Ceasuri cu GPS și apelare pentru copii (review ceasuri xKids X10 și X20) (p)

De mai bine de o lună testăm două ceasuri pentru copii, ambele cu GPS și funcție de apelare. Le-am luat cu noi în parc, le-am purtat și prin casă, copiii le-au testat și la școală, le-am purtat și noi, adulții (deh, e de înțeles când ai crescut cu telefon cu disc și abia după 40 de ani pui mâna pe așa o minune din filme, un ceas cu care să poți suna, obiect pe care-n filme îl aveau doar spionii americani).

Ambele ceasuri sunt de la xKids.ro. Mai jos aveți o descriere detaliată a acestor două ceasuri și a felurilor în care noi le-am folosit.

Ceasul pe care-l poartă Ivan este un xKids X20, acesta.

Sofia are un xKids X10, acesta.

Când e util un ceas GPS?

Un astfel de ceas poate fi folositor în mai multe situații, nu doar atunci când ești un părinte paranoic 🙂 De exemplu, dacă copilul cere telefon pentru că așa a văzut la colegii lui, îi puteți propune această variantă. Sigur, asta presupune că motivul pentru care vrea telefon e într-adevăr ca să vorbească cu voi, nu ca să poată sta pe internet 🙂 O altă situație este atunci când știți că aveți un copil care se rătăcește des de voi sau dacă mergeți într-un loc nou unde există riscul să se rătăcească, cum ni s-a întâmplat nouă într-un mall aglomerat dintr-o țară străină. Și la un festival urban la care erau trei milioane de oameni pe o singură stradă, iar fetița noastră de trei ani a dispărut de lângă noi. Sau în parc la Mogoșoaia, unde s-a dus ea să exploreze și a ajuns la doi kilometri depărtare, noroc că a reținut drumul și s-a întors singură în timp ce noi ne dădeam de ceasul (fără GPS al) morții.

În fine, un al treilea scenariu de utilizare este atunci când doriți să ascultați ce se întâmplă când nu sunteți lângă copil, ceea ce în general nu recomand, dar uneori poate fi nevoie, de exemplu dacă aveți suspiciuni că persoana care e cu el în lipsa voastră nu îl tratează așa cum vă doriți.

Ce face un astfel de ceas?

Are funcție de telefon, adică se poate vorbi la el. 

Calitatea audio este bună, nimic de reproșat, se aude bine. Aveți bineînțeles nevoie de o cartelă SIM cu internet, ca la orice telefon, și probabil cel mai economic este o cartelă preplătită. Ceasul nici nu acceptă apeluri și nici nu poate iniția apeluri de la sau către numere de telefon care nu sunt în agenda lui, așa că e sigur că nimeni nu va vorbi la telefon cu copilul fără acordul vostru.

Există un buton de SOS care inițiază rapid un apel către numărul vostru în caz de urgență. Dacă nu răspundeți, atunci ceasul sună automat la următorul număr salvat de voi în lista de numere de urgență. Se poate de asemenea comanda din aplicație ca ceasul să sune pe numărul vostru, fără intervenția copilului, cum am pomenit mai sus (funcție spion).

Ceasul are funcție GPS, adică puteți vedea în aplicație unde se află copilul în orice moment și puteți fi de asemenea anunțat dacă ceasul părăsește un perimetru prestabilit de voi. Am testat localizarea și pot să spun că este la fel de bună ca cea oferită de telefon, deci nimic de comentat în privința asta. Evident, ca la orice dispozitiv cu GPS, localizarea prin GPS funcționează doar dacă ceasul este afară, în aer liber, că are nevoie de vedere directă la sateliți. În interior, ceasul are localizare prin serviciul de telefonie (raportează antena GSM la care este conectat), care evident nu are cum sa fie la fel de precisă ca GPS, dar ajută. Unele modele au și posibilitatea de a raporta localizarea utilizând rețelele wi-fi.

Mai jos este un screenshot de pe telefonul meu în care în partea de sus este aplicația cu care se folosește ceasul iar în partea de jos este google maps – după cum se vede, localizarea ceasului este la fel de bună ca cea a telefonului.

Ceasul are și pedometru, adică măsoară câți pași face  copilul cu el la mână, pentru copii e un feature interesant, am observat.

Are cameră foto, în caz că cel mic vrea să imortalizeze ceva ce vrea să vă arate mai târziu.

Nu are jocuri, ceea ce pentru noi este un plus.

Un alt lucru foarte util este că ceasul e rezistent la stropii de apă, adică cei mici se pot spăla cu ele la mână (dar nu rezistă dacă sunt băgate cu totul sub apă).

În plus, producătorul spune că au nivel scăzut de radiații. Asta e ceva ce noi din păcate nu putem testa pentru a verifica.

Configurarea ceasului înainte de prima utilizare

Ceasurile vin cu cartele prepay în rețeaua Vodafone. Ele vor trebuie reîncărcate după cel mult 28 de zile, 5 euro pe lună sunt suficienți.

Ceasurile funcționează în rețelele VODAFONE, TELEKOM sau ORANGE, puteți pune în ele cartele de la oricare dintre acești operatori.

Configurarea este relativ simplă, din fericire exista instrucțiuni de utilizare clare în limba română, instrucțiuni care vă vor permite să configurați cu succes ceasul, cu condiția să fiți atenți la ce faceți. Mai întâi trebuie să puneți cartela SIM în telefonul vostru, ca să îi dezactivați codul PIN și să vă asigurați că atât serviciile de voce cât și cele de internet sunt funcționale. De-abia după aceea puteți pune cartela în ceas.

Apoi trebuie să trimiteți către ceas două sms-uri care conțin parametrii de configurare și aici trebuie sa fiți foarte atenți, pentru că dacă greșiți chiar și un caracter, nu funcționează. Partea bună este că ceasul confirmă și el prin sms dacă setările sunt configurate cu succes, deci măcar știți dacă ați greșit ceva.

Utilizarea zi de zi a ceasului

Pentru a gestiona ceasul este nevoie de aplicația SeTracker2, care funcționează atât pe android cât și pe iOS. E bine de știut că majoritatea ceasurilor cu GPS care se găsesc la noi folosesc această aplicație. Ca impresie generală, aplicația cu siguranța poate fi îmbunătățită, dar își face treaba și poate fi utilizată cu ușurință odată ce te-ai obișnuit cu ea. Trebuie spus că aplicația afișează reclame la pornire, dar nu e ceva deranjant, iar dacă totuși nu le suportați, atunci pentru 15 lei pe an scăpați de orice reclamă.

Mai jos am pus un filmuleț ca să vă faceți o idee despre cum arată și cum funcționează această aplicație. Are posibilitatea de a afișa meniurile în limba română, ceea ce nu știu dacă e întotdeauna o idee bună pentru că meniurile în română sunt de obicei traduceri ale unor traduceri. Eu folosesc întotdeauna varianta în limba engleză, dar pentru cei care nu cunosc engleza, este de mare ajutor să fie în română.

Cele mai interesante lucruri care se pot face cu aplicația mi s-au părut:

  • poți să vezi atât unde se află ceasul, dar și ce traseu a parcurs într-un anumit interval de timp
  • poți seta un perimetru pe hartă și ești notificat dacă ceasul iese sau intră în acel perimetru
  • poți să cauți ceasul în caz că l-ai rătăcit prin casă (se întâmplă zilnic)
  • poți să dezactivezi funcțiile ceasului temporar, de exemplu cât copilul se află la ore, ca să nu deranjeze clasa
  • primești notificare când bateria ceasului este aproape descărcată
  • poți primi și trimite scurte mesaje audio, ceea ce poate fi amuzant dacă nu e în exces

Un lucru care ar putea fi îmbunătățit la ceasurile cu GPS în general

Durata de viață a bateriei. În testele noastre nu am reușit să trecem de două zile, chiar și cu setarea de actualizare a localizării pusă pe cel mai mare interval posibil, adică o oră. Sigur, acum trebuie spus că există ceasuri de sute de euro la care bateria ține la fel de puțin, deci nu e ceva neobișnuit, dar e ceva ce e bine să știți înainte de a vă decide să cumpărați. Cred că e de așteptat, având în vedere că ceasurile trebuie să fie ușoare, pentru a fi confortabile pentru copii, deci bateria nu poate fi una mare, iar ecranul color și funcția de GPS consumă destul de mult. Câtă vreme ne încărcăm telefoanele zilnic, putem pune la încărcat și ceasurile copiilor, să le aibă pregătite a doua zi.

Concluzia noastră despre ceasurile cu GPS xKids X10 și X20

Sunt niște dispozitive care fac ceea ce spun că fac și au un preț foarte bun. Dacă sunteți în căutarea unui astfel de ceas, vi le recomandăm pe acestea.

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

25 comentarii

  1. Ma gandesc doar la episodul ala din black mirror cu mama care ii pusese fetitei un implant dupa ce e pierduse ca sa aiba mereu gps. Implantul o facea sa poata sa vada si sa auda tot ce putea si fetita si sa ii blureze toate lucrurile considerate nepotrivite pt copii. L-ai vazut?
    Din acest motiv nu ma pot impaca cu un asfel de dispozitiv

    • Acolo era vorba de un dispozitiv care inregistra video absolut tot si mama avea acces la absolut toate inregistrarile. Si nu numai atat, dar putea efectiv cenzura anumite lucruri, adica sa le elimine cu totul din experienta de viata copilului – de fapt asta a fost aspectul scary la acel episod, nu partea de surveillance.

      Aici e vorba de exact aceleasi functionalitati ca la un telefon smart, mai putin partea cu posibilitatea de a sta pe internet, care poate fi nociva pt copii.

      Chiar nu mi se pare ca se poate face o paralela.

  2. Dupa inca 1-2 luni le veti pune la incarcat si nu vor mai porni. Cel mai probabil 🙂 am patit noi in aceasta vara cand am luat 2 pentru fetele noastre si au ramas ambele fara ele. Am cautat si noi mult un ceas cu gps pe care sa putem suna si care sa fie totusi mai de durata, dar nu am gasit nimic la un pret ~ 500 lei asa ca am ajuns sa cumparam un apple generatia 3, 38mm, cu functia cellular. Se potriveste chiar mai bine pe mana fetitei, fiind mai mic decat cel de la xkids.

    • ceasurile pe care le-am testat noi au garantie 24 de luni cu inlocuirea produsului pe loc
      la voi nu a functionat garantia?

  3. Avem retea Vodafone si in UK , stii cumva daca ar merge si aici sau ar trebui sa-i intreb pe cei de la Vodafone? Mersi mult.

    • tb sa intrebam si revenim
      e o chestiune care tine de dispozitiv, nu de operator
      avand in vedere ca ceasurile merg cu toti operatorii de la noi, cel mai probabil inseamna ca nu sunt codate, deci ar trebui sa mearga si cu VDF UK
      dar tb sa verificam cu cei care le vand si revenim

    • Cei de la Xkids.ro spun asa: Inca nu am avut ocazia sa testam ceasurile in reteaua VDF uk, insa le-am testat pe toate retelele din Romania si au functionat. De asemenea, am avut clienti care le-au testat pe retele din Ungaria, Turcia, Grecia si Belgia si nu au intampinat nicio problema. Deci exista o posibilitate foarte mare sa functioneze fara probleme.

  4. Noi suntem la a doua tura de acelasi gen de ceas, de la IUni… adica am intrat in al treilea an de cand le avem. Sunt extrem de multumita de ele, de aceea am luat si a doua tura …. (baietii mei sunt mai…. vijeliosi…. si am schimbat vreo 4 ecrane la unul si 2 la celalalt in 2 ani) … sunt extrem de practice pt ca: nu au net si jocuri , ii pot suna oricand, ma pot suma oricand, nu pot fi apelate de numere care nu sunt introduse de mine in aplicatie, sunt comod de purtat (spre deosebire de un telefon… in parc la joaca), au functia gps de localizare, au perimetru, posibilitate de trimitere mesaj audio, alarma de descarcare, alarma de scoatere de la mana. Cele pe care le avem noi au aspect de ceas normal si baietii (12 si 14) se simt extrem de confortabili cu ele… fara sa fie jenati ca au ceas … chiar amuzati ca se mai joaca de-a spionii… Si …NU…. nu m-a platit nimeni pt reclama, dar chiar sunt multumita de ele si imi pare rau ca nu le-am descoperit mai devreme. PS: pretul e tot in jur de 200 lei plus contravaloarea extraoptiunii lunare.

    • Nu mai au disponibila functia de ascultare a perimetrului, asta din cauza unei reglementari UE … dar, chiar si fara … nu cred ca voi renunta la ele prea curand? ….

  5. X 10 pare in poze un pic mai mic, mai usurel…asa este? Este model pt fete acesta? Eu avand băiat, dar as vrea sa i fie cat mai confortabil?. Multumesc!

    • ba da, dar nu este precisa.
      gps-ul nu functioneaza daca nu exista vedere libera la cer, deci ceasul va folosi localizarea furnizata de celula gsm (cel mai apropiat stalp) sau wi-fi, daca are
      de aceea va fi mai putin precisa

  6. Buna. Eu am avut o experienta foarte neplacuta cu xkids si ceasurile de la ei. Am luat pentru baietelul meu un ceas, care dupa 3 luni nu mai ramanea deschis decat cateva ore, desi am respectat mereu indicatiile de incarcare. Am reclamat aceasta problema, au luat ceasul in service si l-au inlocuit cu altul. La ceasul nou s-a stricat ecranul in 3 zile…nu se mai aprinde. O pierdere de bani si vreme 🙁

  7. Ioana și Robo,

    Aș dori să iau pentru copiii mei niște ceasuri de acest tip (băiatul este clasa a V-a și își dorește să vină singur acasă de la școală). Ce părere aveți despre aceste ceasuri acum, la ceva timp de când le-ați testat. Funcționează bine, sunt utile, le folosiți în continuare? Vă mulțumesc mult!

    Cosmina

    • da, functioneaza bine in continuare (ramane valabil ce am zis de baterie), insa copiii nostri nu prea au avut unde sa le foloseasca, ca am fost mai tot timpul impreuna in ultimul an (scoala online apoi vacanta).
      si adevarul este ca nici nu prea au vrut sa le ia atunci cand am mai mers in concedii sau alte locuri unde ar fi fost nevoie de ele.
      deci depinde daca ai tai vor vrea sa le poarte sau nu – la noi a fost interes mare din partea lor cateva saptamani, apoi nu prea.

  8. Mulțumesc frumos pentru răspuns. Eu aș vrea să le folosim în două situații: când băiatul se întoarce de la școală singur (distanța față de casă nu este mare, dar totuși e frica mea/grija) sau când mergem în parc/stadion (ei cu bicicletă, role etc., eu pe jos). Mi s-a întâmplat ca băiatul să vrea să parcurgă un traseu singur, am stabilit un loc de întâlnire și când am ajuns eu, el nu ajunsese încă (explorase mai mult) … iar preț de câteva minute am avut aceea senzație îngrozitoare că l-am pierdut :)). Și mie îmi e teamă că e posibil să fie de interes și să le folosească pentru un scurt timp …

  9. Am cumparat un astfel de ceas pt fetita mea care merge la gradi, dar nu ii dau voie educatoarele cu el, pentru ca spun ca regulamentul interzice purtarea unor astfel de ceasuri. Au dreptate? Cineva mai sus vorbea de niste reglementari UE privind inregistrarea perimetrala, oare despre ce o fi vorba? Inteleg ca e un aspect legal aici, legat de intregistrarea intr-un spatiu care nu e public, de exemplu o scoala

  10. Am cumparat si eu ceasul pentru a putea contacta mereu copilul si pentru a si putea suna si el prietenii din cartier. Este un produs foarte bun. Aplicatia e usor de folosit. La functia spy se aude foarte foarte clar. Functia asta nu o folosim foarte des , atunci cand nu raspunde sau daca se joaca cu copii mai mari . A fost foarte utila intr o situtie , am surprins o discutie despre zombie si alti monstri , el nu mi a povestit nimic cand a ajuns acasa si usor am deschis eu subiectul si i am explicat cum si de ce nu exista , etc Am avut o mica problema cu incarcatorul si cei de la xkids au rezolvat in 3 zile cu tot cu transport ( tur-retur + verificare si schimbare produs ) Curierul a venit asa de repede incat nici nu am avut timp sa il ambalez in cutia speciala a ceasului si ei mi-au trimis inca o cutiuta. Imediat cum a ajuns produsul la ei m au si contactat si mi au trimis filmulete cu problema rezolvata. Problema cu incarcatorul nu cred ca a fost datorata unei slabe calitati ci faptului ca fiind manipulat si de copil, a cedat mai usor. Stim foarte multe persoane care au ceasul acesta si sunt f multumiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *