Toate informațiile importante despre vaccinarea anti-hpv (interviu cu dr. Gindrovel Dumitra) (p)

Later edit: de pe 1 decembrie 2023, și băieții din România cu vârste de până la 18 ani (nu doar fetele) se pot vaccina gratuit, prin medicii de familie, iar femeile cu vârste de până la 45 de ani beneficiază de compensare de 50% din partea statului. Discutați cu medicii voștri de familie și cereți rețetă pentru a achiziționa vaccinul gratuit pentru copii și redus pentru femei din farmacii.

Fie că ne place sau nu, suntem nevoiți să luăm în numele copiilor noștri decizii care le afectează toată viața. Unele importante, altele mai puțin. Suntem dispuși să ne dăm viața pentru copiii noștri și facem tot ce putem să îi ținem în siguranță. Am da orice să fie sănătoși!

Pentru mine, a lua decizii bune în domenii la care nu mă pricep e o sursă serioasă de stres. În situații de genul acesta, apelez mereu la specialiști în care am încredere. Vaccinarea e unul dintre aceste domenii. Nu sunt imunolog, sunt jurnalistă. Nu știu să înțeleg un studiu nici dacă-l citesc cu maximă atenție. Pot fi ușor manipulată, chiar dacă sunt foarte vigilentă. E o temă atât de încărcată emoțional! Sunt atât de multe mituri! Ce fac? Vaccinez copiii sau nu? Cum decid? Merg și întreb medicul. Sofia are aproape 10 ani, se apropie vârsta la care ea ar trebui să primească vaccinul anti HPV, așa că am invitat un medic foarte bine documentat pe tema vaccinurilor, tată de fete, să-mi răspundă la toate întrebările într-un live disponibil pentru toți părinții interesați.

Cum funcționează vaccinurile anti-HPV? Ce eficiență în timp au ele? Care sunt efectele adverse? Se pot vaccina și băieții și femeile adulte? Cum funcționează campania de vaccinare gratuită anti-HPV în România, care este procedura?

L-am invitat să ne răspundă pe Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, instructor-formator Medicină de Familie, Doctor în Medicină, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societăți Naționale de Medicina Familiei (SNMF). Informații științifice și o broșură cu detalii găsiți și aici: https://www.protejeaza-tedehpv.ro/

Înainte de dialog, câteva cifre, pentru a crea contextul acestei conversații:

  • România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin comparativ cu țările Uniunii Europene, cancer cauzat în proporție de 99% de virusul Papiloma uman
  • Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu HPV (Human Papiloma Virus) este asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile și bărbații: de exemplu, cancere ale organelor genitale masculine sau feminine – penis, vagin sau vulvă sau cancerul de anus
  • Studiile arată că aproximativ 80% din populație se infectează cu acest virus la un moment dat pe parcursul vieții
  • Doar 31% dintre femei știu să asocieze această infecție cu cancerul de col uterin
  • Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani (19 ani neîmpliniți).  Vaccinarea se realizează de către medicul de familie, la solicitarea părinților.

Aici aveți dialogul video, mai jos un sumar al informațiilor importante din el.

Ce este virusul HPV? De ce e important să ne ferim de el?

Human Papiloma Virus include o familie destul de largă de serotipuri care ajung să facă parte din flora care se află la nivel vaginal, tegumentar și oro-faringial. Acesta e motivul pentru care 99,9% dintre cazurile de cancer de col uterin au la bază prezența acestui virus. Unele dintre cancerele faringiale sau laringiale au la bază infecții cu HPV. De asemenea, există cancere peniane, vaginale, vulvare sau tegumentare care pot fi provocate de infecția cu HPV.

Acest virus este un pic atipic. Pe de o parte, el e un virus care se transmite prin contact sexual, dar nu numai. Se poate transmite, mai rar, și doar prin atingeri fine ale pielii din zona vulvară sau prin alte mecanisme gen purtatul lenjeriei intime al altei persoane. Practic, prezervativul, care previne transmiterea multor boli sexuale, în cazul HPV-ului nu funcționează suficient de bine.

Apoi, ne-am obișnuit ca infecția naturală să genereze o protecție care e mai bună decât imunitatea oferită prin vaccinare. Dar în cazul HPV este invers. HPV are niște mecanisme prin care anihilează sau împiedică apariția unui răspuns imun în urma infecției naturale. Practic, abia la un an de la infecția inițială, corpul nostru generează un titru imun, iar acest titru imun nu este neapărat protector. Vestea bună este că vaccinul poate genera răspuns imun în organism, protector împotriva infecție naturale.

Un alt specific al acestei infecții este că, dacă inițial presupuneam că cancerul de col uterin apare în urma altor factori, în urma cercetărilor virusologului Harald Hausen de la Berlin, a rezultat clar că virusul HPV este sursa a peste 99,9% dintre cazurile de col uterin.

Fumatul și anticoncepționalele orale pot crește riscul de cancer de col uterin, igiena precară la fel. Ele pot favoriza atât infectarea, cât și progresia leziunilor pe col provocate de infecție.

Practic, cancerul de col poate fi prevenit prin vaccinare, și poate fi și depistat la timp, cu șanse mari de vindecare. Cu toate acestea, în România încă avem 3380 de cazuri noi anual și peste 1.800 de decese în rândul femeilor din această cauză (cf. .Globocan 2020)

Cum depistăm infecția cu HPV?

De la momentul infecției cu virusul HPV până la momentul apariției cancerului invaziv se scurg de obicei 15-20 de ani. E nevoie de o infecție persistentă, nu orice infecție cu HPV duce la apariția cancerului. Infecția persistentă e provocată fie de contacte sexuale multiple (persoanele care au peste șase parteneri sexuali au risc crescut de cancer uterin), dar și prin reinfecție prin contact sexual cu același partener, care este infectat.

Screeningul pentru cancerul de col uterin începe la 25 de ani și se termină la 65 de ani. La 25 de ani cel târziu e bine să facem primul test Babeș-Papanicolau sau test de genotipare HPV. Ori una, ori cealaltă. La 3 sau la 5 ani repetăm testarea, dacă totul e bine. Doar dacă apar probleme repetăm anual testarea.

Infecția se produce de obicei imediat după debutul vieții sexuale, în jur de 20 de ani, iar leziunile pe col apar în timp, în jurul vârstei de 25 de ani, de aceea începem screeningul la această vârstă, mai devreme sunt șanse să nu găsim nimic.

Aceste leziuni preneoplazice (care nu sunt cancer încă, dar pot deveni), mai precis rănile pe col, trebuie tratate ginecologic, rănile nu pot fi tratate prin vaccinare. Se face colposcopie, dacă e nevoie, biopsie, dacă medicul spune că e necesar, apoi excizie lezională, care vindecă complet colul.

Dacă avem în corp infecția cu HPV, relevată de testarea serotipurilor, trebuie să ne asigurăm că infecția e tratată, prevenim reinfecția și tratăm rana de pe col, dacă ea există.

Cum putem preveni infectarea cu HPV?

Printre sterotipurile de HPV (sau tulpini, cum sunt ele mai cunoscute în limbaj popular), există unele oncogene și alte non-oncogene. Dintre cele non-oncogene, serotipurile 6 și 11 duc la aparița a 90% dintre cazurile de veruci vulvare sau de creasta de cocoș la nivelul penisului sau al vulvei. 70% dintre cazurile de cancer de col uterin apar după infectarea cu serotipurile 16 și 18. Mai există alte cinci serotipuri care completează până la 90% dintre cazurile de cancer de col uterin. Vaccinul anti-HPV disponibil în acest moment la nivel mondial este nonavalent, adică conține serotipurile 16 și 18, cele puternic oncogene, dar și alte șapte serotipuri moderat oncogene. În trecut am avut variante de vaccin bi sau tetravalente, acopereau două, respectiv patru serotipuri, 6, 11, 16 și 18. Vaccinul actual asigură cea mai înaltă protecție de până acum împotriva cancerului de col uterin.

Avem așadar două tipuri de prevenție anti HPV: vaccinarea, prevenția primară, care se face de preferință înainte de debutul vieții sexuale, tocmai pentru a preveni infectarea, și screeningul pentru cancerul de col uterin, care trebuie făcut la 3-5 ani de toate femeile cu vârste între 25 și 65 de ani. Acestea sunt cele două măsuri recomandate de OMS pentru combaterea și eradicarea cancerului de col uterin. Canada, Australia și Austria și-au propus ca până în 2030, prin cele două metode, să ajungă la eliminarea completă a cancerului de col uterin. Dar ei au început programul de vaccinare anti HPV din 2008 și a fost o campanie de succes.

Cum funcționează vaccinurile anti-HPV?

Vaccinurile anti-HPV conțin proteina L1, care află pe suprafața virusului HPV, proteină obținută prin inginerie genetică, administrată intra-muscular, care ajunge să fie expusă sistemului imun și determină limfocitele să genereze anticorpi și imunitate celulară, care oferă protecție pe termen lung.

Vaccinul nu poate infecta corpul uman, nu conține virusul, e ca și cum ai spune că poți merge la București la Viena doar cu oglinda retrovizioare, cu o bucată din mașină. Ai nevoie de toată mașina! Vaccinul nu poate infecta, el conține doar această proteină L1 care provoacă răspuns imun pe termen lung.

Dar ce înseamnă inginerie genetică? Proteina L1 este obținută din drojdie de bere, care nu are legătură cu virusul. Vaccinul împotriva hepatitei B folosește același tip de tehnologie și este folosit de foarte mulți ani.

Care e vârsta ideală pentru vaccinarea fetelor și care e vârsta maximă până la care se poate administra vaccinul? Se pot vaccina și femei adulte care au deja virusul în corp?

Vârsta ideală este înainte de debutul vieții sexuale, pentru că această grupă de vârstă 9-14 ani produce cea mai bună calitate de anticorpi, persistenți în timp, dar și pentru că majoritatea fetelor nu încep viața sexuală mai devreme.

Vaccinul se poate face și dacă am depășit vârsta optimă și dacă am început deja viața sexuală, nu vom avea beneficiul maxim, dar tot vom beneficia de protecție semnificativă. Nu uitați că după 25 de ani începem și screeningul, prin test Babeș Papanicolau.

Se pot vaccina și femeile mature, inclusiv cele care au deja HPV, pentru că deși ai deja un serotip, vaccinul te protejează de celelalte acoperite de vaccin. Dacă există leziuni deja, ele trebuie tratate însă separat, chirurgical, prin proceduri specifice. Până la orice vârstă se poate face vaccinarea, studiile sunt limitate momentan la 45 de ani, pentru că doar până la această vârstă avem femei vaccinate pentru care beneficiile vaccinului au fost studiate.

CÂT DUREAZĂ PROTECȚIA OFERITĂ DE VACCIN?

Datele pe care le avem până în acest moment merg până la studii realizate la 15 ani de la vaccinare. Ce știm sigur este că până la 15 ani de la vaccinare nu este nevoie de rapel, e posibil ca perioada să se prelungească până la 20 sau 25 de ani, pe măsură ce trece timpul și măsurăm răspunsul imun al persoanelor vaccinate. În cazul vaccinului hepatitic B, care folosește aceeași tehnologie ca cel anti-HPV, avem 35 de ani de experientă cu el și nu a apărut nevoia de rapel.

Dacă va fi cazul, se va administra rapel, deocamdată nu se pune problema.

Se pot vaccina și băieții? Recomandați vaccinarea lor?

Categoric recomand vaccinarea băieților. Băieții se pot vaccina ca să se protejeze de cancerul penian sau oro-faringian cauzat de virusul HPV, dar cel mai mare beneficiu este protecția viitoarelor lor partenere, iar asta contează enorm. Imunitatea comunitară este foarte importantă!

Se pot vaccina și bărbații adulți?

Această vaccinare este benefică și pentru ei.

Mitul că fetele cuminți nu pot face HPV este fals. Mulți părinți cred că fetițele lor sunt protejate pentru că sunt bine crescute, dar poți să garantezi același lucru și despre viitorul soț? Dacă și ei s-ar vaccina, atunci fetele ar fi în siguranță. Toată familia e în siguranță.

Campania de vaccinare anti-HPV în România. Cine, cum, când?

Fetițele cu vârsta între 9 și 14 ani, inclusiv 14 ani, 11 luni și 30 de zile, au nevoie de două doze administrate la șase luni distanță. Cele peste 15 ani au nevoie de trei doze, una la două luni de la prima, alta la șase luni de la a doua.

Rapelul trebuie administrat între 6 și 12 luni pentru eficiență maximă. Întârzierea a rapelului nu este problematică.Orice părinte care are fete de vârste între 11 și 18 ani (19 ani neîmpliniți) poate depune cerere de vaccinare anti-HPV la medicul de familie. Va dura o vreme până veți fi chemați la vaccin, dar se va întâmpla cu siguranță dacă ați depus cererea în fereastra de vârstă eligibilă. Eu le recomand părinților să meargă să discute cu medicul de familie și să solicite vaccinare anti-HPV pentru fiicele lor.

Medicii de familie trimit aceste cereri către DSP, fiecare DSP trimite centralizarea către INSP, care trimite mai departe către Ministerul Sănătății, iar în funcție de numărul de cereri se achiziționează dozele necesare de vaccin.

Provoacă vaccinarea anti-HPV infertilitate?

Nu există nicio dovadă că aceste vaccinuri ar provoca infertilitate. Și campania de vaccinare COVID a primit același gen de mituri, încă de la început. Orice mamă responsabilă își pune această întrebare, e normal. E doar un mit, cel mai frecvent. Dar acum, spre deosebire de anul 2008, avem date reale, studii publicate deja de aceste țări, că nu există nici o corelație între vaccinare și creștere a infertilității la fetele vaccinate.

Eu mi-am vaccinat ambele fete.

Photo by cottonbro from Pexels

Care sunt efectele adverse ale vaccinurilor HPV?

Experiența pe care o avem cu toate vaccinurile de până acum, și sunt destule, ne arată că majoritatea efectelor adverse apar în primele 14 zile de la vaccin, rareori până la două luni.

Vaccinul nu provoacă fibromialgii sau alte probleme de sănătate, studiile au infirmat toate aceste ipoteze.

Pe termen scurt, pot apărea reacțiile locale obișnuite, durere locală, amorțeală, stare de leșin, senzație trecătoare de greață. Toate pe termen scurt.

Se poate administra vaccinul anti-HPV dacă de curând a fost administrat cel anti-COVID?

Vaccinul anti-COVID poate fi administrat simultan sau la orice distanță de vaccinare de oricare alt tip de vaccin, anti HPV, gripal, DTP, nu există contraindicații.

Se recomandă administrarea în brațe diferite, atât. Dacă sunt trei de făcut în același tip, nu mai mult de 3 inci de substanță în același braț.

Se poate transmite HPV de la mamă la făt în timpul nașterii naturale?

Da, dar el nu duce la cancer de col uterin.

Cine poate vaccina anti-HPV?

Orice medic din orice cabinet medical care poate accesa sistemul de evidență pentru vaccinarea anti-HPV, pentru ca pacienta să poată beneficia de adeverință de vaccinare.

O pacientă care a avut deja cancer de col uterin se mai poate vaccina anti-HPV?

Dacă vârsta e 20, 30 de ani, 40 de ani, da, pentru că reinfecția e posibilă. Peste 50, 60 de ani aș zice că nu mai e necesară vaccinarea.

Există contraindicații în vaccinarea anti-HPV în cazul persoanelor care suferă de boli autoimune?

Nu există contraindicații în general pentru vaccinuri care conțin virus inactivat. Pot exista contraindicații pentru vaccinuri cu virus viu atenuat doar în anumite situații, când fac tratament imuno-supresor. Nici Boala Crohn, nici tiroidita autoimună, nu sunt contraindicații pentru acest vaccin.

Sunt sarcina și alăptarea contraindicații?

Pe femei însărcinate nu există studii, deci am spune că nu e recomandată. Dacă o femeie a început schema de vaccinare înainte de sarcină, o va finaliza după naștere, chiar dacă alăptează.

dacă avem un singur partener în care avem 100% încredere, are sens să ne vaccinăm anti-HPV?

Da, are sens. Sunt și alte metode de transmitere a virusului HPV, în plus partenerul poate fi purtător fără să știe.

Nu uitați de platforma de informare pentru imunizarea contra HPV: https://www.protejeaza-tedehpv.ro/

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

12 comentarii

  1. Ar fi interesant de aflat CUM SE DISTRIBUIE ACESTE VACCINURI?!
    Campanie TV exista” mergeti si vaccinati-va gratuit copilul”,insa stiti ca aceste vaccinuri se aloca ” preferential?” Numai pentru anumiti medici,simpatizati de DSP?
    Si atunci?
    Aceste lucruri se pot verifica! Dsp nu raspunde la mailuri/DSP si ignora cu lejeritate disperarea parintilor care solicita vaccinuri si care au ghinionul de a fi inscris la un medic „non agreat”!
    Asa ca,dragi parinti,daca aveti dubii de ce nu primiti vaccinul,desi sunteti pe lista se asteptare,sper ca v-am raspuns!

    Sanatate multa tuturor!

    • Din pacate aveti dreptate. Eu am fetita inscrisa de la varsta de 12 ani. Au trecut de atunci 2 ani si jumatate si nu a facut vaccinul. DSP- ul nu da doze. Unde sunt vaccinurile disponibile pe care nu le vrea nimeni???? De ce atatea minciuni???

    • O nelamurire in legatura cu reinfectarea de care vorbea dl doctor. Se ia un cuplu. Nici nu mai conteaza care de la care a luat, chestiile astea oricum se pun in comun la inceputul relatiei. Deci au amandoi, iar ea se trateaza sau poate nici nu are ce trata, doar tine sub observatie. Stim ca virusul e pe viata, deci si partenerul il are si il va avea. Si nu prea exista tratament. Astfel incat poate reinfecta oricand partenera. Prezervativul nu prea ajuta, dupa cum scrie si mai sus. Deci care ar fi solutia? Sa inceteze relatiile sexuale permanent sau doar pt o vreme? Mai exact pana cand? Stim ca la un moment dat virusul nu mai apare la genotipare, asta nu inseamna ca a disparut din organism. Dar analiza partenerului nu e prea concludenta. Se face, dar medicii sunt sceptici ca ar avea tot timpul rezultatul corect. Deci cum ar trebui procedat pt a preveni reinfectarea de la partener?

    • Hm, cred ca daca face Papanicolau anual, sa ia din pripa potentialele leziuni, e posibil sa fie bine. Ajuta si tratamentul antiviral, pe care-l pot lua amandoi odata. Intreb si specialistul si revin.

    • Nu prea functioneaza asa, daca afirmi ca ceva produce ceva, trebuie sa dovedesti ca e adevarat, nu invers, nu trebuie ca toti ceilalt sa dovedeasca ca nu e adevart ce spui tu. Daca eu spun ca cineva e criminal, trebuie sa dovedesc asta, nu trebuie el (sau altii) sa dovedeasca ca nu e. 🙂

      Exista multe siteuri oficiale unde sunt listate toate efectele secundare raportate de persoanele vaccinate, infertilitatea nu e pe nicio lista. Valbil pentru toate vaccinurile. https://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/hpv-vaccine.html

    • In afara de absurditatea ipotezei, da, practic, exista.
      1. Inca din faza preclinica, se studiaza teratogenicitatea, efectele potentiale asupra fertilitatii etc.
      2. Apoi, se studiaza si urmareste in continuare acest aspect in toate fazele clinice.
      si 3. Cel mai logic si transparent argument e ca sunt efectiv zeci de milioane de femei care au fost vaccinate cu acest vaccin si au dus sarcini la capat.
      Mitul asta cu fertilitatea este unul atat de rostogolit din diferite motive, dar atat de putin bazat pe date reale sau vreun fel de dovada. In schimb, infectia cu HPV poate afecta o sarcina si poate genera probleme serioase, inclusiv decesul. Recunosc ca ma depaseste complet felul in care anumite persoane aleg sa priveasca lucrurile. Cu toata empatia de care mai sunt capabila – putina, recunosc – nu inteleg.

  2. O sa intreb si medicul, dar, daca tot am citit, as avea si eu o intrebare – in situatia in care toate testele precedente de Papanicolau au fost negative si nu intentionez sa schimb partenerul sexual, adica sotul :), are rost sa il fac ? Adica pot presupune ca nu am avut virusul si nu o sa il am ? Am 38 de ani. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *