Ce ziceți de niște fursecuri cu portocală și niște nostalgie de crăciun?

E un Crăciun atât de diferit acesta… Deși suntem tot noi, tot la noi acasă, făcând aceleași lucruri care în fiecare an, de data asta e altfel. Poate pentru că tot anul a fost atât de diferit, poate pentru că am stat atât de mult anul acesta împreună că Sărbătorile au trecut cumva la un nivel superior, nu mai sunt despre împreună, că împreună am fost tot anul, e despre tot trecutul ca o magmă din care tot mai iese ceva la suprafață. Sau poate din cauză că am început iar să scriu și cu fiecare rând pe care-l pun pe foaie, ies din mine lucruri despre care credeam că am uitat pentru totdeauna. Sunt acum cu mine aici toți bunicii mei, vecinii de la primul bloc în care am stat, învățătoarea care mă dădea cu capul de tablă, profesorul de mate care m-a pus pe picioarele mele, prima mea pisică, prima mea colegă de bancă. Mă marinez în amintiri și pentru prima oară, procesul nu e dureros, ci util.

Și când scot capul din această groapă fără fund care sunt (și care suntem), râd cu copiii mei, mâncăm, frământăm, ascultăm muzică, ne uităm la filme, ne jucăm, mi-i salut în gând pe cei care nu mai sunt aici, dar sunt aici și-i iubesc mai mult ca vreodată.

Dar nu pentru asta am deschis blogul, ci ca să vă las o rețetă de biscuiți cu nuci și portocale care o să vă facă bine. Rețeta e cea de la cei mai buni biscuiți urâți din lume, pe care am adaptat-o la ideea unei cititoare, ca să-i fac de Crăciun. Au ieșit foarte buni și vreau să-i împărtășesc cu voi. Sunt ușor de făcut și parfumează toată casa. Efectul de-aduceri aminte e garantat! 🙂

Iată rețete pentru fursecuri cu portocală:

Timp de preparare: 10 minute. 

Timp la frigider: 15 minute.

Timp la cuptor: 15-20 de minute.

Într-o oră cu totul îi puteți mânca.

Amestecați într-un castron:

  • 300 gr făină
  • jumătate de plic praf de copt
  • 150 gr nucă măcinată (cât de mărunt doriți, nouă ne place mai mărișoară, sau caju, migdale, alune de pădure)

În alt castron amestecați până se omogenizează:

  • 100 gr unt cald
  • 4 linguri zahăr brun sau muscovado
  • coaja unei portocale (bio, de preferat)
  • sucul portocalei (dacă nu e mare, atunci folosiți sucul din două portocale)

Amestecați cu lingura, apoi cu mâna, cele două amestecuri și mai adăugați 1-2 linguri de făină, până obțineți un aluat fărâmicios, dar legat.

Dați la frigider 15 minute, până se încălzește cuptorul la 180 de grade (foc mediu).

Dați ce formă doriți cu palmele sau întindeți o foaie nu foarte subțire cu sucitorul și decupați ce forme vreți, așezați minunile pe hârtia de copt (le puteți pune apropiate, nu cresc aproape deloc) și le lăsați în cuptor cam 15-20 de minute, să nu se bronzeze, că devin amărui. Din aceste cantități, mie mi-au ieșit o tavă și jumătate de de cuptor de biscuiți.

Să aveți Sărbători binecuvântate! Vă îmbrățișez cu liniște și recunoștință!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4197

9 comentarii

  1. Ioana, te imbratisam si noi cu recunostinta pentru tot ce aduci bun in vietile noastre! Si pentru reteta, desigur! ? Sa aveti zile cu bucurie, magie si sanatate!

  2. Mulțumim pentru rețeta și pentru momentele de plăcere pe care ni le aduci prin ceea ce scrii! Sărbători fericite și binecuvântate!

  3. Multumiri pentru scrieri, retete, tot ceea ce reusesti sa reprezinti pentru noi- ca sa fie mai pe scurt acest „tot”= pentru mine, o oaza de speranta si normalitate-.
    Sarbatori frumoase! Sper ca nici un an sa nu aduca plecarea voastra definitiva din tara. Asa sper eu pentru mine, pentru copiii mei.
    Ganduri bune!

  4. Sarbatori cu bucurie in suflet sa fie! Multumesc Ioana pentru tot ceea ce faci! Si pentru aceasta reteta. Si pentru cea de turta dulce! Pentru ca ne ajuti sa modelam amintiri.

  5. Le-am facut impreuna cu fetita mea.Am topit jumatate de farfurie calde, insa sunt bune si dupa ce s-au racit! Multumim pt.reteta.Un An Nou cu bine si sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *