12 idei ca tu și copilul tău să fiți în siguranță pe internet (concurs, P)

LE: Aceștia sunt cei 10 câștigători ai licențelor Kaspersky Safe Kids pentru un an.

Urmează un articol lung, în care veți găsi următoarele:

  • Ce fac copiii noștri pe internet?
  • Ce pericole neașteptate ne pasc pe internet? (de unele, eu una habar nu aveam)
  • Ce putem face pentru a fi în siguranță online, noi și copiii noștri?
  • Un e-book gratuit în engleză pentru copii de 5-10 ani despre siguranța pe internet
  • Un concurs pentru voi care are ca premii 10 licențe Kaspersky Safe Kids pentru un an

Ce ne aduce tehnologia? Informație, confort, socializare, distracție.

Putem comanda mâncare care ne sosește într-o oră la ușă, putem purta seara hainele pe care le-am comandat de dimineață, ne putem monitoriza pulsul și stresul în fiecare zi și comparativ pe o lună, ne putem compara viețile cu ale vecinilor, cu ale vedetelor, avem acces instantaneu la lumi, țări, artă și oameni de oriunde.

Totuși, nu e totul fun & games, știți doar. Toate au un cost. Pentru mine, costul internetului e timpul pe care mi-l mănâncă și uneori somnul pe care nu-l dorm ca să mă mai uit la cine știe ce, la care se adaugă de prea multe ori un stres emoțional mare când mă las prinsă în dezbateri fără de sfârșit despre educarea copiilor și a noastră.

Dar mai sunt și alte costuri: intimitatea noastră. Un studiu Kaspersky arată că în medie, milenialii petrec mai mult de șapte ore pe zi online, și doar o treime sunt conștienți că ar trebui să își consolideze abilitățile de securitate. O treime cred că sunt prea neinteresanți pentru a deveni victimele unei infracțiuni cibernetice (ceea ce e, în mod evident, genul de greșeală clasică, pe care și mizează infractorii cibernetici).

Ce ați spune dacă v-aș zice, de exemplu, că pe dark web informațiile private despre noi sunt foarte ieftine? De exemplu, fișele medicale variază de la 1 până la 30 de dolari, iar scanul unui pașaport costă între 6 și 15 dolari.

Un alt aspect la care puțini dintre noi se gândesc este doxingul. Probabil nu știți ce înseamnă, nici eu nu știam până ieri: doxingul este distribuirea pe internet a informațiilor private ale unei persoane, cu scopul de a o expune și de a o hărțui. Poate ați citit despre cazul jurnalistului care a scris o recenzie deloc entuziastă a ultimului album Taylor Swift, iar fanii ei s-au enervat și au publicat online numărul de telefon și adresa de domiciliu a jurnalistului, care a primit amenințări că i se va da foc la casă și așa mai departe.

Nu vă gândiți că doar vedetele sau jurnaliștii pot păți asta. Oricine nu e atent la parole, la ce descarcă de pe net în telefon sau laptop se poate trezi cu acte medicale sau poze compromițătoare publicate de vreun fost iubit supărat, care apoi pot deveni o piedică la angajare sau în carieră.

Și mai e un aspect la care sigur nu vă gândiți prea des: aplicațiile de stalkerware, prin care o persoană poate urmări locația și traseul altei persoane, fără ca cel urmărit să știe. Acest fenomen ia amploare de câțiva ani în toată lumea, România are doar 222 de cazuri identificate momentan, se află pe locul 8 în topul țărilor în care astfel de cazuri apar și sunt identificate (Rusia, SUA, India și Mexic sunt pe primele locuri). În 2019, confort raportului The State of Stalkerware 2020), au fost descoperiți 67.500 de utilizatori de telefonie mobilă afectați de aceste aplicații de urmărire. Anul trecut cifrele nu au fost la fel de mari, pentru că majoritatea oamenilor au stat mai mult acasă și nu a mai fost nevoie de tracking, dar se pare că după relaxarea restricțiilor, cifrele încep să crească iar.

Pentru a combate acest fenomen, e nevoie să fim atenți la ce descărcăm. Mai mult, anul trecut Kaspersky a lansat un instrument anti-stalkerware gratuit numit TinyCheck, pentru a ajuta organizațiile non-profit să sprijine victimele violenței domestice și să le protejeze viața privată. Practic, instrumentul acesta permite detectarea programelor de urmărire, fără a semnala acest lucru celui care le-a instalat cu scopul de a monitoriza ilegal activitatea victimei (un soț care își urmărește soția, de exemplu). Vorbim practic despre un cod open-source ușor de utilizat, care se instalează pe o platformă Raspberry Pi (specialiștii IT vor înțelege). Dacă te afli în situația în care bănuiești că telefonul tău ar putea fi urmărit în acest caz, poți cere ajutor printr-un mesaj privat aici, specialiștii Kaspersky te vor ajuta cu acest tip de scanare pentru stalkerware.

Revenind la siguranța noastră online, știm pe unde ajung datele noastre personale? Putem controla asta? Am pus mai jos câteva ponturi. Dar mai întâi hai să vedem și ce fac copiii noștri pe internet.

Un nou studiu Kaspersky arată că în 2020 – 2021, copiii noștri au stat cel mai mult pe Youtube, urmat și WhatsApp și TikTok. Pe Youtube, copiii petrec o treime din timp uitându-se la gameri, 18% urmărind vloggeri, 17% pe clipuri muzicale, desene sau alte emisiuni și 2,6% pe activități creative. Dintre jocurile preferate, Roblox și Minecraft conduc detașat., urmate de Among Us și Fortnite Muzica lor preferată e K-POP, cu trupe ca BTS și BLACKPINK, Ariana Grande, Billie Eilish and Travis Scott. Principalul trendsetter pe muzică este Tiktok.

De ce am scris despre toate astea? Ca să știm ce îi interesează, unde se învârt, cu ce se ocupă.

Iată câteva strategii pentru o navigare sigură, pe care le-am pus la un loc cu ajutorul specialiștilor în securitate de la Kasperksy:

  • Folosiți internetul împreună la început, discutați, arătați-le diverse situații neplăcute, tentative de phishing etc.
  • Fiți atenți la ce îi interesează, ce caută pe internet
  • Discutați despre informații private, parole, adrese, poze personale
  • Luați în calcul aplicații de control parental. Instalați Kaspersky Safe Kids, o soluție care vă permite să monitorizați, să vedeți și să căutați activitatea online a copiilor dumneavoastră pe o gamă largă de dispozitive, fără a le invada spațiul personal. Soluția oferă și multe sfaturi utile despre cum vă puteți ajuta copiii să se comporte în siguranță online.
  • Căutați-vă pe Google împreună cu copilul, să vedeți ce informații sunt despre voi în spațiul virtual, în afara controlului vostru
  • Evitați să dați check-in în vacanță, acasă, la școala copiilor, iar dacă aveți taguri pe locații în postările publice de pe Facebook sau Insta, le puteți șterge.
  • Pe mobil, bifați permiterea accesării locației de către aplicații doar când acestea sunt pornite.
  • Încercați să vă păstrați private conturile de social media, astfel ele pot fi văzute doar de cei cunoscuți.
  • Ștergeți din telefon aplicațiile pe care nu le mai folosiți.
  • Dezabonați-vă de la site-urile cu care nu mai aveți treabă și cereți ștergerea datelor personale din arhiva lor, sunt obligați legal să o facă.
  • Asigurați-vă că aveți bifat în telefon setarea care nu permite descărcarea de aplicații din surse necunoscute (găsiți setarea în Settings la Biometrics/Install unknown apps pentru Android sau Apps/Setări/Surse necunoscute pentru iOs, ca să nu vă treziți că descărcați fără să vă dați seama programe care vă pot spiona telefonul).
  • Verificați istoricul browser-ului. Pentru a descărca stalkerware-ul, atacatorul ar trebui să viziteze câteva pagini web despre care utilizatorul afectat nu știe. Sau, istoricul de căutare lipsește cu totul, fapt care poate semnala că agresorul l-a șters. Contactați autoritățile locale și organizațiile care sprijină victimele violenței domestice – pentru asistență și siguranță. O listă a organizațiilor relevante din mai multe țări poate fi găsită pe www.stopstalkerware.org.
  • Pentru copii de 5-10 ani, puteți descărca și citi alături de ei Midori Kuma and a very special race, o carte în format pdf despre siguranța online în care navigatul pe internet este explicat sub forma unei comparații cu condusul unei mașini de curse (e fun, dar trebuie să ai grijă la multe lucruri în timp ce conduci, cartea e în engleză, este creată la inițiativa Kasperky, e ilustrată și plină de aventuri). O puteți descărca de aici.

Iată câteva imagini din carte.

Vă mulțumesc că ați citit până la capăt!

Acum am pentru voi 10 licențe Kaspersky SAfe Kids pentru un an. Dacă vă doriți una, vă rog să-mi spuneți în comentarii cu ce situații de nesiguranță online v-ați confruntat în ultimul an, voi sau copiii voștri, sau de ce vă temeți mai tare la acest capitol. O să extrag și o să anunț cei 10 câștigători aici în articol pe 10 iunie la 10 seara.
Baftă și aveți grijă de voi pe internet, să ne citim în siguranță!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

39 comentarii

  1. Mi-e foarte teamă de lucrurile la care se uita momentan. O vad pe cea mare care are 7 ani ca împrumută comportamente și gesturi de la fetele din clipurile de pe YouTube la care se uita. Dar pe termen lung, mi-e foarte teamă că ar putea interacționa cu necunoscuți nu tocmai bine intenționați.

  2. Eu privesc netul ca pe un loc public (văd ca si instantele tot așa il privesc, mai nou) așadar tot ce fac pe net pot face și in piață. Din acest motiv nu am făcut niciodată poze de care să-mi fie rușine dacă apar uriașe la magazinul Unirea (sunt oricum prea neinteresanta pentru asta, dar oricum), nu am nimic dubios in telefon, oricine l-ar verifica ar fi doar plictisit, niciun fel de material de eventual șantaj. De asta nu am nici sistem smart home, m-ar stresa sa știu ca am niște camere prin casă care pot fi accesate de oricine, oriunde (nu prea le am cu tehnica, asa ca poate ma sperii degeaba). Pe facebook pun poze din vacanțe, din casă, de oriunde, cu check in cu tot, dar am 86 de prieteni cu totul, toți cunoscuți personal si de încredere. Observ că chestiile nașpa de pe net sunt cumva o prelungire a celor din viața personală, slabe șanse de stalking la cineva care nu are dubioși in anturajul din viața reală. Cu copiii am discutat de toate, folosesc netul de când se știu, nu am avut nicio problemă, nu au intrat in contact cu niciun dubios, știu ca e strict interzis sa discute pe net cu oameni pe care nu-i cunoaștem si noi, oricum vorbesc doar pe zoom cu prietenii de la școală și grădiniță, acum nici cu ăia de când merg fizic si se văd zilnic. Pe youtube intra zilnic, mereu vedem ce fac, nu fac nimic dubios, in general ascultă muzică, imită dansuri sau caută clipuri cu dinozauri. Rețele de socializare nu au, nu ii tentează, cea mare folosește telefonul doar ca sa sune sau sa asculte muzică, de sunat sună doar la familie, ca numai numerele lor le are. Eu nu m-am confruntat cu nimic dubios pe net, chiar nu înțeleg ce ar putea face cineva cu datele mele (nu ma refer la card, aici înțeleg) si de ce e cineva dispus sa dea bani pe asa ceva.

    • Lucrup pe care nu il putem controla momentan este legat de accesul pe care ceilalti copii din jur ( colegi, prieteni) il au la tik tok sau youtube de ex si urmaresc videoclipuri in preajma copilului tau. Aici cautam solutii.
      Unsafe m-am simtit atunci cand telefonul mi-a cerut sa acord un calificativ unui loc in care fusesem recent, desi nu postasem nimic despre locatie.

    • Mie mi se întâmplă frecvent ca telefonul sa știe pe unde umblu, pe care are pornite setările de location, eu scriu si reviews pe google despre locurile pe unde merg, pentru ca le citesc si pe ale altora si ma ajută. Oricum, nu văd un pericol aici, neavând stalkers, pentru ca am o viață normală si plictisitoare, cine imi citește recenziile de pe google vrea sa afle dacă găsești parcare la mega, nu de unde imi iau eu laptele.

    • In prezent imi este teama de conținutul nepotrivit peste care ar putea da intamplator fetita noastra de 12 ani, atunci cand intra pe site-uri considerate de principiu „safe” si la care are acces. De asemenea, am discutat cu ea despre tentativele unor necunoscuti de a intra in discutii cu ea pe diverse chaturi ale unor jocuri, speram sa fi bagat bine la cap ?.
      In rest, incercam sa avem cat de cat un control asupra aplicatiilor si site-urilor accesate, dar ne-ar ajuta mult o aplicatie de control parental profesionista.

    • La fel si eu, nu am absolut nimic dubios pe telefon sau laptopuri (fotografii sau discutii compromitatoare, date importante/sensibile, de care sa-mi fie teama ca pot fi folosite pentru santaj), poate am eu o viata extrem de plictisitoare, dar chiar nu am nimic de genul.
      Sunt oricum destul de atenta la tot ce fac in mediul online: am profilul de social media setat pe Private, nu am in lista de prieteni/contacte decat persoane pe care le cunosc, verific periodic setarile de securitate, nu instalez decat aplicatiile de care am neaparat nevoie si le sterg daca nu le mai folosesc, am o adresa de mail separata pentru a ma inscrie pe diverse siteuri/newslettere, dau check-in doar la cateva zile dupa ce am plecat din locul respectiv, nu comand de pe siteuri dubioase (sau, cel putin, nu platesc cu cardul, daca nu am mai interactionat cu acel site inainte), am antivirus si ad blocker.
      Insa atacurile cibernetice nu se rezuma doar la pozele/informatiile compromitatoare pe care le avem sau nu in telefon sau in istoricul laptopului, prin astfel de atacuri ne pot fi furate datele cardului, pot accesa camera video/microfonul dispozitivelor (si atunci nu mai controlam noi ce fotografii sau discutii sunt stocate), ne pot cripta toate documentele de pe dispozitive si cere bani pentru a ne inapoia aceste fisiere (eu am zecile de mii de fotografii si toate documentele stocate si pe un hard disk, deci imi permit sa pierd ce am pe laptop), pot trimite mesaje in numele nostru (identity theft, cu tot ce presupune asta), pot avea acces la fisiere sensibile sau pot ataca sistemele companiei la care lucram. Nu vreti sa stiti ce inseamna un astfel de atac pentru o companie, ne-am confruntat cu asta la munca acum cativa ani, de la un singur mail si o singura persoana care l-a accesat au fost afectate toate laptopurile si toate sistemele la nivel global (au scapat doar cei care nu le aveau deschise in acel moment), a durat cateva luni sa refaca tot sistemul (fabricile au fost inschise cateva saptamani, nu am putut livra marfa, nu am putut factura, nu am avut acces la mailuri, actiunile companiei au scazut, au fost pierderi imense).
      Deci nu este vorba doar de acele fotografii/discutii „rusinoase”, lista infractiunilor cibernetice si a modalitatilor in care ne pot afecta este mult mai lunga de atat (si nu au legatura cu cat de interesanti suntem noi).

  3. Fiul meu are instalat pe telefon Family Link si acces doar la YouTube Kids. Poate instala jocuri doar cu acordul nostru. Insa mai sunt jocuri cu multiplayer unde isi poate alege adversari/coechipieri online. Ideea ma sperie pt viitor mai ales cand știu ca jocurile vor fi tot mai complexe, iar posibilitatea de a juca în rețea cu oameni necunoscuți este tot mai prezentă.

    • Cu privire la străinii de pe net eu încerc să îi cresc cu ideea ca străinii nu sunt bau-bau, sunt doar oameni pe care nu îi cunoaștem încă, care pot fi buni sau răi, la fel ca cei pe care îi cunoaștem. Le explic despre comportamentele periculoase atât pe net, cât si in viață, cum am zis si anterior, de multe ori prădătorii online ne-au urmat acolo din viața reală. Le-am spus, de exemplu, ca nu există un motiv legitim pentru care un adult să ceară ajutorul unui copil, that’s a red flag, dacă se întâmplă, fie ca e in parc, in metrou sau pe net, te îndepărtezi si cauți ajutor, la noi sau la alți adulți cunoscuți. Si multe altele, dacă un necunoscut te cheamă undeva, sau vrea să îți dea ceva, fie ca e pe net, fie in realitate. Aici chiar au speriat o bătrână drăguță, care le-a oferit bomboane in metrou, iar ei au început să strige stranger danger :))

  4. De fiecare data când citesc un articol de genul acesta, mi se face încă și mai frica, pentru că conștientizez cât sunt de nulă în domeniu… Încerc sa nu ma expun mai deloc pe rețele și cu atât mai puțin nu-mi expun de bună voie copiii, nu dau informații despre unde, cum sau ce facem. Pentru moment ei joacă jocuri online între ei sau cu colegii de școală, dar ma tem de faptul că la un moment dat vor interacționa cu necunoscuți… Mulțumesc mult pentru informații!

  5. Copii sunt increzatori in fortele proprii, pe care noi le proiectam pentru ei. Aventura internetului ar trebui ghidata de un adult, in special parintii. In cazul in care nici adultii nu stiu sa gestioneze traficul situatia se complica. Eu incerc sa ma documentez sa pot face fata situatiilor ce, cu siguranta, vor veni. In cazul meu functioneaza comunicarea cu fiica mea si regulile. Stay safe! ?

  6. Ne afecteaza pe noi ca familie, timpul excesiv petrecut de copil pe net precum si faptul ca se modifica comportamentul copilului si dinamica relatiilor in familie.

  7. Eu încerc sa fiu cât mai atenta la tot ce fac pe internet. Pentru copiii pe viitor( încă nu au acces la internet nesupravegheați) sincer îmi este teama pentru ca nu stiu cu sa abordez situația. Caut informații de acum.

  8. Nu vreți să știți pe ce site-uri a ajuns fiica mea căutând nu știu ce costum de Minecraft, Roblox sau altul. Începuse căutarea de la „cum” și ajunsese din click în click în niște chestii…oau. Am avut o discuție împreună despre ce se poate întâmpla, despre faptul că dacă sin greșeală dă peste din astea, să vină să ne întrebe, să nu acceseze reclame sau site-uri necunoscute. Și da, are acces, pentru că dacă eu îi interzic, va căuta o altă cale să vadă. Deocamdată se uită pe YouTube la doi gameri de Minecraft și la un tânăr fff funny care se amuză de situații ridicole.

  9. Nepoțelul meu este la vârsta când vrea să copieze băieții mai mari și de aceea tot urmărește pe YouTube în special tot felul de vlogeri /gameri etc. As vrea sa știu ca este ferit de influenta unor persoane necunoscute si nepotrivite.

  10. Am si eu o nedumerie. Oameni buni, fara internet chiar nu se poate trai? Sau cu internet limitat? Chiar trebuie ca ai nostri copii sa se holbeze incontinuu la mizerii precum TikTok, influenceri pe YouTube etc.? Chiar nu se gasesc activitati mai interesante pentru ei? Am innebunit cu totii, ne-am alienat unii de altii, adultii stau cu nasul lipit de telefon, absenti, copiii fac fixatii pe jocuri si nu se mai desprinde de telefon. Am iesit zilele trecute la terasa cu mai multe cunostinte care au venit cu consoartele si consortii. Am schimbat cateva vorbe si dupa aia fiecare si-a scos telefonul si nu si-a mai ridicat ochii, efectiv ma uitam cu sotul stanjeniti, in tacere. Ne vom lobotomiza iremediabil, si copiii ne vor urma exemplul.

    • Nu, pentru ca e mai simplu asa. Exemplu recent: avem niste prieteni, baiatul lor are 9 ani. Tot timpul lui liber il petrece pe calculator. Vara trecuta s-a imprietenit cu baietelul meu de 5, care i-a explicat ca exista multe activitati fun in afara calculatorului pe care le rateaza si l-a chemat la joaca, in curte. Stau la casa, cu o curte superba mare: au jucat fotbal, s-au alergat, au citit impreuna 2 carti, s-au uitat pe poze, s-au jucat cu masinile teleghidate…timp de 3 ore, baiatul de 9 ani a fost fermecat ca se poate distra altfel decat pe calculator. Au decis sa se vada in fiecare duminica cateva ore sa se joace in curte, atunci cand noi parintii le permitem.
      Peste cateva zile, sotul meu a primit telefon de la tatal baiatului sa se planga ca i-am stricat copilul, ca acum toata ziua sta pe capul lui sa mearga in curte la fotbal, ii cere sa cheme copii sa se joace in curte, i-a cerut sa-l duca la librarie pt jocuri boardgame si alte carti iar el nu are timp de „prostii” si sa ne tinem ideile pentru noi, fii-su era f bine si cu calculatorul. De atunci nu mai vorbesc cu noi si nu ne-au mai invitat la ei, desi baiatul lor il cauta in continuare pe baiatul meu.

      Vara trecuta, la mare, terasa oarecum plina, cateva cupluri, cateva familii cu copii. Ce ne-a surprins a fost linistea, n-ai fi zis ca esti la terasa la mare. TOTI erau cu telefoanele in mana, butonau, se uitau la filmulete, copiii tot la telefoane se jucau, mancau printre picaturi, si nimeni nu vorbea cu nimeni. O priveliste de rasu’ plansu’.

  11. Auzind de la o alta prietena diverse cuvinte noi pentru ea, fiica mea cea mare a inceput sa caute pe google ce inseamna. Bineinteles ca dintr-una intr-alta a ajuns la niste imagini….am stat de vorba si i am explicat anumite lucruri si pericolele care exista pe internet. Dar curiozitatea copiilor e mare…verificam regulat activitatea ei pe internet pentru a evita astfel de situatii…

  12. Mi-e teama de reclamele nepotrivite sau de ce pot insera in cadrul filmuletelor pe youtube. Am fost ingrozita cand am citit de cum se speriau copiii in cadrul filmuletelor cu peppa si aparea o chestie tare infricosatoare.

  13. Nu m-am aflat in situatia asta, dar cred ca copiii pot accesa cu mare usurinta continut nepotrivit varstei. Aplicatiile de control parental devin absolut necesare in momentul in care copiii folosesc tel/ pc singuri.

  14. Din cauza pandemiei copii au inceput sa socializeze din ce in ce mai mult online – este noul altfel. Cea mai intalnita forma de comunicare/socializare a unuia dintre copii mei este pe grupurile de WhatsApp. Desi la inceput erau doar colegii de clasa, fiecare a inceput sa mai adauge un vecin, un verisor, etc, incat au ajuns sa fie si 50 intr-un grup. Problema este ca pe acele grupuri circula diferite linkuri -iar unele dintre ele sunt cu virusi, sau directionari catre site-uri dubioase sau alte lucruri nepotrivite pentru copii.

  15. Curiozitatea băiatului uneori ma sperie(10ani)cauta info despre jocuri dar astfel poate ajunge la viruși. Chiar cred ca un antivirus i-ar fi benefic.

  16. Ma sperie tot ce nu cunosc: atat pe internet cat si in viata. Timpul pe care copiii mei il petrec on line si pe care incer sa-l reduc la minim. uneori resuesc uneori nu

  17. BUna,dna Ioana. Multumesc pentru tema abordata si cadourile pregatite pentu parinti. Aceasta tema de siguranta on line ma framinta tare. Pui meu sta pe IOS si e greu. Sta pe youtube si citeodata zaresc ce propune youtubul in feed si ma ingrozesc. Cuvintele dead, suicide sunt des intilnite. Practic totimpul sunt acolo sa trag cu ochiul ce vede si discutam des despre videourile care apar si sunt chiar infricosatoare. Of, noaptea cind nu am somn mai incerc sa fac filtru la youtube dar nu prea vad efect. Multumesc pentru tema abordata. Sper sa ii dam de capat.

  18. Eu caut informatii despre siguranta pe net a copiiilor pentru ca se apropie momentul in care ii voi lua fiului meu telefon, la 10 ani, cum i-am promis. Pana acum a fost abordat de necunoscuti in jocurile in retea pe care le joaca cu colegii de scoala si i-am explicat cum sta treaba cu datele personale, informatiile despre familie etc. Teoretic nu sta pe net nesupravegheat, dar practic uneori isi ia tableta, merge in camera lui si inchide usa. Si te bucuri cumva ca ai 20min de liniste, dar nu sti cu ce pret. Ma intereseaza mult acest subiect.

  19. Băiatul meu este micuț, deocamdată se uită pe tabletă la desene cu super camion (deh, mamă care lucrează de acasă), dar și eu urmăresc astfel de articole educative pentru că nu știi ce apare și de unde. Eu mă bazez pe fratele meu care este foarte interesat de lumea tehnică și de internet, că voi avea la cine să apelez pentru sfaturi și aplicații când va veni momentul.

    • Imi este peste putinta sa inteleg de ce un parinte si-ar lasa un copil atat de mic pe tableta, sa aiba parte de astfel de stimuli.

    • Teama mea e sa nu mi se fure datele la cumparaturile online, e un pic nou pentru mine si parca niciodata nu poti sti cand e un site fiabil, pentru ca am auzit ca se fac dubluri piratate ale unor site-uri binecunoscute, chiar si site-urile unor banci mari, asa ca incerc sa ma informez pe cat pot, sa pot recunoste falsurile. De multe ori am renuntat la ceva ce voiam sa cumpar, pentru ca nu eram sigura.
      Copilului i-am tot amanat dorinta de telefon, dar de la anu’ va veni cel mai probabil fara noi de la scoala si poate i-ar trebui… in clasa si curtea scolii nu au insa voie cu device-uri, macar se mai pot juca de-adevaratelea 🙂
      Multumesc deci pentru acest articol si pentru concurs!

  20. Imi este teama sa nu faca plati online nejustificate, mai ales de pe jocuri care au astfel de costuri.
    Sa nu intre pe site-uri „deocheate”.
    Sa nu divulge date personale de care altii s-ar folosi.

  21. Nu am fost ținta atacatorilor cibernetici, momentan 🙂 nici nu descarc tot felul de ciudățenii sau mai știu eu ce. Copiii însă petrec destul de mult timp pe internet – youtube in special și pe lângă conținutul care ma sperie mai este și faptul ca pot cădea ei foarte ușor in plasa, mai ales ca instalează tot felul de jocuri, joculețe.

    • Nu, copiii nu petrec destul de mult timp pe internet, ci SUNT LASATI sa petreaca mult timp pe internet, sesizezi diferenta? Te sperie continutul, te sperie faptul ca instaleaza tot felul de chestii, dar nu faci nimic. Imi pare rau s-o spun, dar e exclusiv vina parintilor care dau din umeri si-si vad mai departe de ale lor.

  22. Ma îngrijorez când se uita pe YouTube, am încercat cu YouTube Kids dar nu e ce vrea ca se uita la romani și aia nu apar. Am șters tik tokul, dar pe YouTube se uita când prinde.

  23. Copiii mei sunt mereu in cautare(google, wikipedia, youtube) de noi informatii despre dinozauri, lego si alte pasiuni de-ale lor. Desi stabilim impreuna de fiecare data ce cuvinte cheie sa foloseasca, ma tem ca la un moment dat vor da peste informatii nepotrivite pt varsta lor si eu sper din tot sufletul sa vina la mine, sa-mi spuna si sa discutam.

  24. Cel mai mult ma deranjează și ma stresează pe mine ca adult cand cineva ma contactează în privat cu diferite oferte, cu propuneri indecente , ma simt puțin adresata de aceste mesaje. În general am grija pe unde navighez și copilului meu ii las telefonul atât de puțin încât nu are timp decât sa facă niște fotografii sau sa urmărească o melidie

  25. Mă uit în jurul meu, la toți copilașii de vârsta fetiței mele (8 anișori) și îi văd atât de capturați de lumea ecranelor încât au ajuns să nu știe ce e aia copilărie.
    Încercăm, pe cât posibil, să limitam accesul la telefon copiilor noștri și să îi îndrumăm spre jocuri și jucării.
    Cred că asta este teama mea cea mai mare: să ajungă să nu se bucure de copilărie!

  26. Pe mine ma îngrijorează faptul că tot mai mulți copii au acces la videoclipuri și jocuri violente pe telefon, iar eu care nu ii dau telefon la 7 ani, nu am cum sa îl apar sa nu vadă asa ceva la alții, fără sa stau nonstop lângă el.

  27. Youtube mult si multe jocuri. Deocamdata pare ca e destul de prudent. Am incercat sa ii explic ca internetul poate fi si rau. Nu stiu daca am gasit modalitatea cea mai buna si nu stiu cat a inteles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *