Atenție la țepele pe net cu Bitcoin! Puteți pierde zeci de mii de euro în câteva zile

Scriu despre asta pentru că în fiecare zi din săptămâna asta am primit pe Insta și pe fb mesaje private de la cititoare care îmi povestesc cum tocmai au câștigat în 5 minute 10.000 de euro, de parcă eu m-am născut ieri. Sunt persoane cu care am mai avut conversații în trecut, deci nu sunt boți. E posibil să fie un virus, nu exclud, dar mesajele nu sunt identice, vedeți și voi.

Iată două dintre ele, primite ieri și alaltăieri.

Am mai primit între timp mesaje despre cazuri de înșelăciune, pun unul (anonim) la final.

Înainte primeam un mesaj de genul ăsta pe lună. Acum s-au îndesit. Am primit și emailuri, ba chiar și mesaje pe whatsap, plus trei apeluri în februarie și martie.

Ce înțeleg eu e că firmele care profită de naivitatea oamenilor de pe internet sunt mai multe și mai flămânde.

Așa că m-am gândit că ar fi bine să scriu despre asta rapid, înainte să mai rămână și alții fără banii familiei sau cu datorii uriașe.

În vară mi-a scris o cititoare disperată. Tocmai pierduse toate economiile familiei după ce a fost păcălită de o firmă fantomă care i-a prezentat oportunitatea de a investi în bitcoin.

Schema e clasică:

Femeia a început cu 100 de euro, pe care i-a înmulțit rapid (doar teoretic) în platforma de investiții, unde a primit acces. Vedea ea acolo cum îi cresc miile de euro în cont.

Apoi, brusc, a pierdut tot. I s-a spus că dacă mai bagă 1.000 de euro, îi poate recupera pe toți, ba chiar va putea câștiga 10.000.

A băgat. A câștigat un pic, apoi iar a pierdut.

Aceeași schemă, dar să mai bage 3.000 de data asta.

Apoi 10.000.
Încă un pic și recuperezi tot, am primit derogare special pentru tine să te mai lăsăm să investești O DATĂ. Dar trebuie să te grăbești. Azi trebuie să încarci contul. Telefoane, insistențe, hai, te asigur că de data asta va fi ok.

Și tot așa până când femeia a pierdut 65.000 de euro în câteva zile.

Consultanții au știut cum s-o ia, au citit-o rapid, probabil au și urmarit-o online dinainte, să știe cum s-o abordeze, și au reușit s-o păcălească.

Femeia a sunat imediat la bancă, la poliție, la autoritățile din UE de reglementare a comerțului cu krypto. Nu a putut-o ajuta nimeni cu nimic. Am pus-o în legătură cu un avocat, care i-a spus același lucru.

A rezultat că asta e, a fost păcălită. Ea cu mâna ei le-a trimis banii, deci nu se mai poate face nimic.

Nu a recuperat încă niciun ban și nici nu are speranțe.

La o căutare mai amănunțită pe net a rezultat că firma cu pricina e o schemă de furt, mulți oameni se plâng, firma nu e autorizată.

Dar e târziu pentru ea.

Investiții legale se pot face, nu spun că nu, dar aveți grijă cum și cui trimiteți banii.

Nu răspundeți la mesaje din acestea de pescuit clienți, be smart, căutați pe google înainte, sfătuiți-vă cu cineva care se pricepe.

Puteți pierde zeci de mii de euro într-o zi.

Oricine vă promite câștiguri colosale în câteva ore cel mai probabil vrea să vă fure.

Trimiteți vestea și către părinți, unchi și bunici. Poate vor să vă facă o surpriză de Crăciun și rămân fără economiile de-o viață.

Când vine vorba despre investiții, cele sigure aduc câștig mic. Cu cât procentul de câștig e mai mare, cu atât riscul e mai mare. Nu ai cum să câștigi zeci de mii de euro într-o zi decât dacă ești foarte tare pe bursă și ai mare noroc, iar noi nu suntem tari pe bursă, și cine promite așa ceva, fie nu știe ce spune, fie vrea să ne păcălească.

Aveți grijă de banii voștri!

Iată și un mesaj primit mai devreme în Inbox:
„Din pacate si mama mea e o victima a acestei infractiuni, a pierdut banii munciti in strainatate departe de noi timp de 10 ani. (peste 30.000 euro)
Ce bine era de era scris articolul din vara, poate reuseam sa o conving ca nu e adevarat ce se intampla cu banii ei..
A fost greu, a fost extrem de greu si a intrat intr-o depresie urata, abia am reusit sa o tin pe picioare. Acum e din nou plecata, la munca, a reusit sa depuna reclamatie la politie, insa in continuare e abordata de acei consultatnti, care sunt extrem de agresivi, foarte impunatori, imi amintesc cum o suceau si cum ii vorbeau, era despre totul sau nimic, dar neaparat sa achite comisionul, sau sa achite penalizarea de intarziere, promisiuni si documente fara nicio greseala, pareau 100% autentice, cu desfasurator de tranzactii. Platforma pe care a fost ea initial a fost Plus500 ( de care stiam ca e in regula) – apoi a fost abordata de alti brokeri si a trecut la 4XF, prin Global Investous.
Ce vreau sa spun e ca e foarte, foarte greu sa realizezi ca ai pierdut tot, ca banii munciti s-au dus, mama mea e o femeie calculata, cu educatie, trecuta prin multe in aceasta viata, si uite chiar si asa a ajuns victima. Plangea zilnic spunand ca e o proasta, cum de a putut fi pacalita in asa hal, cum a fost atrasa in inselatoria asta, ca ea intotdeauna a avut grija de banii ei si de ea, nu a fost niciodata naiva si nici nj astepta sa se imbogateasca (promisiunea in cazul ei a fost ca isi va face un depozit si in urma tranzactiilor ar putea castiga un ban in plus/ pe cand bancile in cazul depozitelor iau comisioane mari la retragere) … si nu a mai luat nimic.”

Photo by Alesia Kozik: https://www.pexels.com/photo/a-person-holding-a-mug-6772024/
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

22 comentarii

  1. Articolul tău îmi evoca vremea când oamenii băgau bani grei la CARITAS în speranța unei îmbogățiri superrapide și la fel de superrapid rămâneau fără economiile de
    o viață.

    • Vai ce bine zici. Asa au patit parintii mei, deh, oameni simpli fara scoala. Daaar a fost o lectie asa de bine invatata incat acum poate sa vina Bill Gates in persoana si tata nu scoate banii din buzunar. :)))
      Si cel mai important, e o lectie pe care mi-au predat-o mie: banii nu se castiga usor, promisiuni din astea de imbogatit rapid sunt tzepe.
      Aceeasi lectie o preadau si eu copilului meu, banii se castiga cu munca multa si cinstita si multa scoala.
      Deci Caritas ne-a lasat fara ceva bani dar a educat 3 generatii.

  2. Eu nu înțeleg cum, pe de o parte, ești suficient de inteligent să faci 65000 EUR (și să-i ai la dispoziție pt “investiții”) iar pe de altă parte, ești atât de puțin inteligent încât să fii păcălit așa și să-i pierzi pe toți in câteva zile. Sau poate sunt bani moșteniți sau obținuți ilegal, nush, ceva nu se leagă in capul meu.

    • Erau bani stransi in timp pentru renovarea casei. A intrat in ei ca sa recupereze ce pierduse deja.

    • Pai, nu exista o relatie directa intre inteligenta si probabilitatea de fi pacalit. Tocmai, ca ne credem destepti pana o patim. Am citit recent o carte, Cultish, recomand, e un pic in aceeasi linie in care eu credeam, de pilda, ca doar oamenii nu foarte inteligenti ajung sa faca parte din secte sau MLMs sau cred in conspiratii etc., cand de fapt nu e deloc asa, exista manipulare, toti avem „unghiuri moarte”, suntem vulnerabili la diverse lucruri, avem perioade etc.
      Revenind, vad ca ne si face o placere speciala, ca si in unele comentarii chiar si aici, sa credem ca oameni acestia „merita” asa ceva etc. Toate astea fac parte din problema si practic jucam in terenul teparilor, in opinia mea.
      Cred ca toti, chiar si cei mai „inteligenti” dintre noi, am fost furati si pacaliti intr-un fel sau altul, poate mai subtil, poate chiar inselati de partener sau partenera, sau poate ne-am pacalit singuri 🙂 Cred si ca aceasta judecata degraba agresiva fata de potentiale victime contribuie la tacere, ca de obicei in cazul abuzurilor. Din nou, nu jucam in terenul potrivit 🙂 Ne ajuta sa ne credem in siguranta pentru ca noi suntem „inteligenti” si doar „prostii” o patesc, da, ne ajuta, dar e o iluzie de fapt.

    • si eu aproape am picat de fraiera, cu sotul meu impreuna… am vazut un super anunt pe siteul localcu vehicole la mana a doua cu un camper care era fix ce ne doream noi, la un pret derizoriu… am zis ca sigur e gresit pretul… am scris sa intreb si am primit raspuns ca nu e gresit pretul, ca omul are probleme din sanatate, e in Turcia asteapta sa fie operat, si vrea doar sa gaseasca o familie buna care sa aiba grija de camperul lui 🙂 sigur ca am avut un red flag, era prea frumos sa fie adevarat, dar era o afacere prea buna ca sa nu profitam… ne-am gandit ca s-ar putea sa fie furat, dar daca actele sunt in regula… omul ne-a asigurat ca totul e in regula, ca a imputernicit un transportor caruia i-a dat toate actele, el ne aduce camperul la adresa, si daca ne convine facem tranzactia, sa avem banii cash pregatiti. Aici sotu meu zice, e prea rapida treaba, la care eu, ei, nu ne forteaza nimeni sa il uam daca nu ne convine dar daca e ok nu are rost sa mai stam pe ganduri. Scoatem baii din banca, iar in ziua in care trebuia sa vina transportorul primim mail de la el ca nu are voie saprimeasca bani cash ca nu e ok nici pentru el nici pentru noi, ca nu avem dovada platii. Ne da instructiuni sa facem un transfer prin Ria, pe numele proprietarului din Turcia, primim un cod PIN, si daca facem tranzactia dam codul PIN in schimbul documentelor. Imi zic, ok, e ca la carte treaba… omul de la ria l-a avertizat pe sotul meu sa nu trimita bani in Turcia ca e numai mafie acolo… faza a fost ca a durat ceva cu ria care cerea fise de salariu si adeverinta de la banca, asa ca transportorul a asteptat sa ii confirmam transferul ca sa vina… iar dupa ce am efectuat transferuln e-a zis canu vine pana nu primeste ok de la proprietar… care verificase transferul (noroc ca Ria blocheaza accesul la bani pana a doua zi) si a constatat ca era blocat. Chiar si in faza aia in care era clar ca omul nu vrea decat sa puna mana pe bani, eu eram frustrata ca nu vie cu camperul si m-am grabit sa transmit proprietarului dovada transferului (cu tot cu codul PIN) ca sa trimita transportorul… care in continuare refuza pentru ca transferul era blocat, si a avut indrazneala sa ii ceara sotului meu la telefon numarul cartii de identitate ca sa deblocheze el transferul :)))) cand am zis ca mergem noi sa vedem camperul si a refuzat sa ne dea adresa pe motiv ca il acuzam drept hot, ne-am dat seama ca probabil camperul nu exista asa ca am lasat-o balta si ne-am grabit sa ne recuperam banii de la Ria… cu toata inteligenta, educatia, si all the red flags, am VRUT sa credem ca e pe bune pentru ca era un super deal… din pacate asa suntem, si oamenii fara scrupule stiu asta si profita…

    • Nu înțeleg cum sa ai 65000 de euro și să te bagi in scheme cu bitcoin. Prostia se plătește. Sau lăcomia .

  3. Este important ca oamenii să fie foarte atenți la astfel de scheme și să nu se lase înșelați de promisiunile false și de presiunea constantă a consultanților de investiții.

    • @Lia faci parte si tu din „bresla” consultantilor? Altfel de ce ii ajuti propagand ideea ca victimele „o merita” ? Fix asta e justificarea hotilor.

    • @alexnicolae, faci si tu parte din grupul astora care vor sa pună 100 si sa ia 10.000? Si dacă da, nu ți se pare ciudat? Banii nu pică din cer, dacă cineva câștigă (așa sigur, rapid si fără muncă) cel mai probabil altcineva pierde undeva pe lanțul ăsta! Așadar nu zic că ăștia care pun botul la așa ceva sunt fraieri, ci, mai degrabă, ticăloși! De asta zic că merită.

  4. Dragilor atunci cand parintii capata acces la internet, trebuie educati la fel cum va educati copii. Si nu o data, in mod continuu, zi de zi.
    Am discutii interminabile cu tata (70+) despre spam, fishing, click baiting, stie ca niciodata dar absolut niciodata nu trebuie sa isi dea datele bancare.
    I-am facut cont pe social media doar dupa un curs intensiv de cum se foloseste: fara postari aiurea ca te faci de ras, fara pus poze cu nepotii ca cine stie unde ajung, fara dat click pe toate linkurile.
    Si, in general, nici o hotarare de investit bani nu se ia fara o discutie in prealabil in familie. Imi cer sfatul pentru ca realizeaza ca generatia lor nu are educatia necesara sa ia anumite decizii. Incurajati discutiile si comunicarea in familie oricat ar fi de mare diferenta e perceptie si generatii pentru ca doar asa veti putea preveni decizii pe care nu le mai pot repara mai tarziu.

  5. Articolul ascorata ma duce cu gandul la articolul in care te intrebai de ce nu isi dau oamenii pe net numele real. Uite un posibil raspuns…

  6. Eu nu inteleg de ce nu ii poate ajuta nimeni. Asta este inselaciune. Se pedepseste prin lege. Adica au fost trase la raspundere fetiscanele care-i „faceau” de bani pe strainii in varsta, naivi, care primeau banii, nu ii furau, si nu pot fi trasi la raspundere cei care inseala astfel? Mi-e greu sa cred.

    • Nu prea. Astea sunt in esenta scheme piramidale pe o tehnologie noua. Cei care intra la inceput sunt mai probabil sa apuce sa scoata banii dar apoi majoritatea ‘falimenteaza’ . Cum sunt entitati juridice nu ai cum sa dovedesti intentia de inselaciune 🙁

    • Generatie parvenita, fara educatie si fara valori. Cu scuzele de rigoare pentru comentariul dur, insa si bunicii nostri avesu mai mult discernamant, chiar daca aveau, cei mai multi dintre ei doar 4 clase. Daca mergeau la vreun bunic sa ii ceri sa trimita un sac de porumb la nu stiu ce adresa, promitandu-i ca in 3 ore va primi 10 saci inapoi, ori sarea cu furca la tine, ori pura cainii sa se ocupe.
      E tema de gandire. Ori ne-am tampit cu totii de la youtube si instagram, ori suntem doar avari si oportunisti. Oricum concluzionez ca am iesit dintr-un comunism trait prost, si am intrat intr-o democratie prost inteleasa.

    • Te referi la cea pe care a pierdut femeia 65.000 de euro? Din pacate nu am retinut, daca imi mai scrie, revin cu un update.

  7. Buna seara doamna,articolul Dvs m-a ajutat f mult desi sunt inca f confuza. Adica am auzit despre Bitcoin Era si mi-am zis sa imi deschid si eu un cont. Asa am facut azi , Sunt bombardata de diverse persoane care sa ma ajute sa continui inregistrarea, Si desigur sa depun in lei 1250 cam jumatate din pensia mea, Sunt pensionara 73 de ani , economista la baza, Siteul Bitcoin Era pe care m-am inregistrat astazi parea oficial avand https://_bitcoin-era.ro dar scria sa facapoi conectarea cu webul brockerului atribuit mie. In loc de brosker sau web am primit un telefon de la un domn.Aveam banii in casa si am mers sa-i depun. Totusi anterior ma sunase o doamna din Iasi care mi-a spus ca reprezinta o anume firma si ca Bitcoin Era nu are platforma ei ceea ce nu este adevarat. Domnul respectiv ma tot suna de pe numere de telefon diferite. Dar totusi unul a fost al doamnei din Iasi careia i-am spus ca nu am acum posibilitatea. Eu cred ca este deja o incercare de a da teapa. Mai ales ca amandoi mi-au spus ca ma ajuta sa creez Revolut deci sa-mi transfer acolo banii din contul meu de acumAm contactat acum 10 min siteul Bitcoin Era din pagina de inreistrare si am cerut un brocker. Nu l-am primit inca. Va rog frumos parerea Dvs pe e-mailul meu. Aveti cunostinta despre Bitcoin Era? Imi pare ca este deja virusat de firme obscure. Multumesc si o zi buna,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *