Ce, cum și de ce simt, carte despre emoții cu Ema și Eric (pentru 3-7 ani), plus joc de creativitate cu cartonașe

E greu să ne învățăm copiii despre emoții pentru că ne e frică de ele, pentru că nici noi nu le cunoaștem prea bine, pentru că am fost crescuți să le îngropăm, să le ignorăm, doar persoanele slabe și needucate se lasă pradă emoțiilor, noi suntem puternici, noi nu ne simțim niciodată înfricoșați, invidioși, triști, neputincioși, nuuuu. Doar că emoțiile sunt normale, sănătoase, inclusiv cele neplăcute.

Și cred că e important să putem accepta asta mai ales când devenim părinți (ideal ar fi înainte, dar cine are timp de asta), mai ales acum, în perioada asta nebună, plină de confuzie, reguli noi, nesiguranță.

Cred că avem nevoie să învățăm noi despre cum se simt emoțiile în corpul nostru, despre ce ne împing ele să facem, despre cum le putem observa și accepta fără a ne trasforma în taifun, despre cum să le lăsăm să se consume și apoi să învățăm ceva din ele despre noi, sau să le lăsăm și gata. Putem face asta singuri, cu autocontrol și răbdare, putem face asta cu ajutorul meditației, al comunicării non-violente, cu ajutorul terapiei sau al rugăciunii.

Copiii au nevoie să învețe și ei exact aceleași lucruri, iar pentru ei cea mai bună cale sunt joaca și povestea împreună.

Când râd învață cel mai bine.

Când sunt captivați de poveste învață pentru totdeauna.

Așa că am ales să scriu o carte despre emoții cu Ema și Eric, pentru că cei doi frați pofticioși sunt deja iubiți de zeci de mii de copii de toate vârstele, care au învățat de la ei despre cum să nu bage degetul în mămăliga fierbinte, cum să spună Te rog, Mulțumesc, Te iubesc orice-ai face, au învățat să nu arunce gunoaie pe jos, să iubească animalele, să se protejeze de copiii mai agitați, să scape de suzetă, să călătorească cu avionul și să scape de frici, au învățat să gătească pizza și grăsune și ciocolată pentru copii, deja sunt prieteni, au încredere unii în alții, învață unii de la alții. Așa s-a născut Ce, cum și de ce simt, noul volum din seria cu Ema și Eric, ilustrat de Lavinia Trifan.

Am lucrat la acest manuscris multe luni, cred că mai mult de un an. Am făcut întâi lista cu cele zece emoții pe care vreau să le descriu în poveste, apoi am validat-o cu un psiholog, apoi m-am gândit că zece sunt prea puține, așa că am mai adăugat opt. Le-am îmbrăcat în haine de aventură, dialoguri caraghioase și comparații cu animale, pentru ca micii cititori și ascultători de poveste să înțeleagă distrându-se ce se întâmplă în și cu ei ei când simt fericire, furie, vinovăție, invidie, entuziasm, plictiseală, frică, recunoștință, tristețe, dezgust și așa mai departe.

Avem, ca de obicei, mult râs, multe pozne, o mulțime de situații noi (de exemplu, Tati se teme de dentist, copiii petrec timp cu bunicii lor, o cunoaștem pe Ema în interacțiune cu prietenele și colegii ei, iar pe Eric în postura de profesor, discuții despre alți colegi care au tablete și telefoane, iar Ema și Eric nu au, deși își doresc), dar și multe instrumente subtile cu care copiii vor reuși să își înțeleagă corpul, emoțiile, și să le primească fără comportamente nedorite. Vor gestiona, cred eu, mai ușor, furia, frica, plictiseala, invidia, tristețea.

Îi mulțumesc Dianei Stănculeanu, psiholog și psihoterapeut, pentru că a citit manuscrisul și mi-a oferit feedback valoros și validare, cu încurajările Dianei sunt sigură că această carte va fi nu doar plăcută de copii, dar și utilă copiilor și părinților.

Am pus mai jos imagini din carte, veți vedea că e mult text, la fiecare emoție avem: un animal cu care se aseamănă, o situație cu care copiii se vor identifica ușor, senzațiile corporale care o însoțesc, definiția emoției și felul în care putem trăi mai ușor cu ea, plus multe desene simpatice cu Pofticioșii. Cartea poate fi comandată deja la preț redus 50% (are editura DPH acum o campanie mare), costă doar 19 lei. O găsiți aici, se livrează de luni.

Odată cu ea a ieșit de la tipar și o surpriză! Aventuri în oraș, creează povești cu Ema și Eric, un joc cu jetoane și multe sugestii de joc, pentru a permite copiilor să creeze propriile povești cu Pofticioșii, sunt unele provocări de atenție, altele de umor, de strategie și găsire de soluții. Jocul are 50 de jetoane cu personajele și alte 10 cu idei de jocuri la care am lucrat la începutul pandemiei, dornică să ofer copiilor o variantă faină de petrecut timp acasă sau în mașină. Se pot crea nenumărate povești și aventuri cu final neașteptat, asocieri, mistere și nebunii cu cele 50 de jetoane. Copiii vor recunoaște cu siguranță ilustrațiile Laviniei Trifan. 🙂

Jocul poate fi comandat de aici, este redus și el la 19 lei.

Toate cărțile și jocurile Editurii DPH sunt reduse zilele acestea cu 50%, puteți comanda tot ce vă mai lipsește din colecția cu Ema și Eric, poate nu ați luat încă puzzle-ul de podea pentru copii de 3-5 ani cu bunele maniere sau Băiețelul cu aripă de fluture, de aici.

Vă mai recomand seria Eve Tharlet, seria Walko, Scrisori de la Felix, materialele Montessori, cărțile pentru copii care încep să citească singuri, sunt pe niveluri și sunt foarte utile (aici), romanele după Jules Verne și Jonathen Swift ilustrate (aici), seria cu Jumi Juma.

Aveți transport gratuit la comenzi de peste 150 de lei.

Aștept cu mare nerăbdare să ajungă cartea și jocul la voi și să-mi spuneți cum au reacționat copiii. Tare mi-e dor de o lansare maaaare,cu teatru și îmbrățișări. Mă întreb dacă va mai fi vreodată posibilă o asemenea nebunie.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

9 comentarii

  1. Ioana, ce bucurie! Multumim mult!
    Nu ai stat deloc…:) te imbratisez…intrebandu ma si eu la randul meu daca va mai fi vreodata viata noastra la fel ca inainte de pandemie!

  2. Doamne ce minunatie Ioana! Te felicit din toata inima, sa se umple Romania de cartea asta si de toate celelalte ale tale!

    • Salut, din ce stiu se lucreaza intens sa ajunga toate saptamana asta, daca nu ajung pana vineri, te rog sa imi scrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *