Cum să fii un vecin drăguț chiar și atunci când renovezi

Acum câteva seri, copiii dormeau sus în dormitoarele lor, eu și omul stăteam în living șușotind nu-mai-știu-despre-ce, să tot fi fost 11 și ceva spre miezul nopții, când am auzit vânzoleală în hol.

Asta e ceva foarte neobișnuit, căci olandezii ăștia sforăie de la ora 10.00, la 11 nu mai e nici țipenie de om pe stradă în cartier. Cine și de ce să aibă treabă cu ușa noastră de la intrare?

Ne-am ridicat panicați și ne-am apropiat circumspecți de hol.

Cineva tocmai ne strecura prin fanta de scrisori o vedere cu o pasăre.

În primă instanță m-am gândit: ce drăguț, vreo vecinică îi trimite Sofiei o scrisoare de drag. Dar copiii din cartier dorm de la ora 8, cum să fi evadat unul în miez de noapte să livreze scrisori?

Dar nu era de la o vecinică, ci de la vecina.

Care ne informa, într-un mod foarte simpatic, că urmează să facă gălăgie începând cu a doua zi.

Iacă:

În traducere: Vecini, sunt fericită, mi-a venit bucătăria cea nouă, de când o aștept! O vom monta în următoarele zile, vă rog să aveți răbdare cu zgomotul care vine de la noi, dacă totuși devine insuportabil, dați de veste!

A doua zi la 7 au început troncăniturile, mai era și zi liberă națională.

Dar le-am primit aproape cu bucurie pentru bucuria vecinei! Ce frumos e să ai bucătărie nouă!

Mă gândeam că poate vă e de folos ideea, în caz că aveți de renovat. Altfel încasezi bormașina la 8 dimineața dacă știi că vecinul s-a gândit și la tine un pic.

Renovăm și noi zilele astea și am pus vecinilor în poșta scrisori similare, m-am inspirat de la vecina, sperăm să nu ne înjure. 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4235

16 comentarii

  1. La mama in bloc se pune la avizier, cu participarea administratorului, anunt de la vecinul care urmeaza sa faca renovare, cu perioada estimata, intervalul orar zilnic si numarul de telefon. Nu se respecta intocmai (normal, Dorel de la renovare nu poarta ceas) dar stii mereu ca poti sa il suni pe vecin sa ii zici niste vorbe. Bucuresti, sector 4. In Tineretului.

    • da, si la mama mea (o fi ceva cu blocurile de mame :))), in Brancoveanu
      am preluat si noi ideea, am pus afise in bloc si lift cand am avut ceva de reparat. fara numar de telefon, doar nr. apartamentului, orele estimate, etc. dar vecinii nu ni s-au alaturat, fac galagie fara anunt
      Totusi, inseamna ca se poate/ face si in Romania

  2. Am facut si noi la fel cand am gaurit plafonul de la et 1 sa unim cu et 2 nou construit (tot NL). Guess what, este recomandare si din partea primariei sa faci astfel de gesturi, chiar si cu propunere de template ?! Si dupa ce am pus cardurile in posta vecinilor de pe strada noastra, am primit si inapoi carduri de Welcome to the neighbourhood!

  3. ce frumos povestești ?. soțul meu pleacă de o vreme,cam 6-8 luni pe an în Olanda …sunt câteva luni de cand îl tatonez și eu să ne ia cu el. sa ne stabilim acolo. el inca e temător și nehotărât ….mai ales că avem un băiat cu hipoacuzie,și eu tot la fel….nu neg mie puțin teamă,dar cred că cumva o sa ne descurcam….cel mai mult îmi e pt băiețel.el e foarte prietenos și mie că nu o sa se integreze…ai ceva sfaturi pt noi? p.s te urmăresc cu drag??❤️

    • @Niko e o problema des intalnita si sunt solutii (aparate auditive), sunt acoperite de casele de asigurari. E extrem de important pentru baiat sa fie langa tata, mai ales in perioada 10-18 ani.

      Mutarea nu e neaparat usoara dar nici foarte grea. Si in niciun caz „definitiva”, e poti razgandii in viitor, oricum va fi o experienta interesanta. EU e ca un sat mai mare – te muti doar de la o adresa la alta. Exista cursuri de integrare, profesorii si oamenii in general au experienta cu noi veniti, e ceva normal.

      Cu impozitarea/veniturile s-ar putea sa fie mai greu daca va stabiliti permanent, trebuie sa calculati cum impacteaza impozitele/deducerile si costul cu chiria.

  4. Pentru ca in zona sunt obligati sa imbunatateasca certificatul energetic (A-C) altfel taxele sunt marite, multe santiere se deschid vara. Inainte de a incepe, vecinii primesc in posta docuemntatia despre santier si unde pot sa faca plangeri. De asemenea se face o vizita tehnica sa se observe daca va fi un impact asupra cladirilor vecine.

    Santierul rezerva spatiu de parcare pentru masini mari (chiar daca e in fata casei proprii) cu plata, inchiriaza container, acopera cladirea sa nu raspandeasca praf, inchireaza lift si ocazional o toaleta externa mobila.

    • Da, sunt atat de treaba, incat unul a impuscat toata familia vecina si a omorat o fetita de 11 ani. Foarte de treaba, fain pe acolo.

    • Comentariul asta e cam ciudat venind de la o persoana care sustine cu disperare emigrarea in SUA, unde se impusca oamenii la greu, incusiv in scoli…

    • @Nico ce ai tu e un mecanism de protectie care te ajuta sa faci fata traumei si socului pe care il traiesti in Romania. Incerci sa gasesti un caz izolat negativ astfel incat sa nu ti se para mult miile de decese anuale, abuzul, agresivitatea, lipsa de educatie, violenta si ura din jurul tau. Nu e vina ta, e ok sa te revolti si sa nu poti face nimic. Incet poate o sa accepti ca exista si alte locuri mai bune chiar daca nu esti obligata sa iei decizia sa te muti. Sau cel putin nu imediat.

  5. Putem oferi vecinilor noștri un contact de urgență în cazul în care deranjul este prea mare sau apar probleme neprevăzute. Manifestarea empatiei și înțelegerii față de vecinii noștri ne ajută să creăm un mediu armonios și să păstrăm relațiile bune în comunitatea noastră.

  6. Da, așa e. Sunt foarte atenți să anunțe asta. Chiar dacă zgomotul devine insuportabil, ți-e jenă să le mai atragi atenția 😬. Dacă mai e și o poză drăguță cu un pițigoi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *