Prima lună în Olanda

Duminică s-a împlinit o lună de când ne-am urcat în avion cu destinația Viață nouă, țară nouă, casă nouă, tot nou în afară de noi înșine.

Nu, n-am fugit de război, cum îmi mai scriu unii domni plini de ură (interesant de observat că sunt doar bărbați), deși nu e nimic în neregulă cu a fugi de război, e supraviețuire, cine fuge de război nu e laș și ipocrit, e doar speriat și cu dorință de siguranță și stabilitate și VIAȚĂ pentru el și familia lui. După cum am mai scris și spus, noi am luat decizia fermă de a emigra în aprilie 2020, acum aproape doi ani, doar că a durat mult, până în septembrie 2021 ca unul dintre noi să-și găsească un job în Olanda.

Paranteză încheiată.

Ca să nu vă agasez cu relatările despre emigrare, mi-am propus să scriu câte-un articol pe lună cu bune și cu rele, în caz că sunteți curioși cum ne merge. În rest, o să mă ocup de cărți, articole pentru părinți, idei de jocuri, filme și activități, ca de obicei. Răspund, desigur, ca întotdeauna, mesajelor private cu întrebări pe tema emigrării și vom scrie curând un extra articol despre etapele prin care am trecut noi, pași practici. Nu încurajez pe nimeni să emigreze, e o decizie foarte grea, pe care fiecare trebuie s-o rumege bine, foarte bine înainte.

Revenind la subiect, pentru noi, prima lună a trecut foarte repede!

Ce am rezolvat

Am reușit să bifăm mare parte din lucrurile administrative. Am luat de la primărie codurile numerice personale de rezidenți (BSN le zice), pentru care ai nevoie fie de contract de chirie sau proprietate, fie să te ia cineva în spațiu (pe noi ne-a luat omul, care are contract de închiriere pentru el și familie). Mai multe detalii despre proces am dat în acest live.

Ca să poți închiria cameră/apartament/casă aici ai nevoie de BSN, contract de muncă pe minimum un an sau pe perioadă nedeterminată și bani de depozit (echivalentul a două chirii). Poate sunt și agenții care acceptă doar depozit în bancă și avans și nu cer contract de muncă, nu știu, la casele pentru care am aplicat noi au cerut și contract de muncă pe minimum un an. BSN poți obține stând la un hotel care oferă cazare pe termen lung și pe care primăria îl acceptă ca domiciliu stabil.

Cu acest cod BSN am înscris copiii la școală (aranjamentele fuseseră făcute dinainte, am început să scriu către școlile de limbă din septembrie, de când am aflat că plecăm, apoi am confirmat dorința de a-i înscrie imediat ce am găsit casa cu chirie), au început pe 3 februarie. Vor sta în școala de limbă olandeză cam un an, apoi se vor muta la școala publică olandeză în grupa de vârstă potrivită lor, vom alege între școlile din cartier, să vedem dacă vor fi locuri, dacă nu, putem alege și din alte școli, din cartierele vecine. Sunt diferențe mici între școli în ceea ce privește satisfacția copiilor și părinților, atmosfera generală, rezultate la teste etc. Am scris un pic despre sistemul școlar aici.

Tot cu BSN ne-am făcut asigurări de sănătate (sunt obligatorii, plătim în jur de 150 de euro/lună/persoană varianta de bază, la asta se pot adăuga asigurare cu ședințe de fizioterapie inclusă, stomatologie, oftalmo și așa mai departe), copiii sunt asigurați gratuit până la 18 ani pe polițele noastre (e valabil pentru toți minorii din Olanda).

Cu asigurările ne-am înscris la un centru medical de familie aproape de casă (am găsit locuri foarte greu, majoritatea medicilor din oraș sunt full) și la o farmacie din același centru (așa e aici, te înscrii la farmacia unde medicul trimite rețeta și de unde tu ridici medicamentele).

Am început demersurile pentru înmatricularea mașinii (ne-am adus din România bătrâna Skoda, nu vrem să mai dăm bani și pe mașină acum, mai ales că draga de ea se mișcă încă bine).

Ne-am făcut carduri de transport (copiii până la 12 ani au gratuit pe tren însoțiți de un adult și reduceri de până la 40% pe mjloacele de transport în comun, gratuit în vacanțe), eu am un chipkaart cu abonament de 2 euro/lună, care îmi oferă reduceri la călătoriile în weekend (în timpul săptămânii stăm în oraș, folosim bicicletele, mașina).

Ieșire în cartier după școală

Ne-am făcut și carduri anuale la muzee, pentru 35 de euro/copil și 65 euro/adult avem intrare gratuită la peste 450 de muzee și centre din NL. Museum Kaart se numește programul.

Am înscris copiii la biblioteca orașului, au acces gratuit. Deocamdată au luat mai multe cărți în engleză, dar au găsit și câteva comic books în olandeză cu care exersează. Biblioteca organizează și tot felul de ateliere și activități la prețuri simbolice (5 euro/atelier/copil), încă nu am prins locuri. 😀

Ivan citind acasă

Am vizitat deja Diergaard Blijdorp, grădina zoo din Rotterdam, Nemo Museum, am fost iar la Efteling (de data asta am și rămas peste noapte, plus două zile full în parc), Muzeul trenurilor din Utrecht (este GENIAL).

Eu și Ivan la Nemo Museum

Ce facem?

Ieșim cu bicicletele în jurul orașului în fiecare weekend când nu plouă sau nu e furtună.

Ieșim la alergat și/sau la fotbal seara, e un teren de fotbal la două minute de casă (plus unul de baschet, o poieniță cu porți, rampe, loc de joacă pentru copii, toate în cartier).

Dacă e soare, ieșim și după școală prin jurul casei. E atât de frumos!

Copiii sunt bine, ca acasă, minus întâlnirile cu prietenii (care în ultimii doi ani n-au fost oricum foarte dese). Am început să cunoaștem familii de români din oraș și din jur, copiii se joacă afară împreună, au început să lege prietenii și la școală cu copiii nigerieni, ruși și argentinieni.

Ciocolata (pisicuța noastră de 16 ani) e și ea bine, ei i-a fost cel mai greu la început, o să scriu separat despre asta.

Mama, care a venit cu noi din România să ne fie etapa asta mai ușoară tuturor, s-a întors azi în țară, mă aștept să-mi fie tare greu cu asta. Vom vedea.

Ce ne place aici

Natura, curățenia, aerul foarte foarte limpede, felul în care e construit totul să fie practic și plăcut ochiului, iarba foarte foarte verde, bogăția de copaci, flori, tufișuri îngrijite, chiar și cele mai banale cartiere arată ca în vederi. Iubesc canalele cu lebede, gâște, rațe, egrete, sălcii bătrâne, câmpurile cu oi, vaci și iepuri.

Ritmul liniștit, lent.

Liniștea. Prin cartiere nu trec străzi, doar alei mici, pe care trec rar mașini, și dacă trec, au viteză mică. După 9 seara nu se mai aude absolut nimic. Zici că suntem la țară, deși suntem la câteva stații de tramvai de Amsterdam.

Lipsa traficului.

Bicicletele. Ai drum la poștă? La magazin? Vrei la brutărie? Te duci la târg? Iei bicicleta, ajungi în 3 minute, pui în coș, te întorci.

Felul în care totul vine cu poșta, în câteva zile.

Oamenii care zâmbesc și salută.

Faptul că toată lumea vorbește engleza, de la copii la seniori, de la curieri la șoferi, vânzători.

Felul în care se colectează selectiv și se reciclează, aproape 90% din hârtie și sticlă este reciclată, mare parte din energia sustenabilă produsă în NL vine din refolosirea deșeurilor.

Școala

Sistemul de integrare a expaților

Atracțiile pentru copii, parcurile, locurile de joacă la tot pasul

Copiii la Nemo Museum, Amsterdam

Ce nu e nemaipomenit

Vremea. Am avut trei furtuni în această lună, nu a fost nimic catastrofal, dar vântul este cu adevărat impresionant, te ia pe sus la propriu. Fiecare furtună a ținut cam 24-36 de ore. Dacă mai și plouă, nu poți ieși din casă.

Cam o treime din restul timpului a fost soare, iar când e soare e atât de frumos că-ți vine să plângi!

O treime a plouat (se poate ieși cu haine potrivite)

O treime a fost înnorat, dar fără ploaie. Temperaturile sunt în jur de 5-10 grade, dacă nu bate vântul e chiar plăcut.

Nu e o nenorocire, cred că ne vom obișnui.

Ne lipsesc oamenii dragi, dar ținem legătura strâns prin apeluri, mesaje, plănuim revedere în vacanța de vară.

Limba. E grea neerlandeza, nenică! Lucrez cu olandeza pe Duolingo de vreo doi ani, de câteva luni fac și cursuri plătite online, am început să înțeleg câte ceva, dar e tare greu. M-am înscris la cursuri intensive la universitatea locală, încep luni, iau cărți pentru copii în olandeză de la bibliotecă, ca să-mi exersez cititul și să-mi extind vocabularul. Ascult muzică olandeză și radio, îmi scot cuvinte, repet, recitesc. Sper într-un an să fiu cât de cât fluentă, e important pentru mine!

Peste câteva zile voi participa și la primul atelier pentru copii în calitate de voluntar, e o muncă pe care mi-o doresc de multă vreme!

Lucrez la cărți, citesc pe zoom în grădinițe și școli din România, țin legătura cu editurile și cu partenerii din România, nu am cine știe ce timp liber, aici nu-s diferențe prea mari.

Experiențe neplăcute nu am avut. Ceva greșeli în polița de asigurare, s-au rezolvat cu un telefon.

Aproape de Rijk Museum, Amsterdam
Pod în Amsterdam

Noi doi în Amsterdam

Vă las și melodiile noastre preferate de când suntem aici (în olandeză), una soft a mea (s10), una mai pop-rock a copiilor (Kriss Kross Amsterdam) și două despre reciclare.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4237

60 comentarii

  1. He he, vremea nu are cum sa fie incantatoare in zona in cauza, dar va fi OK, va obisnuiti. Oricum e misto sa fie peste 0 grade, aici a fost atat de frig, ca am ars cateva tone de lemne in ultimele 2 luni. Partea buna este ca a nins ca in povesti, asa ca mi-a placut iarna (culmea, desi sunt mai pe vara, cu preferintele).

    Da, LINISTEA e super-importanta. Vei vedea mai in cateva saptamani cum dormi ca busteanul, cat conteaza sa-ti auzi ideile din cap, nu doar vacarmul de pe strazi. Si aerul curat.

    Eu am plecat din Timisoara, unde, cica, nu era atat de rau ca in ultimele luni in Bucuresti. Dar, cand te gandesti ce respiram in majoritatea oraselor mari din Romania, te prinde plansul.

    Mi-am ratacit ID cardul (buletinul) acum cateva saptamani. Am cerut online altul, am platit 11 dolari si e pe vine. Ma gandesc cu groaza cat a asteptat taica-miu in Timisoara (o luna jumate) pentru un buletin, plimbari, stres, fara sa poata scoate bani din banca (ii furasera tiganii tot portofelul) etc.

    Ador comparatul online si livrarile la usa. Nu cunosc curierii, pachetele se lasa la usa (nu le fura nimeni).

    Bun venit in diaspora, dragilor.

    Sa va fie bine.

    PS: Va fi bine, stii ca eu mereu iti spun asta 🙂

    • Baiatul meu cu partenera traiesc in Haarlem de 5 ani.De Craciun le-am trimis cadou un pachet(serviciu de tacamuri de argint).Ce de emotii am avut.Il anunt pe fie-miu ca urmeaza sa le vina un colet.Aaaaaa…noi plecam pana la Cluj cateva zile.Si coletul?!Nu-i problema, il lasa la vecini.Care vecini?Nu conteaza!Nimic nu se pierde!Asta este Olanda!Alta lume!La noi este atat de complicat totul…….

    • Multi succes in continuare,va fii greu la inceput.Te urmaresc ci mare draga.Eu locuiesc de 20 de ani in Italia,mi_,a foste Foarte greu la inceput ,acum adoro tot ce este in aceasta tara miniata.

    • Pare asemanator stilul de viata din Olanda cu cel al locului unde suntem si noi adaptati de ani buni, desi a noastra e o tara mai anonima si neluata in seama (spre bucuria noastra si a nativilor). Multe asemanari regasesc, poate cu exceptia: iarba ce pare extrem de verde chiar si din poze (ia sa merg sa o ud si eu, poate poate se mai inverzeste:), muzeele multe si frumoase si faptul ca toti nativii vorbesc engleza. Chiar frumos pare totul. A si vremea, pare mai furioasa acolo ca la noi. In rest tot cam asa, normalitate, civilizatie. La noi sunt biciclete si public de folosit pentru cine doreste

    • Buna Georgiana ! Eu , sotul si fetita noastra ne dorim si noi sa emigram in Olanda ! As putea sa iti scriu in privat pentru cateva intrebari ?
      Multumesc,
      Alexandra

    • Buna! As dorii si eu mai multe informații, eu imi doresc sa ajung la sot in Olanda cu copiii. E o situație mai complicata la noi si nu știm unde sa ne interesam. Mulțumesc frumos!

    • Buna .noi vrem sa plecam din Anglia in Olanda .sotul si a gasit de munca ,avem o fetita de 13 ani ,as gasi o casa cu gradina sa inchiriem ? Am si 2 pisici ,e voie .Multumesc

    • Depinde de oras si de buget. E greu, dar se poate, trebuie insa sa fiti aici, sa le vedeti rapid si sa semnati, se dau repede. Cu pisici e un pic mai complicat, dar se poate, cu perseverenta si viteza. 🙂

    • Nu inteleg de ce ai lasa UK pentru Olanda. UK e in topul celor mai bune sisteme educationale. Copiii invata British English, nu engleza cu accent ca in Olanda (americanizata). Nimic nu se compara cu UK, la nivel european. Au un cult si o structura ale muncii net superioare fata de tot ce gasesti in UE. Sunt the best, pur si simplu. Ar trebui sa va indemnati copiii sa studieze in UK, nu in tarisoare irelevante la nivel mondial.

  2. Buna
    Nu este si scoala de limba pentru adulti ? Stiu ca in tarile astea mai nordice/dezvoltate/ cu limba grea de obicei au .
    Va fi bine !

  3. Vai, ce dor mi se face de Olanda cand vad pozele tale si citesc povestea ta… Cu vremea olandeză te vei obișnui. Un lucru minunat: si cand ploua si e urat afara, nu e mizerie pe strazi. E doar ud. cand e vant si ploaie e mai neplacut, dar trece. Când e câte o zi mai rece, olandezul spune că e „lekker fris”, care e greu de tradus dar înseamnă ceva de genul „frigut bine”. A se observa conotația pozitivă data expresiei, deci nu spun ca e „frig rău”. 🙂 Multe urări de bine din Suedia!

  4. Foarte greu de plecat in pribegie la vârsta pe care o aveți voi părinții. Cel mai dificil va fi sa învățați sa țeseți o rețea sociala după un tipar complet diferit si intr-o limba diferită. Pentru un scriitor poate fi destul de riscant acest brain rewiring…

    • Ne poti spune in ce oras din Olanda v-ati stabilit? Sau macar regiunea. Pare liniste si pace si mai frumos decat altr orase pe care le vizam noi ?.

      Multumesc

    • Sunteți foarte tari! Vă susțin și vă felicit pentru decizia luată.Mult succes și acomodare plăcută în continuare! ?☀️

  5. Wow, suna minunat ❤️ am fost și eu în vacanță în Olanda în noiembrie și am rămas cu gura căscată, exact la micile cartiere cum le descrii tu.

    Nu știu dacă ai mai postat despre asta, dar sunt curioasă cum ați discutat cu copiii despre emigrare? Cu cât timp înainte, cum au primit vestea?

  6. Multumim de informatiile utile!!
    Intrebare: nu exista asigurare de sanatate suportata de statul olandez? sau voi trebuie sa le platiti pentru ca sunteti refugiati?

    • Nu suntem refugiați, suntem doar expati. Asigurarea o platesc si olandezii care au un serviciu. Pentru cei fara venit exista asigurare oferita de stat, dar nu stiu multe detalii.

    • Wow, cat este de frumos! Imi este atat de dor de Olanda/Amsterdam. Sotul meu este olandez, nu am mai ajuns acolo de 2 ani, speram anul acesta. Noi suntem in Romania de 10 ani, insa nu excludem varianta sa ne mutam intr o buna zi in Olanda. Momentan ne este bine aici. Mult success cu acomodarea!??

    • Expati am vrut sa scriu, dar cu stirile de prin Ucraina, subconstientul mi-a dictat „refugiati”

  7. Buna ziua ! Va urmaresc de ceva vreme pe facebook iar de cand v-ati hotărât și ati ales sa va mutați în Olanda va urmăresc și mai mult. Va „sorb ” fiecare informație și trăire pentru că ,deși nu mai sunt chiar foarte tânără (49 de ani peste 2 săptămâni ??) am hotărât sa schimb „macazul” înainte de a schimba prefixul!?? . Pt ca fiica mea va studia în Olanda ,am hotărât de comun acord, ca e mai bine sa ii fiu aproape. Partenerul meu( nu e tatăl biologic al fiicei mele ,dar e cel mai bun tata pentru ea) lucrează deja de 2 ani în aceasta țară. Nu eram f hotărâți ce cale sa urmam în funcție de alegerea facultății, insa iată ca experienta d-voastra ,curajul de care ați dat dovadă cât și situația actuala de siguranță națională m-au făcut sa fiu % la % sigura de hotărâre. Am vizitat înainte Olanda sa vedem ce simțim….sa avem un feedback,și pot spune cu mana pe inima când citesc rândurile și descrierile dumneavoastră privind locurile și atmosfera de acolo ,ne regăsim . Ne regăsim liniștea și tihna. Căci de acestea avem nevoie! Asa ca ….Olanda ! Asteapta-ne ca venim.! ?
    P.s. Și noi avem pisica ! De fapt motan ,pe care îl vom lua fără discuții cu noi !

    • Buna Ramona,in ce oraș va studia fiica ta și la ce universitate?Și fata mea va pleca anul acesta la Amsterdam și vrea sa locuiască singura fără mine.Eu aș merge câteva luni pana ii rezolv cu cazarea, medicul de familie, sa o înregistrez la primărie și toată birocrația.Adresa mea de mail este Gabriela_tancu@hotmail.com
      Poate ținem legătura!

    • spune-ne te rugam:
      cine te-a luat in spatiu si daca stai gratis cu familia sau contribuiti la chirie si intretinere?
      de cind locuiti aici in olanda si aici unde aveti spatiu cit stati? vreti sa cumparati casa? pentru asta trebuie serviciuri foarte bune ptr credit sau aveti ches?

  8. Desi eu am emigrat acu 14 ani in Danemarca, singura, imi regasesc experientele in ce scrii tu. Dupa atatia ani eu inca ma chinui cu intunericul de aici (iarna e innorat atat de mult timp 🙁 ).
    E ciudat ca de mai multi ani , ma simt ca intre 2 case/culturi : Romania si Danemarca. Cateodata nu ma regasesc in nici una … dar eh, trece 🙂

    Multa bafta pe drumul ales
    Cu drag

  9. Nu stiu cum este in Olanda dar in Germania m-a socat cand am vazut ca totul vine prin posta. Intr-o luna am strans un teanc de scrisori (inutile) pe care in mod normal, in tara, le primeam pe mail. La capitolul digitalizare stau f rau. Sper ca in Olanda este mai bine 🙂

    • Oh, digitalizare f buna in NL! Da, vin cu posta cardurile, acte oficiale etc, dar au aplicatii pt orice, de la impozite la gunoi, biblioteci etc.

    • Hehe. Si noi tot in Germania, de prin 2014. Socul a fost si la noi același. Partea „bună” a pandemiei in Germania a fost digitalizarea.
      @Ioana – este posibil sa fie si scoli specializate pe cursuri de integrare. In Germania sunt multe de acest gen, insa aici este mai greu cu engleza ?. Posibil ca in Olanda sa nu existe o cerere foarte mare.
      Oamenii cred ca o sa iti lipsească mereu, dar cumva se si cern relațiile. Cei care sunt cu adevărat prieteni, or sa rămână acolo in ciuda distantei.
      O acomodare ușoară va doresc si multa răbdare.

  10. Bună, te urmăresc cu mare interes și informațiile tale îmi sunt foarte utile deoarece urmeaza sa ma mut la prietenul meu în Olanda (Almelo) cu tot cu fiul meu și aveam tot felul de nelămuriri în special în ceea ce privește școala ,învățământul în general, te felicit pt curajul pe care l-ai avut de a pleca din țară și îți voi urma exemplul cât mai curând….mai îmi trebuie puțin curaj !

  11. Ma vad pe mine acum aproape 6 ani cand ne- am mutat in Uk cu 2 copii (8 si 5 ani pe vremea aceea). Similar cam o ce ai descris, doar ca noi am venit vara si am prins chiar o vara superba, chair si peste 30 grade si ma tot intrebam unde e vremea aia urata din UK :))) deh, am ajuns sa descoperim si asta, dar ne am obisnuit si nu e chiar asa de rau, doar atunci cand ploua si bate vanul, si te inteleg bine caci am locuit in Olanda (Delft) pt 5 luni in 2005 cu o bursa Erasmus si primul lucru a fost sa- mi cumpar o geaca mai groasa ca muream de frig :))). E frumoasa Olanda si o sa va placa maxim, eu as fi ramas acolo dupa cele 5 luni 😀 dar nu a fost sa fie. In iunie avem un city break in Olanda si abia astept sa ma urc pe bicicleta si sa explorez din nou locurile preferate. Sper ca e la fel de frumoasa gradina zoologica din Rotterdam. Va recomand Scheveningen cand e vremea mai frumoasa, catev statii de tramvai sau 1 ora jumate cu bicicleta de unde am stat in Delft.
    In principiu copiii se acomodeaza cel mai repede si o sa fi surprinsa cat de repede prind limba. Succes si la cat mai multe aventuri frumoase. Abia astept sa mai citesc cum decurge aventura. ?

  12. Buna, mă bucur pt voi, va urez sa aveți un trai frumos acolo!
    As avea o întrebare, daca v-ați gândit la asta, cum va fi pt voi cu pensia daca alegeți să rămâneți acolo? Și eu am propus omului să plecăm și mi-a zis că e cam bătrân(40), că el a cotizat deja aici jumate din viața cum s-ar zice și că dacă pleacă în altă țară nu ar avea asigurat un venit la bătrânețe….ce părere aveți?

    • Se aplica in tara de unde vrei sa te pensionezi la regulile locale si se calculeaza separat 2 pensii.
      Adica la aniversarea de 67 de ani voi aplica pt pensie in Olanda, casa de pensii de aici imi va calcula ca am 30 ani contribuiti aici si pensia aferenta conform punctajului de 1100€ (o cifra de la simularea online) si in paralel va informa ROmania ca ies la pensie si romania va calcula pensia corespunzator la cei 10 ani contribuiti in Romania de unde mai avea un probabil 100 euro (primii ani dupa facultate au fost lucrati cu minimul pe cartea de munca…).
      Cu domiciliu in Olanda, ambele pensii vor fi inregistrate local si impozitul aferent pe pensie va fi aplicat conform legii olandeze.

  13. Eu sunt curioasa cum e cu gasirea unui loc de munca in Olanda. Daca Robo sau altcineva vrea sa ne povesteasca as fi recunoscatoare.
    Sotul meu tot spune ca ar trebui sa ne mutam, poate imi fac curaj.

    • Buna. O sa ma gandesc daca sa scriu un articol, pentru ca mare lucru nu prea e de spus.
      Am aplicat direct pe site-urile bancilor, sunt 3 banci mari in Olanda deci alegerea a fost simpla. Am mai aplicat si pe linked in la anunturile a 2 companii de recrutare.
      In acest domeniu, sunt multe joburi in Olanda in acest moment, deci din acest pct de vedere as zice ca e usor de gasit.
      La mine a fost un pic de problema pentru ca pentru joburile cu senioritate mai mica eram supracalificat (si astea evident sunt majoritare), iar pentru joburile cu senioritate mai mare nu prea aveam cu ce impresiona ca na, e dificil, trebuie sa fii un star dpdv profesional si eu nu sunt.
      Asa ca nu a fost problema de interviuri, am avut multe de m-am plictisit de ele, pentru ca e destul de obositor sa tot participi la interviuri, mai ales cand se termina cu refuz si mai ales cu refuz pe motiv de supracalificare, alea dor mai rau decat refuzurile obisnuite. 🙂
      Dar pana la urma am avut noroc.
      Deci recomandarea e sa persisti, sa persisti si sa mai persisti un pic si pana la urma se va gasi ceva si pt tine. La mine a durat 1.5 ani (cu pauze totale de vreo 6 luni – vacante, sarbatori, pauza de la cautat etc)

      A, si in nici un caz nu puneti varsta in CV daca sunteti ca mine, adica 40+ 🙂
      Nu as pune deloc varsta in CV, de fapt, nici daca as fi mai tanar. Nu e nevoie, nu se cere si, in plus, discriminarea pe baza de varsta exista intotdeauna, chiar si daca persoana care recruteaza stie ca nu e bine. Deci nu iti faci decat rau punand varsta in CV, dupa mine, nu faci decat sa il montezi inconstient pe cel care recruteaza… fie ca esti prea tanar, fie ca esti prea batran, in functie de job si chiar si de varsta lui. Cu totii avem bias-uri, e inevitabil.

    • Buna. Multumim, Robo, pentru detalii. Si eu sunt interesata. As vrea sa mai intreb ceva (poate e stupid questiona, dar na…): din ce ai vazut tu aplicand, sunt multe joburi pentru vorbitori de engleza, nu si de olandeza? De Ioana stiu ca acum invata olandeza, tu stiai deja limba sau te-ai dus tot pe engleza.

      Multumesc si succes acolo, sunt sigura ca va fi foarte bine!

  14. Buna ziua,
    si eu locuiesc in Olanda de 12 ani, primii 5 ani in Haga iar acum intr-un orasel mic, mai la vest de Amsterdam. Sunt fericita aici si nu imi doresc sa ma intorc vreodata in Romania, desi merg de 2-3 ori/an sa imi vad familia si sa ma intalnesc cu prietenii.
    In primul an aici am fost entuziasmata de tot ce am vazut (mai putin vremea, cu care m-am obisnuit abia dupa 2-3 ani) si entuziasmul nu mi-a trecut nici acum!
    In primele luni m-am inscris la cursuri de „Inburgering” la Gemeente in Haga, atunci erau gratuite, acum nu mai stiu. Sunt importante cursurile astea, nu numai pentru limba olandeza, ci si pentru ca profesorii explica obiceiurile, istoria tarii, locuri pe care merita sa le vezi, etc. La sfarsit se da un examen – A2, in patru parti – vorbit, citit, ascultat, scris. Apoi te poti inscrie pentru cursurile B1 – tot cu examen la sfarsit, mai complex. Diplomele ajuta in diverse imprejurari, dar cursurile in sine te ajuta sa intelegi mentalitatea olandezilor si societatea lor (inclusiv politica).
    De la un profesor am auzit ca aici trebuie sa astepti un an-doi pana sa te invite un olandez acasa la el la o cafea, dar nu e chiar asa, te poate invita si dupa 2-3 luni, daca il inviti tu mai intai si iti vede casa si te considera o persoana de incredere… 🙂
    In Haga, dar banuiesc ca si in Amsterdam, sunt o multime de grupuri de expati (mai ales ladies, care se presupune ca au mai mult timp) care sunt utile pentru schimbul de informatii si deschiderea pe care o au, catre toate persoanele, din toata lumea. Eu am avut norocul sa-mi fac acolo niste prietene deosebite.
    Un lucru foarte important in Olanda: munca de voluntariat este foarte apreciata, indiferent de domeniu, si oamenii sunt foarte recunoscatori voluntarilor. Fiecare Primarie ii poate indruma pe cei care vor sa faca voluntariat, in functie de ceea ce vor ei sa faca. Pentru mine a fost un pic „mind changing” cand am vazut ca voluntariatul inseamna de fapt a face ceva din inima, iar recunostinta celor care primesc ajutorul este nepretuita!
    Iar prieteni – am prietene bune romance, olandeze si alte nationalitati, depinde cu cine te potrivesti, nu poti fi prieten cu toata lumea!
    Iti doresc numai bine si cine stie, cand va fi cald si soare poate ne vedem la o terasa pe undeva prin Olanda…
    Daca pot ajuta cu ceva, ma poti contacta oricand.

  15. O sa creșteți enorm. Pe dezvoltare personală nimic nu e mai de augur decât sa iesi din zona ta de confort. Totul e posibil. Pe cât de greu pe atâta de frumos. Adaptare ușoară și spor la limba noua!

  16. Buna tuturor, noi locuim intr-o localitate langa München (Vaterstetten) și ne-am dori sa cunoaștem familii cu copii cu care sa socializam. Avem un băiat de 12 ani și o fetiță de aproape 5 ani. Locuim în Germania de aproape 4 ani și de când suntem aici nu prea am întâlnit familii de romani sau familii cu care sa socializam în general. Cunoaștem o singura familie de romani care locuiește în localitatea din care ne-am mutat vara trecută. Jobul meu presupune lucrul cu diverse naționalități mai putin romani, și este predominat de bărbați, cele câteva fete care sunt sunt necsasatorite, fără copii și este ceva mai greu sa ne intainim în afara programului de lucru chiar dacă ne înțelegem bine în general. In activitatea mea zilnică sunt 0 șanse sa întâlnesc romani desi mi-ar plăcea. Știe cineva vreun grup, locație unde putem socializa cu romani și nu numai?

    • In Germania,fiecare oras are grupul lui de romani pe Fb:-) E suficient sa cauti „Romani in München „ sau „mamici in München “ si te asigur ca vei gasi (intreband pe aceleasi grupuri) si multi conationali in imprejurimi.

  17. Bine ati venit ! Noi suntem din 1990 in Olanda , stam in Eindhoven
    Nu ezita sa ma intrebi daca ai ceva de lamurit , nu pretind ca stiu totul dar ajut daca pot

    • Buna, Corina.
      Noi intenționăm sa ne mutam acum pe fuga in Olanda ținând cont de contextul actual. Suntem o familie de economiști cu un copil de 3 ani, știm doar engleză. Cât de greu este sa îți găsești un loc de munca acolo? Poți închiria un apartament și fără contract de munca? locuri la grădinița la stat se găsesc? Mulțumesc anticipat!

    • Buna, iti poti gasi doar cu engleza, majoritatea companiilor au foarte multi angajati expati.
      Locuri la gradinita… depinde de oras. In orasele foarte aglomerate sunt liste lungi de asteptare, va recomand un oras mai mic aproape de orasul mare unde probabil veti gasi job.
      Cam greu sa inchiriezi apartament fara loc de munca, majoritatea agentiilor/proprietarilor cer. O solutie e sa vina un adult din familie cu job, sa stea la un prieten/hotel si sa caute casa pentru familie, apoi vin si ceilalti membri.

    • Buna Corina.Dorim si noi sa ajungem in Olanda cam peste 1 luna sau 2 luni.Multumim de oferta ,s-ar putea sa apelez la tine cu ceva intrebari fiind la inceput de drum.

  18. Sotul tau merge fizic la serviciu? ajunge cu un tren pana-n Amsterdam, parca ziceai la un moment dat…cat face pana acolo mai exact?

    • Merge cam o zi pe saptamana in perioada asta, foloseste bicicleta pana la tramvai si apoi tramvaiul pana la birou, cam jumatate de ora cu totul.

  19. Felicitari pentru curaj. Sunteti super tari, o familie super. Am intrat dor de curant pe blog, da iubesc cum scrii. Doamne, faci atatea paranteze ca sa explici fain o gramada de chestii, chiar ai scris ”inchid paranteza” cand ai avut ceva de punctat mai sus. Pui suflet in ceea ce scrii si in acelasi timp esti si obiectiva. Tu chiar esti adevarata?! Multumesc pentru ca faci ceea ce iti place! Te face sa fii buna la asta si inspiri o gramada! Si eu locuiesc in strainatate de aproape 5 ani si am descoperit cum sa devin rezilienta. Multumesc pentru articol! Melodia soft chiar a fost faina! Aveti grija de voi si mult succes in ceea ce faceti!

  20. Lekker weertje, he? Lekker gevallen? Welkom in het Lekkerland. Acheter de éolien schijnt de zon. PS pentru muzica buna de învățat limba eu as recomanda trupele Volumia și Blof.

  21. Super Ioana. Mi-e drag de voi:)).E minunat sa ai linsite si oras aproape si biciclete.In Ro, e mai greu sa gasesti asa.Si noi am sesizat o data cu mutarea la tara ca respiram mai bine, dormim mai bine si iesim in curte dupa munca. E izbavitor sa nu mai stai in poluarea oraselor mari.Pentru noi e magic ca acest internet ne permite sa lucram de la casa bunicilor, iar curierii,cu care suntem deja prieteni, ne livreaza tot ce avem nevoie la poarta.

  22. Pentru invatarea olandezei iti recomand daca urmaresti programe pe canalele 1, 2, 3 ( Ned 1, 2, 3) sa pui optiunea de subtitrare( ondertiteling). Teletext 888. Pe mine m a ajutat mult

  23. Noi suntem de 2,5 ani in Belgia, Flandra. El a invatat olandeza fluent in mai putin de un an, cu studiu zilnic zilnic si multa perseverenta, duolingo, cursuri la scoala, vorbit cu localnicii, materiale media in olandeza, muzica etc. Eu nu am depus acelasi efort, in mare parte pentru ca studiez la facultate in engleza aici si nu m-am dedicat invatatului olandezei, insa amandoi inca urmam cursuri constant pentru imbunatatire. Ideea e ca se poate invata limba repede, dar cu extrem de multa munca. Recomand renuntarea la limba engleza cat mai repede, pentru ca asta impiedica sa te forteze sa folosesti olandeza. Duolingo dupa ce il termini e ok, dar tot cursurile intensive de la scoala te pun pe picioare. Veel success!

  24. Buna,
    A fost complicat sa duceti pisica? Intreb pt ca eu am doi caini akita inu si oriunde ai merge e o procedura de trecut cu animalele de companie.

    • La caini inteleg ca e mai complicat, tb sa ii declari etc, nu am cercetat in detaliu. La pisica nu ne-a intrebat nimeni nimic. Evident avem pasaport pt ea si are vaccinurile facute, zic doar ca nu ne-a intrebat nimeni de pisica.

  25. Buna Ioana,
    As avea niste intrebari de la o mamica ukraineanca care se gandeste sa emigreze in Olanda.
    Exista cursuri de limba pentru saraci? Ii poate ajuta cineva sa isi gaseasca un loc de munca?
    Ea isi doreste sa plece din Iasi zilele astea si nu stie incotro sa o ia.
    Multumesc,
    Elena

    • Buna, majoritatea primariilor ofera cursuri gratuite de limba. Exista acum multe asociatii care ajuta imigrantii ucrainieni, caut azi si revin cu linkuri.

  26. Salutare, urmeaza sa vin in Olanda in Martie pentru prima oara cu contract de munca. Asta dupa 10 ani de UK.
    Sotia mea va veni si ea imediat cum voi avea bani pentru chirie.
    As dori sa stiu daca se gasesc joburi doar cu engleza, care este salariul net pe ora, ( am multe intrebari ) , cam cit costa sa inchiriez o garsoniera. Inca nu cunosc orasul in care vom sta , vreau sa stiu cit mai multe informatii, daca ma puteti ajuta.
    In ceea ce priveste vremea , e mai rau ca in UK? Sper sa nu. )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *