merge cu copilul in care sa se respecte distanța socială in România, chiar și in București. Noi locuim in Emirate sunt 50 de grade afara, copiii sunt acasă din Martie, nu au avut voie absolut nicăieri (nici măcar la supermarket) pana acum vreo 3-4 săptămâni. Și acum au voie la mall/ supermarket și restaurante. La parc sau la plaja pe baza de programare prealabila (inițial puseseră și test covid negativ dar au scos ca ar fi fost prea scump). Masca poarta absolut toată lumea peste tot inclusiv in mașina personală. Și tot sunt câte 400-500 de cazuri. Este foarte greu dar e și singura soluție. Nu înțeleg atitudinea romanilor, mai ales in condițiile in care sistemul de sănătate e așa cum e. De ce nu se uita și la ce se întâmpla in afara e atât de simplu de înțeles care sint țările care au făcut ce trebuie după worldometer, nici nu trebuie sa te documentezi foarte mult. Mai nou au și o secțiune de projections care arată foarte sumbru din păcate.

  18. Bravo Ioana pentru ca scrii despre lucrurile acestea!
    Te incurajez sa scrii in continuare. Daca si oamenii care vad lucrurile acestea cu claritate si corect vor inceta sa scrie si sa spuna ca nu e corect sa nu mai purtam masti, daca nu vor exista si cei care sa ii combata pe altii care ”nu cred in virus” li se va parea celorlalti ca au dreptate.
    Nu te descuraja te rog din cauza celor rautaciosi si a celor care te jignesc. Stii si tu foarte bine ca ceea ce zic este despre ei, nu despre tine.

  19. N-am citit comentariile de pe Facebook de la postarea asta, am citit numai ultima ta postare, cea în care dădai exemplul unei „doamne” care zice ca …, mă rog nu vreau să spun şi aici ce zice că e sub orice critică. M-a apucat groaza.

    • Astfel de oameni nu merita atentia care li se acorda. Parerea lor astfel exprimata spune multe despre ei. Nu trebuie sa fim de acord cu totii, dar la fel nu trebuie sa ne ranim intre noi atunci cand nu impartasim aceleasi idei

  20. Nu mai locuiesc in Romania de cativa ani, dar citesc si urmaresc zilnic stirile pentru ca „acolo” inseamna foarte mult pentru mine, pentru ca parintii mei sunt acolo si alte cateva persoane din familie. Protest in Piata Victoriei impotriva legii care i-ar proteja pe cetatenii tarii. Serios?! Adica nu se iese la protest li se ingradeste dreptul la un nivel de trai potrivit Uniunii Europene, dar se protesteaza atunci cand se pregateste o lege care sa ii protejeze de o eventuala contaminare cu virusul covid? Imi scapa mie ceva sau chiar nu mai avem nicio speranta ca natie? Oameni pe care ii cunosc din Romania plang ca li s-a anulat vacanta. Pai, multora dintre noi ni s-au anulat vacantele, poate unii dintre noi am fi trebuit sa ne vizitam parintii bolnavi, pe care nu stiu cat ii vom mai avea… dar sa ajung sa protestez impotriva unui guvern care incearca sa impuna niste legi pentru a isi proteja cetatenii?! Cat credeti ca ne vom pastra locul castigat cu greu in UE, daca continuam astfel?

    • Am o intrebare:in tara in care esti tu acum exista o astfel de lege? Ma indoiesc!Te rog sa citesti legea in varianta originala,trimisa la camera deputatilor,sa vezi ca in tara in care esti(nu stiu tara,dar nici nu conteaza,in orice tara din UE ai fi)sigur nu exista o asfel de lege care incalca grav drepturile omului!
      Romania este singura tara DIN LUME care interneaza ogligatoriu pacientii asintomatici,au fost cazuri de oameni care au stat 50 de zile inchisi intr-o camera,fara tratament,ei neavand simtome de covid,dar testul le iesea pozitiv!Acele persoane puteau sa stea linistite acasa in carantina!Dar la noi spiritul comunist inca exista in oricine ajunge sa aiba putina putere,toti se viseaza Ceausescu!
      Asta in timp ce alte persoane,ca si soacra Ioanei,avand simtome erau lasate singure in casa sa se descurce cu aceasta boala,fara sa le ajute nimeni.
      Intr-o tara in care sistemul medical este la pamant nu stiu cui ii convine sa tina oameni fara simtome inchisi in spital impotriva vointei lor,ocupand paturile inutil!Iar marea majoritate a oamenilor s-au infectat in spitale,asa ca e de inteles de ce oamenii nu vor stea in spitale,mai ales daca nu au simtome!

  21. noi suntem in alta tara. Masca e obliagtorie in spatii inchise: bus, statii, metrou, magazine, anumite zone comerciale/cartiere.
    Din pacate inchiderea locurilor de joaca in romania mi se pare exgagerata. Sa ceara masca la adulti, ok, dar sa lase locurile deschise. Miscarea e importanta pt imunitate.
    Si aici ajung la discutiile cu cadre medicale: e momentul de abandonat alcoolul, fumatul, de imbunatatit somn si alimentatie si de slabit. E momentul de devenit responsabil pt sanatatea proprie. Masca e tot o componenta a disciplinei si responsabilitatii pt ca ne ajuta sa protejam pe ceilalti. Dar toate acestea lipsesc la multi romani – unii prefera sa lase banii in farmacie decat in buzunar.

    • Dar nimeni nu a interzis mișcarea. E liber in parcuri, pe piste de biciclete și trotinete, e liber la munte, la mare. Spațiile alea de joaca ce mișcare presupun? Sunt câteva leagăne, carusele, tobogane. In majoritatea mai mult stai. Mie mi s-au îmbolnăvit copiii de vreo 3 ori fiecare de la spații de joaca, am văzut copii făcându-și nevoile la baza toboganului, varsand cu jet peste leagăne…cine curată toate astea? Acum câțiva ani mi s-a părut exagerata o mămica care dezinfecta cu spirt din belsug leagănul in care dorea sa își pună copilul, după vreo luna am înțeles de ce o făcea.
      Spațiile de joaca publice nu sunt controlate, nu poți limita accesul unor persoane, nu poti scoate de acolo persoane cu comportamente deviante – nu fără scandal, fara urlat despre drepturi și libertati. Iar copiii nu au de ce sa vadă asta. Spațiile contra-cost sunt deschide pentru ca cineva își asuma răspunderea, patronii au interes sa meargă cât mai bine și fără incidente, iar acele spații in general aveau angajați, oameni care acum nu mai au loc de munca. A fost un compromis. Nu te obliga nimeni sa duci copilul acolo. Nu se prăpădește niciun copil fără spațiu de joaca, e mai curând comoditatea părintelui, faptul ca nu trebuie sa facă eforturi pentru a-l distra. Un leagan și un tobogan se pot pune și in casa, eu am avut.

    • Deea, daca citesti articolul vezi specificat ca Ioana a intrebat gardienii daca s-au deschis oficial locurile de joaca si raspunsul a fost NU. La fel, rudele mele din bucuresti spun ca au locuri de joaca inchise cu benzi de interzis.
      La acest lucru m-am referit: ca locurile de joaca nu ar trebui inchise dar nici oamenii sa nu respecte normele…. e o bataie de joc si de la oficialitati dar si de oamenii obisnuiti.
      Si in alte tari au fost inchise locurile de joaca pana s-a stabilit ca e risc mic pt copii si beneficiul e mai mare si au redeschis totul (din mai, mai precis, aici), intelegand ca miscarea e necesara si ca din aer liber sansele de luat sunt mici dar in locurile publice inchise e obligatoriu si chiar nu vazui pe nimeni fara masca in metrou, si sunt strazi intregi (strazile aglomerate cu multe magazine) unde se poarta masca si afara si se dau amenzi.

  22. Îmi și imaginez discuțiile din 1350, din timpul epidemiei de ciumă. „Ne manipulează împăratul! Vrea să închidă porturile! Eu nu cunosc nici un vecin care să se fi îmbolnăvit de ciumă! Boala asta nu există, sunt interese la mijloc, vor să vândă măști țuguiate cu plante medicinale, mi-e clar”.

    • Nu am absolut nicio problema cu faptul ca altii au alte pareri, sper ca nu s-a inteles asta. Eu am o problema cand nu se respecta legile date pentru protejarea sanatatii tuturor.

    • Ba ar trebui sa avem “o problema” cu faptul ca oamenii au păreri despre orice. Adevarul nu este ceva despre care sa ai o părere, dacă e sau nu e. Nu e normal ca tu, ca fiind complet in afara unui domeniu, sa ai “ o parere” despre recomandările specialiștilor in acel domeniu. Păreri ai despre lucruri relative, ipotetice, discutabile, controversate. Și cât de cât din aria ta de studiu. Eu, ca medic, pot sa imi formez o părere despre eficienta unui anumit medicament in tratarea unei anumite afecțiuni. Am ghiduri care spun ceva, dar “părerea” mea- data totuși de ceva studii in acea zona plus practica de zi cu zi, este ca uneori nu e tocmai așa. Pot sa greșesc, pot sa fac studii și sa imi aduc argumente etc. Nu pot sa am o părere despre cum se fabrica avioane. Efectiv nu am cum. E ridicol. De ce mai trimitem copiii la școala, dacă părerea oricui, indiferent de experiența sa in acel domeniu, este la fel de valida ca a unui expert? Și trebuie acceptata? Ca in clipul ăla bine-cunoscut, dacă părerea elevului e ca 2+2 face 22, cum poate profesorul sa nu ii accepte părerea? Ce e aia, dictatura școlară cumva? De când ne spun profesorii cum sa gândim, sa socotim?

    • Faptul că oamenii îşi dau cu părerea în domenii în care nu au nici o competenţă mi se pare lipsă de inteligenţă. De foarte multe ori ceea ce pare evident şi de bun simţ, la o aprofundare rezultă că nu este aşa. Dar, ca să fii conştient de asta trebuie o doză de inteligenţă.

  23. In Germania, într un loc de joaca a fost la fel! Și știi ceva? Nimeni nu s a infectat!! Mămici pe care le cunosc personal, care lucrează ca asistente medicale la spital erau cu copii lor în parc. Plin parcul de copiii.. Asta a fost în urma cu o luna de zile și nimeni nu a pățit nimic. Tare cred ca ai ales un subiect f sensibil. Cred ca ne lăsăm f ușor manipulați. In nicio tara nu se face atâta Tam Tam ca in România. Desigur ca ne informam și respectam reguli, dar totuși parca ceva nu se leagă în legătură cu acest virus. Iar lucrul acesta deja îl știm cu toții!

    • S-a făcut ancheta și s-a stabilit clar ca nimeni nu s-a infectat? Nu cred deci nu poți sti decât ca aparent nimeni nu s-a infectat. Apoi, contează mult regiunea unde era spațiul de joaca, câte cazuri active erau in acea perioada, in acea zona. București este focar, deci nu ai de ce sa îți lași copilul la spații de joaca. Exista județe care stau mult mai bine ( cel puțin acum o luna încă existau județe cu zero cazuri timp de săptămâni întregi). Pana la urma, e vorba de lege, despre asta e vorba in articol: nu e legal sa intri acolo, ce exemplu dai copiilor când încalci legea?

    • In alte tari nu e nevoie sa se faca „tam tam” pentru ca oamenii respecta regulile recomandate de autoritatile statului.

  24. Doar ce am citit aceasta stire: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ultima-postare-a-gravidei-din-arad-care-a-murit-de-covid-19-nu-port-masca-pentru-ca.html. se pare ca autoarea acelei postari pe Facebook (nu am cont de Facebook si nu pot garanta daca este adevarata postarea respectiva sau nu) nu mai este printre noi, din pacate a decedat. Autoritatile iau decesul ei in calculul deceselor cauzate de coronavirus. Ce se mai poate spune in acest caz?! Eu personal cunosc o singura persoana din cercul apropiat, care a contactat virusul, cadru medical, 30 de ani si totusi a necesitat spitalizare si terapie intensiva. Oare trevuie sa cunoastem cu nume si chip fiecare victima ca sa intelegem ca preventia e mai buna decat parerea de rau? Nu cunosc si Doamne Ajuta sa nu am pe nimeni printre cunoscuti HIV pozitiv. Cred ca exista? Indubitabil. Asta ma face batuta in cap si ma numar printre cei care s-ar arunca de la balcon daca guvernul mi-ar sugera acest lucru ca prevenire a unui virus?! Cred ca aceasta comparatie a fost dusa putin prea departe. De ce nu vrem sa intelegem ca e mai bine sa prevenim si sa nu cautam sa experimentam durerea pe propria piele sau a celor dragi noua? Nu mai locuiesc in Romania de peste 6 ani, nu mi-am vazut mama bolnava de cancer din decembrie anul trecut, intre timp a mai facut inca o operatie; desi as fi putut zbura fara a trebui sa ma autoizolez, venind dintr-o tara in care numarul cazuril covid pozitive sunt de maxim 30 pe zi, am ales sa nu ii fiu alaturi mamei, am ales sa o protejez si sa o suport moral de la distanta. Am fost judecata ca nu imi iubesc mama. Pardon, imi iubesc mama si inca o iubesc atat de mult incat am ales sa stau peste 24h ca pe ghimpi, fara sa stiu ce se intampla cu ea dupa operatie cat a stat la terapie intensiva, asteptand un telefon de la spital si sperand ca va fi unul cu vesti bune. De ce sa risc sa traiesc cu constiinta incarcata ca cineva drag sau poate cineva necunoscut, a avut de suferit din cauza faptului ca eu nu am respectat regulile recomandate de toate autoritatile din lumea asta.
    E la fel ca orice alta regula sau lege, de exemplu cand conducem trebuie sa respectam anumite reguli ca sa nu ii ranim pe ceilqlti participanti la trafic, pe cei care calatoresc cu noi in masina si nici pe noi insine. E atat de greu sa respectam o regula banala, dar care ar aduce un plus de ajutor in a limita extinderea virusului?
    Copil fiind, nu am facut niciuna din bolile copilariei, desi fratii mei si ceilalti copii de pe palier si un etaj mai jos au facut. Sau poate am fost un caz asimptomatic, dar unul dintre copii a necesitat spitalizare. Daca, Doamne Fereste, se lipeste covidul de mine, poate eu am noroc din nou si as fi un alt asimptomatic, dar pot imbolnavi pe cineva, care poate nu ar fi la fel de noroc. Hai sa fim mai buni, sa zambim celor intalniti in drum, sa ii ajutam daca putem, haideti sa fim umani… este asa de greu?!

  25. E bună, frumoasă, politic corectă splendida și spectaculoasa educație în stil waldorf (mediul e cel „reglat” la nevoile copilului…), dar… majoritatea devin inadaptabili.

  26. SI noi am ales sa respectam legea, si chiar daca nu era lege, logic ca nu interactionam cu alti copii inca…noi avem locul de joaca lipit de casa si plin zilnic de copii, iar copilul meu nu a socializat din martie cu nici un copil, nici online, nimic, nimic (noi facem homeschooling si mai suntem si mutati recent in oras, nu a apucat sa isi faca nici un prieten, nici macar 1 prieten)…imi vine sa urlu dar ce sa fac…zilnic ii amintesc ca e un super erou pentru toti…o laud pentru rabdare…iesim doar noi, am fost in drumetii la munte, iesim pe alei in ore si zone neaglomerate cu troti, bici, role etc. si strangem din dinti…imi vad copilul cum tanjeste dupa altii…ce ma sfatuiti? sincer, socializarea e de baza, dar prefer sa fim sanatosi momentan. Acest articol a venit sa imi intareasca convingerea ca sunt ok, ca nu exagerat in grija mea de mama si iti multumesc mult. Sa fiti sanatosi si puternici si condoleante pentru pierderea suferita!

  27. Depinde cu ce turma alegi sa mergi. Noi am iesit in parc zilnic, timp de doua luni (iunie si iulie), si nu s-a intamplat nimic. Vedeam aceiasi copii, aceiasi parinti, aceiasi bunici cu care ne stim de cand erau copiii in carucioare. Nu lipsea nimeni la apel, nu s-a imbolnavit nimeni. Daca se imbolnavea cineva am fi aflat cu siguranta. Parintii mergeau si in alte medii, nu numai la serviciu. Sa zicem ca noi suntem imuni, dar… toti? Pentru fetita mea, cel mai important lucru este socializarea, joaca impreuna cu alti copii si a fost extrem de trista cand au pus banda la intrarea in parc, nu m-a crezut si a trebuit sa merg cu ea sa-i arat. O sa avem o generatie de sociopati.

    Am vazut o mama care nu a ridicat jucaria scapata de copil in iarba, spunandu-i ca are covid. Pana unde poate merge exagerarea??

    Nu neg ca exista virusul „mortal”, dar nu este atat de contagios precum se zice. Suntem singura tara care a impus restrictii atat de mari, pentru ca spitalele au norma sa declare 20% covizi. Sa respectam legile date de… niste incompetenti cocotati pe criterii politice si de cumetrie?

    Exact cum spunea Basescu, suntem un popor docil. Un popor care respecta legea, fara sa mai treaca prin filtrul gandirii, care nu exista.

    „Dar libertatea vine din informare, din gândire critică, din asumarea unor decizii luate în urma unui proces complex…”

    • Romanul respecta legea? Ahahaaaa :))))))))))))))) cea mai buna gluma pe ziua de azi.

      Nu, romanul nu respecta legea decat daca se uita Politia la el. In rest, tot numai pe fente, romanii sunt prea smecheri sa respecte ceva. De asta avem cele mai multe accidente rutiere din Europa, de asta coruptie, de asta suntem vai de capul nostru. Pentru ca nu exista respect fata de lege si fata de semeni sau mediul inconjurator.

      Cum adica spitalele au normal sa declare 20% covizi? De unde a mai aparut si bazaconia asta?

      Doar pentru ca altii aleg sa faca altfel decat tine nu inseamna ca sunt oi, sunt si oameni ca tine, doar ca au alte experiente de viata, alte surse de informare, alta mentalitate. ce bine ca nu suntem toti la fel! Sper din tot sufletul ca nu dai mai departe copiilor tai dispretul fata de semeni pe care-l manifesti pe internet fata de oameni pe care nu ii cunosti.

  28. Respecti legea pentru ca e comod asa. Nimeni nu vrea sa faca un pariu cu viata, cu sanatatea. A alge sa nu o respecti este un act de curaj si o responsabilizare prea mare.

    M-am speriat si eu la inceput, cand am vazut la tv mortii din Italia. Dar apoi am inceput sa nu ma mai uit la tv. M-am interesat din surse directe (am prietene asistente medicale, medici care lucreaza la Spitalul de Urgenta), si am vorbit direct cu oamenii. Realitatea e diferita de ceea ce prezinta toate televiziunile.

  29. Dar unii oameni, care deja sunt sociopati si au frica de interactiunea umana si dispret fata de semeni, inghit ca pelicanul orice li se serveste la tv.

  30. Asta inseamna sa iesi din bula, apropo de link-ul de mai sus. Inseamna sa afli cat mai multe pareri, sa-ti largesti cercul de cunostinte, nu doar cei care sunt de aceeasi parere cu tine.

  31. Hai ca ies cu copilul in parc. Am descoperit un parc plin cu tigani, unde nu are curaj politia sa intre. Nu am dispret fata de semeni. Unii viseaza numai printese si viitoare regine (urbane), altii sunt oameni normali cu picioarele pe pamant.

  32. https://www.youtube.com/watch?v=rz_Z7Gf1aRE

    As mai adauga si faptul ca NIMENI, nici un stat, nici un gurven, nici o structura oficiala cu drepturi decizionale nu a facut un studiu vast (sau cel putin nu a fost publicat) cu consecintele unui astfel de lockdown. Da, asa este, este greu sa cuantifici si sa pui in numere si grafice (asemanatoare cu cele de la covid) cati, cine si unde au avut si au de suferit, si mai ales CAT au de suferit in urma lockdown-ului. Oare cati au murit din cauza lockdown-ului, cati agonizeaza si nu au ce sa puna pe masa copiilor, cate sinucideri, cati copii condamnati la saracie, etc? De ce oamenii astia, din patura de jos a economiei au fost ignorati TOTAL, la nivel global? Ca aici e problema cea mai grava. Ca toate state, cu o singura exceptie, au actionat la fel. As fi mai mult decat interesata, daca cineva imi poate explica lucrul asta.

    S-a mai intamplat vreodata sa fie luata o decizie cu un asemenea impact asupra populatiei, fara un studiu amplu in prealabil?? Se pare totusi ca satatatea publica nu este chiar atat de publica si incluziva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *