Am testat termostatul Smart Homplex NX1 (review, p)

Acesta este un review scris de soțul patroanei despre un termostat smart și mobil care se numește Homplex NX1 (link) și care poate fi o soluție foarte bună în caz că sunteți în căutare de termostat. Ce ne place mult e (pe lângă că-și face treaba și are un preț bun) că e produs în România, de o firmă românească!

În plus, avem preț special pe eMAG la el (aici) și patru ani garanție în loc de doi, doar pentru comunitatea noastră (detalii la final)!

la ce este bun un termostat Wireless (adică MOBIL)

A venit, a venit toaaaamna

Dă și tu pătura aia-ncoaaa

Că-n casă-i frig …

iar gazul e foarte scump.

Chiar nu e nevoie de rimă.

Mai întâi, vreau să precizez că atunci când spun „termostat wireless”, mă refer la un termostat care nu este fix, nu este legat cu fir la centrală, deci poți să îl muți în orice cameră.

Nu știu voi, dar când vine vorba de încălzirea uniformă și eficientă a locuinței, eu am avut întotdeauna o problemă. Mai precis, termostatul pentru centrală este montat în living, că acolo trăim. Livingul în general este o cameră mai mare decât dormitoarele, are geamuri mai multe, eventual și mai mulți pereți afară, motive pentru care se răcește mai repede decât dormitoarele și se încălzește mai greu.

Asta înseamnă că pentru a avea o temperatură confortabilă noaptea în dormitoare (nici prea cald, dar nici prea frig), trebuie să mai închid robinetele de la calorifere. Ceea ce n-ar fi o problemă, am făcut asta o vreme, doar că ajunsesem să le ajustez foarte des, ceea ce e deranjant.

Am avut problema asta în România, o avem și în Olanda, dar aici este și mai acută deoarece casa în care stăm e mai prost izolată decât apartamentul din București, așa că de când suntem aici caloriferele din dormitoare sunt pur și simplu închise, pentru că nu am chef să umblu la ele în fiecare seară. Preferăm să fie un pic mai răcoare noaptea (18-19 grade) decât să nu putem dormi din cauză că e prea cald.

O să râdeți, dar chiar în timp ce scriam acest articol a trebuit să îi explic mamei soacre, care e în vizită zilele astea, că motivul pentru care în pod este mai rece nu este acela că nu funcționează caloriferul, ci că podul e prost izolat și de aceea se răcește mai repede decât restul casei, și că pentru a avea 20-21 de grade în pod ar trebui să pun in living 21-22 de grade, ceea ce pentru noi ar fi prea cald, că acum ne-am obișnuit la 20 de grade.

Se poate spune că problema descrisă mai sus nu e așa serioasă… sau mai bine zis nu era, până anul acesta când prețul gazului ne dă tuturor fiori.

De fapt, când avem termostatul în living, noi practic încălzim noaptea livingul doar pentru a încălzi dormitoarele. Iar asta este o risipă de gaz, deoarece livingul e mai mare și se răcește mai ușor, deci consumăm mai mult gaz pentru a menține o temperatură constantă în living decât ar fi nevoie pentru dormitoare, unde stăm noi noaptea.

Soluția este să comanzi centrala direct pe baza temperaturii din dormitor, nu să încerci să menții o temperatură confortabilă în dormitor comandând centrala pe baza temperaturii din living. Noaptea nu am nevoie să fie temperatură constantă sau confortabilă în living, că nu stau acolo. Temperatura în living poate să varieze între 17 și 19 fără probleme, pe mine mă interesează să am constant 20 de grade în dormitor. Doar că nu am cum să fac asta pentru că am termostat cu fir care este montat în living.

Un termostat mobil economisește energie. Pur și simplu îl muți în camera în care stai și el comandă centrala în funcție de temperatura din acea cameră, nu din alta.

prezentare generală homplex nx1

Homplex este un producător român de soluții destinate amplificării confortului și siguranței în mediul rezidențial și industrial. Gama lor de produse include, printre multe altele, termostate și detectoare de gaz, adică ce vreau să transmit e că acesta nu este nici primul lor termostat, nici primul lor termostat smart – au experiență în domeniu.

Am testat mai bine de o lună termostatul Homplex NX1, care este în imaginea de mai jos.

Este un termostat rotund, iar temperatura poate fi reglată cu ajutorul rotiței de pe margini. Tot cu ea modificați setările, după ce intrați în modul configurare (pe care nu cred că o să-l folosiți, pentru că toate setările pot fi făcute și din aplicație, ceea ce e mai simplu).

Este un termostat wireless, în sensul că poate fi mutat dintr-un loc în altul, dar este wireless și în sensul că este smart, adică se conectează la internet și poate fi controlat prin aplicație, oriunde te-ai afla.

Iată un scurt video cu unboxing. În cutie găsim termostatul cu suportul lui, receptorul (căruia eu îi mai spun și bază, adică partea care se conectează la 220V și la centrală), manuale, baterii, dibluri și bandă dublu adezivă, precum și fire de conectare la rețea și la centrală. Ba în pachet este chiar și o mică șurubelnită pentru a desface șuruburile de pe bază, ceea ce mi-a plăcut foarte mult, pentru că în felul acesta nu mai ai nevoie de nimic pentru a instala termostatul. Rar găsești toate aceste lucruri în pachet.

configurareA inițială și utilizare

Întotdeauna am o strângere de inimă când setez prima dată termostate, pentru că termostatele sunt de obicei complicate. Însă în cazul Homplex NX1 totul a mers fără probleme, din prima și rapid. De mare ajutor a fost manualul, care trebuie să spun că este deosebit de clar și de concis. Și este în limba română desigur, fiind un produs românesc.

Instalarea începe cu montarea bateriilor în termostat și montarea lui pe soclu. Apoi trebuie legate firele la receptor, adică firul pentru priză și pentru centrală. Nimic complicat până aici, folosiți mica șurubelniță din cutie :-). Conectarea la centrală este de asemenea foarte simplă, pur și simplu conectați baza la cele 2 fire de la centrală, la fel cum se conecteaza un termostat cu fir. Baza trebuie alimentată la priză, deci probabil veți monta baza chiar lângă centrală.

Apoi instalăm aplicația, pentru a putea conecta termostatul la internet. Băgăm receptorul în priză, îl punem în modul conectare conform instrucțiunilor din manual, ne conectăm la rețeaua wireless creată de receptor pentru a putea introduce numele și parola rețelei wireless a casei, next, next și suntem online. Totul a durat câteva minute. Nu a fost nevoie să opresc temporar rețeaua pe 5GHz făcută de routerul meu, cum e nevoie la alte device-uri. Simplu, rapid și frumos.

Prima impresie este bună, termostatul se manevrează ușor, display-ul este bun (chiar dacă unghiul optim de vizionare nu este foarte larg) iar informațiile afișate sunt clare.

Informațiile care sunt afișate pe display sunt exact cele care trebuie, nici mai mult nici mai puțin. Este vorba despre temperatura și umiditatea din cameră, temperatura setată, modul în care se află termostatul (program, manual, plecat, zi sau noapte), starea bateriei și a conexiunii cu baza, ora și dacă ecranul este blocat sau nu.

Pentru a porni ecranul termostatului, trebuie apăsat oriunde pe ecran. O apăsare mai lungă permite accesarea meniului, una și mai lungă blochează ecranul, ceea ce este folositor pentru casele în care există copii mici care ar putea să umble la termostat. Blocarea și deblocarea pot fi făcute și din aplicație.

Cum se operează termostatul vedeți în clipul de mai jos.

Timpul până când informația este transmisă de la termostat la receptor și internet este 5-6 secunde, după cum se vede în clip, ceea ce este obișnuit pentru acest tip de aparat și oricum, nu are nici o relevanță pentru că nu este nevoie de un răspuns instantaneu.

Termostatul comunică cu baza prin radio. De obicei la astfel de termostate este necesar la început ca cele două să fie împerecheate, trebuie apăsat pe nu știu ce butoane într-o anumită ordine șamd. Nu a fost cazul la Homplex NX1, baza a găsit termostatul din prima, fără să fac eu nimic, ceea ce a fost foarte bine.

Timp de o lună, termostatul nostru a stat la parter, iar baza a stat două etaje mai sus, pentru că acolo este centrala. Mai există și două uși închise pe traseu. Am făcut acest lucru pentru a testa stabilitatea conexiunii și sunt bucuros să raportez că nu am avut niciodată vreo pierdere a conexiunii dintre termostat și bază, ceea ce este poate cel mai important lucru la acest tip de termostat, pentru că dacă nu-ți pornește centrala din cauza asta sau, mai grav, nu se oprește centrala pentru că s-a pierdut legătura cu baza, atunci practic termostatul e inutil.

În plus, am observat că chiar și dacă baza nu mai are conexiune la internet, legătura dintre ea și termostat este în continuare menținută, deci tot ansamblul continuă să funcționeze cum trebuie.

aplicația

Pentru a folosi acest termostat, este nevoie să instalați aplicația Homplex Smart Living (Android, iOS). Conform informațiilor de la producător, aplicația este gândită să fie un ecosistem ce va include în perioada următoare nu doar acest termostat, ci și alte dispozitive smart, cum ar fi detectoare de gaz smart, sisteme smart pentru încălzirea în pardoseala și altele. Sunt foarte curios să văd și aceste produse, eu de exemplu aștept de mult un detector de gaz smart.

Aplicația este poate una din cele mai bune văzute de mine la un dispozitiv smart, pentru că este simplă, este clară și intuitivă. Nu pot să accentuez suficient cât de rare sunt aplicațiile clare și intuitive pentru dispozitive smart, mai ales termostate, pentru că termostatele în general sunt complicat de utilizat și de programat.

Am mai scris eu despre asta în trecut: la termostatul pe care l-am avut nu reușeam să ma descurc sa-l programez fără manual, deși l-am avut mulți ani. Capetele termostatice pentru calorifer pe care le-am avut în România erau practic imposibil de programat chiar și cu manualul în față, motiv pentru care le-am ținut tot timpul pe mod manual și temperatura fixă. Din fericire, nu este cazul la Homplex NX1, este foarte ușor de utilizat și programat.

În primul ecran avem posibilitatea de a modifica temperatura, avem informații despre temperatura și umiditatea curente și starea conexiuneii. Excelent, de altceva nu mai am nevoie în cea mai mare parte a timpului.

Pagina de întâmpinare

În ecranul al doilea se poate controla temperatura, se poate bloca termostatul, se pot alege modurile de funcționare și se pot accesa setările.

Pagina a doua

Setările numite „Confort” permit setarea temperaturii pentru modul „Zi”, modul „Noapte” și modul „Plecat” și se poate seta histerezis și corecția pentru temperatura, dacă este cazul.

Pagina pentru setări

În caz că nu știați, histerezis-ul spune termostatului la ce diferență față de temperatura setată să pornească și să oprească centrala. În general eu cred că un histerezis de 0.3 grade este optim – asta înseamna că dacă am setat temperatura la 20 de grade, centrala va porni la 19.7 și se va opri la 20.3. Un histerezis prea mic face ca centrala să pornească și să se oprească mai des, însă unul prea mare nu prea mai menține temperatura constantă. La încălzirea în pardoseală histerezis-ul trebuie să fie mai mic. Ce e important de spus e că opțiunea de a modifica histerezis-ul nu o veți găsi pe multe termostate, majoritatea o au presetată. De asemenea, foarte multe o au presetată la 0.5 grade, ceea ce după mine este prea mult. Avantaj Homplex NX1.

Corecția pentru temperatura este folosită atunci când vreți ca termostatul să arate exact cât arată un termometru pe care îl considerați de referință. Eu de exemplu am o stație meteo pe care o consider de referință. Nu a fost nevoie să folosesc corecția de temperatură pentru că Homplex NX1 a arătat la fel ca stația mea, dar se poate dacă e nevoie. De exemplu, termostatul vechi pe care îl aveam arăta mai puțin decât în realitate, deci ca să am 22 de grade în cameră trebuia să îl setez pe 21. Și de aici tot felul de discuții cu nevasta, că e frig pentru că am pus pe 21 de grade. Acum de când suntem în Olanda nu mai e cazul, stăm la 20 de grade și răbdăm 🙂 Nici aceasta nu este o funcție pe care să o vedeți pe multe termostate.

Cea de a treia parte a aplicației care trebuie menționată este programarea. Este intuitivă și se poate programa fiecare zi în parte. Singurul neajuns, după mine, e că e prea mult de lucru, trebuie modificat fiecare interval din fiecare zi. O funcție de copiere a programului unei zile ar ajuta mult. Din fericire, producătorul mi-a spus că așa ceva este în plan și că va fi implementată în prima parte a anului 2023. Așa e când produsul este românesc, poți discuta direct cu producătorul!

Pagina de programare

ce mi-a plăcut

Avem aici un termostat care are o combinație de funcții care nu se găsesc pe multe termostate. În special mi-au plăcut următoarele:

  • Faptul că este fără fir, bineînțeles.
  • Afișează atât temperatura cât și umiditatea din cameră. Mai ales pentru părinți, poate fi de folos să știe cât e umiditatea.
  • Ușurința în operare și setarea inițială fără probleme.
  • Conexiunea foarte stabilă între termostat și receptor.
  • Aplicatia este intuitivă, rapidă și ușor de folosit.
  • Display-ul are cantitatea potrivită de informații.
  • Toate setările sunt disponibile în aplicație, nu e nevoie de umblat în meniurile termostatului/ bazei, dar pentru cine vrea, se poate și prin meniuri.
  • Histerezis poate fi modificat iar temperatura camerei poate fi corectată.
  • Se poate vedea pe baza daca sistemul este activ sau nu (culoarea alba a ledului) si se poate porni centrala de la baza. Baza spune de asemenea dacă totul este ok sau nu (ledul are diferite culori în funcție de stare, verde înseamnă că totul este ok).
  • Cutia include toate accesoriile necesare pentru montaj (mai puțin o mașină de găurit, of course :-))
  • Termostatul va primi în viitor actualizări de firmware, deci funcțiile lui se vor îmbunătăți în timp. De altfel, producătorul ne-a comunicat că este deschis la feedback-ul primit de la utilizatori pentru îmbunătățirea aplicației.
  • Termostatul poate fi partajat cu alti utilizatori prin aplicație, deci toți membrii familiei îl pot controla.
  • Există suport în limba română pentru aceste produse, cei de la Homplex pot fi contactați prin telefon la 0374.49.49.49 sau prim email la service@homplex.ro.
  • Termostatul are un raport funcții / preț foarte bun (599 de lei), este „good value for money” cum se zice.
  • E frumos, îl poți așeza în bibliotecă fără să te temi că de judecă vreun musafir că n-ai bun gust.

bine de știut

  • Ecranul nu este de tip „always on”, e nevoie să apăsați pe el ca să vedeți informațiile. Motivul principal este că un ecran care stă aprins tot timpul consumă multă baterie, așa că dacă vrei termostat fără fir, cred că e un compromis acceptabil. În schimb, ecranul este vizibil și noaptea.
  • În ziua de astăzi, toată lumea se așteaptă ca orice display să fie touch-screen iar la acest termostat nu este. Nici nu are motive să fie touch screen, eu scriu asta aici ca să știți că trebuie să apăsați pe ecran ca să activați termostatul, nu este suficient să atingeți ecranul. Cel mai ușor este să apăsați în partea de jos a ecranului.
  • La momentul la care scriu (noiembrie 2022) încă nu există integrare cu Google Assistant și Alexa, dar producătorul spune că se lucrează la ea și că termostatul va primi un update la finalul lui 2022. Comanda vocală este nice to have, după mine, am avut așa ceva la alt termostat dar nu am mai folosit-o după prima săptămână. Oricum, în ultimii ani Google s-a prostit în așa hal, încât eu nici nu aș mai investi efort în integrarea cu el. Îi spui să crească temperatura și el probabil va stinge o lumină.
  • Termostatul este disponibil în 3 culori: negru, alb (aici) și gri (acesta), deci aveți de ales.

lucruri de îmbunătățit

Înainte de a scrie despre ele, vreau să spun că producătorul a luat în seamă feedback-ul meu și a spus că majoritatea lucrurilor de mai jos vor fi implementate în prima parte a anului 2023.

  • Modurile „Zi” și „Noapte” nu sunt programabile, e nevoie să fie selectate manual, ceea ce înseamnă că dacă vrei să le folosești, trebuie să schimbi modul termostatului de 2 ori pe zi. Eu aș prefera ca aceste moduri să intre automat, fără intervenție manuală. Poate părea un moft, pentru că de exemplu aici în Olanda casa avea un termostat atât de rudimentar încât nu puteai decât să modifici manual temperatura. Adică, m-am bucurat că nu a fost nevoie să bag centrala în priză cand vreau căldură :-). Olandezii sunt mai austeri, dar mie îmi place ca totul să fie cât mai automat.
  • De mare ajutor ar fi o funcție de copiere a programului unei zile pentru alte zile, am scris deja mai sus.
  • Ar fi bine să existe un mod „Vacanță”, adică sa poți seta o temperatură (mai mică) pentru un anumit număr de zile. În acest fel, când revii din concediu casa e caldă fără să mai fie nevoie să setezi tu din aplicație. Nu de alta, dar probabil vei uita să faci asta.
  • Dacă termostatul este în modul „Program” și temperatura este modificată, termostatul trece automat în modul „Manual” și așa rămâne dacă nu mai intervenim. După părerea mea, ar fi bine ca temperatura manuală să rămână valabilă doar până la următoarea perioadă din program.

concluzii

Mie mi-a plăcut acest termostat și cred că este o alternativă foarte bună dacă sunteți în căutarea unui termostat. Termostate fără fir există de mult timp, dar nu sunt sunt smart. Termostate smart există, dar cele mai multe nu sunt fără fir, sunt fixe sau scumpe. Sau dacă nu sunt fixe, atunci trebuie alimentate la priză, ceea ce înseamnă că atunci când îl muți în altă cameră trebuie să muți și firul.

După părerea mea, Homplex NX1 are un amestec potrivit de funcții la un preț bun. În prezent poate fi cumpărat la prețuri în jur de 600-700 de lei (acum e 599 de lei pe eMAG pentru noi, aici). Îl găsiți în magazine fizice, dar și online, de exemplu la Dedeman sau eMag, sau la firme care oferă servicii de instalații termice.

Dacă doriți garanția extinsă de 4 ani, 2 ani în plus față de cei oferiți standard, trebuie să trimiteți pe adresa garantie@homplex.ro un e-mail cu numele vostru, prenumele și ID-ul receiverului (e unic).

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

9 comentarii

  1. Cum pe toti ne-a lovit scumpirea gazelor/energiei electrice incercam sa facem economie dar sa ramanem in acelasi comfort fara sa ne intoarcem in epoca lui Ceausescu, asa ca sotia entuziasmata imi trimite acest articol. Dupa ce sar peste teoria „chibritului” constat ca este un simplu termostat care are un design placut si functia de a comunica printr-o aplicatie cu telefonul smart in care iti spune temp in camera si la cat este programat sa porneasca centrala. Toate aceste lucruri la un pret de @600lei. Daca poti renunta la partea futurista de a avea pe telefon posibilitatea de a vedea temp din camera si cand sa porneasca centrala, poti avea aceeasi eficienta la un pret de @230lei. Terminam cu partea de costuri si de plasare produse si trecem la adevarata solutie de a face economie pe fiecare camera la costuri cat mai reduse de implementare:
    1. un termostat wifi, cel de 230lei, pe care il instalam in camera (cea mai friguroasa de obicei – acesta camera este pozitionata spre nord) si pe care setam temperatura dorita.
    2.montam pe fiecare calorifer cate un robinet termostat (cu exceptia caloriferului unde este montat termostatul wifi) pe care il reglam idependent in functie de temperatura pe care dorim sa o facem in camera/zona unde este instalat caloriferul.
    3.agentul termic produs de centrala trebuie reglat intre 52-55grade pentru a obtine eficienta maxima a centralei prin condensare.
    cum produce acest sistem economie? Este simplu. Termostatul wifi comanda centrala care incepe sa produca agentul termic repartizat catre toate caloriferele si in functie de cum ai reglat temperatura pe robinetul termostat acesta inchide livrarea agentului termic catre acel calorifer si asa scade cantitatea agentului termic pe care trebuie sa il incalzeasca si sa il recircule prin instalatie centrala termica. Prin acest efect de reducere se scurteaza timpul de functionare a centralei si agentul termic este directionat cate caloriferele unde este nevoie de incalzire.

    solutia este testata de 2 ani de zile inainte de criza si pot spune ca aduce o reducere de @35% la factura.sper ca am explicat pe intelesul tuturor cum functioneaza sistemul.

    • 1. care e problema cu plasare produse anuntata? vezi Review, P in titlul articolului
      2. tu ai o solutie care functioneaza pt tine, ok, se pare ca sotia ta cauta alte solutii
      3. nu poti sa pui robinet termostat pe toate caloriferele sau la incalzierea prin pardoseala
      4. Cat costa robinetul termostat si montajul la toate calorifele din casa (sa zicem apartament obisnuit cu 3 camere, bucatarie, hol, 1 sau 2 bai?
      Mi se pare ca vrei sa ii transmiti ceva sotiei si ai ales sa faci asta intr-un comment pe care crezi ca il va citi.

    • @Naphosim – cat costa mai precis montarea pe fiecare calorifer a unui cap termostatic, mai ales daca nu ai robinetul care trebuie la calorifer?
      pai iti spun eu, ca am facut asta acum 4 ani si m-a costat 400 de lei per calorifer (100 de lei montajul unui robinet care accepta cap termostatic si 300 de lei capul termostatic, ca am vrut capete termostate de la Honneywell, care oricum au fost niste prostii)

      hai sa zicem ca iei cel mai ieftin cap termostat, care e vreo 100-150 de lei, si tot te ajunge la 250 de lei per calorifer, asta daca nu luam in considerare inflatia, deci probabil pretul real va fi spre 300 de lei per calorifer.

      deci pentru toate caloriferele din dormitoare vei plati deja cel putin la fel dar probabil mai mult pe capete termostatice decat pe acest termostat de care vorbesc eu, in functie de cate calorifere ai in dormitoare; si se mai adauga si costul de 230 de lei al termostatului fix de care spui.

      partea interesanta este insa ca nu ai facut mare lucru pentru economie si confort:
      – ai reusit sa nu incalzesti prea tare dormitoarele, dar asta puteai face inchizand pur si simplu caloriferul partial
      – tot trebuie sa incalzesti livingul nopaptea ca sa incalzesti dormitoarele, deci consumi gaz aiurea
      – capetele termostatice pot opri caldura, dar nu o pot porni, deci tot poate fi prea frig in dormitoare si deci trebuie sa tot ajustezi temperatura setata noaptea la termostatul fix; si apoi se schimba vremea si iar trebuie sa umbli la termostat

      E bine ca functioneaza pt tine, dar termostatul mobil e o solutie mai buna. Mai buna, mai simpla si evident mai ieftina.

      PS Termostatul fix nu se instaleaza pur si simplu in camera cea mai friguroasa. Se instaleaza in camera cea mai friguroasa in care petreci timp ziua.
      De obicei aceasta este livingul, am explicat la inceputul articolului de ce. In plus, in living ai mai multe calorifere, deci te costa mai mult sa pui capete termostatice la toate, asa ca e mai ieftin sa pui termostatul fix acolo, ca in camera in care ai termostat nu se pun robinete termostatice la calorifere

    • Buna. Din punctul de vedere al centralei, termostatul nu face decat sa inchida si sa deschida un contact, deci poti sa inchizi acest contact prin orice metoda, chiar si cu mana, iar centralei nu ii pasa.

      Chiar si centralele foarte noi care suporta protocolul opentherm functioneaza cu termostatele clasice on/off cum este Homplex.

      Deci doar tb sa inlocuiesti termostatul existent.

      In foarte putine cazuri, la centralele foarte noi, si numai daca ai deja un termostat opentherm, e posibil sa fie nevoie sa legi termostatul Homeplex la alte borne decat este legat cel din prezent. Dar sansele sa ai asa ceva sunt f mici.

      Daca imi dai link cu termostatul pe care il ai acum pot sa iti spun sigur.

  2. hey!!!
    Înainte de toate, felicitări! Nu va supărați ca își dau toți cu părerea. Așa s-a inteles in țara noastră, in ultimii 30 ani. 🙂
    In contextul lansării Matter, credeți ca va fi compatibil? Dacă nu, dacă veti merge un nivel mai jos, de ce doar Google și Amazon, nu și Apple?

    • Buna seara,

      Multumim pentru apreciere si sustinere in primul rand.

      Cu siguranta vom face pasi pentru a-l integra si cu Matter. E drept, abia s-a lansat si sunt mai multe etape, dar cu siguranta ne dorim sa fim up to date. ?

      Stim si noi ca trebuie sa fim competitivi pe o piata cu multi jucatori de talie mondiala.
      Ca urmare, vom face pasi si in aceasta directie in perioada urmatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *