Câteva lucruri esențiale despre atașamentul securizant (video conferință)

Auzim des, noi, părinții, cât de important e atașamentul securizant pentru copiii noștri. Cât de important e să reușim să facem astfel încât copilul să se simtă în siguranță cu noi și în lipsa noastră.

Dar de ce e atât de important atașamentul și cum facem mai exact să construim asta cu copiii noștri?

Am întrebat asta pe scenă în timpul conferinței pentru părinți. Mi-au răspuns Diana Vasile, Doctor în psihologie și fondator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, Sandra O’Connor, Doctor în psihologie, și Mira Loghin, specialist în educație timpurie și trainer de comunicare non-violentă.

Diana Vasile
Sandra OConnor (stânga) și Ioana Macoveiciuc
Mira Loghin

Iată câteva idei expuse de invitatele mele:

Atașamentul este o nevoie și o formă de relaționare.

Toate ființele vii care au părinți au nevoia de atașament. Nu doar oamenii.

Ce înseamnă nevoia asta? Că trebuie să fim strâns conectați de părinții noștri, iar părinții noștri au nevoie să fie strâns conectați cu noi.

Fiecare dintre noi cere atașament în diferite forme. Cu cât cererea și oferirea atașamentului sunt mai fluide, cu atât acest atașament e mai sigur.

Pe scurt, când creștem în atașament sigur învățăm că e OK să simțim orice și că suntem iubiți și acceptați cu tot ceea ce suntem, inclusiv în momentele în care nu suntem perfecți. Sunt în atașament sigur cu tine când mă simt confortabil știind ca să sunt dependent de tine. Și că și dacă ne despărțim temporar, știu că ne vom regăsi și totul va fi bine.

Și asta obținem când MAMA și TATA sau MAMA sau TATA își permit să simtă orice emoție, recunosc și acceptă emoțiile proprii, ca să le poată primi și pe ale copiilor fără să aibă butoane care să fie activate de tot ce simte copilul.

Când MAMA și TATA oferă copilului prezența lor activă și iubitoare. E atât de simplu!

Sigur că nu reușim să fim așa mereu, clipă de clipă. E important cât de bine ne observăm lipsa de prezență, cum ne gestionăm emoțiile, cât de dese sunt momentele în care stârnim frică în copil.

Și dacă am început prost, putem repara atașamentul din nesigur în sigur. Putem învăța să fim relaxați ca părinți chiar dacă nu am avut atașament securizat cu părinții noștri. Se poate, cu efort, dar se poate!

Cele 50 de minute de dialog pe această temă sunt online, e clipul mai jos, sper să vă ajute, sunt multe lucruri foarte utile și la obiect.

Le mulțumesc invitatelor mele pentru contribuția lor.

Public conferinta parenting 23 aprilie Hotel Caro

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4235

2 comentarii

  1. Da, există un atașament, dar la un momentdat, când ei dispar fizic? Adică trec în neființă? Cred că e important să-i pregătim și pentru asta

  2. Atașamentul securizant este un factor crucial în stabilirea relațiilor sănătoase și durabile, oferind un sentiment de siguranță și încredere atât în relații romantice, cât și în cele personale. Înțelegerea și cultivarea atașamentului securizant poate contribui la îmbunătățirea calității relațiilor noastre și la creșterea stimei de sine. Această conferință video poate fi o resursă valoroasă pentru toți cei interesați să exploreze și să îmbunătățească relațiile lor și să-și dezvolte abilități de atașament sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *