Gofre cu dovlecel la aparatul Breville (rețeta, P)

În acest articol avem o odă deșănțată închinată dovlecelului, rețeta de gofre sărate cu dovlecel (jur că-s bune, nici nu se simte leguma) și o prezentare a aparatului de gofre de la Breville, pe care-l avem de niște ani și-l iubim. Detalii mai jos.

Dacă doar ați citit titlul și v-ați și strâmbat, să știți că așa-s de bune gofrele astea că nici nu se simte dovlecelul în ele! Ceea ce le face perfecte pentru copii care nu iubesc legumele, dar trebuie să le mănânce! Mă refer la copii de orice vârstă aici! 🙂

Iar dacă vă place dovlecelul și, ca mine, primul lucru pe care-l faceți în Grecia nu e să vă bălăciți în mare, ci să bălăciți niște felii subțiri de dovlecel pane în tzatziki, rețeta asta e pentru voi, căci puteți pune dublul cantității de dovlecel, pregătiți un sos de iaurt gras cu castravete ras și bâldâbâc în paradis!

În orice categorie ați fi, nu ignorați gofrele ca mâncare de dimineață (dacă vă place să vă treziți devreme, mie nu), mâncare delicioasă pentru pachetul de la școală sau gustare de după-amiază, când nu mai aveți chef de paste, pizza sau mămăligă cu ciuperci.

Gofră cu parmezan și dovlecel

Ideal e să le devorați calde, sunt cel mai bune!

Gofrele sărate noi le mâncăm cu legume proaspete, cu salată și avocado sau cu iaurt rece. Sau goale pușcă, tare-s bune!

Sunt crocante pe margini și moi la interior, sățioase și hrănitoare!

Am folosit aceeași bază de gofre pe care am descoperit-o acum trei ani pentru cele dulci: suficient ou, unt, lapte și făină să iasă ceva pufos, crocant, gustos și nu prea gras (rețeta e aici pentru cele dulci, mai jos pentru cele cu dovlecel).

La elementele de bază am adăugat telemea, parmezan, dovlecel, pătrunjel, voi puteți adăuga bacon, cheddar, spanac, merg aceste gofre chiar cu orice.

Am pus rețeta mai jos, cu poze, ba am pus chiar și un mic video, să vedeți toți pașii într-un minut.

Nu sunt greu de făcut, dar e nevoie de ceva timp să se coacă pe rând cele 8-10 gofre (cam 2-3 minute perechea), eu de obicei fie mă uit la un film în paralel, fie pregătesc și altceva de mâncare, fie fac curat în frigider sau altă muncă înălțătoare din acest registru, ca să optimizez la maximum timpul petrecut cât aparatul coace uniform gofrele.

Ingrediente pentru 8-10 gofre (în funcție de cât aluat puneți în fiecare):

  • 300 gr. făină albă
  • 400 ml lapte cald
  • 3 ouă la temperatura camerei
  • un praf de sare
  • un plic praf de copt (12 gr) (merge și jumătate, dacă sunteți sensibili la aroma de bicarbonat)
  • 100 gr unt topit sau  100 ml ulei vegetal
  • 1-2 dovlecei
  • 60 de grame de brânză sărată (eu am folosit telemea de capră și parmezan, voi puteți pune cheddar sau gouda sau ce brânză vă place, cu cât mai uscată și mai cremoasă topită, cu atât mai bine)
  • pătrunjel proaspăt, câteva fire, bine tocat
  1. Mai întâi am separat ouăle, pentru gofre pufoase este esențial să încorporați la final albușul bătut spumă.
  2. Am pus aparatul de gofre Breville în priză și am uns plăcile cu puțin ulei de măsline. Are nevoie de 4-5 minute să se încingă bine.
  3. Am ras dovlecelul, l-am presărat cu puțină sare (lasă mai rapid zeama așa), l-am masat și l-am pus în sită la scurs
  4. Am amestecat făina cernută (să fie mai aerată) cu praful de copt
  5. Peste dovlecelul scurs am pus gălbenușurile, brânza, laptele călduț, untul topil și pătrunjelul tocat.
  6. Am încorporat încet făina și am amestecat bine, să nu facă deloc cocoloașe.
  7. La final am amestecat delicat cu spatula și spuma de ou, împletind de jos în sus amestecul peste albuș.
  8. Am turnat în formă suficient aluat cât să ajungă și pe margini, apoi am închis capacul fără să apăs și fără să pun clipul, pentru că gofrele cresc la copt.
Amestecul de dovlecel cu ou și brânză
Gofre care mai au nevoie de un minut să fie gata

Device-ul pe care-l folosesc întotdeauna pentru gofre este aparatul de gofre Breville, pe care l-am luat cu noi de la București. Sunt foarte mulțumită de el și continui să-l folosesc fără milă. Cel mai mare avantaj este stratul DuraCeramic care îmbracă plăcile, absolut sigur pentru sănătate, foarte rezistent la zgârieturi și foarte ușor de spălat și întreținut. Plăcile se scot și se spală cu laveta umedă și puțin detergent.

Aparatul e foarte ușor de folosit, îl băgați în priză, când e pregătit, se aprinde becul portocaliu. Pe parcursul gătitului se mai stinge becul portocaliu, dar curând aparatul atinge iar temperatura optima și becul se aprinde din nou.

Aluatul de gofre este gata, aparatul e pregătit

Nu aveți nimic de reglat.

E ușor de depozitat, pe partea de jos are un suport în jurul căruia puteți înfășura cablul de alimentare, iar clapeta (care prinde cele două plăci împreună) permite stocarea pe verticală, ca să nu ocupe prea mult loc.

Pe siteul lor, aici, mai jos pe pagină, găsiți și alte rețete de gofre cu tot felul de ingrediente.

Dacă nu aveți acest aparat și aveți altul sau nu aveți nici unul, aluatul merge pus și în tigaie!

Ia să vedem, v-am convins cu dovlecelul?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

6 comentarii

  1. Sunt super wafele! Noi facem de cand am inceput diversificarea, adica de puțin peste 4 ani, doar ca punem si morcov alaturi de dovlecel. Am mai incercat si cu mar si scortisoara, branza si ceapa verde, cuburi mici de resturi de friptura sau ce gaseam prin frigider si la fel de repede dispar, alaturi de iaurt. Imi place ca se fac usor si sunt satioase, numai bune de luat la pachet in plimbari.

  2. Am luat si eu acest aparat Breville la recomandarea unei prietene, dar marturisesc ca nu sunt asa incantata de el. Are doua probleme din punctul meu de vedere:
    1. Emana un miros intepator de ceva plastic, chimic, care persista chiar si dupa ceva luni de folosire. Mentionez ca am curatat placile asa cum este recomandat.
    2. Gofrele se coc inegal si este nevoie sa le intorc pentru a se rumeni la fel si pe partea de sus. Am tot facut gofre dupa diverse retete, am incercat cu tot felul de ingrediente si tehnici, deci problema e clar de la aparat.
    Acestea fiind spuse, multumim pentru reteta, pare yummy, o voi incerca cu siguranta. Numai bine!

  3. Noi îl avem și pe acesta (de vreo 2 ani) și pe cel pentru sandviciuri calde (de vreo 5 ani). Pentru wafe, folosim de obicei rețetele tale, Ioana, mulțumim. Mirosul a persistat vreo 3-4 utilizări, dar prefer această marcă deoarece plăcile care intră în contact cu mâncarea nu conțin teflon. Eu nu am găsit altă variantă fără teflon, dar, recunosc, in ultimii 2 ani nu am mai cercetat piața. Sigur încercăm și varianta cu dovlecei, mulțumim încă o dată ?. Și încă un detaliu pentru rețeta ta: dacă se bat albușurile la robot, nici nu e nevoie de praf de copt, ies pufoase. Singura condiție este să fie făcute imediat ce aluatul e pregătit.

    • Este valabil pana diseara la miezul noptii, te rog sa mai incerci, verifica daca ai introdus codul corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *