13 motive pentru care să-i oferi copilului tău un puzzle în loc de ecran

Când eram însărcinată cu Sofia, acum mai bine de 11 ani, și locuiam în mansarda din Cotroceni, îmi petreceam multe ore din noapte căutând câte-o piesă de dimensiunea buricului degetului meu arătător. Încercam să fac un tablou de Van Gogh și Doamne, toate piesele îmi păreau identince. Aveam reflux și insomnii, iar puzzle-ul reușea să mă adoarmă. Asta dacă nu cumva mă enerva de-mi venea să arunc masa cu puzzle cu tot direct pe geamul mansardei. Am renunțat după vreo două luni, în care am reușit să fac doar marginile.

Apoi s-au născut copiii, au crescut și am făcut sute de puzzle-uri cu ei, de la cele din lemn cu două piese la cele complicate, cu 300 sau 500 de piese, cot la cot cu copiii, întinși toți pe burtă direct pe parchet. În continuare e una dintre activitățile mele preferate, cu condiția să nu fie nici prea ușor, nici prea greu.

Dacă e prea ușor, e plictisitor și simt că-mi irosesc timpul, dacă e prea greu, devine frustrant, copleșitor, mă gândesc că am destule greutăți în viața mea și-l dau încolo, ei, puzzle îmi trebuie mie, lasă că e viața destul puzzle

Ce am observat în ultima vreme e că, de când cu jocurile online și tabletele, copiii nu mai vor să facă puzzle! Și e păcat, pentru că un puzzle potrivit vârstei lor, pe o temă care îi atrage, poate fi amuzant și aduce cu sine multe, multe beneficii! Cum așa, sunt doarniște piese care se potrivesc unele lângă altele, ce beneficii pot aduce ele în dezvoltarea unui copil?

Nu renunțați să le oferiți această activitate, vă încurajez să faceți puzzle împreună! Pentru că face foarte mult bine copiilor, nouă, dar și relației noastre! Am compilat din studii și articole zece motive pentru care un puzzle este benefic, le-am listat mai jos. La final am pus și câteva idei de puzzle-uri create tocmai în ideea unei activități educative, dar și distractive.

1. Puzzle-ul antrenează coordonarea minte-mână-ochi

Puzzle-ul este una dintre cele mai eficiente metode de a ajuta copiii să-și îmbunătățească viteza de decizie și de reacție în activități care presupun motricitate fină, pentru că își imaginează cum trebuie să arate puzzle la final, iar ochii, mintea și mâinile lui lucrează împreună pentru atingerea acestui țel. Dezvoltarea acestei competențe, coordonarea minte-mână-ochi, necesită multă practică. Dacă vor face puzzle de mici, sunt șanse mari să le fie mai ușor mai târziu la școală când vor învăța scrisul, de exemplu.

2. Sporește toleranța la frustrare

Când faci puzzle, de multe ori nu-ți iese. Nu se potrivește piesa unde trebuie, nu e locul bun sau nu e poziția bună, trebuie să cauți altă piesă sau să o rotești pe asta, nu o să găsești ce cauți din prima, iar când în sfârșit găsești, nu se potrivește.
La un puzzle faci asta de zeci de ori la rând! Așa se antrenează toleranța la frustrare! Cu pași mici și repetați.

Puzzle-ul e una dintre cele mai bune activități de antrenare a răbdării. Rămâneți lângă copil, încurajați-l să nu abandoneze. Când va reuși să-l temine, satisfacția va fi pe măsură!

3. Antrenează puterea de concentrare

Când fac un puzzle, copiii trebuie să analizeze bine imaginea finală, de sus în jos, de la stânga la dreapta, apoi trebuie să privească atent fiecare piesă. A finaliza un puzzle poate dura de la câteva secunde la minute bune, cu multă concentrare. De aceea e bine să oferim copiilor puzzle-uri de mici, să se învețe cu această activitate treptat. Nu îi oferi direct un puzzle de 500 de piese, sunt șanse mici să aibă răbdare din prima. Dar dacă învață de mic câtă bucurie îi aduce finalizarea unui puzzle și procesul în sine, va fi motivat să nu renunțe când primește un puzzle un pic mai greu.

Puzzle cu surprize și fapte bune

4. Permite timp de calitate în familie, părinte-copil sau frate-soră

Când stăm la ecrane, suntem fiecare singur cu sine, dar când facem un puzzle împreună, vorbim, râdem, cooperăm, ne încurajăm să nu renunțăm!

5. Îmbunătățește abilitățile motorii

Copiii învață, mai întâi cu piese mai mari, apoi cu unele tot mai mici, să selecteze, să apuce, să țină între degete, să rotească, să așeze piesa la locul ei, să o scoată, dacă nu e pusă bine, să o așeze unde trebuie.

6. Încurajează indepența copilului și îi stimulează încrederea în sine

Când lucrează singur, găsește soluții, se corectează pe parcurs, iar la final, are un lucru creat din bucăți doar de el!

Încercați să lăudați efortul de a rămâne concentrat până la final și nu neapărat produsul final.

7. Îmbunătățește abilitățile cognitive și de memorie ale copilului

Pentru a finaliza un puzzle, copiii trebuie să țină minte culori, forme și poziții, iar asta le antrenează memoria pe termen scurt.

8. Puzzle-ul stimulează gândirea abstractă

Copil vede spațiul gol dintre alte piese și trebuie să-și imagineze cum arată piesa care se potrivește acolo, apoi o caută în grămada de piese rămase.

9. Încurajează dialogul și cooperarea

Dacă faceți puzzle împreună, puteți folosi activitatea ca pe un prilej de a exersa bunele maniere: Îmi dai piesa aceea, te rog? Mulțumesc.

10. Încurajează găsirea de soluții și auto-corectarea

Pentru a finaliza un puzzle potrivit nivelului tău e nevoie de răbdare, de creativitate și de gândire critică. Care e strategia ta? Începi cu marginile sau cu desenul central? Organizezi piesele pe culori sau pe obiectele pe care le compun?

11. Sporește cunoștințele despre un domeniu

Există puzzles mai ușoare sau mai grele cu litere, cifre, animale, hărți, cu ajutorul lor, în joc, copiii fixează informații importante!

12. Puzzle-ul te face fericit!
Studiile arată că de fiecare dată când reușești să pui o piesă corect, creierul eliberează o cantitate de dopamină, care ne face să ne simțim bine!

13. Puzzle-urile mențin creierul antrenat

Există deja multe studii care arată că seniorii care fac puzzle-uri au șanse mai mari să amâne instalarea demenței.

În plus, puzzle-urile sporesc capacitatea creierul de a face conexiuni între medii și mesaje. La asta m-am gândit când am creat puzzle-urile după cărțile scrise de mine. Împreună cu Educlass și Editura Univers am creat trei puzzle-uri pe teme diferite și cu personaje diferite, pentru mai multe categorii de vârste.

Merg și dacă aveți deja cărțile, și dacă nu le aveți.

Sunt trei și sunt toate reduse acum pe Educlass. Pachetul cu toate este redus la 99 de lei. Le vedeți pe toate aici. Aveți și variante de pachete carte + puzzle. Să citiți cartea și apoi să faceți puzzle-ul ajută la consolidarea ideilor din carte.

Avem, așadar, un puzzle cu 60 de piese, potrivit pentru copii de 3-5 ani, cu Evi și Purcelus, despre ce facem în situații complicate, de exemplu când ne abordează un străin sau când cineva vrea să ne îmbrățișeze, dar noi nu vrem (îl găsiți aici, redus 30%).

Cu aceleași personaje avem un puzzle special pentru fapte bune, potrivit peste 5 ani. Copiii sunt invitați să facă puzzleul de 100 de piese, apoi să îndeplinească cinci misiuni de fapte bune, după care primesc cele cinci piese surpriză pentru a finaliza puzzle-ul!
Puteți discuta despre cele 14 fapte frumoase din desene, puteți căuta și altele, pentru a porni avalanșa de fapte bune! Îl vedeți aici, redus și el 30%.

Și al treilea e cel mai amuzant, un puzzle plin de ciudatenii după cartea Mami și tati se poartă ciudat. Acesta are 100 de piese și e ideal pentru copii de 4-7 ani.

Puzzle Mami și Tati se poartă ciudat

Acest puzzle plin de culoare și de scene surprinzatoare îi va provoca pe copii să se orienteze în spațiu, dar îi va și amuza. Sunt multe detalii surprinzătoare în imgini, multe obiecte care au propriile lor povești în puzzle. Părinții pot participa și ei la rezolvarea puzzle-ului, care le va oferi idei de joacă alături de copii.

Pe Educlass găsiți și puzzle-uri pentru copii micuți, de lemn, cu 2-3 piese, și puzzle-uri cu litere și cifre, dar și puzzle-uri complexe, cum sunt cele cu harta lumii sau cel despre cosmos, sunt complexe și foarte faine! Aici sunt toate. Tot ce nu e deja redus puteți lua cu reducere de 10% cu codul nostru 2023EDU10, valabil până la 18 martie.

Sper să vă fie de folos!

Photo by Ksenia Chernaya: https://www.pexels.com/photo/girl-in-yellow-dress-puzzling-8535603/

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4237

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *