Ce fel de termostat au copiii?

Nu știu cum sunt copiii voștri, dar ai mei sunt sigur altă specie decât mine.

Nu le e frig, niciodată nu le e frig.
Când merg să-i iau de la școală, ceilalți copii ies pe ușă cu căciuli și geci pe ei, ai mei ies în bluze, cu foița de ploaie pe braț (asta dacă nu cumva o uită în cuierul școlii).

Nu le pasă de ploaie, de vânt, de îngheț.

Zilele astea sunt cam 3 grade dimineața, maximum 8 la prânz. Pleacă din casă în hanorac și comentează infinit dacă le zic să-și încheie fermoarul.

În casă, la 20 de grade în living, eu sunt cu maiou (întotdeauna maiou, se lipește de corp, ține cald la șale), bluză de corp și hanorac, pantalon lung, dublat, șosete groase și papuci cu blăniță, mă învârt de colo colo frecându-mi palmele, să mă mai încălzesc. La televizor stau cu pătura pe mine, la fel și la laptop.

Copiii sunt permanent în tricou și chiloți, cel mult pantaloni scurți, fără ciorapi, de papuci de casă nici să n- audă.

Ba se mai și vaită de cald! Deschid geamul, să se mai răcorească.

Caloriferele la ei în cameră stau închise tot anul.

Când mai facem puzzle sau ne întindem pe podea la un joc, se lipesc cu pielea aia despuiată de dușumeaua rece, mi se ridică părul pe mine doar când îi văd.

Dacă ies la joacă, tot în bluze. Vin roșii în obraji, reci ca gheața, dar nu vor să se îmbrace.

Nici nu le-am mai cumpărat geci anul ăsta. Pe cele de anul trecut le-au purtat de două ori toată iarna, acum le-au rămas mici și le-am donat.

Anul ăsta am decis să nu mai dau niciun ban până nu cer ei geci, merg să le cumpăr doar cu ei și apoi, dacă nu le poartă, am de gând să le cer să-mi ramburseze banii pe care i-am dat pe ele.

Îmi fac datoria zilnic, uneori și de trei ori pe zi, să le explic de ce e important să nu își țină corpul înfrigurat, le povestesc despre energia pe care o folosește corpul ca să se încălzească singur, despre imunitatea care scade când îți e frig, le arăt în jur oameni cu pufoaice, căciuli, fulare și mănuși, ei insistă că nu le e frig și asta e.

În același timp, îmi aduc aminte bine niște ierni din copilăria mea la Piatra Neamț, afară erau minus 20, îți înghețau mucii la propriu, iar eu aruncam în scară geaca groasă și ieșeam afară doar în bluza de lână, pentru că nu prea-mi era frig. Îmi amintesc bine și amigdalitele, febra 40, nenumăratele injecții cu penicilină și polidin, după care o luam de la capăt.

Uneori, când e groaznic de frig și plouă sau bate vreo urgie de vânt, mă impun cu un ton mai ridicat și își pun pe ei foița de ploaie, dar sunt destul de sigură că imediat ce dispar din raza mea vizuală, o aruncă cât colo.

Sunt curioasă dacă mai sunt și alți copii ca ai noștri.

Și sunt curioasă și care-i faza, totuși.
OK, se mișcă mai mult, bine, dar totuși, să nu simtă frig în bluză la 5 grade, hm.

Photo by Taryn Elliott: https://www.pexels.com/photo/photo-of-woman-carrying-child-3889806/

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

19 comentarii

  1. Si al meu odor de 11 ani pleaca la scoala cu geaca subtire, fara maieu, glezne goale. Zice ca nu ii e frig si sa ma calmez. Ok, o las in pace, dar sincer, imi e frica de consecinte in viitor: rinichi, ovare…adica astea nu se pun? Frigul nu le afecteaza, e mit?

  2. Ehee, dragii moșului, când eram tineri stăteam în casă la 25°C, uneori chiar 26° când se plângea soțul de frig ? Știm cu toții că bărbații sunt mai sensibili. Apoi s-a întâmplat copilul și s-a terminat ! ? 20° nenică și stă ca un pașă. Noi cu pături cu hanorace, cu furci și baionete, el doarme dezvelit, în pijamale doar de frumusețe.

  3. În Anglia mă întâlneam mereu în gară cu un biciclist, venea doar în colanți și bluză d-aia specială de ciclism și iarna, era cu părul ud, nu răcea niciodată.

  4. Hop și la noi! La noi in casă, soțul meu și fetița mea stau la 21 de grade relaxați, in tricou, pantaloni scurți, fără sosete sau altele, iar eu in blăniță, că mi-e frig. Stau cu gura pe cea mică să pună măcar ciorapi subțiri, dar nu am cu cine. M-am obișnuit cu ei, că au „termostatul” diferit și îi las să se calibreze împreună.?

  5. Wow, ce fain! Al meu e friguros, mai friguros ca mine chiar…da nu zice nimic. Daca pun mana pe el, uneori e sloi….il intreb daca i-e frig si-mi raspunde relaxat ca da, ii este. Da n-ar zice nimic singur, de parca il taxam pe cuvinte :). Sper sa se mai obisnuiasca si el cu frigul, ca unde stam noi e frig bine iarna, si dansul uneori refuza sa iasa afara la plimbare sau un parc….ca simte el ca e cam frigut pentru gustul lui. Nici nu stiu ce as putea face sa il obisnuiesc altfel, sau daca am ce sa fac.

  6. Da, Ioana. Exact așa. Sibiu, -4 grade azi dimineață, fiică-mea: tricou, bluză de trening și o geacă softshell de seri răcoroase de vară la munte, dacă mă întrebi pe mine. Și chiar nu îi e frig. încă mi-e greu să accept asta, dar I’m getting there. Ajută și că taică-so e la fel.

  7. Eu imi zic ca „sistemul lor de incalzire” e nou, fara pierderi si cu randament 100% sau de multe ori peste ?; pe cand? al nostru sistem e deja „uzat” de ani in care si noi am facut la fel si ne imbracam pentru a scapa de gura adultilor, cand acestia erau in zona.

  8. Eu sunt curioasa cum au ajuns asa? cam de la ce vârstă au început a „arunca” hainele? căci eu mereu am dilema dacă nu e prea gros sau prea subțire îmbrăcat

  9. Eu am doi unul super, super calduros, defapt calduroasa ca e fetita, umbla foarte subtire imbracata, si baiatul super friguros trebuie sa se imbrace cu un strat jn plus fata de noi ca sa ii fie bine. asta cum se explica? amandoi sunt nascuti vara.

  10. Copiii nu au probleme cu tiroida, pentru mine asta este explicatia. Iar intervalul acceptat de laboratoarele medicale pentru TSH este mult prea mare. La un TSH mai mare de 2,5 sunt infrigurata maxim, daca am 1 virgula ceva sunt ok.

  11. Cred ca si ei fac parte dintr-o alta specie: nu mai locuiesc de ani buni in Romania, vreo 9, iar tara de adoptie e renumita lentru vremea ploioasa si nu tocmai calda, dar ce sa vezi?! Geaca de iarna mi-am cumparat prin 2017 aprca ultima oara si am mai folosit-o vreun an, iar de atunci sta frumos pe umeras in sifonier.
    Zilele astea, ca si la voi, 2 – 3 grade dimineata, eu in tricou si un hanorac aruncat pe umeri sau maxim pus peste si defilez printre oamenii infofoliti cu geci, esarfe, caciuli, etc.
    Cred ca fiecare dintre noi avem un alt sistem de aclimatizare. Asta vara am facut baie in ocean, apa rece ce-i drept, dar tare mi-a placut senzatia. Restul familiei si-au udat gleznele cu apa si atat. Pozele noastre sunt foarte haioase: eu in costum de baie proaspat iesita din apa, ai mei toti cu caciuci, hanorace, geci, gluga trasa peste, etc.

  12. well…si noi avem discutii despre geci, dar am inteles ca e vorba si de estetic (e baiat si are 7 ani) si ca se incalzesc la joaca. Acu la 4 grade a iesit cu geaca de toamna de softshell,fara caciula ofc. Dar da, la 20-21 grade in casa cel mare e in pantaloni scurti si tricou, sotul e cu sosetele trase pana la chiloti aproape 🙂 si lipit ca un abtibild de calorifer (face Homeoffice), iar cel si mai mic cere si el ‘topeii ios’ (ciorapeii jos). eu sunt intre:) nu ma plang.
    Dar ce doream sa spun…e ca duminica e ora de inot si au fost 4 grade, dar ploua. Copii altora din tara asta ieseau cu capul gol si parul ud afara din clubul de inot…mvai, ma durea stomacul sa ii vad, mi-am inghiti vorbele de bunica ‘Pune ceva in cap, nu iesi in frig spalat pe cap’ :)..si totusi cel mare s-a dus frumos la uscator, s-a uscat binisor si a luat caciula la iesire….deci nu e chiar integrat, se vede ca e est european 🙂

  13. La noi adolescenti sunt toata iarna cu tricou prin casa dar vara isi pun hanoracul cel cool :))) si eu ma mai lut cu cel mic de 4 ani sa-s puna guaca dar stiti ce imi zice? „Mami, mie imi place frigul!” mon, poftim, cat timp nu se imbolnaveste il las in pace, ca asa se caleste 🙂

  14. Și ai mei la fel, dar și eu sunt tot așa. Spre disperarea co-părintelui care e mega friguros. Fiica mea cea mare a exasperat toate doamnele de la gradiniță și acum pe doamna învățătoare cu căldurile ei. Dar da, am renunțat de mult să cumpăr geci groase. ?

  15. Va recomand cartea Lifespan de care am auzit recent, nu am citit-o inca dar e pe lista. Autorul zice ca e bine sa mancam putin si sa stam mai la frig ca sa se declanseze producerea colesterolului bun sa ne prelungim viata. :))

  16. Citind toate comentariile, vad ca fiecare om simte temperatura exterioara in mod diferit. Printeso, zic ca doar trebuie sa acceptam ce ne zic copii si sa avem incredere in ei. Doar ca as intreba un medic sau pe cineva specialisat in acest domeniu care sunt consecintele pe termen lung. Exista ceva studii in acest domeniu?

  17. Ne naștem cu “grăsime brună” in jurul vaselor sanguine, grăsime care are un rol termo-regulator. Exista f multă cercetare in jurul acestei grăsimi brune și efectele ei benefice asupra metabolismului. Din păcate, cantitatea de grăsime brună scade cu trecerea anilor destul de repede ceea ce explica faptul ca in copilărie suportam mai ușor frigul. Voila ?

  18. Eu îmi amintesc că nu mi-a plăcut niciodată iarna, din cauza frigului. Sora mea se tăvălea în zăpadă până arăta ca o figurină de zahăr, iar eu nu mă urneam de pe sanie, unde stăteam învelită bine cu șapte pături și o blăniță. Copiii mei au fost de mici călduroși, dorm dezveliți, în chiloți și tricou, prin casă stau la fel, uneori nici tricou nu pun. Afară, se mai îmbracă cu geaca, dar niciodată la fel de gros ca mine. Căciulă poartă rar, fular aproape niciodată, maiouri nu au, nici pijamale, bluzele cu mânecă lungă și puloverele sunt rare, ținuta standard e tricou cu mânecă scurtă plus hanorac (mai subțire sau mai gros). Mă regăsesc în text: și eu sunt uneori adunată pe canapea, sub pătură, în timp ce ei stau întinși pe podea și se joacă, practic în pielea goală 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *