Vrei să-ți spun un secret despre tati? (carte pentru copii)

Zilele astea am scris foarte puțin și am postat și mai puțin. Mi se pare că tot ce aș avea de spus în perioada asta e ridicol, neimportant, am lăsat spațiu pentru evenimentele importante, pentru vocile care contează mai mult acum, și mi-am văzut de lucrurile mici, de tăiat legume, de copt pizza, de făcut temele, de citit, de donat, de vorbit cu prietenii, de mângâiat copiii.

Săptămâna trecută a venit de la tipar cartea aceasta pe care o așteptăm de mult, eu și soțul meu. Vrei să-ți spun un secret despre tati? E prima carte pe care o scriem împreună (probabil și singura). E prima carte despre tați la care am lucrat vreodată (sper să nu fie singura). Am mirosit-o și am răsfoit-o, am plâns un pic (fiecare în treaba lui), pentru că am dedicat-o taților noștri, care nu mai sunt aici s-o vadă, dar hei, cine spune că nu-s biblioteci și-n cer?

Primul exemplar din Vrei sa-ti spun un secret despre tati?

Ne-am bucurat de ea în tăcere. Nu e timpul acum pentru lansări de carte, ne-am spus. Am făcut-o cadou oamenilor dragi din jur. Fără poze, fără postări. Un copil dorit pe care nu-l puteam arăta lumii.

Dar zilele trec și simțim tot mai mult nevoia de lucruri care să ne dea speranță.

Cărțile sunt bune la asta.

Așa că iată, cu inima mică, dar gata să crească, vorbim acum despre cartea noastră.

Sunt multe cărți despre mame, creaturi fantastice, supranaturale, frumoase, delicate, fermecate, dar așa de puține despre tați.

Și tații sunt grozavi! De ce despre ei ne vine să scriem mai puțin?

Tații noștri au fost personaje speciale, cred că toți sunt. Atât de diferiți de mamele noastre, dar atât de frumoși!

Am scris cartea aceasta împreună pentru a le explica celor mici de unde vine magia taților.

Știm despre mame ce simt când rămân însărcinate, când nasc, când își hrănesc bebelușii, dar despre tați nu prea știm.

Cartea aceasta vorbește despre copilăria lui tati, ce făcea el când era mic? Ce visa? Cu ce se juca? Ce trăsnăi punea la cale? Cum a crescut el? Cum a cunoscut-o pe mami? Ce a simțit când a aflat că o să aibă un copil? Cum a fost ziua nașterii? Dar următoarele luni? Ce emoții simte tati când e departe de familia lui? La e se gândește? Cum e furia lui tati și cum se poate ea domoli? Și ce se întâmplă în timp cu tații jucăuși și puternici, peste ani și ani?

L-am invitat pe iubitul meu să scrie despre toate astea, pentru că eu nu știu cum e să fii tată, dar el știe, de vreo zece ani tot exersează. Și e un tată fain! Apoi eu am înmuiat povestea și am ajutat-o să curgă lin către inimile copiilor, căci asta e specialitatea mea.

Ionuț Robert Olaru, ilustratorul cărții Adevărul gol-goluț și a altor cărți pentru copii, tată de băieți măricei deja, a înțeles mesajul nostru și l-a dus mai departe. A desenat atât de frumos amintirile noastre din copilărie, duioșia tatălui, secretele lui!

Cartea e gata, așteaptă să spună mai departe povestea taților noștri, a taților copiilor noștri și a taților care poate vor fi cândva băieții noștri.

E o pereche bună pentru Vrei să-ți spun un secret despre mami?, pe care am văzut-o ieri, de 8 martie, oferită cadou atât de multor femei! Poate că și bărbații merită cadou o carte de citit cu copiii lor.

Vă las cu câteva poze din carte, am răsfoit-o integral la stories, pe FB și Instagram.

Și pentru că azi e miercuri, am gândit și un live special azi, nu despre carte, ci despre tați. De la 10 astă seară voi avea alături de mine un psiholog (pe Bogdan Ion, pe care-l admir și-l respect de mulți ani pentru claritatea gândurilor) și doi tați (Bogdan și Liviu, soțul meu și co-autor al cărții), să vorbim despre cum e să fii tată. Abia aștept întrebările voastre!

Cartea se poate comanda redusă de aici, la 120 de lei aveți transport gratuit. Au mai apărut și alte cărți faine la Univers, Jurnalele secrete ale Fridei Kahlo și al lui Mozart, cartea Cutia (pe care am citit-o în live-ul de săptămâna trecută, despre prietenie și răbdare, o puteți vedea aici), seria celor patru anotimpuri cu Familia Iepuretti (am prezentat-o aici) și o serie foarte haioasă cu Mișu, un urs ghinionist care face numai prostii. 🙂 Vă mai recomand și N-ai ce căuta aici, o carte despre bullying la grădiniță și Micul Noi la grădiniță (pe aceeași temă).

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

2 comentarii

  1. Felicitari!!! Imi plac ilustratiile.
    Off topic un pic: cum gestionam frica legata de extinderea conflictului? Ca romani ce locuiesc intr-o alta tara. Ma gandesc in continuu ca Romania va cere partenerilor nostri sa faca parte din armata. Si cum am putea evita asta. Sunt uimita si ii admir pe ucrainieni, vazand cum isi apara tara, dar nu pot sa accept ca ar putea si partenerul meu sa plece la razboi. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *