Boardgames de cooperare despre bullying și comunicare (P)

Azi vă povestesc despre câteva boardgames de cooperare (jocuri cu cartonașe și tablă de joc) pe teme legate de exprimarea emoțiilor, bullying și comunicare asertivă, create de o echipă de psihologi. Avem și un discount de 25% pentru ele toată luna octombrie, le găsiți AICI, cu reducere costă 63,75 de lei, le văd potrivite pentru școli, grădinițe, centre educaționale și afterschool-uri, dar și pentru joc în familie.

Of, de câte ori mi-am auzit copiii răstindu-se când de fapt nici nu erau nervoși! S-a întâmplat și să-i aud vorbind de sus cu prietenii lor, deși ei știu bine teoria și de cele mai multe ori sunt atenți cum se poartă.

Am stat și m-am gândit. Mi-am dat seama că ei nu știu mereu cum să comunice asertiv, curat, elegant, respectuos. Că nu am vorbit destul despre asta, m-am bazat că învață din felul meu de a fi cu ceilalți.

Cât de important e să știi să recunoști o replică agresivă și să te ții departe de ea sau să răspunzi asertiv!

Deși mereu am acordat în educația copiilor o importanță MARE aspectelor emoționale, noțiunilor de respect și răbdare în relații, mi-au scăpat multe aspecte. Pe unele le-a acoperit școala în cursuri și activități, pe altele le-au descoperit singuri, la altele mai avem de lucrat.

De mai multe ori m-am gândit că mi-ar fi de folos ceva instrumente prin care să învăț eu și apoi ei detalii despre comunicarea curată, asertivă, despre încrederea de sine (la care mai am de lucrat și eu), despre relațiile între copii și agresiunea repetată (la care ar putea fi martori, victime, sau, sper să nu, agresori).

În august am văzut pe facebook la o prietenă aceste jocuri despre care urmează să vă povestesc, peste câteva zile am primit și invitația de a le testa (Universul lucrează mereu!).
Am urcat la stories pe FB și Insta mai multe clipuri cu ele, să le vedeți bine! Mai jos le descriu pe îndelete.

Mi-au plăcut mult! Sunt create de psihologi, se vede că sunt bine gândite și foarte bine făcute. Le-am jucat cu copiii și mi-am dat seama cât mai avem de învățat, dar și cât de ușor pot ei interioriza noțiuni destul de de dificile pentru un copil, dacă o fac în joacă!

Broșurile care însoțesc jocurile explică foarte bine pentru adult și pentru copiii mai mari cum se poate folosi jocul astfel încât să fie de cât mai mare folos.

Avem și o reducere de 25% la fiecare joc comandat cu codul PRINTESA, toată luna septembrie!
Aceste jocuri sunt super eficiente daca sunt jucate în clasă, în grupe de 6-10 copii, dar și în afterschooluri sau în centre de activități, tabere, întâlniri cu mai mulți copii. Merg și în familie, desigur!

Jocurile Edufun Publishing despre emoții, bullying și comunicare

Ce jocuri sunt disponibile?

EduFun Publishing a creat mai multe boardgames pentru a ajuta copiii să înțeleagă comunicarea asertivă, să își crească încrederea de sine și să înțeleagă fenomenul de bullying.

Există șase jocuri create de ei, noi am încercat trei, le găsiți pe toate aici, nu uitați că avem și reducere 25% pentru ele cu codul PRINTESA, valabil toată luna octombrie.

  • Verde-n față, joc de comunicare asertivă (mi-a plăcut mult de tot, foarte foarte util și eficient)
  • Labirintul prieteniei, joc anti-bullying pentru 5-7 ani
  • Labirintul prieteniei, joc anti-bullying pentru 7-14 ani
  • Operațiunea Scutul verde (joc despre protejarea naturii) – acesta se poate juca colaborativ sau concurențial
  • Nu mă judeca, frate, joc de incluzine și nediscriminare (în curând)
  • Misiunea Epsilon 8, joc de incluzine și nediscriminare (în curând)

Jocurile sunt de cooperare (unele pot fi jucate și concurențial, un jucător contra celorlalți): copiii ajută pionul să ajungă de la start la finish. E nevoie de un adult în joc pe post de mediator, el validează răspunsurile și provocările și acordă puncte pe baza cărora pionul avansează.

Despre Labirintul prieteniei, joc antibullying

Există două variante de joc, una pentru copii de 5-7 ani, alta pentru copii peste 7 ani. Structura e aceeași, diferă complexitatea provocărilor și a scenariilor la care copiii trebuie să răspundă pentru a avansa.

Labirintul prieteniei, joc anti-bullying

Jocul se bazează mult pe lucrul cu emoțiile, pentru că proasta lor gestionare este cea care duce la bullying (printre alte cauze). Cartonașele sunt de două feluri: provocări și scenarii.

Cartonașele cu provocări ajută copilul să lucreze cu cele mai puternice emoții.

Cele tip scenariu îl ajută pe copil să se pună în diferite situații, unele tensionate, altele complicate, și să caute soluții. În funcție de răspuns, primește de la meditor zero punte, unul sau două, și avansează numărul de căsuțe corespunzător (o căsuță pentru fiecare punct primit).

Iată câteva exemple de cartonașe și scenarii.

Labirintul prieteniei, joc anti-bullying

Îmi place mult jocul pentru că le arată copiilor că există mereu soluții la conflicte, soluții pe care le pot aplica și ei, iar asta le crește încrederea în sine!

Același gen de abordare se găsește și în jocul de comuncare asertivă, pe care musai trebuie să-l joc și cu soțul meu! Mai avem amândoi de lucru (el pare că se descurcă mai bine ca mine).

Un alt lucru care îmi place mult la aceste jocuri este că învață copilul să identifice situațiile în care e necesară intervenția unui adult, dar oferă și soluții pe care le poate aplica el singur! Și eu cred că doar adulții pot rezolva situațiile de bullying! Nu există victimă și agresor, ambii protagoniști sunt victime din cauza unor nevoi emoționale care nu sunt îndeplinite.

Despre Verde-n față, joc de comunicare asertivă

Și acesta e un joc de colaborare, jucătorii mută pe rând pionul dacă răspund corect la provocările de pe cartonașe.
Există mai multe tipuri de cartonașe, jucătorii le extrag în funcție de culoarea căsuței pe care se află.
Primele șase spații sunt asociate cartonașelor Exersează. Jucătorii exersează tipuri de replici asertive, pasive, agresive. Ne antrenăm întâi!

Adultul decide dacă jucătorul avansează (îi dă un punct) sau stă pe loc (mai are nevoie să exerseze).

Apoi trecem la joc!
Căsuțele portocalii te invită să extragi cartoane Șansă.

Restul căsuțelor vin la pachet cu câte-un cartonaș de joc (Ghici, Provocare sau Situație).

Curând vor fi disponibile și jocurile Misiunea Epsilon 8 și Nu mă judeca, frate. în care elementul de încredere e și mai pregnant: copiii învață în joc că o anumită caracteristică  poate fi avantaj sau dezavantaj, în funcție de cum reușesc să o folosească și că nu trebuie să își pună etichete sau să se dea bătuți doar pentru că opinia majoritară îi  dezavantajează.

cine a creat aceste jocuri?

EDUFUN Publishing își propune să contribuie la dezvoltarea unei societăți incluzive, sprijinind copiii cu vârsta între 5 și 16 ani din județele Cluj și Salaj din grupuri vulnerabile să dobândească abilitați de comunicare asertivă, non-violentă, empatică, să dezvolte și să promoveze o mentalitate deschisă (fară discriminări pe diverse criterii, atitudine incluzivă), să înțeleagă importanța protejării mediului și să deprindă obiceiuri corecte în acest domeniu, prin realizarea unor ateliere interactive, mediate de psihologi, pe baza jocurilor de societate dezvoltate de companie.

EduFun Publishing organizează și ateliere, le găsiți aici.

Aceasta e echipa de lucru pentru jocuri:

Alexandra Gross este formator cu specializare internațională în psihologia dezvoltării punând accent pe dezvoltarea socio-emoțională a copiilor. Ea traduce rezultatele celor mai recente studii din domeniu într-un limbaj de înțeles pentru părinți și educatori.

Hermina Popa este psiholog cu experiență în psihologia copiilor. E un om vesel și creativ, care știe să se joace cu cei mici pentru a elibera fricile, neîncredea și alți balauri care le dau de furcă.

Camelia Chioran este fondatoarea EduFun Publishing, mamă și om care dorește să contribuie. Mă fascinează copiii, puterea lor de a vedea lumea într-un fel proaspăt, tenacitatea cu care își urmăresc scopurile, creativitatea și umorul lor și, mai ales, infinita lor capacitate de a iubi și de a spera. Și îmi doresc, pentru copiii mei, dar și pentru ai voștri, ca maturitatea să nu însemne o ruptură de la acest univers de frumos, ci o consolidare a puterii binelui.

Toate jocurile se găsesc AICI, nu uitați de reducerea noastră pentru comunitate, 25% la orice joc cu codul PRINTESA toată luna octombrie.
Le recomand în primul rând în școli și afterschooluri, în cabinetele psihologilor pentru copii și ale consilierilor școlari. Dacă nu există bugete pentru ele, eu le-aș face cadou din partea părinților. Dincolo de jocul în sine, scenariile pot fi punct de plecare pentru multe discuții valoroase!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4267

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *