De văzut: documentarul Netflix despre Emanuela Orlandi, fata de la Vatican, dispărută acum 39 de ani

Foarte tare m-a tulburat Vatican Girl, documentarul de pe Netflix despre Emanuela Orlandi, fata de 15 ani care a dispărut în Roma în iunie 1983, după ora de muzică. Emanuela este singurul cetățean al Vaticanului care a dispărut vreodată.

Sunt patru episoade de o oră, iar ultimul este tulburător și extrem de frustrant. Am terminat de văzut serialul ieri și de atunci stau cu un ghem de spini în stomac.
Empatizez ușor cu familia ei, care nici acum nu știe ce s-a întâmplat cu ea.
Documentarul analizează, cu jurnaliști, specialiști, investigatori, avocați, procurori, polițiști, și cu familia Emanuelei, mai multe posibile scenarii.

Emanuela și familia ei locuiau în orașul-stat Vatican, familia ei se afla de șapte generații în slujba Papei. Zilnic mergea la școală afară din Vatican, în Roma.

Una dintre ipoteze este a răpit-o Mafia, ca să șantajeze Vaticanul să-i returneze sume mari de bani, alta că a răpit-o Rusia, ca s-o dea la schimb pentru cel care a tras în Papa Ioan Paul al doilea (ca să-l lichideze ei înainte de a vorbi). În ultimul episod apare și pista legată de un posibil abuz sexual.

Dar informația principală din acest ultim episod este… Nu vreau să dau spoilere, poate vreți să-l vedeți.

Vaticanul a refuzat să participe la filmări, nu a oferit niciun punct de vedere oficial.
Cazul Emanuelei rămâne un mister.

Am mai citit între timp materiale despre caz, au mai existat și alte presupuneri, turcul care a încercat să-l asasineze pe Papa a declarat presei că Emanuela e în viață și trăiește undeva în Europa, după ce s-a călugărit.

Părintele Gabriele Amorth, (85 de ani, Exorcist la Vatican, uau, sunt șocată că există această funcție în anul 2022) a declarat acum zece ani că Emanuela a fost răpită de un angajat al Poliției Vaticanului pentru a o folosi la petreceri sexuale. Tot el a mai spus și că fata a fost ucisă și că au fost implicați și reprezentanți ai unei ambasade străine.

De aproape 40 de ani, Vaticanul nu a participat la investigații și nu a colaborat cu poliția italiană pentru a încerca să o găsească. Au fost și încă mai sunt proteste pentru Emanuela Orlandi, Papa Benedict a primit și o petiție cu peste 100.000 de semnături care cerea investigarea cazului, dar Vaticanul nu a avut nicio reacție. Cu câteva săptămâni înainte a mai dispărut o fată de 17 ani, de data asta cetățeană italiană, nici despre ea nu se știe nimic nici în ziua de azi.

Mă umple de tristețe, furie și frică acest caz. Mă gândesc la ea, îmi amintesc de mine la 15 ani. Mă gândesc la părinții și frații ei, care încă mai speră să o regăsească. Groaznic.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

6 comentarii

  1. Mulțumesc de recomandare, o să caut serialul. Pe mine m-a impresionat ft tare un caz de dispariție al unei fetițe de 3 ani, Madeleine McCann, parcă tot pe Netflix l-am văzut, e coșmarul oricărui părinte, brrrr

  2. Doamne,am urmărit episoadele cu sufletul la gură. L am văzut într o zi,asa tare m a marcat!!?
    Nici nu știu ce sa zic,ce sa cred,atâtea incalciri și secrete, nu am pomenit.
    Părerea mea este ca Emanuela a devenit cumva amanta vreunui preot din Vatican și mafia s a folosit de acest fapt ca să o amenințe și să plece cu ei de buna voie.Cred ca,cumva Vaticanul au răscumpărat o de la mafie și au trimis o în Anglia .Din ce a povestit și prietena ei,eu asta am dedus.Sper ca adevărul v a ieși la suprafață, odată și odată.

  3. Am vizionat și eu seria, aveam senzația ca in ultimul episod se va dezvălui ceva crucial pentru caz, dar nu am găsit nimic de acest gen. Din câte am văzut eu, absolut toate dovezile, toate pistele pot fi atât extrem de reale cât și extrem de false. Orice document poate fi falsificat, orice mărturie poate fi o pura Invenție, din diverse motive ( de la interese ascunse pana la o nevoie puerila și patologica de atentie și publicitate). Practic, tot ce au in acest caz sunt speculații, presupuneri, totul e cu iz de Dan Brown, adevărat( înregistrări, mesaje anonime sub forma de ghicitoare, legate de diverse morminte și locuri ce aparțin bisericii, asta e Dan Brown curat). Mi se pare extrem de trist modul in care diverse persoane s-au jucat cu speranțele și emoțiile acestei familii, ducându-i pe piste false. Nu înțeleg de ce in ziua de astăzi, cu atât de multă tehnologie și mediatizare, nu se pot lua probe ADN din diverse locuri unde se presupune ca a fost, nu se pot examina albume foto, documente de spitalizare, documente de trecere a frontierei. Ma gândesc la cazul Elodia, din care atâtea persoane, televiziuni au făcut bani mulți, practic ani de zile au trăite doar pe spatele unei tragedii. Nu contest vreo implicare a bisericii sau Vaticanului, nici nu am cum sa fac asta, iar de-a lungul timpului biserica ( indiferent de cult) a fost implicată in mult prea multe scandaluri. Practic e o afacere mai dubioasa decât oricare alta, fiindcă totul se desfășoară sub un clopot de sticla divin, unde nu are acces orice muritor de rând. Dar ma gândesc dacă nu copila aceasta a avut un destin mai “banal”, in mâinile vreunul psihopat necunoscut. Iar faptul ca locuia in Vatican sa fi fost o coincidenta care a aprins scânteia la tot ce a urmat. Nu am văzut in documentar, de exemplu, sa fie căutate cadavre in zona, prin pădurile din apropiere, prin tomberoanele din Roma ( poate s-a întâmplat și asta), nu stiu daca au existat căutări ample la case abandonate, in zonele cu apa suficient de adânca cât sa arunci un cadavru. Nu stiu daca au fost interogați toți colegii de școala, toți angajații acelei scoli de muzica- in mod repetat, profesionist. Înțeleg ca fata mai făcea și lucuri fără stirea părinților, lucruri aparent inofensive, tipice unei adolescente, sigur avea micile secrete, iubiri, iluzii. Cazurile acestea sunt cele mai tulburătoare, cele mai greu de dus, e o tortura fără sfârșit pentru familie.

    • Ce vreau sa zic este ca unele “dovezi” apărute așa, din neant, prin cineva care știe pe cineva, sunt mult prea suspecte ca sa fie adevărate. Dacă fata era o persoana de așa o importanța pentru Vatican, nu avea nici măcar un nume de cod? Toată “Operațiunea” nu s-ar fi numit cumva astfel încât doar un număr limitat de persoane sa știe despre ce e vorba? Pana ai securitatea pe vremuri avea nume de cod si porecle pentru orice. Ma îndoiesc extrem de tare ca fata a trăit ani sub alt nume, că au ascuns orice urma a ei pe acest pământ, dar prin acte au prăpădit un document fix cu numele ei real ( nici măcar numele sub care o ascunseseră) și zeci de indicii despre ce i s-ar fi putut intâmpla, inclusiv un deznodământ. Acel act, dacă e autentic și nu un fals grosolan, exista cel mult pentru a duce ancheta pe piste false. Uneori adevarul e cel de sub nasul nostru. Deși pare nepotrivit, având in vedere ca in astfel de cazuri de obicei e implicată o persoana din familie sau un prieten apropiat, nu stiu cât de mult au fost anchetate rudele si apropiații, vecinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *