Primarul care-și pedepsește copila ținând-o dezbrăcată cu mâinile în sus și cu fața la perete

Sunt atât de multe lucruri greșite în povestea asta că nici nu știu de unde s-o apuc.

M-am săturat, nu mai suport țara asta în care copiii sunt tratați ca niște ființe inferioare, ca niște animale care trebuie dresate, ca niște sălbăticiuni cărora le putem face orice, pentru că ei sunt proști, și noi deștepți.

M-am săturat să combat la fiecare articol despre educația cu respect, să trebuiască să explic unor adulți crescuți cu bătaia (care însă nu recunosc asta, mi-am mai luat câte-o palmă, o urecheală, dar nu m-au bătut, n-a fost deloc violență la noi acasă) că disciplinarea cu frica nu funcționează, că imediat ce acești copii scapă din mâna părintelui se transformă în agresori ai altora mai slabi, pentru că ăsta e modelul pe care-l ai, asta devii, sau rămân victime ale altora toată viața. Nici vorbă de respect, compasiune, contribuție, dorință de informare, de progres.

Acest primar al orașului Sângeorz-Băi, pe numele lui Traian Ogâgău, candidat pentru un nou mandat la alegerile din 27 septembrie, își umilește fetița ținând-o la perete, în genunchi, dezbrăcată și cu mâinile ridicate. În filmare se vede și se aude cum fetița repetă mecanic, de zeci de ori, printre lacrimi, ceea ce-i cere tatăl:  „Nu mai sunt obraznică. Nu mai supăr pe mama și pe tata”, „O să fac exerciții și o să învăț”, „Sunt cea mai obraznică fată din hotelul ăsta” etc. În același timp, tatăl îi repetă să nu-și lipească mâinile de perete.

Să nu cumva să se odihnească, săraca. Mândru de fapta lui, Ogâgău a filmat treaba și a trimis-o fostei neveste. Bravo, ești un zeu! Erau în vacanță la schi. Aici puteți vedea clipul, deși nu vă recomand. Omul e primar, PRIMAR, conduce și administrează un oraș, a fost votat de niște zeci de mii de oameni, bănuiesc, reprezintă elita țării noastre!

N-a fost de ajuns că a pus-o în genunchi, ca pe ultima păcătoasă în fața marelui Dumnezeu.

N-a fost de ajuns că a pus-o cu fața la perete, ca să nu cumva să-i vadă suferința și să trebuiască să-și asume că el îi provoacă această suferință.

Nu a fost de ajuns că a pus-o să stea cu mâinile ridicate, pentru că ea să simtă durerea.

A mai și dezbrăcat-o, ca să fie umilința completă.

Cireașa de pe tort, a pus-o să recite ca papagalul promisiuni de cumințenie veșnică.

Extra bonus, a filmat totul și a trimis fostei neveste, să se laude cu skillurile lui parentale. Ei, iacă, așa-i că regreți că m-ai părăsit? Ia uite ce pierzi. Sunt bărbat adevărat, umilesc o fetiță și mă mândresc cu asta. Nimeni nu-i mai șmecher ca mine.

Ia să vedem, ne putem imagina ce SIMTE fetița în aceste momente? Simte pioșenie? Iubire pentru tatăl ei, care așa frumos o îndrumă în viață? Se simte norocoasă că are parte de educație aleasă? Se simte ea în siguranță cu un asemenea bărbat în viața ei? Este ea pregătită acum să fie copilul perfect care nu greșește? Abia așteaptă ea ziua de mâine, alături de părintele ei bun ca pâinea caldă?

Bănuiala mea, și aș ruga colegii psihologi să-mi spună dacă greșesc, că simte umilință, rușine, poate și ură? Abia așteaptă să scape de nebunul de taică-său, ca să poată trăi într-un spațiu sigur, fără abuz?

O să devină ea fetiță cuminte sau doar o să se ascundă mai bine de Ogâgău? O să-și pună colegele la perete cu mâinile în sus, o să le umilească, cum am văzut în filmarea de săptămâna trecută de la Târgu Jiu?

Eu dac-aș fi mama copilei, aș depune plângere peste tot, Poliția, DGASPC, și aș face tot posibilul ca ființa aceasta să nu mai stea singură cu copilul vreodată.

Ea însă îl scuză pe Ogâgău, zice că fetița e foarte bine, citez: „Traiana este bine, ea nu a fost afectată de acest incident din familie asa cum se vehiculează, atât eu cat si tatal ei, am discutat cu ea și avem grijă ca acest incident să nu aibă repercursiuni in viata ei.” Mai zice și să le fie rușine celor care au pus clipul pe internet. De aici.

Poliția s-a autosesizat.

Omul are antecedente, e cunoscut ca fiind violent. De altfel, fosta soție a cerut ordine de restricție pentru el, dar judecătoria a decis să i-l refuze. Ea știe că el este violent, abuziv, periculos, cu toate astea public zice că e un tată bun. Omul a fost condamnat penal de două ori, pentru favorizare de persoane și pentru refuz de a se testa după ce a fost bănuit că a condus băut. I se spune Van Damme prin oraș, e cunoscut ca fiind foarte agresiv. Sursa

Aici îl puteți asculta lovind, înjurând și amenințând, iar copiii vorbesc disperați între ei între ei. Citez: „Înregistrarea nouă începe cu plânsul unui copil, evident disperat, în timp ce primarul liberal se răsteşte. „Gura mică”, spune el, în timp ce trânteşte, sparge şi răstoarnă diverse obiecte, într-un moment de furie scăpată parcă de sub control. În tot acest timp, o altă voce, care pare a fi tot a unui copil, încearcă să o calmeze pe fată şi îi spune şoptit: „Linişteşte-te, nu mai plânge, că te bate şi mai tare. Orice ar fi, nu mai plânge, că eu, orice-ar fi, şi dacă mă loveşte tare, nu plâng”. Traumatizat, copilul întreabă: „Rămâne acasă? Ce bine ar face să plece, să se mute de la casa asta”. Câteva momente mai târziu, printre alte sticle sparte, bărbatul se dezlănţuie într-un potop de înjurături şi ameninţări greu de redat, se pare la adresa întregii sale familii, inclusiv la adresa mamei copilei, de care a  divorţat. „Dobitoaca dracului, retardată! Ordinară şi penală ce eşti. Îţi trag un pumn, un picior în cap”, se aude printre înjurături în care îl invocă pe Dumnezeu, mormântul mamei şi mama celei vizate.” Citeste mai mult: adev.ro/qgss4a

Acum aveți imaginea completă a acestui individ. Mama fetiței nu o poate ajuta, poate nu are putere psihic, poate e dependentă financiar de el. Poliția? Direcția de protecție a copilului? Oricine?

Ah, și dacă nu v-ați enervat până acum, iacă ce a declarat vajnicul tată pe facebook, supărat că i se strică campania electorală. „Copiii sunt totul în viața mea, în viața noastră, și suntem responsabili de educația pe care le-o dăm. Îi iubim când ne fac bucurii dar și când mai greșesc, însă nimeni, dar nimeni nu se poate băga în viața nimănui să ne spună cum să îi creștem, cum să îi educăm sau cum să îi mustrăm atunci când greșesc”, a spus Ogâgău la Antena3. Într-un clip pe Facebook, e tare supărat că lumea îl ceartă pe internet. Îl vedeți aici în toată splendoarea. Cică să pui pe internet astfel de clipuri e sub demnitatea umana. Dar să-ți pui copilul dezbrăcat la perete în genunchi e egal cu demnitatea umana? Sau o fi peste…

Prietene, te înșeli. Statul se poate băga în viața ta când îți abuzezi copiii. Iar tu poți să primești amendă, să îți pierzi dreptul să-ți mai vezi copilul, poate și ceva timp la mititica?

Dragii mei, educarea copiilor nu se face cu frică și cu umilire, când suntem în starea asta emoțională, de om călcat pe suflet, nu creștem, nu evoluăm, doar ne umplem de suferință și de ură.

Nu puneți copiii la colț.

Nu îi țineți cu mâinile ridicate, e crud și ineficace.

Nu îi punem să repete obsesiv vorbele noastre.

Nu-i umilim.

Nu ne mândrim cu asta.

Ne rezolvăm problemele noastre.

Ne controlăm furia.

Ne uităm la copiii noștri și le auzim nevoile.

Dacă nu fac ce ne dorim, căutăm să aflăm de ce și-i ajutăm să înțeleagă cum și de ce e important să facă una sau alta.

E timpul ca astfel de evenimente să fie arătate cu degetul, să vorbim despre asta, să le scoatem din peșteră și să ajutăm câți mai mulți concetățeni să înțeleagă că de asta ne e rău acum ca popor, pentru că am crescut cu frică și umilință. E timpul să ne scuturăm de haina asta și să încercăm una noua.

E timpul ca oamenii să nu mai voteze în funcții de conducere astfel de persoane dezechilibrate emoționale.

Și ca partidele care își doresc o țară curată să nu le mai primească în rândurile lor.

Sursa știrii

Imagine de akiragiulia de la Pixabay

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

75 comentarii

  1. Imi vine sa-l dezbrac, sa l pun sa umble gol prin oraș și sa spună tuturor cat de dobitocule e. Da, stiu ca nu trebuie sa răspundem în același fel, dar asa îmi vine…
    Ce e mai grav ca mulți îl vor vota incontinuare… pentru ca vad o normalitate în comportamentul lui.

    • Doamne nu am putut citi tot, de lacrimi, Ioana. Sunt pe afara cu cel mic, al 3 lea baiat al nostru si am zis hai sa vad ce sa citesc cat doarme…Nu ma pot opri din plans. De ce?
      Am tot mai mult in minte o imagine utopica, a unei lumi unde viitorii parinti sunt testati riguros, fac cursuri si un urma trecerii acestor teste sa li se permita sa aibe copii, iar duoa ce nasc, testati iar pe parcursul parintelii. Nu sa fie perfecti, dar sa nu faca asa ceva, sa nu se ajunga la nenorocirea bietelor suflete nevinovate. Chiar nu outem face nimic? Pe ce lume traim… De ce ar face un om asa ceva altui om, mai ales propriului copil? Doamne ai mila de noi…Nu ma pot uita la film…

    • Nu am cuvinte, nu ma pot uita la video sincer, m-ar afecta emoțional sa vad asa ceva, simt o revoltă puternica pentru ca nimeni nu face nimic împotriva acestor creaturi (oamneni nu ii putem numi)
      Imi vine pur si simplu sa urlu!

    • Din fericire, nu toti taticii sunt ca acest animal! Doamnelor, suntem si multi, majoritatea, as zice, care nici macar nu s-ar gandi vreodata la asa ceva!

      Am o fetita superba de 10 luni, nu as putea vreodata sa fac asa ceva! Vreau sa cred ca majoritaea taticilor sunt cu discernamant. Dumnezeule, ce bestie e asta! trist ca mai exista asa bestii in 2020….

    • Bună dimineața.. *Individul*care și-a umilit fetita e din nou primar.. Opriți planeta.. Eu vreau sa cobor!!

  2. Nu pot sa ma uit la film, simt greata fizic numai citind descrierea modului in care isi educa omul asta copilul. Indiferent ce a facut, cum nu l-a “ascultat”, nici o fiinta umana nu merita asa ceva. Si eu sper ca fosta sotie sa reuseasca sa obtina decaderea din drepturile parintesti sau doar vizite supravegheate. Ce e trist e ca probabil sustinatorii unei “educatii cu palma” vor aproba pedeapsa si il vor vota mai cu spor, ca omul stie sa puna ordine in viata de familie ca un barbat adevarat. Sper din suflet sa ma insel ?

    • Dumnezeule ????. Ăsta nu e om dar nici animal. Îmi vine sa urlu. Cum poți trata ma avortatule un copil așa. Eu de eram în locul mamei te omoram jegosule ????

    • Din pacate asa este, fac parte din acea comunitate si lucrurile nu sunt roz deloc. Sunt majoritari cei care declara public in aceste zile ca o palma toti am primit si ca nu a murit nimeni. Persoane pe care le cunosc personal, inclusiv cadre didactice..Atat de trist..

  3. Ogâgău e fix tatal ala divortat a carui singura problema e ca momentan nu mai are ce f*te. Asta e razbunarea lui pe mama fetitei si pe toate femeile care ( crede el ca ) ii datoreaza sex, dar nu i-l dau. Mârlănetele asta merita sa fie dus la azil la batranete, unde sa-si plateasca singur sederea din pensie. Un copil datoreaza nimic parintilor, daramite unuia abuzator.

    • @Lila,

      Ai dreptate! Individul (nu pot sa-i spun om, nici animal, ca jignesc animalele), are probleme psihice. Dar si daca nu are momentat ce ….., poate sa rezolve aceasta problema.

      Sau, poate da Domnul si ajunge la puscarie, unde ii este locul, si acolo se va rezolva problema, desi, poate nu cum isi imagineaza. Unii detinuti detesta abuzatorii de copii.

      Tot ceea ce putem face este sa ne asiguram ca ai nostri copii NU vor avea niciodata parte de asa ceva, nici macar in gluma.

      Din fericire, ca tatic, si toti taticii pe care ii cunosc personal, NU sunt asa. Deci, mai exista speranta!

      Marlanetele asta (mi-a placut denumirea, am gasit-o aici in comment-uri), este orice, numai tatic nu.

    • @Alexandru, apreciez luciditatea si echilibrul cu care ai scris replica ta. putini barbati ar spune „ai dreptate” pe un asemenea subiect. sa speram ca jurnalistii vor tine povestea asta oribila la suprafata ca sa nu fie musamalizata de autoritatile locale. in orasele mici toti „barbatii de stat” sunt mana in mana, ii vezi grohaind la agapele comune ale partidelor si institutiilor publice.

    • @Lila,

      Sa te-auda Dumnezeu. Din pacate, trecem mult prea usor peste ceea ce „doare” cu adevarat in societatea noastra, urmand grohaielile politice (couldn’t have said it better myself).

      In numele barbatilor, imi cer scuze pentru astfel de comportamente. Pot doar sa asigur cititoarele de pe acest blog (si cititorii), ca mai sunt(em) si parinti normali, care isi cresc copii astfel incat sa respecte femeia!

      Cred ca multi dintre politisti sau politicieni au acelasi tip de comportament, de aceea „tolereaza” asa ceva, gandindu-se ca „ce bine ca nu am fo` io`” (fost eu), crezand ca scapa…

      Sper sa nu influenteze prea mult viitorul acestei fete aceste abuzuri…nu e de mirare ca, din nefericire, multe ajung sa fuga de acasa, sau mai rau…

      🙁

  4. Sunt de acord, trebuie sa vorbim despre aceste cazuri cat mai mult, sa nu uitam deloc acesti monstrii, trebuie sa vedem cu ochii cat mai deschisi si clari ca sa ne dam seama cat poate fi de rau. si poate asa nu se vor mai repeta. Poate asa nu vom mai gandi ca si altii au facut la fel si au ajuns bine si ei si copii lor, ca toata lumea face asta si ca totul e in ordine. Nu e deloc in ordine, deloc. Sa vedem cu ochii cat mai mari cat e de gresit si oribil ce pot face unii parinti cu scuza ca asa au crescut si ei, si unii care se considera educati. Aceasta persoana e complet dereglata si sigur a crescut batut de parintii lui si acum o face si el cu copii lui. Trebuie exclus din viata copilei pana va intelege ca a gresit si in mod sigur nu poate continua sa fie persoana publica. Mie una mi-a trezit ura in suflet vazand prin ce trece acel copil, ca sigur nu e prima oara, omul are tehnica perfectionata in timp. Sigur asta e si in sufletul acelui copil, in niciun caz educatie. Si singurul lui gand a fost la alegeri, nici un cuvant depre copilul lui.

  5. Nici nu pot citi integral, cuvant cu cuvânt. Mi se derulează în minte totul ca un film, fără sa fi văzut clipul, nu as rezista sa îl vad. Este… Nu pot sa exprim și cel mai grav este faptul ca nu se va face nimic pentru acest copil!

    • Ei bine, daca aceasta copila a trecut prin asemenea abuzuri, noi, toti ceilalti, avem macar datoria sa vedem clipul! Probabil ca si mama este terorizata, din moment ce nu ia nicio initiativa sa-si tina copiii departe de acest specimen psihopat.

      Citez: ” În tot acest timp, o altă voce, care pare a fi tot a unui copil, încearcă să o calmeze pe fată şi îi spune şoptit: „Linişteşte-te, nu mai plânge, că te bate şi mai tare. Orice ar fi, nu mai plânge, că eu, orice-ar fi, şi dacă mă loveşte tare, nu plâng”. Traumatizat, copilul întreabă: „Rămâne acasă? Ce bine ar face să plece, să se mute de la casa asta”

  6. Ioana, am plâns la această știre. Dar m-ai mult de atât, sunt revoltată pe mama fetitei. Cum poate sa afirme ca cineva se folosește de acest filmuleț pentru a-i strica lui campania? Cum poate sa fie asa orbită sau sa se dea așa orbită, fiind vorba de cel de care a divorțat? Și nu cred ca de bine ce ii era în relație a divorțat.
    Chiar nu se poate face nimic pentru a fi pedepsit, cumva? Chiar nu putem depune plângeri, sesizări, ca cineva sa facă ceva? Chiar are dreptul sa injoseasca un copil, indiferent ca e al lui sau nu și sa și promoveze asta și sa nu se ia nicio măsură? Pe acea fetiță au văzut-o colegi, părinții colegilor, cunoscuți. Nu este corect, drept. Ce ar fi putut face o fetita pentru a merita asa ceva din partea propriilor părinți?
    Daca ne unim, putem face ceva? Sesizari, plângeri, orice!?

  7. Ioana, am plâns la această știre. Dar mai mult de atât, sunt revoltată pe mama fetitei. Cum poate sa afirme ca cineva se folosește de acest filmuleț pentru a-i strica lui campania? Cum poate sa fie asa orbită sau sa se dea așa orbită, fiind vorba de cel de care a divorțat? Și nu cred ca de bine ce ii era în relație a divorțat.
    Chiar nu se poate face nimic pentru a fi pedepsit, cumva? Chiar nu putem depune plângeri, sesizări, ca cineva sa facă ceva? Chiar are dreptul sa injoseasca un copil, indiferent ca e al lui sau nu și sa și promoveze asta și sa nu se ia nicio măsură? Pe acea fetiță au văzut-o colegi, părinții colegilor, cunoscuți. Nu este corect, drept. Ce ar fi putut face o fetita pentru a merita asa ceva din partea propriilor părinți?
    Daca ne unim, putem face ceva? Sesizari, plângeri, orice!?

  8. Buna, Ioana! Este cumplita aceasta poveste 🙁 traim intr-un cerc vicios. Adultii abuzivi au fost la randul lor abuzati sub diferite forme sau pur si simplu au crescut in medii toxice, in cultura bataii si a umilintelor. Ma gandesc la un lucru.. cum ar putea fi etichetate din punct de vedere legal aceste situatii? Daca exista in scoli politia blullying-ului, ce se poate face pentru parintii care fac acelasi lucru? Pedepse care in acelasi timp sa le ofere suport? Ore obligatorii de terapie individuala? Participare obligatori la cursuri pe partea de parenting? Crezi ca am putea lansa ceva de genul acesta? Cum sunt pedepsele obligatorii in folosul comunitatii.. sa fie omul obligat sa se repare. Ce parere ai?

    • Acest individ trebuie decazut din drepturile parentale. Nu este la prima abatere. Mamicilor care cititi acest comentariu, sa stiti ca nu suntem toti taticii asa! Majoritatea isi iubesc copii mai mult ca pe ei insisi, nu ar face niciodata asa ceva. Vreau sa cred asta cu tarie!

      Bataia nu este o solutie, niciodata nu va fi! Imi cer iertare voua, mamicilor, ca prin specia masculina mai sunt si astfel de specimele. NU suntem TOTI la fel! Credeti-ma!

  9. Doamne fereste atat poti sa spui si dupa asta si dupa cazul Targu Jiu si dupa cel al fetitei de 3 ani?…Saracii copii dar mai rau saracii adulti care considera normal asa ceva…ma uit cu groaza si tristete ca nu se face nimic pt acesti copii si imi spun pentru a mia oara ce bine am facut cand am plecat din aceasta tara care iti provoaca doar greata. Din aceasta repulsie pe care o simt fata de aceasta tara, oamenii( nu toti) sunt si foarte buni care au ales sa se chinuie acolo, copilu meu nici nu stie limba Romana si nu cred ca a pierdut ceva..Ioana mult succes in continuare cu tot ce faci sper din sufltet ca tu si cei ca tine atat cat mai sunteti sa puteti face ceva pentru acesti copii.

  10. E genul de țară in care degeaba avem legi, ca nu e treaba nimănui sa le aplice! Rușine abuzatorului, rușine poliției, noroc cu facebooku ca mai aflăm unele, dar degeaba aflăm ca oricum nu face nimeni nimic!

    • Pai cine sa le aplice, daca majoritatea, de la parinti pana la autoritati, politie, profesori, colegi, rude, ALEGATORI, mai nou, considera ca e normal, ca e treaba fiecaruia cum isi creste copilul, ca mai merge si cate-o bataie, daca merita? Oamenii par sa reactioneze doar la lucruri care ii deranjeaza in mod direct pe ei, nu mai conteaza daca ele incalca sau nu legile, daca la fel se comporta si ei, e totul in regula, nu merita sanctionate (culmea ca se pare ca si autoritatile se ghideaza dupa aceasta logica).
      Iar legat de cazul de fata, alegatorii probabil se regasesc in comportamentul lui, de aceea il sustin (la fel primarul care a intretinut relatii sexuale cu doua minore, in sediul primariei, localnicii pareau sa fie ok cu asta). Eu raman mereu uimita cand vad ca oamenii ii voteaza drept reprezentanti pe unii care…seamana cu ei, sa fie la fel de prosti/hoti/smecheri. Ai zice ca un om normal la cap isi doreste sa fie condus de unul mai bun decat el, care sa-l poata „ridica” si pe el catre o viata mai buna…dar de unde?!

  11. Of ? nu am vrut sa comentez pt Facebook pt ca nu sunt pregatita sa împărtășesc, dar înțeleg mai mult decât as vrea durerea, umilința, tristețea, frustrarea si toate traumele care vor deriva din tot acest „parenting” ? sunt niște lucruri pe care nu le va uita niciodată si care îți fac rana pe suflet si chiar dacă poate va ierta sau va trece peste pt ca se gândește ca asa „au știut ei mai bine” nu va UITA NICIODATĂ!!!! Și vb din propria experienta! Cu timpul mi.am făcut un sertar acolo ascuns în mine și acolo am încercat sa închid tot urâtul care m.a marcat, dar când aud cazuri de genul efectiv totul în mine se răscolește si amintirile sunt atat se prezente ca simt pana si mirosul de atunci ? în ultima perioada am auzit doar de copii mici bătuți doar de placere, de adolescenți umiliți atat de colegi cat si de părinți, si culmea, mare problema a populației este „masca” ? aveți dreptate sa vreți sa plecati din acesta țară, îmi pare rău ca noi cumva am ratat trenul tocmai din frica mea pt ca am fost crescuta cum ca nu o sa reușesc niciodată fără ei ? dar sunt un om norocos pt ca m.am înconjurat de oameni frumoși care ma ajuta zilnic, fără sa își dea seama, sa ma vindec! Eu sunt fara cuvinte și nu îmi vine sa cred ca aceste lucruri încă se practică ???

    • Exact așa simt și eu. Și scriu plângând și cu furie și neputință. Că sunt și eu o astfel de fetiță. Deși am aproape 40 de ani, plânge în mine o astfel de fetiță. Și nici nu pot vorbi despre asta, nu pot urla tot ce-i în mine. Nu știu, aproape că simt că nu există speranță. Că-i atât de multă mizerie și otravă în noi, ca oameni, că nu-i chip să devenim alții, nici în sute de ani.

  12. Hmm, pai e foarte simplu de stiu ce simte fetita. Mai greu de digerat e faptul ca o sa simta asta toata viata.
    O sa invete sa devina un maestru al mintitului. O sa traiasca mereu cu gandul ca nu e de ajuns, ca e ceva fundamental gresit in ea, iar lantul minciunilor o sa inceapa sa o stranga din ce in ce mai tare. O sa isi aleaga parteneri nepotriviti, pentru ca ea asociaza iubirea cu violenta si umilinta. O sa incerce sa faca tuturor pe plac, numai ei nu.
    O sa aiba nevoie de multe ore de lucru cu ea insasi sa inteleaga ca nu-i totusi un om de nimic. Probabil nu o sa reuseasca niciodata sa inteleaga ca merita iubire.
    Sper doar ca va reusi sa rupa lantul asta al violentei si ca isi va trata copiii cu iubire (adevarata, nu falsa, asa cum a primit acasa).

    • @Ana,

      Sper si eu ceea ce ai scris. Din pacate, insa, cred ca in multe astfel de cazuri, fetele ajung sa o ia pe cai gresite (nu mereu, dar obisnuita cu abuzuri mereu, sansele sa poti sa discerni ca exista si o ALTA realitate scad).

      Spun asta ca tata de fata: Nu as concepe vreodata sa fac asa ceva! NU suntem toti asa, vreau sa cred ca majoritatea taticilor gandesc la fel ca mine. Din pacate, la noi, daca scrii despre „daddy issues”, esti luat(a) la misto…

      Sper ca il asteapta puscaria!

  13. Eu sunt socata de ce comentarii a primit mama la postare, toata lumea o incurajeaza ca vai ce mama buna e, ca familia e fericita, ca ei stiu ca Traiana e un copil iubit.. Practic neaga cu desavarsire existenta video-ului care demonstreaza contrariul… Halucinant!

    • Am plâns, sincer! Cum sa umilesti asa un copil? Eu nu pot sa inteleg!!!!! Dincolo de legi, e imposibil uman sa faci asa ceva!!!
      Si mama, saraca!!!

    • Mama pare sa fie cea care a inregistrat cel de-al doilea material care a aparut in presa (asta daca nu a avut microfoane ascunse prin casa, ceea ce e greu de crezut, nu suntem in filme cu spioni totusi), cel in care animalul asta zbiara si sparge, iar copiii tipa ingroziti, deci stie foarte bine cu ce specimen a fost maritata, probabil a sters toate comentariile pe care i le-au lasat cei scandalizati de comportamentul sotului. Interesant de aflat ar fi cum au ajuns acele materiale de pe telefonul ei (sau cu ce l-a inregistrat) in presa (daca le-a trimis ea, de ce il mai sustine acum?). De ce ii ia apararea, nu stiu, poate depinde financiar de el si atunci prefera sa-l sustina, poate ii este teama de el…

    • @Gabriela,
      Si-au construit o realitate paralela. Sunt „saraci cu duhul”, ca sa fiu elegant.

      Tot ceea ce putem face este ca noi, mamicile si taticii cu discernamant, sa ne ferim copiii de asa ceva.

      Si eu am fost batut cand am fost mic, dar asta NU ma face sa ma port la fel cu copilul meu! Te asigur ca NU suntem toti asa! Majoritatea taticilor sunt iubitori, alaturi mereu de copii lor.

      Vreau sa cred ca este un caz izolat, dar nu sunt naiv. Stiu ca exista astfel de cretini printre noi. Aceste bestii (nu le pot spune animale, ca jignesc animalele), nu pot fi numiti „tatici”. Am avut parte si eu de unul, nu-l pot numi „tata”….

      DAR, a fost un antiexemplu, adica m-a invatat ce sa NU fac niciodata copilului meu. So, at least there’s that.

    • Ascultati inregistrarea audio a monstrului, ascultati plansetele si suspinele copilului… este sfasietor!
      Bruta ar trebui sa infunde puscaria!

    • Un monstru care nu are ce cauta liber printre oameni si cu atat mai putin, sa i se incredinteze vreun copil spre ingrijire si educare, o bruta care cu siguranta nu poate reprezenta interesele unei comunitati, un scelerat care merita sa infunde puscaria, unde sa aiba parte de un „tratament” potrivit celor care abuzeaza copii …

    • Efectiv mi-au dat lacrimile ascultând înregistrarea. Nici nu vreau să-mi închipui prin ce iad trec copilașii acasă. Ce bestie de om! Îi insultă și îi amenință încontinuu.

    • @Deea,

      Acest om nu poate fi „tata”. Ca tata, va spun asa: orice ar face copila mea (sunt tata de fata si o iubim, si eu si sotia mea, ca pe ochii din cap), ORICE, NICIODATA bataia nu este o solutie. NICIODATA, sub nici un pretext.

      Sper sa ajunga la puscarie, chiar si detinutii au un „cod” referitor la cei care abuzeaza copiii!

  14. Citesc, plâng si ma infurii. Pe bipedul asta, care se crede tata, l-aș arde pe rug. Eu imi aduc aminte toate palmele și toate pedepsele pe care ai mei mi le-au aplicat, iar acum, la 30 de ani, încă ma simt broken din cauza asta. Nu merita niciun copil un asemenea tratament si nici o astfel de bestie pe post de tata. Sper ca autoritatile competente sa se sesizeze din oficiu, ar fi cazul ca statul sa faca ceva pt copiii țării.

    • Dumnezeule mare! Ce revolta simt! Sper sa ia copilul de la el! Ma bucur ca a filmat. Doamne ajuta sa se faca dreptate! Ar trebui dat in judecata pt asta si nu cu amenda, cu inchisoare. Pt ca este bba de un abuz fizic si emotional. Dar nu e vba doar de copii, orice fointa umana pusa in asa o situatie de umilire (demna de inchisorile politice) la asa o tortura, este afectata. Si cum nu se poate face asta si nu e legal cu un adult, nu poate fi legal cu un copil. Bine ai spus, demna de pestera, salbaticie. Desi in pestera cred ca erau mai apropiati de natura si de instincte si eu nu am vz animale care sa isi pedepseasca sau amonesteze astfel copiii.

  15. In mod normal, ar fi exclus automat din poziția lui și din partid. Pe urma poliția și protecția copilului ar investiga sub suspiciunea de abuz( care nici nu ar trebui sa mai fie suspiciune, cu confirmare având video-). Dacă asta o sa se întâmple, mai are o sansa România. Nu am alte cuvinte decât scârbă imensa.

    • @Dia,

      Iertare, dar partidul nici nu mai conteaza. Asa cum spuneai, perfect de acord cu tine, e de Politie si de puscarie asa ceva. Acest monstru NU este „tata”. Tata e cel care isi inconjoara FIICA SI SOTIA (pentru ca AMBELE au nevoie de protectie si iubire), cu dragoste, cu bratele lui, si care face tot ceea ce poate pentru ca ele sa fie in siguranta. Acela este TATA!

      Sper sa ajunga unde ii este locul, la puscarie, pentru ca si detinutii au un „cod” cand vine vorba de cei care abuzeaza copii!

  16. Propun sa fie si el dezbracat, scos in centru orasului unde e primar, sa stea cu mainile in sus si sa repete spre exemplu: nu mai sunt un tata debil mintal, nu mai fur de la primarie, imi pare rau pentru ce am facut etc

  17. Am văzut ieri știrea și nu reușesc să îmi revin. Știți la ce mă gândesc acum? Ce bine că am plecat din România!!! Din fericire,în țara în care locuiesc eu, copiii sunt respectați, așa ceva se întâmplă foarte rar, este caz penal și agresorul e închis imediat. Din nefericire, românii de aici își bat oricum copiii. Doar că mai pe ascuns, așa, iar cei care cunosc situația sunt tot români care consideră totul normal. Am asistat năucă la o conversație între intelectuali care schimbau păreri despre cum și în ce situații se lovește un copil. Drăcesc, vă jur!!! Să vezi oameni îmbrăcați frumos, folosind cuvinte alese, cu teancuri de cărți citite și experiență de școală și de viață, te distruge psihic. Mi-e milă de această fată, mă doare tot corpul când mă gandesc la ea!

  18. Am vazut titlul articolului si am respirat de cateva ori pana sa il deschid stiam ca urmeaza deva infiorator si asa a fost. Tremur si o am in minte pe ea doar din ce am citit, nu pot sa ma uit la film inca poate mai tarziu.Ttrebuie sa imi iau copii si vreau sa ma adun.
    Singurul lucru pe care il vreau este sa o salvez pe micuta insa nu stiu cum sau de cate persoane….de tata ..si de mama. Ma simt neputincioasa la citirea articolului si a celorlalte postate de tine despre adolescenti traumatizati si nu numai.
    Ioana daca tu carezi ca pot sa ajut cumva eu vreau si sunt dispusa.

  19. Acum vad in alta știre ca, de fapt, copilul are 14 ani! Si nebunul asta o pune sa se dezbrace! Si o filmează! Asta nu e pedeapsă (nu ca as fi de acord cu o astfel de pedeapsa), asta e un pedofil in acțiune, care a filmat sa aiba material pe mai târziu! Nu are nicio legătură cu educația! Iar vaca aia de ma-sa probabil o sa fie foarte uimită cand o sa afle ca i-a făcut fata nepoti cu tac-su!

    • sincer, si eu cred ca s-a si excitat nitel dom’ primar cu ocazia pedepsei
      altfel nu exista nici un motiv sa o pedepseasca dezbracata

  20. Astfel de specimene nu ar trebui sa creasca copii! Din pacate, mi-e foarte familiara situatia! Sunt rani emotionale care te stirbesc si de care fie nu scapi, fie scapi cu multa munca de autocunoastere.

    • Astfel de pedepse îmi aplica mama și mie. Și dezbrăcată stateam la perete cu mâinile în sus, dezbrăcată mă scotea din casa iarna, dezbrăcată mă bătea prin casa. E vorba de umilinta pe care o simte copilul și ei știu asta. Știu , asta e una dintre cele mai mari probleme. Știu tot efectul care e produs .

  21. Este îngrozitor ca atât mai mult cu cât consider ca întra deja în sfera abuzului sexual. Nu cred ca exagerez când spun ca are tente de BDSM..
    Aștept sa vad ce vor face instituțiile statului pentru a proteja acest copil abuzat.
    Unii se simt furați de stat când merg pe drumuri cu gropi sau când așteaptă la coada la ghișeu pentru a achita taxe. Eu ma simt furata de fiecare data când statul nu protejează copiii și, în principal, pe cei abuzați.

  22. Exista vreo lege care sa-i protejeze pe minori de abuzurile parintesti, in sensul de decadere din drepturi? Macar o propunere legislativa?
    Si daca exista se aplica de instantele de judecata?
    La cata bataie iau copiii din Romania conform studiului de la Salvati Copiii, nu am auzit de cazuri la stiri despre asta.

    M-a infuriat vazand imaginile cu fetita, citind aritcolul asta si statusul Paulei Herlo referitor la legi si aplicarea lor.

    Offf !!!!!!!

    • @Cornelia,

      Nu stiu sa fie, politicienii nostri au alte prioritati. Copiii, victimele abuzurilor, mame, copii, poate chiar tatici cateodata, nu sunt prioritati. Vorbe in vant, in campanii.

      A iesit cineva in strada pentru drepturile copiilor sau mamelor batute sau abuzate? Din pacate, nu! Am iesit toti pentru justitie, foarte bine, aprob si sustin, dar pentru a proteja minorii? Cine iese?

      Cate astfel de cazuri sunt ascunse noua?! Cati copii sufera abuzuri in tacere? Cate astfel de fete ajung sa devina escorte (curve, pe romaneste), din cauza abuzurilor parintilor?!

      Iar statul…e impotent. Problema e ce facem noi!

  23. Acest om este un monstru si imi doresc din tot sufletul sa fie decazut din drepturi si urmarit penal pentru pedofilie, pornografie infantila, abuz, etc. Chiar as vrea sa stiu ce i se poate intampla din punct de vedere legal, daca exista specialisti printre noi.

    Dar mie mi-a fost rusine sa deschid filmuletul si sa il privesc, stiind despre ce era vorba. O adolescenta este filmata dezbracata si umilita de catre propriul tata, ceea ce e deja monstruos. Dar apoi filmul se viralizeaza si mii (banuiesc) de oameni ajung sa o vada in ipostaza respectiva. Probabil inclusiv oameni care o cunosc.

    Intreb sincer, fara nicio judecata fata de Ioana sau site-ul unde a aparut acest film initial: nu exista o alta metoda prin care sa fie alertate autoritatile, comunitatea si noi toti despre acest monstru? Fara sa facem public numele copilului, si mai ales fara sa se faca publica inregistrarea umilirii ei. Nu adancim cu fiecare vizualizare trauma acestui copil? Care e mare, intelege ce se intampla, poate fi atacat ulterior de colegi la scoala, de straini prin comentarii si care va da peste acest film de fiecare data cand isi va cauta numele pe google.

    Ioana, apreciez mult cum ai descris situatia astfel incat sa nu fie nevoie sa vedem filmuletul.

    • Ar trebui sa se șteargă de pe YouTube sau unde e pus(eu nu m-am uitat) , si nu înțeleg cum nimeni nu se sesizează sa faca asta! Asta e un lucru înfricoșător legat de societatea noastră, cum pot fi oamenii Asa de perversi incat sa dorească sa vada suferinta si umilirea altora..si inca a unui copil. Faptul ca a obligat-o sa se dezbrace e cel mai problematic zi mai scârbos, si ca a filmat – o. E clar ca e ceva ff dubios acolo. Sper din tot sufletul sa plece fetita de acolo iar el sa fie pedepsit.

    • @Ioana,

      Din pacate, s-au autosesizat doar la presiunea publica. Sper sa ajunga la puscarie nenorocitul asta, sa „aiba grija” detinutii de el! Nici macar detinutii nu suporta astfel de bestii!

      Nu inteleg de ce combaterea acestor abuzuri nu este prioritate nationala. Dar, apoi ma gandesc la cum se poarta unii politisti cu cele care depun plangere (sa ne aducem aminte).

  24. Revin cu rubrică legislativă, după 16 ani are șanse să scape, poate cere in instanță emanciparea (capacitatea deplina de exercițiu anticipată), situație in care părinții ii datorează in continuare întreținere (sub formă de pensie) dar nu trebuie sa-i mai vadă, nici măcar la înmormântarea lor, poate trăi in alt oraș si se poate gospodări singură . Asta dacă n-o omoară nebunul până atunci!

  25. Cu respect, am si eu o intrebare nevinovată, desi o sa urmeze probabil un sir de hate-uri: stie cineva, dintre cei care ridica piatra, exact ce e in film, si ce a facut fata? Din ce a fost difuzat la stiri, nu se intelege. Hai sa zicem ca se inhaitase cu un g.i.o., sau ca facea ceva grav, a n-a oara, de netolerat intr-o familie. Chiar toti care ridica piatra cred ca copiii sunt niste ingeri, si parintii niste batausi? Am vazut copii (fete!) de care parintilor le e literalmente frica de moarte, amenintati cu cutitul in casa, furati de copii etc, copii diabolici, ce faceti cu acesti copii, ii duceti la OPC si cereti inlocuirea produsului, ca la comenzile pe internet, cand nu va convine? Le spuneti poezii de Topârceanu, că ei sunt dragalasi si or sa inteleagă? Ce romantic suna, îi ascultă, le înțelegem nevoile… Probabil ați avut norocul unor copii cât de cât vizitabili. Dar hateri din nastere ati intalnit, cu fustita? In fine, un conflict are doua parti, si e inadmisibil sa sari la judecata cuiva nu numai fără să știi tot ce s-a întâmplat, dar și fără sa asculți versiunea ambelor părti. Zic si eu, asadar, ca fara sa stim toata povestea, cum putem evalua ce s-a intamplat?

    • A aparut o a doua inregistrare audio, la fel de greu de urmarit. dvs chiar sunteti atat de insensibil cand vedeti cum e tratat un copil? faptul ca el isi motiveaza comportamentul cu citate din biblie arata ca e cam dereglat. e ciudat ca nu intelegeti ce inseamna sa pedepsesti astfel un copil, pare ca aveti in suflet multa ura fata de cei mici si nu sunteti capabil sa intelegeti ca un abuz nu rezolva nimic. dimpotriva, lasa urme toata viata

    • Dacă un copil își amenință părinții cu un cuțit, nu este vina copilului. Nu se naște diabolic și doar așteaptă un moment să se manifeste. Înseamnă că a crescut într-un mediu nesănătos, că a fost expus la multe lucruri pe care nu le putea duce și ăsta e modul în care știe să se apere. Când o să înțelegi tu și cei care spun la fel ca tine, că nu e vina copilului? Că indiferent ce ar fi făcut soluția nu e umilința și bătaia. Dacă tu faci ceva greșit ca adult și vine cineva și te bate și te umilește, o să te simți bine? O să simți că e corect să ți se întîmple asta?

    • Nu va urma hate-ul, cei care au copii stiu ca niciodata nu sunt ingeri cu fusta sau cu pantaloni, dimpotriva, sunt o provocare aproape constanta dar ce s-a intamplat acolo nu are nicio treaba cu educatia, cu a explica unde a gresit sau cu a corecta un comportament. Nu mi s-a parut normal sa ma uit la filmare, pentru ca nu inteleg cum e posibil sa filmezi pe cineva cand ii „aplici o pedeapsa”. Pentru a te uita mai tarziu din nou? A procedat exact ca adolescentele din Targu Jiu, si ele au filmat ce au facut. Cine face asa ceva nu are cum sa aiba o motivatie corecta la baza, nu are cum sa gandeasca corect. Chiar nu cred ca s-ar fi putut intampla ceva mai inainte astfel incat toata treaba care a urmat sa aiba justificare cat de cat, sa poata spuna cineva ca acel om a procedat in mod normal.

    • Orice ar fi făcut copilul (si cred ca toți au plecat de la premisa ca a făcut ceva, nu ca a pedepsit-o ăla ca asa e el sadic, desi e si asta o posibilitate) nu merita asa ceva! Cred ca nimeni nu s-ar fi ofuscat dacă tac-su i-ar fi confiscat telefonul, televizorul sau alte privilegii până își schimbă comportamentul. Nu sunt interzise pedepsele in general, ci doar astea demente, sadice, pedofile (ca in acest caz), sunt si unele normale la cap si permise de lege, dacă chiar e nevoie.

  26. Bună! Din păcate, declarațiile mamei cred că sunt făcute din teamă: i s-a refuzat ordinul de restricție, “domnul” e om politic și cu siguranță are pile. Așa funcționează pentru unii.
    Eu sper din suflet să se sesizeze Protecția Copilului și să fie decăzut din drepturile părintești.
    Fetița îl urăște deja, știu din experiență. ?

  27. Din păcate este cazul clasic de abuz și ascultându-l pe tată povestind cu nostalgie abuzurile la care el a fost supus în copilărie, realizezi că este irecuperabil, pentru că el nu consideră că a greșit în nici un fel atunci, când și-a abuzat copilul ori pe fosta soție. Acest comportament este norma lui de funcționare și ca să iasă din ea ar necesita să admită că i s-a făcut un rău de către cei pe care i-a iubit și că face și el același lucru celor care îl iubesc. Slăbiciunea sau rușinea aceasta vs visurile lui mărețe de primar și om de afaceri nu pot să intre în același sac, este imposibil să se confrunte cu ele și este prea slab psihic ca să le poată digera. Eu văd în el un om slab, care nu poate diferenția binele și rău, pentru că valorile lui au fost dintotdeauna greșite.
    Cât despre mama copiilor, din păcate abuzul încă persistă în viața ei, pentru că abuzul nu încetează cu divorțul, doar victima îi poate pune capăt. A apăra agresorul este normal în lumea ei, iar argumentele sunt la tot pasul, începe cu binele copiilor, unitatea familiei, poate sprijinul financiar (dar nu neapărat). Vorbind din experință, tind să cred că cel mai mult o motivează vina, pentru că abuzatorul întotdeauna învinovățește victima, pentru tot și pentru orice, iar ea este clar încă o victimă. O definește starea de negare în care consideră că binele copiilor înseamnă susținerea tatălui lor, alternativa fiind rușinea. O motivează frica, dacă este dependentă financiar de suportul lui și mândria inutilă în fața străinilor. Este foarte greu, umilitor și neplăcut să accepți că ești abuzată, iar de acolo până la a-ți depăși condiția de victimă este un drum și mai greu și mai neplăcut. După ce l-ai parcurs ești capabil să accepți realitatea și să te poziționezi de partea corectă. Îi doresc acestei doamne să reușească, pentru binele copiilor ei, dar mă îndoiesc că va încerca.
    Nu cred că a da cu parul în ea ajută, pentru că o va împinge și mai mult în brațele agresorului. Cred că tot ce putem face este să-i spunem frumos și calm că este o victimă a abuzului și întregul ei comportament asta denotă, că abuzul nu moare odată cu ea, că îl vor suferi mai departe copiii ei (fiica cel mai probabil ca victimă și băieții ca agresori) și că are dreptul la o viață frumoasă, calmă, liniștită, fără jigniri, certuri și amenințări (închipuiți-vă că viața ei ca pe un calvar pe care îl ascunde sub preș, peste care mai pune și petale de trandafiri) ar putea fi motivată să schimbe ceva.

  28. Toate clipurile astea trezesc niste sentimente contradictorii in mine. Nici macar nu le pot urmari. Nu sunt deloc de acord cu faptul ca fetele victimelor si agresorilor minori li se vad fetele. Inteleg ca asta ajuta la descoperirea agresorilor, dar oare nu e treaba altora asta? Am vazut la articolul cu fetita batuta de colege ca unii au pus poze cu profilul de facebook al agresorilor. Nu cred ca as fi foarte incantat sa imi vad copilul peste tot pe retelele de socializare, fie ca victima, fie ca agresor. Voi ce parere aveti?

  29. Eu nu inteleg un lucru: cum a ajuns filmarea publica? Tatal i l-a trimis mamei si mama l-a pus pe net? L-a mai trimis si altcuiva sa se laude, iar acea persoana l-a facut public? De ce e acuzat adversarul politic si daca, intr-adevar el l-a incarcat, cum a intrat in posesia inregistrarii?

    Sper ca autoritatile sa isi faca treaba si sa protejeze copilul. E revoltator faptul ca in ciuda tuturor evidentelor exista oameni care neaga realitatea si o indeamna pe mama sa nu ia nici o masura impotriva tatalui copilului.

  30. Dumnezeule , cum oare se poate asa ceva ??? Asistenti sociali , politie , tribunal , coegi politicieni ? cum se poate ca acest GUNOI, sa fie liber , sa presare frica teama umilinta in familia sa ..si sa fie liber .. Sotia lui banuiesc ca e terorizata , si nu are curaj sa faca o plangere in fata unei societati corupte , unde acest GUNOI cu siguranta are pile si amici care inchid ochiii.. Doamne , nu e nimeni care poate sa scoata aceasta mama cu copiii din teroare? .. nu vreau sa imi imaginez ce se intampla cand nu e live tot ..cata violenta fizica si psihologica au suferit aceste persoane .. Romania , presa , politicieni , faceti ceva contra monstrului astuia …Doamne …

  31. Știți ce e și mai trist? Că în timp ce acest caz a văzut lumina zilei și a provocat revolta pe care o merită, zi de zi se întâmplă sute, mii de lucruri asemănătoare despre care nu află nimeni și nu vorbește jnimeni. Există consensul stupid al bătăii rupte din rai, consensul tacit al educației făcute cu cureaua. Statistica vorbește, cifrele nu mint.
    Adeseori postez sau dau mai departe pe FB materiale despre așa ceva. Eu am pe FB peste o mie de contacte, și de câte ori postez ceva pot să prezic destul de bine câte și ce fel de reacții voi primi. Când scriu despre abuz împotriva copiilor, primesc de obicei 5-6 reacții, întotdeaune de la aceleași persoane.
    Restul tac.
    De ce tac?
    Pentru că fac parte din două categorii triste:
    1. Cei care recurg și ei la metodele respective de ”educație”
    2. Cei care au în familie, sau între prieteni apropiați oameni care abuzează astfel copii și nu vor să intre în conflict cu ei.
    Eu pe de o parte sunt trist că acest film a apărut, pentru că trăim într-o lume în care victimele sunt forțate să poarte rușinea pentru ceea ce li s-a întâmplat. O lume în care destul de mulți o vor apostrofa pe copilă: ”Asta-i tipa pe care a dezbrăcat-o/bătut-o/etc. tatăl. Se vor găsi bădărani, cretini care se simt bine dacă strigă după ea în stradă ”Te mai dezbracă tactu?”
    Pe de altă parte mă bucur. Poate se va porni un trend, în care tot mai mulți copii vor ”porni din accident” camerele, poate tot mai multe mame (sau tați în cazul în care mamele sunt cele care abuzează) vor decide să nu mai privească indiferent ceea ce se-ntâmplă și vor filma abuzul. Poate astfel vom ajunge să trăim într-o societate cum e cea din Suedie, Norvegia, unde să bați un copil nu e doar o crimă ci și o rușine cumplită. O societate în care nimeni nu va trage din umeri spunând ”Deheeeei…. apăi ce??? Lasă că și eu am luat bătaie… lasă că nu strică”.
    Atâta vreme cât există aprobare activă sau tacită din partea unui segment semnificativ al populației nu putem spera la o schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *