Lunea de după: hai că o să fie mai bine, deși încă e rău

Azi dimineață, Sofia mi-a zis la micul dejun:

– Deci, mami, noul primar are planul nostru, corect?

Acum două săptămâni am fost invitată la o discuție între Nicușor Dan și Vlad Voiculescu și reprezentanți ai comunităților și asociațiilor de părinți și din educație ori protecție socială. Voiau să știe de la noi ce ne dorim de la echipa care va conduce (la vremea aceea era doar o dorință) Capitala. Am discutat cu copiii, i-am întrebat ce vor altfel în oraș (prima oară au zis de caca pe stradă, să nu mai fie la fiecare doi pași, apoi au zis de piste de biciclete și de borduri, tot ei au zis de toalete și de gropi, Ivan era să-și crape capul din pricina uneia, am adunat cereri și pe facebook de la oameni, am făcut o listă cu 20 de puncte și apoi copiii le-au desenat pe o planșă. Cu planșa asta m-am dus la întâlnire, am spus frumos ce ne dorim, am glumit un pic, Oana Țoiu, care a fost șefa de campanie USR PLUS mi-a propus să las la ei planșa, ca un fel de platformă-program, hm, bine, m-am despărțit de ea cu greu, dar da, am lăsat-o acolo.

Ieri am trecut prin toate stările posibile, primeam vești contradictorii de la surse din USD și PNL, pe la 8 seara eram deprimată deja, îmi era clar că o să rămânem tot cu doamna și mă gândeam cum naiba o să mă motivez să mai deschid laptopul, să scriu, să exist aici în condițiile astea. Apoi a venit ora 9 și am rămas mută pentru câteva secunde, văzând cifrele de la exit poll. Apoi am chiuit și am dansat cu copiii și le-am explicat de ce mă bucur și după ce ei s-au culcat am băut pe terasă două pahare de vin, am citit veștile bune și despre celelalte orașe, am adormit târziu, cu frica mică în suflet să nu se schimbe ceva până dimineață.

Iar la micul dejun, Sofia zice asta, că primarul are planul nostru.
– Așa e, iubito.
– Crezi că o să facă ce l-am rugat noi?
– Cred că încet, încet, multe dintre lucruri se vor rezolva.
– Dar mai ales caca?
– Sper să înceapă cu caca.

Am mare încredere în Vlad Voiculescu, sunt sigură că o să facă bine orașului pe care-l iubim! Și în Nicușor Dan am! Și în echipele lor, sunt mulți oameni ca noi acolo, onești și muncitori, cu dorință nu de înavuțire, ci de a contribui.

În același timp, mai mult de jumătate din populație nu a ieșit la vot. Deși alegerile locale au cel mai mare impact asupra vieții noastre! Dar dacă nu e educație civică, cine să înțeleagă asta?

Tot în același timp, primarul din Sângeorz Băi care și-a filmat copila goală în timp ce-o umilea a fost reales de concetățenii lui, care au și sărbătorit pe străzi victoria cu focuri de artificii și dans (sursa).

La Șotrile, fostul primar, condamnat definitiv pentru pornografie infantilă (a trăit vreme bună cu o fetiță de 13 ani), a fost reales. L-au votat oamenii, a violat o copilă, dar a și făcut (sursa)

Primarul din Mogoșești-Siret, care a recunoscut că a întreținut relații sexuale cu două minore chiar în primărie, a câștigat un nou mandat.(sursa)

Piedone ales cu majoritate covârșitoare la Sectorul 5. Nu reușesc să înțeleg cum l-au votat atâția oameni. Am auzit unul live la Radio Zu parcă de dimineață zicând că Piedone doar a avut ghinion să fie în locul nepotrivit la Colectiv și că nu poate să nu-l voteze doar pentru asta. Cât de puțin ne pasă…

La Deveselu oamenii au votat un om care murise de 10 zile de Covid, dar na, doar nu era să voteze pe altu, directiva a fost să voteze cu omul, au votat cu el în lipsă de alte indicații. Ori poate chiar a fost un primar atât de bun încât nu au vrut să renunțe la el nici după moarte. Sunt voci care spun că de fapt asta a fost strategia locală ca să forțeze repetarea alegerilor, deci practic acum pot pune orice individ în locul decedatului, va fi ales (ceilalți candidați e clar că n-au nicio șansă, dacă au fost învinși categoric de un om aflat pe lumea cealaltă). Atât de greu e să găsești un om competent să te reprezinte și atât de mult îți dorești puterea că mergi mai departe cu mortul, numai să nu pierzi! Iar votanții se execută! (sursa)

Știu că veștile-s grozave, eu încă greu de tot mă dezmeticesc în această lume în care totuși din când în când câștigă și speranța, cât să nu am motive să zic gata mă mut pe Marte e numai mizerie aici, dar în același timp Deveselu, Șotrile, Sângeorz Băi și încă probabil multe altele pe care nu le știm încă.

N-am concluzii, am vrut doar să ventilez aici cu voi, să mă bucur și să mă întristez, ce să zic, nu ne plictisim deloc pe-aici…

Felicitări și mulțumesc celor care au ieșit la vot, celor care au făcut parte din comisiile de votare și echipelor de observatori, candidaților care au câștigat, familiilor lor, care intră într-o cursă infernală acum. Le doresc să se țină de treabă!

Photo by Hans-Peter Gauster on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

19 comentarii

  1. Asta e ca entuziasmul ca waaa, a castigat Iohannis in fata lui Ponta!!! Ne-am luat tara inapoi.

    Riiiiight….

    Acum na, am votat si eu la fel ca tine din lipsa de optiuni, dar sa nu idealizam. Numai faptul ca a candidat independent, desi e clara sustinerea lui politica, imi cam lasa un gust cu semne de intrebare.

  2. Culmea e ca PSD s-au faultat singuri, dand directive Antenei 3 sa tina oamenii in casa, sub amenintarea covidului. Le era teama de-o prezenta prea mare la urne.
    Slugile s-au conformat – saptamani in sir au tot zbierat sa stea lumea acasa, ca e coviiiiid. Si prostalaii care ar fi votat cu „doamna primar” asta au facut: au stat acasa. Muahaha.

  3. Intre timp, indiferent cine e primar, tot era sa ma dărâme un trotinetist pe trotuar, la semafor un alt nesimțit asculta muzică la maxim, cu geamurile larg deschise, ca doar era aproape 8 si trebuia trezit tot cartierul. Alt nesimțit fuma liniștit si arunca scrumul si chistocul pe stradă, tot din mașină. Oricine ar fi primar nu poate pune câte un polițai lângă fiecare nesimțit. Până nu se civilizeaza lumea, e degeaba! Chiar credeți ca de azi, gata, strânge lumea rahatul de câine, doar ieri l-au mai lăsat pe stradă?

    • Daca se tripleaza amenzile si se comunica asta, daca se aplica si se face campanie, da, se pot schimba lucruri, sigur ca da, in doi ani putem scapa de caca!

    • Sa dea Domnul, pe unde stau eu, si probabil peste tot, fac slalom bicicliștii si trotinetistii si printre polițiști, care stau si freaca menta, nu-i opreste nimeni. Bine ca le-a mai si tras Firea pista de biciclete prin mijlocul trotuarului, pe Regina Elisabeta, in totală bătaie de joc față de pietoni, măcar pentru asta si ma bucur ca pleacă!

    • Doamna Andreea, este deja usor penibil felul in care insistati cu trotinetele si biciclistii, mi se pare ca luati in deradere toate problemele pe care le are acest oras: lipsa locurilor de parcare, masini parcate pe trotuare, astfel incat pietonii merg mai mult pe strada decat pe trotuar, trafic infernal, transport in comun ineficient, lipsa unei centuri, strazi in stare extrem de proasta (unele arata ca dupa bombardament), spatii verzi neingrijite (sau lipsa acestora), lipsa apei calde si a caldurii (pe care totusi le platim, ca pe ei nu-i intereseaza la ce temperatura ajunge apa in casele consumatorilor), lipsa unui sistem de colectare selectiva si a cosurilor de gunoi in spatiile publice, poluare, spitale si scoli de lumea a treia, constructii care nu respecta planurile urbanistice (daca acestea exista), semafoare si intersectii prost facute, lipsa amenzilor de circulatie (nu exista semafor la care sa nu vad macar o masina trecand pe rosu, indiferent de cat de liber ar fi), lipsa amenzilor pentru tulburarea linistii publice, aruncat gunoaie sau orice alte abateri care ar trebui taxate imediat, centrul vechi este intr-o stare extrem de proasta (este zona care ar trebui sa fie cartea de vizita a orasului, unde merg toti turistii), autoritati incompetente sau nesimtite de-a binelea, care se comporta de parca ar fi zei pe pamant, nu niste functionari publici pe care ii platim din banii nostri si pe care i-am pus sa ne reprezinte (ne datoreaza tot, de la salariu pana la postul pe care il ocupa), bani publici furati in toate felurile posibile (de la contracte dubioase pana la beculete si concerte), lipsa de proiecte cu bani europeni…as putea scrie pana maine. Cu toate acestea, se pare ca problema numarul 1 a Bucurestiului sunt cei care se plimba cu trotineta pe trotuare. Si pe mine ma deranjeaza ca o anumita linie de tramvai nu este modernizata si nu vin tramvaiele destul de des, dar reusesc totusi sa vad dincolo de problema mea atat de marunta (caci este marunta, oricat de mult m-ar deranja pe mine), sa atrag atentia asupra lor si sa votez si pe baza altor criterii.

    • Cand aproape îți omoară copilul nu e deloc o problemă minoră! O trotineta de aia merge cu vreo 30 de km pe oră. Daca intra intr-un copil de 2 ani jumate cam ce crezi ca se întâmplă? Noroc ca doar l-a acroșat si a căzut in fund, vreo 2-3 cm ne-au mai lipsit până la parastas. Fiind cardiaca era sa mor si eu, oricum. Si absolut in fiecare zi trebuie sa-i feresc, e groaznic! Da, sunt si alte probleme, dar as zice ca asta e extrem de gravă!

    • Tocmai am văzut la știri (ProTv) ca un nenorocit de ăsta de trotinetist a omorât un om! Un bătrân de vreo 70 de ani, după ce a intrat in el cu trotineta electrică (probabil pe trotuar) așadar vedeți cât de minoră e problema de fapt! Partea bună e ca începe sa-i observe poliția, sper sa se rezolve până nu mai mor si alții.

  4. Mie Nicusor Dan mi se pare un dezastru la fel de mare ca si Firea. Am fost la vot din principiu, dar nu i-am votat pe niciunul din ei: pe Firea din motivele evidente si pe Nicusor Dan din cauza ca e asociat cu USR-ul si mi se pare ca umbla cu cioara vopsita. Nu as vota-o nici pe mama daca ar fi asociata cu USR-ul. Ce e struto-camila asta „candidat independent sprijinit de USR+PNL”? Entuziasmul asta in ce il priveste mi se pare la fel ca cel pentru Iohannis pe care l-am votat prima data cu entuziasm, iar a doua oara din lipsa de optiuni. Ma distreaza si ma intristeaza in acelasi timp ca in bula asta hipstareasca e privit de parca e Mesia si sincer astept sa vad cum o sa se dezumfle toata lumea.

    • De ce nu ati prefera sa fie competent? Ca sa iesiti cel „castigator”?

      Adica e mai bine sa aveti dreptate, dar sa fie orasul dezastru si implicit sa aveti si dumneavoastra de pierdut impreuna cu noi toti?

      Foarte matura gandirea, ce sa zic.

  5. Am citit cu groaza stirea despre primarul di Sânge-Orz? te rog hai sa frcam ceva , nu putem lasa lucrurile asa,o petitie,strangem semnaturi,trebuie sa schimba ceva. Normal trebuia sa-si dea demisia,sa nu mai candideze. Cum este posibil ca partidul din care face parte sa nu-l excluda pe individul asta!!!!

    • A candidat independent si are susținerea comunității locale, nu avem noi de la București ce sa faceam, sperăm sa facă Parchetul si poliția, ca ăla e clar un pedofil ordinar.

  6. Sa nu uitam nici de Robert Negoita, marele castigator de la sectorul 3, al carui trecut nu pare sa ridice niciun semn de intrebare alegatorilor sai – https://www.libertatea.ro/stiri/scandalul-prostituatelor-de-lux-deputatul-robert-negoita-si-a-dus-fetitele-in-parlament-521487
    Nici padurea de blocuri ridicata in timpul ultimului mandat printre alte blocuri, care face sectorul irespirabil si nefunctional, nu pare sa deranjeze. A facut trotuare, dom’ne, a pus flori, like si vot asigurate.

  7. Și eu l-am votat pe Nicușor tot ca o măsura anti Firea, cu toate ca nu ma omor deloc cu el. Singura mea speranța e ca îl are pe Vlad Voiculescu in consiliu. In rest consider ca un oraș se construiește făcând proiecte, nu contestând-le pe toate.
    Sper sa nu îmi para rău de votul dat.

    • Si eu as vrea sa vad ca va continua proiectele in derulare, pasajele la care s-au inceput lucrarile. Ca daca se tine de contestatii si de stai ca nu s-a inceput bine, e mai rau decat inainte. Parca vad: nu putem continua pasajul x ca nu tocat cei dinainte fondurile, nu sunt bani de modernizarea transportului in comun ca s-au cheltuit aiurea… si asa ne tine 4 ani. Cam asa s-a intamplat cu toti perindatii prin primarii.

    • Ar fi binevenit un audit, care sa arate exact starea in care sunt primaria/fondurile/proiectele, sa vedem toti negru pe alb ce s-a facut, cum s-au cheltuit banii, pana la ultimul leut, si apoi ne lamurim de la ce porneste actualul primar. Rezultatele unui mandat se vad aproape intotdeauna de-abia in urmatorul mandat, cand este vorba de proiecte mari, nu e usor sa repari ce s-a stricat inainte sau sa termini in timp scurt proiecte de mare anvergura.
      Asta ar trebui sa fie o practica la nivel national, toate autoritatile sa fie supuse unui audit cand au loc schimbari, primarul este managerului unei localitati, trebuie sa raspunda pentru deciziile sale la fel cum raspunde si managerul unei companii. Stiu, este un concept strain pentru unii, dar primariile ar trebui sa produca suficienti bani incat sa-si sustina comunitatea (in unele state, primariile de comune care nu reusesc sa-si acopere propriile cheltuieli sau nu au bani pentru proiecte mari fuzioneaza cu comune din apropiere, pentru a-si „uni” resursele), nu e normal sa tii mana intinsa si sa nu raspunzi pentru banii pe care ii toci.

  8. Am luat o gura de aer aseara dupa exit polluri! Nu mi-a venit sa cred. Si am avut teama cand am vazut ca peste noapte s-au spluberat 5% din procente, mi s-a parut o rata de eroare prea mare ca sa fie o problema de statistica.

    Speram sa faca treaba Nicusor, acum ca are si majoritate cu PNL si USR, sa vedem ce va fi.
    De caca insa nu scapam fara justitie/politie/educatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *