Îmi place mult mango, cred că e fructul meu preferat, după piersici și cireșe.

Cu toate astea, până ieri nu am mâncat niciodată un mango întreg.

Când eram mică, nu exista așa ceva în lumea mea. La opt ani, când am mușcat prima oară dintr-o banană, am scuipat și păstrat pentru mama într-o batistă cinci ore jumătate din îmbucătura aia, atât de miraculos mi s-a părut gustul (am scuipat-o în batistă, ca să guste și ea). Am scris despre asta mai demult.

Apoi a venit Revoluția, dar la Piatra Neamț nu ajungea mango, între timp o fi ajuns, dar nu ne-am intersectat, căci eu am plecat la facultate la București, unde m-au interesat mai mult țigările, vodca, facultatea și băieții, iar până să clipesc de două ori, am ajuns însărcinată și mango tot nu mâncasem, deși cred că auzisem de el, îl tot vedeam ca ingredient pe ambalajele de înghețată.

După ce-am născut și copiii au început să mănânce fructe, ei, atunci da, am descoperit mango. Le place, normal, e dulce și aromat, scump și greu de găsit unul bun. Le iau crude și le pun la copt în cutia mea secretă cu avocado și banane. Le pândesc până dau în pârg, apoi le spăl, le curăț și le pun pe masă.

Ei, de când mănâncă copiii mei mango, adică de vreo opt ani, n-am reușit și eu să mănânc un singur mango întreg.

Știți cum e, să fie pentru copiii…

De fiecare dată îmi păstrez doar sâmburele, sug din el de simt că-mi ies plombele de la locul lor, mamă, ce bunătate, aromat și dulce….

Jumătate pentru Sofi, jumătate pentru Iv, sâmburele chel pentru mine. Niciodată un mango întreg.

Nu e că mă sacrific, no way, doar că pur și simplu până ieri nu mi-a trecut prin cap (dap, opt ani de zile) că pot ȘI EU mânca un mango întreg. Când am unul, îl împart între copii. Când am două, unul la ea, unul la el. Când am trei, le dau și azi și mâine, tot lor. E o chestie de părinte (pe care cred că o au doar unii părinți), ți se alterează creierul cumva de nu mai vezi chestii evidente, vezi numai copii, awww, ce drăguț, cum vor ei mango, le place, să fie ei fericiți etc.

Dar ieri, ieri m-a apucat așa o milă și un drag de mine că imediat ce au plecat copiii la cățărat cu tatăl lor, iar eu am terminat manuscrisul pentru Caietul doi și l-am trimis, m-am dus în cămară, am pipăit toate fructele din cutia secretă și am văzut că un mango, roșu și un pic moale, mă strigă în șoaptă.

Venise în sfârșit momentul să mănânc și eu UN MANGO.

Acel mango!

L-am spălat, i-am vorbit, l-am curățat, l-am tăiat cubulețe, am aruncat sâmburele fără să-l mai ciugulesc de fiecare firimitură de pulpă, m-am așezat pe canapea la soare și… l-am mâncat. Pe tot. Apoi am înclinat farfuria și am sorbit toată zeama.

A fost exact cum am visat. Delicios.
Când s-a întors familionul, le-am mărturisit mai mult mândră decât spășită fapta.

– Foarte bine, mami, trebuia să faci asta de mai demult, mi-a zis cel mic. Și tu meriți ce e bun!

Are dreptate. Prima oară a fost mai greu. De azi înainte, când cumpăr mango, iau câte unul și pentru copilul din mine. E doar șase lei, până la urmă…

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

19 comentarii

  1. I know the feeling! Si eu fac la fel, lasa sa manance copilul, sa creasca, sa fie sanatos. Uite cata bucurie poti simti dintr-un lucru marunt, precum mancatul unui fruct intreg! Ar trebui sa ne gandim mai des la noi.

  2. M-am regasit in povestea ta. Asa fac eu cu avocado, mereu doar pentru fiul meu de apropape 2 ani. Eu daca iau o lingurita din el ma simt vinovata, ca ii place atat de mult piticului incat vreau mereu sa ii las tot avocado din lume doar pentru el. Dar stii ce? Azi sunt la munca si am sa imi cumpar un avocado si am sa il mananc pe o felie de paine prajita si am sa experimentez un orgasm culinar de la acest ingredient simplu care e mereu in mâna mea dar nu prea ajunge si in stomac. Yummy yummy in my (mummy) tummy today!

    • Eu le iau verzi si tari si le tin in cutie, le verific zilnic. Cand are culoarea asta frumoasa si e moale la atingere, dar nu flescait, atunci e momentul ideal! Fac la fel si cu avocado, dar acolo se intampla mai des sa se strice direct crude.

  3. Frumoasa poveste! Bravo Ioana esti o Inspiratie Continua! M-am regasit in povestea fructului dorit.
    Minunata reactia lui Ivan! Cresti un OM!

  4. De fiecare dată îmi păstrez doar sâmburele, sug din el de simt că-mi ies plombele de la locul lor, mamă, ce bunătate, aromat și dulce….Hahahah same here ???
    Exact la fel ma comport și eu cu mango. Dar am și eu unul in coșul cu fructe, copilul e la școala, așa ca mi-ai dat o idee buna ?
    Ma apuc de el imediat ?

  5. Printesa, meriti un mango intreg :)). Eu, cand mi se face pofta, comand cate o cutie de pe https://mangopeople.ro/ ca sa fiu sigura ca ne ajunge. Nu intotdeauna sunt cea mai buna calitate, dar ii urmaresc pe fb si comand cam atunci cand primesc marfa proaspata ;).

  6. Sa-ti fie de bine! Dar am o mica curiozitate, de unde iei mango cu 6 lei?? La noi in piata e 40 de lei% buc. Frumos, copt, buuun de mancat.. dar totuși 40 de lei ..

  7. Pentru toate fructele tropicale cel mai mare risc este de a fi luate crude. Din observatiile mele, mango din Brazilia au cele mai mari sanse sa fie coapte si ok. Coasta de Fildes e pe la mijloc iar Peru sunt de obcei acre rau. Culoarea exterioara nu este relevanta, de obicei cel mai bun semn este cum se simte pielea fructului, care nu trebuie sa fie nici tare, nici prea moale. Un alt hint este sa mirositi fructul. Un fruct copt miroase placut, unul crud nu miroase.

  8. cel mai fain mango mancat de mine e crescut in Canare. Ok, mai sunt si cele mici indiene, care sunt galbui si samburele mult mai mic – pe astea le las sa se coaca bine apoi presez usurel de jur imprejur si intzep apoi cu un pai de metal din ala gros si il beau.
    (sunt o egoista, iau cate 4 mango saptamanal si 2 ii mananc eu 😀 )

  9. Cel mai bun mango, mangoul mangoului e mango australian. Nu se compara cu nici in mango din lume. Se mananca in cada sau la dus, asa e de plin de zeama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *