Mami, ce înseamnă „gay”?

Acum patru seri, la culcare, când au loc cele mai interesante conversații mereu, Sofia mă întreabă:

– Ce înseamnă gay, mami?

Pentru că am învățat de mult să nu mai cad în capcane de genul Ce înseamnă virgin când ea se referă la uleiul de măsline, nu la lipsa contactului sexual (știți reclama, e celebră), am început să pun întrebări, ca să mă dumiresc ce știe și ce vrea, de fapt, să afle.

– Unde-ai auzit tu de gay, iubito?

– Păi, mai zic băieții la școală.

– În ce fel? Dă-mi un exemplu.

– Când râd unul de altul, se fac proști, fricoși și gay, you suck, din astea.

– Am înțeles. Și tu ce crezi că înseamnă?

– Nu știu sigur, dar cred că e ceva de genul vai de capul tău, ești varză, cam așa ceva. E adevărat?

– Nu, puiule. Cred că nici colegii tăi nu înțeleg prea bine termenul ăsta. Gay este o persoană care este atrasă și vrea să formeze un cuplu cu persoane de același gen cu ea.

– Adică o fată care se căsătorește cu altă fată sau un bărbat cu alt bărbat?

– Exact.

– Păi și ce treabă are asta cu prostia?

– Niciuna.

– Te poți căsători fete cu fete în România?

– Nu. În alte țări da, la noi nu este legal.

– De ce?

– Pentru că oamenii sunt mai tradiționaliști la noi, majoritatea oamenilor doresc familii formate doar din femeie și bărbat.

– Dar dacă iubești pe cineva asta poate fi ilegal?

– Nu, iubito.

– Tu nu ești gay, că ești căsătorită cu tati. Dar eu sunt gay, că sunt cea mai bună prietenă a Carlei?

– Iubito, prietenia și dragostea sunt lucruri diferite. Prieteni suntem și băieți și fete, cum dorim, în funcție de ce ne place să facem. Relațiile de cuplu implică mai multe lucruri, mai știi că am vorbit despre iubirea asta romantică, în care te săruți pe gură și ai sentimente mai adânci, în care vrei să fii doar cu persoana aceea, să te căsătorești, să fiți o familie toată viața?

– Eu aș vrea să fiu toată viața cu Carla, e prietena mea.

– Puteți fi prietene toată viața fără să fiți un cuplu.

– Tu cunoști persoane gay?

– Da, am un prieten care este gay și o prietenă din copilărie. Sunt oameni faini, care au relații stabile, sunt cinstiți, simpatici, au meserii bune și sunt prieteni de nădejde.

– Nu sunt proști, murdari, varză, nu?

– Nu, iubito, sunt ca noi de isteți, curați și faini.

– Am înțeles, bine, acum îmi spui noapte bună? Te iubesc.

Asta a fost. A doua zi la școală a venit la noi un coleg al Sofiei să-mi spună că el știe ce înseamnă gay, dar ceilalți nu știu și el nu vrea să le explice, că or să râdă de el și or să-l facă gay, deși el nu este.

Am văzut ieri pe grupul mare de părinți o conversație pe această temă, cum le explicăm copiilor despre acest subiect. Am văzut multe comentarii echilibrate și argumentate, am văzut și multă frică de tot ce este diferit și ce nu ne afectează, de fapt, în niciun fel. Am văzut și multe jigniri și mult dispreț din toate direcțiile.

Nu ne putem feri copiii de ce există pe lume și nici nu le putem interzice sau preveni ca ei să devină gay. E dovedit deja că te naști heterosexual, bi sau homosexual, iar felul în care crești poate influența asta nesemnificativ. De altfel, există multe cazuri de homosexualitate și în rândul animalelor, mă îndoiesc că puii lor au citit materiale nepotrivite pe internet și de asta au ajuns gay.

Copiii sunt curioși, aud lucruri, văd lucruri, ne întreabă. Ce bine că ne întreabă! Noi le putem povesti adevărul despre lucruri și putem avea încredere în ei că, echipați cu acest adevăr științific, vor face ce trebuie, ce le e dat să facă cu viața lor.

Și ce o să fac dacă vreunul dintre copiii mei se va dovedi că este gay? N-o să-l acuz de nimic și nici pe mine. Bine că nu e bolnav! Îmi voi dori să se bucure de relații pline de sens și iubire, exact cum o voi face dacă va fi straight. Sunt lucruri mult mai rele pe lume. Deși să fii diferit în România e uneori la fel de rău cu a avea ciumă bubonică.

Îmi doresc mult să ne uităm mai mult la spaimele noastre, la ce ne arată ele de fapt și la a încerca să separăm copilul nostru de copilul care am fost. Să îi învățăm de mici respectul și toleranța, să le vorbim despre relații, emoții, consimțământ și respect față de sine și față de alții. Nu să nu fie gay, ci să nu râdă de alții, să nu atingă pe nimeni cu forța, să nu jignească, să nu rămână pasivi când un om mai slab e atacat de alții mai puternici. Așa văd eu o educație sănătoasă.
Iar conversațiile despre subiecte sensibile se pot purta după ce tragem aer în piept și ne raportăm la lucruri rațional, nu doar emoțional.

Sper să vă fie de folos perspectiva mea.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

41 comentarii

  1. Ce explicatie simpla, corecta si echilibrata. Iti multumesc. Aveam nevoie de asta ca sa fiu pregatita sa explic si eu mai departe copilului.

  2. Trecând peste explicațiile cu privire la termen (care sunt ok, bineînțeles) ma bucur enorm ca ne-am mutat de la școala aia si nu trebuie sa le explic copiilor ce înseamnă anumite cuvinte cu care se face bullying, pentru ca unde sunt acum nu se jignește nimeni.

    • Eu cred ca astfel de lucruri se intampla peste tot, in parcuri, pe terenurile de sport, in toate scolile, sunt copii care descopera si experimenteaza, nu cred ca putem spera sa nu auda asa ceva copiii nostri. 🙂

    • Ba da, există, asa credeam si eu cât am fost acolo, că dacă acolo e atât e rău, in altă parte trebuie sa fie jale. Se pare ca nu si, oricum, numai la școală aveau probleme de bullying, in orice alt loc nu. Cuvinte urâte au mai auzit si prin tramvai, dar bullying doar acolo am întâlnit, iar directorului i se părea ceva foarte normal!

    • Mie din tot ce a scris pe tema asta, mi se pare ca Ioana nu prea intelege ce este cu adevarat bullyingul – e convinsa ca daca esti un parinte suficient de bun, copiilor tai nu li se poate intampla, ca doar ii educi in asa fel incat sa fie destul de puternici sa ocoleasca si sa rezolve. Poate esti si tu o mama mai prostuta asa, cu copii prea blegi, sa se apere cu succes; eu cam asta sunt, daca ma iau dupa articolele ei pe tema asta… 🙂
      Ma bucur ca ati gasit o scoala potrivita, si noi am reusit din fericire. Bullies suck.

    • Nu e adevarat, cred ca ai o prejudecata eronata in ceea ce ma priveste. Sunt convinsa ca copiii mei pot fi bullied orice as face eu, dar ma straduiesc sa le dau instrumente sa gestioneze asta si ma implic si eu cat se poate cand se intampla (am avut suficiente episoade deja). Ce spun mereu este ca niciodata solutia la bullying nu este agresivitatea. Asta da. Ca eu cred ca parintii buni nu au copii bullied nu am spus si nu am sugerat niciodata, nici ca ai mei nu vor trece vreodata prin asta nu am spus sau scris vreodata si nici nu cred asta, pentru ca repet, deja ni s-a intamplat si sunt sigura ca mai urmeaza.

    • Bun, si cum ati procedat cand Sofia cu Ivan au fost bullied? Si-au confruntat agresorii? Daca da, cum? Voi ati confruntat parintii? Cum s-a terminat toata treaba? Sincer, ma ingrozesc ca fenomenul e prezent peste tot. Daca in medii considerate sigure se intampla asta, in scoli private, pentru care se plateste o carca de bani, atunci de alte medii ce sa mai zic?

    • Ma mir ca nu prindeti nuanta din acel pasaj.

      E o doza de politete acolo, e scris ca si cum 2 prieteni vorbesc despre copii si unul se plange ca copilul lui a facut nu stiu ce chestie pe care celalt o considera minora (de ex s-a murdarit).

      Ei, ca sa nu ii spuna direct ca o considera minora pt ca asta l-ar putea supara, celalalt zice ceva de genul „bine ca nu si-a spart capul sau ceva mai rau”.

      Sau poftim, vine cineva la Ioana si se plange ca copilul lui e gay.
      Ca sa nu ii zica direct „ei si ce daca?”, prefera sa spuna „exista lucruri mai rele”, din politete.

    • Eu nu am prins ideea de dialog si nici aia de politete. Asa o fi, dar mie mi s-a parut ca e pur si simplu reactia autorului la o situatie potentiala. Da, sigur, sunt si lucruri mai rele in lume

    • Iti doresti sa fie copilul tau gay? Iti este absolut indiferent daca copilul tau este gay?
      Daca ai raspuns la una din intrebarile astea cu „nu” (fara sa bravezi), afirmatia ca sunt si lucruri mai rele pe lume este super valabila.
      Homosexualii sunt din ce in ce mai bine acceptati (dupa parerea mea, in alte tari, isi cer drepturi pana la obraznicie)si este normal sa fie tratati ca oricine altcineva, sa nu fie marginalizati sau atacati (fizic sau cu vorba). Este totusi o anomalie pentru ca nu au trairile firesti, sanatoase, si ma refer pur medical, empiric, fiziologic. Sinuciderile, nefericirile dintre ei sunt de un mai mare procentaj, si desi incearca sa-i gaseasca vinovati pe toti ceilalti din jurul lor, neacceptarea (asta poate fi adevarat in unele situatii) celorlalti, problemele lor oricum ar fi acolo. Este o deviatie mentala si trebuie sa o acceptam asa cum este, dar haideti sa nu mai pretindem ca totul este ok cu ei! Si da, pot fi altele mai rele!

  3. Urmatorul pas ar fii sa scrii o carte in care sa incluzi acest lucru, pentru copii.
    In alte tari gasesti acest gen de informatie in carti pentru copii intre 3-7 si 8-12 ani. Am avut placerea sa cumpar o astfel de carte si sa discut cu fetita mea .

    • „Deși să fii diferit în România e uneori la fel de rău cu a avea ciumă bubonică”. Efectiv era suficient sa fie citit paragraful pana la capăt ca să se înțeleagă ca nu e vorba ca e un lucru rau în sine, ci de atitudinea societății fata de el.

  4. A mea m-a intrebat acum niste saptamani ce inseamna sa fii gay / homo, nici nu stiu cum a formulat. I-am spus ca sunt in lumea asta si femei care iubesc femei sau barbati care iubesc barbati. Si locuiesc impreuna / se casatoresc.

    I s-a parut oK explicatia, i-am spus ca important este sa se iubeasca si sa fie fericiti.

  5. „E dovedit deja că te naști heterosexual, bi sau homosexual, iar felul în care crești poate influența asta nesemnificativ. ”
    Ioana, citesti si stii multe, vrei sa fii toleranta, vrei sa fie bine tuturor, dar la subiectul asta nu esti suficient de documentata. Ma refer, documentata, cu studii serioase, facute de oameni de specialitate – nu de Jonny, homosexual, care-si spune trairile. Departe de mine sa nu-l iau in considerare pe Jonny, care trebuie ascultat si vazut de ce a ajuns acolo chiar de el crede ca asa s-a nascut.
    Sunt foarte, foarte, foarte putini cei nascuti cu anomalii sexuale si mult mai multi cei care si le cultiva sau se intampla ceva in viata lor care ii face sa-si aleaga parteneri de acelasi sex. (oooo, sa nu mergem la transexuali, ca-i si mai complex). Daca societatea nu ar fi atat de incurajatoare si daca n-ar fi unele medii unde esti greu acceptat daca nu esti „altfel” sau daca nu s-ar vorbi atat de mult despre asta, multi „homosexuali” nu ar „stii” ca sunt homosexuali. Sau, pentru ca natural sunt atrasi de sexul opus, artificial de acelasi sex, bisexuali.
    Nu inteleg de ce trebuie sa spunem ca-i normalitate cand oamenii astia (multi dintre ei) au ajuns acolo unde sunt datorita unor tragedii sau intamplari nefericite, ne ferim sa spunem ca si ei ar avea nevoie intai si intai de consiliere, ca trebuiesc sustinuti si iubiti si tratati si vindecati acolo unde este o trauma.

    • Nu înțeleg care-i problema cu cineva care vrea sa aibă relații cu persoane de același sex? Dacă eu vrea sa ma cuplez mâine cu fete, in loc de băieți este alegerea mea, nu trebuie sa ma nasc așa, este suficient sa decid ca asta vrea și nu e treaba nimănui sa ma judece, sa ma arate cu degetul, sa ma compătimească sau sa încerce sa ma îndrepte. E treaba exclusiv a mea lângă cine ma culc in pat si ce fac eu in dormitor. Asta nu însemna ca nu am dreptul sa pup persoana respectiva pe strada, dacă trăiesc intr-o țara in care pupatul pe strada este admis. Cât despre transgender, este cu totul altceva decât a prefera persoanele de același sex, deci hai sa nu amestecam doua sisteme valutare diferite.

    • Elvira7, esti intr-o eroare completa. Nu ai citit studii scrise de Johnny homosexualul, dar ai citit altele scrise de homofobi ignoranti, asta e clar. Efectiv 90% din ce ai scris sunt lucruri respinse de comunitatea stiintifica, de psihologi, psihiatri, medici si cercetatori, deci, te rog, nu le oferi atributul de „studii serioase”. Ca sa nu mai zic ca e ilogic – exista homosexuali de cand lumea si pamantul, peste tot, inclusiv in regnul animal, in orice tara, in orice loc de pe lumea asta – si efectiv jignitor.
      Ma intriga de fiecare data cand vine cineva si spune „X-ulica, informeaza-te!” pentru ca apoi sa ofere astfel de pseudo-argumente. Sunt obisnuita de la anti-vaxeri, dar tot ma intriga.
      Pana la capat, asa cum zice capsunarita mai sus, nu inteleg totusi, chiar daca ar fi reale toate aberatiile pe care le-ai scris (stiu, trebuie sa fiu mai asertiva, dar nu mai am nici energie nici chef, sunt aberatii), care e de fapt problema ta cu aceste persoane?
      Pana la urma, problema ramane tocmai ignoranta si, ironic raportat la ce zici tu, lipsa de expunere si reprezentare a unor persoane cat mai diferite. Daca ati trai intr-o societate normala – da, normala! – adica libera cu cetatenii ei si alegerile lor care nu fac rau altora, nu vi s-ar mai parea niste extraterestri acesti oameni. Ai avea zeci de prieteni si te-ai uita la ei ca la niste oameni, nu ca la niste exponate care au nevoie de salvarea noastra de traumatizati ce sunt.
      Nu ti-ar fi rusine sa zici asta in fata unui homosexual, sa zicem Ricky Martin? Intreb. O sa ii zici lui Ricky Martin ca are nevoie de terapie ca sa ii treaca homosexualitatea? 😀 Ca sa nu mai zic ca probabil ai oameni apropiati pe care ii jignesti cu asemenea afirmatii.
      Hai sa fim mai empatici si daca nu putem sa fim empatici macar sa nu mai fim atat de rai.

    • Este foarte cunoscut faptul ca Ricky Martin a fost victima unui abuz sexual in copilărie, așadar cazul lui confirma ideea pe care încercați s-o infirmați. Cu siguranță există si multe alte cazuri in care n-a fost niciun abuz, nu e atât de simplă problema asta cum am vrea.

    • Cristina, se dovedeste ca ai mai multa ura si inversunare tu impotriva mea decat am eu impotriva gay-lor. Ai raspuns iritat, pornita pe mine doar ca n-am spus ceea ce ai gandit tu sau altii, dar afla ca da, sunt documentata. Spunand ca „am o problema” cu homosexualii, afirmatia ta este absolut nefondata. Si da, dintotdeauna in istoria omenirii au fost homosexuali, se subintelege si din ce am scris eu. Se nasc oameni cu aceasta anomalie.
      Daca mai ai capacitatea/vointa sa accepti o informatie, alta decat crezi tu ca este buna, daca ai capacitatea/vointa sa fii cu adevarat deschisa la orice subiect si sa alegi tu ce este bun, mai citeste. Dar nu doar de la o sursa, aia pe care ai ales-o tu initial si ti se pare ca ti se potriveste.

      🙂 🙂 Mi s-a parut super haios ca mi-ai dat exemplu pe Ricky Martin. Ce te face sa crezi ca nu are nevoie de terapie, doar ca arata bine si pare implinit? Unii, ca si el, in culmea gloriei, se sinucid (din n motive, nu ma refer la sexualitate acum). Dar te-ai aratat satula de antivaccinisti, banuiesc ca nu l-ai ascultat pe Professor Sucharit Bhakdi, M.D. (atentioneaza despre cheagurile de sange si trombozele ce pot fi fatale dupa vaccin), Geert Vanden Bossche, expert virolog specializat in vaccinuri, care spune ca vaccinurile nu se fac in pandemie si multi, multi altii care vin cu cate o atentionare. Si nu, nu sunt antivaccin, dar ii ascult si pe ei si stiu ca imi asum niste riscuri, si mai stiu si care (pe langa cele care nu se stiu). Imi place sa ma documentez si imi place sa ma documentez de la specialisti. Tu?

    • Lia, tocmai ca am ales special cazul lui Ricky Martin, sunt o fana devotata de foarte multi ani. Si eu am fost abuzata in copilarie si nu sunt lesbiana, nu inseamna cauzalitate automata un abuz, nu inteleg de fapt care este logica acestui argument. Orientarea sexuala este un subiect complex, ceea ce incercam sa transmit e ca nu e normal sa judecam cu atata nonsalanta bazandu-ne pe informatii false sau pe care nu le intelegem suficient.

    • Elvira, numele meu este Cristiana. Asta in primul rand.
      In al doilea rand, nu, nu esti deloc documentata, ai insirat numai aberatii pentru care nu exista dovezi reale. Stiu ca e greu sa accepti asta, dar asa este.
      In al treilea rand, da, sunt foarte inversunata impotriva homofobilor, dar asta nu inseamna ca te urasc. Am luat timp din viata mea pretioasa ca sa iti raspund tie, deci imi pasa, desi stiu ca nu pot eu sa iti schimb tie opiniile. Ca sunt opinii, nu fapte. Comentariile tale aici sunt absolut oribile. Nu te victimiza, caci efectiv nu are rost. Asa esti tu, nu? E rau sa fii judecata pentru felul in care esti tu? Ironie maxima.
      In al patrulea rand, nu eu cred ce am scris, efectiv tu ai folosit medicina si stiinta ca argument pentru ce ai scris si nu e asa. Este o minciuna izvorata din ignoranta. Deci nu eu trebuie sa „fiu deschisa sa accept o informatie”. Eu sunt foarte deschisa sa accept informatii, dar nu minciuni.
      Iti lipseste, din pacate, capacitatea minima de a intelege un text, fapt dovedit de altfel si in celelalte comentarii, dar uite ca o sa incerc sa explic. Eu NU am zis ca Ricky Martin nu are nevoie de terapie, am zis ca NU are nevoie de terapie ca sa nu mai fie homosexual. Ti l-am dat exemplu ca o persoana de succes, cu o familie frumoasa si care intamplator si absolut irelevant in marea schema a lucrurilor e gay. O persoana care a vorbit deschis despre problemele lui, despre cat a suferit si nici una dintre astea nu au inclus o nevoie de pseudostiinta si terapii inchipuite de conversie cum tot sustii tu. La asta ma refeream, daca ai avea curajul sa scuipi aceste rautati fara fundament in fata unui om ca Ricky Martin, daca l-ai vedea pe strada. Am ales prost exemplul, pentru ca l-ai sucit tot cum ai vrut tu. La fel de bine puteam sa zic daca ai putea sa iti privesti in ochi un verisor, un vecin, pe copilul tau, un OM care intamplator vrea sa faca sex altfel decat vrei tu. Nu am zis vreo secunda ca oamenii celebri nu au drame si probleme, dar na, intelegi mesajul meu cum intelegi si textele alea pe care le citezi. Era un apel la empatie, la putina fibra umana din partea ta, dar degeaba.
      Insisti cu indemnul de a mai citi eu si de a fi eu deschisa la informatii noi, cazand intr-un ridicol absolut :)) Serios, e amuzant, efectiv demonstrezi din nou ce am zis eu. Puteam sa fac pariu ca esti anti-vaccinista, din pacate esti un exemplu de manual. Persoanele citate sunt iar un mare q.e.d. pentru ce surse eronate de informatii folosesti, niste clasici in viata :)) Intamplator, am 6 ani de facultate de medicina, 1 an de master si 11 ani de experienta medicala. Asta daca tot ai intrebat. Si chiar si asa merg la conferinte, congrese, nu ma informez aiurea in tramvai ca sa dau lectii pe Internet. Stiu, nu e suficient pentru tine, ai vazut tu un clip pe youtube si sunt eu spalata pe creier.
      Daca iti place sa te documentezi, documenteaza-te. Dar corect si din surse credibile.
      Nu iti voi mai acorda nici macar o secunda din timpul meu, comentariile tale sunt rusinoase, ignorante si pana la urma amare. Imi cer scuze eu in numele tau daca o persoana s-a simtit ranita citindu-le.
      De asta zic, e nevoie mare de educatie. Imensa. De aia ce face Ioana aici este esential. Pas cu pas se trece marea si homofobii vor intelege ca nu e in regula sa fie homofobi. Inteleg ca tu esti asa pentru ca nu stii mai bine, pentru ca ai surse eronate, pentru ca ai la randul tau traumele tale si imi pare rau pentru toate astea, dar e nevoie sa ne educam mai mult si daca nu putem macar sa nu fim niste oameni atat de groaznic de rai. In loc sa recomanzi altora terapie, fa tu terapie, ce zici?
      Nu e nevoie de atacuri si certuri, dar din pacate, de asemenea foarte des, homofobii sunt homofobi dar se supara daca cineva le raspunde clar si la obiect, se simt atacati. E drept, intr-o lume ideala am fi cu totii mereu foarte amabili, dar nu poti sa scuipi ura si sa astepti mereu flori. Imi pare rau daca te-a jignit ceva din ce am scris, cum am zis, e nevoie doar de educatie. Este esentiala.
      Atat.

  6. Stati un pic sa va acuze comunitatea gay ca ati spus ca totusi mai bine gay decat bolnav…praf va fac. La consiliul de combatere a discriminarii va duc direct(nu glumesc). O sa vedeti pe pielea dvs ce pot aceste minoritati! Cata rautate se ascunde in spate!(sunt si unii mai modesti, dar mai rari). Ma mir ca nu ati primit inca plicul cu acuzatia de „homofobie”. Nu stiti cu cine va puneti!

  7. cristina, de unde atata rautate pura la adresa unei minoritati, cum o numiti? v-ar placea sa va zica cineva ca toate femeile cu numele de cristina sunt niste persoane rele, doar pentru ca a cunoscut 3 cristine rele? sau ca femeile sunt proaste? sau orice alta aberatie.
    de ce nu incercati macar o secunda sa dati la o parte aceste idei preconcepute si sa intelegeti un pic ca nu e ok sa scrieti asa ceva. pai in Romania oamenii acestia practic nu au dreptul de baza de a se iubi, simplul gest de a iesi de mana cu iubitul sau iubita, nu pot sa aiba o casa impreuna cu acte in regula, iar pe Dvs. va preocupa sa faceti astfel de afirmatii?
    si nu, nu mai puneti „homofobie” in ghilimele. exista foarte multa HOMOFOBIE in tara numita Romania si cata vreme nu incercati sa va educati, sa intelegeti ca exista oameni diferiti, ca nu mai e misto sa fii homofob in anul 2021, ca generalizarile nu sunt in regula, sunteti parte din problema.
    ah, si ipotetic, daca s-ar ascunde rautate in spate – eu nu cred ca se ascunde, am colegi medici „minoritari” si au salvat mai multe vieti decat va puteti imagina, dar sunt atatea si atate mii de exemple – vi se pare asa ilogic? dupa atata suferinta si discriminare?
    serios, incercati sa ganditi un pic mai departe de ideile astea preconcepute care nu va lasa deloc sa respirati. e rusinos ce ati scris.

    • Felicitari pentru comentarii, Cristiana, in special pentru cel de mai sus. Foarte corect argumentat, pertinent si riguros. Este o placere sa iti citesc comentariile. Te imbratisez.

  8. Elvira, cristina,
    Fie ca sunteti sau nu de acord, ceea ce faceți voi este considerat infracțiune penală – ART 369 din Codul Penal. Iar faptul ca voi comentați aici “anonim” nu va apara in instanța (un IP poate fi aflat fără multă bătaie de cap).
    “„Discursul de instigare la ură” se referă la incitarea şi încurajarea urii, discriminării sau ostilităţii faţă de o persoană, pe baza unor prejudecăţi împotriva persoanei respective din cauza unei anumite caracteristici, de exemplu orientarea sexuală sau identitatea de gen a acesteia.
    „Infracţiunea motivată de ură” se referă la o agresiune fizică sau verbală împotriva unei persoane pe baza unor prejudecăţi împotriva persoanei respective din cauza unei anumite caracteristici, de exemplu orientarea sexuală sau identitatea de gen a acesteia.”

    • Malina, ai dreptate. Si asta trebuie sa fie un semnal de alarma, mai ales apropos la ceea ce a scris Cristina (Cristina….fara poza). Cine citeste ce am scris eu (fara idei preconcepute) trebuie sa vada foarte bine ca nu este ura, nici macar nu scriu impotriva lor, dar afirm ca este o anomalie. (din nastere sau artificiala). Pentru asta, posibil, as putea fi luata la raspundere. As putea fi acuzata de ura (stiu 100% ca nu urasc) sau instigare la ura. In ce ma priveste este o convingere pur medicala, care, in fapt, nu-i afecteaza pe ei cu nimic. Dar celor din jurul meu li se pare normal sa nu am convingeri medicale, ca sa nu-i supar pe ei. Hm.

  9. As dori sa va impartasez o poveste. Traim in strainatate. Fetele mele de mici s-au obisunit sa vada in jur barbati/femei tinandu-se de mana, chiar in bloc vecinii din fata sunt un cuplu de homosexuali f simpatici. Pe la 4-5 ani au inceput intrebarile: mama, cum se face ca prietena / prietenul meu are doua mamici sau cutarita doi tatici? Le explicam ca famillile nu sunt toate la fel, ca pot fi diferiti, important e ca se iubesc si ce construiesc impreuna. Pana intr-o zi cand la activitatile din vacanta fii-mea cea mica si-a facut o noua prietena. Il intalneam pe taticul ei dimineata, f grijuliu cu fetita care plangea mult cand o lasa (avea in jur de 4 ani). Intr-o zi, ajung mai devreme sa o iau pe fii-mea si fetita respectiva astepta; fara sa ma gandesc prea mult o intreb „vine mami dupa tine?”. La care fetita, cu o privire care mi s-a parut f trista, imi raspunde: „nu am mamica”. Am fost super jenata, gandindu-ma ca si-a pierdut mama. Ceva mai tarziu ne intalnim in parc, si aflu ca fetita are de fapt doi tatici. Amandoi f draguti si grijulii, cu timpul am cunoscut-o ceva mai bine, dar sincer intrebarile s-au tot acumulat. Ce vreau sa spun ca din experienta asta am ramas cu mai multe intrebari decat raspunsuri … unde in toata povestea asta (si a altora), care e fara indoiala despre iubire, se situeaza de fapt interesul copilului?

  10. Este dovedit că te nasti homosexual??? Este dovedit în sensul că astăzi este dovedit orice și alegem ce ne place. Sunt studii care arata cat ne nociv este sa bem lapte după bebelușie, pentru organism și studii care arata că laptele de vaca, capra, etc ne ferește de diferite boli. Și exemple sunt cu mille.
    Este dovedit că homosexualitatea este ceva patologic d.p.d.v al psihologilor și psihanaliștilor. Evident că tot cu copilăria / copilăria mică are legătură și de cele mai multe ori partea maternă este responsabilă.
    Acceptam de toate pentru politically correct. Dar este atât greșit.
    Sunt genii extraordinare in istoria umanității din rândul lor, dar NU este normalitatea.

    • doar daca consideri ca normalitate = majoritate, ceea ce evident nu e cazul.

      e vorba de o judecata etica atunci cand spui ca „NU este normalitatea”, nu de o realitate.
      realitatea este ca „normal” inseamna ceva care apare cu regularitate intr-o populatie (indiferent in ce proportie), deci homosexualitatea este cat se poate de normala,la fel ca, sa zicem, ochii verzi, care sunt cei mai rari.

      problema este ca nici tu, nici eu, nici nimeni altcineva nu are monopol pe judecati etice, de aia nu e „normal” :-))) sa zici tu ce e sau nu e „normal” – desi sigur ca e normal in sensul in care si homo e normal, tocmai pentru ca foarte multi oameni o fac.

    • Maria, nu este dovedit deloc ca este ceva patologic din punct de vedere medical. Poti consulta clasificarea bolilor si explora ce inseamna patologie in medicina.
      Este dovedit ca nu e o alegere, in schimb.
      Prin urmare, cum am zis si mai sus, daca tot vreti sa fiti homofobe, macar nu mai folositi stiinta ca argument, ca nu merge.
      Si da, ceva ai nimerit: efectiv are aceeasi relevanta daca iti place laptele de capra sau daca vrei sa faci sex cu o persoana de acelasi sex sau mai multe, daca exista consimtamant.
      In final, pentru cei cu teoria carora e o patologie, nu inteleg, daca e o patologie in ce fel afecteaza alti oameni, de fapt, de va infurie asa tare? Daca are cineva diabet ii ziceti ca nu are voie sa iasa din casa? Serios, e o fractura logica monumentala. Sa fii “normal” nu e vreun merit sau ceva similar si nici nu e vreo mandrie. Daca noi doua suntem “normale”, adica ne plac barbatii, suntem brusc similare?
      E incredibil cata ura bazata pe nimic exista…. gresit nu e sa accepti niste oameni diferiti tie, gresit e sa ii urasti din ignoranta si frica.

  11. Cristina, furie și ura se resimte din comentariul tău. Și este din genul „unde dai și unde crapă”
    Nu am afirmat cele spuse de tine, nu am ură și nici lipsa de acceptare fata de ei ( din contră)
    și nici nu mă interesează ce face cineva in intimitate. Dar cred că o implicare prea personală și lipsa de acceptare și ură naște astfel de comentarii.

    • Furie si neputinta? Da. Ura? Exclus. Implicare prea personala? Poate.
      Maria, serios acum, tu ai scris:
      “ Este dovedit că homosexualitatea este ceva patologic d.p.d.v al psihologilor și psihanaliștilor.”
      Este FALS. Eronat. O minciuna sau o manipulare. Foloseste ce alt argument doresti, dar acesta este fals.
      Tot ipocrizie e sa zici ca “ii accepti” in timp ce ii faci patologici.
      E nevoie de un fel special de ipocrizie sa ma acuzi pe mine de lipsa de acceptare si ura si sa te victimizezi. Proiectii, na..
      In fine, renunt. Nu o sa vindec eu oamenii de homofobie. Mereu imi zic ca nu are rost, dar tot incerc. Degeaba.

  12. Copilul meu stie de pe la 3 ani ca te poti casatori sau iubi cu oricine (barbat, femeie). Niciodata nu i s-a parut ciudat sa vada 2 persoane de acelasi sex sarutandu-se sau tinandu-se de mana pe strada. Niciodata n-a intrebat de ce. E la fel de firesc ca orice altceva.
    Depinde doar de noi sa-i educam frumos, sa-i echipam cu informatii corecte si pe intelesul lor, astfel incat sa nu li se para nimic ciudat atunci cand sunt confruntati cu o situatie diferita de ce vad acasa.
    E esential pentru un copil sa stie de foarte mic faptul ca oamenii sunt diferiti, simt diferit, le plac lucruri diferite, si ca asta e perfect in regula. Cu cat intelege mai devreme treaba asta, cu atat e mai usor mai tarziu.

  13. Cristina, serios…Ai atacat, cu ura, sau in fine, poate nu cu ura dar ne-ai pus-o noua in carca. N-am vazut pic de ura nici la mine, nici la cristina nici la Maria. Niste comentarii si daca vrei sa le spui ganduri sau opinii. Altele decat ale tale, atat. Cred ca toate suntem documentate, poate din surse diferite sau din mai multe surse. Cu cat esti documentat din mai multe surse, cu atat ai viziune mai larga. Compasiunea este importanta dar si mai important este adevarul.
    Sigur ca ma uit si pe youtub, tu nu te uiti? Si cum se coase un nasture ai sa gaseti acolo, si nu desconsideram metoda doar ca este pe youtub. La intamplare ti-am dat niste nume controversate, dar a unor oameni care au avut mare impact in meseria lor. Unul in biologie, ce-i drept. Si sunt absolut sigura ca stiu despre vaccinare mai multe decat tine – fara sa desconsider anii tai de scoala si practica, pentru care te felicit. Consider ca toti(hai, mai toti) care au facut medicina sunt oameni foarte inteligenti. Asta ma face sa ma mir de ce ajungeti sa va desconsiderati unii pe ceilalti in loc sa va ascultati, invatati unii de la ceilalti, pentru ca medicina nu-i aritmentica. Fiecare tabara are pro si contra. De altfel este interesant. (apropos, ti-ai luat dreptul sa ma faci antivaccinista dupa ce eu am spus ca sunt vaccinista. Oare de ce? Ai citit pe sarite sau doar ai considerat ca-s o mincinoasa?)

  14. Pentru comentatoarele homofobe de pe aici nu par a exista ratiune sau bun-simt. Insa, pentru oricine are impresia ca poate sa inventeze boli din spatele unor “opinii” si mai ales daca citeste cineva care este etichetat ca patologic de niste persoane ignorante si homofobe, vreau sa subliniez ca exista o singura sursa de clasificare a bolilor, care nu e discutabila, care nu se schimba dupa cum vor homofobii de pe Internet, care se bazeaza pe stiinta si nu pe ideile limitate si frica unora. Prin urmare, cine spune ca homosexualitatea este o boala minte. Cine foloseste argumente dorit medicale ca sa discrimineze persoanele cu alta orientare sexuala, minte si este manipulator. Cine se victimizeaza cand ii explicati acestea nu merita timpul vostru, nici sa va necajiti pentru ce aberatii produce.
    Vreau sa ramana acestea scrise pentru ca aceste articole ajung de obicei sa fie citite si de persoanele condamnate prin comentarii si nu este corect sa fim asa de rai si sa nu ne dam seama ca ce etichetam ca patologic, odios si ingrozitor nu e o entitate abstracta. Sunt oameni. Nu e nimeni superior doar pentru ca este atras de o persoana de sex opus, asa cum e atat de dureros de evident chiar si aici, unde din pura ignoranta se scuipa cu ura.

  15. Si uite asa, avem un model de instigare la ura in Cristina!
    Sunt persoane, printre care eu, care am spus ca homosexualitatea este o anomalie. Eu am sugerat ca nu strica consilierea, mai ales ale persoanelor care au ajuns asa din motive de trauma. Sa zicem ca gresesc, sa zicem ca nu am dreptate absolut de loc si ca persoanele homosexuale sunt absolut sanatoase, fizic si mental!
    Dar stiti ce nu am spus niciuna dintre noi care consideram ca totusi homosexualitatea nu este normalitate sau sanatate? Nu am spus ca homosexualii „etichetam ca patologic, odios si ingrozitor”. „Sunt oameni.”(afirmatii scrise de Cristina) Nu! Nu fusese nici macar o unda de ura din partea noastra, nici pe departe astfel de etichetari, si nici pe departe insinuarea ca nu ar fi oameni in rand cu ceilalti oameni si cu aceiasi valoare. Afirmatia ei ca „sunt oameni” este odioasa, si cu adevarat jignitoare la adresa lor. Faptul ca a pus asa o problema, faptul ca a afirmat ca este posibil cineva sa-i creada mai putin oameni este cu adevarat dureroas si a facut-o cu interpretari si insinuari si minciuni puse in carca cuiva.
    Nu exista doar cele doua categorii, de acceptare totala sau de ura. Nu, nici pe departe. Dar ea, ascunsa sub meseria medicului, vrea sa se creada ca-i asa.

    • Of, Elvira, exista cuvine si exista cuvintele din spatele cuvintelor…
      Realizezi ca sunt persoane homosexuale care citesc aici, care sunt sanatoase ca mine si ca tine, dar pe care societatea le considera bolnave? Asa, doar pentru ca putem, doar pentru ca suntem liberi sa avem ce pareri vrem? La fel cum si eu as putea fi considerata bolnava ca scriu cu stanga, nu cu dreapta ca majoritatea, deci sunt o anomalie si am nevoie de terapie (rings a bell?)
      Realizezi cate suflete poti rani cu ceea ce spui? Care e beneficiul pe care il ai tu din a-i considera anomalie si care e deserviciul pe care il creezi acestor oameni cu afirmatiile pe care le faci intr-un spatiu public?
      Pace si intelepciune tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *