Gofre crocante cu cartofi și cașcaval (rețetă, P)

Nu știu dacă am mai scris asta despre mine, dar sunt moartă după brânză. Pot mânca orice tip de brânză, în orice stare de agregare. Sigur că îmi pun singură frână, nu vreau să mor de inimă prea devreme, dar mereu avem în frigider 5-6 feluri de brânză, facem frecvent sendviciuri calde cu brânză curgătoare, salate cu brânză de capră și nuci, risotto cu peccorino, omlete cu cheddar și așa mai departe. Sofia e clar urmașa mea, Ivan nu pune gura pe brânză decât dacă e crustă pe pizza.

Lui îi plac însă mult cartofii, ar mânca la mic dejun, prânz și cină, cred că dacă i-aș oferi napolitane cu cartofi, ar fi primul să comande zece!

Uitându-mă cu jind la waffle-makerul nostru înainte de Paști, brusc mi s-a făcut poftă de ceva crocant, sărat și bun, cu cartof și brânză sărată din cea care se topește.

Am încercat trei rețete în timp ce repetam timpul trecut al verbelor neregulate la olandeză și am ajuns la una care a fost votată de toți drept cea mai bună. Se face repede, cartofii sunt copți înăuntru, brânza e crocantă și bronzată, gofrele sunt sățioase, iar dacă rămân pe a doua zi, 30 de secunde în prăjitorul de pâine le fac ca noi, abia ascoase din aparat!

Vă las mai jos multe poze și rețeta.

Mai zic doar că merg mâncate cu o supă cremă de orice. Noi am avut de dovlecel.

Sau cu salata din frunze și roșii.

Cu iaurt simplu sau grecesc.

Merg și ca gustare la școală, sunt consistente și arată cool.

Merg la micul dejun cu un pahar de lapte. Eu am luat-o pe ultima gofră ca gustare de drum când am avut de condus două ore.

La final pun și detalii despre waffle Makerul Breville, am mai scris despre el, nu există unul mai bun pe piață!

Rețetă de gofre crocante cu cartofi și brânză

Ingrediente pentru 8-10 gofre (în funcție de cât aluat puneți la fiecare tură):

  • 200 gr. făină albă
  • 200 ml iaurt
  • 2 ouă la temperatura camerei
  • un sfert de plic praf de copt (poate lipsi)
  • 100 gr unt topit sau  100 ml ulei vegetal
  • doi cartofi mijlocii rași
  • 70 de grame cheddar ras (au ieșit sărate, dar nu prea sărate, puteți pune 50 de grame dacă le vreți nesărate). Merge și cașcaval sau altă brânză tare, sărată, rasă.

Cum facem:

Nu e mare lucru de făcut.

Am ras cartofii pe răzătoarea mare, i-am masat și i-am lăsat la scurs, să scăpăm de toată zeama, ca să iasă gofrele crocante. Am separat ouăle, albușurile le-am bătut separat.

Gălbenușurile le-am amestecam cu untul topit și iaurtul, apoi am adăugat făina, cartofii și brânza Cheddar rasă.

Am pus și cepșoara, aș fi pus și mărar sau pătrunjel, dar nu aveam proaspete.

La final am amestecat ușurel spuma de ou.

Va ieși un aluat mai tare ca cel de la gofrele dulci, e foarte bine așa.

Am pus câte două linguri de compoziție, nu am umplut grilajul, am vrut un aspect mai asimetric, mai sălbatic, așa, cred că se potrivește cu gustul!

Mi-au ieșit 10 gofre inegale, bronzate, delicioase! Îmi plouă în gură!

Dacă le vreți mai bine făcute, e nevoie să le lăsați cam 5 minute perechea. Partea de dedesubt arată întotdeauna mai bine!

aparatul de gofre Breville

Device-ul pe care-l folosesc întotdeauna pentru gofre este aparatul de gofre Breville, pe care l-am luat cu noi de la București. Sunt foarte mulțumită de el și continui să-l folosesc fără milă. Cel mai mare avantaj este stratul DuraCeramic care îmbracă plăcile, absolut sigur pentru sănătate, foarte rezistent la zgârieturi și foarte ușor de spălat și întreținut. Plăcile se scot și se spală cu laveta umedă și puțin detergent.

Aparatul e foarte ușor de folosit, îl băgați în priză, când e pregătit, se aprinde becul portocaliu. Pe parcursul gătitului se mai stinge becul portocaliu, dar curând aparatul atinge iar temperatura optima și becul se aprinde din nou.

Nu aveți nimic de reglat.

E ușor de depozitat, pe partea de jos are un suport în jurul căruia puteți înfășura cablul de alimentare, iar clapeta (care prinde cele două plăci împreună) permite stocarea pe verticală, ca să nu ocupe prea mult loc.

Dacă nu aveți acest aparat și aveți altul sau nu aveți nici unul, aluatul merge pus și în tigaie!

Alte rețete făcute cu succes la Breville de multe ori:

Gofre cu măr ras

Gofre cu dovlecel

Gofre dulci, simple

Ce părere aveți? Le încercați?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

15 comentarii

  1. Eu am luat acest aparat după ce am dat peste vafele cu dovlecei printre rețetele unui bucătar. Am aparatul de 2 ani, este impecabil, plăcile de ceramică se spală ca să bifați acțiunea, dar nu se lipește nimic de ele.

    Cand am timp fac cantitate dublă si bag vafele la congelator. Le dezgheț folosind funcția defrost a toaster-ului, deci durează tot atât cat ar dura să prăjiți o felie de pâine.

    Sunt un snack excelent, mic dejun sau cina (cu un ou fiert moale si o salată lângă).

  2. Ivan mananca cu placere gofrele cu cartofi si cascaval? Intreb pentru ca nici al meu baietel nu pune gura pe branza doar pe cea de pe pizza 🙂 si gofre mananca doar daca ii este foame si nu este altceva (in pachetul de la scoala, acasa este de obicei si altceva)

    • Da, dar depinde de ce branza pun, daca nu miroase tare, e buna, mananca cu placere!

  3. Am comandat si eu unil acum. Pana miercuri sigur testam deja minim o varianta dulce si una sarata. Abia astept sa vad cum e varianta aceasta cu cartofi.

    • Avem deja de vreo 3 ani Sandwich-Maker Panini DuraCeramic Breville
      Sandwich-Maker Panini DuraCeramic Breville si e foarte util, am facut inclusiv peste pe el – yup, miroase urat dar se face imediat. File de peste de exemplu. Se curata foarte usor. Mi-ar fi placut sa aiba placile de sendvisuri sau de gofre interschimbabile ca sa nu avem 2 aparate – sunt cam mari – dar asta e.

  4. Heeei, in ce moment pui faina? Am realizat ca am facut ca in pasii de mai sus si n-am pus deloc faina. Vedem ce iese :))

  5. Similar cu ingredientele unui hash brown dar in forma de waffle. Si cel mai important, fara prajeala. Merita incercat
    Multumim, Ioana!

  6. Am facut doar dulci, de doua ori! A ajuns miercuri. Azi cu ciocolata, ieri cu vanilie. Bune rau. Peste, in farfurie, sirop de artar

  7. Excelente ? de la Crăciun ma tot chinui sa gasesc timp sa il testez. Azi am incercat reteta ta, dar nu am pus unt. Am pus in schimb iaurt mai gras, de 10%, și mai putina faina, ca asa s-a potrivit. Au iesit geniale 🙂 bebe a mancat cu placere. Mulțumesc pentru reteta! Le voi testa si pe cele dulci cat de curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *