Cum erai tu la 11 ani – idee de caiet cadou pentru copii

Sofia a făcut 11 ani de curând și mi-am dorit să fac ceva special. I-am mai făcut daruri personalizate în trecut, are un cufăr mare din lemn ornat cu poze de când era micuță, în care am pus prima ei rochiță, primii papucei, primul pluș adorat, poze și desene. Tricouri, rochițe, tablouri personalizate, are de toate.

De data aceasta mi-a venit ideea de a-i face un caiet. Un fel de jurnal, dar mai special.

Ea e mai mare acum, devine tot mai conștientă de sine, de relațiile cu ceilalți.
Are multă nevoie să vadă, să audă cum e văzută de ceilalți, care sunt oamenii care îi sunt cu adevărat aproape, la fel cum are nevoie de sprijin pentru a învăța să se uite la ea însăși, la ce simte, la ce are. Apoi, suntem departe de majoritatea prietenilor și de familie și știu că uneori îi e greu, deși nu îmi spune prea des, ca să nu mă împovăreze.

Am printat și am decupat multe poze cu ea, de când s-a născut până acum.

Poze cu familia, cu prietenii, cu animale, cu locurile ei preferate.

Am invitat oamenii foarte apropiați să îmi trimită mesaje pentru ea, pe care eu le-am printat și decupat.

Am cumpărat un caiet drăguț, are pe copertă o zebră blănoasă.
Am mai cumpărat și carioci, scotch colorat, abțibilduri.

Apoi am organizat informația pe capitole.

Începe cu o poză cu baloane și câteva glumițe stil comic-book, îi plac.

Apoi am întrebat-o în scris cum se simte acum, fix acum, când a primit acest caiet de ziua ei de 11 ani. I-am desenat un careu în care să răspundă.

Apoi am lipit mesaje și poze de la cei dragi.

Am intercalat pagini cu întrebări despre ea, lucruri pe care le va descoperi amuzată mai târziu. Care e mâncarea ei preferată? Filmul, animalul, locul, amintirea.

Alte mesaje și poze cu prietenii. Am amintit și bunicii care nu mai sunt, și pe străbunica ei pe care a cunoscut-o.

Întrebări despre sine: Care crede ea că sunt calitățile ei? Ce îi place la ea cel mai mult? De ce crede ea că o iubesc toți acești oameni?

Apoi am invitat-o cu desene și scris să continue ea să scrie în jurnal, poate o dată pe săptămână sau mai des, ca să păstreze o amintire a fetiței care era la 11 ani.

A fost extrem de emoționată, a citit totul imediat și de mai multe ori, a completat imediat răspunsul la întrebări, a adăugat desene și observații, iar pe prima pagină goală a scris cât de recunoscătoare e că a primit așa un dar.

Apoi a scris că ne iubește pe toți, că e fericită să aibă atâția oameni în jur care o iubesc, și că atunci când va avea 100 de ani, va sta sub o pătură groasă, va citi caietul acesta, își va aminti chipul meu frumos de mamă și va fi tare fericită.

M-a făcut să plâng iubita mea!

Nu pun alte poze din caiet, pentru că ce e acolo este extrem de personal și cred că nu i-ar plăcea nici ei, nici celor care au contribuit la el, ca acest conținut să devină public, vă rog să nu vă supărați.

Vă las cu o poză cu ea scriind în caiet, în dimineața zilei ei de naștere.

Plănuiesc să repet experiența în fiecare an al ei până la majorat. Voi face un caiet similar și pentru Ivan.

Sper să vă fi dat o idee bună.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

20 comentarii

  1. Ce idee faina! Chiar o voi aplica si eu, le voi face asa cadou alor mei de zilele lor, mai ales ca cea mare deja e adolescenta si devine din ce in ce mai dificil sa comunicam cu ea, dar cred ca i-ar placea un astfel de jurnal.

  2. Ce frumos! M-a emoționat și m-a făcut să mă întreb cum ar fi fost viața mea dacă aș fi avut așa experiențe și cadouri în copilărie…

  3. La multi ani, Sofia! Sa fii sănătoasă!
    Merci pt idei! Oare e aplicabil si băieților? Aproape 9 aici.

    Multe îmbrățișări!

    • Da, sigur, am de gand sa ii fac si lui Ivan unul, dar un pic altfel. El face 9 in iulie.

  4. La Mulți Ani, Sofia! Cadoul mi se pare genial, m-am emoționat citind articolul despre tot ce cuprinde – mai ales emoțiile pe care le transmite sărbătoritei. Idee foarte faină, mulți te vom copia ?

  5. Cat de frumos!? Mi-am adus aminte de copilarie? Am avut un Oracol la 12 ani , care era completat de colegii de clasa. L-am pastrat, si l-am regasit in casa parintiilor mei cand am implinit 35 ani. Atatea emotii si amintiri am trait! Superb cadou! Felicitari pt idee. ??

  6. Ca un oracol! Ce vremuri :))

    La multi ani!

    Hai ca nu este asa mare in poza, dupa cum ai inceput, ma gandeam ca este adolescenta
    Si fiica mea are 11 ani (si cateva zile). Este aceeasi copila din anii trecuti, dar putin mai inalta 🙂

  7. Eu țin un astfel de jurnal băiețelului meu de când s-a născut. In fiecare an, de ziua lui, ii scriu o urare, ii povestesc cum a fost ultimul an, adaug poze și achiziții, gen cuvinte pocite pe care le adauga in vocabularul lui, boacăne, ce facem in concedii, etc. Plănuiesc sa i-l ofer la 18 ani.

  8. O idee exceptionala !
    Ar fi fost extraordinar sa mi-o sugereze cineva acum 25 de ani.
    Am crescut doi baieti ( de care sunt foarte mandra) in cu totul alte conditii fata de cele in care va cresteti acum copii (feciorii mei au avum 31 si 27 de ani). Acum aveti ( ca mame) o cu totul alta deschidere si abordare. Nu inceteaza sa ma uimeasca inventivitatea voastra, implicarea emotionala si empatia generatiei actulale de mame.
    Iti urez ca inventivitatea si empatia sa nu te paraseasca niciodata !

  9. Minunata idee! Eu o voi aplica pentru finutul meu care va face 10 ani in ianuarie viitor si pentru fratiorul lui care va implini 11 ani peste cateva luni. A scris doamna Comanescu mai sus niste urari- nu m-as fi putut exprima mai bine!
    Multumesc, multumesc, multumesc!

  10. In primul rand: La multi ani minunati, Sofia!? Ioana, foarte frumos, este o idee excelenta, multumesc! Am sa o pun in practica fetitei mele. ?

  11. La mulți ani, Sofia! Mama ta nu e doar talentată, genială ci și extrem de generoasă. Multumesc, Ioana, pentru că esti un Om atât de frumos și, mai ales. pentru cum alegi să împarți cu noi, felii din ceea ce știi/ ești tu. Mie (și sunt sigură că sunt multe alte persoane în asentimentul meu) îmi e de un real folos faptul că te urmăresc. Ești grozavă! ❤️??

  12. Minunata Sofia si tare norocoasa cu parintii pe care-i are. Frumoasa ideea ta si sper ca-mi voi aminti de ea peste cativa ani, cand vor ajunge copilasii mei la varsta alor tai. Multumim, draga printesa! ?

  13. Un fel de oracol, dar mai deosebit. Ce idee senzationala! La anu’ asa marcam schimbarea de prefix. Numa bine, am timp sa pregatesc una-alta.

  14. La multi ani minunati, Sofia! Ce reactie frumoasa, proiectia ei la 100 de ani. Imi aminteste de fiul meu care la fel, mi-a spus intr-un moment in care citeam si radeam din cartile cu Ema si Eric, ca aceste momente si le va aduce aminte cand eu nu voi mai fi. Vorba ta, Ioana, pana atunci mai mancam multa inghetata. I-am pastrat si eu multe lucruri, iar ideea sa le pun intr-un cufar e de-a dreptul… Evrika! Bunul Dimnezeu, sa-ti tina „naravul”!

  15. La Multi ani frumosi, Sofia!
    Printesa nemuritoare, multumim ca ai impartasit cu noi ideea de cadou, e minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *