Educația în lume: Școala în Irlanda

Cristina și Ioana mi-au scris despre sistemul de învățământ din Irlanda, le mulțumesc. Am pus mesajele lor integral mai jos. Dacă doriți să aduceți completări, o puteți face în comentarii. Restul seriei despre #Educatiainlume este aici.

Sunt Cristina Gheorghe şi locuiesc în Irlanda de 21 de ani. Am o fată de 19 ani şi un băiat care face 16 ani în mai. Şcolile sunt împārţite astfel:

-primary aprox.5-12 ani

-secondary aprox. 12 – 17(18) ani

-3rd level (instituţii tehnologice, facultāţi, universitāţi)

La primary se începe cu clasele junior infants şi senior infants. În aceşti doi ani copiii învaţā sā scrie şi sā citeascā, fac artā, muzică, dramă, limba irlandezā, matematicā.

Apoi intră în clasa 1-a şi merg pânā la clasa a 6-a, când încheie scoala primară.

Secondary school se împarte în două etape distincte:

Anii 1-3 sunt de junior certificate. Elevul are 7 materii, 3 obligatorii: Englezā, Irlandezā şi Matematicā iar 4 la alegere. Una dintre materii este Ştiinţa, unde fac Biologie, Chimie şi Fizicā. Pot alege o limbā strāinā sau douā, Istorie, Geografie, Artā, Muzicā etc. În afarā acestora sunt şi orele de sport, religie, computere, lucrarea lemnului, metalwork, educaţie civicā, politicā, economie, law.

La sfârşitul acestor trei ani, studentul are de dat un examen național pentru diploma de Junior Cert.

Apoi urmeazā anul 4, care este un an de tranziţie. Este bazat pe excursii, dramā, voluntariat, şi mai puţine ore de clasā.

Anii 5 şi 6 sunt senior years, când studentul îşi poate alege alte 4 materii în afara celor 3 obligatorii. Poate opta pentru limba strāinā din junior cert, o ştiinţā (aici se ramificā în Chimie, Biologie ori Fizicā). La sfârşit se dă un examen naţional pentru obţinerea Leaving Cert.

Acesta nu are calificative, ci puncte cumulate din toate examenele. Maximul de puncte este 625 cu 25 de puncte bonus pentru Higher Maths.

Am uitat să spun că materiile se împart în ordinary level şi higher level. Cu aceste puncte se aplicā pentru 3rd level la centrul national CAO, de unde se împart locurile. Bineînţeles, trebuie sā aplici pentru cursuri care se încadreazā la numărul de puncte. Pentru persoanele de 23+ de ani nu se mai iau în considerare punctele de la leaving cert şi au dreptul sā aplice la orice nivel şi orice curs ca studenţi maturi.

La unele instituţii se dă un examen sau un interviu.

Existā şi colegii vocaţionale pentru cei care nu au suficiente puncte pentru 3rd level. Diplomele se împart în mai multe categorii:

Nivel 5 şi 6 scoli vocaţionale sau de meserii.

Nivel 7 – 3rd level (B.A. Bachelor of Arts 3 ani de facultate) 

Nivel 8 – 3rd level (B.A. Bachelor of Honors, 4 ani.

Nivel 9 – 3rd level (Master 4+2 ani)

Nivel 10 – 3rd level (Phd. Doctor 6+ 3, 4 sau câţi ani necesitā teza de doctorat).

În funcţie de şcoalā se plătesc taxe de şcolarizare (de la câteva sute €/an la câteva mii ori zeci de mii €/an).

Ioana povestește: Noi am venit în august 2009. Cel mare, Horea, terminase clasa a 8-a în România la secția germană, eu gravidă fiind cu cel mic, Luca.

Horea a fost acceptat la un liceu de băieți doar pe baza fișei matricole, declarația că e greco-catolic și un interviu de cinci minute în care i s-a cerut să vorbească despre el. S-a adaptat ușor, chit că el nu e tipul sportiv, mai degrabă șoarece de bibliotecă. Am plătit uniforma, manualele și lacătul pentru dulăpiorul lui. Nu ni s-au mai cerut alți bani. 

După doi ani a dat Junior Cert exam și a obținut punctaje aproape de maxim, și de acolo nu m-am mai stresat. După alți doi ani, a avut leaving cert, adică bacalaureatul, la 7 materii și după ce s-a făcut media celor mai bune 6 note obținute a fost admis la Trinity College, unde a și absolvit Economia și apoi imediat a găsit un job bun.

Cu cel mic am vorbit doar în limba română, am avut doar programe TV în limba engleză și el a învățat  doar de la TV și de la copiii de afară. El e pasionat de fotbal și am stat foarte mult pe afară cu el. Eu nu am avut job până când a împlinit 4 ani, pentru că  prețul creselor era cam €900/lună full-time, și am ales să rămân acasă că să studiez, m-am recalificat și mi-am găsit job doar în 2015, deci nu am avut costuri cu creșe/bone.  În tot acest timp soțul meu a lucrat full time că electrician și a studiat ingineria electrică la seral. La școală plătim doar manualele și uniforma. 

Atmosfera în școală

Poate am avut noi baftă, dar nici unul dintre copii nu s-a dus unhappy la școală sau nu ne-au relatat episoade de bullying care să îl fi afectat. Până la liceu au teme scurte, au o lista de cărți pe care trebuie să le citească, sunt foarte relaxați la școală. 

De abia apoi începe stresul pentru rezultatele de la bacalaureat.  Am locuit până în 2019 într-o suburbie a Dublinului, o zona bună, dar scumpă, și în 2019 ne am mutat la țară, la 46 de km de Dublin, unde am cumpărat o casă pe care am renovat-o. Am fost foarte stresați că nu vom găși o școală bună pentru Luca în noul loc, dar am  dat de una cu staff deosebit de calificat, cu copii bine educați.  Asta s-a putut vedea și din rezultatele anuale la testările naționale ale lui Luca care au fost neașteptat de bune. Luca a împlinit 12 ani în noiembrie și în septembrie va începe liceul în Newbridge, care e la 11 km de noi, dar beneficiază de autobuz școlar.  

Nu toţi profesorii sunt excepţionali, existā şi aici cazuri de favoritism, profesori mai puţin implicaţi/interesaţi etc. Rar dar existā, iar în cazuri extreme aceştia pot fi reportaţi şi pot primi şi ei 3 zile suspendare. Pot spune cā respectul primeazā, elev-profesor, profesor-elev.

Comunicarea cu profesorii, ședințe cu părinții

Comunicarea cu dascălii se face doar în scris și sunt două ședințe cu părinții pe an. În situații deosebite ești sunat de la secretariat. 

Atmosfera în şcoli este relaxatā, se pune mare accent pe nevoile copilului. La clasele mici/primare dacā un elev nu înţelege ceva, nu ţine pasul cu clasa, este ajutat de un profesor suplinitor. De exemplu, în cazul copiilor bilinguali care au nevoie de lecţii suplimentare de Englezā se oferā clase unu la unu.

Elevii au un journal în care scriu materiile şi temele ce le primesc, dar este folosit şi ca formā de comunicare între profesor şi pārinte prin notiţe, de regulā sāptāmânale.

La şedinţele cu pārinţii participā elevul, profesorul şi pārintele, iar situaţia şcolarā se discutā individual. Se pune accent pe dezvoltarea elevului în termeni de integrare, prieteni, materii favorite, interese outside school şi cum poate profesorul şi/sau şcoala sā-l susţinā, sā-l îndrume. Se doreşte ca elevul sā fie fericit, relaxat, implicat etc. şi de regulā discuţia din timpul şedinţei cu pārinţii se axeazā pe complimente, laude, încurajāri, se scoate în evidenţă tot ce are copilul mai bun. Probabil că mai mult vorbeşte elevul şi este ascultat. Se fac glume, se râde, şedinţa e prietenoasă, nu autoritarā ori severā.

note

Nu existā catalog, note, calificative. La testele de clasā se folosesc procente. De multe ori elevii îşi corecteazā testele şi îşi calculeazā procentele. Concurenţā existā doar în sport.

Bullying și consecințe

Bullying existā, dar este repede contracarat. Existā workshopuri, open talks, pārinţii sunt şi ei on board pentru a contracara efectele negative ale bullying ului. Se pune accent pe sānātatea mentalā în special iar bullyingul declanşeazā cea mai rapidā acţiune din partea profesorilor şi a directorilor.

Se aplicā şi pedepse pentru încālcarea regulamentului intern (de regulā nepurtarea uniformei completā), bullying, teme nefācute fārā motiv, întârzieri regulate la clasā:

– lunch detention (30 min, în pauza mare de masā, se stā în biroul directorului sau în sala profesorilor)

– evening detention (douā ore dupā terminarea şcolii)

– suspendare (3 zile cu absenţe nemotivate)

Elevul are dreptul sā lipseascā  20 de zile per an academic. În cazuri excepţionale (boalā), poate sā lipseascā motivat o perioadā mai lungā. Clase online prin zoom se oferā copiilor cu probleme medicale.

Afterschool

Existā afterschool contra cost, în genere la clasele ce preced un examen national: junior cert, leaving cert sau la şcoala primarā, clasa a 6-a pentru elevii care doresc sā meargā cu scholarship (bursā de merit) la boarding school – secondary school. Boarding school sunt şcoli sāptāmânale cu internat. La acestea taxele sunt mari, aprox. €10,000/an, sunt percepute ca fiind superioare dpdv academic şi pot cântāri mai mult atunci când se aplicā la diverse universitāţi, dar nu este o regulā.

Uniformă

Elevii au uniformā pe tot parcursul a 14 ani de şcoalā.

Şcoala Irlandezā nu este nici pe departe perfectā, dar este o şcoalā bunā care face tot posibilul sā integreze toţi copiii (emigranţi, minoritari etnici, cu dizabilitāţi fizice sau mentale). Copiii sunt egali.


Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

22 comentarii

  1. nu s-a pierdut ceva din text?
    Sus e vorba de o fată și un băiat de 16 și 19 ani, dar în text apare un băiat de 12 și încă unul care deja lucrează?

    • Ba da, sunt de fapt doua mesaje de la doua cititoare, Cristina si Ioana, le-am pus in documentare pe ambele in acelasi articol (povestile lor fiind convergente) si am uitat sa le atribui, am corectat acum, multumesc.

  2. Bună Cristina,Bună Ioana,

    Ma bucura tare mult articolul asta și ma linisteste în același timp. Eu locuiesc în Irlanda de 6ani și avem un băiețel de 4 ani. Merge la școală anul asta în Septembrie și eram un pic stresata deoarece îmi făcusem o părere nu tocmai bună despre școală din Irlanda. Dar din articolul Cristinei îmi dau seama ca nu e dracu’ asa de negru cum credeam eu.
    Sănătate multa! Va pup!

    • Bună Simona, de ce spui ca nu ești încântată de sistemul de învățământ, ce te nemulțumește? Te întreb pentru ca urmează sa ne relocam cu copiii și caut păreri și contra, nu doar pro pentru a ști la ce sa ma aștept. Mulțumesc

  3. As putea sa adaug cateva cuvinte despre universitatile din irlanda,in cazul meu am studiat un program de master in cadrul University College Dublin UCD. Pretul este de 8.500 Euro/ an daca studiezi la zi si dureaza 1 an, iar daca alegi part-time in 2 ani, pretul este de 5.500 Euro pentru fiecare an din cei doi.
    Eu am aplicat ca student matur, a existat o cerinta minima si anume aceea ca rezultatele de la licenta (respectiv BA bachelor degree) sa fie de minim 2.1. second class honours grade 1 ( tradus in sistemul romanesc de notare, cred ca asta inseamna in jur de 8, dar nu sunt sigura. Rezultatul meu de la licenta a fost de 10 la sustinerea lucrarii si 8.83 media impreuna cu examenele sustinute la licenta. Mentionez notele mele doar pentru o clarificare asupra cerintelor minime pentru admitere).
    Tinand cont ca aveam un loc de munca full time, initial am ales sa fac masterul in 2 ani, dar dupa prima saptamana cand am aflat ca voi avea doar 3 ore pe saptamana la facultate, am decis sa ma transfer pentru a termina studiile intr-un singur an. A fost putin greu, dar nu imposibil. Personal consider ca sistemul scolar din Irlanda este mai usor prin prisma faptului ca se pune accent pe ceea ce doreste studentul / elevul sa studieze si nu ceea ce ‘trebuie’.
    In acest an de master am avut 6 materii de studiat, una singura fiind obligatorie, restul 5 fiind la alegere din aproximativ 40 de materii. Nu exista examene, ci doar eseuri de pregatit, 2 pe semestru la fiecare materie, fiecare eseu avand un numar de 5.000 cuvinte si la unele materii au existat prezentari de realizat pe anumite subiecte distribuite la inceputul semestrului, acestea fiind individuale sau de grup.
    Orele se bazeaza pe 1h predare si 1 ora discutie libera, dezbatere pe baza materialului citit (pentru fiecare curs se primeste la inceput de semestru o lista cu lucrarile pe care trebuie sa le parcurgi). Aceste discutii nu sunt notate, este incurajata exprimarea opiniei si argumentarea opiniei.
    Pentru a finaliza masterul exista 2 optiuni: efectuarea unui stagiu de practica sau scrierea unei lucrari de dizertatie. Din cauza pandemiei dar si pentru ca lucrez full time, mi-a fost dificil sa gasesc o optiune de practica, astfel ca am optat pentru scrierea unei lucrari. Aceasta trebuia sa aiba intre 10 – 12.000 cuvinte, subiectul se discuta cu supervisorul care iti este alocat si se urmeaza o anumita structura. Lucrarea nu trebuie prezentata, ci doar predata, fiind citita si evaluata de 7 profesori, niciunul din cei 7 nestiind numele studentului, iar rezultatul final fiind o medie a notelor celor 7.
    Notele in sistemul irlandez sunt exprimate in litere: A fiind 10, excelent, B foarte bine 9, C, D, E, F.
    Sper ca pocestea mea va fi de ajutor cuiva.

    • Irina Miron, felicitari! Am cateva intrebari pt tine. Pot sa te contactez pe privat? Tot in Irlanda sunt si eu.

    • Am uitat sa mentionez despre posibilitatea de a aplica pentru fondurile SUSI, un sistem national prin care iti este platita o parte din taxele de studiu (tuition fees) in functie de situatia personala.
      De asemenea, pentru studenti exista si posibilitatea de a beneficia de gratuitate in ceea ce priveste taxele, pe baza unui acord european valabil in cazul studentilor EU.

      *Anca, da, desigur. Adresa mea de email este ioanamiron2010@gmail.com.

  4. Inca o completare: in articol vad ca e vorba de experientele parintilor care si-au dat copiii la scoli clasice, catolice, majoritatea fiind single sex schools (din pacate, zic eu, dupa 14 ani de Irlanda, fiindca in prezent Irlanda are o problema mare de violenta impotriva femeilor si unul din motive este si separarea de sexe din scoli).
    In Irlanda exista insa si sistemul Educate Together – scoli mixte, cu baieti si fete in aceeasi clasa, fara uniforme, foarte liberala si friendly. Sunt tot de stat, dar sunt alese in special de parintii irlandezi mai open minded (no offence for the others…) sau de parintii straini. De exemplu, un irlandez complet verde (gen votant AUR, in Romania) nu si-ar da in veci copilul la Educate Together (unde nu studiezi religia catolica doar, ci studiezi despre toate religiile, respectul intre ele, etc).
    Din pacate sunt putine (inca) in Irlanda, cred ca maximum 15 acum in Dublin (fiu-meu, care acum e in clasa a treia, are noroc sa mearga la una, chiar daca trebuie sa il duc cu masina 6 km in fiecare zi).
    In rest, confirm ca atmosfera este foarte buna in scoli (in general, insa in cartierele sarace, nu putine, atmosfera e cam haotica), se pune accent major pe well beingul copilului, merg in natura, etc.

  5. Un pic pe lângă topic: eu personal am intervievat de-a lungul anilor un număr mare de candidați din mai multe țări europene, India și China (mă refer la interviuri pentru angajare). Strict anecdotic, candidații vest-europeni (EU-15) au fost mult mai predictibili în ce privește performanța la interviu, adică un număr destul de mare au fost medii-buni – în principiu cam ce vedeai în CV era ce primeai și la interviu. Candidații estici (români, ruși, indieni, chinezi etc) au fost ca în emisiunea de la televizor cu amanetul (Pawn Stars) – unii m-au lăsat cu gura căscată (foști olimpici poate?), dar mult prea mulți s-au dovedit a fi sub-standard („praf”), indiferent de ce ar fi scris în CV.

    Suspiciunea mea e că treaba asta vine direct din clasele primare, din sistemul de învățământ – asta apropos de opiniile care s-au mai plimbat pe aici în legătură cu calitatea discutabilă a unui sistem sau al altuia.

  6. A completat Cristi la articol dar adaug si eu. Nu in toate scolile irlandeze este obligatorie uniforma.
    Fetita mea merge la una din scolile Educate Together, unde nu exista uniforma. Cred ca scoala este minunata. Fara competitie intre ei, bazata pe nevoile fiecarui copil, pe ritmul de invatare al fiecarui copil. Noi avem o experienta de doar 3 ani in scoala publica irlandeza (junior infant – 1st class), insa suntem foarte multumititi de ceea ce am trait pana acum. Fetita se duce cu placere la scoala si asta ne bucura foarte mult. Inca un lucru de mentionat, copiii au alt profesor in fiecare an incepand cu junior infant (primul an).
    Cred ca este un plus, copiii intra in contact cu mai multi profesori si dezvolta abilitati de comunicare cu adultii.

  7. Noi suntem de 12 ani in Irlanda. Fetita are 10 ani si merge la scoala aici. Pana in prezent sunt foarte multumita de scoala irlandeza, are foarte mult timp pentru ea, pentru activități extrascolare, temele dureaza 30 de minute, vine acasa doar cu doua caiete. In comparatie de ce aud de la copiii prieteniilor nostri din România e usor aici. Stiu ca din secondery school incepe greul.

    • Buna! Care este programul copiilor, cate ore pe zi stau la scoala? Intreb sa inteleg daca este ca in Ro unde musai ai nevoie de afterschool, cei mici invatand de la 8-11 doar. Multumesc!

  8. Si eu confirm cele spuse aici. Copilul nostru merge la o scoala de stat mixta (primary school). Am fost extrem de placut surprinsi cand la fiecare interactiune a nostra cu scoala, ni se comunica ca interesul lor este ca elevul sa vina cu placere la scoala, ceea ce confirm ca se si intampla.
    Copilul merge relaxat la scoala, vinerea si in vacante nu au teme, nu exista calificative sau note, comunicarea cu scoala e una foarte buna si stransa (email, sms, aplicatie, grup whatsapp).
    Incerc sa scriu ce nu s-a mai zis ca sa nu ma repet.
    Copiii mai mici sunt ajutati individual in diverse activitati mai complexe de copiii din clasele mai mari si astfel se faciliteaza si interactiunea intre ei.
    De ex, copilul nostru facea aceste activitati impreuna cu un alt copil de clasa a 6 a).
    In rarele cazuri in care nu-si face tema, nu face nimeni caz, nu am primit note sau comunicate din partea profesorilor, iar noi o facem a doua zi si pe cea nefacuta.
    Imi place ca fac o prioritate scosul copiilor afara la aer si ca au spatiu generos cu gazon, pe langa curtea obisnuita.
    Mie imi place mult ca poarta uniforma, fiecare scoala are propria uniforma. Copiii sunt extrem de frumosi si mari si mici, le confera un statut de apartenenta, o demarcatie clara intre timpul scolar si liber, estompeaza diferentele sociale (si asta mi se pare f important).
    Activitatile extrascolare interesante: i-au invatat la scoala sa faca paine prajita (ca sa stie sa prepare acasa mamelor la micul dejun de Ziua Mamei), au facut smoothie, diverse activitati cu carti, li s-au adus in curtea scolii animale de la ferma, etc)
    Nu li se permite sa aiba dulciuri in pachetul de pranz cu exceptia zilei de vineri in care poate sa aiba dar un dulce mic.
    Profesorii observa daca un copil nu tine pasul cu anumite materii scolare din diverse motive, si i se ofera ore suplimentare cu un alt profesor.
    Ma opresc aici 🙂

  9. Exista cineva care imi poate da mai mute detalii legate de pasi de emigrare in Irlanda? Din proprie experienta, deoarece date oficiale gasesc pe internet. Multumesc.

  10. Buna!

    si pe mine m-ar interesa integrarea unui copil venit din sistemul romanesc in sistemul irlandez. intentionam sa ne mutam, si as vrea ca din toamna sa inscriu copilul direct acolo.

    multumesc frumos.

  11. Bună seara, împreună cu fata (de 14 ani) ne vom muta în Irlanda la sfârșitul lui Iulie anul acesta, trebuie sa o înscriu la școală, dar ce am citit pe net ar fi ca trebuia sa o înscriu cu un an înainte? Am acum un mare stres deoarece nu vreau sa piardă un an. Va rog frumos ma puteți îndruma cu un sfat ? Mulțumesc frumos.

    • Bună seara si noi ne mutăm în iulie,copilul este deja înscris din luna aprilie.

    • Cum ati completat aplicarea la liceu? Îți cere adresa , cod poștal, și pot pune cnp-ul fetei? Ei spuneau ceva de nr înregistrare, va rog mult dacă ma puteți ajuta v-as fi tare recunoscătoare.

  12. Bună ziua noi ajungem pe 29 in Irlanda, fata are 14 ani, în toamna face 15 ani și trebuie sa o înscriu la liceu, problema este ca nu știu la ce an s-ar încadra in Irlanda, fata știe engleza foarte bine. Dacă o bag la primul an va fi cu elevi de 12 ani , va rog mult dacă ma puteți ajuta cu un sfat .

  13. Buna,

    Stie cineva , va rog, ultimii doi ani in secondary school, inainte de Leaving Certifcate, cum sunt?

    Trebuie sa-ti alegi 7 subjects si din ele vei da acest Leaving Certificate ?

    7 Sujects mi se pare foarte mult…

    Noi venim din Romania acum, fata are 16 ani si a mai fost , dar in UK -acum 2 ani, vorbeste foarte bine engleza.

    Care e nivelul pentru Leaving Certificate ?
    Scoala ajuta copilul sau trebuie pregatire , ca in Romania, suplimentar, ptr a obtine un nivel cat mai bun la LC?

    Multumesc must celor care raspund, poate ati trecut cu copiii prin Leaving Certificate si aveti experienta.

    Zi frumoasa.

  14. Buna seara!
    Pe 5 Septembrie ajung pentru prima data in Dublin. Îmi puteți da un sfat va rog cum se procedează cu școala? Am un copil de 5 ani și as vrea sa știu dacă poate începe școala odată cu ceilalți copii.. sau durează mai mult pana ce îl accepta la școala. Mulțumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *