Chroming, o metodă de distracție care face victime printre adolescenți

Chroming.

Ați auzit de asta? I se mai zice și huffing sau sniffing.

Întrebați-vă copiii adolescenți, poate ei au auzit. În România nu e încă foarte populară metoda aceasta de distracție printre tineri, dar mă tem că o să devină. Prostiile prind repede, mai repede ca focul.

Chroming e o nouă provocare online (cu toate că tehnica de a inhala chimicale ca să fii high e veche, mai știți amărâții din gară care trag din pungi cu aurolac? Ei fac chroming).
Pe Tik Tok, dacă ești cool, faci chroming. Inspiri dintr-un spray deodorant sau fixativ, ce găsești prin casă. Te face să te simți high. E amuzant. Râzi. Ești acceptat de grup.

Doar

e

și

foarte

periculos.

O adolescentă de 13 din Australia a murit la începutul anului după ce a făcut chroming.

Chroming înseamnă să inhalezi chimicale dintr-un spray cu scopul de a obține o stare temporară de euforie. Este foarte asemănător cu practica de a inhala aurolac dintr-o pungă.

Ezra era la o prietenă, urma să petreacă noaptea acolo. Au făcut chroming. A intrat în comă, au chemat salvarea, a ajuns în aceeași noapte la spital. O săptămână mai târziu, părinții au decis să o deconecteze de la aparate. Creierul ei era afectat masiv. Zero șanse de recuperare.

Abia după, părinții au aflat despre chroming. Și acum vorbesc deschis despre asta, pentru a salva alți copii.

Nu e vina lor. Cine poate ține pasul cu ce mai apare pe Tik Tok zilele astea?

Ce putem face?

Să încercăm să rămânem conectați.

Să cerem de la cei care reglează Social media să monitorizeze mai bine aceste provocări și să le filtreze.

Să vorbim mult, mult cu copiii noștri despre aceste provocări.

Puteți urmări materialul despre cazul Ezrei aici.

Am întrebat-o pe Alina Dumitriu, care e lucrătoare social, ea e foarte aproape de tinerii care consumă substanțe, spune că la noi nu e încă popular chromingul, dar că se practică mult pusul de G sau GHB (drogul violului) în băutura fetelor și băieților, iar efectul lor poate fi letal (și duce la abuzuri, violuri etc).

E important să le povestim copiilor noștri despre toate astea, să nu bea ce le oferă persoane necunoscute, să nu lase nesupravegheate paharele de băutură, să comande suc sau bere la sticlă și să țină sticla mereu cu ei dacă merg în cluburi.

Nu e de joacă!
PS: Mulțumesc Georgianei, care mi-a semnalat subiectul.

Photo by Aedrian on Unsplash
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4269

5 comentarii

  1. bai, ioana, i-am dat fwd la postare fetei mele. in unele cazuri efectul e de adversitate si respingere totala, in sensul ca: bah mama, dar tu crezi ca mie-mi vin mesaje din alea pe tok tok? sau ca sunt proasta? Mie-mi vin doar mesje cu animalute si funny”. iar eu nu stiu nimic de tik tok decat ce am cititit, ca poate fi f periculos (am citit si de anchete facute de detectivi care se dau drept copii de prin agentii din sua si ce am citit ca ce descopera e horror) ca nu ma pasioneaza. decat ce imi arata ea, chestii in general smart and funny, nimic periculos. pt ca vorba ei, nu e proasta. de oriunde depinde si ce-ti iei.

    • Tik-tok e un business care face bani din audiență, la fel ca posturile TV, e normal să promoveze materiale similare cu cele pentru care „clienții” își arată interesul. Faza e că noi ne plângem pe tema „materialelor nepotrivite” la care au acces copiii de acum pe social media, dar uităm de seriale gen „Leana și Costel” difuzate în prime-time la televizor la începutul anilor 2000. Pentru cei care nu au prins epoca, vorbim de un serial în care erau bagatelizate, pe fond de comedie burlească, teme precum violența domestică, infracțiunile mărunte sau consumul de droguri. Eu cred că, până la urmă, fiecare generație are provocările ei, iar ca părinte marja de manevră e totuși limitată.

  2. Multumesc mult pentru acest Post! nu cunosteam fenomenul si sincer ma sperie foarte tare faptul ca nu auzisem de el…baietelul meu are 7 ani si e foarte exploziv, se lasă foarte usor provocat si ii place la randul lui sa provoace. Ma ingrozeste ca ar putea sa nu imi iasa conexiunea cu el si ca ar putea face asemenea prostii. si ma intreb, oare de la ce varsta ar trebui sa le vorbim copiilor despre asemenea situatii?!

  3. Mi se par niste jocuri prostesti pe care nu le inteleg de ce le-ar juca tinerii. Mi se pare ca generatiile urmatoare sunt din ce in ce mai neglijate si prostite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *